leszek.sopot 06.04.06, 13:32 Niech jarosław Kaczyński przekona tych posłów-osłów do rozwiązania parlamentu! Dość bajzlu! Chyba wszyscy mają dość tej IV RP w obecnym wykonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.adas Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 13:35 Oczywiście jak zwykle u Ciebie chodzi u Tuska? Ok, jeśli koniec IV, to za 2 miesiące budowalibyśmy V... z tymi samymi aktorami Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 13:38 leszek.sopot napisał: > A po co ten Sejm ma trwać? a czym będzie sie róznił następny od tego? A. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 13:42 andrzejg napisał: > leszek.sopot napisał: > > > A po co ten Sejm ma trwać? > > a czym będzie sie róznił następny od tego? > > A. Cholera wie, ale tego mam już serdecznie dosyć. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 13:49 A po co ma powstawać następny? Wybory - tak ale jeśli po nich powstanie koalicja PO-PiS lub (nawet cicha) PO-SLD (pół roku temu ta druga możliwość by mi w ogóle do głowy nie przyszła, a samodzielnych rządów PiS naprawdę się boję) Jest to dziś możliwe? Pewnie śnisz o nowym centroprawicowym powiewie ze Gdańska, ale to na dziś tylko sny... Ja juz nie wierzę w radykalne zmiany polskiej sceny politycznej, w nowych ludzi itd. Cień szansy widzę w pokoleniach zdajacych maturę juz w III RP, ale to znowu pewnie tylko moje iluzje. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 14:04 a.adas napisał: > A po co ma powstawać następny? Wybory jednak zawsze coś porządkują i jest szansa, że coś na lepsze może się zmienić. > Wybory - tak > ale jeśli po nich powstanie koalicja PO-PiS lub (nawet cicha) PO-SLD > (pół roku temu ta druga możliwość by mi w ogóle do głowy nie przyszła, a > samodzielnych rządów PiS naprawdę się boję) > Jest to dziś możliwe? > > Pewnie śnisz o nowym centroprawicowym powiewie ze Gdańska, ale to na dziś tylko sny... Prawdę mówiąc nie mam nadziei. Najwcześniej za dwa lata, ale to i tak przy wystąpieniu różnych sprzyjających okoliczności. > Ja juz nie wierzę w radykalne zmiany polskiej sceny politycznej, w nowych > ludzi itd. Cień szansy widzę w pokoleniach zdajacych maturę juz w III RP, ale to znowu pewnie tylko moje iluzje. W tym względzie jestem pesymistą. W młodym pokoleniu, w obecnych studentach i absolwentach wiedze więcej egozimu niż postaw obywatelskich. W dodatku jeśli na ich zwyczaje będą mieli wpływ dzisiejsi liderzy polityczni, to będzie jeszcze gorzej niż jest. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 14:28 leszek.sopot napisał: > Wybory jednak zawsze coś porządkują i jest szansa, że coś na lepsze może się > zmienić. Chyba tylko jeśli PiS z PO zostaną zmuszone do stworzenia koalicji. PO po kolejnych wyborach długo w opozycji nie wytrzyma, a PiS raczej niechetnie odda pozajmowane stołki. Wtedy naprawdę jest możliwa "wielka koalicja", moze nie na 4 lata, ale zawsze. Przy bezwzględnym zwycięstwie (231 mandatów) jednej z tych partii albo tworzeniu koalicji z przystawkami, polska scena polityczna może na stałe podzielić sie na dwa (niby) wrogie obozy, dzielące się strefami wpływów i wielbiące dogmat o kluczowej roli "silnego państwa". Czasem mi się wydaje, ze taka perpektywa (nie wiem jak to nazwać? Oligarchiczna dwupartyjność demokratyczna?) Kaczynskim by nie przeszkadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 13:38 a.adas napisał: > Oczywiście jak zwykle u Ciebie chodzi u Tuska? > Ok, jeśli koniec IV, to za 2 miesiące budowalibyśmy V... z tymi samymi aktorami Nieważne ,że ci sami aktorzy Ważne,że będzie nowy bajzel zwany VRP A. Odpowiedz Link Zgłoś
bratek4 taniej i skuteczniej 06.04.06, 13:42 leszek.sopot napisał: > Niech jarosław Kaczyński przekona tych posłów-osłów do rozwiązania parlamentu! > Dość bajzlu! > Chyba wszyscy mają dość tej IV RP w obecnym wykonaniu. Nie trzeba likwidowac parlamentu, wystarczyloby, gdyby Jaroslaw Kaczynski przestal otwierac buzie przez pare dni. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: taniej i skuteczniej 06.04.06, 13:43 bratek4 napisał: > Nie trzeba likwidowac parlamentu, wystarczyloby, gdyby Jaroslaw Kaczynski > przestal otwierac buzie przez pare dni. Tylko on? Odpowiedz Link Zgłoś
bratek4 Re: taniej i skuteczniej 06.04.06, 13:46 przede wszystkim on, to chyba jasne. Bo w jego druzynie odzywaja sie tylko wtedy, kiedy im pozwala i mowia tylko to, co mu sie podoba. Wiec moze, gdyby on sie zamknal, funkcjonariusze zaczeliby mowic wlasnym glosem? p.s. Choc, oczywiscie, masz racje, gebe powinien tez zamknac Edgar Gosieski, on w ogole powinien zniknac. Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa11 Kapital powiedzial Nie dla rzadu PiS-Samoobrona 06.04.06, 13:51 i male pajace musza sluchac. UNICredito juz ich nauczylo ze zadnej IV RP nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 13:58 Rozwiązanie Sejmu „dzisiaj” do utrwalenie b. silnej pozycji BRATA nam PANUJĄCEGO i JEGO PREZYDENTA niezależnie od wyników ponownych wyborów. Po (nie daj boże) ewentualnej zamianie miejsc u WAAADZY z PiS na PO, najpóźniej za trzy lata BRAT nam PANUJĄCY i JEGO PREZYDENT wezmą wszystko (silna opozycja + Prezydent BRATA nam PANUJĄCEGO). A jak „dzisiaj” wygrają „większość” w Sejmie to z „bożą” pomocą „PORAŻONYCH KOMISJI” wykończą w MUSK-ach „ciemnego ludu” wszystkich potencjalnych konkurentów. I najpóźniej za …. I o to pozbawionemu kadr i zaplecza intelektualnego BRATU nam PANUJĄCEMU i JEGO PREZYDENTOWI chodzi. Tak dobrze, a tak jeszcze lepiej. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - T.Lis o PiSiorkach w TOK FM: „Takiej buty władzy przez 16 lat jeszcze nie było” „Oni wychodzą przed mikrofon i bez zmrużenia oka łżą, łżą, łżą, łżą” Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Nie wszyscy 06.04.06, 14:18 leszek.sopot napisał: > Chyba wszyscy mają dość tej IV RP w obecnym wykonaniu. Wielu popiera IV RP, bo to oznacza powrót do PRL Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Nigdy nie ukrywałem, że głosowałem na PO 07.04.06, 09:29 n0str0m0 napisał: > a co sie stalo z twoja miloscia do PiS'u? A do PiSu miałem nie miłość ale tylko zaufanie, bo wiedziałem o nich jedną rzecz pewną, że są wrogami korupcji i skutecznie ją zwalczają. Ale od początku zapowiadałem, że jeśli skumają się z Samoobroną to stracą moje zaufanie, gdyż uczciwi politycy nie współpracują z przestępcami. Teraz więc traktuję PiS już tylko jako socjalistów i fanatyków religijnych, którzy opowiedzieli się po stronie zła, chociaż mieli szansę i byli blisko wyboru dobra - jednak zło zwyciężyło w ich duszach. Odpowiedz Link Zgłoś
bak_on Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 14:22 Podobnie jak wielu przedmowcow nie widze celu nowych wyborow w tej chwili. Kaczynscy po duzym sukcesie jakim bylo stworzenie PiS nadal sprawiaja wrazenie, ze cala Polska da sie rzadzic jak swoja partia. Nie ma raczej zludzen, ze ich styl rzadzenia sie zmieni. Nowe wybory w tej chwili jedynie spowodowalyby pewne kosmetyczne zmiany, ale nie zasadnicza zmiane ukladu partyjnego w Sejmie. Przyznam, ze sam osobiscie jestem rozczarowany obecnymi elitami wladzy. W jaki sposob zareagowaliby by Polacy, gdyby okazalo sie ze po nowych wyborach mamy znowu IV Rzeczypospolita w jej obecnym wydaniu? Ano pewnie, ze w nastepnych wyborach mozna by liczyc gdzies na 10% frekwencje wyborcza. To jest bardzo duze niebezpieczenstwo wyborow do Sejmu w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Koniec IV RP! 06.04.06, 14:40 Ale z drugiej strony przecież trwanie tego parlamentu i obserwowanie jak politykują politycy jeszcze bardziej kompromituje polski parlament niż nowe wybory. Wybory są po to aby je organizować - to jedyny w Polsce przejaw demokracji oddolnej i cieszyłbym się gdyby obywatele w Polsce mogli o sobie decydować jak najczęściej. I dlatego nie widzę problemu w tym, aby urządzać wybory aż do skutku. Od 16 lat polska scena polityczna weszła na taką drogę ewolucji, która doprowadziła całą polską klasę polityczną na samo dno. Nowe wybory, nawet odbywane co pół roku mogłyby uświadomić ludziom, że tą drogą nie można dalej iść, że krzykacze i demagodzy nie mogą być liderami społeczeństwa, że potrzebna jest rozwaga i rozsądek. Oglądam teraz tą debatę, która powinna być jakimś szczytem popisów polskiej klasy politycznej, ale niestety czuję tylko niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot :( 06.04.06, 18:01 Tusk zagłosował za rządem PiS... Kto w tym kraju ma niepokolei w głowie? To Tusk zasłużył na medal najwybitniejszego opozycjonisty. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: :( 06.04.06, 18:09 leszek.sopot napisał: > Tusk zagłosował za rządem PiS... Kto w tym kraju ma niepokolei w głowie? To > Tusk zasłużył na medal najwybitniejszego opozycjonisty. To bylo jedyne wyjscie, pozniej w wyborach PiS by go oskarzyl o obalenie rzadu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: :( 06.04.06, 18:33 przyladek.dobrej.nadziei napisał: > leszek.sopot napisał: > > > Tusk zagłosował za rządem PiS... Kto w tym kraju ma niepokolei w głowie? > To > > Tusk zasłużył na medal najwybitniejszego opozycjonisty. > > To bylo jedyne wyjscie, pozniej w wyborach PiS by go oskarzyl o obalenie > rzadu ;) > Też prawda. Ciekawe czy Tusk się rozpędzi i od dziś każdą propozycję tego rządu poprze. Bo ten rząd od dziś to nie rząd PiS, ale PO, So i LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
ave_duce Re: Koniec IV RP, której tak naprawdę nigdy 07.04.06, 09:39 nie było... leszek.sopot napisał: > Niech jarosław Kaczyński przekona tych posłów-osłów do rozwiązania parlamentu! > Dość bajzlu! > Chyba wszyscy mają dość tej IV RP w obecnym wykonaniu. Dość bajzla? Przecież Kaczyńscy tylko w takim bajzlu-bagnie czują się jak kaczki w wodzie... Jak długo się da, Jarek będzie manipulował, czym (i kim) się da. ;) Odpowiedz Link Zgłoś