Dodaj do ulubionych

Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią pr...

• Gość: Oszołom zRM Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 20:39
      Właśnie wróciłem z zebrania LPR w Poznaniu..podjęlismy akcję wysyłania masowych
      protestów do URMu w Warszawiew sprawie RM...zaplanowaliśmy też strategię
      działania do końca br
      • Gość: Karol Sobecka ma rewelacyjne półdupy ! IP: *.chello.pl 28.11.02, 20:44
        I cyce z sutkami jak kapsle od piwa !
        Będzie moja !!!!
      • Gość: alee Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.proxy.aol.com 28.11.02, 21:00
        Gość portalu: Oszołom zRM napisał(a):

> Właśnie wróciłem z zebrania LPR w Poznaniu..podjęlismy akcję wysyłania
        masowych
        >
        > protestów do URMu w Warszawiew sprawie RM...zaplanowaliśmy też strategię
        > działania do końca br

moze wiecej szczegolow ,prosze ...
    • Gość: alee Re: ale tu bedzie teraz i dlaczego ja ? IP: *.proxy.aol.com 28.11.02, 20:44
      ...no bracia polska -skaczemy sobie do oczu ,i wydaje mi sie
      czasmi z wypowiedzi naszych ,ze my odlegle od obyczaju
      polskiego,ale nie o to chodzi ,zadziorni w tego slowa zlym
      znaczeniu krytykujacy po "wiadomosciach" je4dynej prawdy razem z
      wybiorcza i caly czas niestety z komunistami ,ale w owczej skoze-
      bo czy czlowieka mozna zmienic ? a czy wilkowi powiedziec,teraz
      jestes jamnik demokrata lub zajacowi powiedziec nie uciekaj
      przed wilkiem
      • Gość: Patriota ZAMKNIJCIE TO RADIO !!! IP: *.telia.com 28.11.02, 22:04
        Wszystkie zdrowe sily narodu, ktorym lezy na sercu dobro
        Ojczyzny - zdecydowanie przeciwstawcie sie Radiu Maryja,
        siedlisku wszetecznictwa i nienawisci, maszynce do robienia
        pieniedzy oraz napychania kieszeni moznym wladcom Kosciola
        katolickiego, ktorzy wykorzystujac bezgraniczna naiwnosc
        prostaczkow probuja zawrocic nasz kraj z drogi prawdziwego
        postepu, dobrobytu i wolnosci!
        • niezlomny.prawicowiec ZAMKNIJCIE "PATRIOTĘ" z kgb ! 28.11.02, 22:10
          Gość portalu: Patriota napisał(a):

> Wszystkie zdrowe sily narodu, ktorym lezy na sercu dobro
          > Ojczyzny - zdecydowanie przeciwstawcie sie Radiu Maryja,
          > siedlisku wszetecznictwa i nienawisci, maszynce do robienia
          > pieniedzy oraz napychania kieszeni moznym wladcom Kosciola
          > katolickiego, ktorzy wykorzystujac bezgraniczna naiwnosc
          > prostaczkow probuja zawrocic nasz kraj z drogi prawdziwego
          > postepu, dobrobytu i wolnosci!

Nas kurwo komuchu pierdolony w ryj nie nabierzesz, prowokatorze !
          Precz z komuną ! Brawo o. Rydzyk i NOP !!!
    • Gość: DUSZA Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.sympatico.ca 28.11.02, 22:21
      ta cala lektura to jedno chamstwo z malymi wyjatkami.Awiec
      wszystkie chamy liczcie tylko na pieniadze i duze bogactwo po
      wejsciu do U......-dobrze dostaniecie w dupe,a tym samym w te
      glupie lby.Do tej pory wy durni nikt nie wie czy nie chce
      wiedziec,ze bedziecie sprzatac kible i dupu podcierac za
      euro,owy durnie.Kultury niszczyc nie wolno to jest tysice
      lat.Radio Maryja to podpora duchowa calej zniszczonej
      psychicznie emigrqacji na swiecie-ewangelizacja.Rozliczcie co
      nieprawidlowe,ale nie szkalujcie ,ublirzajac milionom ludzi,to
      najbardziej boli Marcinka -idiote icala reszte.Sluchajac was
      iwaszych rzadow miliony wyksztalconych ludzi,madrych musialo
      opuscic kraj-tesknimy za nim za tradycjami -
      wiara ,kultura.Wasza teoriaze to tylko starcy-glupota wasza-to
      wy srarcy skreceni psychicznie i duchowo jestescie,nie
      potraficie nawet wierzyc we wlasny but.Zostawcie w swietym
      spokoju Radio Maryja nie jestem fanatykiem ale wymiotowac
      mozna ,od slucghania i czytania waszych prszywych i ciagle
      klamliwych wiadomosci-do przedszkola z tym i to do najmlodszej
      grupy,ktora zaczynz sie dopiero wciagac w ten podly
      swiat.powodzenia.
      • Gość: Ed Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 23:10
        Uff! Nieźle! Czytając w dobrej wierze w tej duszy zarażonej rydzyjkiem nawet
        dostrzegłem nawet ludzkie tony, co dla tej opcji wcale nie jest takie
        oczywiste.
        • Gość: obserwator Apel do Braci i Sióstr IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 23:29
          znowu, znalazłem się na Waszej stronie. No cóż, obiecałem,że nie
          będę się babrał w tym błocie, ale grzech trzeba potępiać, ale
          człowieka ratować. Apeluję więc do Was jaśnie oświeceni czytacze
          Wyborczej, opamiętajcie się w Waszej nienawiści do wszystkiego,
          co nie jest zgodne z Waszą wizją świata. Opamiętajcie się. My za
          Was modlimy się. Nie wolno w ten sposób. Brat przeciw bratu,
          dosyć nienawiści, apeluję do Was, którzy podobno miłujecie
          tolerancję - zostawcie obelgi i zniewagi!
          • Gość: obserwator Re: SBecka czy UBecka? IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 23:31
            Gość portalu: obserwator napisał(a):

> znowu, znalazłem się na Waszej stronie. No cóż, obiecałem,że
            nie
            > będę się babrał w tym błocie, ale grzech trzeba potępiać, ale
            > człowieka ratować. Apeluję więc do Was jaśnie oświeceni
            czytacze
            > Wyborczej, opamiętajcie się w Waszej nienawiści do
            wszystkiego,
            > co nie jest zgodne z Waszą wizją świata. Opamiętajcie się. My
            za
            > Was modlimy się. Nie wolno w ten sposób. Brat przeciw bratu,
            > dosyć nienawiści, apeluję do Was, którzy podobno miłujecie
            > tolerancję - zostawcie obelgi i zniewagi!
            • Gość: Ed Re: SBecka czy UBecka? - aj myślisz? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 23:58
              Używając slangu młodzych powiedział bym - daj sobie na luz.
              Po pierwsze:
              - już sam tytuł postu tchnie wyjątkowym miłosierdziem, godnym wyjątkowego
              uznania :-((
              Po drugie:
              - jeżeli Twoje modły mają mnie wprowadzić w nastrój moralny Rydzyka i jego
              szeregów, wolę na stare lata zachować swoją sprawdzoną normalnośc
              (przynajmniej w moim odczuciu). Jest to po prostu zdrowsze.
              • Gość: obserwator Re: SBecka czy UBecka? - aj myślisz? IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 00:08
                a ja miałem złudzenie, że można tu u Was podyskutować bez używania obelg,
                trudno! na moje młode lata, muszę jeszcze się nauczyć cierpliwości, do tych co
                nie umieją rzeczowo dyskutować, pozdrawiam i życzę dobrej nocy.
                • Gość: Ed Re: SBecka czy UBecka? - aj myślisz? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 00:27
                  Dziekuję za pozdrowienia i życzenia dobrej nocy. A juz myślałem, że
                  odpowiednio zareagujesz na prowokoacyjnie użyte w poście ponoć żydowskie "aj".
                  Musze przyznać, że z dużą przyjemnością się rozczarowałem. Punkt dla Ciebie.

Pozdrawiam i życę dobrej nocy
                • Gość: Ed Re: SBecka czy UBecka? - aj myślisz? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 00:27
                  Dziekuję za pozdrowienia i życzenia dobrej nocy. A juz myślałem, że
                  odpowiednio zareagujesz na prowokoacyjnie użyte w poście ponoć żydowskie "aj".
                  Musze przyznać, że z dużą przyjemnością się rozczarowałem. Punkt dla Ciebie.

Pozdrawiam i życę dobrej nocy
                • Gość: piopiu Re: TE OBSERWATOR CZYTAJ IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.21.* 29.11.02, 08:41
                  Sądze że ty panie ksiadz masz matke katechetke i ojca ksiedza
                  wiec niepotrzebnie sie tu wypowiadasz bo twoje wypowiedzi sa z
                  góry stronnicze. Pewnie tez dla Petza bys sie nadstawil - szkoda
                  slow du....ku!!!
    • Gość: marek ale dajecie soba manipulowac IP: *.dialup.optusnet.com.au 29.11.02, 00:13
      podrzucili wam jakis nedzny filmik na podpuche a Wy jak ta
      zgraja kundli wsiowych daliscie sie zlapac i ujadacie bez
      opamietania.... czy to tak trudo zauwazuc ze wszystko sie sypie,
      bieda, bezrobocie, spoleczenstwo diametralnie ubozeje, wyniki
      wyborow samorzadowych wyraznie pokazaly ze SLD traci na siele.
      Wobec czego zeby odwrocic uwage od tego calego smrodu wrzucili
      wam na stol RM, a dla Was to woda na mlyn, czym to jest te
      historie Rydzykowskie przy wszelkich defraudacjach, grabiezczej
      prywatyzacji i miliona aafer typu Art B, zelatynowa, weglowa czy
      ostatnio STOEN, proponuje sie chwile zastanowic zanim zaczniecie
      opluwac kogokolwiek...
      • Gość: obserwator Re: ale dajecie soba manipulowac IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 00:18
        gratuluję, widzę, że nie próżno tu byłem, wreszcie ktoś rozsądny się odezwał.
        pozdrawiam, a za tych co dają się manipulować nędznej propagandzie, mającej
        odwrócić uwagę społeczeństwa od prawdziwych problemów w naszym kochanym Kraju
        nie przestaję się modlić - o mądróść
        • Gość: M Re: ale dajecie soba manipulowac IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 01:26
          Gość portalu: obserwator napisał(a):

> ............nie przestaję się modlić - o mądróść..............
          >
          Raczej o zdrowie (dla siebie) - bo o rozum to już za późno.
      • Gość: Ed Re: retorykę tu widzę - logiki nie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 00:44
        Mowa jest o faktach poruszonych w filmie, które sam potwierdzasz w swym
        poście. W wypowiedzi zajmujesz się własną oceną filmu jako takiego a nie
        meritum informacji w nim zawartej. Sprawy kultury poruszane są na innym forum
        i warsztatowa forma przekazu informacji nie żadnego znaczenia dla istoty
        rzeczy oraz dyskusji. Co najwyżej potwierdza zarzut, że nie chcesz widzieć
        tego samego u Rydzyka, co z takim zamiłowaniem krytykujesz gdzie indziej. Ale
        jest to kwestia Twojej postawy a nie tematu wątku.
        • Gość: normalny Co komu do domu... IP: *.pzl.swidnik.pl 29.11.02, 00:58
          Rozumiem, że najchętniej towarzysz Millllller ze swoją świtą
          Ojca Rydzyka, na imć Kwiatkowskiego by zamienili. ...od dzisiaj
          zaczynam słuchać Radia Maryja. Niezła odtrutka na czerwonych...
          • Gość: Ed Re: Co komu do domu... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 02:23
            Twoja wola Panie i Twój niczym nie skrepowany wybór. Jednak jest taki zapis w
            kodeksie, który mówi, że nie można ze swego prawa robić użytku dla czyjejś
            szkody. Osobiście mam spore wątpliwości, czy postępowanie właściciela tego
            radia odpowiada temu przepisowi prawnemu i jest rzeczywiście lege arte. Ale
            jest to już zupełnie Twoja prywatna sprawa.

Gość portalu: normalny napisał(a):

> Rozumiem, że najchętniej towarzysz Millllller ze swoją świtą
            > Ojca Rydzyka, na imć Kwiatkowskiego by zamienili. ...od dzisiaj
            > zaczynam słuchać Radia Maryja. Niezła odtrutka na czerwonych...
            • Gość: normalny Re: Re: Co komu do domu... IP: *.pzl.swidnik.pl 29.11.02, 03:13
              Gość portalu: Ed napisał(a):

> Twoja wola Panie i Twój niczym nie skrepowany wybór. Jednak jest taki zapis w
              > kodeksie, który mówi, że nie można ze swego prawa robić użytku dla czyjejś
              > szkody. Osobiście mam spore wątpliwości, czy postępowanie właściciela tego
              > radia odpowiada temu przepisowi prawnemu i jest rzeczywiście lege arte. Ale
              > jest to już zupełnie Twoja prywatna sprawa.
              >
              > Gość portalu: normalny napisał(a):
              >
              > > Rozumiem, że najchętniej towarzysz Millllller ze swoją świtą
              > > Ojca Rydzyka, na imć Kwiatkowskiego by zamienili. ...od dzisiaj
              > > zaczynam słuchać Radia Maryja. Niezła odtrutka na czerwonych...

Rozumiem, że Ed nie będzie więcej szastał ogólnikami i powie konkretniej, które
              postępowanie właściciela RM jemu szkodzi?????????????????? a co za tym idzie
              jest w sprzeczności ze wzmiankowanym przez niego przepisem prawnym.
              • Gość: Ed Re: Re: Co komu do domu... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 03:42
                Widzę, że normalność ma różne odcienie. Dla niektórych normalne jest
                wyciąganie ręki po wszystko, zamiast wykazać chociaż trochę dziecięcej
                dociekliwości.
                A więc Panie "Normalny" - w najprostszym wydaniu ustawa o działalności
                gospodarczej obowiązująca każdego chcącego zarabiać własnym śrubokrętem.
                Jednak rozmiary tej działalności kwalifikują rzeczonego w nieco inna kategorię
                podmiotów gospodarczych nakładających znacznie poważniejsze zobowiązania.
                Dalej prawo podatkowe, ustawa karno skarbowa, kodeks cywilny, kodeks karny.
                Pomijam tu już przepisy szczegółowe wydawane na podstawie delegacji
                ustawowych. Uregulowanie te muszą być znane każdemu "śróbokręciarzowi"
                prowadzącemu własną działalność gospodarczą. A więc wręcz nie przyzwoitym jest
                więc robienie z Rydzyka człowieka nie dorastającego do
                poziomu "śróbokręciarza". Sądziłem, że masz nieco wyższe mniemanie o tym
                idolu :-)). Osobiście zakwalifikował bym to jako świadome i celowe unikanie
                obowiązków wynikających z obowiązującego prawa i bardzo ścisłe sposoby
                rozwiązanie tego problemu znajdziesz w postepowaniu podatkowym. Ale na milość
                boską zacznij co kolwiek czytać, bo z modlitw radiowych nie rozstrzygniesz
                trapiących Cię wątpliwoęci. Pamiętaj, że oprócz rozciągliwego sumienia,
                niezbędne są też i inne zazwyczaj cenione zalety, o czym uprzjmie Cię
                informuję.
                • Gość: Bardzonormalny Re: Re: rerererere Co komu do domu... IP: *.pzl.swidnik.pl 29.11.02, 04:27

> Widzę, że normalność ma różne odcienie. Dla niektórych normalne jest
                  > wyciąganie ręki po wszystko, zamiast wykazać chociaż trochę dziecięcej
                  > dociekliwości.
                  > A więc Panie "Normalny" - w najprostszym wydaniu ustawa o działalności
                  > gospodarczej obowiązująca każdego chcącego zarabiać własnym śrubokrętem.
                  > Jednak rozmiary tej działalności kwalifikują rzeczonego w nieco inna
                  kategorię
                  > podmiotów gospodarczych nakładających znacznie poważniejsze zobowiązania.
                  > Dalej prawo podatkowe, ustawa karno skarbowa, kodeks cywilny, kodeks karny.
                  > Pomijam tu już przepisy szczegółowe wydawane na podstawie delegacji
                  > ustawowych. Uregulowanie te muszą być znane każdemu "śróbokręciarzowi"
                  > prowadzącemu własną działalność gospodarczą. A więc wręcz nie przyzwoitym
                  jest
                  > więc robienie z Rydzyka człowieka nie dorastającego do
                  > poziomu "śróbokręciarza". Sądziłem, że masz nieco wyższe mniemanie o tym
                  > idolu :-)). Osobiście zakwalifikował bym to jako świadome i celowe unikanie
                  > obowiązków wynikających z obowiązującego prawa i bardzo ścisłe sposoby
                  > rozwiązanie tego problemu znajdziesz w postepowaniu podatkowym. Ale na milość
                  > boską zacznij co kolwiek czytać, bo z modlitw radiowych nie rozstrzygniesz
                  > trapiących Cię wątpliwoęci. Pamiętaj, że oprócz rozciągliwego sumienia,
                  > niezbędne są też i inne zazwyczaj cenione zalety, o czym uprzjmie Cię
                  > informuję.

Jakbyś Waść - właśnie - czytał, np. wczorajszą prasę, to tam byś się doczytał,
                  że RM nie jest podmiotem gospodarczym (dosłownie nie jest zarejestrowane jako
                  podmiot gospodarczy i nie musi być ), nie pobiera opłat z abonamentów, reklam
                  i "przemądrzalcu" ręczę Ci, że korzysta w sposób finezyjny z obowiązującego w
                  Polsce w tym zakresie prawa, które kto inny uchwalał. Więc schowaj sobie te
                  podatki i inne ustawy. Poczytaj sobie, na jakich zasadach opodatkowane są w
                  Polsce kościoły. ...do tego nie potrzeba śrubokreta.
                  • Gość: Ed Re: Re: normalne terefere IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 09:08
                    Tym gorzej dla rzeczonego. Prowadzenia działalności przez rzeczonego bez
                    zeawolenia. O tym, czy ktoś prowadzi działalność gospodarczą świadczą fakty a
                    nie fakt dokonanie czy nie dokonania obowiązkowych wpisów. A więc podziemie
                    gospodarcze, czyli inaczej ładnie określana tzw. szara strefa. Tylko przy
                    takich rozmiarach?
                    • Gość: normalniutki Re: Re: NIEnormalne terefere IP: *.pzl.swidnik.pl 29.11.02, 10:54

> Tym gorzej dla rzeczonego. Prowadzenia działalności przez rzeczonego bez
                      > zeawolenia. O tym, czy ktoś prowadzi działalność gospodarczą świadczą fakty a
                      > nie fakt dokonanie czy nie dokonania obowiązkowych wpisów. A więc podziemie
                      > gospodarcze, czyli inaczej ładnie określana tzw. szara strefa. Tylko przy
                      > takich rozmiarach?

Tłumacz chłopu.... Nie ma rzeczony obowiązku wpisu, jeśli nie prowadzi
                      działalności gospodarczej (faktycznie). Ale "mądruś" zamiast czytać, czytać,
                      czytać, a dopiero potem dyskutowć ...współuczestniczy w nagonce na RM razem
                      z "brukselskimi i sowieckimi kundelkami" - od "Nie" po "Gazetę wyborczą".
                      • Gość: Ed Re: A w Ameryce murzynów biją :-)))) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 16:01
                        Taki mniej więcej sens ma Twój post co do meritum poruszonej sprawy. Produkcja
                        i sprzedaż filmów, nagrań, gadżetów itp. oraz osiaganie z tego tytułu
                        dochodów, to nie jest działalność gospodarcza? A co? Wyimek z rydzykowego
                        prawa gospodarczego?
                        Faktycznie, ta normalność ma bardzo różne odcienie ;o(((
                    • Gość: normalny Re: Re: normalne terefere do poduszki IP: *.pzl.swidnik.pl 29.11.02, 11:03

) Tym gorzej dla rzeczonego. Prowadzenia działalności przez rzeczonego bez
                      ) zeawolenia. O tym, czy ktoś prowadzi działalność gospodarczą świadczą fakty a
                      ) nie fakt dokonanie czy nie dokonania obowiązkowych wpisów. A więc podziemie
                      ) gospodarcze, czyli inaczej ładnie określana tzw. szara strefa. Tylko przy
                      ) takich rozmiarach?

Na koniec do poduszki (to nie moje):

"Warto obserwowac mechanizm calej zaplanowanej i koordy-
                      nowanej akcji. To jest doprawdy pouczajace. Zorkiestro-
                      wana nagonka na dyrektora RM w terminologii co bardziej
                      gorliwych grzybiarzy wystepuje juz pod nazwa "nagonki
                      na red. Morawskiego", a protesty o. Redemptorystow prze-
                      ciw niedopuszczalnym naciskom wywieranym na wolne radio
                      nazywa sie "proba wprowadzenia cenzury".

Nie mam czasu, ale chyba warto zwrocic uwage na niektore
                      elementy tego cyrku:

- Biuro programowe telewizji oswiadczylo przed emisja,
                      ze film Morawskiego byl montowany w ostatnim czasie
                      i nikt go wczesniej (z wyjatkiem autorow) nie ogladal.
                      Rzekomo dlatego nie moglo udzielic Redemptorystom
                      zadnych szczegolowych informacji.

- Jak poinformowal dyzurny w redakcji GW, obszerny arty-
                      kul Mikolaja Lizuta "Ojciec dyrektor i tajemnice rodziny"
                      zostal zlozony do druku ponad dwie godziny przed emisja
                      filmu Morawskiego, a istotna czescia tego tekstu byl
                      opis filmu i plus uwagi rozszerzajace.

- Kuriozum - to drukowane w Gazecie Wyborczej (dwukrot-
                      nie) opinie ks.Adama Bonieckiego. Warto porownac
                      jego pierwsza opinie na temat filmu i trescia jego
                      wywiadu (na zywo) dla Radia Zet. Miedzy publikacjami
                      uplynelo kilka godzin, a opinie naczelnego "Tygodnika
                      Powszechnego" roznia sie diametralnie. O ile wypowiedz
                      ksiedza B. w radio ("film jest donosem i nie powinien
                      byc wyemitowany") slyszalam sama i moge zareczyc
                      o jej autentycznosci, to wypowiedzi dla Wyborczej
                      nie slyszal prawdopodobnie nikt oprocz pana redaktora
                      (niepodpisanego), ktory wypowiedz (jedna i druga)
                      raczyl strescic. Wypada wiec uwierzyc w jego zdolnosci
                      przekonywania albo zdolnosci tworczej interpretacji.

- Dzis w kancelarii Millera odbyla sie o 15,00 szumnie
                      zapowiadana konferencja prasowa. (Redakcja RM dostala
                      zaproszenie ostatnia o 12,15 - inne redakcje otrzymaly
                      zaproszenia rano). Konferencja obnazyla nieprawdziwosc
                      niektorych elementow nagonki na Radio Maryja. Wicemini-
                      ster finansow Wieslaw Ciesielski (prywatnie pisuje w
                      "Faktach i Mitach" z bylym kapitanem SB Grzegorzem
                      Piotrowskim) po pytaniach dziennikarzy musial przyznac,
                      ze dotychczasowe kontrole podatkowe u koncesjonariu-
                      sza (ojcow Redemptorystow) nie wykazaly zadnych nie-
                      prawidlowosci.

Za zakupy dla RM podatek VAT byl placony prawidlowo.
                      Minister zapomnial jednak powiedziec, ze w mysl ustawy
                      Radio Maryja jest nadawca spolecznym (niekomercyjnym)
                      i nie sprzedaje czasu na reklamy czy inne materialy
                      sponsorowane. W zwiazku z tym nie podpada pod ustawe
                      z 15 lutego 1992 o podatku dochodowym od osob prawnych.
                      Nadmienil tylko ogolnie, ze na razie nie znaleziono
                      zadnych dowodow na naruszenie przez zarzadzaj±cych
                      Radiem Maryja przepisow podatkowych. Organy skarbowe
                      maja dalej drazyc.

Warszawska Prowincja Redemptorystow natychmiast usto-
                      sunkowala sie do wystapienia wiceministra :

"W zwiazku z trescia wyst±pien Ministra Finansow, Pana
                      Ciesielskiego na Konferencji Prasowej w dniu 28.11.2002
                      r. konieczna jest konstatacja, ze w jego wypowiedzi
                      zabraklo konkretnej informacji o wyniku interpretacji
                      obowiazujacego polskiego prawa podatkowego. Dlatego,
                      jako Warszawska Prowincja Redemptorystow, pragniemy
                      spojrzec na zarzuty postawione w filmie Jerzego Moraw-
                      skiego pt. "Imperium Ojca Rydzyka" i w publikacjach
                      prasowych przez pryzmat obowiazujacego w Polsce porza-
                      dku prawnego.

Takie suche podejscie eliminuje emocje, ktorymi przepel-
                      niona jest oszczercza kampania medialna. Trzeba sobie
                      postawic pytanie: kto w Polsce placi podatek dochodowy?
                      Odpowiedz jest prosta: ten, kto prowadzi dzialalnosc
                      gospodarcza. Zgodnie z art. 2 ustęp 1 ustawy prawo
                      działalnosci gospodarczej, "dzialalnoscia gospodarcza
                      w rozumieniu tej ustawy jest zarobkowa dzialalnosc
                      wytworcza, handlowa, budowlana, uslugowa oraz poszuki-
                      wanie i eksploatacja zasobow naturalnych wykorzystywana
                      w sposób zorganizowany i ciagly". Z tego wynika, ze
                      nie prowadzimy dzialalnosci gospodarczej i dlatego nie
                      jestesmy przedsiebiorstwem, zas Ojcowie pracuj±cy w
                      Radiu Maryja nie moga byc nazywani przedsiebiorcami
                      ani biznesmenami, poniewaz zgodnie z ustawa musieliby
                      podejmowac i wykonywac dzialalnosc gospodarcza.

Pan Minister nie byl laskaw podac zadnego przykladu
                      rzekomej dzialalnosci gospodarczej Warszawskiej Prowincji
                      Redemptorystow, prowadzacej Radio Maryja, w rozumieniu
                      obowiazujacej definicji prawnej. Zgodnie z ustawa
                      o podatku dochodowym od osob prawnych, art. 7, podatek
                      dochodowy placa ci, ktorzy posiadaja dochod bez wzgledu
                      na rodzaj przychodow, z jakich dochod ten zostal osia-
                      gniety. Ustep 2 tej ustawy definiuje dochod jako nad-
                      wyzke sumy przychodow nad poniesionymi kosztami w celu
                      uzyskania tych przychodow. Rowniez z tych definicji
                      wynika, że Warszawska Prowincja Redemptorystow prowa-
                      dzaca Radio Maryja jako spoleczny nadawca nie spelnia
                      i tych kryteriow.

Zgodnie z art. 55 ustawy o stosunku panstwa do Kosciola
                      katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, koscielne
                      osoby prawne sa zwolnione od opodatkowania z tytulu
                      przychodow ze swojej dzialalnosci niegospodarczej.
                      To, ze jestesmy koscielna osoba prawna, stanowi art. 8
                      ust. 1 pkt. 7 cytowanej ustawy. Te ustawy panstwowe
                      sa powszechnie znane kazdemu urzednikowi skarbowemu,
                      jak tez dziennikarzom, ktorzy tworzyli te kampanie
                      pomowien, albowiem s± oni ludzmi z kilkudziesieciolet-
                      nim stazem pracy i dysponuja do¶wiadczona kadra pomoc-
                      nicza, ktora naswietla im wszystkie problemy.

Rodzi sie wiec uprawniona hipoteza, że swiadomie zata-
                      jono przed widzem i czytelnikiem ten stan prawny.
                      Takze rodzi sie uzasadniona watpliwosc, co do intencji
                      tej konferencji, skoro Pan Minister nie wykorzystal
                      jej dla edukacji podatkowej spoleczenstwa przez zacy-
                      towanie podanych wyzej przepisow prawa stanowiacych
                      niewatpliwie kryteria dla oceny aktywnosci ewangeli-
                      zacyjnej naszej Prowincji i wspoldzialania w tym
                      zakresie Darczyncow - Sluchaczy dla budowy i rozwoju
                      Radia Maryja."

- Gazeta Wyborcza juz w kilka minut po zakonczeniu tej
                      konferencji prasowej umiescila w swojej witrynie in-
                      formacje, ze przed kancelaria premiera zebralo sie
                      ponad 100 manifestujacych zwolennikow RM. O przebiegu
                      konferencji prasowej nie poinformowala do tej pory
                      ani slowem. Radio publiczne podalo, ze manifestantow
                      bylo ponad tysiac, chociaz wezwani zostali przez posel
                      Sobecka dopiero na niecala godzine przed rozpoczeciem
                      konferencji.

- Okazuje sie, ze informacje jakoby prowincjal Redempto-
                      rystow przyslal ojcu Rydzykowi do Niemiec suspense
                      sa wymyslem albo ojca Galinskiego, albo redaktora
                      Morawskiego. Caly opis rzekomego zalamania o. Rydzyka
                      posypal sie w gruzy. M.in. w krakowskim klasztorze
                      Redemptorystow, gdzie o. Rydzyk jest doskonale znany,
                      jest kilku swiadkow roznych okresow jego "niemieckiej"
                      dzialalnosci. Ich swiadectwa sa sprzeczne w zasadni-
                      czych punktach z wersja filmowa. Malo tego, okazuje
                      sie, ze w tamtym okresie (kiedy o. Rydzyk rzekomo,
                      co insynuuja autorzy filmu, mial byc szkolony przez
                      jakies KGB) organizowal on bardzo ofiarnie pomoc
                      charytatywna dla roznych parafii w kraju.

- Gazeta Wyborcza "zinterpretowala" dzis oswiadczenie
                      szefa Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji Juliusza
                      Brauna wygloszone w Lublinie. W swojej wersji interne-
                      towej zmarginalizowala najbardzie
                      • Gość: raszyr Re: Re: normalne terefere do poduszki IP: *.gda.osk.pl / 192.168.50.* 29.11.02, 15:02
                        I ty jesteś normalny.Też się pomódl. Może ci pomoże.Do poduszki najlepszy jest
                        katechizm-od razu usypia.
                      • Gość: Ed Re: Re: normalne terefere do poduszki IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 16:07
                        Gość portalu: normalny napisał(a):

> Zgodnie z art. 55 ustawy o stosunku panstwa do Kosciola
                        > katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, koscielne
                        > osoby prawne sa zwolnione od opodatkowania z tytulu
                        > przychodow ze swojej dzialalnosci niegospodarczej.
                        Ed. Jedyne, co w tym poście mozna przyjąć normalnie i bez zastrzeżeń. Sięgnij
                        jeszcze dalej i przytocz w myśl ustawy, co jest działalnością gospodarczą a co
                        nią nie jest.
                      • Gość: Ed Re: ...CZAPKA GORE? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.12.02, 20:23
                        Bądź uprzejmy szanowny kolego posłużyć się UKS-em i zastanowić się, co grozi
                        przeciętnemu kręcidrutowi z kombinerkami w rękach za prowadzenie działalności
                        gospodarczej (bez względu na to, czy będzie miał w ostateczności z niej
                        dochód, czy też nie) bez koniecznego zgłoszenia obowiązku podatkowego z
                        rejestracją podatkową takiej działalności włącznie. Już wiem, że pomroczność
                        świetlista może być ciekawym rozwiązaniem odpowiedzialności za naruszenie
                        obowiązującego w tym kraju prawa. Ale czy ta epidemia nie zaczyna zakrawać
                        coraz szerszych kręgów. Lekarz konieczny jest od zaraz i to bez ociagania
                        się ;-((
    • Gość: Ja Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.pzl.swidnik.pl 29.11.02, 01:14
      Sowiecko-brukselskie kundelki zwarły szyki, bo referendum przez
      nich przegrane coraz bliżej...demokracja w ich wydaniu, to: raz
      rządzimy my (sowieckie kundelki), raz też rządzimy my
      (brukselskie kundelki)...a tu ksiądz Rydzyk robi niezależną
      telewizję i zamierza wysłać tę sforę piesków do Brukseli, na
      stałe. ...dorzucam się na bilet. hihi.
      • Gość: Ed Re: Non comments for custom IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 02:28
    • balzer Sobecka szmato - do domu ! (n/t) 29.11.02, 02:59
      • Gość: normalny Re: Sobecka szmato - do domu ! (n/t) IP: *.pzl.swidnik.pl 29.11.02, 03:18
        A jak mnie określisz, bo ja jestem za Sobecką i Rydzykiem????
      • Gość: polishAM Zdelegalizowac Talmud i Judaism. IP: *.nas34.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 29.11.02, 04:32
        Kiedy zdelegalizujemy zydowska religie, skoncza sie problemy w naszym kraju.
        Gratulacje Sobecka. Viva Radio Maryja.
        • Gość: WOLF POYEBANI ANTYSEMICI I TRUE-POLACY LACZCIE SIE! IP: *.sympatico.ca 29.11.02, 05:33
        • czubas Brawo! Zdelegalizowac katolicyzm! 30.11.02, 00:38
          Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Kiedy zdelegalizujemy zydowska religie, skoncza sie problemy w naszym kraju.
          > Gratulacje Sobecka. Viva Radio Maryja.

Zbrodnicza organizacja kosciola katolickiego, wywodzaca sie w prostej linii z
          judaizmu i uznajaca hebrajskie ksiegi za swiete powinna takze zostac
          zdelegalizowana.
          Popieram w tym kolege polishAM-a!
          Przy okazji delegalizacji pozbedziemy sie problemu rydzykowego. Bedzie musial
          zalozyc nowa sekte albo zajac sie legalnym biznesem.
    • Gość: oleksy juzek eurosodoma sie wali IP: *.proxy.aol.com 29.11.02, 04:36
      wehtgh
    • Gość: X Brudne interesy Rydzyka ..... IP: proxy / *.poczta.poznan.pl 29.11.02, 07:56
      To w jaki sposób Rydzyk wywoził gotówkę za granicę w celu kupna
      sprzętu elektronicznego oraz to jak unikał zobowiązań celnych,
      według kodeksu karnego nazywa się to m.in. przemytem , co jest
      oczywiście przestępstwem. Dlatego śmiało można stwierdzić, że
      Rydzyk jest przestepcą i powinien być ścigany przez wymiar
      sprawiedliwości jak pospolity bandyta. Mam nadzieję, że w końcu
      ktoś zlikwiduje ten szemrany interes ojca Rydzyka a jemu samemu
      zapewni pobyt w więzieniu. Pani poseł Sobecka ma racje
      określając naród polski jako "baranki" (raczej stado baranów).
      Bo jak inaczej można nazwać ludzi, którzy dają się zniewolić
      Rydzykowi ofiarując mu kupę forsy (niby na utrzymanie Radia
      Maryja) A LPR jako ugrupowanie polityczne jest delikatnie mówiąc
      żenujące ... A dlaczego Rydzyk wyjechał do Urugwaju i za czyje
      pieniądze ? Za kasę emerytów, którzy ostatni grosz oddadzą
      Rydzykowi a sobie odmówią wszystkiego. Sami są sobie winni ...
      • Gość: ~21~ Re: Brudne interesy Rydzyka ..... IP: *.174.155.12.cablerocket.net 29.11.02, 08:48
        listserv.acsu.buffalo.edu/cgi-bin/wa?A2=ind0211d&L=poland-l&T=0&O=D&F=&S=&P=13717
        • Gość: Jaś Re: Brudne interesy Rydzyka ..... IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 10:57
          A ja od wielu lat modlę się za Was wszystkich w domu.Czemu ?
          Odpowiedż powyżej.
    • Gość: kleks Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.indisoft.com / 192.168.98.* 29.11.02, 08:55
      Zadna z dotychczas przeprowadzonych kontroli podatkowych w
      Warszawskiej Prowincji Redemptorystów nie wykazała nawet
      najmniejszej nieprawidłowości, mimo to Ministerstwo Finansów i
      Prokuratura ustami wiceministra finansow Wiesława Ciesielskiego,
      w "cywilu" - publicysty antyklerykalnego pisma "Fakty i Mity"
      zapowiedziala skontrolowanie Radia Maryja.Przypomina to nagonki
      orrganizowane na cinkciarzy, prywaciarzy itp.Rzad nie ma
      osiagniec na polu gospodarczym wynajduje tematy zastepcze. W TV,
      fetuje sie opluwanie Polakow.
      Pan Jerzy Morawski wpisał się swoim programem w "najlepsze"
      tradycje PRL i stał się dziennikarzem-funkcjonariuszem.
      Funkcjonariuszem mógł być zresztą od dawna, sądząc oczywiście
      jedynie na podstawie "profesjonalizmu" przygotowanego przez
      niego programu.Pewnie dziennikarstwo studiował u PRL-
      owskich "mistrzów". Zabrakło tam tylko takich poetyckich
      sformułowań, jak "łańcuchowy pies imperializmu", "sabotażysta".
      nie pierwsze, to na pewno, gra w pierwszym kwartecie. Ostatnia
      refleksja - zatrudniająca Morawskiego gazeta powinna zmienić
      nazwę z "Rzeczpospolita", na "Rzeczpospolita ludowa". Nawet
      nie "Polska" (Polska jakoś tu nie bardzo pasuje).
      • Gość: Ed Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 16:11
        To tylko bardzo źle świadczy o sprawowanej funkcji kontrolnej. Zresztą biorąc
        pod uwagę poprzednią ekipę rządową trudno jest czemukolwiek się dziwić. Czas
        najwyższy wyświetlić wszystkie te ciemne sprawki, do czego aktualnej ekipie
        też nie spieszno :-(
    • Gość: Lucek Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.inet.pl 29.11.02, 10:33
      I tak Rydzyk przy Moonie to pryszcz
      • Gość: krach Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.crowley.pl 29.11.02, 10:55
        A pałom ich wszystkich!!!!!!!!
    • Gość: Marta Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 11:01
      Czy Pani Sobecka wie co mówi? Wydaje mi się że nie! Może
      obleciał ją strach przed utratą licznych profitów związanych z
      działalnością tego radia. Ciekawa jestem dlaczego nie pomagacie
      ludziom, którzy dzięki wam zostali bez grosza nawet na
      podstawowe potrzeby bytowe. Dla mnie (jestem młodą osobą)
      jesteście typowymi oszustami, wykorzystujecie trudną sytuację w
      kraju do werbowania starszych, biednych ludzi. Wasze rzekome
      zatroskanie jest fałszywe.
      • Gość: normalny Re: R: Sobecka: wzywam do protestu IP: *.pzl.swidnik.pl 29.11.02, 11:07
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> Czy Pani Sobecka wie co mówi? Wydaje mi się że nie! Może
        > obleciał ją strach przed utratą licznych profitów związanych z
        > działalnością tego radia. Ciekawa jestem dlaczego nie pomagacie
        > ludziom, którzy dzięki wam zostali bez grosza nawet na
        > podstawowe potrzeby bytowe. Dla mnie (jestem młodą osobą)
        > jesteście typowymi oszustami, wykorzystujecie trudną sytuację w
        > kraju do werbowania starszych, biednych ludzi. Wasze rzekome
        > zatroskanie jest fałszywe.

Nie martw się, nie wszyscy są takimi idiot(k)ami jak Ty.
      • Gość: ~61~ Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.174.155.12.cablerocket.net 30.11.02, 01:00
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> Czy Pani Sobecka wie co mówi? Wydaje mi się że nie! Może
        > obleciał ją strach przed utratą licznych profitów związanych z
        > działalnością tego radia. Ciekawa jestem dlaczego nie pomagacie
        > ludziom, którzy dzięki wam zostali bez grosza nawet na
        > podstawowe potrzeby bytowe. Dla mnie (jestem młodą osobą)
        > jesteście typowymi oszustami, wykorzystujecie trudną sytuację w
        > kraju do werbowania starszych, biednych ludzi. Wasze rzekome
        > zatroskanie jest fałszywe.

"Ciekawa jestem dlaczego nie pomagacie
        ludziom, którzy dzięki wam zostali bez grosza nawet na
        podstawowe potrzeby bytowe."

I pomyslec tylko co by bylo gdyby SLD nie rzadzilo. :)
    • Gość: Jerry Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: 217.13.254.* 29.11.02, 11:52
    • Gość: Jerry Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: 217.13.254.* 29.11.02, 12:02
      J
      Jak dlugo ciemnote w Polsce bedziemy tolerowac?Narod coraz
      biedniejszy a kler bogatszy - a RZAD taki czy inny przymyka oko
      bo tak wygodnie? - a moze to jedna klika?

• Gość: Kulfon Rydzyk, Hitler czy Stalin IP: *.fzk.de 29.11.02, 12:08
      Cienota narodu prowadzonego przez nikomu nie znanego kleche z jakiegos radyja maryja jest porazajaca. Nie przecze - kazdy ma
      prawo do wyrazania swoich przekonan - chocby stukajac czolobitnie o posadzke w kosciele - jego prawo. Ale nie sadze, aby jakis
      tam klecha mial prawo do wywyzszania sie ponad innych, tworzac kscil ponadkoscielny, swoj, wlasny tyko dlatego ze ma taki kaprys.
      Moim zdaniem jest stopniowe oglupianie narodu, nie w imie hasel unii europejskiej, do ktorej podobno mamy wejsc, a jakimi to haselkami
      karmi nas kazdy rzad od 13 lat, a w imie Bioziowatosci i nadmiernego oddania temu co wieczne. ja akurat ierdole to co wieczne, bo
      bede wieczny po smierci, i nie pozwole aby jakas spoleczna gnida narzcala mi swoja wole. Oglupianie ludzi radiem ma swoj cel -
      narod oglupiony to latwa masa do sterowania. I do dojenia frajerow. Dla mnie cala ta "organizacja" to wielekie pranie brudnich
      pieniedzy.

Chuj w dupe ojcu dyrektorowi
      • Gość: kleks Re: Rydzyk, Hitler czy Stalin IP: *.indisoft.com / 192.168.98.* 29.11.02, 13:03
        I to jest jeszcze pewne ze Ojciec Dyrektor współpracuje z bin
        Ladenem, oraz "reprezentuje" imperializm rosyjski, i jak
        uczyli "mistrzowie" piora rodem z PRL to "łańcuchowy pies
        imperializmu", "sabotażysta", "współpracownik gestapo".

Gość portalu: Kulfon napisał(a):

> Cienota narodu prowadzonego przez nikomu nie znanego kleche z
        jakiegos radyja m
        > aryja jest porazajaca. Nie przecze - kazdy ma
        > prawo do wyrazania swoich przekonan - chocby stukajac
        czolobitnie o posadzke w
        > kosciele - jego prawo. Ale nie sadze, aby jakis
        > tam klecha mial prawo do wywyzszania sie ponad innych, tworzac
        kscil ponadkosci
        > elny, swoj, wlasny tyko dlatego ze ma taki kaprys.
        > Moim zdaniem jest stopniowe oglupianie narodu, nie w imie
        hasel unii europejski
        > ej, do ktorej podobno mamy wejsc, a jakimi to haselkami
        > karmi nas kazdy rzad od 13 lat, a w imie Bioziowatosci i
        nadmiernego oddania te
        > mu co wieczne. ja akurat ierdole to co wieczne, bo
        > bede wieczny po smierci, i nie pozwole aby jakas spoleczna
        gnida narzcala mi sw
        > oja wole. Oglupianie ludzi radiem ma swoj cel -
        > narod oglupiony to latwa masa do sterowania. I do dojenia
        frajerow. Dla mnie ca
        > la ta "organizacja" to wielekie pranie brudnich
        > pieniedzy.
        >
        > Chuj w dupe ojcu dyrektorowi
    • Gość: gustaw Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 12:11
      Jan Maria Jackowski - jak to dumnie brzmi.
    • Gość: M Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.pios.gov.pl 29.11.02, 13:50
      Szanowny Panie Naczelny Redaktorze!
      Wspaniała lektura. Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi nasuwa się tylko jeden
      wniosek.
      ZAMKNĄĆ FORUM DYSKUSYJNE W GAZECIE WYBORCZEJ.
      Współczuję wszystkim redaktorom G.W., których zawód polega m. in. na
      posługiwaniu się poprawną polszczyzną Po przeczytaniu tej obsenicznej gwary
      można jedynie zwymiotować. Jeśli dyskusja na forum ma sprawiać przyjemność w
      obrzucaniu się błotem i wugaryzmami to lepiej tę zabawę przerwać.Tym bardziej,
      iż upublicznianie wulgaryzmów jest w Polsce karalne i nie może uchodzić za
      wentyl bezpieczeństwa ani dla społeczeństwa ani dla Gazety Wyborczej.
      • Gość: raszyr Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.gda.osk.pl / 192.168.50.* 29.11.02, 15:33
        I co jeszcze zamknąć. Wolną opinię nawet wulgarną. A jakim żargonem rozmawia
        młodzież. Tak trudno to sprawdzić. Poprzebywaj człowieku w okolicy szkół
        drugiej kategorii a nawet tej pierwszej. Syf który nas otacza powoduje
        wkurzenie wszystkich i jak dosadnie można określić cwaniaka żerującego na
        naiwności i inne paranoje. Młodzi nie znoszą żadnych regulaminów, zakazów a tym
        bardziej grzecznych redaktorów. Co będzie wiedziało społeczeństwo gdy znowu
        będzie cenzura dzisiaj. Wszystko. Bo internet nie ma granic.
    • Gość: jarek4 Re: Sobecka: wzywam do protestu przed kancelarią IP: *.supermedia.pl / *.iry.warszawa.supermedia.pl 29.11.02, 15:01
      piprzona czarownica
      • Gość: Patriota ZAMKNAC ZBOCZONE RADIO MARYJA - wola Boza IP: *.telia.com 29.11.02, 22:49
        • Gość: Tadek R. Re: ZAMKNAC ZBOCZONE RADIO MARYJA - wola Boza IP: *.chello.pl 02.12.02, 20:37
          Czy tobie komunistyczny bydlaku nie podoba się Anulka Sobecka ?!!!
          Jej bujne łono, jej ogromne cyce z sutakmi jak kapsle od piwa "Kapucyn" i jej
          potężne półdupy przedzielone wielkim rowem ?!!!

Zastanów się nad sobą i zapoznaj się bolszewicko-liberalny masonie z apelem:
          "Jeżeli możecie, poprzyjcie też naszego ojca prowincjała, żeby nie jeździł
          starą beemą, tylko kupcie mu bezpiecznego Merola 600S. Pilnujcie też
          socjalnego bezpieczeństwa ojców pracujących w Radiu Maryja. To już zaczęła
          się bardzo poważna sprawa, bo za te grosze nie będą przecież robić. Ja się
          tego spodziewałem i przerzuciłem te marności do Szwajcarii i Brazylii" -
          apelował o. Rydzyk.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka