Dodaj do ulubionych

kompetencje

05.05.06, 10:47
W umowie PiS z Samoobrona i wyrzutkami od Kowalskiego byl zapis, ze "funkcje
publiczne moga pelnic tylko osoby uczciwe i kompetentne" (cytat doslowny,
zrodlo: www.kprm.gov.pl/_i/dokumenty/umowa_koalicyjna_27.04.2006.pdf).
Zakladac nalezy, ze zapis ten znajdzie sie tez w porozumieniu rozszerzonym o
LPR, wiec mozna zasadnie zadac pytanie o kompetencje kilku osob. Na przyklad
Giertycha w sprawach edukacji.
Obserwuj wątek
    • witek.bis Re: kompetencje 05.05.06, 10:50
      A propos kompetencji, to przed chwilą usłyszałem, że ten fachowiec od
      rybołówstwa ma być ostatecznie ministrem budownictwa. Ale może się
      przesłyszałem. Może to chodziło o MSZ?
      • bryt.bryt Re: kompetencje 05.05.06, 10:52
        witek.bis napisał:

> A propos kompetencji, to przed chwilą usłyszałem, że ten fachowiec od
        > rybołówstwa ma być ostatecznie ministrem budownictwa. Ale może się
        > przesłyszałem. Może to chodziło o MSZ?

To by zgadzalo. Mial kompetencje na Ministra Od Oceanow, bo mieszkal w
        Trojmiescie i okna mieszkania mial na na ocean. A jak mial mieszkanie, to
        znaczy, ze na budownictwie sie zna. Omnibus jest, to proste.
        • witek.bis Re: kompetencje 05.05.06, 10:55
          Śmiech, smiechem ale prze chwilą znalazłem w sieci coś takiego:

"Towarzysko to bardzo fajny, wesoły człowiek - wspomina posłanka SLD Joanna
          Senyszyn. - Tylko że do tej pory nie miał nic wspólnego z gospodarką morską. -
          Fakt. Z wykształcenia jestem informatykiem - przyznaje Jaszczak. - Ale związek
          z gospodarką morską mam: codziennie rano ze swojego mieszkania w Sopocie, skąd
          mam wspaniały widok na Zatokę Gdańską, przez lornetkę obserwuję ruch statków.
          Moim zdaniem mógłby być dużo większy."

Domy pewnie też widywał. I pewnie też zaświtało mu w głowie, że mogłoby być ich
          trochę więcej.

• bratek4 morze - okno na swiat 05.05.06, 11:18
            a jak mieszka nad morzem, to i szersze spojrzenie na swiat: kto inny moglby
            zostac ministrem spraw zagranicznych?
            • witek.bis Re: morze - okno na swiat 05.05.06, 12:08
              Słusznie! Sprawy zagraniczne pasowałyby do niego jak ulał. Ale mnie troszkę
              niepokoi zamiar oddania rybołówstwa LPR-owi. Czy oni przypadkiem nie zakażą
              połowu "karpia po żydowsku" i "ryby po grecku"?
              • bratek4 flota narodowa 05.05.06, 12:13
                z drugiej strony, rozwijajac potege narodowej floty, moga nakazac rozpoczecie
                polowow waleni. No bo czemu Norwegowie czy inni Kanadyjczycy mieliby byc lepsi
                od Polakow?
                • humbak Re: flota narodowa 05.05.06, 12:18
                  Odstosunkować się od waleni!!!:]
            • mariner4 Kaczy dołek to okno 05.05.06, 12:41
              na Polaczkowo!
              Nie trzeba statków. Wystarczy drewniane koryto dla świń, aby popływać!
              M.
    • loppe Re: kompetencje 05.05.06, 10:53
      wczoraj wiadomości tvp pokazały kandydatów Samo na ministrów, autoprezentacja
      wypadła dosć zabawnie:) np. Pan Minister spraw morskich, dr nauk, powiedział
      (sympatycznie, na luzie) - pan Andrzej Lepper przeczytał moje CV i uznał że
      podołam:), a pani minister nie pamietam czego rzekła "mogę pełnić różne
      funkcje":))

Zobaczymy, po owocach ich poznacie, nie po nazwiskach
      • bryt.bryt Re: kompetencje 05.05.06, 10:57
        loppe napisał:

(...)
        > pani minister nie pamietam czego rzekła "mogę pełnić różne funkcje":))
        (...)

Moze to ta pani od zagadanien pracy i spraw socjalnych? Ona w wyborach
        reklamowala sie, ze jest "twarda baba", wiec nie ma sie czego obawiac. Podola.
      • witek.bis Re: kompetencje 05.05.06, 10:59
        Wprawdzie Lepper przeczytał CV Jaszczaka, ale jego nazwiska jakoś nie mógł
        zapamiętać. Jaszczuk, Jaczczak, no jakoś tak...
        • bratek4 Lepper wyewoluowal naprawde 05.05.06, 11:21
          witek.bis napisał:

> Wprawdzie Lepper przeczytał

I to jest wiadomosc bardzo pozytywna, przyczynek do naszej wiedzy o ewolucji
          Leppera oraz dowod na to, ze osiagnal kwalifikacje potrzebne do zasiadania na
          fotelu ministra poswiaty.
          • bryt.bryt Re: Lepper wyewoluowal naprawde 05.05.06, 11:51
            bratek4 napisał:

> witek.bis napisał:
            >
            > > Wprawdzie Lepper przeczytał
            >
            > I to jest wiadomosc bardzo pozytywna, przyczynek do naszej wiedzy o ewolucji
            > Leppera oraz dowod na to, ze osiagnal kwalifikacje potrzebne do zasiadania na
            > fotelu ministra poswiaty.

Ja co chwila odnosze wrazenie, ze w przypadku PiS nie ma sensu zawracac sobie
            glowy tym, co oni mowia, pisza i deklaruja, bo zaraz i tak powiedza cos innego i
            kaza sobie wsadzic w 4 litery wszelkie zarzuty. Ale nie moge sie do tej sytuacji
            przyzwyczaic.
            • bratek4 Re: Lepper wyewoluowal naprawde 05.05.06, 12:01
              Oni uwaznie przeczytali "Rok 1984" i wiedza, jak postepowac z historia (nawet
              ta z dnia poprzedniego). Popatrz na ich forumowych pretorian: jeszcze pare dni
              temu Giertych byl be i przeszkadzal w zawarciu koalicji, dzisiaj zostaje
              ministrem i zwolennicy jak gdyby nigdy nic oglaszaja z duma powstanie narodowej
              koalicji. itd
            • ave_duce Re: Lepper wyewoluowal naprawde 05.05.06, 17:54
              bryt.bryt napisał:

>
              > Ja co chwila odnosze wrazenie, ze w przypadku PiS nie ma sensu zawracac sobie
              > glowy tym, co oni mowia, pisza i deklaruja, bo zaraz i tak powiedza cos innego
              > i
              > kaza sobie wsadzic w 4 litery wszelkie zarzuty. Ale nie moge sie do tej sytuacj
              > i
              > przyzwyczaic.

* My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu Samoobronie drogi do władzy w
              Polsce uczestniczyć nie będziemy, bo proszę zauważyć, że kolejne takie rządy w
              Polsce jak te, które mamy obecnie, albo te które były w poprzedniej kadencji i
              mamy do czyniena z Samoobroną przy władzy i naprawdę z nieszczęściem dla naszego
              kraju.

* Wypowiedź Jarosława Kaczyńskiego dla radiowej Trójki z dnia 16. lutego 2004.

pl.wikiquote.org/wiki/Jaros%C5%82aw_Kaczy%C5%84ski
    • frank_drebin Fetysz tego, ze danym resortem powinien zarzadzac 05.05.06, 12:05
      ktos kto ma tzw. wyksztalcenie kierunkowe w danej dziedzinie jest dosc prosty
      do obalenia empirycznie.
      Tylko prosze nie brac tego postu jako obrobne X-a, czy Y-ka. Chodzi mi o ogolnie
      smieszne przekonanie, ze jak np. ministerstwem rolnictwa bedzie zarzadzal rolnik
      to bedzie dobrze.
      Dwa pierwsze lepsze przyklady z brzegu. Oswiata i zdrowie. Na czele tych
      resortow zawsze stal jak siegam pamiecia lekarz lub nauczyciel z wyksztalcenia.
      I co ?
      Tzw. sluzba zdrowia jest dzis w stanie agonalnym.
      W oswiacie drugi rok trwajace zamieszanie z maturami.
      I co jakos rzadzili tymi resortami ludzie z wyksztalceniem kierunkowym a skutki
      mamy powyzej.
      Nie czas zaczac w koncu traktowac administracje za dostawce uslug bo tym w koncu
      powinna byc i wybierac na ministrow ludzi, ktorzy umieja zarzadzac danym
      obszarem uslug lub ogolnie zarzadac a nie koniecznie stawiac czele resortow
      ludzi o wyksztalceniu kierunkowym ?
      Od doradzania w dziedzinie specyfiki danego obszaru uslug (czytaj ministerstwa)
      moga byc doradcy lub dyrektorzy gabinetu ministra.
      • bratek4 Fetysz niekompetenecji jako kwalifikacji 05.05.06, 12:11
        "ktos kto ma tzw. wyksztalcenie kierunkowe w danej dziedzinie jest dosc prosty
        do obalenia empirycznie.
        Tylko prosze nie brac tego postu jako obrobne X-a, czy Y-ka".

no widzisz, a my tu o konkretnych przypadkach rozmawiamy, a nie o zasadach, jak
        Ty. Mowimy o facecie, ktory zostaje ministrem gospodarki morskiej, bo przez
        okno widzi statki albo o facecie, ktory ciaga po sadach artystow i zostaje
        ministrem oswiaty.
      • humbak Re: Fetysz tego, ze danym resortem powinien zarza 05.05.06, 12:11
        Frank, ale Giertych nawet w wypowiedziach niewiele miejsca poswięcał oświacie.
        • witek.bis Re: Fetysz tego, ze danym resortem powinien zarza 05.05.06, 12:14
          Ale akurat w sporcie może się przydać. Dałoby się go jakoś wykorzystać w skoku
          o tyczce.
          • bratek4 rozne zastosowania 05.05.06, 12:16
            witek.bis napisał:

> Ale akurat w sporcie może się przydać. Dałoby się go jakoś wykorzystać w
            skoku
            > o tyczce.

Proponowalbym hippikę.
            • witek.bis Re: rozne zastosowania 05.05.06, 12:24
              :-)
              Chyba trochę za bardzo narowisty...
              • bratek4 Re: rozne zastosowania 05.05.06, 12:27
                witek.bis napisał:

> :-)
                > Chyba trochę za bardzo narowisty...

No to na Sluzewcu poradzi sobie znakomicie!
                • witek.bis Re: rozne zastosowania 05.05.06, 12:29
                  Rozumiem, że chodzi o tor, a nie o zakład karny?
                  • bratek4 tor karny 05.05.06, 12:33
                    witek.bis napisał:

> Rozumiem, że chodzi o tor, a nie o zakład karny?

Prosze moja wypowiedz interpretowac wedle wlasnego uznania oraz zmiennej
                    sytuacji politycznej.

p.s. Skoro juz o Orwellu i kompetencjach rozmawiamy, a moze i nie rozmawiamy,
                    to przypomina mi sie, ze kiedys widzialem "Folwark zwierzecy" na polce w dziale
                    z podrecznikai rolnictwa w pewnej ksiegarni w Bialymstoku.

• witek.bis Re: tor karny 05.05.06, 12:37
                      To pewnie "Roku 1984" trzeba było szukać między kalendarzami?
                      • bratek4 parostatki, parostatki 05.05.06, 12:39

na to wyglada. Takze ten Juszczak od parostatkow to zaden oryginalny pomysl.
                        Swoja droga, wlasnie mi zaswitalo, ze ministrem gospodarki rybnej i
                        wycieczkowej moglby zostac Krzysztof Krawczyk. Ach ten F Drebin, zasugerowal
                        mnie bardzo tym Sinatra.
            • witek.bis Re: rozne zastosowania 05.05.06, 14:22
              No i guzik z tych naszych rozważań. Podobno sport znowu ma być osobno. Ale do
              końca dnia jeszcze daleko ;-)
              • bratek4 ministerstwo parasportowe 05.05.06, 16:28
                witek.bis napisał:

> No i guzik z tych naszych rozważań. Podobno sport znowu ma być osobno. Ale do
                > końca dnia jeszcze daleko ;-)

Mam jeszcze kandydata: Gabriel Janowski, podskoki z przeszkodami, a nawet i bez
          • humbak Re: Fetysz tego, ze danym resortem powinien zarza 05.05.06, 12:16
            Raczej do gry w krykieta lub polo.
            • bratek4 zastosowanie nr 3 05.05.06, 12:17
              humbak napisał:

> Raczej do gry w krykieta lub polo.

Nie, ma za duza glowe.
              • humbak Re: zastosowanie nr 3 05.05.06, 12:18
                Dużą, ale podłużną. Zresztą jeśli faktycznie okaże się za duża, można go
                podarować Szymonowi Kołeckiemu.
    • frank_drebin Pisalem traktujcie moj post w ogolnej 05.05.06, 12:20
      perspektywie a nie jako post o osobie Y. Chodzi mi o zasade a nie o personalia.
      • bratek4 Re: Pisalem traktujcie moj post w ogolnej 05.05.06, 12:22
        frank_drebin napisał:

> perspektywie a nie jako post o osobie Y. Chodzi mi o zasade a nie o
        personalia.

A czy masz cos do powiedzenia na temat personaliow? czy mozesz tylko o zasadach?
        • frank_drebin Re: Pisalem traktujcie moj post w ogolnej 05.05.06, 12:28
          O personaliach a i owszem moge. Nachetniej u wladzy widzialbym UPR.
          bratek4 napisał:

> frank_drebin napisał:
          >
          > > perspektywie a nie jako post o osobie Y. Chodzi mi o zasade a nie o
          > personalia.
          >
          >
          > A czy masz cos do powiedzenia na temat personaliow? czy mozesz tylko o zasadach
          > ?
          • humbak Re: Pisalem traktujcie moj post w ogolnej 05.05.06, 12:29
            A konkretne osoby?
            • frank_drebin Re: Pisalem traktujcie moj post w ogolnej 05.05.06, 12:33
              Na poczatek JKM jako premier dyktator na 3 miesiace. A potem mozna powolac rzad :)
              humbak napisał:

> A konkretne osoby?
              • humbak Re: Pisalem traktujcie moj post w ogolnej 05.05.06, 12:36
                Sam JKM by się za to nie wziął. Między innymi dlatego że odszedł z polityki o
                ile dobrze pamiętam.
              • bratek4 JKM - premier-dyktator, zgadzam sie! 05.05.06, 12:56
                Jednak wole kryterium kompetencji: JKM uplasowalnym w ministerstwie ochrony
                zdrowia, a konkretnie w szpitalu psychiatrycznym, no i wtedy oczywiscie moglby
                byc premierem dyktatorem, moglby nawet zostac Napoleonem.

frank_drebin napisał:

> Na poczatek JKM jako premier dyktator na 3 miesiace. A potem mozna powolac
                rzad

• humbak Re: JKM - premier-dyktator, zgadzam sie! 05.05.06, 13:03
                  A jakie ma kompetencje by dostać się do psychiatryka?:)
                  • bratek4 Re: JKM - premier-dyktator, zgadzam sie! 05.05.06, 16:25
                    w normalnym panstwie juz dawno by tam zostal skierowany, wystarczy lektura
                    kilku jego tekstow.
                    • humbak Re: JKM - premier-dyktator, zgadzam sie! 05.05.06, 20:36
                      Tak?
          • bratek4 o Nowej to Hucie melodia 05.05.06, 12:35
            frank_drebin napisał:

> O personaliach a i owszem moge.

Jedyne nazwisko w Twoim poscie to Sinatra. Dobry pomysl, moglby zostac
            ministrem hutnictwa.
      • humbak Re: Pisalem traktujcie moj post w ogolnej 05.05.06, 12:22
        Ale tu nie chodzi tylko o wykształcenie. Kandydat na ministra musi być
        zorientowany w danym zagadnieniu.
        • frank_drebin Re: Pisalem traktujcie moj post w ogolnej 05.05.06, 12:26
          Wszyscy dotychczasowi ministrowie zdrowia i oswiaty byli zorientowani w danym
          zagadnieniu chociazby poprzez prace w tych obszarach i co ?
          humbak napisał:

> Ale tu nie chodzi tylko o wykształcenie. Kandydat na ministra musi być
          > zorientowany w danym zagadnieniu.
          • humbak Re: Pisalem traktujcie moj post w ogolnej 05.05.06, 12:28
            Ja nie powiedziałem że z tą wiedzą sukces jest gwarantowany, tylko że bez niej
            jest wielce mało prawdopodobny i budzi wątpliwości co do sensowności wybory. Bo
            skoro ktoś we wszystkim musi polegać na wiedzy doradców to po co go wybierać?
            • bratek4 o łowieniu 05.05.06, 12:30
              humbak napisał:

> Ja nie powiedziałem że z tą wiedzą sukces jest gwarantowany, tylko że bez
              niej
              > jest wielce mało prawdopodobny i budzi wątpliwości co do sensowności wybory.
              Bo
              >
              > skoro ktoś we wszystkim musi polegać na wiedzy doradców to po co go wybierać?

wazne sa przeciez funkcje reprezentacyjne oraz psychologiczne. Przeciez Polska
              nie ma gospodarki morskiej jako takiej, ale za to Samoobora ma ministra.
              • humbak Re: o łowieniu 05.05.06, 12:31
                Tia. To słynne tanie państwo:)
                • wartburg4 Re: o łowieniu 05.05.06, 12:34
                  Tanie państwo tylko na tanich ministrów może sobie pozwolić.
                  • humbak Re: o łowieniu 05.05.06, 12:36
                    Racja. Może nasze władze stawiają na ilość inspirując się sukcesem gospodarczym
                    Chin?:)
                  • bratek4 Re: o łowieniu 05.05.06, 12:36
                    czesc! wlasnie wymyslilismy z frankiem, ze frank sinatra moglby zostac
                    ministrem hutnictwa, co Ty na to? wbrew pozorem ma to duzo sensu
                    • humbak Re: o łowieniu 05.05.06, 12:37
                      Jakim pozorom?!
                    • wartburg4 Re: o łowieniu 05.05.06, 12:41
                      Sinatra hutnikiem był nie lada. Mocne płuca, niewysoki, to i pewnie tanio by
                      sobie policzył. Na pewno mniej od Giertycha.
      • bryt.bryt zasada 05.05.06, 13:12
        frank_drebin napisał:

> perspektywie a nie jako post o osobie Y. Chodzi mi o zasade a nie o personalia.

Moim zdaniem zasada powinno byl, ze kandydat spelnia kryteria pozwalajace mu
        efektywnie zarzadzac ministerstwem. Oprocz przynajmniej ogolnej wiedzy o danej
        dziedzinie powinien posiadac zdolnosci menedzerskie i sile polityczna.
        Powolywanie sie na to, ze kiedys bylo inaczej nie swiadczy przeciez o tym, ze
        nie mozna czegos wymagac od obecnie rzadzacych. Tym bardziej, ze oni wlasnie
        deklaruja zasadnicze zmiany w kwestii jakosci ludzi opiekujacych sie panstwem.
        Oni powinni tworzyc nowa perspektywe, jesli dotychczasowa jest zla.
        W tym kontekscie Lepper, Giertych i pare innych nowych osob w rzadzie sa jak
        pokazanie przez Jarka obywatelom srodkowego palca, przy okazji prezentujac
        szeroki usmiech sie do kamery.
        Zreszta nie jest tak od dzisiaj, przyklady niekompetencji mielismy w tym rzadzie
        od samego poczatku - niektore naprawione, inne bronione jakby chodzilo o
        niepodleglosc.
    • bratek4 czy Lech Kaczynski tez bedzie ulaskawial? 05.05.06, 12:51
      Swoja droga, brat brata prezydenta dowodzi, ze jest prawdziwym konserwatysta,
      co dba o tradycje. kontynuuje polityke poprzedniej wladzy. Pamietacie? w
      rzadzie SLD byl taki walcownik, ktory na codzien byl dobrym ministrem, tylko
      raz zdarzylo mu sie nakablowac gangsterom, ze policja ich zamierza
      przesladowac. Walcownik trafil do wiezienia, ale prezydent Kwasniewski w
      ostatniej chwili go z pudla wyciagnal. Czy Lech Kaczynski tez bedzie
      ulaskawial?
      • wartburg4 Re: czy Lech Kaczynski tez bedzie ulaskawial? 05.05.06, 12:58
        bratek4 napisał:

>
        Pamietacie? w
        > rzadzie SLD byl taki walcownik, ktory na codzien byl dobrym ministrem,

Walcowników było wielu, ale żaden nie śmiał zagrać przy Jurgielu.
        • bratek4 bedzie lepiej 05.05.06, 13:00
          :)) Masz racje, nikt go nie przebije, takze to faktycznie nie ma znaczenia, kto
          zostanie ministrem po Jurgielu.
          • wartburg4 Re: bedzie lepiej 05.05.06, 13:05
            Kaczyński go ułaskawi albo na kasjera wyśle... do Szwajcarii
    • rodzynka.sardynka Re: kompetencje 05.05.06, 14:44
      A kompetencje poprzedników.
      Pierwszego poprzednika, którego pamiętam smarkulą jeszcze będąc,
      to jednak o mało z kozetki mamy nie spadłam gdy usłyszałam:
      z pamięci odtwarzam:
      było to mniej więcej tak:
      uczeń powinien umieć czytać, pisać i rachować. (To rachować, szczególnie mi się
      spodobało, bo do dzisiaj pamiętam). I przydało by się, żeby umiał jeszcze
      jakimś pojazdem kierować (wtedy już czekałam już na słowo: automobilem kierować)
      Laską się podpierał ten poprzednik, pierwszy, którego pamiętam.
    • adalberto3 Po 1989 roku byli już ministrowie czy nawet .. 05.05.06, 15:18
      ..premierzy, którzy główne swoje nauki pobierali na wieczorowych wykładach
      marsizmu i leninizmu (Miller, Oleksy). Giertych skończył historię i prawo.
      Jeżeli tylko potrafi skoordynować pracę ministerstwa, to nadaje się na to
      stanowisko. Minister to stanowisko polityczne, od merytorycznych prac w
      ministerstwie są podsekretarze stanu i urzędnicy.
      • bryt.bryt Re: Po 1989 roku byli już ministrowie czy nawet . 05.05.06, 15:39
        adalberto3 napisał:

> ..premierzy, którzy główne swoje nauki pobierali na wieczorowych wykładach
        > marsizmu i leninizmu (Miller, Oleksy). Giertych skończył historię i prawo.
        > Jeżeli tylko potrafi skoordynować pracę ministerstwa, to nadaje się na to
        > stanowisko. Minister to stanowisko polityczne, od merytorycznych prac w
        > ministerstwie są podsekretarze stanu i urzędnicy.

Co ma oznaczac, ze to stanowisko polityczne?
        • tribunus Politrukow bylo tyle ze ho ho 05.05.06, 16:33
          bryt.bryt napisał:

>
          > Co ma oznaczac, ze to stanowisko polityczne?
          Minister to stanowisko polityczna.

Jesli tak szukasz kwalifikacji to uzasadnij ze zawodowe i srednie jest
          wystarczajace do prezydentury.
      • piotr7777 Re: Po 1989 roku byli już ministrowie czy nawet . 06.05.06, 09:13
        > ..premierzy, którzy główne swoje nauki pobierali na wieczorowych wykładach
        > marsizmu i leninizmu (Miller, Oleksy).
        Miller może i tak, ale Oleksy skończył SGPiS w Warszawie i potem zrobił
        doktorat.
    • przyladek.dobrej.nadziei Folwark zwierzecy 05.05.06, 19:45
      bryt.bryt napisał:

> W umowie PiS z Samoobrona i wyrzutkami od Kowalskiego byl zapis, ze "funkcje
      > publiczne moga pelnic tylko osoby uczciwe i kompetentne" (cytat doslowny,

Oryginal: Swinie nigdy nie beda spaly w lozku.
      Po paru miesiacach: Swinie nigdy nie beda spaly w lozku z przescieradlem.
    • zapijaczonyryj Koń który mówi tez nie powinien mówić 05.05.06, 20:01
      a mówił sam to słyszałem. To jego potomek tyz chiba sobie da radę
    • danuta49 Łybacka.Wiatr,Sawicki, Handke, Dzierzgowska byli 05.05.06, 20:27
      lepsi???;-)))Giertych(nie jestem jego fanem!) wie o oświacie dokładnie tyle co
      oni czyli nic, niestety!!!I wogóle jakoś nie mogę sobie przypomnieć
      kompetentnego ministra oświaty, może przypomnicie jakiegoś zapomnianego;-)!
      • tang2 Re: Łybacka.Wiatr,Sawicki, Handke, Dzierzgowska b 05.05.06, 21:09
        Lybacka nuczyciel, Handke nauczyciel, Dziezgowska nauczyciel ,a Giertych?
      • ave_duce Re: Dzierzgowska, Samsonowicz, Radziwiłł... 06.05.06, 05:32
        nie wspominając Paszyńskiego - BYLI lepsi, jeśli chodzi o kompetencje.

Pomijam decyzje, z którymi trudno się było (akurat mnie, ateistce) zgodzić.

;)
        • danuta49 Handke z Dzierzgowską rozwalili polską oświatę 06.05.06, 08:25
          swoją "reformą" , zwłaszcza powołaniem gimnazjów, co już chyba kazdy widzi!!!
          A ich kwalifikacje: Handke - fachowiec od ceramiki z AGH, Dzierzgowska -
          kiepska nauczycielka chemii z zawodówki, za to ze słuszną związkową
          przeszłościa i układami(oraz zmysłem do geszeftu - dzięki czemu na
          swojej "reformie" zarobiła krocie i zarabia do dziś, kosztem zniszczenia
          polskiej oswiaty;-).
          O Paszyńskim i Radziwiłł(nie byli zresztą ministrami!) nie pisałam - oni na
          szkole się znali, choć na kierowaniu wielkimi strukturami raczej nie,
          ograniczając się do medialnych kazań.
          Giertych nie jest bohaterem mojego romansu, ale zna się na oswiacie dokładnie
          tak jak poprzedni ministrowie!
          • ave_duce Re: Handke z Dzierzgowską rozwalili polską oświat 06.05.06, 09:06
            Dzierzgowskiej nie trawię, a Handtke był koszmarem...

Ale co do kompetencji - jednak jakieś mieli, zwłaszcza Dzierzgowska.

:P
            • danuta49 Po owocach ich poznacie;-) 06.05.06, 13:15
              >> Ale co do kompetencji - jednak jakieś mieli, zwłaszcza Dzierzgowska.<
              To dzis w polskiej szkole widać, słychać i czuć;-)
              • ave_duce Re: Po owocach ich poznacie;-) b/o 06.05.06, 16:58
                danuta49 napisała:

> >> Ale co do kompetencji - jednak jakieś mieli, zwłaszcza Dzierzgowska.
                > <
                > To dzis w polskiej szkole widać, słychać i czuć;-)

Ależ to, że ktoś JEST kompetentny, nie oznacza wcale, niestety, że będzie te
                swoje kompetencje wykorzystywał! POLITYKA nade wszystko, no i waaadza!

Formalnie - kompetencje miała. Tylko ich - z powodów czysto politycznych - nie
                wykorzystała. Co świadczy o Dzierzgowskiej jak najgorzej!

Reforma gimnazjalna to hucpa i tyle...

:P
    • bratek4 Re: kompetencje 06.05.06, 09:01
      bryt.bryt napisał:

> W umowie PiS z Samoobrona i wyrzutkami od Kowalskiego byl zapis, ze "funkcje
      > publiczne moga pelnic tylko osoby uczciwe i kompetentne" (cytat doslowny,
      > zrodlo: www.kprm.gov.pl/_i/dokumenty/umowa_koalicyjna_27.04.2006.pdf).
      > Zakladac nalezy, ze zapis ten znajdzie sie tez w porozumieniu rozszerzonym o
      > LPR, wiec mozna zasadnie zadac pytanie o kompetencje kilku osob. Na przyklad
      > Giertycha w sprawach edukacji.

Rowniez "uczciwe" wymaga szybkiej korekty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka