Gość: Puchatek IP: *.stacje.agora.pl 11.10.01, 18:24 Pewien wesoły poseł z... Warszawy (Pewnie po to, żeby nie wyjść z wprawy) Co dzień rano, w zawody Wlewał w siebie dzban wody Zagryzając go łyżeczką kawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jolka Re: PEWIEN... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 18:40 A z czego ta łyżeczka, że sobie zębów nie połamał. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: PEWIEN... IP: *.stacje.agora.pl 11.10.01, 18:50 A ja już miałem nadzieję na stworzenie forum limeryjów... No, przyjaciele, spróbujcie, to nie jest takie trudne. Pewien członek (...) władz gminnych w Nieszawie Co niedzielę biegał boso po trawie Gdy pytali go �czemu?� Odpowiadał: �Mojemu to obuwiu nie szkodzi nic prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: PEWIEN... IP: 213.76.59.* 11.10.01, 21:34 Pewien radny z Warszawy nie pijący na czczo kawy zapragnął herbaty nie będąc garbatym Była niedobra więc podlał nią kwiaty. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: PEWIEN... IP: *.stacje.agora.pl 12.10.01, 16:09 Ależ nie, nie, nie! Limeryk to: 1. Układ rymów aa bb a 2. Układ rytmiczny (przynajmniej przybliżony): dwa wersy po 10 sylab, dwa po 6 lub 7 i ostatni znów 10. 3. Na koncu pierwszego wersu występuje nazwa miejscowości (prawdziwa lub wymyślona, im głupsza tym lepiej) Na przykład: Pewien łysy szofer w Nowym Sączu Raz na tydzień wypijał dzban pączu Po czym siadał w fotelu Płyt wysłuchując wielu Albo wspinał się żwawo po pnączu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poeta Re: Puchatku, musisz swinic IP: 195.15.57.* 12.10.01, 17:05 Puchatku, przykro mi to dodac, ale musze. Limeryk bez wulgaryzmow nie jest limerykiem. W kazdym razie nie jest limerykiem klasycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Puchatku, musisz swinic IP: *.olsza.krakow.pl 12.10.01, 17:15 Przewodniczacy raz byl, z Zyrardowa Przemadry , zacny, siwa glowa. Pierdolil bzdury od lat wielu, a tys go wybral przyjacielu. I coz to po nim sie uchowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walduś Re: Puchatku, musisz swinic IP: 157.25.119.* 12.10.01, 17:39 Pewien prezydent miasta Warszawy Któremu nie dość było sławy Zataił dziurę w budżecie Niestety resztę już wiecie Nici z inwestycyjnej kurzawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: PEWIEN... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 17:37 Gość portalu: jolka napisał(a): > Pewien radny z Warszawy > nie pijący na czczo kawy > zapragnął herbaty > nie będąc garbatym > Była niedobra więc podlał nią kwiaty. > > P. A może tak : Pewien radny z miasta Warszawy nie pijący nigdy na czczo kawy zapragnął herbaty nie będąc garbatym zakąsił ją sernikiem z agawy. Dziękuję za wskazówki ; jeśli jeszcze nie tak ; Misiaczku Puchaty ! Popraw sam wstydu oszczędż. Pozdrawiam jolka debiutująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: PEWIEN... IP: *.stacje.agora.pl 14.10.01, 18:17 Dobre, dobre! Zwłaszcza ten sernik z agawy. A co do Poety - nie zgadzam się. Owszem, wielu świńtuszyło (i to całkiem pomysłowo:)), ale np. Edward Lear, uznawany za klasyka limeryków, w większości swoich utworów tego nie robił. Świńtuszenie OK, ale główna zasada to humor absurdu. Pozdrawiam. I dodaję: Był raz pewien dziennikarz w Krakowie Co dzień cały łaził z kaczką na głowie Gdy mówili mu: �Draka, Nie męcz pan tego ptaka� Obiecywał, że za tydzień odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poeta Re: Puchatku, jak masz honor (poetycki) - to swin' IP: 195.15.57.* 14.10.01, 19:04 Sa trzy rodzaje limerykow (klasyf. angielska): - Limeryki, ktore sie wyglasa w obecnosci pan - Limeryki, ktore sie wyglasza pod nieobecnosc pan, ale w towarzystwie ksiezy - LIMERYKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: Puchatku, jak masz honor (poetycki) - to swin' IP: *.stacje.agora.pl 23.10.01, 16:26 Poeto, dość teorii! Przekuj ją w czyn! Napisz limeryk - jakikolwiek! Pewien stary chomik w Babimoście Utył osiem i pół kilo w poście Prosili ludzie z miasta Dajże nam trochę ciasta! A on na to: A proście mnie, proście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Puchatku, jak masz honor (poetycki) - to swin' IP: *.abo.wanadoo.fr 24.10.01, 13:57 Puchatku, czy moze byc z tytulem? Na przyklad tak: Kampania wyborcza Raz czlonek eSeLDe w Zawichoscie Chcial swa babe przeleciec na moscie Kumple, ktorych jest wielu Rznij, prosza, przyjacielu To nas potem opisza gdzies w poscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * I jeszcze inne propozycje... IP: *.abo.wanadoo.fr 25.10.01, 16:13 Gość portalu: Jasiek napisał(a): > Puchatku, czy moze byc z tytulem? > Na przyklad tak: > > Kampania wyborcza > > Raz czlonek eSeLDe w Zawichoscie > Chcial swa babe przeleciec na moscie > Kumple, ktorych jest wielu > Rznij, prosza, przyjacielu > To nas potem opisza gdzies w poscie Na ten sam temat Rozpetala sie burza w Grajewie Gdzie przyczyna? Zapewne nikt nie wie... Kazdy codzien cos chrzani Wszystko znow jest do bani I ogolnie zyjemy jak w chlewie. Tera bedzie tez politycznie, ale bardziej "swiatowo" The day before Pewien Arab z meczetu w Kabulu Ameryke pokochal do bolu Nie myslac, co sie stanie W WuTeCe zjadl sniadanie I odjechal. Szczesliwy jak Zulus. A teraz bedzie bez tytulu, za to poswintusze... Habib, znany pedofil w Kaszmirze Rozchorowal sie nagle na krzyze Problem teraz, jak dzieci W tak zlej formie przeleci Czy sie (je) ostatecznie wylize... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunce Re: I jeszcze inne propozycje... IP: *.chello.pl 25.10.01, 18:30 Czy mogę się pochwalić limerykiem, który powstał na moją cześć daleko poza granicami Polski? Oto on: Raz na Bródnie pewna miła Aga Rozebrała sie niemal do naga gdy na taka spojrzeli z podziwu oniemieli Myśleliście, że jestem łamaga? Jest też drugi limeryk (o rozbieraniu), ale tamten przemilczę. Teraz poetę poprosiłam o sonet. Odpowiedz Link Zgłoś