dokowski 15.06.06, 19:18 ... nagłośnienie. Strasznie słychać przez otwarte okno to ponure wycie księdza! Mam wrażenie, że żyję w jakimś mrocznym średniowieczu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mak67 Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 19:21 Kup sobie zatyczki albo zmień miejsce zamieszkania, najlepiej na koreę płn Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 19:23 mak67 napisał: > Kup sobie zatyczki albo zmień miejsce zamieszkania, najlepiej na koreę płn I będzie se słuchał radyjka bez wyłącznika. Odpowiedz Link Zgłoś
mak67 Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 19:24 Zatyczki a nie słuchawki Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Wszystko się wam komuchy z jednym kojarzy 15.06.06, 19:25 A ja jestem typowym ateistą - mam prawicowe poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
mak67 Re: Wszystko się wam komuchy z jednym kojarzy 15.06.06, 19:35 I masz do tego pełne prawo Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 19:23 Heh, też coś. Ja w mieszkaniu słyszę pół koncertów odbywających się na wolnym powietrzu, znaczną część meczów Wisły i wiele innych imprez. Jakoś nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki tylko ignorant moze twierdzic ze 15.06.06, 19:25 sredniowiecze było mroczne. mało chłopcze wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Wiem bardzo dużo o historii dziewczyno 15.06.06, 19:27 aaki napisała: > mało chłopcze wiesz napierw skończ liceum a potem się wypowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Wiesz wbili mu do lba na kursach marksizmu i le- 15.06.06, 23:18 ninizmu ze sredniowiecze bylo straszne i tak do dzis powtarza ;) aaki napisała: > sredniowiecze było mroczne. > mało chłopcze wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Jesli chodzi o tzw. mrocznosc sredniowiecza to 16.06.06, 00:44 widze, ze wiesz tyle ile obejrzales w "Imieniu rozy" np. .... dokowski napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski A słyszałeś o krucjacie antyżydowskiej? 16.06.06, 01:34 frank_drebin napisał: > widze, ze wiesz tyle ile obejrzales w "Imieniu rozy" albo o najeździe na Bizancjum rabusiów nazywanych krzyżowcami? a o likwidacji templariuszy? Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: A słyszałeś o krucjacie antyżydowskiej? 16.06.06, 02:24 dokowski napisał: > frank_drebin napisał: > > > widze, ze wiesz tyle ile obejrzales w "Imieniu rozy" > > albo o najeździe na Bizancjum rabusiów nazywanych krzyżowcami? > > a o likwidacji templariuszy? ===================================== I tam tez chodziło o pieniądze.Tak jak we wprowadzeniu celibatu. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: A słyszałeś o krucjacie antyżydowskiej? 16.06.06, 09:39 O likwidacji templariuszy? uuu, okrutne... a słyszałeś o kasacie Jezuitów? Też pewnie ciemne średniowiecze to było... :) Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: A słyszałeś o krucjacie antyżydowskiej? 16.06.06, 09:43 p.s.j napisał: > O likwidacji templariuszy? uuu, okrutne... a słyszałeś o kasacie Jezuitów? Też > pewnie ciemne średniowiecze to było... :) ================================= A mój znajomy ma psa jamnika. Odpowiedz Link Zgłoś
endrju55 Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 19:27 dokowski napisał: > ... nagłośnienie. Strasznie słychać przez otwarte okno to ponure wycie > księdza! Mam wrażenie, że żyję w jakimś mrocznym średniowieczu > ----------- kiedyś taki jeden wył mi przez megafony wystawione na zewnątrz. zadzwoniłem i w grzecznej rozmowie poprosiłem proboszcza o ciszę. nastepnej mszy juz nie słyszałem. w ekspresowy sposób pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 19:31 endrju55 napisał: > kiedyś taki jeden wył mi przez megafony wystawione na zewnątrz. zadzwoniłem > i w grzecznej rozmowie poprosiłem proboszcza o ciszę. nastepnej mszy juz nie > słyszałem. w ekspresowy sposób pomogło. To zbyt piękne, aby było prawdziwe. Ale jeśli jest, to napisz, jakie argumenty go przekonały. Czy zadziałają one w przypadku parafii, w której wierni nie mieszczą się w kościele i uczestniczą w mszy w tłumie na ulicy, gdzie jeżdżą samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
endrju55 Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 19:58 dokowski napisał: > endrju55 napisał: > > > kiedyś taki jeden wył mi przez megafony wystawione na zewnątrz. zadzwonił > em > > i w grzecznej rozmowie poprosiłem proboszcza o ciszę. nastepnej mszy juz > nie > > słyszałem. w ekspresowy sposób pomogło. > > To zbyt piękne, aby było prawdziwe. Ale jeśli jest, to napisz, jakie argumenty > go przekonały. Czy zadziałają one w przypadku parafii, w której wierni nie > mieszczą się w kościele i uczestniczą w mszy w tłumie na ulicy, gdzie jeżdżą > samochody? > ------------- nie wchodząc w szczegóły ,ksiądz w rozmowie był spokojny i grzeczny. dzwoniąc przedstawiłem się z imienia i nazwiska. rozmawiałem z nim również grzecznie używając formy per pan. obiecał natychmiastowy demontaż głośników. pytał jedynie czy dlatego dzwonie że mam małe dzieci którym to przeszkadza np w śnie. powiedziałem że te kościelne odgłosy przeszkadzają mnie i innym lokatorom a czy mam małe dzieci nie ma tu znaczenia. gdyby ksiądz nie zdemontował głośników zwróciłbym się z pismem do wydiału ochrony środowiska w gminie. te wydziały zajmują się hałasem. mam znajomego ktorypracuje akurat w wydziale i traf chciał zajmuje się....hałasem. mówił mi że sporo osób pisze do niego w sprawie głośnych dzwonów kościelnych. zapanowała moda na dzwony elektryczne wygrywające różne "Kiedy ranne wstają zorze" itp melodyjki , brrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Jeśli to wszystko prawda, to podziwiam Cię 15.06.06, 20:36 endrju55 napisał: > ksiądz w rozmowie był spokojny i grzeczny. dzwoniąc > przedstawiłem się z imienia i nazwiska. rozmawiałem z nim również grzecznie > używając formy per pan. obiecał natychmiastowy demontaż głośników i podziwiam tego księdza, i zazdroszczę Ci świata w którym żyjesz, a może ja też żyję w takim świecie, tylko o tym nie wiem - ja się boję, że ksiądz nie tylko odmówi, ale że namówi sąsiadów do ostracyzmu wobec mnie > mam znajomego ktorypracuje akurat w wydziale i traf chciał zajmuje > się....hałasem. mówił mi że sporo osób pisze do niego w sprawie głośnych Spytaj proszę tego znajomego jak często takie interwencje jak Twoja są tak skuteczne. Może większość księży nie jest taka zła ja myślę. Mam nadzieję że nabiorę odwagi i zrobię to co Ty. Na razie jesteś moim idolem Odpowiedz Link Zgłoś
endrju55 Re: Jeśli to wszystko prawda, to podziwiam Cię 15.06.06, 21:10 opisywana sprawa miała miejsce z 2 miesiące temu. zachęcam do reagowania. tylko bez pyskówek. grzecznie ale stanowczo. pismu opisujacemu hałas np dzwonów kościelnych gmina musi nadać odpowiedni bieg. petent otrzymuje odpowiedz na piśmie ,itd. do wydziału ochrony srodowiska należy wystepować tylko pisemnie. znajomy mówił mi kiedyś ze właśnie rozpatruje sprawę takich kościelnych ,elektrycznych kurantów wygrywających "Kiedy ranne wstają zorze". finału nie znam. ale mówił mi ze te z tymi kurantami to już przegięcie ,itp Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 20:16 Czy zadziałają one w przypadku parafii, w której wierni nie > mieszczą się w kościele i uczestniczą w mszy w tłumie na ulicy, gdzie jeżdżą > samochody? A to bym Ci radził sprawdzić. To że wierni są na zewnątrz, wcale nie oznacza, że w kościele nie ma miejsca. Po prostu na zewnątrz jest przyjemniej. Ale to wcale nie oznacza, że głośniki muszą "ryczeć" Wystarczy jak będą słyszalne w promieniu 15-20 m. Każdy zdrowo myślący proboszcz powinien się z taką opinią zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzik1 Okropna jest ich pazerność i bezczelność 15.06.06, 20:12 W archidiecezji warszawskiej tak zwane "obłożenie kościołów" wynosi 34,7%. i daleko mu do statystyk wiejskich. Mimo to właśnie w stolicy buduje się ile wlezie. Obok największego kościoła Wniebowstąpienia na warszawskim Ursynowie mają powstać kolejne 2 kościoły: pierwszy w promieniu 300 metrów (rejon ulic Koński Jar - Nutki) a drugi 600 metrów (pomiędzy Lachmana i ZWM). Pierwszemu sprzeciwili się mieszkańcy, i w rezultacie także władze gminy Ursynów. Wtedy kościół poszedł do Rady Warszawy i tam załatwił w sposób urągający logice, rozsądkowi i woli mieszkańców. Oto powołując się na końkordat, zarządali zwrotu 2 działek. 1 działka to stok "gnojnej góry" czyli kawałek terenu = 1500 metrów kwadratowych (=15 arów czyli 0,15 hektara) na stoku, od ulicy Kanonia w stronę Wisły (terenu geologicznie niestabilnego i nie nadającego się do niczego innego jak skwerek) czyli terenu, który miasto powinno natychmiast i z pocałowaniem ręki oddać - niech Kuria sobie sama konserwuje alejki i krzeczki! Ale sprytne klechy dopisały we wniosku o zwrot ziemi drugą działkę: ok. 120metrów!! póltora kilometra dalej, na Krakowskim Przedmieściu. Tego oddać nie można, bo to kawałek budynku i ulicy. Ustawa przewiduje możlowość zapłacenia i tak trzeba było ! Zapłacić za 120 metrów kwadratowych. To nie. Radni oddali "w zamian" 6 hektarów w środku najatrakcyjniejszych terenów zielonych Ursynowa, (przy Kopie Cwila), gdzie miał powstać rozbudowany park sportowy, lodowisko, gdzie kiedyś był wyciąg narciarski i tor saneczkowy, gdzie trenują paralotniarze i co roku odbywają się festyny Wiosny Kulturalnej, Ursynowskiego Lata i tp. Drugi kościół ma zostać wciśnięt w środku osiedla Stokłosy. W ankiecie przeprowadzonej wśród mieszkańców 12 okolicznych bloków - 10 bloków sprzeciwiło się budowie w 100%, a w dwóch były jednostkowe przypadki poparcia. Spółdzielnia Mieszkaniowa odmówiła odstąpienia swojego terenu. Wtedy Gmina zaproponowała kościołowi niewielkie przesunięcie i oddała swój teren (wbrew woli mieszkańców). Teraz dzwonnica będzie bliżej niż 10 m od bloku! Czy tamtym ludziom też jakiś baran zaproponuje zatyczki do uszu ? PS. zbliżają się wybory samorządowe !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Korupcja i złodziejstwo Kościoła i urzędników 15.06.06, 20:43 to inny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 20:53 Pomyśl sobie że Kaczyński jeszcze gorzej fałszuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Ale on nie śpiewa na mieście przez megafon 15.06.06, 22:50 bu2m napisał: > Pomyśl sobie że Kaczyński jeszcze gorzej fałszuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jampawel [...] 15.06.06, 21:23 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aferal.z.partii.demokratycznej Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 23:16 jeśli chodzi o jakoś nagłośnienia polemizowałbym...mam pecha mieszkać przy ulicy którą przechodzi doroczna procesja w mojej parafii...jaką żężyło... niestety kazanie zrozumiałem dokładnie potem zaczęli wyć (śpiewać pieśni) i co chwila były jakieś zakłócenia..ciekawe ze w czasie kazania przerw nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 23:19 :-) A ja myślałem, że tylko u mnie przez balkon te 'zaśpiewy' lecą :-))))) dokowski napisał: > ... nagłośnienie. Strasznie słychać przez otwarte okno to ponure wycie > księdza! Mam wrażenie, że żyję w jakimś mrocznym średniowieczu Odpowiedz Link Zgłoś
aferal.z.partii.demokratycznej Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 15.06.06, 23:20 teraz już wiem gdzie Jarosław uczył się śpiewu... Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly2006 Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 16.06.06, 01:05 to strzaszne panie dokowski idz pan moze na ten czas do le madame Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Coś okropnego! Kościoły mają coraz lepsze... 16.06.06, 02:29 wesoly2006 napisała: > to strzaszne panie dokowski > idz pan moze na ten czas do le madame ================================== Witam wesoły !! Już się przyzwyczaiłeś do swojego świeżego chrześcijaństwa? Napletek odtworzyłeś? Może odwiedziłeś swój rodzinny kibuc? Rozumiem cię,jako neofita musisz sie starać bardziej niż inni tzw katolicy.Większość katolików w Polsce to ludzie niewierzący - praktykujący. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Bog jest .... daleko w niebie 16.06.06, 11:02 musi byc glosno,Bog by pewnie tych madrosci i spiewu wiernych nie doslyszal ;) zawsze sie zastanawialem jak te zalosne zawodzenie , moze byc Bogu mile im glosniej ,im wiecej kiczu ,dymu im wiecej przebierancow tym bardziej po katolicku Odpowiedz Link Zgłoś