Dodaj do ulubionych

Grass nie zrzeknie się obywatelstwa Gdańska

17.08.06, 15:16
Krew i Honor przede wszystkim.

-------------------------------------------------------
"Guenter Grass w wywiadzie dla telewizji ARD zapowiedział, że nie zrzeknie się
honorowego obywatelstwa Gdańska - poinformowało radio RMF FM. Grass wyznał w
minioną sobotę po raz pierwszy, że jako 15-latek zgłosił się na ochotnika do
służby na okręcie podwodnym. Nie został przyjęty, lecz rok później powołano go
do jednostki Waffen- SS w Dreźnie.

Pisarz utrzymywał dotychczas, że był pomocnikiem w oddziale obrony
przeciwlotniczej, a potem zwykłym żołnierzem."
---------------------------------------------------------

Czy Gdańsk będzie miał to, na co zasłużył?
Obserwuj wątek
    • karlin Grass testuje nową "ścieżkę wyzwolenia" 17.08.06, 15:43
      Jeśli mu się uda, to znaczy jeśli nie zostanie na trwałe usnięty z lewackiego
      piedestału, przewiduję kolejne "wyznania mało skruszonych".

W stylu - "Byłem, donosiłem i co mi teraz zrobicie?"

Jest to także, a może przede wszystkim niezwykle istotna próba "nowej,
      niemieckiej tożsamości", w której przeszłość ma zostać raz na zawsze pozbawiona
      jakiegokolwiek wpływu na teraźniejszość.
      • biedronka24 teraz sie nie zrzeknie? 17.08.06, 15:46
        zabrac Grassowi muszle klozetowa... A z takim zapalem o tym braku muszli w
        Gdansku sie biedaczysko rozpisywal. Grass swiatowiec....
      • entefuhrer Re: o "lewackim piedestale" 17.08.06, 16:38
        "Nacjonaliści niemieccy atakowali go bezpardonowo, gdy uparcie powtarzał, że
        Niemcy muszą uznać ostateczny kształt granicy na Odrze i Nysie. Natomiast
        komuniści atakowali go, gdy wspierał uparcie, od samego początku, polską
        opozycję demokratyczną, współpracował z polską prasą podziemną, występował w
        obronie więźniów politycznych w Polsce."
        • karlin No i Niemcy 17.08.06, 16:44
          nie uznały granicy na Odrze i Nysie do dzisiaj.

A Grass wspiera Erikę Steinbach, która ma na temat tej granicy zdanie odrębne.

Tekst, który cytujesz to z GW?
          • entefuhrer Re: No i 17.08.06, 16:53
            > Niemcy nie uznały granicy na Odrze i Nysie do dzisiaj.

Aha. Napisz jeszcze coś ciekawego.

> A Grass wspiera Erikę Steinbach

A konkretnie?

> która ma na temat tej granicy zdanie odrębne

To znaczy jakie ?

> Tekst, który cytujesz to z GW?

Na forum GW to chyba nie przestępstwo ?... ;-P
            • biedronka24 NIestety chyba to racja. Bunzlauer Keramik 17.08.06, 16:57
              kuje nieladnie w oczka....
              Wszystkich pozdrawia i zyczy dobrej jazdy Deutsche Asphalt.....
              • karlin To fakt 17.08.06, 17:03
                Granicę uznały, choć traktatu pokojowego nie podpisały.

Reszta bez zmian.

:)
              • biedronka24 I nie mam nic przeciwko 17.08.06, 17:04
                by przyjaciele z Zachodu odwiedzali piekne piastowskie ziemie. Z pieknym i
                zyznym Slaskiem i szczesliwa Galicja.
                Tylko ze mnie interesuje tez ´asphalt´ od stolicy np do tego pieknego miasta
                Danzig...
                Dlatego nie wszystkimi inwestycjami przyjaciol musze sie tak bardzo interesowac.
                Rowniez inwestycjami w reklame SS czy tez innymi keczapowymi atrakcjami.
                Chcialam przyjaciol sama zabrac ale okazalo sie niestety tuz przed wyjazdem, ze
                sa chorzy - to tyle o pieknej ziemi niemieckiej i jej zdrowotnosci. Dlatego
                jeszcze raz powtarzam. Nie spieszmy sie z ekologia zwlaszcza na modle glownego
                sponsora Europy :))))))).
                Grassy, nie Grassy.
                Guzik z p-en- telka.
                Ten typ literackich eksperymentow to juz przezytek...Niestety dla
                pseudointeligencji. Powrocmy do wartosci nieco trwalszych niz b-e-bene- k pana
                Grassa.

Jeszcze jedno zazalenie - a propos autobanow- nie wiem do kogo kierowac.
                Taka mala uwaga - moze daloby sie na tych bahnach placic karta autostradowa a
                nie tylko gotowka? Byloby jeszcze fajniej. To tak w imie lewackiej Europki:))))))
                • karlin No cóż 17.08.06, 17:09
                  Wiesz, kto zaczął i Niemcom najwięcej autostrad zbudował?

Oni najwyraźniej dobrze nam życzą, skoro tyle podobnych trendów medialnie w
                  Polsce wyłapują.

:)
                  • biedronka24 Oni sa albo naiwni 17.08.06, 17:56
                    albo zawzieci. Mam onych na codzien. Nic posrodku. Albo toto nie potrafi okna
                    zamknac i ginie z nim w czasie burzy, a mama przyjezdza od swieta do chorej
                    synowej w gosci (rzeczywistosc monachijska) albo ono jest internacjonalem,
                    antyklerykalem, gejem tanczacych z paniami w ramach bon ton towarzyskiego
                    ewentualnie samotnym ojcem uczacym dzieci chinskiego i mimo doktoratu
                    oglaszajacym sie ze poszukuje zony z dlugimi palcami i mieszkajacej nieopodal w
                    necie, wierzacym w dziedziczenie zawodow i klonowanie ludzi, oraz sprawiedliwosc
                    ponad podzialami. Oni sami tez wiedza ze procentowo najwiecej malzenstw ´w
                    interesach´ jest wlasnie u nich. I mimo to trwaja te malzenstwa najkrocej. Z
                    wielu powodow.

PS. Wiem kto zaczal i Niemcom najwiecej renowacji ich miasteczek zrobil -
                    prawdziwej renowacji takiego chocby Quedlinburga.
                    Oni robia sporo bledow w ramach internacjonalizmu komunistycznego. Ale to wciaz
                    sa ich problemy. I oby tak pozostalo.
                    Autostrady akurat w niczym mi nie przeszkadzaja. Przeciwnie. Klocily sie o nie
                    najwiecej poprzednie rzady 16 latki. Dotad nie bylo nic. Teraz cos ruszylo.
                    Niemcy nie wylapuja zadnych trendow w Polsce. ´Trendy´ sa im podpowiadane.
                    Glupio bo w imie interesow na krotka mete.
    • jola_iza Re:I słusznie 17.08.06, 16:07
      dali , niech odbierają. Dostał może za to, że nie był w SS ? Kiedy chrześcijanie zaczną stosować się do biblii ?
    • magnusg Obroncy Grassa nie rozumieja podstawowej rzeczy. 17.08.06, 16:08
      Nie chodzi w pierwszej linii o to, ze byl w SS, bo to mozna jeszcze wytlumaczyc
      mlodziencza glupota czy indokrynacja.
      Chodzi o to, ze Grass przez nastepne 60 lat o tym fakcie milczal jednoczesnie
      pouczajac wszystkich dookola, ze nie sa uczciwi co do swjej przeszlosci.O to
      zaklamanie chodzi.
      A wykorzystanie wiadomosci o swojej SS-przeszlosci do celow marketingowych to
      nic innego jak zenujacy spektakl.
      • karlin Handel "skazą"? 17.08.06, 16:09
        "Tymczasem dwa tygodnie przed planowanym terminem w Niemczech można już kupić
        najnowszą książkę Guentera Grassa. Autobiografia "Przy obieraniu cebuli" od razu
        stała się bestsellerem. Wydawca książki sprzedał do hurtowni prawie cały
        pierwszy nakład, wynoszący 150 tysięcy egzemplarzy. Obecnie trwa dodruk
        kolejnych 100 tysięcy.

Eksperci nie mają wątpliwości, że taki sukces marketingowy powieści zapewniły
        szokujące wyznania jej autora. "To świetny chwyt marketingowy" - twierdzi znany
        agent literacki, Lionel von de Knessebeck.

Niektórzy niemieccy dziennikarze dość otwarcie mówią, że noblista zawsze dbał o
        odpowiednią promocje swoich kolejnych książek. Przedstawiają wyliczenia, z
        których wynika, że już teraz bogaty Grass może zarobić na swojej najnowszej
        autobiografii co najmniej milion 700 tysięcy euro."
        -------------------------------------------------------------------
      • jola_iza Re: Obroncy Grassa nie rozumieja podstawowej rzec 17.08.06, 16:14
        A co kużwa, pytał Go ktoś o to ? Ty się chwalisz hemoroidami wszem i wobec? Uwierają jak cholera,ale głupotą byłoby opowiadać o tym bez konkretnego pytania.
        • karlin Pytał, pytał 17.08.06, 16:18
          A Grass niezmiennie odpowiadał, że on służył w obronie przeciwlotniczej.
        • magnusg Re: Obroncy Grassa nie rozumieja podstawowej rzec 17.08.06, 16:31
          Ale nie zarzucam innym, ze nie opowiadaja o swoich hemoridach.
    • kapucynka9 I słusznie! Dostał to obywatelstwo a nie wyprosił. 17.08.06, 16:10
      Zatem jak mu ktoś chce odebrać, to niech odbiera. A on te jasełka olewa.
      • karlin Trolle 17.08.06, 16:17
        A czy to wy przypadkiem zachłystywaliście się "szlachetnością" Jaruzelskiego,
        jak otzrymany wbrew intencjom Kaczyńskiego medal zwrócił?

Gdyby przyznanie się Grassa było szczere, a nie koniunkturalne, sprawę
        honorowego obywatelstwa Gdańska oddał by przynajmniej w ręce tych, którzy mu je
        nadali. Teraz nie pozostaje nic innego, jak mu je odebrać.
      • p.smerf Re: I słusznie! Dostał to obywatelstwo a nie wypr 17.08.06, 16:19
        A może by tak zrobić przegląd wszystkich mieszkańców Gdańska? Może się do
        jeszcze kogoś wyrzucić?
        • obraza.uczuc.religijnych A Foerster jest jeszcze HO Gdańska? 17.08.06, 16:22

• obraza.uczuc.religijnych Nie pamiętam czy to on czy Hitler... 17.08.06, 16:23

• aso62 Obaj i jeszcze Gruby Hermann 17.08.06, 16:58
              www.gdansk.pl/article.php?category=84&article=580&history=84:
              • obraza.uczuc.religijnych Odebrano im je? 17.08.06, 17:00

• karlin Proszę bardzo 17.08.06, 16:23
          www.gdansk.pl/article.php?category=84&article=580&history=84:
          Zwłaszcza ta czwórka:

07.08.1947 Bolesław Bierut
          30.03.1949 Konstanty Rokossowski
          30.03.1965 Paweł Batow
          21.02.1977 Wiktor Kulikow

Ciekawe, czy odebrano im te obywatelstwa?
          • obraza.uczuc.religijnych I jeszcze ten karierowicz z LWP: 17.08.06, 16:24
            Ryszard Kukliński.
            • biedronka24 w Wolnym Miescie Gdansk 17.08.06, 16:36
              byli jak widac i wolni i oblezeni.
              Jak ci sie Kuklinski nie podoba to na Bialorus. Won- jak sie to mowi po tamtejszemu.
              • obraza.uczuc.religijnych Jak ci sie Kukliński podoba to na Białoruś won 17.08.06, 16:43
                jak się mówi po tamtejszemu.
                • biedronka24 No i jestesmy w domciu 17.08.06, 16:47
                  skad wiedziales ze ja tez pisze z Bialorusi bazyli migadlku zeby mydlku nie
                  powiedziec?
                  Taki z ciebie Batiar jak ze mnie fizyk jadrowy- hi, hi.

Mi Polacy na Bialorusi nie przeszkadzaja. Mam cos takiego ze rozumiem
                  przywiazanie do ziemi. Wlasnej ziemi. I nie wiem skad to mam. Pewno wyssalam-
                  hi, hi.
          • petrokles Re: Proszę bardzo 17.08.06, 21:06
            Całkiem grzezne grono:
            Albert Forster
            Adolf Hitler
            Hermann Göring
            Bolesław Bierut
            Konstanty Rokossowski
            Paweł Batow
            Wiktor Kulikow
            Günter Grass
            Hans Koschnik
            Lech Wałęsa
    • kapucynka9 Tylu pedofili i innych zboczków ma obywatelstwo 17.08.06, 16:23
      polskie a ja się mam podniecać obywatelstwem miasta jakiegoś dziadka, który
      nikomu nic złego nie zrobił ? Nie ze mną Bruner takie numery, nie ze mną.
    • jola_iza Re: A tak przy okazji 17.08.06, 17:15
      To czy Mussoliniemu i Hirohito odebrano ordery orła białego ?
      • gucio60 Re: A tak przy okazji 17.08.06, 18:18
        nie wiem po ile macie lat, moi drodzy ale ......
        zapewniam was, ze mozna pewne rzeczy zapomniec po uplywie mniejszego okresu
        czasu,
        bylem w komunistycznym wojsku na poczatku lat 60, kryzys kubanski, mialem
        bronic komunistycznej ojczyzny i bronilbym, wlasciwie nalezy mnie za to dzis
        potepic bo zrobilbym to zupelnie swiadomie,
        malo z tego pamietam, naprawde malo
        w 1956 roku mialem lat 15, jedynie co pamietam to jakies uliczne zamieszki,
        chyba nawet na kilka godzin bylem aresztowany, chyba w Krakowie ale co ja tam
        robile, nie pomne zeby nie klamac
        od 1970 roku, moja sytuacja zmienila sie radykalnie, znikli starzy znajomi,
        znikly ulice i miejsca, znikly spotkania i rozmowy, wszystko zaczelo sie na
        nowo, w zupelnie innym miejscu, w zupelnie innym srodowisku
        to co bylo przed 1970 zaczelo sie zwolna zacierac, nie bylo wiecznych opowiadan
        z mininych lat i wydarzen,
        mozna zapomniec, Grass mial wowczas 17 lat i jesli nawet pamietal, to zapewne
        nie uwazal, ze jako 17-tek popelnil jakis niewybaczalny blad
        nie, jako 17-latek, kazdy ma prawo robic bledy, chocby dzis widziane to bylo
        jako jakies przestepstwo
        nie, jako 17-latek nie mogl wiedziec, ze SS to organizacja, ktora pozniej
        uznano za przestepcza
        nie, jako 18-latek mogl sie tego wstydzic, kiedy dowiedzial sie o prawdziwej
        dzialnosci SS, tak zrobiloby tysiace jego rowiesnikow, tez ty, tez ja
        ilu czlonkow w wieku lat 18-20 miala PZPR, mamy ich wszystkich postawic dzisiaj
        pod mur, jesli sie do tego nie przyznaja ?

panie Prezydencie Walesa, to nie Gunter Grass zabil panu ojca,
        zabil zbrodniczy system, za ktory 17 letni wowczas Gunter Grass nie moze
        odpowidac !!!
        wielu znakomitych i dzis szanowanych Niemcow, sluzylo w roznych formacjach
        hitlerowskiego rezimu, wlasciwie wszyscy Niemcy, majacy dzis po 80 lat byli w
        jakiejs formie zaangazowni w hitlerowski rezim, olbrzymia wiekszosc do tego sie
        dzis nie przyznaje z roznych pobudek, najczesciej ze wstydu, mamy ich
        wszystkich potepic ?
        tak, Gunter Grass popelnil mlodzienczy blad ale w moim przekonaniu, pozniejszym
        swoim zyciem wymazal go z nawiazka
        honorowe obywatelstwo miasta Gdansk, powinno sie potraktowac jako wybaczenie i
        przygarniecie bladzacego w mlodosci syna, panie Prezydencie Walesa,
        my Polacy bedziemy wowczas wielcy, jesli potrafimy przebaczac w miejsce ciaglej
        zawzietosci jaka serwuja nam obecni rzadzacy

• jola_iza Re: A tak przy okazji 17.08.06, 18:21
          Wszystko ok tylko dlaczego Gucio mnie odpowiada ?
    • janbezziemi Re: Grass nie zrzeknie się obywatelstwa Gdańska 17.08.06, 17:36
      OK, a kto daje i odbiera, ten sie w piekle poniewiera. Brawo,mistrzu!
      • biedronka24 dawal Walesa 17.08.06, 17:43
        niech on sie teraz martwi :)))))))
        • wslizg Re: dawal Walesa 17.08.06, 18:16
          Czy Grass, dziadek tuska i Ratzinger są kolegami z wojska?
    • koma33 Re: Grass nie zrzeknie się obywatelstwa Gdańska 17.08.06, 19:08
      Grass jednak nie przyzanl sie do swoich prawdziwych korzeni, tak jak nie
      przyznali sie wszyscy syjonistyczni nazisci.
      Czuje sie Niemcem i zglosil sie na ochotnika jako Niemiec, ale czy jest on
      Niemcem.
      Szanuje Grassa, ale nienawidze go ze wzgledu na jego wielolicowosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka