Dodaj do ulubionych

Co za średniowiecze

13.06.06, 13:53
Pielgrzymka w intencji piłkarzy

Czy olsztyńskim artystom i dziennikarzom uda się tchnąć trochę ducha w polską reprezentację? Okaże się jutro o 21.00 podczas meczu z Niemcami. A już dziś rano artyści wyruszają z Olsztyna na pielgrzymkę do Sanktuarium Maryjnego w Gietrzwałdzie. Przez cały czas swojej pieszej wędrówki będą kopać piłkę .... solidaryzując się w ten sposób z polskimi piłkarzami. Jak mówi dziennikarz Polskiego Radia Olsztyn Michał Porycki - nigdy nie był na żadnej pielgrzymce - teraz jest znakomita okazja. Może w ten sposób uda się dodać trochę otuchy Pawłowi Janasowi i jego podopiecznym.
Pielgrzymka idzie pod hasłem "Wszystko dla orłów".

Państwa afrykańskie wynajmują czarodziejów, żeby zaczarowały stadiony. My modlimy się do obrazka. Średniowiecze.

Zamiast dawać na msze czy organizować pielgrzymki, proponowałbym aby piłkarze wzieli się do roboty a wtedy będą wygrywavc.
Obserwuj wątek
    • bu2m Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 13:53
      www.radio.com.pl/iar/news.aspx?iID=2365427&p=s
    • humbak Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 13:55
      Nie wiem czy umiesz dobrze czytać. Nikt tam nie mówi że zstąpi Najświętsza Panienka i strzeli hat tricka w każdym meczu. Mowa jest o dodawniu piłkarzom otuchy.
      • bu2m Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 13:56
        To rzeczywiście pomoże :))
        Może niech przestaną trenować, bo i tak pielgrzymka doda ich otuchy.
        • humbak Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 13:58
          To może każmy kibicom wrócić do kraju? Też dodają otuchy. Po co?
          • bu2m Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 13:59
            To aż trzeba chodzić na pielgrzymki do świętego obrazka, żeby dodać piłkarzom otuchy? Nie wystarczy już kibicować?
            • humbak Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 14:01
              Wśród piłkarzy z tego co wiem nie brakuje katolików. Nie wszyscy na mundial się zabrali, więc czemu nie pielgrzymka? Mnie by się raźniej zrobiło na miejscu naszych "orłów".
              • alistair-p Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 14:22
                Piłkarze mieli i mają wszystko w d.pie.Ich wynagrodzenie w polskiej lidze nie
                zależy od tego jak grają.Ci co są poza granicami są już ustawieni i tez mają
                wszystko gdzieś.Do tego dochodzi operetkowy zarząd PZPN i pożal się boże trener
                na poziomie najmniej wykształconych członków Samoobrony.Pan Bóg może najwyżej
                spuścić nogę i skopać im dupska.Chyba że jego miłosierdzie i tym razem na to nie
                pozwoli.
    • b.krakus nie wierzę... 13.06.06, 14:24
      skąd to wytrzasnąłeś?!
    • bebe3 Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 14:25
      Nie mogę tego skomentować, bo aż się popłakałam ze śmiechu:):):):):)
      • b.krakus smiej się, śmiej... 13.06.06, 14:27
        zaraz po nich mają pielgrzymować saperzy
        • alistair-p Re: smiej się, śmiej... 13.06.06, 14:28
          Proponuję demonstrację saperów pod sejmem.
        • bebe3 Re: smiej się, śmiej... 13.06.06, 14:29
          Saperzy? ...to dobrze, czy źle? :):):):)
          Prędzej uwierzę w terapeutyczne działenie pielgrzymki saperów, niż w dodanie
          otuchy naszym orłom;)
          • b.krakus Re: smiej się, śmiej... 13.06.06, 14:31
            każdy będzie kopać minę
          • wirwieder Zwyciezali bez kapelanow 13.06.06, 14:31
            Za komuny pilkarze nie mieli zadnych kapelanow, a zwyciężali. Widocznie Niebo
            ma juz dosc tej polskiej bigoterii!
            • alistair-p Re: Zwyciezali bez kapelanow 13.06.06, 14:54
              wirwieder napisał:

> Za komuny pilkarze nie mieli zadnych kapelanow, a zwyciężali. Widocznie Niebo
              > ma juz dosc tej polskiej bigoterii!
              =================================
              Niebo ma dosyc polskiej piłki nożnej.Nawet święty może się wku.wić!!!!
    • reakcjonista1 Modlę sie za tych naszych kopaczy kazdego dnia 13.06.06, 14:56

• alistair-p Re: Modlę sie za tych naszych kopaczy kazdego dni 13.06.06, 15:12
        reakcjonista1 napisał:

==
        Daj 500 PLN na tacę to może będzie remis.
        • humbak Re: Modlę sie za tych naszych kopaczy kazdego dni 13.06.06, 15:27
          Lubisz się nabijać z cudzych uczuć religijnych? Bo w tym momencie do tego właśnie doszedłeś.
          • alistair-p Re: Modlę sie za tych naszych kopaczy kazdego dni 13.06.06, 15:31
            humbak napisał:

> Lubisz się nabijać z cudzych uczuć religijnych? Bo w tym momencie do tego właśn
            > ie doszedłeś.
            ===============================
            Przepraszam,masz rację ale ostatnio miałem pogrzeb w rodzinie i rozmowe na temat
            ceny miejsca na cmentarzu.Może mnie to nie tłumaczy,ale trudno byc wierzącym w
            Polsce.
            • humbak Re: Modlę sie za tych naszych kopaczy kazdego dni 13.06.06, 15:33
              Rozumiem, to jest dość... kontrowersyjna kwestia.
            • andrzej.sawa Re: Modlę sie za tych naszych kopaczy kazdego dni 13.06.06, 17:14
              Co do wierzących,to nie puszczaj tego.Nieładnie.
    • lux_et_veritas Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 15:17
      Modlitwa za bliźniego to zwyczajowa czynność każdego szanującego się katolika.
      Przyjmij więc do wiadomości, iż dziewięćdziesiąt parę procent twoich (?)
      rodaków zatrzymało się w Średniowieczu, którą to nb. epokę, wbrew propagandzie
      czerwonych, należy zaliczyć bardziej do chwalebnych niż godnych potępienia.
      • kotek.filemon Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 15:25
        > Przyjmij więc do wiadomości, iż dziewięćdziesiąt parę procent twoich (?)
        > rodaków zatrzymało się w Średniowieczu, którą to nb. epokę,

Skąd te 90%? Praktykuje 30-60%, zależnie od regionu...
    • elfhelm Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:25
      kojarzy mi się to ze złotym cielcem.
      • humbak Re: Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:29
        pl.wikipedia.org/wiki/Obrazoburstwo
        • elfhelm Re: Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:33
          W chrześcijaństwie trochę zakaz przedstawiania wizerunku Boga jest
          niekonsekwentny - skoro pojawiają się różne obrazy Jezusa (chyba że uznamy, że
          wizerunki te dotyczą tylko Jezusa jako człowieka, ale co wtedy robią jakieś
          promienie go otaczające i inne emblematy wskazujące na boskość?).

Obrazoburcą chyba nie jestem. Nie mam zamiaru atakować sztuki :) Nie rozumiem
          jednak modlenia się do obrazu.
          • humbak Re: Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:43
            Są wizerunki całej trójcy. U katolików tego zakazu po prostu nie ma.
            • humbak Re: Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:44
              Tfuj... Trójcy:) Poza tym ostatnio chyba widziałem obraz przedstawiający samego Boga Ojca.
              • elfhelm Re: Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:47
                humbak napisał:

> Tfuj... Trójcy

oj chyba czeka Cię proces na miarę Nieznalskiej za obrazę uczuć religijnych!
                • humbak Re: Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:49
                  No co? Przecież to błąd ortograficzny jest. Nazwa własna przecie!:)
            • elfhelm Re: Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:46
              są u nas wizerunki Ducha Świętego?
              • humbak Re: Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:48
                Jako gołębica jest przedstawianay. W Muzeum Archid. w Krk można zobaczyć rzeźbę przedstawiającą (o ile dobrze pamietam) Boga Ojca, trzymającego Chrystusa ukrzyżowanego,a przed nim Gołębicę... ale byłem tam zew dwa lata temu, więc nie pamiętam dokładnie.
      • dr3xhab Re: Cudowne obrazy... 13.06.06, 15:37
        Zastanawiające
        >>> Przez cały czas swojej pieszej wędrówki będą kopać piłkę ....
        solidaryzując się w ten sposób z polskimi piłkarzami. <<<

Pasjonujące zawodowo -
        - czy to dotyczy też innych sportów?
        A czy tak będą się solidaryzować na pielgrzymkach też z przedstawicielami
        innych zawodów? I jakich rekwizytów w przyszłości na pielgrzymkach będzie się
        używać?

Ogromne pole do popisu mieć będą producenci dewocjonali.
    • cics Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 15:31
      Załatwili sobie dłuższy weekend ? Który szef odważyłby się nie dać im wolnego.
      Jakie czasy,takie obyczaje. KIedyś pretekstem byłoby spotkanie Towarzystwa
      Przyjaźni Polsko-Radzieckiej
    • kecawy Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 15:45
      Nie twoje małpy nie twój cyrk- więc dlaczego się martwisz nie o swoje pieniądze
      nie o swoją pielgrzymkę

pozdrawiam zaciekawiony powodem twojego postu kecaw
      • cics Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 15:53
        kecawy napisał:
        > Nie twoje małpy nie twój cyrk- więc dlaczego się martwisz nie o swoje
        pieniądze nie o swoją pielgrzymkę
        > pozdrawiam zaciekawiony powodem twojego postu kecaw

Nie moje małpy ,nie mój cyrk,nie moje pieniądze,nie moja pielgrzymka.
        Nie martwię się, tylko patrzę sobie z boku z lekkim chichotem nad meandrami
        historii.
        Tyle chyba mi wolno ?
        • andrzej.sawa Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 16:43
          Raczej jest wątpliwość co do meandrów twojego niemyślenia.
        • kecawy Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 17:06
          Tak to ci wolno

kecaw
    • andrzej.sawa Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 15:45
      Ty,poprawnie myślący lewacki autorze tego wątku.Nie kompromitój swoich
      rodziców,że spłodzili takiego cymbała.
    • claritine.27 Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 16:31
      nawet Panu Bogu trzeba dać sznsę na cud. , a nasze orzełki karłowate nawet
      cienia szansy Stwórcy nie dali, bo żeby doszło do cudu, to trzeba choć trochę
      kopiąc piłkę w nią trafiać. Na razie są najsłabszym zespołem na Mundialu, ale
      za to mają najbardziej wypasione komóry
      • kiss_my Nie sa. Anglia nie lepsza:)) n/t 13.06.06, 19:29
    • aron2004 Re: Co za średniowiecze 13.06.06, 17:03
      wprowadźmy małżeństwa gejów, to nasi zaczną wygrywać. Spadnie bezrobocie,
      wzrośnie PKB, Polska będzie krajem mlekiem i miodem płynącym.

Choć Szwecja i Dania tego nie potwierdzają, ale co tam.
      • obraza.uczuc.religijnych Odbierzmy lekarzom samochody to nasi zaczną 13.06.06, 19:29
        wygrywać.
      • kiss_my Czlowiecze, a jakie kuku ci geje zrobily? Do 13.06.06, 19:35
        lozka ci przeciez nie wlazly, a wiec i ty im do lozka nie wlaz;)
        Inna rzecz, ze "malzenstwo" jest w przypadku zwiazkow homoseksualnych istotnie
        jakas paranoja:) Czy nie lepiej nazwac to jak w UK "civil partnership", akt
        prawny gwarantujacy ludziom prowadzacym latami wspolne gospodarstwo domowe
        podobne prawa do spadkow, alimentacji, reprezentacji etc. jak ma to miejsce w
        przypadku malzenstw? Na marginesie: w ciagu nastepnych kilku tygodni w.w
        obejmie tez pary heteroseksualne, ktore z jakis powodow nie moga lub nie chca
        zawrzec zwiazku malzenskiego.
        • karbat Re: Pielgrzymka 13.06.06, 20:33
          moze Bozia dojrzy w tlumie ,grzechy odpusci za poswiecenie za odgnioty
        • aron2004 Re: Czlowiecze, a jakie kuku ci geje zrobily? Do 14.06.06, 06:23
          kiss_my napisała:

> Czy nie lepiej nazwac to jak w UK "civil partnership", akt
          > prawny gwarantujacy ludziom prowadzacym latami wspolne gospodarstwo domowe
          > podobne prawa do spadkow, alimentacji, reprezentacji etc. jak ma to miejsce w
          > przypadku malzenstw? Na marginesie: w ciagu nastepnych kilku tygodni w.w
          > obejmie tez pary heteroseksualne, ktore z jakis powodow nie moga lub nie chca
          > zawrzec zwiazku malzenskiego.

Bo najlepiej by bylo, żeby małżenstwa były tylko w kościele, a państwo w ogóle
          nie powinno się wtrącać w to.
    • ave_duce Re: Requiescat in pace... nasza kadra... ;((( 14.06.06, 06:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka