Gość: Piast IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 21:04 > Zamiast zamykania niepotrzebnych szpitali i oddziałów będziemy > mieli jeszcze większe marnotrastwo w służbie zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MK Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.ppp.svcr.epix.net 24.11.02, 21:16 Czy te pieniadze beda rzeczywiscie przeznaczone na ratowanie ludzkiego zycia smiem watpic i jestem przekonana ze tak sie wlasnie nie stanie.Na co zostana przekazane?Tak jak dotychczas na nowoczesne i eleganckie gabinety dla ordynatorow szpitali i budowe nowych budynkow lub remont ZUS ktore juz teraz w niektorych miejscowosciach wygladaja jak palace.Tak wlasnie bedzie zamiast wyposarzyc szpital w najpotrzebniejszy sprzet do ratowania ludzi bedzie sie ima w zamian za podniesienie skladki wstrzykiwalo pavulon.Jeszcze sie dziewie ze dotychczas nikt sie nei zainteresowal "cennikiem" jaki oferuja lekarze i pielegniarki w zamian za opieke w szpitalu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRAWDA ZUS-BANKRUT MA PALACE IP: *.sup.waw.pl / 10.10.10.* 24.11.02, 22:38 TRZEBA ZROBIC Z TYM PORZADEK. DEMOKRACJA SIE W POLSCE NIESTETY NIE SPRAWDZA. TRZEBA TU KONSERWATYWNEGO ZAMORDYZMU JAK W CHILE. WTEDY NIEROBY I CWANIAKI WEZMA SIE DO ROBOTY, A KOMUCHY I ZLODZIEJE BEDA ROZLICZONE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Po co placic na sluzbe zdrowia, skoro i tak... IP: 217.153.49.* 25.11.02, 09:28 ... jest ona kitu warta, lekarze odstawiaja szopke, wyciagaja tylko reke po lapowki, pielegniarki w przerwach pomiedzy jedna kawa, a druga jecza, a jak ktos sie chce wyleczyc, to idzie prywatnie. Zobaczcie domy lekarzy, biednych lekarzy dentystow szczegolnie. Ciagle im malo... PAMIETAJCIE ZE ONI WYCIAGAJA PIENIADZE Z WASZYCH KIESZENI ! Jeszcze niedawno bezczelni lekarze chcieli podniesienia skladki na ubezpieczenie zdrowotne do 11% ! Skoro wzrost o .025% oznacza 3 zl na miesiac, ktore bedzie kazdy musial wiecej zaplacic, to 3.25% oznaczaloby 39 zl / miesiac ! Dosc finansowania biednych lekarzy ! Nie pozwolcie im bogacic sie waszym kosztem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz Re: Po co placic na sluzbe zdrowia, skoro i tak.. IP: 212.106.0.* 25.11.02, 10:25 Nie wiesz co mówisz ?!? Skończyła się komuna Ja mogę przyznać jestem biednym lekarzem - skończyłem staż i nie mam pracy nawet za 600 zł netto bo tyle dostali moi koledzy którzy dostali jakiś marny etat szpitalny.. ((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Po co placic na sluzbe zdrowia, skoro i tak.. IP: *.devs.futuro.pl 25.11.02, 11:34 Gość portalu: Lekarz napisał: > Nie wiesz co mówisz ?!? > Skończyła się komuna > Ja mogę przyznać jestem biednym lekarzem - skończyłem staż i > nie mam pracy nawet za 600 zł netto bo tyle dostali moi koledzy > którzy dostali jakiś marny etat szpitalny.. ((( A Ty wiesz co mówisz ? I co, naprawde uważasz że Ci sie polepszy po ostatniej podwyżce ?. Słuzbie zdrowia przybedzie jakieś 870 mln zł a zadłużenie sięga 5 mld. I co my moze mamy finasować nieumijetne zarządzanie majątkiem szpitalnym, nietrafine zakupy, stada obijających sie pielęgniarek. Prawda jest może i bolesna ale w ten sposób powiększono tylko obciążenie podatkowe, przedłużono agonię słuzby żdrowia w obecnym kształcie. Czy Ty gddzieś widzisz chociaż objawy prawdziwej reformy ? jej nie ma i nie będzie a zasada jest prosta, niewydolne zpitale muszą bankrutować, aby na ich miejsce mogły powstać nowe oparte na zdrowych zasadch. Przychylam się do pomysłu że całą POZ trzeba sprywatyzować zstawiając jakąś liczbę szpitali publicznych. Obecne placówki są źle zarządzanei niwydolne i będą coraz biedniejsze, w efekcie takich decyzji ich agonia tylko sie przedłuży. Zresztą personel sam wbija sobie gwóźdź do trumny udając że leczy pacjentów że o objawach arogancji i innych nie wspomnę. A co do Twojej płacy to nie jesteś wyjątkiem. Inne zawody, równie dobrze wykształcone w ogóle nie moga znaleźć pracy. Nie narzekaj tylko idź na własne (ponad 450 tys. ludzi w PL jest na samozatrudnieniu, jak sam powiedziałeś komuny juz nie ma więc co stoi na przeszkodzie abyś poszedł na własne i kasował tyle ile sobie zamarzysz ? przecież ta forsa leży tylko trzeba po nia sięgnąć, weź swój los w swoje ręce a nie wyciągaj ręki po pieniądze od innych "bo ci sie ustawowo należą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Po co placic na sluzbe zdrowia, skoro i tak.. IP: *.t 25.11.02, 13:00 Gość portalu: Lekarz napisał: > Nie wiesz co mówisz ?!? > Skończyła się komuna > Ja mogę przyznać jestem biednym lekarzem - skończyłem staż i > nie mam pracy nawet za 600 zł netto bo tyle dostali moi koledzy > którzy dostali jakiś marny etat szpitalny.. ((( Jasne! Wszyscy chcieliby pracowac w wojewodzkich mistach, szpitalach kliinicznych, itd. A moze poszukalibyscie szczesciach w malych wiochach i miescinach gdzie Wasze szanse na prace plus mieszkanie sa o wiele wieksze? Wszystkim w tym kraju sie wydaje ze cos im sie nalezy. Przyklad pielegniery. OK maja ciezka prace i marnie im placa. Ale tak jest oferta pracodawcy. Jesli im to nie odpowiada niech sie zwolnia tak ja to ma miejsce w prywatnym sektorze a nie chodza i blokuja ulice. Tylko dlatego ze sa w Panstwowym systemie. Jakos kasjerki z supermarketow czy robole od kopania dolow w minifirmachbudowlanych nie protestuja. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gołąbek Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 23:48 Palancie,kto ci tak nasrał do tego tępego łba, że już nawet odrobina mózgu się nie zmieściła??! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NikaB Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.02, 00:03 A może by tak zamiast budowac Świątynie opatrznosci Kościół przeznaczy te pieniądze na ratowanie słuzby zdrowia . Po diabła Świątynie jak pozdychamy i kto tam sie bedzie modlil . A Kościołów naprawde u nas dostatek i jest sie gdzie modlić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.dialup.mindspring.com 25.11.02, 01:36 Gość portalu: NikaB napisał: > A może by tak zamiast budowac Świątynie opatrznosci Kościół > przeznaczy te pieniądze na ratowanie słuzby zdrowia . Po diabła > Świątynie jak pozdychamy i kto tam sie bedzie modlil . > A Kościołów naprawde u nas dostatek i jest sie gdzie modlić. > Moze nie tak kombinujesz. Zbudujemy koscioly w ogromnych ilosciach, pomodlimy sie w nich i bedziemy zdrowi. Skoro bedziemy zdrowi nie bedzie problemow ze sluzba zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd OSTATNI GASI SWIATLO !!! IP: *.sup.waw.pl / 10.10.10.* 24.11.02, 22:35 Niech zostana w tym bagnie sami dotowani ze swoimi lekami za zlotowke. SLD KGB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: OSTATNI GASI SWIATLO !!! IP: *.ipt.aol.com 24.11.02, 22:46 cz zauwazyliscie, ze artykol o budowie swiatyni wycofano? Wczorajsze i dzisiejsze inne sa, a tego nie ma. Ciekawe ktory klecha to zrobil, Glemp czy Rydzyk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: OSTATNI GASI SWIATLO !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.02, 23:35 Pewnie ty synu Bieruta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: OSTATNI GASI SWIATLO !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 23:50 Jakie światło? Dawno już odcieli - za długi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: OSTATNI GASI SWIATLO !!! IP: *.devs.futuro.pl 25.11.02, 11:08 Gość portalu: ddd napisał: > Niech zostana w tym bagnie sami dotowani ze swoimi lekami za > zlotowke. SLD KGB A wczytaj się dokłądnie w artykuł "Pomysłodawcami podniesienia składki do 8 proc. przychodu ubezpieczonego byli posłowie PiS. Poparła ich olbrzymia większość innych, także z koalicji SLD-PSL- UP. Przeciw była PO, a LPR wstrzymała się od głosu." Dla mnie jasne że w PiS pojawiły sie piwrwsze objawy choroby CJ (wściekłych krów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.11.02, 22:56 chore.w czasach,kiedy trzeba dramatycznie obniżać koszty produkcji,osły (posły?) sejmowe je podwyższają.chore!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacjent Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.3.pl 24.11.02, 22:59 To bzdura. W ten sposób zwiększono obciążenie fiskalne, a prawdziwej reformy nie ma i nie będzie. Niewydolne szpitale muszą zbankrutować, by na ich miejscu powstały nowe. Całą POZ trzeba sprywatyzować. Zostawić po jednym szpitalu publicznymw powiecie i szpitale AM, a reszta musi być prywatne. A task będziemy biedniejsi i przedłuży się agopnia niewydolnych placówek, w któych personel udaje, że leczy pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kof Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.acn.waw.pl 24.11.02, 23:29 Boze zmiluj sie. Place po to zeby potem w szpitalu byc traktwany przez lekarzy jak najwieksze scierwo, ktorego tam nikt nie chce. Zostalem tak potraktowany to wiem. Za leczenie dorazne, w prywatnej klinice i tak placi mi frima, wiec do jasnej cholery gdzie ida moje pieniadze!!! Gdzie ida moje pieniadze z podatkow!!! To juz zakrawa na kriminal biorac pod uwage to co widze z sejmie. 10 osob z mojej klasy od srednio kilku lat jest za granica, Chyba i ja sie tam wybiore. Nie zebym glodowal. Zarabiam dobrze. Ale mam juz dosc okradania mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo sapiens Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.02, 23:30 Płacimy olbrzymi podatek a publiczna służba nawet psów wyleczyć nieodpłatnie nie potrafi. Operacje płatne -do rączki, poród płatny - do rączki, opieka w szpitalu - płatne do rączki i jeszcze podatek wyższy? Na kogo a może dla kogo?Publiczna nieodpłatna opieka to fikcja.Wszyscy o tym wiedzą. Do specjalisty w kolejce po 3-6mcy a na zabiegi transplantacji nerek i dłużej - kto dożyje do zabiegu ten przeżyje - start!! Skandal?? Cóż dzieci, emeryci i osoby biedne nie będą się skarżyć. Pielęgniarki głodują. Dlaczego nikt z tym porządku nie zrobi? Długo będziemy tak milczeć zło akceptowalne? Tajemnica poliszynela. Jestem młody,kończę studia prawnicze i nie mogę patrzeć na niekompetencję i bałagan jaki dzieje się w publicznej służbie zdrowia. Boże widzisz i nie grzmisz! Człowiek sprowadzony do wartości pieniądza. Życzę aby Panie i Panowie w Rządzie sami wyżywili rodzinę i opłacili służbę zdrowia (dwukrotnie; legalnie(?) i nie) za 1000zł miesięcznie na trzy osoby. Bartek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.ipt.aol.com 25.11.02, 00:06 do jam prawda w oczy kluje- prawda synu jam...nika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Polska 8 - Niemcy 14 IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.02, 23:30 Mieszkam w Niemczech i nie rozumiem tego problemu z podniesieniem skladki do 8%. W Niemczech skladka wynosi ca. 14% zarobku brutto, a szpitale i tak sa zadluzone. Tylko ze podniesieniu skladki decyduja KASY CHORYCH indiwidualnie a nie ministerialnie. Ministerstwo odpowiada za czesc subwencyjna do kas chorych i tylko o tej czesci moze decydowac np. ja zamrozic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartłomiej Re: Polska 8 - Niemcy 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.02, 23:40 Nie rozumiesz - to wróć do Polski. Bo nie zna życia kto przez 8 miesięcy pracuje na państwo a reszta cała dla ciebie. Podobno w starożytnym Egipcie było lepiej niewolnikom. Nierozumiesz w czym problem i o co dyskusja to wyżyw za 800zł rodzinę. A zresztą jak nie rozumiesz to po co tam siedzisz- z miłości do Fryców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeuszn Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 00:26 "MNIEJ POBIERAJCIE A BARDZIEJ ŚCISKAJCIE" Płacić za rzeczywiście wykonane usługi a nie za tzw. "KONTRAKTOWE USŁUGI", gdzie niewiadomo komu i ile. KASA jeszcze nie zgomadzi pieniędzy a już więcej wydaje niż gromadzi na poczet przyszłych dochodów, od naszych dzieci, czy wnuków, a może za nas już płaci a konto dochodów od naszych PRA- WNUKÓW. Proszę się zastanowić jakie są CENY MATERIAŁÓW wykorzystanych do usług medycznych, a jakie są WYNAGRODZENIA lekarzy. Proszę się zastanowić ile kosztuje ta KARTECZKA RECEPTY w stosunku do wynagrodzeń. My w większości nie płacimy za "realne koszty leczenia" tylko za horyzontalne wynagrodzenia lekarzy. IM GŁĘBIEJ W LAS TYM WIĘCEJ DRZEW!!! W MIARE JEDZENIA APETYT ROŚNIE!!! NASZEJ "SŁUŻBY ZDROWIA" NIE UZDROWI NAWET SKŁADKA 10% !!! z poważaniem tadeuszn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hic Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 25.11.02, 00:51 Gość portalu: tadeuszn napisał: > "MNIEJ POBIERAJCIE A BARDZIEJ ŚCISKAJCIE" > Płacić za rzeczywiście wykonane usługi a nie za > tzw. "KONTRAKTOWE USŁUGI", gdzie niewiadomo komu i ile. > KASA jeszcze nie zgomadzi pieniędzy a już więcej wydaje niż > gromadzi na poczet przyszłych dochodów, od naszych dzieci, czy > wnuków, a może za nas już płaci a konto dochodów od naszych PRA- > WNUKÓW. > Proszę się zastanowić jakie są CENY MATERIAŁÓW wykorzystanych do > usług medycznych, a jakie są WYNAGRODZENIA lekarzy. > Proszę się zastanowić ile kosztuje ta KARTECZKA RECEPTY w > stosunku do wynagrodzeń. > My w większości nie płacimy za "realne koszty leczenia" tylko za > horyzontalne wynagrodzenia lekarzy. > IM GŁĘBIEJ W LAS TYM WIĘCEJ DRZEW!!! > W MIARE JEDZENIA APETYT ROŚNIE!!! > NASZEJ "SŁUŻBY ZDROWIA" NIE UZDROWI NAWET SKŁADKA 10% !!! > z poważaniem tadeuszn chcemy leczyc sie nowoczesnie? (ratować życie) przyklad: 1.chory w zawale serca - przejazd karetka do szpitala (zakup i amortyzacja "R"-ki + praca zespolu reanimacyjnego 2.szpital - wykonanie koronarografii i plastyki wiencowej - aparat do angiografii + pomieszczenie = ok 4mln zl (nie jest wieczny, zużywa sie po ok 5-10latach); IVUS do bad wewnątrznaczyniowych 50000zl (1-razowa głowica ok 1200$), aparat do naswietlan (brachyterapii)- nie wiem ale napewno dziesiątki tys $, respiratory, pompy, lampy, i inny drobny niezbędny sprzęt (jest tego dużo) 3.koszty zabiegu na 1 chorego - stent od 1500zl do 12000zl (pokrywane cytostatykiem - w szczeg. przypadkach) - w 1 zabiegu moze isc kilka stentow; leki ReoPro 5000zl + cewniki, balony, kontrasty, inne leki (nie wliczam lekow, sprzetu jesli w trakcie zab. jest reanimacja, powikłania itp). Koszty na jednego chorego mogą siegać nawet 20000zl o ile wszystko jest ok to po kilku dniach do domu. Jeśli przywieziony byl w bardzo zlym stanie, wiele lat choruje to pobyt sie wydluza, a jesti trafi na OIOM (Int. Op. Med) koszty rosną geometrycznie. A choroba wiencowa to: 1.nasz styl zycia (odzywianie) 2. sklonnosci do nalogow 3. genetyka A co powiecie o takich przypadkach: Pacjent po zabiegu, zycie uratowane (kilkanascie tys.zl podatnika poszlo), trafia z powtotem po miesiącu do zabiegu bo nie bylo go "stac na lek za 300zl", ale w tym czasie palił 2 paczki papierosow dziennie??? - znowu z naszej kieszeni iudzie kilkanaście tys zlotych i do tego rentka z ZUS-u Co Wy na to???? Ludzie sprawy sobie nie zdajecie jak cenne jest zdrowie. Dlatego jestem za indywidualna skladką - bo to by zmusilo ludzi do dbania o siebie, a nie ze sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paolo Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.chello.pl 25.11.02, 00:29 Złodziejstwo, bandytyzm, itp... Ile można wyciągać od ludzi ukrytych podatków. Płacę co miesiąc "ubezpieczenie zdrowotne" za prowadzenie dodatkowej działalności i co z tego mam ...nic, ani pieniędzy, ani opieki medyczne . Nic więcej niż z etatu. To po co płacę. Niech ktoś mądry mi wyjaśni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociek Pierd***** kotka za pomocą młotka! IP: proxy / *.lublin.mm.pl 25.11.02, 00:30 Zaplanowana w latach 90 reforma, wg pierwotnych założeń Powszechnego Ubezpieczenia Zdrowotnego miała dać niezależny od politycznego kierunku i finansowego "widzi mi się" urzędasów, stały dopływ wystarczających środków na opiekę zdrowotną na poziomie 11% podstawy wymiaru składki, co Niemcy już wtedy uznawali za zbyt niską stopę. Jakiekolwiek rozmowy o reformie opieki zdrowotnej, poniżej tego poziomu finansowania są wyłącznie bełtaniem gówna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4a Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.sfpl.org 25.11.02, 00:42 kiedy kolejna podwyzka "skladki" ?? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hic Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 25.11.02, 00:56 chcemy leczyc sie nowoczesnie? (ratować życie) przyklad: 1.chory w zawale serca - przejazd karetka do szpitala (zakup i amortyzacja "R"-ki + praca zespolu reanimacyjnego 2.szpital - wykonanie koronarografii i plastyki wiencowej - aparat do angiografii + pomieszczenie = ok 4mln zl (nie jest wieczny, zużywa sie po ok 5-10latach); IVUS do bad wewnątrznaczyniowych 50000zl (1-razowa głowica ok 1200$), aparat do naswietlan (brachyterapii)- nie wiem ale napewno dziesiątki tys $, respiratory, pompy, lampy, i inny drobny niezbędny sprzęt (jest tego dużo) 3.koszty zabiegu na 1 chorego - stent od 1500zl do 12000zl (pokrywane cytostatykiem - w szczeg. przypadkach) - w 1 zabiegu moze isc kilka stentow; leki ReoPro 5000zl + cewniki, balony, kontrasty, inne leki (nie wliczam lekow, sprzetu jesli w trakcie zab. jest reanimacja, powikłania itp). Koszty na jednego chorego mogą siegać nawet 20000zl o ile wszystko jest ok to po kilku dniach do domu. Jeśli przywieziony byl w bardzo zlym stanie, wiele lat choruje to pobyt sie wydluza, a jesti trafi na OIOM (Int. Op. Med) koszty rosną geometrycznie. A choroba wiencowa to: 1.nasz styl zycia (odzywianie) 2. sklonnosci do nalogow 3. genetyka A co powiecie o takich przypadkach: Pacjent po zabiegu, zycie uratowane (kilkanascie tys.zl podatnika poszlo), trafia z powtotem po miesiącu do zabiegu bo nie bylo go "stac na lek za 300zl", ale w tym czasie palił 2 paczki papierosow dziennie??? - znowu z naszej kieszeni iudzie kilkanaście tys zlotych i do tego rentka z ZUS-u Co Wy na to???? Ludzie sprawy sobie nie zdajecie jak cenne jest zdrowie. Dlatego jestem za indywidualna skladką - bo to by zmusilo ludzi do dbania o siebie, a nie ze sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hic Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 25.11.02, 00:56 chcemy leczyc sie nowoczesnie? (ratować życie) przyklad: 1.chory w zawale serca - przejazd karetka do szpitala (zakup i amortyzacja "R"-ki + praca zespolu reanimacyjnego 2.szpital - wykonanie koronarografii i plastyki wiencowej - aparat do angiografii + pomieszczenie = ok 4mln zl (nie jest wieczny, zużywa sie po ok 5-10latach); IVUS do bad wewnątrznaczyniowych 50000zl (1-razowa głowica ok 1200$), aparat do naswietlan (brachyterapii)- nie wiem ale napewno dziesiątki tys $, respiratory, pompy, lampy, i inny drobny niezbędny sprzęt (jest tego dużo) 3.koszty zabiegu na 1 chorego - stent od 1500zl do 12000zl (pokrywane cytostatykiem - w szczeg. przypadkach) - w 1 zabiegu moze isc kilka stentow; leki ReoPro 5000zl + cewniki, balony, kontrasty, inne leki (nie wliczam lekow, sprzetu jesli w trakcie zab. jest reanimacja, powikłania itp). Koszty na jednego chorego mogą siegać nawet 20000zl o ile wszystko jest ok to po kilku dniach do domu. Jeśli przywieziony byl w bardzo zlym stanie, wiele lat choruje to pobyt sie wydluza, a jesti trafi na OIOM (Int. Op. Med) koszty rosną geometrycznie. A choroba wiencowa to: 1.nasz styl zycia (odzywianie) 2. sklonnosci do nalogow 3. genetyka A co powiecie o takich przypadkach: Pacjent po zabiegu, zycie uratowane (kilkanascie tys.zl podatnika poszlo), trafia z powtotem po miesiącu do zabiegu bo nie bylo go "stac na lek za 300zl", ale w tym czasie palił 2 paczki papierosow dziennie??? - znowu z naszej kieszeni iudzie kilkanaście tys zlotych i do tego rentka z ZUS-u Co Wy na to???? Ludzie sprawy sobie nie zdajecie jak cenne jest zdrowie. Dlatego jestem za indywidualna skladką - bo to by zmusilo ludzi do dbania o siebie, a nie ze sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba 3 mln bezrobotnych, 80% bez prawa do zasiłku IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 07:59 Gość portalu: hic napisał: > chcemy leczyc sie nowoczesnie? (ratować życie) > przyklad: > 1.chory w zawale serca - przejazd karetka do szpitala (zakup i amortyzacja "R"-ki + praca zespolu reanimacyjnego > 2.szpital - wykonanie koronarografii i plastyki wiencowej - > aparat do angiografii + pomieszczenie = ok 4mln zl (nie jest > wieczny, zużywa sie po ok 5-10latach); IVUS do bad wewnątrznaczyniowych 50000zl (1- razowa głowica ok 1200$), aparat do naswietlan (brachyterapii)- nie wiem ale napewno dziesiątki tys $, respiratory, pompy, lampy, i inny drobny niezbędny sprzęt (jest tego dużo) > 3.koszty zabiegu na 1 chorego - stent od 1500zl do 12000zl (pokrywane cytostatykiem - w szczeg. przypadkach) - w 1 zabiegu moze isc kilka stentow; leki ReoPro 5000zl + cewniki, balony, kontrasty, inne leki (nie wliczam lekow, sprzetu jesli w trakcie zab. jest reanimacja, powikłania itp). > Koszty na jednego chorego mogą siegać nawet 20000zl o ile wszystko jest ok to po kilku dniach do domu. > Jeśli przywieziony byl w bardzo zlym stanie, wiele lat choruje to pobyt sie wydluza, a jesti trafi na OIOM (Int. Op. Med) koszty rosną geometrycznie. > > A choroba wiencowa to: > 1.nasz styl zycia (odzywianie) > 2. sklonnosci do nalogow > 3. genetyka > > A co powiecie o takich przypadkach: > Pacjent po zabiegu, zycie uratowane (kilkanascie tys.zl podatnika poszlo), trafia z powtotem po miesiącu do zabiegu bo nie bylo go "stac na lek za 300zl", ale w tym czasie palił 2 paczki papierosow dziennie??? - znowu z naszej kieszeni iudzie > kilkanaście tys zlotych i do tego rentka z ZUS-u > > Co Wy na to???? > > Ludzie sprawy sobie nie zdajecie jak cenne jest zdrowie. > Dlatego jestem za indywidualna skladką - bo to by zmusilo ludzi > do dbania o siebie, a nie ze sie nalezy. *************************************************** 2,4 mln ludzi od razu "do piachu"? Jaką składkę może zapłacić bezrobotny bez prawa do zasiłku? Zdrowia życząc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłka Re: 3 mln bezrobotnych, 80% bez prawa do zasiłku IP: *.inetia.pl 25.11.02, 10:26 Gość portalu: babariba napisał: > > 2,4 mln ludzi od razu "do piachu"? > Jaką składkę może zapłacić bezrobotny bez prawa do zasiłku? > Zdrowia życząc... poczytaj ostatni artykuł w Wyborczej - z czego żyją "bezrobotni" - to będziesz wiedział. pozd., miłka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: 3 mln bezrobotnych, 80% bez prawa do zasiłku IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 10:31 Gość portalu: miłka napisał: > Gość portalu: babariba napisał: > > > > 2,4 mln ludzi od razu "do piachu"? > > Jaką składkę może zapłacić bezrobotny bez prawa do zasiłku? > > Zdrowia życząc... > > poczytaj ostatni artykuł w Wyborczej - z czego żyją "bezrobotni" - to > będziesz wiedział. > > pozd., > miłka ********************************************* -------------------------------------------------------------------------------- Gość portalu: hic napisał: > chcemy leczyc sie nowoczesnie? (ratować życie) > przyklad: > 1.chory w zawale serca - przejazd karetka do szpitala (zakup i amortyzacja "R"-ki + praca zespolu reanimacyjnego > 2.szpital - wykonanie koronarografii i plastyki wiencowej - > aparat do angiografii + pomieszczenie = ok 4mln zl (nie jest > wieczny, zużywa sie po ok 5-10latach); IVUS do bad wewnątrznaczyniowych 50000zl (1- razowa głowica ok 1200$), aparat do naswietlan (brachyterapii)- nie wiem ale napewno dziesiątki tys $, respiratory, pompy, lampy, i inny drobny niezbędny sprzęt (jest tego dużo) > 3.koszty zabiegu na 1 chorego - stent od 1500zl do 12000zl (pokrywane cytostatykiem - w szczeg. przypadkach) - w 1 zabiegu moze isc kilka stentow; leki ReoPro 5000zl + cewniki, balony, kontrasty, inne leki (nie wliczam lekow, sprzetu jesli w trakcie zab. jest reanimacja, powikłania itp). > Koszty na jednego chorego mogą siegać nawet 20000zl o ile wszystko jest ok to po kilku dniach do domu. > Jeśli przywieziony byl w bardzo zlym stanie, wiele lat choruje to pobyt sie wydluza, a jesti trafi na OIOM (Int. Op. Med) koszty rosną geometrycznie. > > A choroba wiencowa to: > 1.nasz styl zycia (odzywianie) > 2. sklonnosci do nalogow > 3. genetyka > > A co powiecie o takich przypadkach: > Pacjent po zabiegu, zycie uratowane (kilkanascie tys.zl podatnika poszlo), trafia z powtotem po miesiącu do zabiegu bo nie bylo go "stac na lek za 300zl", ale w tym czasie palił 2 paczki papierosow dziennie??? - znowu z naszej kieszeni iudzie > kilkanaście tys zlotych i do tego rentka z ZUS-u > > Co Wy na to???? > > Ludzie sprawy sobie nie zdajecie jak cenne jest zdrowie. > Dlatego jestem za indywidualna skladką - bo to by zmusilo ludzi > do dbania o siebie, a nie ze sie nalezy. *************************************************** 2,4 mln ludzi od razu "do piachu"? Jaką składkę może zapłacić bezrobotny bez prawa do zasiłku? Zdrowia życząc... *************************************************** A poza tym, do tych 2,4 mln dodać należy co najmniej jedno "młode" (niechby tylko na dwóch bezrobotnych) Zdrowia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Zdrowy bądź IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.11.02, 11:52 Dam Ci inny przykład: Idziesz do lekarza tzw. pierwszego kontaktu, bo coś Ci jest. Oczywiście ten lekarz ma raczej ogólne pojęcie o zdrowiu, bo z założenia nie jest to żaden specjalista. Więc zaczyna Cię leczyć ogólnie (oczywiście nie kieruje do specjalisty, bo może się uda inaczej, czytaj taniej). A zreszta specjaliści mają tzw. limity i jak się nie załapiesz na początku, to się w ogóle nie załapiesz. Co Ci pozostaje - wyciągnąć z własnej kieszeni pieniądze i udać sie prywatnie (bo czas ucieka, raczej razem z Twoim zdrowiem). Masz jeszcze większego pecha, jak jesteś chory na coś, czego w ogóle nie ma liście badań czy zabiegów tzw. bezpłatnych. I co Ci po tej całej nowej, drogiej technologi lekarskiej, kiedy jest ona dla bardzo wielu w ogóle niedostępna. Bo wtedy Twoje życie zależy od stanu Twojego portfela. A ZUS płacisz i płacisz i płacisz - tylko komu, bo nie sobie. Mam nadzieję, że ktoś ta ustawę zaskarży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniu Najlepiej 90% to zupełnie będzie o'k IP: *.torun.dialup.inetia.pl 25.11.02, 02:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezsilny-podatnik czemu mam płacić podatek od podatku!?!?!?!? IP: *.kamsoft.pl 25.11.02, 07:31 Jeżeli to ma być taka mała suma, to ja proponuję zabrać ją: Prezydentowi, Parlamentowi i całej zgrai urzędników administracji państwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlochu ile można kraść ? IP: *.itr.org.pl 25.11.02, 08:14 złodzieje, chcą nas do reszty oskubać, dlaczego mam płacić coraz więcej na coś z czego nie korzystam ? W razie potrzeby i tak trzeba zapłacić, bo prędzej do grobu wpędzą. Niech mi oddadzą te wszystkie złodziejskie składki na te Zusy - srusy i inne "fundusie", za te pieniądze sam zadbam o swoje zdrowie i emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan B Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 08:09 Problem w tym, że jeżeli (a pewnie tak będzie) pieniądze te pójdą na zwiększenie pensji lekarzy i pielęgniarek to wcale nie musi to oznaczać poprawy standardu usług w służbie zdrowia, a lekarze ile by nie zarabiali i tak im będzie mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świerszcz Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: 217.96.24.* 25.11.02, 08:40 Szpitale to beczka bez dna ile by nie dać to ciągle zamało. Dlaczego sięgają do naszych kieszeni, może Gazeta zorganizuje ogólnopolski protest, najłatwiej sięgać do cudzej kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sludwik Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.i019125147.rivernet.com.au 25.11.02, 08:44 Skladka powinna byc znacznie wieksza i wiekszosc obywateli by to zaakceptowala pod warunkiem ze pieniadze beda wydawane w sposob racjonlny i pod nadzorem niezaleznej od politykow komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.tpnet.pl / *.softbank.pl 25.11.02, 09:00 myślę że tylko naiwni myślą że te pieniądze pójdą na lecznictwo, rząd musiał przecież znaleźć pieniądze które zaklepał już sobie z abolicji podatkowej, a znalazł je oczywiście w kieszeni podatników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Brawa dla SLD! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 09:09 Brawa dla SLD! To sie nazywa sprawne rządzenie. SLD obiecuje nowe autostrady. Jak to zrobi? To proste, nałoży nowy podatek- winiety. SLD stymuluje produkcję nowych polskich filmów. Jak? Nakłada podatek na telewizje komercyjne. SLD wreszcie "uzdrowi" system ochrony zdrowia. Jak? A cholera zgadnijcie... Odpowiedz Link Zgłoś
baccara Re: Brawa dla SLD! 25.11.02, 09:27 Gość portalu: luk napisał: > Brawa dla SLD! To sie nazywa sprawne rządzenie. SLD obiecuje > nowe autostrady. Jak to zrobi? To proste, nałoży nowy podatek- > winiety. SLD stymuluje produkcję nowych polskich filmów. Jak? > Nakłada podatek na telewizje komercyjne. SLD wreszcie "uzdrowi" > system ochrony zdrowia. Jak? A cholera zgadnijcie... Wniosek o podwyższenie stawki zdrowotnej złożył PiS. A tak w ogóle, to wolałbym ubezpieczać się prywatnie i leczyć w prywatnym szpitalu. Pracuję na dwóch etatach i dorabiam na zlecenie - wszędzie płacę ubezpieczenie ZUS, z czego nic nic wynika, bo i tak do specjalisty trzeba czekać 2-3 miesiące lub płacić do rączki. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociek Mylenie pojęć! IP: *.umcs.lublin.pl 26.11.02, 16:31 baccara napisał: > Gość portalu: luk napisał: > > > Brawa dla SLD! To sie nazywa sprawne rządzenie. SLD obiecuje > > nowe autostrady. Jak to zrobi? To proste, nałoży nowy podatek- > > winiety. SLD stymuluje produkcję nowych polskich filmów. Jak? > > Nakłada podatek na telewizje komercyjne. SLD wreszcie "uzdrowi" > > system ochrony zdrowia. Jak? A cholera zgadnijcie... > > > Wniosek o podwyższenie stawki zdrowotnej złożył PiS. A tak w ogóle, to wolałbym > > ubezpieczać się prywatnie i leczyć w prywatnym szpitalu. Pracuję na dwóch > etatach i dorabiam na zlecenie - wszędzie płacę ubezpieczenie ZUS, z czego nic > nic wynika, bo i tak do specjalisty trzeba czekać 2-3 miesiące lub płacić do > rączki. > B. To, ile płacisz bezpośrednio na ZUS nie ma wpływu na finanse systemu opieki zdrowotnej, albowiem składka zdrowotna jest odrębną składką, dotychczas ekwiwalentnie odliczaną od twojego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.epo.ericsson.se / 159.107.89.* 25.11.02, 09:55 jak minister sprytnie wyliczył mniej zarabiający dopłacą symbolicznie a lepiej zarabiający dopłacą kilka razy więcej. i znowu ci zaradniejsi musza sponorować całą resztę bo i tak leczą się prywatnie. jak widać na przykładzie niemców wzrost składki nic nie zmieni bowiem potrzeby służby zdrowia (ludzi) są nieograniczone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hic Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 10:22 Gość portalu: zdrowy napisał: potrzeby służby zdrowia (ludzi) są > nieograniczone... no to leczmy sie ziólkami, po cholere tomografy, naczyniówki, superdrogie nowoczesne technologie, leki itp...... (Medycyna- technologia idzie na przód- to kosztuje ogromne pieniądze) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hic Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 10:23 Gość portalu: hic napisał: > Gość portalu: zdrowy napisał: > > potrzeby służby zdrowia (ludzi) są > > nieograniczone... > > no to leczmy sie ziólkami, po cholere tomografy, naczyniówki, superdrogie > nowoczesne technologie, leki itp...... > > (Medycyna- technologia idzie na przód- to kosztuje ogromne pieniądze) > pozdr PS. ilu w Polsce jest rencistów (młodych)????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reza Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.crowley.pl 25.11.02, 11:10 Mogę zapłacić wyższą składkę, nawet taką w wysokości 11%,czy nawet 15%. Jeden warunek-płatną raz i na konto konkretnej poradni w której się leczę, wtedy wiem komu dać po łapach gdy wydaje moje pieniądze na luksusy.Teraz płace dwie lub trzy składki do wspólnego wiadra bez dna.Monterzy takiego prawa wciąż przecedzeją,odciągaja co gęste na wierzchu,do celu dociera 1/5 z tej składki.Precz z łapami od moich pieniędzy. Wszystkie reformy robia tylko po to aby obsadzić stanowiska rodziną,pociotkami.Do roboty,a chcą mieszać, to ręce w kieszeń i niech mieszają swoje. reza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hic Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 11:24 Gość portalu: reza napisał: > Mogę zapłacić wyższą składkę, nawet taką w wysokości 11%,czy > nawet 15%. Jeden warunek-płatną raz i na konto konkretnej > poradni w której się leczę, wtedy wiem komu dać po łapach gdy > wydaje moje pieniądze na luksusy.Teraz płace dwie lub trzy > składki do wspólnego wiadra bez dna.Monterzy takiego prawa wciąż > przecedzeją,odciągaja co gęste na wierzchu,do celu dociera 1/5 z > tej składki.Precz z łapami od moich pieniędzy. > Wszystkie reformy robia tylko po to aby obsadzić stanowiska > rodziną,pociotkami.Do roboty,a chcą mieszać, to ręce w kieszeń i > niech mieszają swoje. > reza dlatego skladka na WLASNE konto (ale nie w ZUS)!!!! średnia krajowa to ok 2000zl na ZUS idzie ok 800-1000zl/mies na rok ok 10000zl 10lat - 100000zl 50lat ok 400000zl (przy 0% inflacji i bez oprocentowania wkładu) powinno wystarczyc na emeryture i leczenie pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WMI Komuno wroc ???? IP: 195.112.95.* 25.11.02, 11:26 Ludzie, to jest jakas paranoja !!!!!!!!!!!!!!!! Czytam w artykule: "Według ministra zdrowia Mariusza Łapińskiego - Każde dodatkowe finansowanie jest korzystne, bo dzięki temu mamy większe środki, by ratować zdrowie i życie - mówił minister" Czy ONI nas maja za idiotow ??? Oczywiscie, ze dla publicznego systemu redystrybucji dochodow lepiej jest jezeli pieniedzy jest wiecej, tylko jak sie to ma do sytuacji tych, ktorzy na to sie skaldaja ??? Nijak. Najlepszym przyjacielem pieniedzy jest ich wlasciciel. A odbieranie bogatym i dawanie biednym, to chyba juz przerabialismy. Czytam dalej: "To krok we właściwym kierunku, choć to i tak za mało. Zdaniem lekarzy składka na zdrowie powinna wynosić 11 proc., wskazane byłoby poszukać innych źródeł finansowania opieki zdrowotnej, np. współpłacenie pacjentów, ubezpieczenia dodatkowe lub alternatywne." No i mamy kolejny przyklad socjalistycznej retoryki. Zrobilismy krok we wlasciwym kierunku, podnieslismy skladke na ubezpieczenia, ale za malo. Kto to mowi ??? Prezes naczelnej izby lekarskiej. No jasne, najlepiej, to niech wszyscy oddaja i po piedziesiat procent wynagrodzenia na ubezpieczania zdrowotne, to wtedy moze i wystarczy. I jeszcze: "W pierwszej chwili ucieszyłem się ze wzrostu składki. Ale potem zacząłem liczyć. Służbie zdrowia przybędzie 870 mln zł. Świetnie. Tylko że obecnie jej zadłużenie szacowane jest na 5 mld zł. Pieniędzy w systemie dramatycznie brakuje. Te 900 mln tylko przedłuży naszą agonię, po prostu na parę miesięcy złapiemy oddech." No prosze, pojawil sie jakis glos rozsadku. Nie od dzis wiadomo, ze gdy dasz glodnemu rybe, nakarmisz go raz. Gdy nauczysz go lowic, nakarmisz go na cale zycie. Sluzba zdrowia w Polsce jest chora !!! Reforma Buzka byla chora. Reforma Lapinskiego-Millera jest chora. Czy na prawde nikt tego nie widzi ??? Sadze, ze juz sam pomysl uzaleznienia wysokosci skladki na ubezpieczenia zdrowotne od wysokosci zarobkow jest niepowazny. Co ma piernki do wiatraka ??? Dlaczego lepiej zarabiajacy maja to wszystko finansowac ??? Przeciez w zamian nic wiecej nie otrzymuja. Czy wysokosc skladki nie powinna byc w jaims stopniu uzalezniona od jakosci swiadczen ??? Sposob refinansowania kosztow leczenia tez jest jakis, conajmniej niepowazny, finansowane bezposrednio sa placowki sluzby zdrowia, a nie platnicy skladek. Dlaczego nie wolno mi isc do dowolnie wybranego lekarza, tylko do takiego, ktory ma kontrakt z kasa chorych w ktorej ja jestem, z reguly z racji zamieszkania ubiezpieczony ??? Potem czytamy w gazetach o sytuacji w ktorej jakas kasa nie podpisala umowy z jakims szpitalem, a kto na tym cierpi ??? Oczywiscie pacjenci. Sa na swiecie rozwiazania doskonale funkcjonujace, ale one nie zapewniaja bezwarunkowego dostepu wybranym do naszych wspolnych pieniedzy, nic dziwnego, ze u nas wprowadzane sa rozwiazania wygodne glownie dla decydentow. Czy kiedys to sie zmieni ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hicor Re: Komuno wroc ???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 11:44 Gość portalu: WMI napisał: > Ludzie, to jest jakas paranoja !!!!!!!!!!!!!!!! > Czytam w artykule: > > "Według ministra zdrowia Mariusza Łapińskiego - Każde dodatkowe > finansowanie jest korzystne, bo dzięki temu mamy większe środki, > by ratować zdrowie i życie - mówił minister" > > Czy ONI nas maja za idiotow ??? Oczywiscie, ze dla publicznego > systemu redystrybucji dochodow lepiej jest jezeli pieniedzy jest > wiecej, tylko jak sie to ma do sytuacji tych, ktorzy na to sie > skaldaja ??? Nijak. Najlepszym przyjacielem pieniedzy jest ich > wlasciciel. A odbieranie bogatym i dawanie biednym, to chyba juz > przerabialismy. > > Czytam dalej: > > "To krok we właściwym kierunku, choć to i tak za mało. Zdaniem > lekarzy składka na zdrowie powinna wynosić 11 proc., wskazane > byłoby poszukać innych źródeł finansowania opieki zdrowotnej, > np. współpłacenie pacjentów, ubezpieczenia dodatkowe lub > alternatywne." > > No i mamy kolejny przyklad socjalistycznej retoryki. Zrobilismy > krok we wlasciwym kierunku, podnieslismy skladke na > ubezpieczenia, ale za malo. Kto to mowi ??? Prezes naczelnej > izby lekarskiej. No jasne, najlepiej, to niech wszyscy oddaja i > po piedziesiat procent wynagrodzenia na ubezpieczania zdrowotne, > to wtedy moze i wystarczy. > > I jeszcze: > > "W pierwszej chwili ucieszyłem się ze wzrostu składki. Ale potem > zacząłem liczyć. Służbie zdrowia przybędzie 870 mln zł. > Świetnie. Tylko że obecnie jej zadłużenie szacowane jest na 5 > mld zł. Pieniędzy w systemie dramatycznie brakuje. Te 900 mln > tylko przedłuży naszą agonię, po prostu na parę miesięcy > złapiemy oddech." > > No prosze, pojawil sie jakis glos rozsadku. Nie od dzis wiadomo, > ze gdy dasz glodnemu rybe, nakarmisz go raz. Gdy nauczysz go > lowic, nakarmisz go na cale zycie. > > Sluzba zdrowia w Polsce jest chora !!! Reforma Buzka byla chora. > Reforma Lapinskiego-Millera jest chora. Czy na prawde nikt tego > nie widzi ??? > > Sadze, ze juz sam pomysl uzaleznienia wysokosci skladki na > ubezpieczenia zdrowotne od wysokosci zarobkow jest niepowazny. > Co ma piernki do wiatraka ??? Dlaczego lepiej zarabiajacy maja > to wszystko finansowac ??? Przeciez w zamian nic wiecej nie > otrzymuja. Czy wysokosc skladki nie powinna byc w jaims stopniu > uzalezniona od jakosci swiadczen ??? > > Sposob refinansowania kosztow leczenia tez jest jakis, > conajmniej niepowazny, finansowane bezposrednio sa placowki > sluzby zdrowia, a nie platnicy skladek. Dlaczego nie wolno mi > isc do dowolnie wybranego lekarza, tylko do takiego, ktory ma > kontrakt z kasa chorych w ktorej ja jestem, z reguly z racji > zamieszkania ubiezpieczony ??? Potem czytamy w gazetach o > sytuacji w ktorej jakas kasa nie podpisala umowy z jakims > szpitalem, a kto na tym cierpi ??? Oczywiscie pacjenci. > > Sa na swiecie rozwiazania doskonale funkcjonujace, ale one nie > zapewniaja bezwarunkowego dostepu wybranym do naszych wspolnych > pieniedzy, nic dziwnego, ze u nas wprowadzane sa rozwiazania > wygodne glownie dla decydentow. > > Czy kiedys to sie zmieni ??? > Dlatego pieniadze nie do ZUS tylko do dowolnie wybranego ubezpieczyciela. Niech kazdy sie ubezpieczy gdzie chce i na ile chce i na ile go stac. Bezrobotnych i bardzo drogie zabiegi ratujace zycie niech finansuje budżet. Ale tak nie będzie, bo co min. Łapiński by rozdawał (za zlotowke)??? Czy by wtedy sie pochwalil?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: 8 proc. na zdrowie: składka i podatek IP: 62.29.248.* 25.11.02, 11:42 Będzie lepiej jeżeli zmniejszymy liczba zachorowań. Sejm w następnym kroku powinien zdelegalizować papierosy, wprowadzić obowiązkową gimnastykę dwa razy w tygodniu, zamiast abolicji wprowadzi prohibicję, itd Odpowiedz Link Zgłoś