Dodaj do ulubionych

A u nas Michalkiewicza potepiaja :)))))

04.04.06, 21:18
,,Zagorzały spór wywołał w USA artykuł dwóch politologów, w którym twierdzą
oni, że lobby izraelskie odgrywa nieproporcjonalnie dużą rolę w amerykańskiej
polityce zagranicznej, wskutek czego kieruje się ona czasem interesami Izraela
kosztem bezpieczeństwa USA.

Autorami tej tezy są dziekan J.F.Kennedy School of Government na Uniwersytecie
Harvarda profesor Stephen Walt oraz profesor Uniwersytetu Chicagowskiego John
J.Mearsheimer. Opublikowali oni swój artykuł na stronie internetowej
Uniwersytetu Harvarda.

Żadnemu innemu lobby nie udało się tak bardzo odwrócić amerykańską politykę
zagraniczną od tego, co sugerowałyby interesy narodowe Stanów Zjednoczonych, i
jednocześnie przekonać Amerykanów, że interesy USA i Izraela są w zasadzie
identyczne- piszą Walt i Mearsheimer.

Ich zdaniem, przykładem jest tutaj wojna w Iraku, rozpoczęta z inicjatywy
neokonserwatystów pełniących wysokie stanowiska w Waszyngtonie za rządów
prezydenta George'a W. Busha, jak były wiceminister obrony Paul Wolfowitz i
były podsekretarz stanu ds. politycznych w Pentagonie Douglas J.Feith. Ten
ostatni zwłaszcza uchodził za czołowego przedstawiciela proizraelskiego lobby.
Obaj odeszli z administracji w drugiej kadencji Busha.''

A tu w takich Juesej dyskusje w podobnym tonie i na ten sam temat.
:)
Ciekawe czy nimia zainteresowala sie ichniejsza Rada Etyki?
Obserwuj wątek
    • skin-pl Re: A u nas Michalkiewicza potepiaja :))))) 04.04.06, 21:21
      a no właśnie..a zajrzyjcie sobie tu!
      pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:%C5%BBydzi
      - trzech szefów MSZ po 1989 ma żydowskie korzenie!
      • wiewiorzasta Re: A u nas Michalkiewicza potepiaja :))))) 04.04.06, 21:40
        skin-pl napisał:

> a no właśnie..a zajrzyjcie sobie tu!
        > pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:%C5%BBydzi
        > - trzech szefów MSZ po 1989 ma żydowskie korzenie!

No i co w związku z powyższym?
    • frau_blada Linki nie dalam :) 04.04.06, 21:22
      wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=206141
      • skin-pl a mi skasowali watek o żydowskich korzeniach 04.04.06, 21:24
        polskich szefów MSZ!
        • frau_blada Re: a mi skasowali watek o żydowskich korzeniach 04.04.06, 21:29
          Widocznie nie wnosil niczego nowego.
          :))))))))))))))))
          • skin-pl Re: a mi skasowali watek o żydowskich korzeniach 04.04.06, 21:31
            czy to znaczy że ktos wcześniej przede mną taki wątek załozył? jeśli tak to nie
            zdążyłem go zobaczyć..tu cenzura działa szybko i sprawnie
            • frau_blada Re: a mi skasowali watek o żydowskich korzeniach 04.04.06, 21:34
              Zartowalam.
              • skin-pl Re: a mi skasowali watek o żydowskich korzeniach 04.04.06, 21:40
                a więc jednak cenzura...
      • kropek_oxford Spamujesz tym newsem ku chwale Chomskiego od 04.04.06, 21:25
        wczoraj. Lingwistka generatywna nagle sie ostalas, blada, czy co?
        • skin-pl Re: Spamujesz tym newsem ku chwale Chomskiego od 04.04.06, 21:26
          ja swój wątek i link załozyłem niezależnie od inncch..nawet o tym nie
          wiedziałem ze ktos ten temat już poruszał...admini szyblko kasują
          nieprawomyslne wątki więc możliwe ze się powtarzam
          • kropek_oxford A ja ci serio odpowiedzialem, ale watek zniknal. 04.04.06, 22:07
            Ze Zydzi maja zdolnosci jezykowe, co sie w karierze w MSZ przydaje. A rodziny
            zydowskie tradycyjnie przywiazuja wage do nauki jezykow obcych (jasne, ze nie
            szewca-latacza; mowa o inteligencji i kupiectwie).
    • kropek_oxford Niech sie Michalkiewicz cieszy, ze nie mieszka w.. 04.04.06, 21:24
      AUSTRII. Bo by sobie dziadek posiedzial:)))
      • skin-pl co sie w tej Austrii dzieje? taki porządnykraj był 04.04.06, 21:25
        • kropek_oxford Jasne, ze porzadny: dal swiatu Adolfa Hitlera !!! 04.04.06, 21:26
          A artykul, z ktorego posadzono tam Irvinga ma juz z kilkadziesiat lat:)
          • skin-pl Re: Jasne, ze porzadny: dal swiatu Adolfa Hitlera 04.04.06, 21:27
            tylko dlaczego zaczeto go stosować dopiero teraz? o ile mi wiadomo prawo które
            od lat nie jest stosowane w praktyce jest prawem martwym
            • kropek_oxford Nie, skazywano juz nie jeden raz. Z ta roznica,ze 04.04.06, 22:10
              glownie lokalnych neo-nazi, a tym razem trafilo na starszego i glosnego w
              swiecie skandaliste. Zreszta - pokrecony i prywatnie bardzo nieszczesliwy
              czlowiek (wielokrotny i aktualny bankrut, ukochana starsza corka wyskoczyla
              przed okno z IV pietra, na amen, mlodsza jest uposledzona...)
        • frau_blada W austrii Michalkiewiczowi tez nic by nie zrobili 04.04.06, 21:28
          Rada sie do jego wypowiedzi przyczepiala nie zarzucajac mu klmastwa tylko
          przyczepila sie do jezyka.
          :))))))))))))

Musieliby wykazac zwiazek miedzy jezykiem a wzrostem nienawisci. To jest nie do
          udowodnienia. NIe mowiac o tym ze jak znam zycie na sprawie Michalkiewicza
          moglby sie pojawic sam Finkelstein. W koncu Fijor - kolega z redakcji NCz
          ksiazke Finkelsteina w Polsce wydal
          He, he...
          :))))
          • wiewiorzasta Re: W austrii Michalkiewiczowi tez nic by nie zro 04.04.06, 21:39
            frau_blada napisała:

> Rada sie do jego wypowiedzi przyczepiala nie zarzucajac mu klmastwa tylko
            > przyczepila sie do jezyka.
            > :))))))))))))
            >
            > Musieliby wykazac zwiazek miedzy jezykiem a wzrostem nienawisci. To jest nie do
            > udowodnienia.

Słyszałaś kiedyś pojęcie "polityczna poprawność"?
            • skin-pl Re: W austrii Michalkiewiczowi tez nic by nie zro 04.04.06, 21:41
              jesli chodzi o mnie to padam jej ofiarą każdego dnia ..ba! co 5 minut wycinają
              mi jakiś tekst czy wątek
            • frau_blada Tak. I mam te poprawnosc gdzies! 04.04.06, 21:52
              Lewactwo sobie wymyslilo, to niech lewactwo sie stosuje.
              • wiewiorzasta Re: Tak. I mam te poprawnosc gdzies! 04.04.06, 21:55
                frau_blada napisała:

> Lewactwo sobie wymyslilo, to niech lewactwo sie stosuje.
                > :)

Pytanie było inne.
                • frau_blada Re: Tak. I mam te poprawnosc gdzies! 04.04.06, 21:58
                  Kolezanka znowu krecie?
                  Odpowiedz jest w naglowku mojej odpowiedzi.
                  Pytanie:
                  Słyszałaś kiedyś pojęcie "polityczna poprawność"?

Odpowiedz.
                  Re: Tak. I mam te poprawnosc gdzies!

EOT
                  • wiewiorzasta Re: Tak. I mam te poprawnosc gdzies! 04.04.06, 22:01
                    frau_blada napisała:

> Kolezanka znowu krecie?
                    > Odpowiedz jest w naglowku mojej odpowiedzi.
                    > Pytanie:
                    > Słyszałaś kiedyś pojęcie "polityczna poprawność"?
                    >
                    > Odpowiedz.
                    > Re: Tak. I mam te poprawnosc gdzies!
                    >
                    > EOT

Pytanie brzmi "czy wiesz, na czym polega zasada politycznej poprawności"? Chyba
                    nie wiesz, skoro piszesz, że "Musieliby wykazac zwiazek miedzy jezykiem a
                    wzrostem nienawisci."
                  • kwakwa11 slyszalas ten dowcip o najkrotszej ksiazce 04.04.06, 23:03
                    swiata? To historia polskiej kultury. Wlasnie zilustrowalas ja. hehe
                    W USA o tym sie mowi, a o sporze powyzszym nie. Polak jokes sa zabawne i
                    prawdziwe. Bawimy sie swietnie opowiadajac je na party.
                    Masz gdzies poprawnosc polityczna? Posmiej sie z nami z dowcipu o Polkach.
                    • wiewiorzasta Re: slyszalas ten dowcip o najkrotszej ksiazce 05.04.06, 12:19
                      kwakwa11 napisała:

> swiata? To historia polskiej kultury. Wlasnie zilustrowalas ja. hehe
                      > W USA o tym sie mowi, a o sporze powyzszym nie. Polak jokes sa zabawne i
                      > prawdziwe. Bawimy sie swietnie opowiadajac je na party.
                      > Masz gdzies poprawnosc polityczna? Posmiej sie z nami z dowcipu o Polkach.

To się nazywa zapewne "antypolonizmem" i trzeba zwlaczać do krwi ostatniej :)
          • kropek_oxford A slyszalas o "zwrotach powszechnie uznawanych 04.04.06, 22:13
            za obelzywe"? Nie wiem, czy by siedzial, ale fizycznie nietykalny w UK Irving
            juz pare razy za JEZYK w procesach cywilnych zostal bankrutem:)
      • reakcjonista1 A to niby za co, totalitarysto? 04.04.06, 21:50

• kropek_oxford Za to co i Irving - poczytaj sobie:) Zreszta za 04.04.06, 22:15
          jezyk nigdy bym nie wsadzal - puszczalbym z torbami, jak procesy cywilne w UK
          juz kilkakrotnie puscily wspomnianego tu Irvinga w samych skarpetkach: to
          naprawde znany, wielokrotny bankrupt.
          • zhureck A za co konrketnie Gabi? 04.04.06, 22:22
            Rzuć jakimś cytatem.
            • frau_blada Re: A za co konrketnie Gabi? 05.04.06, 22:23
              zhureck napisał:

> Rzuć jakimś cytatem.
              >
              Nie licz na to....
              :))))))))
    • zhureck Przy okazji polecam świetny artykuł 04.04.06, 22:15
      dra Bartyzela w Stosunkach Międzynarodowych pt. "Geopolityka
      neokonserwatystów" - o tym, iż cały ów ruch z tradycyjną Old Right nie ma wiele
      wspólnego, o wysokim stopniu "zażydzenia" tegoż, o trockistowskich korzeniach,
      których nb. neokonsi nie wyrzekli się do dzisiaj.

"Zadaniem niniejszego artykułu jest przedstawienie poglądów geopolitycznych
      liczebnie niewielkiego, lecz od sporego już czasu bardzo wpływowego środowiska
      intelektualistów, nazwanego po raz pierwszy w 1976 r. „neokonserwatystami”
      przez przywódcę trockistowskiej Partii Demokratyczno-Socjalistycznej – Michaela
      Harringtona, którego intencją było napiętnowanie tym określeniem „renegatów”
      obozu lewicowego (czyli liberalnego w amerykańskim sensie tego słowa).

Tą – nie mającą wiele, jeśli cokolwiek, wspólnego – z europejskim sensem
      słowa „konserwatyzm”, etykietką „neokonserwatyzmu” objęci zostali żydowscy
      intelektualiści, przeważnie z Nowego Jorku: publicysta Irving Kristol i jego
      żona Gertrude Himmelfarb; redaktor organu Amerykańskiego Komitetu Żydowskiego,
      miesięcznika „Commentary” – Norman Podhoretz i jego żona Midge Decter; filozof
      Sidney Hook, historyk idei Walter Laqueur; socjolodzy: Daniel Bell, Nathan
      Glazer, Seymour M. Lipset; historycy: Daniel J. Boorstin, Richard Hofstadter,
      Martin Diamond, Donald Kagan, Adam B. Ulam i Richard Pipes; politolodzy: Robert
      W. Tucker, Aaron B. Wildavsky i Aaron Friedberg; publicyści: Victor Gilinsky,
      Dan Himmelfarb, Morton M. Kondracke, Ben J. Wattenberg oraz pisarz David
      Horovitz. Nieliczni nie-Żydzi, zaliczeni do grona neokonserwatystów (potocznie:
      neocons), to: katolicki liberał, z pochodzenia Słowak – Michael Novak, para
      luterańskich socjologów religii – Brigitte i Peter L. Bergerowie, ksiądz
      katolicki (do 1991 r. pastor luterański) – Richard J. Neuhaus, filozof polityki
      James Q. Wilson, prawniczka Jeane Kirkpatrick oraz ich długoletni (zmarły w
      2003 r.) faworyt polityczny – senator Daniel Patrick Moynihan."

Całość: stosunki.pl/main250125522n20210,2,yistavp.htm
      • frau_blada Nasi neokonserwatysci bija tamtejszych na glowe 05.04.06, 10:34
        :)))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka