Dodaj do ulubionych

Polska wypędziła najwartościowszych

27.05.06, 14:19
Emigrację pomarcową najliczniej reprezentowali inżynierowie, lekarze, osoby z
wykształceniem ekonomicznym i humanistycznym. Do jesieni 1969r. podania o
zgodę na wyjazd złożyło blisko 500 wykładowców i naukowców-badaczy, w tym
wybitne i znane postaci nauki. Wśród emigrantów było także 200 dziennikarzy i
redaktorów, ponad 60 pracowników radia i telewizji, blisko 100 muzyków,
aktorów i plastyków (w tym 23 aktorów i reżyserów Teatru Żydowskiego z jego
dyrektorką, słynną Idą Kamińską na czele) oraz 26 filmowców. Sporą liczbę
emigrantów stanowili urzędnicy centralnej administracji państwowej - 520
osób.

fzp.jewish.org.pl/marzec5.html
Obserwuj wątek
    • t-800 ToJaruzelski iMajkowski z KancelariiKwaśniewskiego 27.05.06, 14:21

• www.nasznocnik.pl We dwóch ?... 27.05.06, 14:39
        .
    • reakcjonista1 Jaka Polska?? 27.05.06, 14:23
      PZPR.
      • po_godzinach taka, jaka była, innej nie było 27.05.06, 14:24
        • reakcjonista1 Polska była pod okupacją skarbeńku 27.05.06, 14:35
          sowiecką jesli nie wiesz.
          • po_godzinach misiu 27.05.06, 14:37
            myslisz, ze to nie była Polska?

I nie Polacy w niej mieszkali?
            • reakcjonista1 Polska i Polacy pod okupacją sowiecką 27.05.06, 14:39
              usprawiedliwiaczko nazistowskich kolaborantów.
              • po_godzinach to Sowieci w Polsce siedzieli 27.05.06, 14:44
                niedouczony matołku?

czy może jednak Polacy
                • reakcjonista1 Re: to Sowieci w Polsce siedzieli 27.05.06, 14:58
                  Nie dosc ze bezczelna to i niedouczona.. a moze łwasnie dlatego?
                  Uswiadom sobie jasnie pani, ze w tamtych czasach o wszystkim decydowała Moskwa.
                  I czy rządził w Polsce Polak, czy Żyd, czy Sowiet nie miało najmniejszego
                  znaczenia. Sluzby, wojsko było w rekach Moskwy. Nie wiem dlaczego ja to tutaj
                  musze w ogole pisac i skad sie bierze tyle nieuctwa na forum - troche to załosne.
                  Z PRL wyjechało kilkanascie tysiecy ludzi bo taka była linia partii a bez zgody
                  i wspoudzialu partii nic sie wtedy waznego wydazyc nie mogło. Wiec przypisywanie
                  wszystkiego Polakom jakoby "antysemityzm i te de" to po prostu fałsz, b rownie
                  dobrze mozna by pisać o Żydach (!!) ktorzy sie do tego przyczynili. Rozgrywki
                  wewnątrzpartyjne przekuwane na jakies ogolnonarodowe odczucia to zwyczajna
                  manipulacja. 5 Polakow by w tym bralo udzial tez bys nawijala o polskim
                  brunatnym rządzie i polskiej oczywistej winie.
                  • po_godzinach Re: to Sowieci w Polsce siedzieli 27.05.06, 15:03
                    może tu sie doształcisz?
                    www.iss.uw.edu.pl/osrodki/cmr/wpapers/pdf/034.pdf
                    niezaleznie od tego, że Polska krajem niepodległym nie była, co jest oczywiste,
                    mieszkali w niej Polacy

dokładnie pamietam, choć byłam wtedy mała, antyżydowskie nagonki i wiece wcale
                    nie Sowietów, tylko najzwyklejszych Polaków

ewidentnie nie rozumiesz tamtej rzeczywistości
                    • reakcjonista1 Re: to Sowieci w Polsce siedzieli 27.05.06, 15:21
                      No weź, prosze, nie dołuj mnie...
                      mowisz o tych organizowanych przez promoskiewskie odlamy PZPR "manifestacjach"
                      antysyjonistycznych?

"Nie ten Żyd kto Żyd, lecz ten kogo partia wskaże"...
                      • po_godzinach Re: to Sowieci w Polsce siedzieli 27.05.06, 15:24
                        mówię o (pamietam to) tłumach "zwykłych Polaków", którzy brali udział w
                        antyżydowskich masówkach.

tak, jak potem brali w nich (masowo) udział w roku 76.

tak, jak brali udział (masowo) w pochodach 1-majowych

chcesz powiedzieć, że byli oni Polakami? Kim w takim razie byli?
                        • po_godzinach Re: to Sowieci w Polsce siedzieli 27.05.06, 15:27
                          aha, i pamietam jeszcze, ze bardzo się wtedy bałam
                        • reakcjonista1 Re: to Sowieci w Polsce siedzieli 27.05.06, 15:33
                          A kim mieli być?
                          W PRL mieszkali Polacy w wiekszosci to kim mieli byc? A te "masowo" to sobie
                          mozesz darowac.
                          • po_godzinach Re: to Sowieci w Polsce siedzieli 27.05.06, 15:35
                            reakcjonista1 napisał:

> A kim mieli być?
                            > W PRL mieszkali Polacy w wiekszosci to kim mieli byc?

No to doszlismy choć tu do porozumienia.

A te "masowo" to sobie
                            > mozesz darowac.

Mogę, ale przecież nalezy stawać w prawdzie, no nie? :)
                            • reakcjonista1 Re: to Sowieci w Polsce siedzieli 27.05.06, 15:40
                              > Mogę, ale przecież nalezy stawać w prawdzie, no nie? :)
                              A ile to było procent? ja daje 60%!
                              na pochodach to dam nawet 80%! a jak!
                  • kopytko55 reakcjoniscie niedzielnemu..... 28.05.06, 13:56
                    Obecnie w Polsce Moskwa nie ma nic do powiedzenia.Ponoc jestesmy we własnym
                    domu.W ciagu ostatnich kilku lat wyjechało z Polski setki tysiecy ludzi. W tym
                    fachowców dobrej klasy.Pytam reakcjoniste czyja linia była w tym uchodztwie
                    realizowana? Kto nam to narzucił?Nikt przeciez z madrych rządzących nie
                    pozwoliłby sobie na taki exodus.
              • freemason Reakcjonisto: masz i nie masz racji. 28.05.06, 02:08
                Oczywiście: bardzo wiele decyzji ówczesnej władzy było podejmowanych w Moskwie,
                co do tego nikt nie ma wątpliwości. Antysemicka nagonka też została
                zainicjowana w ZSRR, ale co ciekawe nie podjęły jej w zasadzie inne
                kraje "bloku socjalistycznego" poza Polską (np. na Węgrzech "marca" w ogóle nie
                było i do dziś zachowała się tam liczna mniejszość żydowska).
      • agata1120 Re: Jaka Polska?? 27.05.06, 14:32
        tak wygodniej powiedziec, w PZPR siedzieli jednak rdzenni Polacy i niektorzy z
        nich w haniebny sposob w 1968 roku zachowali. W dodatku czesto wyjechali
        (wyrzucono, bo zabierano im paszporty) ludzi identyfikujacych sie tylko z
        Polska.
        • t-800 Agent Wolski - rdzenny Polak 27.05.06, 14:36
          Jaruzelski - rdzenny Polak. A inny rdzenny Polak Majkowski, który organizował
          wtedy antysemickie nagonki, przez 10 lat był podsekretarzem stanu w Kancelarii
          Prezydenta Kwaśniewskiego.
        • reakcjonista1 Jak to wygodniej? Co to za talmudyczna dialektyka? 27.05.06, 14:38
          Przeciez te "wypedzenia" to było po prostu otwarcie granic dla Żydów a w tamtym
          czasie nikt tak sobie wyjechać nie mogł. Frakcja "Chamów" wygrała z "Zydami" to
          i ci drudzy musieli wyjeżdzać i oddawać władzę. To w fotograficznym skrócie, nie
          wiedzialem ze wtedy PZPR i aparat to była cała Polska. Malo kto by wyjechał
          gdyby nie "namowy" aparatu.
        • maymonides Re: Jaka Polska?? 27.05.06, 16:51
          agata1120 napisała:

> niektorzy z nich w haniebny sposob w 1968 roku zachowali.

Niektórzy? Przecież to były pochody liczone w setkach tysięcy.
      • maymonides Re: Jaka Polska?? 27.05.06, 16:48
        Rozumiem, że setki tysięcy Polaków, którzy wówczas krzyczeli "syjoniści do
        syjonu" również należało do PZPR?

www.jsbielicki.com/piast/syjonisci.jpg
    • oczywistosc Przecież to syjoniści ich wypędzili z Polski 27.05.06, 14:25
      w nadziei, że zasilą izraelska armię. Głupoty wypisujecie, towarzyszu.
    • mariner4 Teraz też wypędza najwartościowszych 27.05.06, 14:37
      Niech motłoch sam na siebie zapracuje!
      M.
    • my.uczennice.vii.liceum Nie dali sie wypedzic ideologiczni popaprancy 27.05.06, 14:38
      niezdolni do asymilacji na zachodzie.
      Selekcja negatywna.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42436716&a=42501282
      • n0str0m0 > niezdolni do asymilacji na zachodzie. 27.05.06, 14:40
        zdolni do asymilacji na wschodzie natomiast
        bliskim i bez ekstradycji
        (znaczy, nie oddadza nam samolotu)
    • n0str0m0 mayonez, wez nie krec... 27.05.06, 14:38
      wiesz, oni sie "wyrodzili" z narodu polskiego
      za nich nie mozemy brac odpowiedzialnosci

zreszta...
      znasz ta spiewke
      • marouder Maymonides odpowiedz, ty jestes buzdygan? 27.05.06, 14:42
        n0str0m0 napisał:

> wiesz, oni sie "wyrodzili" z narodu polskiego
        > za nich nie mozemy brac odpowiedzialnosci
        >
        > zreszta...
        > znasz ta spiewke
        • maymonides Re: Maymonides odpowiedz, ty jestes buzdygan? 27.05.06, 16:49
          Nie, nie jestem "buzdygan".. Pisałem już, że to prowokacja mkarwan'a z
          pl.soc.polityka - znanego trolla, który przypisuje ludziom nieprawdziwe
          tożsamości..
    • nielubiegazety2 A ilu pracowników URZĘDU ? 27.05.06, 14:56

• nielubiegazety2 Przede wszystkim PRL ≠ Polska. Zapamiętaj to sobie 27.05.06, 14:59
      trollu.
      • po_godzinach a co? 27.05.06, 15:03
        • nielubiegazety2 Zachodnia prowincja Związku Sowieckiego z namie 27.05.06, 15:10
          stnikami o tytule: I Sekretarz KC PZPR. Wszyscy pierwsi to byli namiestnicy w
          obcej służbie.

--

Marsz dla Życia i Rodziny-WARTO!!!"

Nigdy z komuną nie byłem w aliansach.
          • po_godzinach no popatrz 27.05.06, 15:17
            to ja całe zycie myślałam, że urodziłam się w Polsce.
            • reakcjonista1 Pod okupacją niemiecką tez bys sie urodziła 27.05.06, 15:23
              w Polsce ale w III Rzeszy... rozumiesz kobito?
              • po_godzinach nie dam sobie wmówić, że 27.05.06, 15:25
                nie urodziałam się w Polsce :)
                • po_godzinach bo 27.05.06, 15:29
                  znaczyłoby to, ze to "oni" wygrali - bo była to - jak najbardziej - Polska,
                  tyle, że w opresji.
                  • nielubiegazety2 Urodziłaś się w Polsce będącej w opresji Sowietów, 27.05.06, 15:57
                    sprawowanej za pomącą tworu administracyjnego zwanego PRL.
                    Ergo PRL ≠ Polska.
                    To proste, dużo prostsze niż sofizmat Zenona z Elei.
                    • maymonides Re: Urodziłaś się w Polsce będącej w opresji Sowi 27.05.06, 17:01
                      nielubiegazety2 napisał:

> sprawowanej za pomącą tworu administracyjnego zwanego PRL.
                      > Ergo PRL ≠ Polska.
                      > To proste, dużo prostsze niż sofizmat Zenona z Elei.

Polska się zmieniła, a antysemityzm nie tylko nie zanikł, ale wzmógł się do
                      niebywałych wręcz rozmiarów. Radio Maryja i moherowa władza jest w
                      rzeczywistośći wyrazicielem woli zagubionej w realiach rynkowych klasy
                      robotniczej, która w 1968r. dała się poznać jako najliczniejsza i najbardziej
                      antysemicka część polskiego społeczeństwa.

Proszę zwrócić uwagę na tępe spojrzenia, twarze bez wyrazu i idiotyczne miny.
                      Jest wielce prawdopodobne, że te same osoby, które wówczas skandowały
                      antysemickie hasła, zasilają dzisiaj szeregi tzw. moherowych beretów.

www.jsbielicki.com/piast/syjonisci.jpg
                      www.jsbielicki.com/piast/oczyscic.jpg
                      • nielubiegazety2 Te twarze są tępe. I ja się z tego cieszę. Bo się 27.05.06, 17:19
                        domyślam dlaczego są tępe.
                        • maymonides Re: Te twarze są tępe. I ja się z tego cieszę. Bo 27.05.06, 17:22
                          nielubiegazety2 napisał:

> domyślam dlaczego są tępe.

Uważasz, że twarze dzisiejszych "moherowych patriotów" są nachowane większą
                          inteligencją?
                          • gniewko_syn_ryba Majonez, pokaż swoje zdjęcie... 27.05.06, 18:59
                • nurni Re: nie dam sobie wmówić, że 27.05.06, 17:42
                  po_godzinach napisała:

> nie urodziałam się w Polsce :)

Mataczysz.
                  Moi rodzice tez urodzili sie w Polsce. Na terenach Generalnej Guberni wowczas.

Sztuczka z "Polska" przerabiana juz byla wielokrotnie przy okazji "polskich"
                  obozow koncentracyjnych.

Jeszcze sie dowiem ze "POlska" mordowala swoich obywateli, odebrala im
                  podstawowe prawa obywatelskie i (dalej ta "Polska") byla dumna z bratersiekgo
                  sojuszu z ZSRR.
                  • po_godzinach powiedziałam: 27.05.06, 18:23
                    nie dam sobie wmówić, że nie urodziłam się w Polsce.
                    Bo się urodziłam i w niej żyłam wiele lat - tak, jak inni.
                    Ze świadomością, że nie żyjemy w wolnej Polsce.

A to, czego się dowiesz, najmniej mnie interesuje.
                    • maymonides Re: powiedziałam: 27.05.06, 18:26
                      po_godzinach napisała:

> Ze świadomością, że nie żyjemy w wolnej Polsce.

Mohery co złego były w Polakach zwykły zwalać na "komuchów", "żydów", "zdrajców
                      narodu" i "pzpr", zapominając przy tym, że ich dzieci i oni sami aktywnie
                      uczestniczyli w legitymizacji sowieckeigo reżymu, i brali udział w jego
                      tworzeniu, a dzisiaj na domiar złego tęsknią za PRL w wydaniu katolickim, gdzie
                      znowu byle tłuk mógłby pomiatać ludźmi wykształconymi..
                      • nurni Re: powiedziałam: 27.05.06, 18:30
                        maymonides napisał:

> po_godzinach napisała:
                        >
                        > > Ze świadomością, że nie żyjemy w wolnej Polsce.
                        >
                        > Mohery co złego były w Polakach zwykły zwalać
                        na "komuchów", "żydów", "zdrajców
                        >
                        > narodu" i "pzpr", zapominając przy tym, że ich dzieci i oni sami aktywnie
                        > uczestniczyli w legitymizacji sowieckeigo reżymu, i brali udział w jego
                        > tworzeniu, a dzisiaj na domiar złego tęsknią za PRL w wydaniu katolickim,
                        gdzie
                        >
                        > znowu byle tłuk mógłby pomiatać ludźmi wykształconymi..

:)))

No i wyjasnilo sie.
                        PRL stworzyli katolicy.
                        • maymonides Re: powiedziałam: 27.05.06, 18:31
                          nurni napisał:

> PRL stworzyli katolicy.

Owszem.. Środowisko "postępowych katolików" skupionych w organizacji PAX
                          będącej przybudówką PZPR utrzymywało ożywione stosunki z Kościołem Katolickim i
                          jego owieczkami. To byli ci sami ludzie, którzy dzisiaj prowadzą Radio Maryja.
                      • po_godzinach Re: powiedziałam: 27.05.06, 18:31
                        nie dziw się, żeby zaakceptować myśl o niedoskonałości własnej oraz własnego
                        narodu trzeba trochę więcej, niż umiejętność oddychania
                        • gniewko_syn_ryba Po godzinach, myślałem, że jednak jesteś 27.05.06, 19:11
                          inteligentniejsza... Niestety, zawiodłem się... :( Przecież nawet taki laik
                          medyczny jak ja widzi, że majonez ma najzwyklejszą w świecie obsesję
                          antysemityzmu i jakakolwiek dyskusja z nim mija się z celem, a ty jeszcze
                          ochoczo przytakujesz mu, gdy chamsko obraża nasz (w tym także twój, no chyba, że
                          nie jesteś Polką) naród... Szkoda, bo już zaczynałem cię lubić... :(
                          • po_godzinach Re: Po godzinach, myślałem, że jednak jesteś 27.05.06, 20:51
                            1. Mie wiem, kto to jest "majonez".
                            2. "chamsko obraża nasz naród" - poproszę przykłady, gdzie obraża w tym wątku
                            3. "no chyba, że nie jesteś Polką" - to właśnie ja nazywam chamstwem
                            4. "Szkoda, bo już zaczynałem cię lubić... " - to nie ma dla mnie żadnego
                            znaczenia.

PS. Mój naród obrażają osoby zupełnie innego pokroju, niz autor wątku. Pozwól,
                            że nie będę podawała przykładów.
                            • gniewko_syn_ryba Re: Po godzinach, myślałem, że jednak jesteś 27.05.06, 22:10
                              po_godzinach napisała:

> 1. Mie wiem, kto to jest "majonez".

Autor wątku w "pieszczotliwym" zdrobnieniu...

> 2. "chamsko obraża nasz naród" - poproszę przykłady, gdzie obraża w tym wątku

Jak obraża w innym, to "się nie liczy" ?... Proszę:

"Nikt z tych roboli bijących się z ZOMO nie
                              myślał na serio o wolności słowa, bo nawet nie wiedział jak z niej korzystać.
                              Chciał mieć tylko pewną pracę, pełną michę i zachodnie błyskotki w domu. To
                              główni żydowscy intelektualiści nadali temu prymitywnemy zewowi kontestacji
                              bardziej cywilizowany kształt.

Proszę zwrócić uwagę na tępe spojrzenia, twarze bez wyrazu i idiotyczne miny.
                              Jest wielce prawdopodobne, że te same osoby, które wówczas skandowały
                              antysemickie hasła, zasilają dzisiaj szeregi tzw. moherowych beretów. "
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42564081
                              > 3. "no chyba, że nie jesteś Polką" - to właśnie ja nazywam chamstwem

Co w tym chamskiego ? Nie jestem ksenofobem i nie uważam osób o innej
                              narodowości za gorsze... No chyba, że ty...

> 4. "Szkoda, bo już zaczynałem cię lubić... " - to nie ma dla mnie żadnego
                              > znaczenia.

Tym bardziej szkoda...
                              >
                              > PS. Mój naród obrażają osoby zupełnie innego pokroju, niz autor wątku. Pozwól,
                              > że nie będę podawała przykładów.

Rozumiem, że gdy czytasz/słyszysz, że Polacy to antysemici, faszyści, ksenofobi,
                              czy "tylko" "robole o tępych spojrzeniach", to odczuwasz wielką dumę, że
                              jesteś Polką... ?
                    • nurni Re: powiedziałam: 27.05.06, 18:26
                      po_godzinach napisała:

> A to, czego się dowiesz, najmniej mnie interesuje.

Wzajemnie.

Trzeba sie lepiej postarac jesli chce sie manipulowac.
                      • po_godzinach Re: powiedziałam: 27.05.06, 18:31
                        daruj więc sobie moją osobę
                    • nielubiegazety2 Jak tego nie zrozumiesz to wybacz: Królestwo Pol 27.05.06, 18:33
                      skie:
                      pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Kongresowe
                      • po_godzinach czy to, ze 27.05.06, 18:35
                        uważam tak, jak uważam - że przyznanie się do tego, iz kraj w którym urodziłam
                        się i zyłam nie był Polską - byłoby przyznanie racji komunistom, upoważnia cię,
                        abyś robił mi z tego tytułu zarzuty?
                        • nielubiegazety2 Jakie zarzuty ??? Po prostu: PRL ≠ Polska. Tylko 27.05.06, 18:51
                          tyle i aż tyle.
                          To nie jest hipoteka Państwa Polskiego.
                          Tych, o których pisze m. wygnał PRL. Jak to słusznie zauważył Nurni, była to
                          wojna kilku gangów - podległych mafiosie z Kremla.
      • nurni Re: Przede wszystkim PRL ≠ Polska. Zapamięt 27.05.06, 17:46
        Jak ma zapamietac skoro tak mu wygodniej?

Wojna gangow w 1968 roku znalazla swoj kuriozlany final. Najwiecej dzialaczy
        PZPR zaangazowanych w antysyjonistyczna nagonke znalazlo cieple posadki w
        kancelarii prezydenta Kwasniewskiego.
        Poklocili sie miedzy soba o lup jakim byla Polska.
    • tonieja10 Monku, przeciez juz dawno ujawniono ze 27.05.06, 15:07
      swiatowe zadymy z 1968 r. byly robota syjonistow i syjonisci w polskim rzadzie
      pomogli w wyproszeniu z Polski mlodziezy zydowskiej, ktora uczenstniczyla w
      tych zadymach. Nie osmieszaj sie wiec orwellowskimi oskarzeniami. Miej
      pretensje do syjoinistow w Izraelu. Zreszta, emigranci marcowi sa dzis
      szczesliwi za granica i maja pelna swobode plucia na Polske tak jak ty.
      • po_godzinach kto udowodnił? 27.05.06, 15:08
        • tonieja10 Jest na swiecie szereg publikacji na temat 27.05.06, 15:12
          dobrze zorganiozowanej "swiatowej rewolucji mlodziezy" w 1968 r, ktorej celem
          bylo zwabienie mlodziezy zydowskiej z Europy i USA do Izraela w celu zasilenia
          izraelskiej armii oraz zwiekszenia poglowia panstwa.
          • po_godzinach nie przeczę 27.05.06, 15:16
            pytałam jednak o konkretne źródła
    • kaczka7112 zostaja czerwone rydzyki antysemickie 27.05.06, 15:18
      polskie
      • po_godzinach e no 27.05.06, 15:19
        normalni też zostają :)

• tornson Przesadzasz. 27.05.06, 15:22
      Było to naganne, ale nie aż tak tragiczne w skutkach jak piszesz.
      • po_godzinach Re: Przesadzasz. 27.05.06, 15:26
        może tu?

www.iss.uw.edu.pl/osrodki/cmr/wpapers/pdf/034.pdf
    • idiotyzmy-kacze Nie Polska tylko komuchy - m.in. Jaruzelski, 27.05.06, 17:12
      odpowiedzialny za czystki w wojsku. W dodatku świadek na ślubie i bliski kolega Moczara. A Gazeta mu pomniki stawia. Dlaczego ?
      • maymonides Re: Nie Polska tylko komuchy - m.in. Jaruzelski, 27.05.06, 17:14
        idiotyzmy-kacze napisał:

> odpowiedzialny za czystki w wojsku.

A co z setkami tysięcy Polaków, którzy wtedy skandowali antysemickie hasła i
        ponaglali władzę ludową? Wszyscy jak jeden mąż należeli do PZPR?
    • klarek_i Nie Polska, tylko jedni zdrajcy wygrali z innymi 27.05.06, 17:27
      zdrajcami. A większość z tych co wyjechałą, to nie dlatego że im tu coś
      groziło, tylko dlatego że otwarła się taka możliwość, oraz że groziło im co
      najwyżej zepchnięcie na dół drabiny po której się wspieli, a na to nie byli
      gotowi i nie chcieli.
      • maymonides Re: Nie Polska, tylko jedni zdrajcy wygrali z inn 27.05.06, 17:28
        klarek_i napisał:

> zdrajcami. A większość z tych co wyjechałą, to nie dlatego że im tu coś
        > groziło, tylko dlatego że otwarła się taka możliwość, oraz że groziło im co
        > najwyżej zepchnięcie na dół drabiny po której się wspieli, a na to nie byli
        > gotowi i nie chcieli.

Dokładnie w takim sam sposób tłumaczyli to ci, którzy ich wygnali...
        • nurni Re: Nie Polska, tylko jedni zdrajcy wygrali z inn 27.05.06, 17:57
          maymonides napisał:

> klarek_i napisał:
          >
          > > zdrajcami. A większość z tych co wyjechałą, to nie dlatego że im tu coś
          > > groziło, tylko dlatego że otwarła się taka możliwość, oraz że groziło im
          > co
          > > najwyżej zepchnięcie na dół drabiny po której się wspieli, a na to nie by
          > li
          > > gotowi i nie chcieli.
          >
          > Dokładnie w takim sam sposób tłumaczyli to ci, którzy ich wygnali...

Pozostawiajac zupelnie na boku to co komunisci mowili - bo kogo to obchodzi?

Co jesli wszystko to jest po prostu prawda?
          Otworzyla sie mozliwosc jakiej nie mialy miliony Polakow. Wobec wojny gangow
          perspektywy na dalsza kariere w aparacie panstwowym jawily sie co najmniej
          srednie. Tylko wyjechac skoro nie mozna bylo liczyc na kontynuowanie tradycji
          Hilarego Minca i Luny Brystygierowej.
          • maymonides Re: Nie Polska, tylko jedni zdrajcy wygrali z inn 27.05.06, 18:03
            nurni napisał:

> Co jesli wszystko to jest po prostu prawda?

nurni napisał:

> Co jesli wszystko to jest po prostu prawda?
            > Otworzyla sie mozliwosc jakiej nie mialy miliony Polakow.

Aktywiści partyjni stanowili niewielki procent wyganych. Polska pozbyła się
            najwartościowszych i najwybitniejszych obywateli, którzy przez resztę swego
            życia robili wiele, by prawda o polskim antysemityzmie obiegła cały świat.
            • nurni Re: Nie Polska, tylko jedni zdrajcy wygrali z inn 27.05.06, 18:14
              maymonides napisał:

> nurni napisał:
              >
              > > Co jesli wszystko to jest po prostu prawda?
              >
              > nurni napisał:
              >
              > > Co jesli wszystko to jest po prostu prawda?
              > > Otworzyla sie mozliwosc jakiej nie mialy miliony Polakow.
              >
              > Aktywiści partyjni stanowili niewielki procent wyganych.

Zaraz.
              Wojna frakcji w PZPR. Jedna zbrodnicza frakcja przepedzila druga.
              Czyli zgadza sie zyskalo niewiele procent ogolu.
              Tak jak na wojnie mafii pruszkowskiej z wolominska rowniez zyskuje "niewielki
              procent wygranych".

>Polska pozbyła się
              > najwartościowszych i najwybitniejszych obywateli, którzy przez resztę swego
              > życia robili wiele, by prawda o polskim antysemityzmie obiegła cały świat.

I to jest zastanawiajace. Towarzysze przepedzenie przez innych towarzyszy swe
              pretensje adresuja do Polski, Kosciola, narodu byle by tylko nie do tych ktorzy
              ich przegonili. Bo tak latwiej.

Tylko co nas ma to wszystko obchodzic?
              • maymonides Re: Nie Polska, tylko jedni zdrajcy wygrali z inn 27.05.06, 18:16
                nurni napisał:

> Tylko co nas ma to wszystko obchodzic?

Setki tysięcy Polaków dawały wyraz swej aprobaty dla poczynań partii. Kościół
                Katolicki nigdy nie zajął stanowiska w sprawie upokorzenia i wypędzenia tysięcy
                ludzi tylko z powodu ich pochodzenia. Jak pokazały rządy Piusa XII kościół
                milczy tylko wtedy gdy mu się to opłaca.
                • nurni mniej swin = lepiej 27.05.06, 18:24
                  maymonides napisał:

> nurni napisał:
                  >
                  > > Tylko co nas ma to wszystko obchodzic?
                  >
                  > Setki tysięcy Polaków dawały wyraz swej aprobaty dla poczynań partii.

O masz...
                  Czyteknik Trybuny.

Miliony mial to po prostu w d... zyczac sobie jak najlepiej gdy oprawcy wzieli
                  sie z lby.

Kościół
                  > Katolicki nigdy nie zajął stanowiska w sprawie upokorzenia i wypędzenia
                  tysięcy
                  >
                  > ludzi tylko z powodu ich pochodzenia.

Na wojne gangow u wladzy patrzy sie bez emocji - za to z pewna nadzieja.
                  Mniej czerwonych swin = lepiej. Wiecej czerwonych zbrodniarzy = gorzej.
                  Czym tu sie niby martwic?

Tym ze przy tej okazji zwialo ilus bandytow pokroju Morela?

Porachunki gangsterskie nawet dzis nie wzbudzaja wspolczucia.

Jak pokazały rządy Piusa XII kościół
                  > milczy tylko wtedy gdy mu się to opłaca.
                  • maymonides Re: mniej swin = lepiej 27.05.06, 18:30
                    nurni napisał:

Jeśli świniami nazywasz pracowników naukowych, artystów, publicystów i ludzi
                    kultury, a także tysiące Polaków, których jedynym "przewinieniem" było
                    żydowskie pochodzenia, a którzy niejednokrotnie zajmowali stanowisko przeciwne
                    linii politycznej PZPR, to chyba znaczy, że sam jesteś świną, byłym milicjantem
                    na emeryturze, albo czymś jeszcze bardziej paskudnym czyli typowym, polackim
                    moherem o czerwonym ryju i kaprawych oczkach..

Kończę z tobą dyskusję...
                    • nurni Re: mniej swin = lepiej 27.05.06, 18:45
                      maymonides napisał:

> nurni napisał:
                      >
                      > Jeśli świniami nazywasz pracowników naukowych,

> Kończę z tobą dyskusję...

Tu nie bylo zadnej dyskusji bo o faktach sie nie dyskutuje.
                      To nie POlska do ktorej dzis kierujesz pretensje wyrzucila Zydow z posad,
                      gabinetow i aparatu wladzy w 1968 roku tylko ich wspolnicy.

Byles juz u nich z pretensjami czy postanowiles zaczac od nas?
                      Wojny gangow i nieporozumienia miedzy towarzyszami w PZPR - co nas to ma
                      obchodzic?
                      • po_godzinach Re: mniej swin = lepiej 27.05.06, 18:48
                        owszem, czystka roku 68 była inspirowana przez PZPR - tylko, że trafiła ona na
                        niezwykle podatny grunt antysemityzmu "zwykłych Polaków", którzy (nie po raz
                        pierwszy) do niej się dołaczyli
                        • nurni Re: mniej swin = lepiej 27.05.06, 19:06
                          po_godzinach napisała:

> owszem, czystka roku 68 była inspirowana przez PZPR - tylko, że trafiła ona
                          na
                          > niezwykle podatny grunt antysemityzmu "zwykłych Polaków", którzy (nie po raz
                          > pierwszy) do niej się dołaczyli

Rzeczywiscie. Warszawa powinny targac burzliwe demonstracje.
                          "Nie pozwolamy na wyrzucanie tych ktorzy wyrywali nam paznokcie!"

Albo :

"chcemy by to tylko polscy/zydowscy (niepotrzebne skreslic) komunisci lamali
                          nam zebra."

Ludzka obojetnosc na deportacje polaczone z brutalnym wyrywaniem legitymacji
                          Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej jest przerazajaca.
                • po_godzinach masz rację, maymonidesie 27.05.06, 18:28
                  nie oczekuj jednak, ze spadkobiercy duchowi tych, którzy Żydów wyganiali dziś z
                  toba się zgodzą.
                  • nurni spadkobiercy duchowi... 27.05.06, 18:38
                    po_godzinach napisała:

> nie oczekuj jednak, ze spadkobiercy duchowi tych, którzy Żydów wyganiali dziś
                    z
                    >
                    > toba się zgodzą.

Prosze bardzo - krotki wykaz spadkobiercow:

Morawski

www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=358
                    Majkowski

www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=329
                    Jaruzelski

www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=235
                    Ciosek:

www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=374

No prosze...sami katolicy - mohery.

Za komentarz niech bedzie Zycinski (to chyba nie moher?)

"Gdybym miał szukać winnych obecnej sytuacji, wskazałbym także polski brak
                    rozliczeń antysemickiej kampanii PZPR z roku 1968. To nie była błaha sprawa, że
                    kogoś wyrzucano z Polski, wręczając mu paszport bez prawa powrotu. To nie była
                    błaha sprawa, że pewni ludzie robili wtedy kariery, a dziś pracują jako ważni
                    urzędnicy w centralnych instytucjach.

Organizatorów ówczesnych czystek antysemickich należało rozliczyć. Jeśli więc
                    mówimy o korzeniach polskiego antysemityzmu, to beztroskie potraktowanie
                    żenującej gomułkowsko-moczarowskiej fanfaronady jest czymś, za co ponoszą
                    odpowiedzialność niektórzy politycy III Rzeczypospolitej. Zwłaszcza ci, którzy
                    w swych kancelariach dają dziś schronienie dawnym działaczom antysemickim."

www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=2212

Biedactwa. Tak samo mi przykro z powodu waszej polemicznej nieudolnosci jak i z
                    wyrzucenia jednych towarzyszy przez drugich towarzyszy w 1968.
                    • po_godzinach zapomniałeś o sobie 27.05.06, 18:39
                      • nurni Re: zapomniałeś o sobie 27.05.06, 18:41
                        :)

O Twej bezradnosci wobec argumentow napisalem wyzej. Oczywiscie dalej nie jest
                        mi przykro.

Ale chetnie popatrze jak wmawiacie innym dziecko. Cecha naciagaczy.
                        • po_godzinach wybasz, 27.05.06, 18:42
                          poniosło mnie

ale - kto mieczem wojuje, od miecza ginie
    • adalberto3 Podobno nie ma ludzi niezastąpionych. 27.05.06, 17:33
      Najciekawsze jest to, że do emigracji pomarcowej zalicza się również wyjazdy z
      początku lat 80-tych. Mój znajomy otrzymuje zaproszenia na coroczne zjazdy
      pomarcowych emigrantów, mimo że sam wyjechał dopiero po stanie wojennym.
      Gdyby ci ludzie zostali w Polsce, to zapewne braliby udział w budowie
      socjalistycznej ojczyzny pod przewodem tow.Gierka. Może narobiliby jeszcze
      większych długów. Może jako urzędnicy wydawaliby zarządzenia utrudniające
      dodatkowo życie obywatelom.
    • adalberto3 Poza tym, to nie Polska ich wypędzała. 27.05.06, 17:38
      Przeciętny obywatel nie miał wpływu na walki frakcyjne w kierownictwie PZPR.
      Jedni wyjeżdżali (mimo wszystko często z powodów ekonomicznych), inni, w tym
      tow. Cyrankiewicz (stary działacz organizacji żydowskich socjalistycznych)
      w dalszym ciągu rządzili.
      • freemason ?! 28.05.06, 02:04
        adalberto3 napisał:
        inni, w tym
        > tow. Cyrankiewicz (stary działacz organizacji żydowskich socjalistycznych)

????
        Cyrankiewicz?
    • smalltownboy Re: Polska wypędziła najwartościowszych 27.05.06, 18:04
      No właśnie. Wypędziła, ale po 1989 roku powracali i zdążyli narobić bałaganu, z
      którym nie tak łatwo sobie nowy rząd może poradzić :)))
    • ra88 Syjonisci ich wypedzili, synku 28.05.06, 04:40
      naucz sie historii.
      • sas12 majonez - hucpiarska przesada 28.05.06, 13:41
        a ktorzy to najwartosciowszy - Z. Bauman -ortodoksyjny stalino-markso-lenino -
        komuch, i.krasicki - podobny czerwony szczekacz z TRLudu i setki kacyków
        partyjnych ktorzy przjechali na czolgach radzieckich " na rabotu" do Polski
        Cała akcja marcowa byla inspirowana wspolnie przez tych ktorzy odniesli na tym
        korzysc- awięc równiez przez tych ktorym udało sie wyrwac z obozu
        socjalistycznej szczesliwosci.Nie wyjezdzali lekarze /Zydzi/z prywatnych
        praktyk, wlasciciele/Zydzi/ prywatnych zakladow rzemieslniczych -wyjezdzały ich
        dzieci - ito tylko wtedy gdy konczyli lub ukonczyli studia , w wieku maturalnym
        nikt nie emigrował - studia w Polsce przecież były za darmo.Socjalizm nie
        dawal takich szans jak Zachod ,wszyscy o tym wiedzieli . Z zazdroscia
        patrzylismy na wyjezdzających z ciemniackiej komuny . Ilu wrocilo ,prawie nikt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka