Dodaj do ulubionych

Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku

18.06.06, 20:55
Zauważyłem, że wszyscy tu są wysposażeni w całkiem niezłą wiedze historyczną,
pomimo diametralnie różnych poglądów. Proponuje głosowanie. Żeby nie odbębnić
tematu Piłsudskim proponuje głosowac na dziesiątke polityków, którzy
najlepiej przysłużyli sie krajowi w latach 1901 - 2000.

To może ja zaczne :

1. Władysław Grabski
2. Józef Piłsudski
3. Leszek Balcerowicz
4. Ignacy Paderewski
5. Władysław Sikorski
6. Lech Wałęsa
7. Janusz Lewandowski
8. Roman Dmowski
9. Eugeniusz Kwiatkowski
10. Stefan Rowecki - Grot

a teraz możemy zacząć sie kłócić :)
Obserwuj wątek
    • gat45 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 20:58
      franciszekszwajcarski napisał:

> (...)
      >
      > a teraz możemy zacząć sie kłócić :)

==============
      Zakladam sie, ze od razu zaczna sie protesty przeciwko samej liscie. I
      uzupelnienia. Nie zdazymy sie poklocic o sedno sprawy, bo bedziemy sie klocic o
      sama liste....
    • sierota.po.ud Magister Kwasniewski 18.06.06, 21:01
      To on podpisał konstytucję, wprowadził nas do Europy, Kotta do BiG Banku i
      Kulczyka do Orlenu.
      • gat45 Re: Magister Kwasniewski 18.06.06, 21:02
        sierota.po.ud napisał:

> To on podpisał konstytucję, wprowadził nas do Europy, Kotta do BiG Banku i
        > Kulczyka do Orlenu.

==========
        A nie mowilam ?

• elznar Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:02

> 1. Władysław Grabski
      > 2. Józef Piłsudski
      > 3. Leszek Balcerowicz
      > 4. Ignacy Paderewski
      > 5. Władysław Sikorski
      > 6. Lech Wałęsa
      > 7. Janusz Lewandowski
      > 8. Eugeniusz Kwiatkowski
      > 9. Stefan Rowecki - Grot

10. Bronisław Geremek
      11. Włodzimierz Cimoszewicz
      12. Aleksander Kwaśniewski

Elznar
      xanga.com/elznar
      www.nigdywiecej.prh.pl/linki/linki_antyfaszystowskie.php
      • sierota.po.ud Geremek? Ten co w Brukseli Polski nie potępił? 18.06.06, 21:04
      • michal00 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:06
        A na czym polega wybitnosc Kwacha i Cimoszki? Tylko nie gadaj o NATO, bo to nie
        jego zasluga.
        • sierota.po.ud 3. Balcerowicz exeqwo z Lejbem Fogelmanem. 18.06.06, 21:09
    • michal00 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:04
      Poz. 7 i 10 to nieporozumienie. Lewandowski niczego waznego i pozytecznego nie
      dokonal, a Rowecki w ogole nie byl politykiem. Do listy dodalbym Andersa
      i ...Gomulke :-)
      • franciszekszwajcarski Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:07
        Lewandowski najwięcej sprywatyzował, co uważam za istotną pozytywną działalność
        polityczną, a kolejni szefowie AK oprócz pełnienia funkcji wojskowych byli też
        w gruncie rzeczy politykami. Tyle, że w specyficznej sytuacji.
        • michal00 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:14
          > Lewandowski najwięcej sprywatyzował, co uważam za istotną pozytywną
          działalność
          >
          > polityczną,

Najwiecej prywatyzacji bylo za Buzka. Lewandowski przygotowal program NFI,
          ktory byl niewypalem, co sam autor przyznaje. Stanowczo nie nalezy mu sie
          miejsce w 10-ce.

a kolejni szefowie AK oprócz pełnienia funkcji wojskowych byli też
          > w gruncie rzeczy politykami. Tyle, że w specyficznej sytuacji.

Nie zgadzam sie. Rowecki i Komorowski to byli typowi wojskowi - od
          politykowania byli inni. Owszem, prowadzono rozmowy nt. zjednoczenia roznych
          grup konspiracyjnych i Rowecki mial w tym udzial, ale to troche za malo, zeby
          uznac go za wybitnego polityka.
          • franciszekszwajcarski Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:18
            programu NFI, który przygotowali Lewandowski i Szomburg nigdy nie zrealizowano.
            To co po dwuletnim zwlekaniu i głębokich korektach wprowadził W.Pawlak, to była
            już zupełnie inna jakość, o której od początku było wiadomo, że sie nie może
            udać.
            • michal00 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:23
              Jezeli uwazasz, ze NFI w obecnym ksztalcie to nie zasluga Lewandowskiego, to co
              jest jego zasluga? Taki Wasacz prywatyzowal wiecej. Rozumiem, ze nie oceniamy
              wybitnosci podlug byc moze genialnych, ale nieweryfikowalnych i niewykonanych
              planow.
              • franciszekszwajcarski Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:27
                Wąsacz prywatyzował więcej spółek dużych i "medialnych" typu TP SA. Lewandowski
                sprywatyzował mase mniejszych firm, o tkórych dzisiaj nikt już nie pamięta, że
                kiedyś były państwowe - chociażby browary. Poza tym Wąsacz nie miał swojego
                udziału w zakładaniu giełdy, a Lewandowski miał. Zresztą za Wąsacza
                prywatyzowało sie już głównie dla wpływów budżetowych, Lewandowski prywatyzował
                dla idei prymatu własności prywatnej nad państwową.
                • gauche jak sie cos w ekonomii robi 'dla idei' , to wychod 18.06.06, 21:29
                  wychodzi z tego g..no. Tak jak i z prywatyzacji KLdowca/UWola/Platfusa J.L.
      • maaax Gomułka? i owszem, ale tylko wtedy, gdyby 18.06.06, 21:18
        miala to byc lista polskich komunistycznych polityków.
        Wtedy mialby u mnie Numer One, jako najbardziej z ww. polski i niezalezny.
        • sawa.com Kazimierz Wielki, W. Jagiełło i w ogóle Jagiellono 18.06.06, 21:58
          Piłusudski,
          Grabski i Kwiatkowski to politycy od gospodarki, ale warci są dobrych miejsc na
          liście najwybitniejszych polityków.
          Z powojennych? Na pewno Gomułka,
          ale i Gierek - otworzył nas na zachód. Zachód nas wprawdzie trochę wykiwał.
          Sprzedał nam przestarzałe technologie, bo u siebie miał własnie rewolucję III
          fali. Bez Gierka jednak nie bylibyśmy tu gdzie jesteśmy.
          A nasza obecna pozycja nie jest wcale zła. Następnie Rakowski, Mazowiecki...
          Następców Mazowieckiego trudno jeszcze oceniać, za maly dystans.
          • sawa.com Re: Kazimierz Wielki, W. Jagiełło i w ogóle Jagie 18.06.06, 21:59
            Przepraszam, mieli być z XX wieku a ja podsumowałam całe tysiąclecie.
            • franciszekszwajcarski Re: Kazimierz Wielki, W. Jagiełło i w ogóle Jagie 18.06.06, 22:12
              Podsumowanie tysiąclecia też było fajne. Wtedy zdecydowanie głosowałbym jednak
              na Mieszka I i Chrobrego. Kolesie mieli fantazje i umiejętności jak nikt po
              nich.
          • gauche Re: Kazimierz Wielki, W. Jagiełło i w ogóle Jagie 18.06.06, 22:01
            Bez Gierka jednak nie bylibyśmy tu gdzie jesteśmy.

acha, czyli tu:
            skocz.pl/bokq
            ty kolego, gimnazjum juz skonczyłes?
            • sawa.com Re: Kazimierz Wielki, W. Jagiełło i w ogóle Jagie 18.06.06, 22:14
              gauche napisał:

> Bez Gierka jednak nie bylibyśmy tu gdzie jesteśmy.
              >
              > acha, czyli tu:
              > skocz.pl/bokq
              > ty kolego, gimnazjum juz skonczyłes?

Śmiejesz się? A gierkówka Warszawa Katowice jest ciągle chyba najdłuższą drogą
              ekspresową w Polsce. Bylo ponadto co prywatyzować.
              • franciszekszwajcarski Re: Kazimierz Wielki, W. Jagiełło i w ogóle Jagie 18.06.06, 22:18
                a mi Gierek kojarzy sie jednak głównie ze zmianą konstytucji PRL. Drogi buduje
                każdy, to żadna zasługa akurat, a gierkowskie inwestycje przyniosły generalnie
                więcej długów niż dochodu.
              • andrzej.sawa Re: Kazimierz Wielki, W. Jagiełło i w ogóle Jagie 19.06.06, 01:23
                A długi i głupie wielkie inwestycje?
    • tribunus Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:06

> Zauważyłem, że wszyscy tu są wysposażeni w całkiem niezłą wiedze historyczną,
      > pomimo diametralnie różnych poglądów. Proponuje głosowanie. Żeby nie odbębnić
      > tematu Piłsudskim proponuje głosowac na dziesiątke polityków, którzy
      > najlepiej przysłużyli sie krajowi w latach 1901 - 2000.
      >
      > To może ja zaczne :
      >
      > 1. Władysław Grabski
      > 2. Józef Piłsudski
      > 3. Leszek Balcerowicz
      > 4. Ignacy Paderewski
      > 5. Władysław Sikorski
      > 6. Lech Wałęsa
      > 7. Janusz Lewandowski
      > 8. Roman Dmowski
      > 9. Eugeniusz Kwiatkowski
      > 10. Stefan Rowecki - Grot
      >
      >

Pozwol ze wytkne ci blad merytoryczny.
      Pilsudski, Paderewski, Sikorski, Walesa, Dmowski byli politykami. Reszta to
      calkiem inna bajka.
    • maaax Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 21:07
      3,6,7 tu :
      images.google.pl/images?q=tbn:qQDRVKtZH1rPdM:sklep.pkt.pl/obr/ABIS/e39850b.jpg
      1.Roman Dmowski.
      2.-------------
      3.-------------
      4.Władysław Sikorski.
      5.------------------
      6. Michał Bobrzyński.(XIX/XX)
      7. Józef Piłsudski.
      8. Bogusław Miedziński.
      9. Władysław Anders.
      10.Jarosław Kaczyński.
      7.
      • maaax chodzi o 3, 6, 7 z twojej listy 18.06.06, 21:08
        of course,
    • reakcjonista1 1.Dmowski 18.06.06, 21:35
      2.Paderewski
      3.Grabski
    • frank_drebin 1. Rowecki-Grot to byl jednak wojskowy a nie 18.06.06, 21:46
      polityk.
      2. No co do tego co powinno sie zrobic z Lewandowskim to sie nie wypowiem, bo
      jeszcze mnie ktos mnie zakabluje i wyladuje w prokuraturze. W kazdym razie na
      tej liscie na pewno nie powinien sie znalezc.
    • s.k.i.n Janusz Lewandowski wybitny? ten zlodziej? 18.06.06, 21:48
      przeciez to za jego miniostrowania dochodzilo do największych afer
      gospodarczych i rozkradziono najwięcej majątku narodowego!!!
      • franciszekszwajcarski Re: Janusz Lewandowski wybitny? ten zlodziej? 18.06.06, 21:50
        ach, gdyby tego majątku tyle nie rozkradziono ilu możnaby Netzli powymyślać i
        poobsadzać...
        • gauche Re: Janusz Lewandowski wybitny? ten zlodziej? 18.06.06, 21:55
          a Stypułkowskich ile by sobie jeszcze pourzedowało , kolesi z SLD i PO
          powsadzalo w odpowiednie miejsca, kaski do Donka poprzekazywało, fajne
          niszczarki POkuPOwało, etc
          • humbak Re: Janusz Lewandowski wybitny? ten zlodziej? 18.06.06, 22:31
            A co to ma za znaczenie kto robi przekręty? Ważne że istnienie firm państwowych to okazja do owych afer.
        • s.k.i.n Re: Janusz Lewandowski wybitny? ten zlodziej? 19.06.06, 10:45
          to mniejsze zło niż sprzedać i stracić nad tym kontrolę raz na zawsze
    • leszek.sopot Jacek Kuroń 18.06.06, 22:03
      Nie ma najmniejszej wątpliwości, że powinien być na 1 miejscu.
      • reakcjonista1 ten pijak? 18.06.06, 22:08

• gauche ten pijak?a jak wiadomo 18.06.06, 22:16
          pbryzi.fm.interia.pl/R/Pijak.html
      • franciszekszwajcarski Re: Jacek Kuroń 18.06.06, 22:16
        ale za okres PRL, czy za III RP. Bo jeśli chodzi o PRL to rzeczywiście był
        wybitny, ale jeśli chodzi o III RP to nie widze w jego decyzjach niczego
        nadzwyczajnego.
        • leszek.sopot Re: Jacek Kuroń 18.06.06, 22:25

> ale za okres PRL, czy za III RP. Bo jeśli chodzi o PRL to rzeczywiście był
          > wybitny, ale jeśli chodzi o III RP to nie widze w jego decyzjach niczego
          > nadzwyczajnego.

Jacek pierwszy zorganizował jawną i sprawnie zorganizowaną opozycję przeciw
          komunistycznej władzy. Bez niego nie byłoby "Solidarności" - pewnie skończyłoby
          się na pojedyńczych strajkach i protestach. On pokazał, że warto być odważnym,
          że nie trzeba godzić się na zło. Był za to opluwany przez komunistów i
          nacjonalistów, a mimo to nie odpowiadał im nienawiścią. Była to najwybitniejsza
          i najodpowieniejsza osoba na tamten czas.
          W III RP ci, którzy byli wcześniej za jego plecami (z małymi wyjątkami: np.
          Wujec, Borsuk), przestali go słuchac i zajęli się robieniem pieniędzy i karier.
    • sawa.com Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 22:10

> Zauważyłem, że wszyscy tu są wysposażeni w całkiem niezłą wiedze historyczną,
      > pomimo diametralnie różnych poglądów. Proponuje głosowanie. Żeby nie odbębnić
      > tematu Piłsudskim proponuje głosowac na dziesiątke polityków, którzy
      > najlepiej przysłużyli sie krajowi w latach 1901 - 2000.
      >
      > To może ja zaczne :
      >
      > 1. Władysław Grabski
      > 2. Józef Piłsudski
      > 3. Leszek Balcerowicz
      > 4. Ignacy Paderewski
      > 5. Władysław Sikorski
      > 6. Lech Wałęsa
      > 7. Janusz Lewandowski
      > 8. Roman Dmowski
      >
      >

1. Józef Piłsudski,
      2. Władysław Grabski
      3. Eugeniusz Kwiatkowski
      4. Władysław Gomułka (za likwidację stalinizmu i porozumienie z Niemcami)
      5. Edward Gierek (za otworzenie granic na zachód)
      6. Mieczysław Rakowski (za gospodarkę i politykę, która doprowadziła do
      okrągłego stołu),
      7. Tadeusz Mazowiecki - za to, ze odważył się zostać premierem
      niekomunistycznej Polski.
      8. Leszek Balcerowicz ale tu mam bardzo ambiwalentną ocenę. Jego kuracja była
      bardzo bolesna i bardzo niesprawiedliwie zostały rozłożone ciężary i koszty tej
      kuracji. Ale ta kuracja była nam jako państwu bardzo potrzebna.
      • franciszekszwajcarski Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 22:14
        moim zdaniem Balcerowicz i Rakowski nawzajem sie wykluczają. Cała terapia
        szokowa Balcerowicza polegała na likwidowaniu decyzji gospodarczych
        Rakowskiego. To Rakowski wywołał w Polsce hiperinflacje przecież.
        • sawa.com Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 22:18

> moim zdaniem Balcerowicz i Rakowski nawzajem sie wykluczają. Cała terapia
          > szokowa Balcerowicza polegała na likwidowaniu decyzji gospodarczych
          > Rakowskiego. To Rakowski wywołał w Polsce hiperinflacje przecież.

Aż tak, to ja się nie znam na gospodarce. Myśle jednak, ze bez Rakowskiego i
          jego hiperinflacji nie byloby okragłego stolu. Postawił na gospodarke i okazało
          się, ze żeby ruszyć z miejsca trzeba zmienić ustrój.
          • franciszekszwajcarski Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 22:22
            Hiperinflacja była już po okrągłym stole. Została wywołana uwolnieniem cen
            żywności 1 sierpnia 1989. To była ostatnia decyzja Rakowskiego przed odejściem
            z rządu. Chyba raczej dość złośliwa. A jeśli chodzi o przygotowania komunistów
            do przejścia na gospodarkę rynkową, to większą rolę pełnił chyba jednak
            Jaruzelski jako ich przywódca. Chociaż rola Rakowskiego też na pewno była
            spora. Generalnie jednak nie robili tego dla kraju, tylko dlatego, że nie było
            już wyjścia. Gospodarka rozwaliła sie zupełnie, a Zachód nie chciał dać
            następnych kredytów, a Gorbaczow olał ich już kompletnie. Zostali zupełnie
            sami, więc trzeba było uwiarygodnić się okrągłym stołem i wprowadzić elementy
            gospodarki rynkowej.
            • sawa.com Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 22:34
              Chyba masz rację. Ulegam pewnym iluzjom. Rakowskiego lubiłam jako
              twórcę "Polityki" (wyrosłam zresztą na niej), i zawsze odnosiłam wrażenie, ze
              jest tym, kto nas wyprowadza z mroków totalitaryzmu. Być może na koniec sie
              pogubił. Czy w ogóle jest jakiś polityk jednoznacznie wielki. O Piłsudskim też
              jego przeciwnicy pisali tomy, jakim to był politycznym hochsztaplerem.
    • gauche Te twój wątek zszedł był na poziom 18.06.06, 22:27
      nizszej klasy gimanzjum
      a zapowiadal sie ciekawie; mierne to forum: za duzo gó..arzy, nieuków i
      lewaków, co zreszta na jedno wychodzi
      plfoto.com/zdjecia/674131.jpg
      • franciszekszwajcarski Re: Te twój wątek zszedł był na poziom 18.06.06, 22:44
        ale za to te foto, które podlinkowałeś wstawiłem sobie na tapete. więc jest
        korzyść. :)
    • james_bond007 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 23:07

> 2. Józef Piłsudski

Przeprowadził zamach stanu, w którym zginęło kilkakrotnie więcej ludzi niz w
      czasie całego stanu wojennego. Ograniczył demokrację, wprowadził rządy
      autorytarne. Przeciwny unowocześnieniu armii polskiej pośrednio przyczynił się
      do klęski wrześniowej.

> 7. Janusz Lewandowski

A ten to co w ogóle dobrego zrobił???

> 8. Roman Dmowski

O tym nie wspominając...
      • andrzej.sawa Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 19.06.06, 01:25
        Naprawdę przestań prowokować,albo zacznij myśleć.
    • plopli Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 23:09
      Z pewnością, i tutaj zgadzam się z Leszkiem, na tej liście brakuje Jacka
      Kuronia. Sprawia ona wrażenie, jakby w latach 1945-1989 Polski nie było.
      Tymczasem Kuroń był przez kilka dziesięcioleci PRL-u najjaśniejszą gwiazdą
      opozycji, a co za tym idzie, niewątpliwe osobą wpływającą w znaczącym stopniu na
      politykę państwa.

A co do sporu o liberalne reformy rządu Rakowskiego, to przypominam, że musiał
      on się z części z nich wycofać wskutek uzgodnień okrągłostołowych (były zbyt
      liberalne dla opozycji :D). Trudno przy tym określić, czy za spiritus movens
      tych zmian uznać Rakowskiego, czy np. ówczesnego ministra finansów Z. Messnera
      (pewnie da się to stwierdzić na podstawie źródeł, ale ja ich nie miałem okazji
      poznać).

Generalnie jednak stworzona przeze mnie lista wyglądałaby trochę inaczej
      (pominąłeś np. polityków pozostających na emigracji - nie wiem, czy świadomie).
      • emerytka2006 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 19.06.06, 01:15
        plopli napisał:

Trudno przy tym określić, czy za spiritus movens
        > tych zmian uznać Rakowskiego, czy np. ówczesnego ministra finansów Z. Messnera
        > (pewnie da się to stwierdzić na podstawie źródeł, ale ja ich nie miałem okazji
        > poznać).

Ministrem finansów u Rakowskiego był Andrzej Wróblewski, nie Messner!
      • pink.freud Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 19.06.06, 10:47
        Kuroń to postać tragiczna, urodził się parę lata za późno. Nie był w stanie brać udziału w mordowaniu AK, ZWZ czy WiN, poprzestał tylko na ich szkalowaniu. Nawet NKWD była dla niego zbyt mało skuteczna w niszczeniu polskiej inteligencji czy KK. Nie udało mu się zrobić kariery w PZPR, które było dla niego zbyt mało stalinowskie. Spełniał się troche w harcerstwie zalecając dzieciakom współpracę z bespieką i milicją. To wyjatkowa kanalia i można by długo o jego "osiągnięciach", był nie tylko gwiazdą PRLu ale i prawdziwym społecznikiem, rozdawał darmowe zupki, tworzył dzieła literackie w rodzaju Moja Kupa.. na listę go:)
    • james_bond007 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 23:17
      1. Aleksander Kwaśniewski
      2. Władysław Sikorski
      3. Władysław Grabski
      4. Wojciech Jaruzelski
      5. Wincenty Witos
      6. Edward Gierek
      7. Józef Piłsudski (mimo wszystko)
      8. Ignacy Daszyński
      9. Adam Rapacki
      10. Lech Wałęsa

> 1.
      > 2. Józef Piłsudski
      > 3. Leszek Balcerowicz
      > 4. Ignacy Paderewski
      > 5.
      > 6. Lech Wałęsa
      > 7. Janusz Lewandowski
      > 8. Roman Dmowski
      • james_bond007 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 23:17
        Sorry za złe zacytowanie.
    • qwardian Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 18.06.06, 23:17
      Dmowski
      Paderewski
      Korfanty
      Witos
      .
      .
      .
      Gomułka
      Gierek
      .
      .
      .
      .
    • tonieja10 Balcerowicz zamienil Polske w kolonie mafii 18.06.06, 23:31
      w ktorej ludzie umieraja w nedzy i z ktorej uciekaja.
      to faktycznie wybitne osiagniecie;(((((
      • humbak Re: Balcerowicz zamienil Polske w kolonie mafii 19.06.06, 01:51
        Mafii... ale bzdet.
    • emerytka2006 Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 19.06.06, 01:13
      1. Józef Piłsudski
      2. Leon i Wanda Wasilewscy
      3. Władysław Sikorski
      4. Władysław Gomułka
      5. Edward Gierek
      6. Wojciech Jaruzelski
      7. Jacek Kuroń
      8. Tadeusz Mazowiecki
      9. Włodzimierz Cimoszewicz
      10. Olga Lipińska (w sumie nie jest politykiem, ale wywarła taki wpływ na nasze
      myślenie o sprawach państwa, że pozwoliłam ją tu sobie umieścić).

Pozdrawiam!
      • qwardian Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 19.06.06, 01:29
        Nie odpowiedziała mi Pani na moje pytanie.
        • emerytka2006 ??? 19.06.06, 01:38

• qwardian Re: ??? 19.06.06, 01:45
            Czy miała Pani randkę z celebrities, lub jakąkolwiek sławną osobą?
          • andrzej.sawa Re: ??? 19.06.06, 02:47
            Rzeczywiście emerytura umysłowa.
      • franciszekszwajcarski Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 19.06.06, 09:26
        Rozumiem lewicowy punkt widzenia, ale dlaczego u licha Cimoszewicz ? Dlaczego
        nie Leszek Miller chociażby, o Kwaśniewskim nie wspominając ? Zbyt liberalni ?
    • ossey Re: Efekty 19.06.06, 08:36
      To jest podstawowe kryterium oceny kazdego polityka. W XXw mielismy ich kilku.
      Niwatpliwym i nie kwestionowanym nr 1 jest Pilsudski , ktory doprowadzil do
      powstania niepodleglego panstwa...oczywiscie nie byla to tylko jego zasluga ale
      to on podejmowal strategiczne decyzje.
      Drugim...to prymas Wyszynski ...wygral wojne propagandowa z komunistami o "rzad
      dusz" .Uniemozliwil komunistom realizowanie laicyzacji zycia spolecznego. Tam
      tez zaczely sie powstawac pierwsze komorki opozycji. Tam rowniez mialy
      schronienie tzw opozycja laicka.Kosciol za Wyszynskiego podrzymywal tradycje
      AK...bardzo wazna rzecz...bo na tej tradycji budowano opozycje swiatopogladowo
      wobec komunistow. Byl to tez pierwiastek wychowania patriotycznego mlodziezy.
      Wygranie tej wojny to byl poczatek konca komunizmu w Polsce.
      Trzeci to Karol Wojtyla...napisano o nim wszystko...
      Czwarty Lech Walesa ...chociaz tutaj nie jestem pewien...moze za 30
      lat....dowiemy sie o nim wiecej...na razie za nazwisko znane na calym swiecie.
      To ekstraklasa...
      • franciszekszwajcarski Re: Efekty 19.06.06, 09:31
        zastanawiałem się nad Wyszyńskim i Wojtyłą, ale potem stwierdziłem, że nie będe
        umieszczać duchownych. Ale gdybym to zrobił, to na pewno Wyszyński byłby
        znacznie wyżej niż Wojtyła.

A co do ocen po efektach, to pełna zgoda, ale należy oceniać efekty wszystkich
        decyzji polityka. Piłsudski nie tylko wywalczył niepodległośc, ale również na
        przykład zorganizował wybory brzeskie. Większość polityków miała w swojej
        karierze dobre i złe okresy, to dotyczy i Piłsudskiego i Wałęsy, czy Kuronia.
        Takich, u których nie widze żadnej poważnej, złej decyzji jest bardzo niewielu.
        Moim zdaniem najlepszym przykładem takiego właśnie polityka był Grabski.
    • yaddo Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 19.06.06, 10:05
      1. Jan Paweł II
      2. Józef Piłsudski
      3. Jacek Kuroń
      4. Wojciech Jaruzelski
      5. Tadeusz Mazowiecki
      6. Leszek Balcerowicz
      7. Władysław Sikorski
      8. Władysław Grabski
      9. Stefan Wyszyński
      10. Stefan Rowecki - Grot
    • pink.freud Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 19.06.06, 10:24

Leszek Balcerowicz
      Lech Wałęsa
      Janusz Lewandowski
      Donald Tusk
      Bronisław Geremek
      Włodzimierz Cimoszewicz
      Aleksander Kwaśniewski
      • pink.freud Re: Najwybitniejsi polscy politycy XX wieku 19.06.06, 10:28
        Aha no i jeszcze przywódca PRL Wokciech Jaruzelski i Generalnej Gubernii Hans Frank.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka