Dodaj do ulubionych

Antykościoł i list Prymasa Polski o Radiu RYDZYKA

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.01, 19:10

Jozef Kardynal Glemp
Prymas Polski

Przewielebny
O. Edward Nocun
Prowincjal Ojcow Redemptorystow
ul. Karolkowa 49
01-203 WARSZAWA

List ten
Obserwuj wątek
    • Gość: Bar Re: Antykościoł i list Prymasa Polski o Radiu RYDZYKA IP: 212.244.106.* 25.10.01, 11:37
      Podaj proszę źródło, gdzie list zamieszczono.
      • Gość: ala http:/republika.pl/otrydzyk/teksty.htm IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 07:35
        Bar. Np. http:/republika.pl/otrydzyk/teksty.htm
    • Gość: Karp Re: Antykościoł i list Prymasa Polski o Radiu RYDZYKA IP: 159.107.90.* 25.10.01, 12:33
      List b. ciekawy - będzie dyskusja ?
      • Gość: snajper Re: Antykościoł i list Prymasa Polski o Radiu RYDZYKA IP: *.waw.cdp.pl 25.10.01, 16:35
        Gość portalu: Karp napisał(a):

> List b. ciekawy - będzie dyskusja ?

Nie będzie. Kto z kim miałby dyskutować ?
        Zwolennicy odszczepieńców nabiorą wody w usta. To jest wszak ich metoda na
        niewygodne zdarzenia - ignorować. Papierz powiedział coś niezgodnego z Radyjem -
        nie słyszymy Papieża.
        Dla zwolennicy kościoła z kolei jest to temat bardzo niewygodny.
        Jedynie niezaangażowani bezpośrednio mogą sobie pogadać, ale oni mają chyba
        podobne zdania na ten temat i dyskusja będzie krótka i nie za bardzo ciekawa.
        Choć może nie mam racji.

Pozdrawiam.
    • Gość: nik Antykościoł? Masoneria? IP: 209.187.203.* 26.10.01, 13:59
      Nie wiem czy piszesz o masonerii? Antykościoł?

Nie jestem katolikiem, wiec to nie moja sprawa, ale wydaje mi sie zabawne, że
      Hennelowa i tego typu ludzie dbaja o "jedność Kościoła".
      Ha ha ....
      Zapene Koscioł działa pod ich dyktando, bo w przeciwnym razie to oni robiliby
      rozłamy. Mówie oczywiscie o michnikowcach.

Ja własciwie nie widze powodu, by katolicy musieliby być zjednoczeni pod jednym
      berłem.
      Takim biskupom jak Zyciński czy Gocłowski źle z oczu patrzy (dosłownie) i
      dziwne, że działają na rzecz propagandy Michnika.
    • Gość: GMR Re:Nieświeży kotlet. Alu to już jest nieaktualne! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 15:14
      Dlaczego wracasz do wydarzeń sprzed 4 lat Alu? Ta sprawa była, minęła ,ucichła.
      Cczas pokazał że to Rydzyk miał racje a nie ci ztzw kościoła otwartego. Poza
      tym ten list prymas napisął pod presją frakcji liberalnym w naszym kościele
      jaka niewątpliwie stanowią biskupi Życiński i Pieronek. Grożąc atakami na
      kościól ze strony ich sprzymierzeńców ze str UW GW fundacji Batorego wymusili
      oni na księże prymasie ten list. Później jednak to RM prymas przyznał rację.
      Dowód wybór na zastępcę prymasa abp J. Michalika! Poza tym ostatnie wybory
      pokazały że większą popularnością cieszą sie tradycyny katolicyzm niż ten tzw
      nowoczesny liberalny otwarty...
      • Gość: Karp Re:Nieświeży kotlet. Alu to już jest nieaktualne! IP: *.avamex.krakow.pl 27.10.01, 16:22
        Gość portalu: GMR napisał(a):

> Dlaczego wracasz do wydarzeń sprzed 4 lat Alu? Ta sprawa była, minęła ,ucichła.
        >
        > Cczas pokazał że to Rydzyk miał racje a nie ci ztzw kościoła otwartego. Poza
        > tym ten list prymas napisął pod presją frakcji liberalnym w naszym kościele
        > jaka niewątpliwie stanowią biskupi Życiński i Pieronek. Grożąc atakami na
        > kościól ze strony ich sprzymierzeńców ze str UW GW fundacji Batorego wymusili
        > oni na księże prymasie ten list. Później jednak to RM prymas przyznał rację.
        > Dowód wybór na zastępcę prymasa abp J. Michalika! Poza tym ostatnie wybory
        > pokazały że większą popularnością cieszą sie tradycyny katolicyzm niż ten tzw
        > nowoczesny liberalny otwarty...

Niestety, sprawa jest wciąż bardzo aktualna. A biskup Życiński należy na
        szczęście do grupy najbardziej cenionych przez Ojca Św. hierarchów naszego
        Kościoła. To on jest zapraszany do Rzymu przez papieża gdy ogłaszana jest nowa
        encyklika lub gdy w Kościele mają miejsce inne ważne wydarzenia. Trudno też uznać
        za przypadek, że papież wyznaczył abp Życińskiego na opiekuna dla Kościoła
        Lubelskiego a przez to także dla najważniejszej katolickiej uczelni polskiej tj
        KUL. Dzięki Bogu wystraszeni, niezaradni, pogubieni katolicy z Rodziny Radia
        Maryja to margines ( choć niestety znaczący, dokuczliwy i kompromitujący
        poważnych katolików ).
        • Gość: GMR Re:Odp dla Karpa IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 17:07
          Chyba miałeś spore kłopoty z matetatyką w Szkole Karp! 8% poparcia dla RM to wg
          ciebie margines a 3%(bo tyle dostała UW przedstawicielka tzw kościoła otwartego)
          to wg ciebie dominująca siła!! To w takim razie ja nazywam sie Bill Clinton a
          Kraków leży nad Wartą! Ty lepiej pomyśl zanim coś napiszesz zastanów sie nad
          sobą! W jednym przyznam ci racje ale tylko częściowo. Życiński celowo obrał
          sobie Lublin. Tam jest KUL papieża otaczają osoby które udało im sie wkraść w
          jego łaski a ci manipulują papeżem i konbinuja jak się da byle mieć na
          eksponowanych stanowiskach w kosciele masońskie wtyczki biskupi Pieronek i
          Ży(d)ciński to najlepszy przykład masońskiej agentury wewnątrz struktur
          kościoła katolickiego by rozwalać i dzielić go od wewnątrz. A dzieje sie za
          przyzwoleniem abp Kowalczyka. To on de facto steruje papieżem, wykorzystuje
          jego słabość fizyczną . Czym to może się skończyć? lepiej nie mówić. Odpowiedź
          znalazłem w książce S. Krajskiego "narodziny metanoji". Akcja rozgrywa sie na
          pocz XXII wieku. Dochodzi wtedy do starcia między zwalczającymi sie stronami w
          kościele. Integryści wygrywają ale obraz spustoszeń dokonanych przez liberałów
          pokroju Zycińskiego o Pieronka jest zatrważający. Nie mówiąc już o tym że
          Polska jest protektoratem UE z 8 mln mieszkańców zarządzana przez obcych.
          Zalegalizowano wszystkie zboczenia seksualne łacznie z zoo , pedo i nekrofilią!
          Narkotyki wzystkich odmian sprzedaje sie obok rzodkiewki i ryżu... dalej
          odsyłam do Polityki z lipca 1999 albo z 2000 roku art Mariusza Czubaja.
          To przez takich jak Życiński i Pieronek koścół traci swych zwolenników. Bo nie
          rozumieją problemów prostych ludzi tylko wikłają sie w podejrzane układy
          towarzyskie z tzw kosmopolityczną i nowobogacką elitą!
          • Gość: Karp Re:Odp dla Karpa IP: *.avamex.krakow.pl 27.10.01, 19:31

> Chyba miałeś spore kłopoty z matetatyką w Szkole Karp! 8% poparcia dla RM to wg
            >
            > ciebie margines a 3%(bo tyle dostała UW przedstawicielka tzw kościoła otwartego
            > )
            > to wg ciebie dominująca siła!! To w takim razie ja nazywam sie Bill Clinton a
            > Kraków leży nad Wartą! Ty lepiej pomyśl zanim coś napiszesz zastanów sie nad
            > sobą! W jednym przyznam ci racje ale tylko częściowo. Życiński celowo obrał
            > sobie Lublin. Tam jest KUL papieża otaczają osoby które udało im sie wkraść w
            > jego łaski a ci manipulują papeżem i konbinuja jak się da byle mieć na
            > eksponowanych stanowiskach w kosciele masońskie wtyczki biskupi Pieronek i
            > Ży(d)ciński to najlepszy przykład masońskiej agentury wewnątrz struktur
            > kościoła katolickiego by rozwalać i dzielić go od wewnątrz. A dzieje sie za
            > przyzwoleniem abp Kowalczyka. To on de facto steruje papieżem, wykorzystuje
            > jego słabość fizyczną . Czym to może się skończyć? lepiej nie mówić. Odpowiedź
            > znalazłem w książce S. Krajskiego "narodziny metanoji". Akcja rozgrywa sie na
            > pocz XXII wieku. Dochodzi wtedy do starcia między zwalczającymi sie stronami w
            > kościele. Integryści wygrywają ale obraz spustoszeń dokonanych przez liberałów
            > pokroju Zycińskiego o Pieronka jest zatrważający. Nie mówiąc już o tym że
            > Polska jest protektoratem UE z 8 mln mieszkańców zarządzana przez obcych.
            > Zalegalizowano wszystkie zboczenia seksualne łacznie z zoo , pedo i nekrofilią!
            >
            > Narkotyki wzystkich odmian sprzedaje sie obok rzodkiewki i ryżu... dalej
            > odsyłam do Polityki z lipca 1999 albo z 2000 roku art Mariusza Czubaja.
            > To przez takich jak Życiński i Pieronek koścół traci swych zwolenników. Bo nie
            > rozumieją problemów prostych ludzi tylko wikłają sie w podejrzane układy
            > towarzyskie z tzw kosmopolityczną i nowobogacką elitą!

Nie jestem pewien czy sobie kpisz, prowokujesz, czy też jesteś obłąkany ( właśnie
            wypiłem dwa piwa - katolicyzm otwarty na to pozwala - więc może nie wszystko
            złapałem w twoim mail'u ). Ja osobiście głosowałem na PIS ( bardziej z braku
            lepszej propozycji niż z przekonania ) nie wiem skąd takie dziwaczne
            przypuszczenie, że katolicy nie należący do Rodziny Radia Maryja głosowali na UW -
            nic na to nie wskazuje. Dodam, że dla wielu ludzi ( w tym i dla mnie )
            stanowicie zagrożenie dla katolicyzmu podobnie jak Zakon Najświetszej Marii Panny
            czyli Krzyżacy. Podobnie jak oni powołujecie się na Matkę Chrystusa i podobnie
            jak oni pogardzacie i nienawidzicie.
            Zdrowia życzę ( szczególnie duchowego ).
          • Gość: Hauuu Re:Odp dla Karpa IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 31.10.01, 09:27

> A dzieje sie za
            > jego słabość fizyczną .

Taaaak?????? A mnie uczono, że to Duch Święty.... Co to się w tych czasach
            narobiło.
          • Gość: Teofil Re:Odp dla Karpa IP: *.stacje.agora.pl 05.11.01, 17:11

> Chyba miałeś spore kłopoty z matetatyką w Szkole Karp! 8% poparcia dla RM to wg
            >
            > ciebie margines a 3%(bo tyle dostała UW przedstawicielka tzw kościoła otwartego
            > )
            > to wg ciebie dominująca siła!! To w takim razie ja nazywam sie Bill Clinton a
            > Kraków leży nad Wartą! Ty lepiej pomyśl zanim coś napiszesz zastanów sie nad
            > sobą! W jednym przyznam ci racje ale tylko częściowo. Życiński celowo obrał
            > sobie Lublin. Tam jest KUL papieża otaczają osoby które udało im sie wkraść w
            > jego łaski a ci manipulują papeżem i konbinuja jak się da byle mieć na
            > eksponowanych stanowiskach w kosciele masońskie wtyczki biskupi Pieronek i
            > Ży(d)ciński to najlepszy przykład masońskiej agentury wewnątrz struktur
            > kościoła katolickiego by rozwalać i dzielić go od wewnątrz. A dzieje sie za
            > jego słabość fizyczną . Czym to może się skończyć? lepiej nie mówić. Odpowiedź
            > znalazłem w książce S. Krajskiego "narodziny metanoji". Akcja rozgrywa sie na
            > pocz XXII wieku. Dochodzi wtedy do starcia między zwalczającymi sie stronami w
            > kościele. Integryści wygrywają ale obraz spustoszeń dokonanych przez liberałów
            > pokroju Zycińskiego o Pieronka jest zatrważający. Nie mówiąc już o tym że
            > Polska jest protektoratem UE z 8 mln mieszkańców zarządzana przez obcych.
            > Zalegalizowano wszystkie zboczenia seksualne łacznie z zoo , pedo i nekrofilią!
            >
            > Narkotyki wzystkich odmian sprzedaje sie obok rzodkiewki i ryżu... dalej
            > odsyłam do Polityki z lipca 1999 albo z 2000 roku art Mariusza Czubaja.
            > To przez takich jak Życiński i Pieronek koścół traci swych zwolenników. Bo nie
            > rozumieją problemów prostych ludzi tylko wikłają sie w podejrzane układy
            > towarzyskie z tzw kosmopolityczną i nowobogacką elitą!

Oj, biedny ten nasz Kościół... Prymas, biedaczek, manipulowany wysyła list przeciw RM. Papież - też
            manipulowany - wyznacza abp. Życińskiego na ordynariusza Lublina, a więc głowę KUL, na którym przez
            chwilę popierano RM. Wszyscy manipulowani, przez masonerię i postępowców w rodzaju tego
            paskudnego Pieronka...
            GMR, obudź się. Każda sekta powie Ci to samo - my jesteśmy OK., a opinia publiczna (rządy, prasa,
            policja, sądy etc. etc. - niepotrzebne skreślić) są manipulowane. Nikt nie manipuluje papieżem ani
            prymasem. Zwróć uwagę, że od czasu owego listu ks. prymas ANI RAZU nie wypowiadał się dla Radia M.
            Mam propozycję - zamiast słuchać w kółko RM i czytać Nasz Dziennik (gdzie tłumaczą Ci kto jest
            masonem i dlaczego) spróbuj raczej poczytać dokumenty Kościoła (choćby podstawowe teksty II Soboru
            Watykańskiego), a może zrozumiesz, że Kościół ma na wiele spraw nieco inne zdanie, niż
            RM. Oczywiście, to co tam przeczytasz ma prawo Ci się nie podobać, ale TO jest nauka Kościoła. Czy ją
            przyjmiesz, czy nie - Twój wybór. Środowiska skupione wokół RM dużej części nie przyjmują, a ogłaszają
            się obrońcami katolicyzmu. Podobnie zresztą jak Lefebryści. Dziwna logika.
            Pozdrawiam - T.
          • Gość: normalny Re:Odp dla Karpa IP: 212.160.138.* 06.11.01, 16:00
            Lecz się na nagi, bo na głowę to już za późno !!!
            • Gość: zOFIA NORMALNY? ZARTY! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 16:29
            • Gość: Karp Do Normalnego IP: 159.107.89.* 06.11.01, 16:39
              Gość portalu: normalny napisał(a):

> Lecz się na nagi, bo na głowę to już za późno !!!

Czy to mnie wysyłasz do ortopedy ?

• Gość: Kiler Do Fundamentalistów... IP: 193.0.74.* 06.11.01, 18:20
                Piszesz ze hierarchowie kościelni nie znają problemów prostych ludzi... moze i
                tak jest. Ale nie dostrzegasz tez ze Ci prości ludzie (niejednokrotnie z
                wykształceniem podstawowym i grubo po 60) skomplikowane problemy tłumaczą sobie
                prostymi odpowiedziami jakie "sugeruje czy podsuwa" Radio Maryja.-a dlaczego
                tak jest?? bo ludzie Ci są słabo wykształceni i nie rozumieją problemów
                współcze'nego świata gdyz one są nieraz skomplikowane a łatwe i proste
                odpowiedzi są zrozumiałe i KOŁO SIĘ ZAMYKA- Tak więc wszystkiemu winni są
                Zydzi, Masoni, Ateisci, Komunisci, Cykliści i Bóg jeden wie kto jeszcze...
            • Gość: GMR Re:Odp dla Karpa IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 21:00
              Wasza gzaetowo wyborcza sekta wmawiają wam za to że to wy jesteście cacy a my
              od eurosceptyków jesteśmy be!
              • Gość: Hihi Re:Odp dla Karpa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 16:45
                Burku1 Masz inna propozycje? Skansen Euro? W sojuszu z Putinem?
              • Gość: Karp Do GMR IP: 159.107.90.* 12.11.01, 17:54

> Wasza gzaetowo wyborcza sekta wmawiają wam za to że to wy jesteście cacy a my
                > od eurosceptyków jesteśmy be!

Tak naprawdę to nie chodzi tu wcale o stosunek do Unii Europejskiej a stosunek do
                Kościoła. Ja osobiście wcale nie jestem entuzjastą Unii - dla mnie to zbyt
                etatystyczny twór, duszny i bezduszny zarazem. Natomiast warto przyjrzeć
                się "chrześcijaństwu" lansowanemu przez RM. Słucham czasem i zdumiewam się waszej
                omnipotencji, wszechwiedzy w każdej dziedzinie; od rolnictwa i górnictwa do
                filozofii i teologii. W mojej parafii uczono takich pojęć jak pokora czy
                skromność. Tego w RM wogóle nie dostrzegam co mnie bardzo razi. Jako ciekawostkę
                dodam coś co wyczytałem ze wspomnień po zmarłym niedawno Janie Chrapku, który
                krótko był biskupem toruńskim:
                "Radio - choć brzmi to niewiarygodnie - zakazało biskupowi wstępu na swój teren.
                Biskup Chrapek opowiadał, jak gościł kogoś zaproszonego do RM. W zaproszeniu
                zastrzeżono: bez księdza biskupa Jana Chrapka, on niech nie przychodzi. Mówił o
                tym bez złości, raczej ze smutkiem."
                No więc mi jest też smutno z powodu waszej pychy i braku szacunku do Kościoła i
                jego hierarchów. Zachowujecie się jak banda lewaków i antyklerykałów.
                • Gość: OzRM Karp! to jest pomówienie!! Chrapek by ł 2 razy wRM IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.11.01, 13:36
                  Kłamiesz tak jak GW ci kazała!! To wy żeście se przypisali monopol na mądrość
                  każdy kto się wam sprzeciwia jest z miejsca osądzany od czci i wiary. Macie się
                  za lepszych od innych i w ogóle jesteście butni i aroganccy! Chrapek był dwa
                  razy w RM i rozmowy przebiegały w b. dobrej atmosferze> ND zamieścił komunikat
                  w tej sprawie ale wyście go przemilczeli. No jasne gdy ma się monopolistyczną
                  pozycje na rynku to mozna sobie robic co się wam rzewnie podoba ale nie
                  zmonopolizowaliście rynku medialnego w 100%. Jeśli dalej będziesz powtarzał te
                  bzdury pod dyktando GW to cie chyba drogi Karpiu... wypatroszę i przyrządzę cię
                  w galarecie na najbliższej wigilii!!!
                  • Gość: Karp Re: Karp! to jest pomówienie!! Chrapek by ł 2 razy wRM IP: 159.107.90.* 13.11.01, 14:40
                    Gość portalu: OzRM napisał(a):

> Kłamiesz tak jak GW ci kazała!! To wy żeście se przypisali monopol na mądrość
                    > każdy kto się wam sprzeciwia jest z miejsca osądzany od czci i wiary. Macie się
                    >
                    > za lepszych od innych i w ogóle jesteście butni i aroganccy! Chrapek był dwa
                    > razy w RM i rozmowy przebiegały w b. dobrej atmosferze> ND zamieścił komunik
                    > at
                    > w tej sprawie ale wyście go przemilczeli. No jasne gdy ma się monopolistyczną
                    > pozycje na rynku to mozna sobie robic co się wam rzewnie podoba ale nie
                    > zmonopolizowaliście rynku medialnego w 100%. Jeśli dalej będziesz powtarzał te
                    > bzdury pod dyktando GW to cie chyba drogi Karpiu... wypatroszę i przyrządzę cię
                    >
                    > w galarecie na najbliższej wigilii!!!

W dniu pogrzebu biskupa Jana Chrapka jechałem samochodem z Głogowa do Warszawy.
                    Po drodze słuchałem głównie Trójki gdzie zmarłemu poświęcono połowę wiadomości a
                    potem można było usłyszeć wspomnienia jego przyjaciół i znajomych. Oprócz Trójki
                    słuchałem też RM. Muszę powiedzieć, że bardzo się zdziwiłem bo w wiadomościach
                    popołudniowych o Janie Chrapku nie było nawet słowa. Radiostacja katolicka - nic
                    a radiostacja polskojęzyczna ( wasze określenie ) ciepło i obszernie. W ciekawym
                    kraju żyjemy no i fajnie. Wypatroszeniem mnie nie strasz, wystarczą mi problemy z
                    moją tesciową.
      • Gość: jakub Aktualne jak cholera! Patrz LRP w sejmie! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 07:43
        Nic mniej aktualne. To ze Glem kluczy pomiedzy skrzydlami nie oznacza braku aktualnosci na temat skrzydel.
        Rydzyk ma zakaz, nie wiem czy aktualny ale chyba tak, prowadzenia audycji. Omija go dzwoniac z komorki w
        trakcie audycji na prawach sluchacza!!! Klawo no nie?
        • Gość: Zosia RM to to samo gówno co NIE! Zywia sie soba! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 15:47
          A mimo to Rydzyk jest bardziej zaklamany i na dodatek glupi co niewybaczalne!
      • Gość: Akat :Nieświeży kotlet. Wrecz przeciwnie! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 15:19
        Posluchaj RM! Nic sie nie zmienilo.
      • Gość: snajper Re:Nieświeży kotlet. Alu to już jest nieaktualne! IP: *.waw.cdp.pl 31.10.01, 15:17

> Dlaczego wracasz do wydarzeń sprzed 4 lat Alu? Ta sprawa była, minęła ,ucichła.
        > Cczas pokazał że to Rydzyk miał racje a nie ci ztzw kościoła otwartego. Poza
        > tym ten list prymas napisął pod presją frakcji liberalnym w naszym kościele
        > jaka niewątpliwie stanowią biskupi Życiński i Pieronek. Grożąc atakami na
        > kościól ze strony ich sprzymierzeńców ze str UW GW fundacji Batorego wymusili
        > oni na księże prymasie ten list. Później jednak to RM prymas przyznał rację.
        > Dowód wybór na zastępcę prymasa abp J. Michalika! Poza tym ostatnie wybory
        > pokazały że większą popularnością cieszą sie tradycyny katolicyzm niż ten tzw
        > nowoczesny liberalny otwarty...

To SLD reprezentuje >tradycyjny katolicyzm< ??? Ciekawe. A może o innych mówimy
        wyborach ?
        • Gość: GMR Re:Nieświeży kotlet. Alu to już jest nieaktualne! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 19:54
          Snajper> Wybory wygrało SLD ale do sejmu dostała sie kojarzona z RM i nurtem
          tradycjyjnego katolicyzmu LPR! LPR zdobyła ponad 2,5 raza wiecej głosów niż
          reprezentująca tzw katolicyzm otwarty (liberalizm z domieszką katolicyzmu i
          konserwatyzmu)UW!
          • Gość: snajper Re:Nieświeży kotlet. Alu to już jest nieaktualne! IP: *.waw.cdp.pl 05.11.01, 16:04

> Snajper> Wybory wygrało SLD ale do sejmu dostała sie kojarzona z RM i nurtem
            > tradycjyjnego katolicyzmu LPR! LPR zdobyła ponad 2,5 raza wiecej głosów niż
            > reprezentująca tzw katolicyzm otwarty (liberalizm z domieszką katolicyzmu i
            > konserwatyzmu)UW!

Czy uważasz, iż jedynie UW reprezentuje zwolenników tzw katolicyzmu otwartego ? A
            jakiego katolicyzmu zwolennicy głosowali na SLD, PO, PSL, Samoobronę, AWSP, PiS ?
            I kogo było więcej ? Zwolenników LPR, czy zwolenników pozostałych partii ?
    • Gość: Kagan Czemu sie dziwicie? IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 08:12
      Czemu sie dziwicie? Glemp to nie Wyszynski, Wojtyla to nie Jan XXIII ani
      nawet Pawel VI. Ich autorytet nie jest w stanie przyslonic charyzmatu
      takich "naturalnych" przywodcow jak Switon czy Rydzyk.
      A jak nastepca Wojtyly zostanie np. Murzyn?
      Rozlam w kosciele kat. jest faktem, i moze sie tylko poglebic.
      Z jednej strony w USA (i nie tylko) jest silny ruch dazacy do uznania Maryi
      (Miriam) jako czwartego Boga (Po Ojcu, Synu i Duchu), z drugiej strony
      np. w Australii jest tez silny ruch nawolujacyc do rownouprawnienia
      homoseksualistow i kobiet w kosciele kat i zniesienia celibatu.
      Kosciol kat. jest wiec rozrywany na lewo i na prawo, a w centrum jest
      tylko stary, schorowany czlowiek, ktory nigdy specjalnie ani nie
      blyszczal intelektem, ani tez specjalnie nie promieniowal charyzma (moze
      tylko w Polsce, ale to wyjatek potwierdzajacy regule).
      Czemu sie wiec dziwicie?
      Schizmy i antypapieze byli w kosciele kat., to czemu nie moga sie znow
      pojawic w XXI wieku? Fortuna przeciez kolem sie toczy...
      Kagan
      • Gość: Teofil Re: Czemu sie dziwicie? IP: *.stacje.agora.pl 06.11.01, 18:34
        Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Czemu sie dziwicie? Glemp to nie Wyszynski, Wojtyla to nie Jan XXIII ani
        > nawet Pawel VI.

No, rzeczywiście, Kaganie, to stwierdzenie przynosi chwałę Twojemu genialnemu umysłowi. Sam nigdy bym na to nie
        wpadł.

Ich autorytet nie jest w stanie przyslonic charyzmatu
        > takich "naturalnych" przywodcow jak Switon czy Rydzyk.
        > A jak nastepca Wojtyly zostanie np. Murzyn?

No, faktycznie, to byłby koniec świata. Murzyn papieżem? O rety! Jak Ty byś to przeżył?

> Rozlam w kosciele kat. jest faktem, i moze sie tylko poglebic.
        > Z jednej strony w USA (i nie tylko) jest silny ruch dazacy do uznania Maryi
        > (Miriam) jako czwartego Boga (Po Ojcu, Synu i Duchu), z drugiej strony
        > np. w Australii jest tez silny ruch nawolujacyc do rownouprawnienia
        > homoseksualistow i kobiet w kosciele kat i zniesienia celibatu.
        > Kosciol kat. jest wiec rozrywany na lewo i na prawo,

Kaganie, poucz się historii, nie zawadzi. Takie �rozrywanie� ma miejsce od początku istnienia Kościoła i
        chrześcijaństwa, nic nowego się nie dzieje. Zawsze było pełno takich, co �wiedzieli lepiej� i się mądrzyli. Czy wydaje
        Ci się, że to, co się dzieje dziś, jest głębszym problemem niż czasy Nowacjana, Manichejczyków, Ariusza... Naiwny
        jesteś.

a w centrum jest
        > tylko stary, schorowany czlowiek, ktory nigdy specjalnie ani nie
        > blyszczal intelektem, ani tez specjalnie nie promieniowal charyzma (moze
        > tylko w Polsce, ale to wyjatek potwierdzajacy regule).

No, ty za to błyszczysz intelektem :)))) Wybacz, ale spróbuj może poczytać papieskie encykliki. Jana XXIII ogromnie
        szanuję, to był ktoś, ale akurat jeśli chodzi o zagadnienia intelektualne, to wybacz, ale Jan Paweł II reprezentuje nieco
        więcej. A jeśli chodzi o �charyzmę głównie w Polsce�, to - wybacz przyjacielu - trujesz. Tak mi się złożyło, żem troche
        po świecie pojeździł i widziałem jak reagują na papieża Amerykanie, Francuzi, Anglicy, Hiszpanie, mieszkańcy Afryki...
        Daj Boże takż charyzmę któremukolwiek ze współczesnych.

> Czemu sie wiec dziwicie?
        > Schizmy i antypapieze byli w kosciele kat., to czemu nie moga sie znow
        > pojawic w XXI wieku? Fortuna przeciez kolem sie toczy...

Ależ pojawiają się, pojawiają, nic nowego... Poczytaj gazety.
        Pozdrawiam - T.
        P.S. Znam wielu ludzi, którzy Jana Pawła II nie uznają za swojego �zwierzchnika�, w wielu sprawach się z nim nie
        zgadzają, nie są katolikami (albo nawet chrześcijanami), ale potrafią wyrazać się o nim z szacunkiem i obiektywnie. To
        chyba kwestia klasy, jaką się soba reprezentuje.

• Gość: irek Re: Czemu sie dziwicie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.01, 16:03
          Nam szacunek trzeba zasluzyc. Jezeli ktos nie akceptuje zakazu uzywania prezerwatyw w czasach AIDS, nie
          akceptuje zaklamania KK to skad ma byc szacunek do jego szefa?
    • Gość: HALA I CO SIE DZIWIC ISAMOWI I TALIBOM !!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 13:34
    • Gość: Ania Re: Antykościoł i list Prymasa Polski o Radiu RYDZYKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 16:23
      TALIBOWIE WSZYSTKICH KRAJOW ŁĄCZCIE SIE!!!!
      • Gość: Gudlaj Re: Antykościoł i list Prymasa Polski o Radiu RYDZYKA IP: *.cm-upc.chello.se 02.11.01, 18:28
        Niechze wreszcie Bog sie zlituje i wszystkie te sekty od
        Jezusa po Mahometa wysle raz a porzadnie do raju...
        • Gość: rat Re: Antykościoł i list Prymasa Polski o Radiu RYDZYKA IP: *.tor.pathcom.com 06.11.01, 18:23
          a dlaczego kosciol nie moze sie podzielic???? .chyba pamietacie co stalo sie w
          anglii i rosji.rodziny sie dziela, przyjaciele,partie polityczne .moze wyjdzie
          to komus na dobre . monopole zawsze sa niebezpieczne.a gdy pojawia sie
          konkurencja to sie robi wrzask
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka