Dodaj do ulubionych

Co się stanie kiedy tzw. "OJCIEC SWIETY" umrze...?

IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 25.10.01, 23:28
Do zadania tego pytania sprowokowal mnie tzw. Dzien Papieski... Troszke sobie o
tym myslalem i teraz sie boje...Naprawde boje sie tego co sie wtedy bedzie
dzialo...
teraz juz jestem przerazony tym co sie dzieje - jak wszyscy przescigaja sie z
wychwalaniem powolywaniem sie gloryfikowaniem papieza tak jakby byl on bogiem...
a kierdy mus ie zejdzie to wtedy dopiero bedzie... miesieczna co najmniej
zaloba i zakaz spiewania wesolych piosenek i przymus ubieranie sie wylacznie na
czarno....
tak beedzie - a na dodatek wszsytkie gazety i wiadomosci beda polowe materialu
przeznaczac na opisywanie "ukochanego ojca swietego" i wspomninia o nim...
a mnie sie wtedy bedzie przypominac wiersz "Umarl stalin , placze wolga i
wisla, jecza rzeki chinskie, lamentuja potoki gruzinskie - jak latwo zamienicv
stalin na papiez ....
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanelle Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.g1.pl 26.10.01, 18:48
      Dodaj do tego jeszcze miesięczną prohibicję (przecież wystarczyło, żeby Wojtyła
      zahaczył o województwo, a już była przez cały dzień w całym województwie).
      Trzeba przecież zadbać, żeby naród zachowywał się jak należy. Jedyna, choć
      szczerze mówiąc niezbyt wielka, nadzieja w tym, że stanie się to za rządów
      lewicy. Może będzie tylko tydzień prohibicji.
    • Gość: WOJTEK Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.dialup.optusnet.com.au 26.10.01, 20:54
      MAGDA UMAR SKOMPONUJE NASTEPNY UTWOR Z "LOCHNESS".....I WSZYSTKO WYSPIEWA!
      ZA PIENIADZE PRZED KAMERAMI....OCH GDYBY ONA BYLA AFGANISTANKA!!!!!!
      • Gość: POLAK Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 21:09
        trzeba bedzie Jana Pawla III wybrac, tez Polaka ,najlepiej Ojca Rydzyka !On
        poprowadzi nasz kraj ku swietlanej przyszlosci ! KATOLICKIE,POLSKIE, PANSTWO
        NARODOWE .Chcecie zeby panstwo przypominalo klasztor,jesli tak to modlcie sie
        za szefa w
        Toruniu.
    • Gość: GH Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.dialup.optusnet.com.au 26.10.01, 21:02
      Gość portalu: zorak napisał(a):

> Do zadania tego pytania sprowokowal mnie tzw. Dzien Papieski... Troszke sobie o
      >
      > tym myslalem i teraz sie boje...Naprawde boje sie tego co sie wtedy bedzie
      > dzialo...
      > teraz juz jestem przerazony tym co sie dzieje - jak wszyscy przescigaja sie z
      > wychwalaniem powolywaniem sie gloryfikowaniem papieza tak jakby byl on bogiem..
      > .
      > a kierdy mus ie zejdzie to wtedy dopiero bedzie... miesieczna co najmniej
      > zaloba i zakaz spiewania wesolych piosenek i przymus ubieranie sie wylacznie na
      >
      > czarno....
      > tak beedzie - a na dodatek wszsytkie gazety i wiadomosci beda polowe materialu
      >
      > przeznaczac na opisywanie "ukochanego ojca swietego" i wspomninia o nim...
      > a mnie sie wtedy bedzie przypominac wiersz "Umarl stalin , placze wolga i
      > wisla, jecza rzeki chinskie, lamentuja potoki gruzinskie - jak latwo zamienicv
      > stalin na papiez ....
      ODPOWIEM CI PO LUDZKU...JESTES CHUJEM,LUB HUJEM, MIEJ SERCE I PATRZAJ W SERCE, A
      JESLI NIE TO POWIES SIE ZA JAJA A NIE UBLIZAJ PAPIEZOWI BO CIE ODNAJDZIEMY...
      HOLLY WAR ...FROM HOLLY WOOD....

• Gość: xxx Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.chello.pl 26.10.01, 21:07
        Pisze się Holy War, jemiole. A poza tym też uważam, że z tego kraju trzeba
        będzie spierdalać na ok. dwa miesiące po tym, jak biały papa umrze.

XXX
        • Gość: emilia Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.15.vie.surfer.at 26.10.01, 23:01
          Gość portalu: xxx napisał(a):

> Pisze się Holy War, jemiole. A poza tym też uważam, że z tego kraju trzeba
          > będzie spierdalać na ok. dwa miesiące po tym, jak biały papa umrze.
          >
          > XXX

JACY WY JESTESCIE TUTAJ NA TYM FORUM PRYMITYWNI I NIEDOBRZY ?! JESTEM DUMNA, ZE
          OJCIEC SWIETY JEST Z MOJEGO CHARYZMATYCZNEGO NARODU POLSKIEGO, ALE JAK WIDAC,
          ISTNIEJA JEDNOSTKI W TYM NASZYM NARODZIE, KTORE KALAJA WLASNE GNIAZDO... SMUTNE.
          • Gość: Balzer Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 23:04
            Jakbys mieszkala w Polsce i musiala znosic kult papieski w naszym kraju to
            bys zmienila zdanie
          • Gość: zorak Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 27.10.01, 19:45
            W 1938 roku austriacy tez byli dumni ze kanclerz niemiec, pan adolf hitler tez
            byl z ich kraju- dostrzegam co prawda wielka roznice miedzy hitlerem a
            papiezem - jeden zly a drugi hm... no niech bedzie -dobry ale w tym kulcie
            jednostki nie widze roznic....
          • Gość: Logik Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.01, 22:36
            Gość portalu: emilia napisał(a):

> Gość portalu: xxx napisał(a):
            >
            > > Pisze się Holy War, jemiole. A poza tym też uważam, że z tego kraju trzeba
            >
            > > będzie spierdalać na ok. dwa miesiące po tym, jak biały papa umrze.
            > >
            > > XXX
            >
            >
            >
            > JACY WY JESTESCIE TUTAJ NA TYM FORUM PRYMITYWNI I NIEDOBRZY ?! JESTEM DUMNA, ZE
            >
            > OJCIEC SWIETY JEST Z MOJEGO CHARYZMATYCZNEGO NARODU POLSKIEGO, ALE JAK WIDAC,
            > ISTNIEJA JEDNOSTKI W TYM NASZYM NARODZIE, KTORE KALAJA WLASNE GNIAZDO... SMUTNE
            > .

Ale czy aby sa to naprawde Polacy?To ze uzywaja polskiego jezyka to niewszystko !
    • Gość: Balzer Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 21:20
      Nic sie nie stanie. W Watykanie wybiora nastepnego papieza, miejmy nadzieje
      juz nie Polaka i bedzie po krzyku.
      W Polsce pewnie przez miesiac potrwa paranoja zalobna, a potem Polacy
      wreszcie zaczna zyc normalnie jak w kazdym cywilizowanym kraju.
      • Gość: KAT Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 22:29
        Debile.
        • Gość: ethanol do emili IP: 151.112.27.* 27.10.01, 01:01
          emilka przyjedz do polski i spojrz na ten charyzmatyczny narod. Kurwa, skad ty
          wzielas ta chryzme !!!. Narod jest sponiewierany i biedny i ma wszystkiego juz
          kurwa dosc !!!
          • Gość: emilia Re: do emili IP: *.15.vie.surfer.at 27.10.01, 12:44
            Gość portalu: ethanol napisał(a):

> emilka przyjedz do polski i spojrz na ten charyzmatyczny narod. Kurwa, skad ty
            > wzielas ta chryzme !!!. Narod jest sponiewierany i biedny i ma wszystkiego juz
            > kurwa dosc !!!

1) CHARYZMAT NARODU WZIELAM Z NASZEJ POLSKIEJ HISTORII;
            2) NAROD DAL SIE SPONIEWIERADZ, PONIEWAZ NIE UWAZAL DOKLADNIE NA LEKCJACH
            HISTORII I NIE WYCIAGAL JEDYNIE SLUSZNYCH WNIOSKOW; NIESTETY DO TEJ PORY TRZYMAJA
            POLACY SZNUR ZAMIAST ZLOTEGO ROGU;
            3) ODNOSNIE BIEDY W POLSCE POWIEM KROTKO: WYNIKA ONA Z NAIWNOSCI PRZY
            JEDNOCZESNEJ WIELKODUSZNOSCI NASZEGO NARODU (ZASADA ZASTAW SIE I POSTAW SIE SIE
            JEST NIESTETY NADAL AKTUALNA Z CALA KONSEKWENCJA Z NIEJ WYNIKAJACA);
            4) TROCHE WIECEJ SPRYTU I DUMY W UPRAWIANIU POLITYKI ZAGRANICZNEJ, SZACUNEK DO
            SWOJEGO NARODU I CIAGNIECIA W SWOJA STRONE (MAM TU NA MYSLI GOSPODAROWANIE SIE NA
            KORZYSC POLSKI A NIE W KIERUNKU ODWROTNYM => CELOWE WYPRZEDAWANIE NASZEGO MAJATKU
            NARODOWEGO I PODLIZIWANIE SIE ZACHODOWI);
            5) PRZYSLOWIE MOWI: BIEDNY BO GLUPI (!) NIE UWAZAM POLAKOW ZA NAROD GLUPI; TYLKO
            ZA ZAGUBIONY I OTUMANIONY; ZAMIAST TYLKO SCIGAC PRZESTEPCOW, NALEZALOBY ROWNIEZ
            ZACZAC ROZBIJAC STARE KONEKSJE, KTORE NADAL DZIALAJA I BEDA JESZCZE DLUGO
            DZIALAC, JESLI NIKT ICH NIE UJAWNI I NIE ROZWIAZE. NP.: POWINNA ZOSTAC POWOLANA
            KOMORKA ANTYKORUPCYJNA TZW. NIEZALEZNYCH (co drugi rok obsadzana nowymi ludzmi,
            zeby wykluczyc w niej korupcje), KTORZY KONTROLOWALIBY WEDLUG SCHEMATU =>
            DLACZEGO PAN MINISTER "X" ZAPROPONOWAL LUB ZAAKCEPTOWAL KANDYDATURE PANA "Y" NP.
            NA AMBASADORA, SZEFA TV itp. CZY PAN "X" NIE BYL KUMPLEM PANA "Y" NA UCZELNI, W
            PARTII, ALBO MOZE WSPOLNIE ROBILI KIEDYS BIZNESY, MIELI WSPOLNE ZONY, SZWAGROW
            itp. W TEJ CHWILI W PL RZADZA LUDZIE Z TAKICH WLASNIE UKLADOW POCHODZACYCH
            JESZCZE Z OKRESU BIERUTA (np.: ciotka byla sekretarka Bieruta, wujek strozem w
            sejmie, szwagier jest w kabarecie i teatrze, inny jest kabarecista, znajomy jest
            ministrem spraw zagranicznych, szefem tv jest tez osobka z rodzinki, inny kumpel
            poszedl na ambasadora i cieszy sie, bo nastepna placowke juz obgadal z nowym
            ministrem, dzieci wszystkich sa poustawiani, ucza sie jezykow obcych za granica
            u Berlitz'a / 3.000,
            • joanelle Re: do emili 28.10.01, 15:49
              CAPS LOCK jest po lewej stronie klawiatury ;-)
              A tak poważnie, to gdyby Polak nie był papieżem, być może modernizowałoby się
              szpitale i szkoły zamiast wznosić kościoły i plebanie-pałace. I może Kościół
              (instytucja) znałby swoje miejsce.
            • Gość: Mike Re: do emili IP: 62.88.4.* 07.11.01, 14:19
              Matko Boska, emilia - bój się Boga!
              Ty jesteś jeszce bardziej oderwana od rzeczywistości niż papiescy fanatycy.
              Charyzmatyczny polski naród, który czerpie wzorce ze swojej pięknej historii?!
              Czy ty byłaś kiedyś w Polsce, czy mówiła Ci o niej babcia wychowana na
              Słowackim i Mickiewiczu. Bo nawet ci wielcy poeci mieli Polskę w dupie i
              wyjechali pisać do Paryża.
          • Gość: Bo Do: Ethanol IP: *.chicago.il.ameritech.net 30.10.01, 00:48
            Gość portalu: ethanol napisał(a):

> emilka przyjedz do polski i spojrz na ten charyzmatyczny narod. Kurwa, skad ty
            > wzielas ta chryzme !!!. Narod jest sponiewierany i biedny i ma wszystkiego juz
            > kurwa dosc !!!

A co ma Papiez do tego, ze ten narod tak niby sponiewierany. Czyz to Polacy nie
            sami wybieraja sobie wladze.
        • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 03:01
          Gość portalu: KAT napisał(a):

> Debile.
          LK: tu KAT wspial sie na wyzyny, dotad dostepne tylko Carolusowi Woytylle!

• Gość: macias Bosz... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 08:24
      Co za zalosny watek!
      Wypowiedzi w nim zawarte swiadcza jedynie o prymitywizmie ich autorow!
      Nie kazdy musi kochac Papieza, wywieszac jego obrazki w oknie i odmawiac
      codziennie rozaniec za Jego zdrowie, ale to, co sie tu objawia to zwykle
      chamstwo, brak pokory i ciemnota!

Ja nie zyje kultem Papieza (ale go szanuje, popieram) i specjalnie nie zauwazam
      drazniacych jego przejawow. Najwyrazniej jednak Wy ich szukacie - idziecie na
      sile do kosciola, do kapliczek, wlaczacie Radio Maryja i msze swiete w TV - a
      to wszystko nie dlatego, ze chcecie uczestniczyc w liturgii, ale po to, zeby
      potem moc bredzic, ze Papiez jest czczony przez ogol narodu i nigdzie nie mozna
      sie swobodnie ruszyc bez uslyszenia Jego imienia.

Nie dane jest Wam zrozumiec podstawowych zasad wiary (nie tylko katolickiej).
      Waszym priorytetem jest ignorancja, arogancja i brak tolerancji. Nie jestem
      wybitnie praktykujacym chrzescijaninem, nie slucham Radia Maryja i nie chadzam
      na kazania o.Rydzyka, ale nigdy w zyciu nie przyszlo by mi do glowy obrazic
      pierwsza na Ziemi po Bogu osobe w mojej wierze.

Malo tego! Wy domagacie sie od Papieza skandali! Takie przeslanie zauwazylem w
      jednej z wypowiedzi. To karygodne - wg Was to, za co caly swiat Papieza ceni i
      kocha, co stalo sie niedoscignionym wzorcem - pochwala i czynienie dobra oraz
      ganienie grzechu - w gruncie rzeczy przeciez obowiazki Papieza, stalo sie dla
      Was przyczyna kpin! Wg Was Papiez powinien co jakis czas stracic kogos na
      stosie, przeklac publicznie albo obrzucic blotem, czy tak? Czy wtedy nie bedzie
      juz tych ironicznych komentarzy o religijnym ubezwlasnowolnieniu narodu
      i 'rydzykostwie'?

Uswiadomcie sobie, ze Papiez, podobnie jak jego odpowiednicy w innych
      wyznaniach to lacznik z Bogiem, to osoba, ktorej nalezyta czesc sie nalezy.
      I nie dziwcie sie, ze wlasnie w Polsce znajdziecie najwiekszy odsetek ludzi,
      ktorzy sa szczegolnie dumni, ze taka osoba (nastepca sw.Piotra!) wywodzi sie z
      ich ziemi, w jej zylach plynie podobna krew. Jesli to jest dla Was zaskakujace,
      to widocznie macie klopoty z logicznym mysleniem.

Natomiast wezcie sobie do serca inna prawde, ze jakiej narodowosci nie bylby
      Papiez czy jego odpowiednicy w hinduizmie, mahometanizmie, prawoslawiu, itd.
      to karygodne jest uwlaczanie mu, kpiarskie komentarze i nadawanie zalosnych
      ironicznych przydomkow z powodu tego, ze czyni co mu polecono - dobro.
      • Gość: KAT Re: Bosz... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 08:50
        Chętnie bym niektórym tu mordę obił ale nie wierzę ,ze to by przyniosło skutek.
        Lewica już pokazuje pazurki .Wczoraj wsza muller zaatakował Boga a dziś takie
        gówno jak tu ma czelność coś napisać!
        Was trzeba albo prądem albo gazem ,a ja nie jestem OJCEM Święttym i takich jak
        wy będę zawsze w mordę lał!!!!!!!!!!!
        polaczki od brukselsko -żydowskiej ojczyzny.
        Wypierdalać z POLSKI-żydowskie gównojady!!!!!!!!!!
        • Gość: macias Re: Bosz... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 18:45
          Tak, ale dlaczego piszesz to w odpowiedzi na moj post? :/
        • Gość: KAGAN Re: Bosz... IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 03:10

Chętnie bym niektórym tu mordę obił ale nie wierzę ,ze to by przyniosło
          skutek.
          LK: Iscie KATolickie podejscie!

Lewica już pokazuje pazurki .Wczoraj wsza muller zaatakował Boga
          a dziś takie gówno jak tu ma czelność coś napisać!
          LK: Ciekawy pojedynek: Miller vs Jehowa? Jak Miller ma "zelazne kwadrygi"
          (Judges 1:19), to ma szanse pokonac "druzyny Jehowy"...

Was trzeba albo prądem albo gazem ,a ja nie jestem OJCEM Święttym
          i takich jak wy będę zawsze w mordę lał!!!!!!!!!!!
          LK: Czyli ze Wojtyla zalatwia, w/g KATolikow, swych oponentow
          "pradem albo gazem", czyli jak faworyt innego papy, Piusa zdaje sie 12tego,
          niejaki Adolf Hitler!

polaczki od brukselsko -żydowskiej ojczyzny.
          LK: Gdzie Rzym, a gdzie Krym! To nie Bruksela, a Waszyngton/Nowy Jork
          popieraja zydostwo!

Wypierdalać z POLSKI-żydowskie gównojady!!!!!!!!!!
          LK: Co KATolom przeszkadzaja gownojady? Czyzby KATole tez sie gownem
          zywili? Don't worry, gowna (shit'u) w Polsce dosyc, starczy dla
          wszystkich, nawet dla KATolow!
          Smacznego!
          Kagan (wzorem Dyla Sowizdrzala w Szczecinie)...
        • Gość: Kudeda Re: Bosz... IP: *.net.external.hp.com 07.11.01, 12:56
          KATolicki wiesniaczku... chyba, gdys pracowal w kopalni (albo przy wywozie
          smieci) to ci cos na ten zakuty leb spadlo?
          Chetnie bym zobaczyl jak ludziom po ryju dajesz, tfardzielku...

Poki co, onanizuj sie dalej...
      • Gość: Joanelle Re: Bosz... IP: *.g1.pl 27.10.01, 11:31
        Gość portalu: macias napisał(a):

> Co za zalosny watek!
        > Wypowiedzi w nim zawarte swiadcza jedynie o prymitywizmie ich autorow!
        > Nie kazdy musi kochac Papieza, wywieszac jego obrazki w oknie i odmawiac
        > codziennie rozaniec za Jego zdrowie, ale to, co sie tu objawia to zwykle
        > chamstwo, brak pokory i ciemnota!
        >
        Co do chamstwa, to się zgadzam. W końcu nazwano mnie chujem i zalecono powiesić
        się za jaja, czego nie uczynię choćby ze względów technicznych. Również KAT
        usiłował mnie obrazić, ale na niego i tak nikt już nie zwraca uwagi.
        >
        > Uswiadomcie sobie, ze Papiez, podobnie jak jego odpowiednicy w innych
        > wyznaniach to lacznik z Bogiem, to osoba, ktorej nalezyta czesc sie nalezy.
        > I nie dziwcie sie, ze wlasnie w Polsce znajdziecie najwiekszy odsetek ludzi,
        > ktorzy sa szczegolnie dumni, ze taka osoba (nastepca sw.Piotra!) wywodzi sie z
        > ich ziemi, w jej zylach plynie podobna krew. Jesli to jest dla Was zaskakujace,
        to widocznie macie klopoty z logicznym mysleniem.
        >
        Zaskakujące akurat nie jest. Polacy zawsze lubili mieć kogoś "swojego" u Boga,
        przykładem choćby Maryja - najbardziej ukochana w Polsce Żydówka. Nie od dziś
        wiadomo, że dobrze mieć znajomości :-)
      • Gość: Kagan Re: Bosz... IP: *.vic.bigpond.net.au 29.10.01, 02:19
        Gość portalu: macias napisał(a):

> Co za zalosny watek!
        LK: Zalosne sa w nim tylko wypowiedzi KATA i czesciowo takie jak twe...

> Wypowiedzi w nim zawarte swiadcza jedynie o prymitywizmie ich autorow!
        > Nie kazdy musi kochac Papieza, wywieszac jego obrazki w oknie i odmawiac
        > codziennie rozaniec za Jego zdrowie, ale to, co sie tu objawia to zwykle
        > chamstwo, brak pokory i ciemnota!
        LK: Jak sie ktos tak wywyzsza nad innych ludzi jak Wojtyla, to trzeba
        mu przypomniec ze on tez jest smiertelnikiem i grzesznikiem!
        >
        > Ja nie zyje kultem Papieza (ale go szanuje, popieram) i specjalnie nie
        > zauwazam drazniacych jego przejawow. Najwyrazniej jednak Wy ich szukacie
        > - idziecie na sile do kosciola, do kapliczek, wlaczacie Radio Maryja i msze
        > swiete w TV - a to wszystko nie dlatego, ze chcecie uczestniczyc w liturgii,
        > ale po to, zeby potem moc bredzic, ze Papiez jest czczony przez ogol
        > narodu i nigdzie nie mozna sie swobodnie ruszyc bez uslyszenia Jego imienia.
        LK: Bo to niestety prawda w Polsce. Ta obecnosc czarnych na kazdej
        uroczystosci, te msze w wojsku (co to za parodia mszy dla ludzi,
        ktorych zawodem jest zabijanie, czli lamanie Exodus 20:13) itp. itd.

> Nie dane jest Wam zrozumiec podstawowych zasad wiary (nie tylko katolickiej).
        > Waszym priorytetem jest ignorancja, arogancja i brak tolerancji. Nie jestem
        > wybitnie praktykujacym chrzescijaninem, nie slucham Radia Maryja i nie chadzam
        > na kazania o.Rydzyka, ale nigdy w zyciu nie przyszlo by mi do glowy obrazic
        > pierwsza na Ziemi po Bogu osobe w mojej wierze.
        LK: BREDZISZ! Wzgledem Boga jestesmy WSZYSCY ROWNI. Strasznie BLUZNISZ
        jesli sugerujesz, ze Pan Bog potrzebuje na Ziemii jakichkolwiek
        posrednikow. A Wojtyla modlac sie do kukly przedstawiajacej (podobno)
        Miriam (Marye), matke Jeszu (Jezusa) jest w otwartym konflikcie z
        Exodus 20:3, 4 & 5, za co z definicji musi isc dusza jego do PIEKLA!
        I ty go nam dajesz za przyklad: grzesznika i balwochwalce!
        Znajdz sobie lepsze przyklady do nasladowania, jak nie chcesz aby dusza
        twoja spotkala sie z dusza wojtylowa w piekle...
        >
        > Malo tego! Wy domagacie sie od Papieza skandali! Takie przeslanie zauwazylem w
        > jednej z wypowiedzi. To karygodne - wg Was to, za co caly swiat Papieza ceni i
        > kocha, co stalo sie niedoscignionym wzorcem - pochwala i czynienie dobra oraz
        > ganienie grzechu - w gruncie rzeczy przeciez obowiazki Papieza, stalo sie dla
        > Was przyczyna kpin! Wg Was Papiez powinien co jakis czas stracic kogos na
        > stosie, przeklac publicznie albo obrzucic blotem, czy tak? Czy wtedy nie bedzie
        > juz tych ironicznych komentarzy o religijnym ubezwlasnowolnieniu narodu
        > i 'rydzykostwie'?
        LK: Jaki caly swiat? Czy papieza kochaja Buddysci albo Hinduisci? Czy
        modla sie do niego masy Japonczykow albo Chinczykow? Czy jest on obiektem
        afektu Mizulmanow i wyznawcow Religii Mojzeszowej? Czy Protestanci uznaja go
        za obiekt modlow i afektow? Niestety, ale NIE!
        Wiec prosze cie, abys nie klamal publicznie, bo to jest wbrew Exodus 20:16!
        >
        > Uswiadomcie sobie, ze Papiez, podobnie jak jego odpowiednicy w innych
        > wyznaniach to lacznik z Bogiem, to osoba, ktorej nalezyta czesc sie nalezy.
        LK: Juz ci tlumaczylem, ze Bog, jako Wszechobecny i Wszechwiedzacy NIE
        potrzebuje zadnych lacznikow, a szczegolnie balwochwalcow i jawnych
        grzesznikow (jawnogrzesznikow?)!

> I nie dziwcie sie, ze wlasnie w Polsce znajdziecie najwiekszy odsetek ludzi,
        > ktorzy sa szczegolnie dumni, ze taka osoba (nastepca sw.Piotra!) wywodzi sie z
        > ich ziemi, w jej zylach plynie podobna krew.
        LK: O ile wiem, to tylko Polscy Zydzi (Chazarzy) maja "podobna" krew
        do wojtylowej. Czyzbys byl jednym z nich?

> Jesli to jest dla Was zaskakujace,
        > to widocznie macie klopoty z logicznym mysleniem.
        LK: To ty masz klopoty z logicznym mysleniem, jesli czytasz Biblie, a jej nie
        rozumiesz ani w zab (jesli jej nie czytujesz, to nie powinnes zabierac
        glosu, jako ignorant, na tematy religijne)!
        A te twoje insynuacje, ze Bog potrzebuje smiertelnikow jako "lacznikow"
        miedzy Nim a obiektami, ktore On sam stworzyl, sa klasycznym przykladem
        BRAKU LOGIKI! Szczegolnie ze tym rzekomym "posrednikiem" muialby byc
        w/g ciebie Karol Wojtyla - zatwardzialy grzesznik i balwochwalca!

> Natomiast wezcie sobie do serca inna prawde, ze jakiej narodowosci nie bylby
        > Papiez czy jego odpowiednicy w hinduizmie, mahometanizmie, prawoslawiu, itd.
        > to karygodne jest uwlaczanie mu, kpiarskie komentarze i nadawanie zalosnych
        > ironicznych przydomkow z powodu tego, ze czyni co mu polecono - dobro.
        LK: Jakby chcial czynic dobro, to moglby rozdac majatek kosciola na biednych,
        wzorcem tzw. swietych (np. Franciszek z Asyzu), obrzucic ekskomunika
        wszystkich katolikow co biora udzial w masowym zabijaniu innych ludzi
        (np. podczas wojny) i nakazac wszystkim katolikom bierny opor przeciwko
        rzadom, popierajacym niesprawiedliwe wojny, np. bombardowanie Afganistanu
        w odwet za to, co zrobily w USA amerykanskie samoloty, starujace z
        zaloga amerykanska z amerykanskich lotnisk...
        KAGAN
    • Gość: kagan Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.vic.bigpond.net.au 27.10.01, 10:57
      Gdy Wojtyla umrze, to:
      I. Na pewno:
      1. Dzieci beda recytowac w szkole wierszyki typu:
      "Umarl Ojciec Swiety Jan Pawel II, placze Tyber i Wisla, jecza rzeki
      brazylijskie, lamentuja potoki wloskie..."
      2. JP II pojdzie do piekla, chocby za te modly do Maryi, boga falszywego, i
      propagowanie jej, jakze poganskiego, kultu (Exodus 20:3-5).
      3. Konklawe wybierze nowego papieza.
      II. Byc moze:
      1. Nowy papiez bedzie murzynem.
      2. Ojciec Rydzyk i Pralat Jankowski utworza wtedy Narodowy Katolicki Kosciol
      Polski, niezalezny od Rzymu.
      3. Dojdzie do rozlamu wsrod polskich katolikow.
      4. Rydzyk zostanie antypapiezem a Jankowski antyprymasem.
      5. Maryja zostanie oficjalnie ogloszona Krolowa Polski i Hetmanem Koronnym WP.
      6. Polska wystapi z NATO, bo z takim hetmanem nie bedziemy potrzebowac
      ani paktow ani sojuszy...
      • Gość: KAT Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 11:06
        następny żydek
        • Gość: kagan Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.vic.bigpond.net.au 27.10.01, 11:21

> następny żydek
          ... zostanie papiezem!

• Gość: Ktos Re: Co się stanie kiedy Ojciec Sw.umrze IP: *.telia.com 27.10.01, 12:10
            Napewno zniknie ostatnia prawdziwa ostoja moralnosci spokoju i milosci do
            blizniego.Rozpeta sie na calego wojna na swiecie bez zadnego wspolczucia dla
            czlowieka.Izrael ucierpi najwiecej i sprawdza sie przepowiednie stare.Beda
            wszystkie kraje Europy cierpiec.Czlowiek bedzie calowal slad drugiego czlowieka
            zycie bedzie prawie wyniszczone,przez wojny biologiczne i
            termojadrowe.Pamietajcie dopuki On zyje to sie jeszcze jako tako wszytko
            trzyma, ale juz sie zaczelo....Przynajmniej w obecnej chwili niech znikna
            niesnaski miedzy roznymi narodowosciami.Glownie mam na mysli i zydow i
            polakow.Jedni bez drugich zyc nie moga.To poco sie klocic w tej przedostatniej
            chwili.Pamietajcie w kazdym polaku plynie troche krwi zydowskiej ,a w kazdym
            zydzie plynie troche krwi polskiej.Ot tak sobie na glos pomyslalem.
            • Gość: Hell_boy Re: Co się stanie kiedy Ojciec Sw.umrze IP: 193.178.168.* 27.10.01, 12:57
              Poczekamy zobaczymy. W kazdym razie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze juz
              niedlugo pojedzie papiez nogami do przodu...
              • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy Ojciec Sw.umrze IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 02:16
                Gość portalu: Hell_boy napisał(a):

> Poczekamy zobaczymy. W kazdym razie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze juz
                > niedlugo pojedzie papiez nogami do przodu...

LK: Wbrew pozorom, Wojtyla NIE jest niesmiertelny...
            • Gość: karol w. Re: Co się stanie kiedy Ojciec Sw.umrze IP: 65.93.4.* 27.10.01, 17:33
              co za bdzury !
              • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy Ojciec Sw.umrze IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 02:18
                Gość portalu: karol w. napisał(a):

> co za bdzury !

LK: czyli ze wierzysz, iz Wojtyla JEST niesmiertelny!
                O tempora! O mores!
                • Gość: JJ Do: Kagan IP: *.chicago.il.ameritech.net 30.10.01, 01:10

>
                  > LK: czyli ze wierzysz, iz Wojtyla JEST niesmiertelny!
                  > O tempora! O mores!

"ty" (bo z duzej litery nie zaslugujesz) parszywa gnido prawdopodbnie zydowska,
                  jak dlugo jeszcze bedziesz szczekal na tym forum i obrazal nas Polakow i naszego
                  najwiekszego rodaka. Zamknij pysk psychopacie, bo to nie sztuka szkalowac
                  anonimowo chowajac glowe w piasek.
                  • Gość: Balzer Re: Do: Kagan IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 01:23

Gość portalu: JJ napisał(a):

>
                    > >
                    > > LK: czyli ze wierzysz, iz Wojtyla JEST niesmiertelny!
                    > > O tempora! O mores!
                    >
                    > "ty" (bo z duzej litery nie zaslugujesz) parszywa gnido prawdopodbnie zydowska,
                    >
                    > jak dlugo jeszcze bedziesz szczekal na tym forum i obrazal nas Polakow i naszeg
                    > o
                    > najwiekszego rodaka. Zamknij pysk psychopacie, bo to nie sztuka szkalowac
                    > anonimowo chowajac glowe w piasek.

Nastepny maniak. Cwany jestes bo w Stanach siedzisz i nie musisz znosic tego co Polacy w kraju czyli kultu "naszego najwiekszego rodaka".
            • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy Ojciec Sw.umrze IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 02:15
              Gość portalu: Ktos napisał(a):

Napewno zniknie ostatnia prawdziwa ostoja moralnosci spokoju i milosci do
              blizniego.
              LK: Ja jakos tej milosci nie doswiadczylem, podobnie jak ofiary
              amerykanskich bomb w Afganistanie. Dlaczego Wojtyla nie oblozy USA
              klatwa za te podejscie "zab za zab, oko za oko", dlaczego nie
              nakaze amerykanskim katolikom nieposluszenstwa wobec niesprawiedliwej
              wladzy doczesnej? Czyzby to mialo jakis zwiazek z finasowaniem
              deficytu watykanskiego przez USA?

Rozpeta sie na calego wojna na swiecie bez zadnego wspolczucia dla
              czlowieka.
              LK: Przeceniasz, i to znacznie, wage Watykanu...

Izrael ucierpi najwiecej i sprawdza sie przepowiednie stare.
              LK: To dobrze. Oni sobie zasluzyli na te cierpienia, to nowe
              wcielenie III Rzeszy!

Beda wszystkie kraje Europy cierpiec.
              LK: A to dla czego?

Czlowiek bedzie calowal slad drugiego czlowieka.
              LK: Co widzisz w tym zlego?

Zycie bedzie prawie wyniszczone, przez wojny biologiczne i
              termojadrowe.
              LK: A kto jest teraz supermocarstwem?

Pamietajcie dopuki (SIC) On zyje to sie jeszcze jako tako wszytko
              trzyma, ale juz sie zaczelo....Przynajmniej w obecnej chwili niech znikna
              niesnaski miedzy roznymi narodowosciami.Glownie mam na mysli i zydow i
              polakow.Jedni bez drugich zyc nie moga.
              LK: Mnie bez Zydow zylo sie b. dobrze...

To poco sie klocic w tej przedostatniej chwili.Pamietajcie w kazdym polaku
              plynie troche krwi zydowskiej ,a w kazdym zydzie plynie troche krwi polskiej.
              LK: Nie zydowskiej, a CHAZARSKIEJ!

Ot tak sobie na glos pomyslalem.
              LK: Myslec ci wolno, obys tylko swych pomyslow nie probowal wprowadzic w zycie!
            • joanelle Re: Co się stanie kiedy Ojciec Sw.umrze 28.10.01, 16:01
              Ty naprawdę w to wierzysz??????
              Człowieku, większość ludzi na świecie NIE jest katolikami i śmierć papieża nic
              w nich nie zmieni.
          • chaladia Re: Co się stanie kiedy tzw. 27.10.01, 19:34
            Brawo Kagan!
            To jedno stanowi konkluzję całego watku!
            • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 02:20
              chaladia napisał(a):

> Brawo Kagan!
              > To jedno stanowi konkluzję całego watku!
              LK: Podziekowac nalezy raczej KATowi (KATolowi?) za jego
              EKSTRAORDYNARYJNA glupote!

• avanos Re: Co się stanie kiedy tzw. 09.11.01, 21:56
          jak przeczytałem twoją wypowiedż ze śmiechu spadła mi jarmułka. Ojciec Święty
          ma taką samą.
    • Gość: Matt Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 13:28
      To bedzie straszny dzien dla zacofanego polskiego spoleczenstwa. Jednak we
      wszystkim trzeba znalezc jakies plusy. Ten dzien bedzie poczatkiem gwaltownego
      wzrostu sprzedazy roznych gadzetow apropo JP2. Ja chyba skopiuje pomysl
      amerykanow z papierem toaletowym z wizerunkiem Osamy, tylko z innym photosem!
      Powinien taki gadzet sprzedawac sie jak swieze buleczki, przeciez polscy
      fanatycy religijni chca miec boga i papieza wszedzie!
      • Gość: KAT Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 13:53
        NA was nawet szkoda kuli.
        • Gość: emilia Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.15.vie.surfer.at 27.10.01, 14:09

> NA was nawet szkoda kuli.

ZGADZAM SIE Z TOBA
          • Gość: krotki Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.torun.mm.pl 27.10.01, 16:07

> Gość portalu: KAT napisał(a):
            >
            > > NA was nawet szkoda kuli.
            >
            > ZGADZAM SIE Z TOBA

wiele z wypowiedzi z tego wątku jest po prostu głupich, ale sam problem nie.
            Jest to normalne, ze przewiduje sie co bedzie w przyszłości ( np. agencje prasowe
            mają zawsze gotowe nekrologi wybitnych postaci - JP II oczywiście tez - nawet ma
            taka wersje przygotowana radio Watykan) zatem to nie jest nagnne,
            Równiez rozważania co będzie potem nie sa idiotyczne KAZDY NORMALNY CZŁOWIEK JE
            PROWADZI - mozna prowadzic je równiez tak jak Kagan przewidując wcale nie głupio
            że Rydzyk rozwinie skrzydła zapominajc, że to JP II mu je podcinał można
            zastaanwaiac sie co będzie z wątkiem ekonomicznym np. 30 dniowa żałoba a handel,
            rozrywaka. Zatem co uważam za głupie - niestety ton niektórych wypowiedzi
            niepotrzebnie napastliwy i oczywiście wypowiedz prawdziwie miłosernrgo katolika
            KATa grożąceko morderstwami, plującego na Żydów i szokująca wypowieź Emili
            również wyrażających zgode na zabijanie - szkoda, że KAT i Emilia sa na tyle
            głupi ze nie zozumieli co mówił niejaki Chrystus o nadstawianiu drugiego polika
            szkoda że żyją w Kościele średniowiecznym ze stosami i mordowaniem w imie Boga.
            Na szczęście JP II dalego do takich debili. Wole kosciół Tischnera ,
            Bocheńskiego, Chrapka i wielu innych uczciwych i miłosiernych ludzi.
            KAT i Emilia razem z Rydzykiem to wypadek Koscioła - ale on ma 2 000 lat i wiele
            takich wyskokow przeżył, przezyle i wyżej wspomnianych.

A ocene JP II zostawny historii natomiast zastanawianie się nad implikacjami
            smierci JP II jest o tyle zasadne że trzeba pamietac że świat był przed Nim i
            będzie ( niewiadomo tylko czy z nami!!) i miejmy nadzieję długo.

A jak uwazam co sie stanie? Realistycznie -jeśli w ciągu 4 lat ( SLD u władzy)
            to bez idiotycznych działań. A co w Watykanie mam nadzieję że w konklawe czai sie
            jakichs Gorbaczow i on przejmie Tiarę i dokana zmian w kościele nawet godząc sie
            na koniec papiestwa ( nie religii i wiary w Chrystusa). Oby tak było, bo głupota
            obecnego systemu - celibat, spowiedź, odcinanie kobiet od kapaństwa,
            pompatyczniośc, chciwość i obłuda mam nadzieje musi miec kiedys koniec,

pozdrawiam wszystkich.
            • Gość: emilia Re: do krotkiego IP: *.15.vie.surfer.at 27.10.01, 17:00
              Gość portalu: krotki napisał(a):

> Gość portalu: emilia napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: KAT napisał(a):
              > >
              > > > NA was nawet szkoda kuli.
              > >
              > > ZGADZAM SIE Z TOBA
              >
              > wiele z wypowiedzi z tego wątku jest po prostu głupich, ale sam problem nie.
              > Jest to normalne, ze przewiduje sie co bedzie w przyszłości ( np. agencje praso
              > we
              > mają zawsze gotowe nekrologi wybitnych postaci - JP II oczywiście tez - nawet m
              > a
              > taka wersje przygotowana radio Watykan) zatem to nie jest nagnne,
              > Równiez rozważania co będzie potem nie sa idiotyczne KAZDY NORMALNY CZŁOWIEK J
              > E
              > PROWADZI - mozna prowadzic je równiez tak jak Kagan przewidując wcale nie głup
              > io
              > że Rydzyk rozwinie skrzydła zapominajc, że to JP II mu je podcinał można
              > zastaanwaiac sie co będzie z wątkiem ekonomicznym np. 30 dniowa żałoba a hande
              > l,
              > rozrywaka. Zatem co uważam za głupie - niestety ton niektórych wypowiedzi
              > niepotrzebnie napastliwy i oczywiście wypowiedz prawdziwie miłosernrgo katolika
              >
              > KATa grożąceko morderstwami, plującego na Żydów i szokująca wypowieź Emili
              > również wyrażających zgode na zabijanie - szkoda, że KAT i Emilia sa na tyle
              > głupi ze nie zozumieli co mówił niejaki Chrystus o nadstawianiu drugiego polika
              >
              > szkoda że żyją w Kościele średniowiecznym ze stosami i mordowaniem w imie Boga.
              >
              > Na szczęście JP II dalego do takich debili. Wole kosciół Tischnera ,
              > Bocheńskiego, Chrapka i wielu innych uczciwych i miłosiernych ludzi.
              > KAT i Emilia razem z Rydzykiem to wypadek Koscioła - ale on ma 2 000 lat i wie
              > le
              > takich wyskokow przeżył, przezyle i wyżej wspomnianych.
              >
              > A ocene JP II zostawny historii natomiast zastanawianie się nad implikacjami
              > smierci JP II jest o tyle zasadne że trzeba pamietac że świat był przed Nim i
              > będzie ( niewiadomo tylko czy z nami!!) i miejmy nadzieję długo.
              >
              > A jak uwazam co sie stanie? Realistycznie -jeśli w ciągu 4 lat ( SLD u władzy)
              >
              > to bez idiotycznych działań. A co w Watykanie mam nadzieję że w konklawe czai s
              > ie
              > jakichs Gorbaczow i on przejmie Tiarę i dokana zmian w kościele nawet godząc s
              > ie
              > na koniec papiestwa ( nie religii i wiary w Chrystusa). Oby tak było, bo głupot
              > a
              > obecnego systemu - celibat, spowiedź, odcinanie kobiet od kapaństwa,
              > pompatyczniośc, chciwość i obłuda mam nadzieje musi miec kiedys koniec,
              >
              > pozdrawiam wszystkich.

PROSZE "KROTKIEGO" O DLUZSZA REFLEKSJE NAD SAMYM SOBA I SWOIMI WYPOWIEDZIAMI ! A
              MOZE MAMY TU DO CZYNIENIA Z KABARETEM ? "... KAT, EMILIA I RYDZYK TO WYPADAK
              KOSCIOLA... " HA HA HA, CZEGOS TAK GLUPIEGO I WYSSANEGO Z PALCA DAWNO JUZ NIE
              SLYSZALAM. CZEKAM Z NIECIERPLIWOSCIA NA DALSZE BZDURY "GENIALNEGO" KROTKIEGO .
              • krotki Re: do krotkiego 27.10.01, 17:44

>
                > PROSZE "KROTKIEGO" O DLUZSZA REFLEKSJE NAD SAMYM SOBA I SWOIMI WYPOWIEDZIAMI !
                > A
                > MOZE MAMY TU DO CZYNIENIA Z KABARETEM ? "... KAT, EMILIA I RYDZYK TO WYPADAK
                > KOSCIOLA... " HA HA HA, CZEGOS TAK GLUPIEGO I WYSSANEGO Z PALCA DAWNO JUZ NIE
                > SLYSZALAM. CZEKAM Z NIECIERPLIWOSCIA NA DALSZE BZDURY "GENIALNEGO" KROTKIEGO .

Twa wypowiedź to agresja właśnie bez refleksji - ja nie jestem genialny ale nie
                jestem idiota - w odróżnieniu, (piszesz z definicji z dużej litery czy w domu tez
                tak krzyczysz??) czyli nie przekonuje mnie do wiary krzyk, obłuda i chciwość
                Rydyka i im podobnych . Jeżeli nie zaliczas sie do fanów RM to to napisz jezeli
                zaiczas sie to słuchaj dalej, tylko módl sie do Rydzyka a Bogu i Chrustusowi daj
                spokój - zrób sobie kolejną Madonne, tęp zydów masonów i innych A nie zapimnij że
                Chrystujs i Maryja to zydzi zatem chaja na żydów.

Pozdrawiam .
                • Gość: emilia Re: do krotkiego IP: *.15.vie.surfer.at 28.10.01, 02:00
                  krotki napisał(a):

>
                  > >
                  > > PROSZE "KROTKIEGO" O DLUZSZA REFLEKSJE NAD SAMYM SOBA I SWOIMI WYPOWIEDZIA
                  > MI !
                  > > A
                  > > MOZE MAMY TU DO CZYNIENIA Z KABARETEM ? "... KAT, EMILIA I RYDZYK TO WYPAD
                  > AK
                  > > KOSCIOLA... " HA HA HA, CZEGOS TAK GLUPIEGO I WYSSANEGO Z PALCA DAWNO JUZ
                  > NIE
                  > > SLYSZALAM. CZEKAM Z NIECIERPLIWOSCIA NA DALSZE BZDURY "GENIALNEGO" KROTKIE
                  > GO .
                  >
                  > Twa wypowiedź to agresja właśnie bez refleksji - ja nie jestem genialny ale ni
                  > e
                  > jestem idiota - w odróżnieniu, (piszesz z definicji z dużej litery czy w domu t
                  > ez
                  > tak krzyczysz??) czyli nie przekonuje mnie do wiary krzyk, obłuda i chciwość
                  > Rydyka i im podobnych . Jeżeli nie zaliczas sie do fanów RM to to napisz jezeli
                  >
                  > zaiczas sie to słuchaj dalej, tylko módl sie do Rydzyka a Bogu i Chrustusowi da
                  > j
                  > spokój - zrób sobie kolejną Madonne, tęp zydów masonów i innych A nie zapimnij
                  > że
                  > Chrystujs i Maryja to zydzi zatem chaja na żydów.
                  >
                  > Pozdrawiam .

"KROTKI", TOBIE = WAM = PANU NIE DA SIE DOGODZIC. CZEPIASZ SIE WSZYSTKIEGO A BRAK
                  ARGUMENTOW. SAME STWIERDZENIA BEZ POKRYCIA. CZYTAM TWOJE = WASZE = PANA
                  WYPOWIEDZI NA INNE TEMATY (NP. O PANI PIWNIK)I OBSERWUJE BRAK KONSEKWENCJI: RAZ
                  PRZESZKADZAJA MALE LITERY, INNYM RAZEM DUZE; SWOICH BLEDOW NIE ZAUWAZASZ; CIAGLE
                  COS INSYNUUJESZ, GLUPIO GADASZ BEZ KONTEKSTU; O KAFEJKACH INTERNETOWYCH NIE
                  SLYSZALES WIEC ROZNYCH LUDZI PODCIAGASZ POD JEDNA OSOBE; ODNOSZE WRAZENIE, ZE
                  JESTES SFRUSTROWANY I DZIKI Z SAMOTNOSCI, WSZEDZIE DOPATRUJESZ SIE ZLA I MASZ
                  MANIE PRZESLADOWCZA. LECZ SIE, PANIE KROTKI;
                  • Gość: krotki Re: do krotkiego IP: *.torun.mm.pl 28.10.01, 10:14

>
                    >
                    > "KROTKI", TOBIE = WAM = PANU NIE DA SIE DOGODZIC. CZEPIASZ SIE WSZYSTKIEGO A BR
                    > AK
                    > ARGUMENTOW. SAME STWIERDZENIA BEZ POKRYCIA. CZYTAM TWOJE = WASZE = PANA
                    > WYPOWIEDZI NA INNE TEMATY (NP. O PANI PIWNIK)I OBSERWUJE BRAK KONSEKWENCJI: RAZ
                    >
                    > PRZESZKADZAJA MALE LITERY,

Tak bo ja zwracasz sie do kogos to kultura i zasady języka polsiego nakazują
                    pisac z dużej litery

INNYM RAZEM DUZE;
                    Proszę czytaj uwaznie przeszkadzaja duże litery w tekście bo to krzyk

SWOICH BLEDOW NIE ZAUWAZASZ;
                    Oj zauważam np kultury dyskusji na forum uczyłem sie od Pitura i Sekciarza oraz
                    innych . Staram się natomiast nie przyswajac obyczajów KATa , MMM no i niestety
                    Twoich - np krzyku ( duże litery to krzyk w necie).

CIAGLE COS INSYNUUJESZ, GLUPIO GADASZ BEZ KONTEKSTU;
                    chyba mylisz mnie z kims nigdy nie insynuowałem , równiez nie jestem Lechem i nie
                    pisze w powietrze tylko odpowiadam - równiez nie zakładam nigdy wątków

O KAFEJKACH INTERNETOWYCH NIE SLYSZALES WIEC ROZNYCH LUDZI PODCIAGASZ POD JEDNA
                    OSOBE;
                    Biedactwo w przenosni i dosłownie,
                    w przenosni ; po to uzywamy nicków by sie odróżniac a jeżeli ktoś sie podszywa
                    pd kogos to nie moja wina
                    dosłownie; wynika z tego Twój brak mobilnej łączności z siecia a może nawet
                    stacjonarnej - współczuje - cięzko CI w tej Austrii. wracaj.

ODNOSZE WRAZENIE, ZE JESTES SFRUSTROWANY I DZIKI Z SAMOTNOSCI

w 100% pudło raczej jestem zadowolony i spełniony zawodowo, rodzinnie-finansowo
                    też ( jest watek z którego wynika mój stan majątkowy)

, WSZEDZIE DOPATRUJESZ SIE ZLA I MASZ MANIE PRZESLADOWCZA.

bredzisz

LECZ SIE, PANIE KROTKI;

głupota szczególnie przez siec nie jest zaraźliwa zatem nie musze sie leczyc

Pozdrawiam.
            • Gość: kagan Do "krotkiego" IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 04:26
              Zasadniczo sie z toba zgadzam, ale pamietaj, ze Gorby doprowadzil ZSRR,
              a wiec i Rosje do upadku. Naiwny Michas wierzyl, ze jak sie zgodzi na
              zjednoczenie Niemiec, to NATO zatrzyma sie na Odrze i Nysie.
              A teraz Rosja jest okrazona w Europie i okolicach przez NATO od polnocy
              (Norwegia), przez centrum (Polska) i poludnie (Turcja). To samo bedzie, jak
              wladze w Watykanie obejmie reformator: koniec Watykanu, przynajmniej jako
              "minimocarstwa". Oczywiscie, jak wladze przejmie kolejny reprezentant
              koscielnego betonu, to wynik bedzie ten sam, tyle ze koszta wieksze.
              Po prostu Watykan, jak dawniej Rzym czy Bizancjum, a niedawno ZSRR
              osiagnal swoja date waznosci, i z definicji musi sie rozpasc.
              I to raczej predzej niz pozniej...
              A religia, oczywiscie, przezyje - tyle ze w zmienionej formie,
              tak roznej od obecnego katolicyzmu, jak tenze katolicyzm jest
              rozny od religii zydowskiej...
              Pozdrawiam
              Kagan z Kaganow, ale nie Kaganowicz!
              Raczej von Kaganoff!
              • Gość: krotki do Kagana IP: *.torun.mm.pl 28.10.01, 09:50
                "Cholera" nie mam co napisac tez tak uważm.

Pozdrawiam
              • Gość: krotki do Kagana IP: *.torun.mm.pl 28.10.01, 13:33
                "Cholera" nie mam co napisac tez tak uważm.

Pozdrawiam
                • Gość: krotki Re: do Kagana IP: *.torun.mm.pl 28.10.01, 13:36
                  ciekawe dlaczego wysłało sie dwa razy??
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Kagan Re: do Kagana IP: *.vic.bigpond.net.au 29.10.01, 01:57

> ciekawe dlaczego wysłało sie dwa razy??
                    > Pozdrawiam
                    LK: Interwencja Opatrznosci...

• chaladia Re: Co się stanie kiedy tzw. 27.10.01, 19:39
          No to spróbuj bagnetem. Ale uważaj, bo ja kuli na Ciebie nie pożałuję w obronie
          koniecznej.
        • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 02:59

TAKO RZECZE PRAWDZIWY KATolik!
          • Gość: emilia Re: do Kaganowicza ze wsi Kaganki IP: *.15.vie.surfer.at 28.10.01, 15:02
            Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Gość portalu: KAT napisał(a):
            >
            > > NA was nawet szkoda kuli.
            >
            > TAKO RZECZE PRAWDZIWY KATolik!

Kaganowicz, nie wydzieraj sie, duze litery to wedlug "krotkiego" wrzask ! Wiec
            spokojnie i bez emocji. Kolezka "krotki" cenzuruje.
            • Gość: Kagan Re: do Kaganowicza ze wsi Kaganki IP: *.vic.bigpond.net.au 29.10.01, 02:26

> Gość portalu: Kagan napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: KAT napisał(a):
              > >
              > > > NA was nawet szkoda kuli.
              > >
              > > TAKO RZECZE PRAWDZIWY KATolik!
              >
              > Kaganowicz, nie wydzieraj sie, duze litery to wedlug "krotkiego" wrzask ! Wiec
              > spokojnie i bez emocji. Kolezka "krotki" cenzuruje.

LK: Transmisja DUZYCH literek kosztuje tyle samo co malych...
              Von Kaganoff
              z majatku Kaganowice Wielkie (dawniej Gross Kaganovitchen)

• Gość: emilia Re: do Kaganowicza ze wsi Kaganki IP: *.15.vie.surfer.at 30.10.01, 01:01

>
                > > Gość portalu: Kagan napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: KAT napisał(a):
                > > >
                > > > > NA was nawet szkoda kuli.
                > > >
                > > > TAKO RZECZE PRAWDZIWY KATolik!
                > >
                > > Kaganowicz, nie wydzieraj sie, duze litery to wedlug "krotkiego" wrzask !
                > Wiec
                > > spokojnie i bez emocji. Kolezka "krotki" cenzuruje.
                >
                > LK: Transmisja DUZYCH literek kosztuje tyle samo co malych...
                > Von Kaganoff
                > z majatku Kaganowice Wielkie (dawniej Gross Kaganovitchen)
                >
                >

... czyli kundel co glosno szczeka, ale Pana sie boi... ("von" pisze sie z malej
                litery a "Groß" przez "ß" .... widac pod gorke bylo do szkoly, oj pod gorke).
                • Gość: krotki Re: do Kaganowicza ze wsi Kaganki IP: *.torun.mm.pl 30.10.01, 21:51

>
                  > > Gość portalu: emilia napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: Kagan napisał(a):
                  > > >
                  > > > > Gość portalu: KAT napisał(a):
                  > > > >
                  > > > > > NA was nawet szkoda kuli.
                  > > > >
                  > > > > TAKO RZECZE PRAWDZIWY KATolik!
                  > > >
                  > > > Kaganowicz, nie wydzieraj sie, duze litery to wedlug "krotkiego" wrz
                  > ask !
                  > > Wiec
                  > > > spokojnie i bez emocji. Kolezka "krotki" cenzuruje.
                  > >
                  > > LK: Transmisja DUZYCH literek kosztuje tyle samo co malych...
                  > > Von Kaganoff
                  > > z majatku Kaganowice Wielkie (dawniej Gross Kaganovitchen)
                  > >
                  > >
                  >
                  > ... czyli kundel co glosno szczeka, ale Pana sie boi... ("von" pisze sie z male
                  > j
                  > litery a "Groß" przez "ß" .... widac pod gorke bylo do szkoly, oj pod gorke).

odpowiem Ci zamiast Kagana w tym tkwi różnica pomiedzy toba a kaganem ,ze on wie
                  dlaczego pisze sie raz z malej litery a raz z duzej, Ty niedawno mnie atakowałas
                  że sie czepiam o duże i małe litery - a teraz sama bełkoczesz cos na ten temat
                  nie zauważając ironi.
                  {Pozdrawiam.

PS gratuliuje juz nuczyłaś pisac sie z małej litery - to juz coś.
                • Gość: kagan Re: do Kaganowicza ze wsi Kaganki IP: *.arts.monash.edu.au 05.11.01, 23:55

>
                  > > Gość portalu: emilia napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: Kagan napisał(a):
                  > > >
                  > > > > Gość portalu: KAT napisał(a):
                  > > > >
                  > > > > > NA was nawet szkoda kuli.
                  > > > >
                  > > > > TAKO RZECZE PRAWDZIWY KATolik!
                  > > >
                  > > > Kaganowicz, nie wydzieraj sie, duze litery to wedlug "krotkiego" wrz ask !
                  > > Wiec> spokojnie i bez emocji. Kolezka "krotki" cenzuruje.
                  > >
                  > > LK: Transmisja DUZYCH literek kosztuje tyle samo co malych...
                  > > Von Kaganoff
                  > > z majatku Kaganowice Wielkie (dawniej Gross Kaganovitchen)

>
                  > ... czyli kundel co glosno szczeka, ale Pana sie boi... ("von" pisze sie z malej
                  > litery a "Groß" przez "ß" .... widac pod gorke bylo do szkoly, oj pod gorke).
                  LK: Mila dziewico Emilio!
                  Ja jestem taki specjalny "VON", co sie czasem pisze z DUZEJ LITERY!
                  A ze pisze z Australii, to moj komupter NIE ma latwego dostepu do niemieckich
                  literek. Nawet w niemieckich tekstach spotyka sie przecie GROSS "spelled" przez "SS"!
                  Widac, ze NIE masz sie do czego przyczepic, biedaczko...
                  DE KAGANOWSKIJ
                • Gość: leslawc Re: do Kaganowicza ze wsi Kaganki IP: *.uk.neceur.com 07.11.01, 17:21
                  wer haette gedacht dass du so gut deutsch kannst? Ich wuerde franzoesich
                  vorziehen
        • Gość: Bo Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.chicago.il.ameritech.net 30.10.01, 01:14

Masz racje, komora gazowa by byla lepsza.
    • Gość: karol w. korea polnocna, swietlany przyklad IP: 65.93.4.* 27.10.01, 17:26
      gdy straszny staruch watykanski pojdzie tam, gdzie nalezy, do zydowskiego bozka
      jehowy, dojdzie w polszcze do powodzi bo owce beda tak plakac i beczec. dzwony
      beda bic dniem i noca, tlumy na kolana padac, baby jak emilia biustonosze z
      siebie rwac, masy sie w czarne beda ubierac - wiac stamtad ! chocby do
      afganistanu.
    • Gość: Papas Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 27.10.01, 20:33
      Zupełnie nic.powstanie tylko jeszcze kilka pomników IP drugiego i LRP
      rozpocznie wielki płacz ogłaszając tragedie narodową. Życie jednak popłynie
      dalej będą biedni i bogaci, bezrobotni i pracujący i może SLD zapewni lepsze
      czasy choć wszystko wskazuje że długo nam przyjdzie na to czekać.
    • Gość: zorak Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 27.10.01, 20:43
      Ciesze się bardzo ze tyle osob potraktowalo ten watek powanzei bo szczerze
      powiedziawszy spodziewalem się ze dostane wiecej odpowiedzi w typie emilki czy
      kata � ale na cale szczescie sa jeszcze myslacy ludzie na tym swiecie a nie
      tylko tacy zapatrzeni w wielkiego guru...
      Je�li chodzi o nasza droga emilke � bo przypadek kata pomijam � nie warto się
      meczyc z analiza - to musze z przykroscia zauwazyc ze jestes potwornie
      ograniczona -chociazby dlatego ze wyjawiajac od razu tak skrajne poglady
      prowokujesz u mnie jeszcze wieksza radykalizacje moich wypowiedzi (co zreszat
      widac w mojej odpowiedzi do ciebie wyzej) Az strach co się stanie kiedy tacy
      ludzie po ewentualnej smierci pana wojtyly będš wyprawiac � dla nich już żaden
      papiez nie bedize tak dobry - narodzi się mit Jana Pawla Wielkiego, Swietego,
      i o innych przydomkach...
      Bardzo mardze zreszta na ten temat wypowiedzial się kagan � doceniam i uznaje.
      Po papiezu będzie jak po stalinie � albo będzie ktos jeszcze bardziej radykalny
      albo ktos bardziej liberalny � az nie wiem która opcja gorsza � konserwatysta
      przykreci srube jeszcze bardziej a liberala wyklna polscy katolicy... i
      rzeczywiscie dojdzie do rozlamu...
      Taki rozlam bylby zreszta �jak mi się wydaje � faktem o dwojakim charakterze. Z
      jedej strony totalna radykalizacja nastrojow w jednym skrzydle katolicyzmu -
      nagonka na �zydow� � to o lewicy, �zboczencow� � to o gejach i
      lesbijkach , �zabojcow dzieci poczetych� � to o lekarzach dokonujacych aborcji
      etc.
      Z drugiej jednak strony mogloby się okazac ze rozlam przyczynia się do
      odchodzenia ludzi od katolicyzmu � i laicyzacji w spoleczenstwie � bo co to za
      kosciol który się dzieli �i to w polsce gdzie kosciol poza niedlugim okresem
      reformacji i tolerancji (piekne czasy...) był zawsze ostoja i monolitem...
      A co do maciasa � jako niekatolik nie jestem w obowiazku być czolobitnym wobec
      jakichkolwiek instytucji które nie sa dla mnie autorytetami � tak samo uznaje
      ze ty możesz np. nie uznawac moich autorytetow � nie wymagaj ode mnie zebym był
      admiratorem pana wojtyly bo nie będę. Może i polski kosciol jest w wiekszosci
      taki jak mowisz � spokojny, dobry i otwarty � ale je�li tak jest to dlaczego
      najbardziej slyszalny jest glos radia maryja... a tzw. polscy katolicy
      zachowuja się jakby mieli monopol na prawde?
      I na koniec male przemyslenie � kiedys czytalem dosyc ciekawy artykul w
      wyborczej bodajze albo w polityce nie pamietam i utkwilo mi stamtad takie
      zdanie ze gdyby hitler zmarl w roku 1938 to bylby pamietany jako wytrawny
      polityk który doprowadzil niemcy do potegi terytorialnej � i toute proportions
      gardees � tak samo jest z p. wojtyla � gdyby mu się umarlo w 1991 roku � pewnie
      dzis nie bylbym zacieklym ateista ale umiarkowanym katolikiem wychowanym w
      legendzie �dobrego polskiego paieza pogromcy komunizmu i duchowego przewodnika
      polakow�
      W koncu los sklada się z przypadkow...
      • Gość: bee Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.tor.pathcom.com 27.10.01, 21:54
        to jest polskie forum i polskie myslenie
        co powiecie na (co ta trupia kukla jest jeszcze papiezem).trudno jest to
        przelknac ale taka opinie maja inni ludzie ktorym obca jest polska ,katolicyzm
        i polska mentalnosc
      • Gość: Kagan Do Zorak'a IP: *.vic.bigpond.net.au 29.10.01, 02:40

> Ciesze się bardzo ze tyle osob potraktowalo ten watek powanie (...)
        > Jesli chodzi o nasza droga emilke, bo przypadek kata pomijam, nie warto się
        > meczyc z analiza - to musze z przykroscia zauwazyc ze jestes potwornie
        > ograniczona (...)
        LK: To niestety nieodlaczna cecha katolikow. Oni nawet nie znaja Pisma
        Swietego, a wyglaszaja autorytatywne opinie na tematy zwiazane z religia...
        (...)
        > - narodzi się mit Jana Pawla Wielkiego, Swietego, i o innych przydomkach...
        LK: Tak bywa po smierci. Jeszu tez pogardzal Miriam, swa rodzona matka
        przeciez, przeklinal drzewa i miejscowosc, ze go nie sluchaly, glosil wszem i
        wobec iz przynosi nie pokoj, ale miecz (Mateusz 10:34), a katolicy, a nawet i
        sporo protestantow wierzy w ten mit "dobrego Jezuska"...
        Nil novi sub sole!

> Bardzo mardze zreszta na ten temat wypowiedzial się kagan � doceniam i uznaje.
        > Po papiezu będzie jak po stalinie � albo będzie ktos jeszcze bardziej radykalny
        > albo ktos bardziej liberalny � az nie wiem która opcja gorsza � konserwatysta
        > przykreci srube jeszcze bardziej a liberala wyklna polscy katolicy... i
        > rzeczywiscie dojdzie do rozlamu...
        LK: Dziekuje za komplementa. Wrodzona skromnosc nie pozwala mi na dluzsze
        komentarze w tym miejscu...
        > Taki rozlam bylby zreszta �jak mi się wydaje � faktem o dwojakim charakterze. Z
        > jedej strony totalna radykalizacja nastrojow w jednym skrzydle katolicyzmu -
        > nagonka na �zydow� � to o lewicy, �zboczencow� � to o gejach i
        > lesbijkach , �zabojcow dzieci poczetych� � to o lekarzach dokonujacych aborcji
        > etc.
        > Z drugiej jednak strony mogloby się okazac ze rozlam przyczynia się do
        > odchodzenia ludzi od katolicyzmu � i laicyzacji w spoleczenstwie � bo co to za
        > kosciol który się dzieli �i to w polsce gdzie kosciol poza niedlugim okresem
        > reformacji i tolerancji (piekne czasy...) był zawsze ostoja i monolitem...
        LK: Laicyzacja jest nieunikniona w tzw. postmodern society. Ale najwiekszym
        zagrozeniem dla kosciola kat. beda inne religie, w tym tez semi-religijne
        ruchy typu New Age...
        > A co do maciasa � jako niekatolik nie jestem w obowiazku być czolobitnym wobec
        > jakichkolwiek instytucji które nie sa dla mnie autorytetami � tak samo uznaje
        > ze ty możesz np. nie uznawac moich autorytetow � nie wymagaj ode mnie zebym był
        > admiratorem pana wojtyly bo nie będę. Może i polski kosciol jest w wiekszosci
        > taki jak mowisz � spokojny, dobry i otwarty � ale je�li tak jest to dlaczego
        > najbardziej slyszalny jest glos radia maryja... a tzw. polscy katolicy
        > zachowuja się jakby mieli monopol na prawde?
        LK: Taka jest bowiem natura tego kosciola. Tylko kosciol kat. wierzy, ze
        jest jedynym prawdziwym (mowie tu o wyznaniach chrzescijanskich), stad
        ta wrecz pruska buta i pogarda (ledwo kryta) dla innych wyznan...

> I na koniec male przemyslenie � kiedys czytalem dosyc ciekawy artykul w
        > wyborczej bodajze albo w polityce nie pamietam i utkwilo mi stamtad takie
        > zdanie ze gdyby hitler zmarl w roku 1938 to bylby pamietany jako wytrawny
        > polityk który doprowadzil niemcy do potegi terytorialnej � i toute proportions
        > gardees � tak samo jest z p. wojtyla � gdyby mu się umarlo w 1991 roku � pewnie
        > dzis nie bylbym zacieklym ateista ale umiarkowanym katolikiem wychowanym w
        > legendzie �dobrego polskiego paieza pogromcy komunizmu i duchowego przewodnika
        > polakow� W koncu los sklada się z przypadkow...
        LK: To byl, zdaje sie, wywiad z Lemem...
        Pozdrawiam

• Gość: zorak Re: Do Zorak'a IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 30.10.01, 22:33

> Gość portalu: zorak napisał(a):
          >
          > > Ciesze się bardzo ze tyle osob potraktowalo ten watek powanie (...)
          > > Jesli chodzi o nasza droga emilke, bo przypadek kata pomijam, nie warto si
          > ę
          > > meczyc z analiza - to musze z przykroscia zauwazyc ze jestes potwornie
          > > ograniczona (...)
          > LK: To niestety nieodlaczna cecha katolikow. Oni nawet nie znaja Pisma
          > Swietego, a wyglaszaja autorytatywne opinie na tematy zwiazane z religia...
          > (...)
          > > - narodzi się mit Jana Pawla Wielkiego, Swietego, i o innych przydomkach..
          > .
          > LK: Tak bywa po smierci. Jeszu tez pogardzal Miriam, swa rodzona matka
          > przeciez, przeklinal drzewa i miejscowosc, ze go nie sluchaly, glosil wszem i
          > wobec iz przynosi nie pokoj, ale miecz (Mateusz 10:34), a katolicy, a nawet i
          > sporo protestantow wierzy w ten mit "dobrego Jezuska"...
          > Nil novi sub sole!
          >
          > > Bardzo mardze zreszta na ten temat wypowiedzial się kagan � doceniam i uzn
          > aje.
          > > Po papiezu będzie jak po stalinie � albo będzie ktos jeszcze bardziej rady
          > kalny
          > > albo ktos bardziej liberalny � az nie wiem która opcja gorsza � konserwaty
          > sta
          > > przykreci srube jeszcze bardziej a liberala wyklna polscy katolicy... i
          > > rzeczywiscie dojdzie do rozlamu...
          > LK: Dziekuje za komplementa. Wrodzona skromnosc nie pozwala mi na dluzsze
          > komentarze w tym miejscu...
          > > Taki rozlam bylby zreszta �jak mi się wydaje � faktem o dwojakim charakter
          > ze. Z
          > > jedej strony totalna radykalizacja nastrojow w jednym skrzydle katolicyzmu
          > -
          > > nagonka na �zydow� � to o lewicy, �zboczencow� � to o gejach i
          > > lesbijkach , �zabojcow dzieci poczetych� � to o lekarzach dokonujacych abo
          > rcji
          > > etc.
          > > Z drugiej jednak strony mogloby się okazac ze rozlam przyczynia się do
          > > odchodzenia ludzi od katolicyzmu � i laicyzacji w spoleczenstwie � bo co t
          > o za
          > > kosciol który się dzieli �i to w polsce gdzie kosciol poza niedlugim okres
          > em
          > > reformacji i tolerancji (piekne czasy...) był zawsze ostoja i monolitem...
          > LK: Laicyzacja jest nieunikniona w tzw. postmodern society. Ale najwiekszym
          > zagrozeniem dla kosciola kat. beda inne religie, w tym tez semi-religijne
          > ruchy typu New Age...
          > > A co do maciasa � jako niekatolik nie jestem w obowiazku być czolobitnym w
          > obec
          > > jakichkolwiek instytucji które nie sa dla mnie autorytetami � tak samo uzn
          > aje
          > > ze ty możesz np. nie uznawac moich autorytetow � nie wymagaj ode mnie zeby
          > m był
          > > admiratorem pana wojtyly bo nie będę. Może i polski kosciol jest w wiekszo
          > sci
          > > taki jak mowisz � spokojny, dobry i otwarty � ale je�li tak jest to dlacze
          > go
          > > najbardziej slyszalny jest glos radia maryja... a tzw. polscy katolicy
          > > zachowuja się jakby mieli monopol na prawde?
          > LK: Taka jest bowiem natura tego kosciola. Tylko kosciol kat. wierzy, ze
          > jest jedynym prawdziwym (mowie tu o wyznaniach chrzescijanskich), stad
          > ta wrecz pruska buta i pogarda (ledwo kryta) dla innych wyznan...
          >
          > > I na koniec male przemyslenie � kiedys czytalem dosyc ciekawy artykul w
          > > wyborczej bodajze albo w polityce nie pamietam i utkwilo mi stamtad takie
          > > zdanie ze gdyby hitler zmarl w roku 1938 to bylby pamietany jako wytrawny
          > > polityk który doprowadzil niemcy do potegi terytorialnej � i toute proport
          > ions
          > > gardees � tak samo jest z p. wojtyla � gdyby mu się umarlo w 1991 roku � p
          > ewnie
          > > dzis nie bylbym zacieklym ateista ale umiarkowanym katolikiem wychowanym w
          >
          > > legendzie �dobrego polskiego paieza pogromcy komunizmu i duchowego przewod
          > nika
          > > polakow� W koncu los sklada się z przypadkow...
          > LK: To byl, zdaje sie, wywiad z Lemem...
          > Pozdrawiam
          >

Musze przyznac ze potrafisz dyskutowac - nie mowie tego nawet dlatego ze
          prezentujesz poglady bliskie moim ale dlatego ze niestety na tym forum rzadko
          spotyka sie kogos kto znalby sztuke dyskusji madrej i na poziomie ( rzecz jasna
          ze siebie zaliczma do tej mniejszosci ktora to potrafi). Natomiast z jedna rzecza
          bym sie raczej nie zgodzil - najwiekszym zagrozeniem dla kosciola sa nowe religie
          ale to jest zagrozenie posrednie - wynika ono z tego ze kosciol nie chce ,
          niepotrafi sie dostosowac do dzisiejszego swiata i dopiero dlatego religie a
          raczej rozne nova w stylu sekt typu scjentysci new age itd. sa zagrozeniem - bo
          wypelniaja miejsce w ktore kosciol katolicki nie chce sie wstrzelic choc moglby -
          w koncu tak po prawdzie to jest atrakcyjna religia - w kocnu cesarstwa rzymskiego
          potrafila je calkiem opanowac a teraz....
          • Gość: zorak i jedno pytanie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 30.10.01, 22:47
            skad tak dobrz eznasz biblie? czyzbys nalezal do wyznawcow kosciola badaczy
            pisma swietego? czasem jak czytam twoje powolywania sie na biblie to mam
            niejsne wrazenie ze tak samo kiedys rozmawialem z jehowymi - non stoper
            powolywanie sie na jakies cytaty...
    • Gość: Tomasz Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.01, 21:04
      Kundlowi, który szczeka na listonosza wydaje się być może, że "staje w obronie
      jakiejś ważnej idei", albo "walczy o coś doniosłego". Ale jak już sobie
      poszczeka, czasami poszarpie nogawki to wraca na swoje brudne podwórko, z
      pokorą przyjmie kopniaka od swego gospodarza i ze smutkiem gapi się na pustą
      michę. Wtedy kontestuje swoje nieszczęście i "myśli" o następnym dniu, kiedy
      znowu wyleci na drogę i sobie poszczeka.
      • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 03:15
        Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Kundlowi, który szczeka na listonosza wydaje się być może, że "staje w obronie
        > jakiejś ważnej idei", albo "walczy o coś doniosłego". Ale jak już sobie
        > poszczeka, czasami poszarpie nogawki to wraca na swoje brudne podwórko, z
        > pokorą przyjmie kopniaka od swego gospodarza i ze smutkiem gapi się na pustą
        > michę. Wtedy kontestuje swoje nieszczęście i "myśli" o następnym dniu, kiedy
        > znowu wyleci na drogę i sobie poszczeka.

LK: Marna masz opinie o tzw. ojcu sw., skoro go porownujesz do listonosza.
        Widac listy sa pisane przez ekspertow w Waszyngtonie...
        A swoja droga, to straszny z ciebie rasista!
        Przeciez kundle sa znane ze swej inteligencji i odpornosci na choroby,
        ktore dziesiatkuja tzw. psy rasowe.
        Naprawde zal mi ciebie, (nie)wierny Tomaszu!
        Kagan

• Gość: Tomasz Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.01, 17:46
          Niestety , prościej się już nie da...
          • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.vic.bigpond.net.au 29.10.01, 01:54
            Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Niestety , prościej się już nie da...
            LK: Niestety...

• Gość: zorak Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 28.10.01, 18:19
        Jak smiesz porownywac mnie do listonosza?
        • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.vic.bigpond.net.au 29.10.01, 01:53

> Jak smiesz porownywac mnie do listonosza?

LK: Listonosz to szanowany, a ostatnio nawet calkiem niebezpieczny zawod.
          Nie widze wiec nic obrazliwego w porownaniu kogos do listonosza...
          • Gość: zorak Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 29.10.01, 20:55
            to jest odpowoiedz wzorowana na bernardzie shaw ktory na dictum pewnego mlodego
            pisarza ktory zapronowal mu wspolne pisanie ksiazki odpowiedzial ze kon i osiol
            nie moga pracowac razem . Mlodziak odparl ze wyprasza sobie nazywanie go
            koniem....
    • chaladia Spoko, prędzej nas wszystkich zatrumnią.. 28.10.01, 20:16
      Proszę szanownych Dyskutantów.
      Już 15 lat temu sztuka medyczna b.Jugosławii pozwoliła utrzymać przy życiu
      martwego faktycznie generalissimusa J.B. Tito przez jakieś dwa lata. I słusznie
      czynili, bo dziś wiemy, co było potem.
      Obecnie medycyna znacznie się rozwinęła, myślę więc, że w warunkach monarchii
      absolutnej, jaką jest Watykan, do tego przy niemal nieograniczonych zasobach
      finansowych - możliwe będzie wieczyste życie doczesne Jego Świątobliwości.
      Wielu w Watykanie i w Polsce na tym zależy...
      • Gość: Kagan Re: Spoko, prędzej nas wszystkich zatrumnią.. IP: *.vic.bigpond.net.au 29.10.01, 02:55
        chaladia napisał(a):

> Proszę szanownych Dyskutantów.
        > Już 15 lat temu sztuka medyczna b.Jugosławii pozwoliła utrzymać przy życiu
        > martwego faktycznie generalissimusa J.B. Tito przez jakieś dwa lata. I słusznie
        > czynili, bo dziś wiemy, co było potem.
        > Obecnie medycyna znacznie się rozwinęła, myślę więc, że w warunkach monarchii
        > absolutnej, jaką jest Watykan, do tego przy niemal nieograniczonych zasobach
        > finansowych - możliwe będzie wieczyste życie doczesne Jego Świątobliwości.
        > Wielu w Watykanie i w Polsce na tym zależy...
        LK: Ale tez wielu osobom zalezy na dorwaniu sie do stolka piotrowego...
        Stad jest mozliwe, ze ktorys z kardynalow, albo ich agentow zakradnie sie
        w nocy do komnaty reanimacyjnej, gdzie spoczywaja w ultranowoczesnym
        sarkofagu resztki ciala Karola Wojtyly, i wymieni program komputerowy
        czuwajacy nad jego reanimacja i czesciowa regeneracja, albo wprowadzi
        don wirusa badz robaka, i w kilka dni pozniej nie bedzie juz czego
        pokazywac w oknie palacu papieskiego. Oczywiscie, mozliwe jest
        podstawienie sobowtora, niemniej jak JP II osiagnie wiek jakichs
        140-150 lat zaczna sie pytania "jak to jest mozliwe", i trzeba bedzie
        wreszcie oglosic oficjalnie koniec jego pontyfikatu i wybrac
        nowego papieza...
        Pozdrawiam
        Kaganoff
        • chaladia Re: Spoko, prędzej nas wszystkich zatrumnią.. 29.10.01, 16:43
          A do tego czasu nas zatrumnią, quod erat demonstrandum.

Chaladia
          • mkrawczyk Re: Spoko, prędzej nas wszystkich zatrumnią.. 31.10.01, 01:39
            chaladia napisał(a):

> A do tego czasu nas zatrumnią, quod erat demonstrandum.
            >
            > Chaladia

LK: A niech Ci bedzie, ze masz racje. Co mi tam... Stac mnie na to przyznanie racji "Chaladii"...
            De Kaganoff von Melbourne

• chaladia Re: Spoko, prędzej nas wszystkich zatrumnią.. 01.11.01, 18:05
              Dzięki! Oby nas zatrumnili jak najpóźniej!
              Przy okazji wyszły z tego życzenia długiego pontyfukatu dla JP2.
              • ljkel2 Re: Spoko, prędzej nas wszystkich zatrumnią.. 05.11.01, 11:31
                chaladia napisał(a):

> Dzięki! Oby nas zatrumnili jak najpóźniej!
                > Przy okazji wyszły z tego życzenia długiego pontyfukatu dla JP2.

LK: Im gorzej w kosciele kat., tym lepiej dla swiata...
                Wiec niech zyje i kroluje on jak najdluzej.
                Zyczmy mu wszyscy 'milej reanimacji".
                Kagan

• Gość: U Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: 216.41.28.* 28.10.01, 20:54

> Do zadania tego pytania sprowokowal mnie tzw. Dzien
      Papieski... Troszke sobie o
      >
      > tym myslalem i teraz sie boje...Naprawde boje sie tego
      co sie wtedy bedzie
      > dzialo...
      > teraz juz jestem przerazony tym co sie dzieje - jak
      wszyscy przescigaja sie z
      > wychwalaniem powolywaniem sie gloryfikowaniem papieza
      tak jakby byl on bogiem..
      > .
      > a kierdy mus ie zejdzie to wtedy dopiero bedzie...
      miesieczna co najmniej
      > zaloba i zakaz spiewania wesolych piosenek i przymus
      ubieranie sie wylacznie na
      >
      > czarno....
      > tak beedzie - a na dodatek wszsytkie gazety i
      wiadomosci beda polowe materialu
      >
      > przeznaczac na opisywanie "ukochanego ojca swietego" i
      wspomninia o nim...
      > a mnie sie wtedy bedzie przypominac wiersz "Umarl
      stalin , placze wolga i
      > wisla, jecza rzeki chinskie, lamentuja potoki
      gruzinskie - jak latwo zamienicv
      > stalin na papiez ....

Co bedzie?
      Najprostsza odpowiedz:-nie bedzie ojca Swietego.
      Po pierwsze-Wybor K.Wojtyly byl czescia planu
      politycznego,ktorego wyniki mozemy dzisiaj widziec wokol
      siebe.Byl to wynik planow masonerii,ktora spenetrowala
      rowniez Watytkan.Postanowiono zaczac od Polski i dlatego
      tylko papiezem zostal K.Wojtyla.W kazdym innym
      ukladzie,uwazal bym Go za najw.Polaka swiata.Dzisiaj
      moge stwierdzic,ze nasz Najw. Polak jest tylko traba dla
      w/w.
    • Gość: Zorro Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.10.01, 21:16
      Bedzie umarniety i tyle
    • Gość: Pies Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.proxy.aol.com 29.10.01, 01:47

> Do zadania tego pytania sprowokowal mnie tzw. Dzien Papieski... Troszke sobie o
      >
      > dzialo...
      > wychwalaniem powolywaniem sie gloryfikowaniem papieza tak jakby byl on bogiem..
      > .
      > zaloba i zakaz spiewania wesolych piosenek i przymus ubieranie sie wylacznie na
      >
      > czarno....
      > tak beedzie - a na dodatek wszsytkie gazety i wiadomosci beda polowe materialu
      >
      > wisla, jecza rzeki chinskie, lamentuja potoki gruzinskie - jak latwo zamienicv
      > stalin na papiez ....

Nie martw sie sukisynie,po NIM zaplacza,po tobie mamusia,nawet lezki nie uroni,bo
      po co?Wie przeciez,ze po pijaku mnie zgwalcila i z morda rottweilera na Swiat
      przyszles! A wiec,nie martw sie o CZLOWIEKA,zastanow sie nad losem swoim
      typu"pieskie zycie" OK?
      • Gość: Kagan "Pies" niegodny bycia psem! IP: *.vic.bigpond.net.au 29.10.01, 02:45
        Gość portalu: Pies napisał(a):
        > Nie martw sie sukisynie,po NIM zaplacza,po tobie mamusia,nawet lezki nie uroni,
        > bo
        > po co? Wie przeciez,ze po pijaku mnie zgwalcila i z morda rottweilera na Swiat
        > przyszles! A wiec,nie martw sie o CZLOWIEKA,zastanow sie nad losem swoim
        > typu"pieskie zycie" OK?

LK: Nedzniku! Jak smiesz sie podpisywac "Pies". Zloze na ciebie
        skarge to Towarzystwa Opieki nad Zwierzetami, ze szargasz dobre imie
        psow!

• Gość: krotki Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.torun.mm.pl 29.10.01, 10:09
        Gość portalu: Pies napisał(a):

> > Nie martw sie sukisynie,po NIM zaplacza,po tobie mamusia,nawet lezki nie
        uroni,bo po co?Wie przeciez,ze po pijaku mnie zgwalcila i z morda rottweilera na
        Swiat przyszles! A wiec,nie martw sie o CZLOWIEKA,zastanow sie nad losem swoim
        > typu"pieskie zycie" OK?

Oto poziom intelektualny katolika -prawdziwego polaka.
        Pies a co bedzie jak Rydzyk Ci powie że dobrze że juz umarł papierz -liberał JP II
        a że powie to 100% -JP II jak był w Toruniu skrzętnie unikał kontaktu z RM .
        Nawet nie zajakał sie ze jest w Toruniu taka rozgłośnia
        Co wtedy zrobisz oplujesz Rydzyka czy bedziesz pluł z Rydzykiem
        Pozdrawiam
        • mkrawczyk A moze: Rydzyk=Kolbe, Jan Pawel II = Pijus Ostatni 31.10.01, 01:46

> Gość portalu: Pies napisał(a):
          "Nie martw sie sukisynie,po NIM zaplacza,po tobie mamusia,nawet lezki nie
          uroni,bo po co?Wie przeciez,ze po pijaku mnie zgwalcila i z morda rottweilera na
          Swiat przyszles! A wiec,nie martw sie o CZLOWIEKA,zastanow sie nad losem swoim
          typu"pieskie zycie" OK?"

LK: Oto poziom intelektualny katolika -prawdziwego Polaka.

> Pies a co bedzie jak Rydzyk Ci powie że dobrze że juz umarł papierz -liberał JP II
          > a że powie to 100% -JP II jak był w Toruniu skrzętnie unikał kontaktu z RM .
          > Nawet nie zajakał sie ze jest w Toruniu taka rozgłośnia
          > Co wtedy zrobisz oplujesz Rydzyka czy bedziesz pluł z Rydzykiem
          > Pozdrawiam

LK: Papiez Pius Ostatni (numeru nie pamietam, ale raczej wysoki) tez skrzetnie unikal kontaktu ze Ojcem
          Maksymilianem Kolbe, tez niegdys szefem katolickiej radiostacji (szczegolnie gdy Kolbe byl w Auschwitz,
          a Pijus w watykanie). i coz: Kolbe jest od dawna ogolnie szanowanym swietym, a proces beatyfikacyjny
          Pijusa the Last ciagle napotyka na rozliczne przeszkody...
          Pozdrawiam
          Kaganov
    • Gość: Maciuś Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 10:26
      Zgadzam się, z pewnymi uzupełnieniami:
      1. w telewizji polskiej na wszystkich kanałach non-stop wspominki o Panu
      Papieżu przez tyle tygodni, ile lat żył,
      2. trzydniowe egzekwie żałobne na żywo,
      3. zakaz ruch drogowego i kolejowego w POlsce czasie pogrzebu; piesi będą
      musiali przyjąć postawę pełną godnej żałoby (postawa wyprostowana, dłonie
      złączone z przodu ciala, głowa schylona; dopuszcza się chrześcijańskie postawy
      modlitewne),
      4. cały Rrząd , Sejm, Senat oraz Episkopat, nie licząc tysięcy pielgrzymów
      zorganizowanych i nie, będzie w Rzymie (a Polskę Ukraińcy i Białorusini
      rozkradną, bo nie będzie komu pilnować domu),
      5. na wniosek polskieego kleru proces beatyfikacyjny będzie się toczył
      rownolegle z kanonizacyjnym i oba będą trwały góra miesiąc,
      6. na jego zakończenie równolegle w Rzymie, Fatimie, Krakowie, Warszawie i
      Gnieźnie zostanie zorganizowane widowisko son e lumiere, przedstawiające
      Papieża Wniebowstąpienie i zasięście na łonie Abrahama.
      7. zostanie zarządzona powszechna kolekta, przy czym ateiści i agnostycy
      zapłacą podwójnie, inowiercy chrześcijańscy potrójnie, a muzułmanie i
      manipulatorzy od Hare Kriszna i buddyści - dziesięciokrotną stawkę.
      8. zostanie w rok, wysiłkiem budżetu państwa, wybudowana świątynia pw. Św.
      Papieża Polaka, ogromem przerastająca wszystkie dotychczasowe na świecie
      (przynajmniej dwukrotnie od największej z dotychczasowych, która jest gdzieś w
      Senegalu),
      9. zostanie do szkół wprowadzony przedmiot "zycie i dzieło Papieża Polaka" (20
      godz. lekcyjnych tygodniowo), nauczanie będzie na klęczkach w kościele,
      materiał do opanowania pamięciowego.
      Co ziścij Panie Boże i Matko Boska Mario Zawsze Dziewico - Amen.
      • Gość: KAT Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 21:48
        Prezklinam was na swój sposób.
        Ogladałem kiedyś "Chłopów"w Tv,potem "Rodzinę Połanieckich",potem 'Potop" itp
        teraz czytam was i dziwię się ,że jeszcze żyjecie.Wy jesteście zakały do
        zabicia.Wasi rodzice to zdrajcy naszej ojczyzny a wy to po prostu zakały!!!!
        Podejżewam ,że te wpisy to Żydowska prowokacja!Musi ktoś was dopaść ,mam
        nadziejęv,że to będą Ruscy!!!!!!!
        • Gość: zyx KAT cas najwyzszy leczyc sie. na nienawisc IP: *.rdu.bellsouth.net 30.10.01, 05:31

> Prezklinam was na swój sposób.
          > Ogladałem kiedyś "Chłopów"w Tv,potem "Rodzinę Połanieckich",potem 'Potop" itp
          > teraz czytam was i dziwię się ,że jeszcze żyjecie.Wy jesteście zakały do
          > zabicia.Wasi rodzice to zdrajcy naszej ojczyzny a wy to po prostu zakały!!!!
          > Podejżewam ,że te wpisy to Żydowska prowokacja!Musi ktoś was dopaść ,mam
          > nadziejęv,że to będą Ruscy!!!!!!!

• chaladia Re: Co się stanie kiedy tzw. 30.10.01, 21:18
          KAT, Ciebie nie tylko trzeba leczyć, ale pilnie odstawić na oddział zamkniety w
          Tworkach!
        • Gość: krotki Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.torun.mm.pl 30.10.01, 21:44

> Prezklinam was na swój sposób.
          > Ogladałem kiedyś "Chłopów"w Tv,potem "Rodzinę Połanieckich",potem 'Potop" itp
          > teraz czytam was i dziwię się ,że jeszcze żyjecie.Wy jesteście zakały do
          > zabicia.Wasi rodzice to zdrajcy naszej ojczyzny a wy to po prostu zakały!!!!
          > Podejżewam ,że te wpisy to Żydowska prowokacja!Musi ktoś was dopaść ,mam
          > nadziejęv,że to będą Ruscy!!!!!!!

powaracam do mojego pierwotnego stwierdzenia - jaja sobie robisz KAT bo nikt tak
          głupi nie jest na świecie by takie brednie pisac
          Pozdrawiam prześmiewcę
    • Gość: bee Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: 209.250.153.* 30.10.01, 02:38
      wybiora nastepnego
      • Gość: Jerzy Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.01, 15:21
        Gość portalu: bee napisał(a):

> wybiora nastepnego

A wszystkie miejsca odwiedzone przez obecnego staną sie centrami pielgrzymkowymi.
        Rzeczy do niego należące staną się relikwiami, obrazy i figury, które koronował
        nabiorą szczególnie cudotwórczej mocy ...

Ludzie bedą walili do tych miejsc po 'łaski', zostawiając tam 'co łaska' w dowód
        wdzięczności ...

Pielgrzymkowe biura podróży będą prosperować ...

Ilość maksym wypowiedzianych przez papieża będzie odkrywana w postępie
        geometrycznym ...
        Może jeszcze coś innego się wydarzy ...
        Może w końcu ludzie przejrzą na oczy i zostawią cały ten kram,

• Gość: Kraken Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.ipt.aol.com 05.11.01, 21:03
          zapomnieliscie dopisac,ze kremowka wadowicka bedzie podawana jako komunia
          (komuna?),a wszytkie dotychczasowe pomniki Lolka beda pozlocone-oczywiscie w
          dowod "wdziecznosci"Polakow(i z ich kieszeni)-natomiast jezioro Wigry,po ktorym
          Lolus podobno lubil wioslowac zostanie ogloszone "drugim Lourdes"(czy jak to
          sie tam pisze)
          w tym miejscu przypominaja mi sie "Przygody dobrego wojaka Szwejka",ktory
          wspominal,jak to po "swietej" wodzie z Lourdes sierotki dostaly TAKIEJ
          SRACZKI,ZE LEKARZY TRZEBA BYLO WZYWAC!!!-ha,czekaja Polske ciekawe czasy-chyba
          zdecyduje sie na powrot do Papalandu
          • Gość: Bo Re: Bydlaku zejdz z tego forum dobrowolnie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 07.11.01, 01:21
            Gość portalu: Kraken napisał(a):

> zapomnieliscie dopisac,ze kremowka wadowicka bedzie podawana jako komunia
            > (komuna?),a wszytkie dotychczasowe pomniki Lolka beda pozlocone-oczywiscie w
            > dowod "wdziecznosci"Polakow(i z ich kieszeni)-natomiast jezioro Wigry,po ktorym
            >
            > Lolus podobno lubil wioslowac zostanie ogloszone "drugim Lourdes"(czy jak to
            > sie tam pisze)
            > w tym miejscu przypominaja mi sie "Przygody dobrego wojaka Szwejka",ktory
            > wspominal,jak to po "swietej" wodzie z Lourdes sierotki dostaly TAKIEJ
            > SRACZKI,ZE LEKARZY TRZEBA BYLO WZYWAC!!!-ha,czekaja Polske ciekawe czasy-chyba
            > zdecyduje sie na powrot do Papalandu

• Gość: Kraken Re: A JESLI NIE ZEJDE,TO POSKARZYSZ.... IP: *.ipt.aol.com 07.11.01, 02:24
              Ksiedzu katechecie????Nie podoba ci sie durniu to nie czytaj!!!Za wiele ode
              mnie wymagasz-NIGDZIE nie znajde tak przedniej zabawy jak tutaj!!!!
              • Gość: greg Re: Do impotenta krakena IP: *.nwinfo.net 07.11.01, 06:09
                Tu cie teraz przynioslo biedaku?
                Miotasz sie po forum jak furiat.
                Wszyscy wiemy ze jestes impotentem
                i musisz jakos uwolnic energie ale
                wyluzuj sie troche bo to ci jeszcze
                bardziej szkodzi.Wlasciwie dla ciebie
                nie ma juz ratunku. Mozna tylko troche
                zlagodzic twoj stan.Proponowal bym ci
                bierny anal.Wlasciwie to tylko to ci pozostalo.
                • Gość: Kraken Re: Do impotenta krakena-do greg IP: *.ipt.aol.com 07.11.01, 07:40
                  widze,ze mowisz(a raczej piszesz) z wlasnego doswiadczenia-twierdzisz,ze
                  miotam sie po forum-a ty biedny idioto co tutaj robisz???
    • Gość: Normal Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.telia.com 07.11.01, 10:09
      Ok i git jest: Polska, Jan Pawel II, USA, Unia Europejska, Izrael, liberalizm i
      konserwatyzm, globalizm, Jozef Pilsudski, Prymas Wyszynski, prof.Zbigniew
      Brzezinski, Jan Nowak Jezioranski, plk.Ryszard Kuklinski, ks.Jerzy Popieluszko,
      prof.Leszek Balcerowicz, prof.Lech Kaczynski, Adam Malysz i Emanuel Olisadebe
      oraz TVN, TV Puls z Waldkiem Oginskim, PolSat, RMF FM, TOK FM, nowa matura,
      Centralne Biuro Sledcze i Grom, prywatyzacja i reprywatyzacja, PiS, PO, UPR, UW,
      lustracja i dekomunizacja.

Huj i kila to: Osrama ben Laden, Jaser Arafat, mully i ajatollachy, komunizm i
      socjalizm, PRL i LWP, Jaruzelski i Urban, Kwasniewski i Siwiec, Lepper i
      Samoobrona jego interesow, TV tzw. publiczna, her Miller i jego mapeciatka, OPZZ
      i inne ZZ, Bender, Rydzyk, obecna SoLiDarnosc, UP, PSL, LPR, SLD, homoniewiadomo
      i nawiedzeni, dewoty i antysemici, ZNP, mafia pruszkowska i wolominska, ciul
      Byrcyn, `nieprzekupna` policja drogowa, specjalista prof.A.Gierek.
    • Gość: MM Polski katolicyzm IP: 62.88.4.* 07.11.01, 14:35
      Taka jest specyfika polskiego katolicyzmu. Nie czci się Boga tylko osoby
      uznawane przez kościół za święte (Jezus, Maryja a teraz Papierz).
      Polscy fanatycy religijni z pewnego toruńskiego radia zapominają, że Maryja
      była tyko kobietą wybraną przez Boga do urodzenia syna. Na tym jej udział się
      skończył. Biblia nie poświęca Maryji większej uwagi.
      To Bóg jest najważniejszy i to Jemu należy się najwyższa cześć. Tak jest w
      każdej religii. Tylko nie w Polsce.
      • Gość: Teofil Re: Polski katolicyzm IP: *.stacje.agora.pl 07.11.01, 15:18
        Gość portalu: MM napisał(a):

> Taka jest specyfika polskiego katolicyzmu. Nie czci się Boga tylko osoby
        > uznawane przez kościół za święte (Jezus, Maryja a teraz Papierz).
        > Polscy fanatycy religijni z pewnego toruńskiego radia zapominają, że Maryja
        > była tyko kobietą wybraną przez Boga do urodzenia syna. Na tym jej udział się
        > skończył. Biblia nie poświęca Maryji większej uwagi.
        > To Bóg jest najważniejszy i to Jemu należy się najwyższa cześć. Tak jest w
        > każdej religii. Tylko nie w Polsce.

Nie chciałem pisać w tym wątku, bo po co - wszystkie argumenty już padły w innych wątkach...
        Ale nie zdzierżę. Drogi MM - głupoty waść pleciesz.
        Po pierwsze - rozróżnienie �każda religia� a �Polska� jest absurdem logicznym.
        Po drugie - o Maryi i świętych nie chce mi się pisać, bo już jakieś dwa tysiące razy na ten temat pisałem. Proponuję -
        jak zwykle w takich razach - zajrzeć do nauki Kościoła ZANIM zacznie się ją krytykować (trzeba ZNAĆ to, co się
        krytykuje).
        Po trzecie - chrześcijanie wierzą, że Bóg obecny jest w trzech osobach (Trójca, doktryna trynitarna - coś Ci to
        mówi?). Zatem - z punktu widzenia chrześcijanina - rozróżnienie Jezus a Bóg jest bez sensu. Dla nas Jezus jest
        Bogiem, drugą osobą Trójcy. I tak wierzą wszyscy chrześcijanie (takie wyznanie wiary jest definicją
        chrześcijaństwa, przyjętą przez Światową Radę Kościołów). Chrześcijan jest na świecie jakieś 2 miliardy, więc
        chyba nie wszyscy żyją w Polsce.
        Ludzie, myślcie, to nie boli.
        A odpowiadając na pytanie postawione w temacie tego wątku - kiedy papież umrze, konklawe (zgromadzenie
        kardynałów) wybierze jego następcę. Myślę, że dla wielu ludzi smierć Jana Pawła II będzie smutnym momentem. Tyle,
        że my, chrześcijanie, wierzymy w zmartwychwstanie, a więc i w to, że śmierć to nie koniec wszystkiego.
        Pozdrawiam - T.
        • Gość: Kraken Re: Polski katolicyzm-szanowny Teofilu IP: *.ipt.aol.com 07.11.01, 16:50
          Nie chcialbym polemizowac na temat doktryn koscielnych,ale nie zdziezrze-
          NIGDZIE ANI W STARYM,ANI W NOWYM TESTAMENCIE NIE MA ANI SLOWA O ZADNEJ "TROJCY"-
          JEST TO WYMYSL TEOLOGOW KATOLICKICH-KONIEC KROPKA!! zastanow sie,czy wierzac w
          enigmatyczna trojce nie popadasz aby w politeizm???
          Co do Jeszu-sam przecie stwierdzil,ze jest "Synem Czlowieczym"-pokaz mi w
          ktorym miejscu mowi o sobie,ze jedt Bogiem(bo dziecmi bozymi okreslali sie
          prawowierni Zydzi-wiec w tym miejscu kosciol tlumaczy to wybiorczo dla swych
          potrzeb-podobnie jest z Miriam-jak mozna twierdzic o jej niepokalaniu,skoro
          Jeszu mial bodajze 4 braci i co najmniej 2 siostry????)
          a tak miedzy nami historycy coraz czesciej zastanawiaja sie czy osoba Jezusa
          nie jest aby pesonifikacja idealnego nauczyciela-gdyz brak jest jakich kolwiek
          dowodow ,ze ktos taki zyl naprawde-swiadectwa tak zwanych apostolow sa
          niewiarygodne i czesto wzajemnie sobie przeczace-zreszta nie moga byc
          traktowane powaznie,jako ze sa oni "strona w sprawie"
          ZRESZTA TAK MIEDZY NAMI-KOSCIOL KATOLICKI NIE MOZE BYC ZADNYM AUTORYTETEM,JAKO
          ZE ODSZEDL BARDZO DALEKO OD PIERWOWZORU PIERWSZYCH CHRZESCIJAN-DLATEGO
          OSOBISCIE WYBRALEM AGNOSTYCYZM
          • Gość: Teofil Re: Polski katolicyzm-szanowny Teofilu IP: *.stacje.agora.pl 07.11.01, 17:41
            Drogi Krakenie, czuję się zaszczycony. Odpowiedź na to co napisałem - choć emocjonalna - jest pierwszą Twoja
            wypowiedzią (przynajmniej pierwszą, którą ja znalazłem na tym forum), która nie zawiera inwektyw, ale próbę
            dyskusji. A zatem:

Gość portalu: Kraken napisał(a):

> Nie chcialbym polemizowac na temat doktryn koscielnych,ale nie zdziezrze-
            > NIGDZIE ANI W STARYM,ANI W NOWYM TESTAMENCIE NIE MA ANI SLOWA O ZADNEJ "TROJCY"
            > -
            > JEST TO WYMYSL TEOLOGOW KATOLICKICH-KONIEC KROPKA!!

Doktryna trynitarna nie jest �wymysłem katolików� - zauważ, że to jest akurat ten punkt wiary, co do którego zgadzają
            się wszyscy chrześcijanie (katolicy, prawosławni, luteranie, anglikanie, babptyści, metodyści.... etc). Jedynym
            związkiem wyznaniowym który nazywa się chrześcijańskim, a nie uznaje Trójcy, są Świadkowie Jehowy, ale to, czy
            są oni chrześcijanami, jest bardzo dyskusyjne.

> zastanow sie,czy wierzac w
            > enigmatyczna trojce nie popadasz aby w politeizm???

Rzeczywiście, ten zarzut stawiali chrześcijanom różni ludzie w historii. Wynika z niezrozumienia koncepcji Trójcy (to
            nie trzech Bogów). Ale to już dyskusja teologiczna, a tej wolałbym uniknąć, bo jeszcze uznasz, że próbuję Cię
            nawracać...

> Co do Jeszu-sam przecie stwierdzil,ze jest "Synem Czlowieczym"-pokaz mi w
            > ktorym miejscu mowi o sobie,ze jedt Bogiem(bo dziecmi bozymi okreslali sie
            > prawowierni Zydzi-wiec w tym miejscu kosciol tlumaczy to wybiorczo dla swych
            > potrzeb

Jezus wielokrotnie odnosił do siebie imię Boże (Zanim Abraham stał się - Ja Jestem - powiedział do faryzeuszów. A
            oni zrozumieli to jednoznacznie, jako użycie Imienia Jahwe - najlepszy dowód, że chcieli Go ukamienować...). Poczytaj
            też uważnie końcówki Ewangelii - sceny po zmartwychwstaniu...

>podobnie jest z Miriam-jak mozna twierdzic o jej niepokalaniu,skoro
            > Jeszu mial bodajze 4 braci i co najmniej 2 siostry????)

O braciach i siostrach Jezusa już rozmawiałem na tym forum. Krótki wywód (po raz pięćdziesiąty, zapewne). Bratem
            Jezusa nazywany jest Jakub Apostoł (Paweł spotyka się w Jerozolimie z �Jakubem, bratem Pańskim�). Wśród
            apostołów było dwu Jakubów - syn Alfeusza i syn Zebedeusza. Gdyby któryś z nich był bratem rodzonym Jezusa, to
            byłby �synem Józefa�. Żydzi nazywali �braćmi� wszystkich bliższych krewnych - kuzynów, pociotków etc.

> a tak miedzy nami historycy coraz czesciej zastanawiaja sie czy osoba Jezusa
            > nie jest aby pesonifikacja idealnego nauczyciela-gdyz brak jest jakich kolwiek
            > dowodow ,ze ktos taki zyl naprawde-swiadectwa tak zwanych apostolow sa
            > niewiarygodne i czesto wzajemnie sobie przeczace-zreszta nie moga byc
            > traktowane powaznie,jako ze sa oni "strona w sprawie"

O postaci Jezusa - historycznej - wypowiada się także paru uznanych ówczesnych historyków, na czele z Józefem
            Flawiuszem.

> ZRESZTA TAK MIEDZY NAMI-KOSCIOL KATOLICKI NIE MOZE BYC ZADNYM AUTORYTETEM,JAKO
            > ZE ODSZEDL BARDZO DALEKO OD PIERWOWZORU PIERWSZYCH CHRZESCIJAN-DLATEGO
            > OSOBISCIE WYBRALEM AGNOSTYCYZM

Wybacz, ale ta wypowiedź jest dosyć absurdalna. Jeśli zarzucasz Kościołowi Katolickiemu odejście od pierwowzoru
            pierwszych chrześcijan, nic przecież nie stoi na przeszkodzie, abyś - w innej wspólnocie lub indywidualnie - sam ten
            pierwowzór realizował. Wybór agnostycyzmu raczej do tego nie prowadzi, jak sądzę. Uwaga - nie próbuję Cię
            �nawracać�, zauważam po prostu, że jesteś niekonsekwentny.
            Z poważaniem - T.
            P.S. Możemy podyskutować - przez dyskusję rozumiem jednak wymianę poglądów i argumentów. Na epitety,
            inwektywy i wulgaryzmy nie odpowiadam.
            • Gość: greg Re: Do impotenta krakena IP: *.nwinfo.net 07.11.01, 21:35
              Ja tutaj sledze twoje wyczyny
              i coraz bardziej interesuje mnie
              twoj przypadek.Takiego durnia
              jeszcze w zyciu nie widzialem.
            • Gość: Kraken Re: Polski katolicyzm-szanowny Teofilu IP: *.ipt.aol.com 08.11.01, 07:17

dzieki za rzeczowa wypowiedz.lecz niestety nie zgadzam sie z twoim punktem
              widzenia.
              Trojca jako DOGMAT(a wiec nie podlegajacy dyskusji pewnik) zostala wrecz
              narzucona bodajze na soborze konstantynopolianskim w IV w.n.e-i to niewielka
              wiekszoscia glosow-a wiec jest ona "dzieckiem" kunktatorstwa politycznego
              owczesnych biskupow-nie ma natomiast ZADNEJ wzmianki na ten temat u zadnego z
              apostolow-zreszta w tym miejscu nalezy wspomniej o watpliwej co
              najmniej "jakosci" swiadectw apostolskich-najblizsza ponoc prawdy ewangelia
              sw.marka zaginela bez sladu ok 70r.n.e. co do "wiernosci" pozostalych-opinie w
              samym kosciele sa mocno podzielone.
              Jesli natomiast chodzi o osobe samego Jeszu ben Miriam-no coz -i tutaj brak
              zgodnosci(o rzekomym dowodzie w pismach Flawiusza nawet nie wspominam-
              udowodniono,ze jest to falszerstwo biskupa Nicei-zbyt piekne jest bowiem to
              swiadectwo ze strony prawowiernego faryzeusza jakim byl Flawiusz aby moglo byc
              prawdziwe-to po pierwsze,po drugie wybitni znawcy jego dziel stwierdzili
              niewatpliwe falszerstwo tej krotkiej wzmianki)Frapuje mnie jednak co innego-JAK
              TO MOZLIWE,ZE CZLOWIEK CZYNIACY TAK WIELE"CUDOW" BEDACY TAK WIELKIM AUTORYTETEM
              MORALNYM DLA TAK LICZNEJ RZESZY ZYDOW NIE ZOSTAL ZAUWAZONY PRZEZ ZADNEGO
              WSPOLCZESNEGO MU HISTORYKA????w koncu Jerozolima to nie byle Pcim Dolny,czy
              inna Pipidowka gdzie diabel mowi "dobranoc".
              Pominmy jednak historycznosc Jeszu-zalozmy,ze zyl naprawde-pozostaje BARDZO
              WATPLIWA SPRAWA PRAWEGO POCHODZENIA TEGOZ-sa wzmianki,ze niestety mamusia nie
              dochowala wiernosci narzeczenskiej Joziowi i zapomniala sie z rzymskim
              legionista Tyberiuszem Juliuszem Abdes-Panthera-zolnierzem 1 kohorty lucznikow
              bodajze 7 legionu-jako obywatel rzymski nie podlegal lokalnej jurysdykcji-
              dzieki czemu uniknal ukamienowania-stad ponoc wspolczesni nazywali Jeszu BEN
              MIRIAM-wytykajac mu pochodzenie z nieprawego loza-sprawie ukrecil leb Jozef
              zeniac sie z Miriam(mimo nieslubnego dziecka-porzadny byl z niego gosc-ale
              miedzy bajki mozna wlozyc twierdzenie,ze bylo to tzw,"biale malzenstwo"-stad
              RODZONE rodzenstwo jeszu).Mozna byloby traktowac te "rewelacje" jako brudna
              niczym nie poparta plotke,gdyby nie pewne "ale" otoz kilka lat temu w Nadrenii
              podczas prowadzenia prac wykopaliskowych natrafiono na nekropolie rzymska-a
              wrod innych odnaleziono-grob legionisty Abdesa-Panthery,ktory wraz ze swym
              legionem zostaj przerzucony do barbarzynskiej wowczas Germani po klesce Warrusa
              w Teutoburkim Lesie-porownanie dat jak ulal pasuje do okresu przyjscia na
              swiat "zbawiciela"
              Jeszcze jedna nazwijmy to delikatnie "niescislosc"-otoz twierdzi sie,ze Jeszu
              pochodzil z Nazaretu-OTOZ NA ZADNEJ RZYMSKIEJ MAPIE WOJSKOWEJ NIE MA TAKIEJ
              MIEJSCOWOSCI-jak wiadomo rzymianie byli wybitnymi strategami i ich mapy
              cechowala niespotykana na owczesne czasy dokladnosc-wiec trudno uwierzyc
              opinii "znawcow" tematu ,ze Nazaret byl zbyt mala "dziura" aby rzymscy
              mierniczowie chcieli ja zaznaczac.Pojawiaja sie jednak glosy,ze Nazarejczyk
              jest znieksztalconym slowem Nazrih(byla to kasta religijna,ktora nie strzygla
              wlosow i nie golila brod,poswiecajac je Jahwe-takim nazrih byl prawdopodobnie
              biblijny Samson).
              Poza tym nie wiem,czy obila ci sie o uszy nazwa "Zwoje Morza Martwego"???-otoz
              jest to rewelacja na skale swiatowa wynika z nich bowiem,ze Jeszu byl
              glosicielem zasad i prawd wiary,ktore powstaly na co najmniej 150 lat przed
              jego narodzeniem-wiec NIE WYMYSLIL ANI NIE GLOSIL NIECZEGO SZCZEGOLNIE NOWEGO(
              o ile oczywqiscie istnial)
              jest dosyc pozno(u mnie godz.1:15 rano) moze nieco pozniej "podrzuce" nieco
              materialow zrodlowych,bo na razie stukam z pamieci,wiec wychodzi to nieco
              nieskladnie-jednak mam nadzieje oddaje istote tematu.
              A tak miedzy nami swego czasu pisalem sporo na ten temat na dawniejszym forum
              Onetu-tam wlasnie dyskusja przebiegala dosc normalnie do czasu,gdy "obroncom
              wiary i polskosci(co ma jedno do drugiego??) zabraklo argumentow i zaczely
              sie "pomyje"-moze nabralem brzydkiego nawyku???
              • Gość: Teofil Re: Polski katolicyzm-szanowny Teofilu IP: *.stacje.agora.pl 09.11.01, 15:23
                Krakenie - bez urazy - ale to, co piszesz to kompletny miszmasz.
                Historyjkę o rzymskim legioniście Pantherze wymyślili hitlerowcy, żeby nawet Jezusowi dorobić germańskich
                przodków. Paru historyków już o tym pisało. Samo nazwisko Panthera to idiotyczna pomyłka - w pismach Jezus
                opisywany jest jako �syn dziewicy�, dziewica to po grecku �parthenos�, komuś się literki poprzestawiały i tak
                sobie wymyślił. Powtarzanie tych bzdur niemal 70 lat później to już załamka.
                O zwojach z Morza Martwego (chodzi ci zapewne o Qumran) owszem, słyszałem. Nie ma tam nic, co by
                przeczyło Ewangelii. A że Jezus �nic nowego� nie powiedział - fakt, wszystko było już przedtem w Ppismach. On
                to �tylko� powiedział na nowo.
                Moglibyśmy tak dyskutować do upadłego, tylko... po co. Nie nawrócisz mnie, ja Ciebie też. Nie o to chyba chodzi.
                Wierzę w to, w co wierzę, opieram się na Piśmie.
                A co do Trójcy - wszyscy chrześcijanie są co do tego zgodni. Ale - oczywiście - to też jest kwestia wiary.
                Istnienia Boga także nie udowodnisz.
                Pozdrawiam - T.
                • Gość: Kraken Re: Polski katolicyzm-szanowny Teofilu IP: *.ipt.aol.com 09.11.01, 17:51
                  Teofilu-rowniez bez urazy-widze,ze niedokladnie czytales post-NIGDZIE nie
                  napisalem,ze Abdes=Panthera byl Germanem-napisalem,ze jego legion zostal
                  przeniesiony do Germanii(a to jednak nie to samo)-sam Panthera pochodzil z
                  Sydonu w pld,Libii-co do jego ewentualnego ojcostwa -podaje za tlumaczeniem
                  talmudycznych pism Tosify,dodatku do Mishnah-jednak jako,ze Zydom niekoniecznie
                  trzeba wierzyc-moznaby to uznac za falszertwo z ich strony,lecz teolog
                  chrzescijanstwa z pierwszej polowy III w,Orygen w sych pismach "Contra Celsum"
                  dostarcza kluczowej informacji-cyt."Maria zostala odrzucona przez
                  Jozefa,zzawodu ciesle,po tym jak zostala skazana(uznana winna)za
                  niewiernosc.Wyrzucona przez tegoz i tulajaca sie na pustkowiu w nieslawie,wtedy
                  w opuszczeniu urodzila Jezusa z pewnego zolnierza Panthery"-MOIM ZDANIEM
                  HIPOTEZA DOBRA JAK I WSZYSTKIE POZOSTALE-co do "dzieworodztwa" matki Jeszu-
                  tutaj rowniez nastapilo przeklamanie tekstu oryginalnego-mowi sie bowiem o
                  MLODEJ KOBIECIE(nie o dziewicy-ten termin implantowali katolicy-bo jak ulal
                  pasuje do twierdzenia o "boskim" pochodzeniu jej syna)
                  Nie wiem czy wiesz.ale pojawia sie rowniez Tybetanski slad jeszu,odkryty przez
                  niejakiego Nikolaja Notowicza w klasztorze Moulbek-tam jest on zwany przez
                  mnichow Issa-dokladna analiza ksiag tybetanskich pozwolila stwierdzic ponad
                  wszelka watpliwosc,ze chodzi o te sama osobe-Notowicz opublikowal swe rewelacje
                  w ksiazce "La Vie Income De Jesus Christ" w 1894 roku ku zdumieniu autora i
                  wydawcy CALY NAKLAD ZNIKL W CIAGU KILKU DNI Z POLEK-dodrukowano nastepny-
                  rowniez zostal wykupiony "na pniu"-powtorzono jeden po drugim SIEDEM nakladow-
                  wszystkie znikaly-najdziwniejsze w tej historii jest to,ze z siedmiu nakladow
                  zupelnym przypadkiem zachowaly sie dwa egzemplarze w British Museum-swego czasu
                  w pismie "Fakty i Fikcje"ukazaly sie obszerne wypisy z tego dziela w jezyku
                  polskim pod tytulem "Inne drogi"-ale to juz calkiem inna historia-JAK WIEC
                  WIDZISZ W "ZYCIU" JESZU SA SAME NIEWIADOME-RZECZYWISCIE JEDEN WIELKI "MISZMASZ"-
                  trudno wobec tego uznac mi za boga (raczej syna bozego)kogos o kim wlasciwie
                  NIC NIE WIADOMO-malo togo-trudno rowniez kogos takiego traktowac jako realnie
                  istniejaca historyczna postac!!!!
                  Co do istoty trojcy -sam przyznajesz,ze jest to narzucony dogmat-a ze ludzie w
                  to wierza!!-NIE WSZYSCY poza tym gdyby "prawda" byla po stronie wiekszosci-TO
                  RACJE MIELIBY ZAWSZE CHINCZYCY!!!!
                  Widzisz tak jakos jest,ze katolicyzm znajduje sie wlasciwie w "odwrocie"-
                  oczywiscie poza Polska.gdzie usadowil sie w "okopach sw, trojcy"-niestety
                  NIEREFORMOWALNOSC RELIGII JEST JEJ NAJWIEKSZA SLABOSCIA-z tego tez wzgledu
                  wybralem agnostycyzm o zabarwieniu epikurejskim-pozdrawiam
        • Gość: dixi Re: Polski katolicyzm IP: *.unicity.pl 07.11.01, 22:37
          Gość portalu: Teofil napisał(a):

> Gość portalu: MM napisał(a):
          >
          > > Taka jest specyfika polskiego katolicyzmu. Nie czci się Boga tylko osoby
          > > uznawane przez kościół za święte (Jezus, Maryja a teraz Papierz).
          > > Polscy fanatycy religijni z pewnego toruńskiego radia zapominają, że Maryj
          > a
          > > była tyko kobietą wybraną przez Boga do urodzenia syna. Na tym jej udział
          > się
          > > skończył. Biblia nie poświęca Maryji większej uwagi.
          > > To Bóg jest najważniejszy i to Jemu należy się najwyższa cześć. Tak jest w
          >
          > > każdej religii. Tylko nie w Polsce.
          >
          > Nie chciałem pisać w tym wątku, bo po co - wszystkie argumenty już padły w inny
          > ch wątkach...
          > Ale nie zdzierżę. Drogi MM - głupoty waść pleciesz.
          > Po pierwsze - rozróżnienie �każda religia� a �Polska� jest absurdem logicznym.
          > Po drugie - o Maryi i świętych nie chce mi się pisać, bo już jakieś dwa tysiąc
          > e razy na ten temat pisałem. Proponuję -
          > jak zwykle w takich razach - zajrzeć do nauki Kościoła ZANIM zacznie się ją kry
          > tykować (trzeba ZNAĆ to, co się
          > krytykuje).
          > Po trzecie - chrześcijanie wierzą, że Bóg obecny jest w trzech osobach (Trójca,
          > doktryna trynitarna - coś Ci to
          > mówi?). Zatem - z punktu widzenia chrześcijanina - rozróżnienie Jezus a Bóg jes
          > t bez sensu. Dla nas Jezus jest
          > Bogiem, drugą osobą Trójcy. I tak wierzą wszyscy chrześcijanie (takie wyznanie
          > wiary jest definicją
          > chrześcijaństwa, przyjętą przez Światową Radę Kościołów). Chrześcijan jest na ś
          > wiecie jakieś 2 miliardy, więc
          > chyba nie wszyscy żyją w Polsce.
          > Ludzie, myślcie, to nie boli.
          > A odpowiadając na pytanie postawione w temacie tego wątku - kiedy papież umrze,
          > konklawe (zgromadzenie
          > kardynałów) wybierze jego następcę. Myślę, że dla wielu ludzi smierć Jana Pawła
          > II będzie smutnym momentem. Tyle,
          > że my, chrześcijanie, wierzymy w zmartwychwstanie, a więc i w to, że śmierć to
          > nie koniec wszystkiego.
          > Pozdrawiam - T.
          Aż się nie chce wierzyć!Nareszcie w portalu jakiś mądry katolik.
          pozdrawiam z szacunkiem

• Gość: mat26 Ograniczenie roli kosciola IP: *.interserwer.pl 08.11.01, 08:47
      Wydaje mi sie, ze kiedy papiez nie bedzie juz Polakiem to wiara katolicka w
      Polsce bardzo podupadnie. Teraz Polacy bardziej wierza w papieza niz w Boga, on
      jest dla nich najwieksza swietoscia. Kiedy papiez bedzie np. Wlochem to ciekaw
      jestem, jak zareaguje np. radio Maryja. Przeciez to obcokrajowiec - nie bedzie
      znal jezyka polskiego, nie bedzie juz tak czesto przyjezdzal do Polski (jesli
      przyjedzie chociaz raz to juz bedzie dobrze), ludzie nie beda juz tak
      skandowali na ulicach, nie beda sie juz tak za niego modlic. A nie daj Boze
      jesli nastepny papiez bedzie mial ciemna skore - wtedy radio Maryja pewnie go
      wyklnie jako wyslannika szatana.
      Ale generalnie uwazam, ze smierc Jana Pawla II zapoczatkuje powazne
      ograniczenie roli Kosciola Katolickiego w Polsce.
      • Gość: greg Re: Do krakena IP: *.nwinfo.net 08.11.01, 19:05
        Widze Kraken ze z toba jest gorzej
        niz myslalem.To co ty wypisujesz jest
        kompletnym stekiem bzdur.Czy ty w ogole
        rozumiesz co piszesz? Twoje uczone
        wywody sa tak durne i nie logiczne jak
        Ty sam.
        Odnosze wrazenie ze Ty NIC NIE ROZUMIESZ.
        Ale coz glupich nie sieja...
    • Gość: Kagan Bedzie wielki jubel za spizowa brama... IP: *.vic.bigpond.net.au 01.01.02, 02:47
    • ptwo Co się stanie kiedy umrze Ojciec Święty? 01.01.02, 06:19
      To zostanie wybrany następny. Może Murzyn.
      • Gość: Kagan Re: Co się stanie kiedy umrze Ojciec Święty? IP: *.vic.bigpond.net.au 01.01.02, 06:50
        ptwo napisał(a):

> To zostanie wybrany następny. Może Murzyn.

A moze homoseksualista, a moze, jak dawno temu, kobieta,
        co chlopa udaje?
        Moze byc ciekawie!
        Happy New Year
        Kagan
    • Gość: gG Nie wszystko mozna strywializowac IP: *.enh.org 01.01.02, 07:00
      Daj se luz chlopie, nie wszystko mozna strywializowac i sprowadzic do
      poziomu "czy beda chodzic na czarno czy nie, czy bedzie prohibicja czy nie".
      Czy ty naprawde nie masz zadnej innej refleksji?
      • Gość: Kagan Wojtyla jest trywialny... IP: *.vic.bigpond.net.au 01.01.02, 08:00
        Wiec go bardziej strywializowac sie NIE da!

Gość portalu: gG napisał(a):
        Daj se luz chlopie, nie wszystko mozna strywializowac i sprowadzic do
        poziomu "czy beda chodzic na czarno czy nie, czy bedzie prohibicja czy nie".
        Czy ty naprawde nie masz zadnej innej refleksji?

K: A jaka mialbym miec refleksje? Jak ktos gada przez ponad 20 lat
        o pokoju, a NIC nie robi, aby ten pokoj zapanowal, choc moze WIELE
        zrobic (chocby ekskomunika terrorystow z IRA, ekskomunika na wszystkich
        katolikow, co to biora udzial w wojnie czyli zabijaniu, wreszcie
        zakaz dla katolikow pomagania w jakikolwiek sposob instytucjom
        czy rzadom zaangazowanym w produkcje i dystrtybucje broni), to taki
        czlowiek jest dla mnie MNIEJ niz zerem...
        Kagan

• Gość: U Re: Co się stanie kiedy tzw. IP: *.gis.net 01.01.02, 07:07

>
      > dzialo...
      > .
      >
      > czarno....
      >
      > stalin na papiez ....

Wiesz,co sie stanie,jak Papiez umrze?Znajdzie sie na poziomie tych,ktorzy zmarli przed nim i ktorzy tez
      mysleli,ze sa wyzej od innych.Do mnie przemawia tylko zasob dobroci w czlowieku.Nie obchodzi
      mnie,jakie kto zajmowal stanowisko,jakie dostal medale i ordery.....Rozumiem tak doglebnie
      Beethovena,dlaczego skreslil imie Napoleona na wspanialy dziele,dedykowanemu wlasmnie temu
      jednemu z wielu dupkow.Wielkosc czlowieka mnie zasadz sie na tytulach,stanowiskach czy opiniach
      klik,dla ktorych spiewal do nut przez nich napiaanych.Wielkosc czlowieka,to czasem rozmowa z
      sasiadem,ktoremu wlasnie pies odszedl w
      kraine wiecznych lowow."
      Przy okazji.W kraju,ktory kracze nad swoja wspanialoscia,jedynymi ludzmi,ktorych slucham,ktorych
      rozumiem,bo mowia do mnie moim jezykiem-sa INDIANIE.Dakota,Sioux,Cherokeeeeeeeeeeeeeeeee

Coraz to z ciebie,jako z drzazgi smolnej,wokolo leca szmaty zapalone............................
      Gorejac-nie wiesz..czy stakjesz sie wolny,czy to co bylo,wszystko zaqtracomne/////...........................
      • Gość: antylewy Re: Wybiora nowego Papieza IP: *.houston-12rh15rt.tx.dial-access.att.net 01.01.02, 07:20
        a Polska starci wielkiego czlowieka, ktorego czci i szanuje caly swiat z
        wyjatkiem paru przyglupow lewackich i lewych.
        • Gość: Kagan Re: Wybiora nowego Papieza IP: *.vic.bigpond.net.au 01.01.02, 07:53
          Gość portalu: antylewy napisał(a):

a Polska starci wielkiego czlowieka, ktorego czci i szanuje caly swiat z
          wyjatkiem paru przyglupow lewackich i lewych.

Koles! Nikt NIE chce czytac twych watkow, wiec wyladowujesz swa frustracje
          na mnie. BARDZO po katolicku!
          I pokaz mi, gdzie tego twego pape "czcza i szanuja"?
          W Indiach i Chinach (najludniejsze kraje swiata)?
          Moze w Japonii (tam ponad 90% ludnosci NIE wiedzialo, ze on sie tam
          niegdys "walesal")
          Moze w przewazajaco protestanckiej USA i Kanadzie?
          Moze w Australii, gdzie wiekszosc katolikow jest przeciwna jego
          superkonswerwatyzmowi religijno-dogmatyczno-obyczajowemu?
          Moze w Afryce czy na Nowej Gwinei, gdzie misjonarze sa wciaz
          oceniani glownie pod wzgledem walorow smakowo-zapachowych i odzywczych?
          Moze w krajach muzulmanskich, albo w Izraelu?
          A moze w Europie Zachodniej, szczegolnie Skandynawia, Niemcy czy
          Wielka Brytania, a moze w prawoslawnej Grecji?
          Pozostaje nam glownie:
          - Polska (wiadomo...)
          - Ameryka Lacinska (ale tam katolicyzm jest ZUPELNIE inny niz to sobie
          ten staruch z Watykanu wyobraza i wspolzyje z wierzeniami pierwotnymi
          typu VOODOO)
          - Biedne regiony Wloch czy Hiszpanii.
          That's all, folks!
          Kagan
          • pius01 Wybiora nowego KAGANA 28.01.02, 04:03
            Zauwazylem, ze osobnik podpisujacy sie"Kagan" pisze swe klamstwa z roznych adresow w Australii.
            Proponuje wiec, aby zablokowac, przynajmniej tymczasowo, wszystkie adresy z Australii, aby sie ten
            zboczeniec wiecej nie dostal na to forum! Z Australii i tak pisze malo ludzi, wiec niewielka niewygoda
            byla by tym zablokowaniem spowodowana. Mozna by zreszta zrobic wyjatki dla niektorych adresow,
            tak, aby "Kagan", ta sliska gnida, sie nie mogl znow przeslizgnac na to forum!
            Co Wy na to?
            Prosze napisac na pius01@poczta.gazeta.pl
            Hej!
            • Gość: Kagan Nastepny protektor zboczkow... IP: *.vic.bigpond.net.au 24.02.02, 12:48
              ...zasiadzie na tzw. tronie piotrowym...
              • kaszper Re: Nastepny protektor zboczkow... 24.02.02, 12:51
                A co Ty bys chcial, ze papiez, bedzie z zona robil, co Ty chcesz robic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka