Dodaj do ulubionych

Lange i Gebert (ojciec) radzieckimi agentami?

19.05.06, 15:57
Po necie - rzecz jasna na specyficznych witrynach - krąży tekst w którym obu
panów wiąże się z projektem Vernona. Rzecz odpryskiem trafila juz do Wikipedii

pl.wikipedia.org/wiki/Oskar_Lange
pl.wikipedia.org/wiki/Boles%C5%82aw_Gebert
pl.wikipedia.org/wiki/Projekt_Venona
Artykuł jest oparty (prawdopodobnie) na pracy pochodzącej z ostatniego
biuletynu IPN (której nie znam)
Sławomir Cenckiewicz – „Polscy agenci Moskwy w USA”
której skróconą wersje miało opublikować "Życie Warszawy" (nie znalazłem w
necie śladu)
===
A w mediach "głównego nurtu" cisza. I muszę przyznać, ze cisza jest
zaskakujaca. Nie wiem czy uznać całą sprawę za kolejny przejaw polskiego
bagienka, czy uwierzyc tym, co to twierdzą że Układ działa i nigdy nie
zdradzi
Obserwuj wątek
    • karlin Skąd ten znak zapytania? 19.05.06, 16:24
      • kropek_oxford Bo zaden sad sie na ten temat nie wypowiedzial, a 19.05.06, 16:27
        i zrodlo tej informacji nieznane.
        • karlin To sobie poczytaj 19.05.06, 16:32
          www.nsa.gov/venona/index.cfm
          • a.adas Re: To sobie poczytaj 19.05.06, 16:37
            Ja nie chcę czytać o Venonie
            a rozszyfrowane szyfrogramy w których pojawia się nazwisko (udowodniony
            pseudonim) Geberta i - zwłaszcza - Lange. Bo konstrukcja: "przez Geberta
            prawdopodobnie sowiecki agent wpływu" (co to znaczy?) mnie nie przekonuje.
            • karlin Re: To sobie poczytaj 19.05.06, 16:41
              Tam są właśnie fotokopie szyfrogramów.
              • karlin Re: To sobie poczytaj 19.05.06, 16:42
                To oryginały, a polskie tłumaczenia tutaj:

www.glos.com.pl/Archiwum_nowe/Rok%202006/05_06_2006/strona/Ataman.html
          • qwardian Re: To sobie poczytaj 19.05.06, 16:42
            Czytałem Venonę już dość dawno w związku z innymi agentami sowieckimi w
            kolejnych rządach USA. Osoba Geberta z pewnością również ma tam swoją rubrykę.
          • kropek_oxford A gdzie tu Lange i Gebert? Calego solitera czytac 19.05.06, 17:18
            nie mysle, ale poki co to widze Philby'ego, Rosenbergow, Yorka etc, ze o
            bossach jak Moros i Maclean nie wspomne. Ale nazwiska tych dwoch jakos nie
            rzucily mi sie w oczy. Gdzie ich szukac? W ktorym rozdziale?
            • karlin Choćby tutaj 19.05.06, 17:22
              www.nsa.gov/venona/releases/17_May_1944_R3_m2_p1.gif
              Reszty szukaj sam.
              • karlin A tutaj rozszyfrowanie kryptonimu Gberta 19.05.06, 17:24
                www.nsa.gov/venona/releases/27_May_1944_R3_m3_p2.gif
                • kropek_oxford No, to SA dowody. Szukalem nie tam gdzie trzeba:) 19.05.06, 17:57
                  Na ostatnim jest tez Henryk Erlich, a wiec co? Bund?
                  www.loc.gov/exhibits/archives/jewi.html
                  To z materialow Biblioteki Kongresu
    • qwardian Re: Lange i Gebert (ojciec) radzieckimi agentami? 19.05.06, 16:36
      Gebert, ojciec Warszawskiego był agentem NKWD skierowanym so Stanów
      Zjednoczonych w celu zakładania tam Partii Komunistycznej USA. Bardzo ciemna
      postać. Organizował manifestacje popierające pakt Ribbentrop-Mołotow i rozbiór
      państwa polskiego przez te totalitarne reżimy.
      • reakcjonista1 Re: Lange i Gebert (ojciec) radzieckimi agentami? 19.05.06, 16:39
        wyjątkowe bydle... nieublizając tym pieknym zwierzętom.
        • kropek_oxford Fakt, ale jaki jary: policzcie sobie w jakim wieku 19.05.06, 16:44
          Kostka splodzil:))))
          • qwardian Re: Fakt, ale jaki jary: policzcie sobie w jakim 19.05.06, 17:13
            Konstanty Gebert vel "Dawid Warszawski" - syn Ireny Poznańskiej-Gebert,
            pierwszej żony stalinowskiego aparatczyka Artura Starewicza, członka Biura
            Politycznego KC PZPR. Ojcem K. Geberta vel "Dawida Warszawskiego" jest Bolesław
            (Bill) Gebert - współzałożyciel Komunistycznej Partii USA, szpieg sowiecki i
            agent NKWD (kryptonim "Ataman"), po wojnie ambasador PRL w Turcji (1960-1967).
            Po napaści Sowietów na Polskę 17 września 1939 roku, B. Gebert na wiecach w USA
            usprawiedliwiał ten wspólny z Niemcami rozbiór Polski. Komentując z oburzeniem
            ten antypolski kurs Komunistycznej Partii Ameryki "Dziennik Zjednoczenie" pisał
            wtedy: W gadaniu głupstw prześcignął wszystkich niejaki B. K. Gebert, członek
            Krajowego Komitetu Komunistycznej Partii Stanów Zjednoczonych, który w języku
            polskim opowiadał o raju, w jakim żyje dziś lud rosyjski. Obecnie Konstanty
            Gebert to redaktor naczelny żydowskiego miesięcznika "Midrasz".
            • atak.spawacza Napewno będą razem ogladać film "kod da Vinci". 19.05.06, 17:31
              Pewnie już załatwili sobie bilety po znajomości.

Ale Opus Dei w osobie B. Wildsteina zrobi z nimi porządek !!!
            • kropek_oxford Eee...Nie odpowiedziales na pytanie:((( n/t 19.05.06, 17:58
              A Kostka, niestety, znam - z takiej strasznej szkolki z Nowego Swiatu;)
              • qwardian Re: Eee...Nie odpowiedziales na pytanie:((( n/t 20.05.06, 01:26
                Nie wiem, czy Konstanty był urodzony w Turcji, czy w Polsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka