Dodaj do ulubionych

premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego

22.04.06, 15:52
...najstarszą polską organizację młodzieżową.

Mówiac na zjeździe prawicowej podróbki ZHR, co następuje:

""To zaszczyt i honor dla mnie gościć u prawdziwych dobrych polskich
harcerzy" - powiedział Marcinkiewicz. Mówił, że gdy dorastał w latach 70. nie
dane mu było być harcerzem, bo "nie było wtedy prawdziwego harcerstwa".
Obserwuj wątek
    • franciszekszwajcarski Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 15:54
      To ZHP była nędzną komunistyczną podróbką prawdziwych organizacji harcerskich z
      II RP.
      • erg_samowzbudnik Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 24.04.06, 08:34
        franciszekszwajcarski napisał:

> To ZHP była nędzną komunistyczną podróbką prawdziwych organizacji harcerskich
        z
        >
        > II RP.

Byłem co prawda tylko"Zuchem" a póżniej wstapiłem do LPŻ a dokładnie do klubu
        krótkofalarskiego. ZHP było wspaniałą organizacją. Niech ten przydupas Rydzyka
        przeprosi wszystkich harcerzy.
    • frank_drebin No i mial racej wtedy wszystkie organizacje byly 22.04.06, 15:55
      tylko przystawkami do PZPR.
      • wslizg Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 15:59
        Kretynów do ZHP nie przyjmowali.
      • piotr7777 Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 16:02
        Nie - przed II wojną był tylko ZHP. Owszem, po wojnie działał w ramach ustroju,
        ale była to kontynuacja przedwojennego harcerstwa. Poza tym, że komendantami
        byli młodzi aktywiści PZPR-owscy (a i to nie zawsze, że wspomnę Aleksandra
        Kamińskiego) niczym nie różnił się od organzacji skautowskich na świecie.

"Związek Harcerstwa Polskiego (ZHP) - największa polska organizacja harcerska,
        powstała w dniu 1 listopada 1918 roku, z połączenia wszystkich wcześniej
        działających organizacji harcerskich i skautowych, z trzech zaborów. Jest
        wychowawczym, patriotycznym, dobrowolnym i samorządnym stowarzyszeniem otwartym
        dla wszystkich bez względu na pochodzenie, rasę czy wyznanie."
        pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85zek_Harcerstwa_Polskiego
      • inna_pora Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 16:04
        frank_drebin napisał:

> tylko przystawkami do PZPR.
        a ja należałam do tego harcerstwa i nie uważam bym miała się czego wstydzić ,
        nie przypominam sobie żadnej indoktrynacji , widocznie była przeprowadzona
        inteligentnie a ja naiwnie wtedy wierzyłam w takie głupoty jak to że harcerz
        nie kłamie, jest uczciwy i pomaga słabszym, na pali papierosów itp, było też
        coś o ojczyźnie
        • frank_drebin Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 16:08
          Nie chodzilo mi to, czy ktos zapisal sie ze zlych czy z czystych intencji.
          Chodzi mi o fakty, ze wszelkie organizacje za czasow socjalizmu realnego byly
          tylko przybudowkami do PZPR.
          inna_pora napisała:

> frank_drebin napisał:
          >
          > > tylko przystawkami do PZPR.
          > a ja należałam do tego harcerstwa i nie uważam bym miała się czego wstydzić ,
          > nie przypominam sobie żadnej indoktrynacji , widocznie była przeprowadzona
          > inteligentnie a ja naiwnie wtedy wierzyłam w takie głupoty jak to że harcerz
          > nie kłamie, jest uczciwy i pomaga słabszym, na pali papierosów itp, było też
          > coś o ojczyźnie
          >
          • piotr7777 Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 16:19
            > Nie chodzilo mi to, czy ktos zapisal sie ze zlych czy z czystych intencji.
            > Chodzi mi o fakty, ze wszelkie organizacje za czasow socjalizmu realnego byly
            > tylko przybudowkami do PZPR.
            PTTK też?
            To ciekawe, bo np. śp. prof. Maciej Strzembosz (o raczej prawicowych
            zapatrywaniach) uważał inaczej.
            • frank_drebin Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 16:23
              W statutach byla zapisana wiernosc socjalizmowi w kazdej organizacji. Taki kraj
              byl wtedy a ty chyba musisz byc bardzo mlody jesli mniemasz inaczej. Oczywiscie
              czym innym jest, ze kazdy mial te zapisy wtedy w ......pie. Jednak fakty sa
              takie, ze z zalozenia kazdy przejaw aktywnosci spolecznej wtedy (w tym
              zrzeszanie sie) mial sluzyc ideologii.
              piotr7777 napisał:

> > Nie chodzilo mi to, czy ktos zapisal sie ze zlych czy z czystych intencji
              > .
              > > Chodzi mi o fakty, ze wszelkie organizacje za czasow socjalizmu realnego
              > byly
              > > tylko przybudowkami do PZPR.
              > PTTK też?
              > To ciekawe, bo np. śp. prof. Maciej Strzembosz (o raczej prawicowych
              > zapatrywaniach) uważał inaczej.
          • x2468 Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 17:16
            Spjrzyj w lustro,wyglada ze masz rowniez przybudowke pzpr.Na mozgu.
        • nurni bylo tez cos o Ojczyznie 22.04.06, 16:10
          inna_pora napisała:

> było też
          > coś o ojczyźnie

Przyrzekam, całym życiem, służyć Tobie Ojczyzno,
          być wiernym sprawie socjalizmu,
          walczyć o pokuj i szczęście ludzi,
          i być posłusznym Prawu Harcerskiemu.

Czyli ma druhna racje. Cos bylo.

• franciszekszwajcarski Re: bylo tez cos o Ojczyznie 22.04.06, 16:14
            skoro przyrzekali całym życiem, to jak rozumiem służą sprawie socjalizmu do
            dzisiaj ? No to wszystko jasne...to wszystko przez harcerzy z ZHP.
        • inna_pora Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 16:15
          za wcześnie wysłałam: było też oczywiście w przyrzeczeniu o ojczyźnie a jakże
          socjalistycznej no i co tego, nie nauczyłam się tam dzielić ludzi na lepszych
          i gorszych ale tego że należy innym pomagać w potrzebie, to co ? to teraz już
          jest niewłaściwe i niegodne w "solidarnej " Polsce?
          • nurni Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 16:22
            inna_pora napisała:

> za wcześnie wysłałam: było też oczywiście w przyrzeczeniu o ojczyźnie a
            jakże
            > socjalistycznej no i co tego,

Dla was towarzyszko druhno to nic z tego.

Samiscie towarzyszko druhno napisali:
            "nie przypominam sobie żadnej indoktrynacji , widocznie była przeprowadzona
            inteligentnie"
            • inna_pora Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 16:41
              nurni napisał:

> inna_pora napisała:
              >
              > > za wcześnie wysłałam: było też oczywiście w przyrzeczeniu o ojczyźnie a
              > jakże
              > > socjalistycznej no i co tego,
              >
              > Dla was towarzyszko druhno to nic z tego.
              >
              > Samiscie towarzyszko druhno napisali:
              > "nie przypominam sobie żadnej indoktrynacji , widocznie była przeprowadzona
              > inteligentnie"

Dlaczego zakładasz z góry ,że jak byłam harcerką to musiałam też być
              towarzyszką? Nie byłam, ale należałam jeszcze o zgrozo jeszcze do PTTK, jaką
              etykietę mi przypniesz z tego powodu ?
              • nurni Huston - mamy problem 22.04.06, 22:16
                Druh towarzysz - wcale nie taka rzadkosc. A jesli spojrzec na wladze owczesnego
                ZHP - wrecz regula.
                Oczywiscie druhowie z czerwona legitymacja zostali skierowani do ZHP by krzewic
                uczciwosc, solidarnosc i wrazliwosc na piekno roznych okolicznosci przyrody.
                Nie ma powodu by sie obruszac.

Mam nadzieje ze moja odpowiedz jest wystarczajaco malo inteligentna, a to w
                koncu dobrze chyba wrozy. Bedzie towarzyszce latwiej zrozumiec.

inna_pora napisała:

> nurni napisał:

> > Samiscie towarzyszko druhno napisali:
                > > "nie przypominam sobie żadnej indoktrynacji , widocznie była przeprowadzo
                > na
                > > inteligentnie"
                >
                > Dlaczego zakładasz z góry ,że jak byłam harcerką to musiałam też być
                > towarzyszką? Nie byłam, ale należałam jeszcze o zgrozo jeszcze do PTTK, jaką
                > etykietę mi przypniesz z tego powodu ?
                • inna_pora Re: Huston - mamy problem 23.04.06, 11:45
                  " uczciwosc, solidarnosc i wrazliwosc na piekno roznych okolicznosci przyrody"
                  - czy należą do jakiejś opcji politycznej?
                  nurni napisał między innymi:
                  "Mam nadzieje ze moja odpowiedz jest wystarczajaco malo inteligentna, a to w
                  > koncu dobrze chyba wrozy. Bedzie towarzyszce latwiej zrozumiec."

napisałeś "wystarczająco mało inteligentnie" , pozdrawiam
          • andrzej.sawa Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 22.04.06, 16:23
            Konstytucja prl-owska też była pełna ładnych frazesów,sowiecka też.
            Niestety ZHP stanowiło element w systemie indoktrynacji komunistycznej,wielu
            instruktorom uniemożliwiono pracę z młodzieżą,bo nie byli dość
            dyspozycyjni.Oczywiście różnie bywało w różnych chorągwiach,a nawet hufcach.
      • sam_sob Re: No i mial racej wtedy wszystkie organizacje b 24.04.06, 08:24
        frank_drebin napisał:

> tylko przystawkami do PZPR.

Dopiero gdzieś od 1952 roku. Tak to zapamiętałem na podstawie własnego
        doświadczenia bycia w tamtym czasie harcerzem.
    • henryk.log a może p.premier kaziu cienkiewicz odpowie 22.04.06, 16:16
      na pytanie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40665800
      • inna_pora Re: a może p.premier kaziu cienkiewicz odpowie 22.04.06, 16:26
        Pan premier trzy jak się wyraził cnoty ceni najbardziej :PRAWDĘ,DOBRO,PIĘKNO,
        jak się to ma do koalicji z takim orędownikiem tych cnót jak Lepper ? no cóż,
        nadrzędnemu strategowi PiS też już to nie przeszkadza, więc panu premierowi też
        chyba nie
    • racja70 Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 16:26
      Z jakiego zadupia pochodzi premier? Kto mu tak głupio do ucha napluł?
      A palanty później powtarzają.
      ZAPAMIĘTAJCIE - wszędzie - także w ZHP i ZHR - byli i są ludzie i ludziska,
      karierowicze, lizypupy i prawdziwi ideowcy.
      KONKRETY:
      W Chorągwi Warszawskiej raz próbowano nakłonić hufce do wprowadzenia zasady, że
      w czasie obozów, harcerze którzy uczestniczą w maszach niedzielnych powinni
      udawać się na nie w ubraniach cywilnych - próbowano raz i bez skutku. I to nie
      było problemem ani zmartwieniem tysięcy naszych druchów i zuchów. Pamiętam, gdy
      do wiejskiego kościółka wmaszerowała klumna z pełnej gali, z proporczykami to
      ksiądz z ambony momentalnie wychwycił okazję i wygarnął do wiernych: "patrzcie,
      oto mimo miejskiego zepsucia, matki potrafiły wychować..." a po sumie zaprosił
      na plebanię i dał kilka worków amerykańskich darów CARE. Taką wartość
      propagandową miał dla niego udział w nabożeństwie członków ZHP.
      W naszy Hufcu chcieliśmy i uzyskaliśmy prawo do zdobywania tradycyjnych stopni
      harcerskich (ćwik harcerz, orli). Ogólnopolska AKCJA ARSENAŁ także nie miała
      nic wspólnego z komunizmem. Tysiące dzieci miały niepowtarzalne wakacje w
      czasie których zdobywały najwartościowsze umiejętności. I nawet nie słyszały o
      polityce.
      I zapewne dlatego transformacja ustrojowa nie wywołała burzy na naszym terenie.
      Powstało tylko kilka drużyn ZHR. Zakładali je najczęściej średnaicy, którzy
      chcięli przyspieszonej kariery.
      Oczywiście były miasteczka, w których partyjny kierownik szkoły mianował się
      drużynowym, kupował centralnie czerwone chusty i obstawiał harcerzami szkolne
      apeli i dużury. I to jest patologia, ale nie reguła. Widocznie Marcinkiewicz
      chował się w takiej patologii. Wybaczam mu - po chrześcijańsku.
      • wslizg Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 16:33
        Drużynowym w ZHR jet miejscowy księżulo lubiący "pracę z dziećmi" Lubi tę prace
        obiema rękami
      • andrzej.sawa Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 16:47
        Z Mokotowem miałem przez kilka lat bliski kontakt i nie chodzi o jeden lub drugi
        hufiec,np.na Śląsku bywały hufce niemal pionierskie,a np.czarna jedynka,czy 69
        lub kilka innych w Warszawie to w pewnym przynajmniej czasie niemal wzory
        skautingu wbrew prl-owi,ale było to działanie wbrew naciskom i niektóre zmiany
        we władzach ZHP były związane z polityzacją/a właściwie socjalizacją/.
    • witek.bis Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 16:39
      ""To zaszczyt i honor dla mnie gościć u prawdziwych dobrych polskich
      harcerzy" - powiedział Marcinkiewicz. Mówił, że gdy dorastał w latach 70. nie
      dane mu było być harcerzem, bo "nie było wtedy prawdziwego harcerstwa".

Czy to aby nie znaczy, ze różne Macierewicze i Naimskie kolaborowały z jakimś
      nieprawdziwym ZHP, zamiast wziąć przykład z Kazia i w jakimś prawdziwym lesie
      siedzieć?
      A tak przy okazji - do jakich szkół pan premier Kukiełkiewicz wtedy chodził? Do
      prawdziwych, czy nieprawdziwych? Jeśli do tych drugich, to czy dzisiaj jest
      magistrem prawdziwym, czy nieprawdziwym?
    • bebe255 Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 16:55
      Premier obrazil wszystkich ludzi, bedacych kiedys w ZHP, ciekawe ilu z nich
      jest teraz wyborcami PIS.
      • andrzej.sawa Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 17:18
        Widzisz, mnie nie obraził a byłem w ZHP,nawet instruktorem.
        Na Marcinkiewicza nie będę głosował,bo nie lubię PiS-u.
        • bebe255 Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 17:54
          Ja tez bylam w ZHP i czuje sie obrazona, chociaz powinnam sie do tego
          przyzwyczaic, bo PIS obrazal mnie juz wielokrotnie.
    • haen1950 Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 17:02
      Kaziu powinin sobie stanowczo odpocząć. Ostatniejego występy są fatalne.
    • zgryzik1 Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 17:02
      może to przygrywka, przed przekazaniem ZHP pod kuratelę Leppera ?
      • racja70 1% podatku na ZHP 22.04.06, 17:06
        z zemsty na "komunistach" władze zdziesiątkowały wysokość dotacji dla ZHP a
        pompują forsę w te kilkanaście tysięcy modlących się na komendę.
        Bo w ZHP są gorsze dzieci ? Bo muszą one odpokutować za rodziców ?
        • x2468 Re: 1% podatku na ZHP 22.04.06, 17:21
          Moja za komuny nosila imie Ksiedza Skorupki.Wystarczy?
    • chyba_normalny Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 17:24
      Jak tak hołubicie ZHR a wieszacie psy na ZHP to ciekawi mnie jedno :
      Czy ZHR potrafi wykrzesać z młodych ludzi ( dzieci jeszcze ) tyle energi i
      pomysłowości co np akcje ZHP ( swego czasu ) -Bieszczady 40 lub Frombork 2000 ?
    • karlin Znakomicie 22.04.06, 17:29
      że ktoś wreszcie publicznie powiedział o towarzyszach druchach czerwonych i
      różowych to, co im się od dawna należy.
      • piotr7777 Re: Znakomicie 22.04.06, 17:34
        Dla Twojej informacji - "druch" to poznański regionalizm oznaczający "ciągle".
        Jest to przysłówek, nie rzeczownik.
        Nic dziwnego, że PiS się dogadał z Samoobroną jak zwolennicy obu partii
        mentalnie się nie różnią.
        • karlin Re: Znakomicie 22.04.06, 17:41
          Udało ci się!

Rzeczywiście - druh, a nie druch. Tematyka od lat mi całkiem obca, to i
          słownictwo z błędami.

A co do reszty, dzięki za potwierdzenie moich ocen sprzed lat.

Mentalność druha-komucha - jak widac na twoim przykładzie - wiecznie żywa.
          • olek.olek "Kosciółkowy" ZHR korzysta z kolosalnych dotacji. 22.04.06, 18:04
            Chociaż jest w porównaniu w ZHP karłem. Ale jest politycznie słuszny
            i "ubogacony".
            • janosik6 problem marcinkiewicza to byly jaja ktorych gosciu 22.04.06, 18:43
              niestety nie mial...i dalej nie ma.
              Ja nalezalem do ZHP i milo wspominam ten czas.
              Oczywiscie jestem dumny z siebie ze nalezalem..
              Do zadnej partii politycznej nie nalezalem i dalej nie naleze....
              marcinkiewicz i jego kumple partyjni w tamtych latach latali z poslugami po
              plebaniach i ......To byl ich najwiekszy problem a nie zniewolone hufce..
              cale szczescie ze ten gosciu nie reprezentuje mnie...
              • andrzej.sawa Re: problem marcinkiewicza to byly jaja ktorych g 22.04.06, 18:48
                Pleć pleciugo byle długo.
                • p.smerf Re: problem marcinkiewicza to byly jaja ktorych g 22.04.06, 19:02
                  Oczywiście PiS-towrzyszeko Sawa. Tylko PiS-harcerz to harecerz prawdziwy. A te
                  barany, które przez ponad 40 lat myślały, że są w harcerstwo, to były tylo
                  komunistyczne przygłupy.

Towarzyszka Sawa, nie skalała się komuną. Wychynęła niczym Wenus z piany bitej
                  przez PiS, od razu w pełni uformowana.
                  • andrzej.sawa [...] 22.04.06, 19:33
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • p.smerf Re: problem marcinkiewicza to byly jaja ktorych g 22.04.06, 21:45
                      Co napisałeś? A może byś tak sam przeczytał?
                      Janosik6 napisał: "a nalezalem do ZHP i milo wspominam ten czas.
                      Oczywiscie jestem dumny z siebie ze nalezalem.."
                      A Ty mu na to odpowiedziałeś: "Pleć pleciugo byle długo."

Czy coś się nie zgadza?

> Nie lubię pisowców,ale wyzywanie ich od towarzyszy jest z twojej
                      > strony chamstwem lewaku.

Jeśli pisowcom wolno mnie przezywać od nierobów, łże-elit, złodziejskich
                      układów, jeśli prezes ma prawo powiedzieć, że przez 17 lat nic nie robiłem tylko
                      kradłem, to ja mam prawo przyrównać ich do komuchów - bo to co robią to kopia, a
                      język, którego używają to archaiczny język propagandy z lat 50-tych.
                      • andrzej.sawa Re: problem marcinkiewicza to byly jaja ktorych g 22.04.06, 21:55
                        Niestety elementarza nie potrafię Cię uczyć
                        • p.smerf Re: problem marcinkiewicza to byly jaja ktorych g 22.04.06, 22:08
                          > Niestety elementarza nie potrafię Cię uczyć

Święte słowa. Nauczyciel najpierw sam musi się co nieco nauczyć.
                          • racja70 Re: problem marcinkiewicza to byly jaja ktorych g 24.04.06, 07:47
                            nazwanie PiS-owca lewakiem obraża lewaków.
                            Jeżeli ktoś przez cały rok jest moherowym zgryźliwym umysłowym karłem, a tylko
                            raz do roku przekazuje otoczeniu fałszywy Znak Pokoju, to za co go kochać?
                    • erg_samowzbudnik Re: problem marcinkiewicza to byly jaja ktorych g 24.04.06, 08:55
                      andrzej.sawa napisał:

> Najpierw naucz się smarkaczu pisać.Potem pisz na temat.Przedtem przeczytaj co
                      > napisałem.Nie lubię pisowców,ale wyzywanie ich od towarzyszy jest z twojej
                      > strony chamstwem lewaku.

PiS jest w swoich poczynaniach bardziej czerwony niż SLD w poczatkowej fazie
                      wzwodu. Kto tego nie widzi to jest tylko przefarbowanym lisem . Gratuluje
                      dobrego samopoczucia towarzyszu Sawa

Bo w Polsce złota wolność pewnych reguł strzeże:
                      Chłopa na pal, panu nic, szlachcica na wieżę.
                      Adam Naruszewicz (1733 - 1796)
        • klara551 Re: Znakomicie 23.04.06, 15:16
          Hej! Starzy Poznaniacy mówili-"durch", anie druch. Chyba Acan nie jesteś
          poznaniakiem/tylko kimś, kto słyszał ,że dzwonią, ale nie wie gdzie/ W obu
          formacjach harcerskich irytuje mnie walka między nimi,a ponoć mają w statutach
          honor, ojczyznę itp.Zamiast się żreć,tak po naszemu niech się wezmą do pracy z
          młodzieżą, bo jest co robić.Harcerstwo w komunie dawało namiastkę wolności
          iinnego życia,można buło inaczej spędzić czas, pogadać,pośpiewać,bez partyjnego
          oddechu na plecach. Na tyle pozwalała władza. I jak w każdej organizacji byli
          wniej ludzie wspaniali i szuje
    • for3stu Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 19:07
      Co za swinia. Poprostu szkoda gadac brzydze sie takimi ludzmi jak on i calym
      pisem i czescia PO. Co za mentalnosc.
    • ppppp7 Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 19:13
      Chciałbym przypomnieć premierowi JEGO ślubowanie jako studenta:

Slubuję uroczyście, że będę:
      1. Zachowywać postawę moralną i obywatelską godną studenta PRL
      2. systematycznie i pilnie zdobywać wiedzę w celu należytego przygotowania do
      pracy zawodowej oraz aktywnego uczestniczenia w budowie socjalizmu.

A jak nie pamięta, to niech zajrzy do swojego indeksu i sobie przypomni.

A potem palnie sobie w łeb. Bo idąc jego tokiem rozumowania albo ma nieważny
      tytuł magistra, albo jest komuchem.
      • janbezziemi Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 21:06
        Nie lubię ZHR - zajmuje sie głownie prawicową propaganda i szkalowaniem ZHP.
        Dziwie się Premierowi, choć juz mnie nic dziwic nie powinno.
      • x2468 Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 22.04.06, 22:14
        czyli mozna pisuarow nazywac komuchami.Cala pisuarowa wierchuszeke oprocz ma sie
        rozumiec Cymanskiego.Ten zawsze byl przy kosciele.Jest grabarzem z zawodu.
    • bigstrand a szkola? 22.04.06, 21:53
      a totalitarna organizacja zwana Szkola do ktorej przynaleznosc byla obowiazkowa? Czy za to tez powinni przepraszac wszyscy "czlonkowie" ktorzy miel przyjemnosc ukonczyc ja w komunie?
      • olek.olek Re: a szkola? 23.04.06, 08:14
        bigstrand napisał:

> a totalitarna organizacja zwana Szkola do ktorej przynaleznosc byla
        obowiazkowa
        > ? Czy za to tez powinni przepraszac wszyscy "czlonkowie" ktorzy miel
        przyjemnos
        > c ukonczyc ja w komunie?
        >

Wszystkie świadectwa uzyskane w PRL tracą ważność. Włącznie ze świadectwami
        ukończenia szkoły podstawowej !
        • jola_iza Re: a szkola? 23.04.06, 11:50
          A co ze Świadectwami chrztu wystawianymi przez TW ?
          • joannabarska I ja sie obrazilam 23.04.06, 12:12
            Premier obraza ZHP..A ja się obrazilam na Pana Premiera. Sądzę, ze nie tylko
            ja. I przez takie glupie wypowiedzi bedzie dalej tracił ,i tak zbyt
            wysrubowane, poparcie. Tyle go ostatnio na wizji, ze boję sie ogladac
            telewizję..Na szczęscie ,mam nie tylko polskie kanały, a tam o p.
            Marcinkiewiczu ani mru mru...
            • x2468 Re: I ja sie obrazilam 23.04.06, 12:28
              Pociesza cie Joanno.Swiadectwa slubu (zawarcia zwiazku malzenskiego)so rowniez
              niewazne.Jestes wolna.
              • inna_pora Re: I ja sie obrazilam 23.04.06, 12:53
                x2468 napisał:

> Pociesza cie Joanno.Swiadectwa slubu (zawarcia zwiazku malzenskiego)so rowniez
                > niewazne.Jestes wolna.
                gdybyż to była prawda, ach pomarzyć.............
    • gruby190 Premierowi nie dane było być... Polakiem :-( 23.04.06, 13:04
      Mówił, że gdy dorastał w latach 70. nie
      dane mu było być harcerzem, bo "nie było wtedy prawdziwego harcerstwa".*

Co się dziwisz?
      Kaziowi nie dane było też być Polakiem, bo przecież wtedy gdy on się urodził i
      dorastał nie było Polski - oczywiscie nie było tylko dla takich róznych
      porąbańców ;-(((
      • olek.olek Re: Premierowi nie dane było być... Polakiem :-( 23.04.06, 13:49
        gruby190 napisał:

> Mówił, że gdy dorastał w latach 70. nie
        > dane mu było być harcerzem, bo "nie było wtedy prawdziwego harcerstwa".*
        >
        >
        > Co się dziwisz?
        > Kaziowi nie dane było też być Polakiem, bo przecież wtedy gdy on się urodził
        i
        > dorastał nie było Polski - oczywiscie nie było tylko dla takich róznych
        > porąbańców ;-(((
        >
        >
        >
        >
        No to weptałeś Moherkiewicza w glebę.
        • terrestre Re: Premierowi nie dane było być... Polakiem :-( 23.04.06, 15:19
          pomijajac te dywagacje,moim zdaniem kazdy,kto z wlasnej woli zaklada
          jakikolwiek mundur ma dziure w mozgu
          • andrzej.sawa Re: Premierowi nie dane było być... Polakiem :-( 23.04.06, 15:22
            Przynajmniej ma mózg w odróżnieniu od Ciebie.
            • terrestre Re: Premierowi nie dane było być... Polakiem :-( 23.04.06, 15:38
              powodzenia przyjacielu.
              Wlasnie z takich robia mieso armatnie.
              Ci,ktorzy sterowali powstaniem z Londynu jednak ni e zakladali
              mundurkow,prawda??
    • jhbsk Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 24.04.06, 07:59
      Kawał łobuza. Z premiera oczywiście, jeśli głosi takie brednie.
      • olek.olek Re: premier obraził Związek Harcerstwa Polskiego 24.04.06, 10:11
        jhbsk napisała:

> Kawał łobuza. Z premiera oczywiście, jeśli głosi takie brednie.

Nie przesadzajmy. To zakompleksiony człowiek z małej miejscowości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka