Dodaj do ulubionych

hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka

03.09.06, 17:55
:D gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3588838.html

Mleko 15-20% Wzrost cen pasz i mniejsza podaż.
Ziemniaki 80% Zbiory niższe o połowę od zeszłorocznych.
Marchew 80% Niskie zbiory.
Cebula 70% Niskie zbiory.
Mąka 50% Raczej nie zdrożeje o zapowiadane przez młynarzy 70-80%, bo wówczas taniej będzie sprowadzić ją z południa Unii.
Jabłka 50% W zeszłym roku były duży urodzaj i bardzo niskie ceny, teraz wracamy do normalności.
Kawa 40% Fatalne zbiorów w Wietnamie, który jest drugim na świecie producentem kawy.
Makaron jajeczny 30% Droższa mąka, a ta decyduje o blisko80 % ceny makaronu.
Jaja 15% W całej Unii z powodu ptasiej grypy jest mało kur niosek, ceny są niskie.
Olej rzepakowy 15% Zdrożał rzepak.
Chleb 10-15% Wzrost cen mąki, która w kosztach chleba stanowi do ok. 30%.
Wołowina 10% Ciągle jest na nią duży popyt w Unii. Podwyżka jest tylko odbiciem większych kosztów produkcji (głównie pasz).
Ser żółty 10% Drożeje mniej niż mleko, bo w jego kosztach produkcji nie przekracza ono 60%.
Ser twarogowy 5-10% Drożeje mniej niż mleko, bo w jego kosztach produkcji nie przekracza ono 60%.
Jogurt 3-5% Mleko w kosztach produkcji jogurtu nie przekracza 30 %.
Kurczak patroszony 15% Wszystko zależy od tego, czy zaatakuje nas ptasia grypa. Jeżeli tak, stanieje o 20-40%.

No to bedzie fajnie, nie? :D
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Za to dywany będą tańsze. 03.09.06, 17:57

• seth11 Re: Za to dywany będą tańsze. 03.09.06, 21:30
        A dolar będzie po 6zł.
        • mmikki Re: Za to dywany będą tańsze. 03.09.06, 22:30
          to zupełnie jak za Gomułki: jak podrożał chleb i mieso, to na pocieche obnizyli
          cenę lokomotyw - młodziez zapewniam, że to nie żart
    • kubala11 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 17:58
      Wydaje się, że dotkną te podwyżki wszystkich a nie tylko PiS-owy elektorat, co
      nie sierżancino?
      • teen69 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 18:03
        Polityka PiS to polityka słusznych podwyżek cen, bo inaczej budzet szlag tafi.
        • kubala11 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 18:09
          Przypominam, że czasy ustalania cen przez rząd skonczyły sie 17 lat temu.
          • alistair-p Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 21:06
            kubala11 napisał:

> Przypominam, że czasy ustalania cen przez rząd skonczyły sie 17 lat temu.
            Nie całkiem,państwo ma w rekach politykę fiskalną.Na razie podatki podwyższa.
            • kubala11 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 21:31
              Które?
              • alistair-p Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 21:36
                Np.likwidacja ulgi budowlanej.
                • kubala11 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 21:38
                  Przecież w liberalnej gospodarce rynkowej chodzi o likwidacje jakichkolwiek
                  ulg, nieprawdaż?
                  A poza tym ulge budowlana zlikwidowano za rzadów SLD jesli sie nie mylę, tak
                  wiec ... pudło.
                  • sierzant_nowak podwyzki akcyz na przyklad 03.09.06, 21:52
                    poza tym - jezeli przychody z podatkow wzrastaja szybciej niz rosnie gospodarka to fiskalizm panstwa rosnie, czy spada?
                    • kubala11 Re: podwyzki akcyz na przyklad 03.09.06, 22:01
                      Odkad siegam pamiecia i od kiedy mnie to troche interesuje to manipulowanie
                      akcyzą jest nagminne.
                      • sierzant_nowak no i co z tego?? 03.09.06, 22:05
                        tak, byly nagminne. Ale miller czy belka potrafili realnie obnizyc np. akcyze na paliwa BEZ jednoczesnego podwyzszania podatkow gdzie indziej. Ten rzad tylko podnosi. Poza tym co to za argument "inni tez tak robili"?? Fakt jest faktem - miala byc obnizka podatkow a jest podwyzka
                        • sierzant_nowak 19% CIT to tez socjalisci Millera... 04.09.06, 00:18

• sierzant_nowak i tak i nie :D 03.09.06, 18:05
        bo dla pisowego elektoratu ceny zywnosci i mediow to wiekszosc tego, co miesiecznie wydaja. A to co innego niz dla kogos, kto na jedzenie wydaje 10% wyplaty, nie? Bo ten kto wydawal dotad 10% to bedzie musial wydac 11 czy 12% i kupi sobie o jednego iPoda albo koszule mniej. A biedota glosujaca za PiSem bedzie musiala MNIEJ ALBO GORZEJ JESC :D
        • kubala11 Re: i tak i nie :D 03.09.06, 18:13
          Na jakiej podstawie twierdzisz, że na PiS głosowała biedota, a jeśli nawet to
          dlaczego piszesz o nich z pogardą wyczuwalną w twoim poscie? W czym biedny
          Kowalski jest gorszy od bogatego Nowaka (choćby był nawet sierżantem)?
          • sierzant_nowak Re: i tak i nie :D 03.09.06, 18:22
            > Na jakiej podstawie twierdzisz, że na PiS głosowała biedota, a jeśli nawet to
            > dlaczego piszesz o nich z pogardą wyczuwalną w twoim poscie? W czym biedny
            > Kowalski jest gorszy od bogatego Nowaka (choćby był nawet sierżantem)?

Skad brak wspolczucia? Stad, ze wybieraja od 10 lat ludzi, ktorzy nie dosc ze ten los im szykuja obiecujac gruszki na wierzbie (to by byl tylko ich problem) to jeszcze okradaja MNIE sponsorujac te "pol-gruszki" socjalnego panstwa. Bo co miesiac place pare tysiecy zlotych dlatego, ze wiekszosc ma ciemna masa, ktora mysli ze na cudzej pracy mozna spokojnie jechac. A do tego ta ciemna masa zachwycona tym, ze stanowi wiekszosc odnosi sie z pogarda do nas, ludzi utrzymujacych ja przy zyciu. Popatrz na posty zwolennikow PISu tutuaj, popatrz na wypowiedzi przywodcow. My - to "lumpen liberalowie". A najgorsze co spotkalo druga strone to "moherowe berety". Wiec SAMI SOBIE SA WINNI CI LUDZIE, ZE WYKOPALI I ZACHWYCENI WYGRANA POGLEBILI ROW MIEDZY PODOBNYMI DO MNIE A NIMI.

Ja ze smutkiem skonstatowalem, ze ten narod jest za ciemny, zeby sam nauczyl sie ot tak dobre decyzje podejmowac. MUSI DOSTAC W TYLEK - cenami, zalamaniem gospodarki - MOZE wtedy zmadrzeje.
            • kubala11 Re: i tak i nie :D 03.09.06, 18:26
              No dobra, ale jeśli masz się za liberała i znawce gospodarki rynkowej to chyba
              nie wmówisz mi, że te podwyżki (a propos nie wiadomo czy takie bedą) sa winą
              obecnie rządzacych?
              • sierzant_nowak a czy ja to gdzies powiedzialem? 03.09.06, 18:31
                ze to wina rzadzacych? Pewnie ze nie - to efekt suszy plus wzrost gospodarczy, wzrost wynagrodzen nakladajacy tzw presje inflacyjna.

ja napisalem tylko tyle - to teraz elektorat PiSu, ktoremu tenze obiecal wspanialy raj socjalnej IV RP bedzie mial efekt podziwiac jak mu lepiej. Niech sie nazra sprawozdaniami z komisji bankowej i herr Zawiszy, niech sie delektuja wystapieniami Maciarewicza, niech sie nasyca wystapieniami politykow z pisowskiej TVP i radia. Bo to bylo najwazniejsze, nie? Rok rzadow i jedyne co zrobiono to KRRiTV, ordynacja samorzadowa, komisja bankowa plus troche administracji...

Ciemna masa glosuje za chlebem i igrzyskami. Igrzyska maja - tylko nie zauwazyli ze ich wybrancy nie maja pojecia jak chleb zapewnic :D
            • kukipl Re: i tak i nie :D 03.09.06, 21:45
              a co ty takiego produkujesz, o ile wzrósł PKB dzięki twojej pracy? że tak się
              drzesz. Spłaciłeś już długi za swoje wykształcenie. I co sobie wyobrażasz że na
              emerytury twoich starych tylko inni mają łożyć
              • sierzant_nowak Re: i tak i nie :D 03.09.06, 21:51
                > a co ty takiego produkujesz, o ile wzrósł PKB dzięki twojej pracy? że tak się
                > drzesz. Spłaciłeś już długi za swoje wykształcenie. I co sobie wyobrażasz że na
                > emerytury twoich starych tylko inni mają łożyć

a tak troche klarowniej? Chcesz podyskutowac czy tylko sie uzewnetrznic?
                • kukipl Re: i tak i nie :D 03.09.06, 21:57
                  ponć taki inteligentny a prostych pytań nie rozumię. Otwórz sobie stronę z
                  translatorem może zrozumiesz
                  • sierzant_nowak jakbys poprawnie stosowal polska interpunkcje 03.09.06, 22:06
                    i stawial np. znak zapytania na koncu zdania - zamiast kropek - to moglbym i bez translatora zrozumiec, co chciales napisac. A zgadywac mi sie nie chce. Wiec - zapraszam do dyskusji jezeli zechcesz uspokoic sie odrobine i precyzyjniej wyrazac - pozdrawiam
    • haen1950 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 18:06
      Dzisiaj poszedłem rano do swojego sklepiku po zakupy. Każda kajzerka zdrożała
      równo o 5gr. Pisiorki płyną, to nie jest fakt medialny, ale rzeczywisty. Tego
      nie grano od dziesięciu lat.
    • dr.szfajcner Ciekwe kto bedzie winny. Sejm ktory wymodlil 03.09.06, 18:07
      deszcze czy Kuczynski.

Wolalbym zeby Sejm, bo moze PiS sie obrazi i rozwiaze.
    • michal00 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 18:09
      A wiesz, ze tylko kompletny sku..el moze sie cieszyc, ze komus moze zabraknac
      na jedzenie?
      • sierzant_nowak tak? Sorry - zycie jest brutalne. Jak sie jest za 03.09.06, 18:10
        glupim na to, zeby przy wyborczej urnie prawidlowo decyzje podejmowac, to tylko brutalna nauka przez pusty brzuch moze przyniesc oswiecenie. Glosowali od 10 lat na socjalistow? To maja co chcieli.
        • michal00 Re: tak? Sorry - zycie jest brutalne. Jak sie jes 03.09.06, 18:12
          Sku..elu - susza jest niezalezna od glosowania na ta czy inna parie. Wbij to
          sobie do swej pustej lepetyny.
          • sierzant_nowak Susza - nie. Ale utrzymywanie od lat rolnictwa 03.09.06, 18:16
            do ktorego sie doplaca czy jest urodzaj czy susza - to juz efekt pracy rzadow populistow i socjalistow z prawa i lewa. Wreszcie bieda sama z siebie - to jest efekt tego, ze ludzie wierza w socjalizm, wybierajac tych, ktorzy mowia ze PANSTWO ma zapewnic prace i dobrobyt. A na koncu - to efekt tego, ze sie samemu kszltalcic nie chcialo a - w przypadku ludzi starszych - nie chcialo sie ksztalcic dzieci. Bo nawet dobry murarz czy spawacz zyje dzisiaj spokojnie.

A na koniec - ten elektorat wybiera ludzi, ktorzy od lat mnie okaradaja. Patrze na wyciag ze swojej wyplaty i widze, ze dorzycam sie miesiecznie pare tysiecy to IV k... jej mac RP. No to sorry, ale nie potrafie jakos w sobie wykrzesac wspolczucia do tych, ktorzy posredni mnie wlasnie okradaja :] Milej zimy :D
            • michal00 Re: Susza - nie. Ale utrzymywanie od lat rolnictw 03.09.06, 18:21
              Doplaty do rolnictwa jak i wiele innych pomyslow socjalnych jest podstawa
              funkcjonowania eurokolchozu za ktorym jak sadze glosowales. Miej wiec pretensje
              do siebie, ze jestes "okradany".
              • sierzant_nowak Re: Susza - nie. Ale utrzymywanie od lat rolnictw 03.09.06, 18:26
                > Doplaty do rolnictwa jak i wiele innych pomyslow socjalnych jest podstawa
                > funkcjonowania eurokolchozu za ktorym jak sadze glosowales. Miej wiec pretensje
                >
                > do siebie, ze jestes "okradany".

Tak, glosowalem za UE. Tak, polityka UE w zakresie rolnictwa to socjalistyczny koszmarek. Tylko ze:
                - ZANIM weszlismy do UE to rolnikow rozpieszczano doplatami niezaleznie od tego czy produkowali za duzo, czy za malo (czy jakbym produkowal cholera lody, to panstwo daloby mi jakies odszkodowanie gdyby cale lato padal deszcz?? Nie - a rolnicy zostali przyzwyczajeni ze IM SIE NALEZY)

- w samej UE mozna jednak nie miec zatrudnionych w rolnictwie 16% spoleczenstwa produkujacych 3% PKB - a my mamy

- oplacanie ZUS rolnikow przez reszte spoleczenstwa nie jest narzucone przez UE.

a na koncu - gdyby narod byl dostatniejszy, bo WZIALBY SIE ZA NAUKE I PRACE zmiast glosowac na socjalistow, to takie fluktuajce cen jedzenia nie sprawialyby roznicy. A tak - maja co sobie SAMI WYBRALI.
      • bush_w_wodzie Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 21:06
        michal00 napisał:

> A wiesz, ze tylko kompletny sku..el moze sie cieszyc, ze komus moze zabraknac
        > na jedzenie?

zgoda

powstaje pytanie czy tylko kompletny sk...el moze dochodzic do wladzy straszac
        ze do takiej sytuacji doprowadza rzady deklarowanego partnera - czy tez nie

moze lepiej nie wojowac pusta lodowka?
        • michal00 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 22:11
          > powstaje pytanie czy tylko kompletny sk...el moze dochodzic do wladzy straszac
          > ze do takiej sytuacji doprowadza rzady deklarowanego partnera - czy tez nie
          >

To nie ma ze soba nic wspolnego. Czym innym jest straszenie (badz ostrzeganie -
          jak wola inni) mimo wszystko na podstawie realnych przeslanek, a czym innym
          radosc z tego, ze komus zabraknie na jedzenie. Nie wiem jak mozna nie
          dostrzegac roznicy.
          • kontrasygnata Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 22:23
            Nie wiem jak można nie zrozumieć tekstu autora wątku. Ty najwyraźniej masz
            problemy.
            • michal00 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 22:28
              Tekst autora, tj. sierzanta, jest zrozumialy - gosc cieszy sie, ze moga byc
              podwyzki, przez co niektorym moze zabraknac na jedzenie, gdyz uwaza, ze to
              gorzej dla "pisowego elektoratu", ktorego sierzant najwyrazniej nie lubi. Jest
              to sku..elstwo. Natomiast rzeczywiscie mam problemy by zrozumiec o co tobie
              chodzi.
              • kontrasygnata Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 22:35
                No widzisz synuś? Spakuj lepiej tornister i zacznij uważać na lekcjach to może
                percepcja ci się poprawi.
                • michal00 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 22:40
                  Moja percepcja pozwolila mi wlasnie dostrzec, ze rozmawiam z malpoludem, ktory
                  nie ma nic sensownego do powiedzenia. spie..j na drzewo zrywac banany.
                  • sierzant_nowak kubala - widzisz? 03.09.06, 22:46
                    > spie..j na drzewo zrywac banany.

i ty sie dziwisz pogardzie? Jak taki element chce na moich podatkach sobie uwic gniazdko?
                    • michal00 nowak 03.09.06, 22:57
                      Fakt, ze jestes samolubnym sku..elem i ja ci to napisalem nie oznacza, ze
                      korzystam z "twoich" podatkow (o ile w ogole placisz jakies podatki).
                      • sierzant_nowak chcesz rzucic jeszcze pare tekstow 03.09.06, 23:31
                        potwierdzajace moralna wyzszosc zwolennikow PiSu nad reszta swiata? :D
          • bush_w_wodzie Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 22:28
            michal00 napisał:

> > powstaje pytanie czy tylko kompletny sk...el moze dochodzic do wladzy str
            > aszac
            > > ze do takiej sytuacji doprowadza rzady deklarowanego partnera - czy tez n
            > ie
            > >
            >
            > To nie ma ze soba nic wspolnego. Czym innym jest straszenie
            > (badz ostrzeganie - jak wola inni) mimo wszystko na podstawie realnych
            > przeslanek, a czym innym radosc z tego, ze komus zabraknie na jedzenie.
            > Nie wiem jak mozna nie dostrzegac roznicy.

masz racje - ja dostrzegam roznice

czy wobec tego aprobowalbys wyrazenie smutku ze lodowki ludziom pustoszeja i
            wyrazenie zaniepokojenia ze te `realne przeslanki' pis okazuja sie byc niewiele
            warte i zapytanie politykow pis dlaczego lodowki pustoszeja skoro mialy sie pod
            ich rzadami napelniac?
            • michal00 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 22:35
              czy wobec tego aprobowalbys wyrazenie smutku ze lodowki ludziom pustoszeja i
              > wyrazenie zaniepokojenia ze te `realne przeslanki' pis okazuja sie byc
              niewiele
              > warte i zapytanie politykow pis dlaczego lodowki pustoszeja skoro mialy sie
              pod
              > ich rzadami napelniac?
              >

Teza przedstawiona przez ciebie jest dyskusyjna, ale jako element kampanii
              wyborczej jest moim zdaniem uprawniona i w tym sensie jej postawienie moge
              zaakceptowac.
              • bush_w_wodzie Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 22:44
                michal00 napisał:

>
                > Teza przedstawiona przez ciebie jest dyskusyjna, ale jako element kampanii
                > wyborczej jest moim zdaniem uprawniona i w tym sensie jej postawienie moge
                > zaakceptowac.
                >

rozumiem. kto wie czy to nie jest pomysl na niezly spot wyborczy.
      • kontrasygnata Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 21:55
        Ależ sobie samobója strzelił pisiorze. Ładnie to Kaczyńskich, którzy doszli do
        władzy strasząc pustą lodówką, nazywać sku..elami? Nie gryź ręki, która
        ciękarmi, hehehe.
    • loppe Re: hehe to ty maki nie żresz i kawy nie pijesz 03.09.06, 18:09
      he he - typowy fanatyzm tytułu, wszystko jest pro-pis albo anty-pis nawet pogoda
    • nielubiegazety2 A co źre jasnogród? Z tymi procentami będzie jak 03.09.06, 18:09
      z ojro po 6 zł.
      • teen69 Re: A co źre jasnogród? Z tymi procentami będzie 03.09.06, 18:14
        Te odebrane renty i emerytury przyznać obu znamienitym braciom i dożywotnio
        nakazać im zapinac marynarkę na stojąco i podrózowaać po całym świecie bez
        przesiadek na Okęciu.
      • haen1950 Re: A co źre jasnogród? Z tymi procentami będzie 03.09.06, 18:18
        Ta podwyżka nie jest niczym uzasadniona. To normalna kolej rzeczy, gdy natępuja
        czasy niepewne i ludzie nie wiedzą, jaka będzie najbliższa przyszłość. Ceny sa
        wyższe od światowych i idą w górę.
        • kubala11 Re: A co źre jasnogród? Z tymi procentami będzie 03.09.06, 18:22
          haen1950 napisał:

> Ceny sa
          > wyższe od światowych i idą w górę.

Taaak? To zapraszam cie do Anglii czy Francji, a jak cię nie stać to przejedź
          się choćby do Niemiec, tylko troche dalej jak do Gorlitz i kup sobie chlebus i
          szyneczki do niego.
          • teen69 Re: A co źre jasnogród? Z tymi procentami będzie 03.09.06, 18:27
            Nasi najwazniejsi byli jedynie na jasnej górze a tam ceny co łaska.
      • sierzant_nowak jasnogrod nie wydaje calej wyplaty na zarcie 03.09.06, 18:35
        w przeciwienstwie do biedoty.
        • kubala11 Re: jasnogrod nie wydaje calej wyplaty na zarcie 03.09.06, 18:44
          sierzant_nowak napisał:

> w przeciwienstwie do biedoty.
          >

Też nie wydaje całej wypłaty na jak to mówisz żarcie, nie narzekam na zawartość
          portfela, ale głosowałem na PiS, czy jestem "jasnogrodem" czy nie?
          • sierzant_nowak tez nie mowie o jedzeniu "zarcie" 03.09.06, 18:49
            - uzywalem tylko retoryki przedmowcy.

> Też nie wydaje całej wypłaty na jak to mówisz żarcie, nie narzekam na zawartość
            >
            > portfela, ale głosowałem na PiS, czy jestem "jasnogrodem" czy nie?

nie wiem, nie przypominam sobie, zebym z Toba kiedy dyskutowal. Nie znam ani Twoich pogladow i pobudek do poparcia PiS ani poziomu dyskusji.

Tak, uzylem uproszczenia. Ale faktem jest to, ze wiekszosc elektoratu PIS to elektorat z niskimi dochodami - chocby korelacja wynikow wyborow z zamoznoscia poszczegolnych rejonow Polski to potwierdza...
            • ossey Re: co pieprzysz... 03.09.06, 21:53
              Przyjedz do Łomzy a zobaczysz wille jakich i Konstancin by sie nie
              powstydzil...miasto bogate...a ze niskie dochody...widac potrafia korzystac z
              ulg i walic fiskus po rogach...czego ty jako jasogrodzianin nie potrafisz i
              placisz swoje tysiaczki miesiecznie...wiadomo jasgogrodzianin to frajer.
              • sierzant_nowak a tak a propos? 03.09.06, 22:09
                ja pisalem cos o Lomzy? Warszawa tez byla "otoczona poparciem PIS" a sama w sobie byla wyjatkiem. Na PKW mozna zobaczyc bardziej szczegolowe dane...
    • przekumaty.gosc POkręty to w większości gołodupce 03.09.06, 18:29
      nie straszcie ich tymi podwyżkami.
      Znowy zęby w ścianę ?
      • sierzant_nowak tak, oczywiscie :D 03.09.06, 18:32
        PO to partia najubozszych w tym kraju :D Wszyscy bogaci glosuja na PIS, zeby w koncu ktos mogl im przywalic te wieksze podatki o ktorych marza :D
    • potodno Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 18:31
      bzdury
      napisali w GW tak jak HGW o dolcach po 6 pln
      dlaczego pisza o jesieni
      bo to o przyszłosc
      • potodno Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 18:33
        a jak zwykle sie nie sprawdzi
        to i tak za pisanie bzdur na GW nie odpowiedza
      • sierzant_nowak Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 18:34
        > napisali w GW tak jak HGW o dolcach po 6 pln

a pamietasz KONTEKST wypowiedzi o USD albo EURO po 6 zlotych? TO ja ci przpomne - to bylo wtedy, kiedy MOWIONO np. o ograniczeniu niezaleznoci NBP. PO (w tym HGW) ostrzegalo przed skutkami WPROWADZENIA W ZYCIE tego, o czym tylko MOWIONO. Skoro na MOWIENIUC SIE SKONCZYLO to jak mozna miec pretensje o to, ze nie stalo sie to, co mialo sie stac po REALIZACJI zapowiedzi? :D
        • potodno Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 18:38
          łzesz wiesz jak
          i to tyle
          ogólnie o twoich pogladach i znajomości ekonomii i realiach rynku
          jak to spiewał Ledy Panc
          mniej niż zero
          • sierzant_nowak tak? :D 03.09.06, 18:43
            ciekawe... Kazdy kto wie cos o ekonomii i realiach rynku jest za PISem, za utrzymaniem pozycji zwiazkow zawodowych, zadnych ustepstw w prawie pracy, podwyzszeniem podatkow, zatrzymaniem prywatyzacji i dopuszczeniem populistow do wladzy :D Masz racje dno, masz racje :D
          • kubala11 Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 18:53
            Potodno, sierżant ma sporo racji jeśli chodzi o polityke rolną, stosunek do
            (tfu) związków zawodowych, podatków, ale pisze o tym w sposób, który mnie
            osobiście przyprawia o mdłości.
            • warsawyak Re: hehe PiSowy elektorat czeka niespodzianka 03.09.06, 19:02
              A wy, pisiorki, to się cackacie z nieprzyjaciółmi, prawda?

W pełni popieram sz.p. sierżanta. Na pohybel polskiemu socjalizmowi. Pora
              wreszcie z nim skończyć.
            • sierzant_nowak przykro mi ze urazilem 03.09.06, 19:11
              ale kaczynskim udalo sie przekroczyc pewna linie... Dla mnie - na pewno. Dali wladze ciemnocie przez granie na ciemnoty tesknotach (zemsta na "tamtych) i pragnieniach (zycie na koszt innych). A do tego POPROWADZILI ruch ciemnoty mowiac wprost do ludzi jak ja, ktorzy ZA TO PLACA per "lumpenliberalowie". Kto sieje wiatr - zbiera burze. Ja siedze w tym kraju wylacznie dlatego, ze dziewczyna musi jeszcze skonczyc studia, dlatego pracuje troche tu, troche w UK. Potem moich paru tysiecy miesiecznie ubedzie - jak wielu innych. Wrocimy tu MOZE wtedy, gdy ciemnota albo zmadrzeje i wezmie sie za prace WLASNYMI rekami, albo WYMRZE np. dlatego, ze nie bedzie jej komu leczyc.

Pozdrawiam
              • henryk.kowalski Re: przykro mi ze urazilem 03.09.06, 19:57
                sierzant_nowak napisał:

> ale kaczynskim udalo sie przekroczyc pewna linie... Dla mnie - na pewno. Dali
                w
                > ladze ciemnocie przez granie na ciemnoty tesknotach (zemsta na "tamtych) i
                prag
                > nieniach (zycie na koszt innych). A do tego POPROWADZILI ruch ciemnoty mowiac
                w
                > prost do ludzi jak ja, ktorzy ZA TO PLACA per "lumpenliberalowie". Kto sieje
                wi
                > atr - zbiera burze. Ja siedze w tym kraju wylacznie dlatego, ze dziewczyna
                musi
                > jeszcze skonczyc studia, dlatego pracuje troche tu, troche w UK. Potem moich
                p
                > aru tysiecy miesiecznie ubedzie - jak wielu innych. Wrocimy tu MOZE wtedy,
                gdy
                > ciemnota albo zmadrzeje i wezmie sie za prace WLASNYMI rekami, albo WYMRZE
                np.
                > dlatego, ze nie bedzie jej komu leczyc.
                >
                > Pozdrawiam
                >

Wyborcy PiS to w przeważającej części niewykształceni, biedni ludzie.
                Ci tzw. "odrzuceni" i ci którym się nic nie udało.
                Chorzy z nienawiści i przez to skłonni na wszystko, byle zemścić się na
                rzekomych sprawcach swojej sytuacji.

• kubala11 Re: przykro mi ze urazilem 03.09.06, 20:07
                Nie uraziłeś, tylko masz sposób pisania (bycia), który mnie denerwuje. Nie
                każdy w tym Kraju ma równe szanse, ktoś jest bardziej ktos mniej zdolny,
                dlatego pogarda, którą obdarzasz (przynajmniej w swoich postach) ludzi mniej
                zdolnych, a co za tym idzie biedniejszych gra mi na nerwach. Podejrzewam, ze w
                sprawach gospodarczych podalibysmy sobie dłonie. Zaręczam Ci, ze PO w swych
                działaniach gospodarczych duzo nie rózniłaby się od PiS-u, a jeśli w sprawach
                szeroko pojętego bezpieczeństwa PiS będzie "małoliberalny" to jest ten plus,
                który spowodował moje głosowanie na to ugrupowanie.
                Też Cie pozdrawiam.
                • sierzant_nowak Re: przykro mi ze urazilem 03.09.06, 21:01
                  > Zaręczam Ci, ze PO w swych
                  > działaniach gospodarczych duzo nie rózniłaby się od PiS-u, a jeśli w sprawach

A na jakiej podstawie zareczasz?? Z pewnoscia nie bronilby bardziej zwiazkow ktos, kto OBIECAL zwiazkom nietykalnosc - tak dla przykladu.

> szeroko pojętego bezpieczeństwa PiS będzie "małoliberalny" to jest ten plus

znaczy - popisy ziobry z kodeksem karnym? przestepczosc sie bierze glownie z biedy wlasnie. Czyli - wracamy do podstaw... "Gospodarka glupcze". Nie jest rozwiazaniem mnozenie kar w KK przez 2 albo 5 - trzeba PODSTAWY tego kraju stawiac na nogi a nie bawic sie w cyrk teczkowy, lustracyjny, dekomunizacyjny 20 lat po tym, gdy to mialo sens...
                  • kubala11 Re: przykro mi ze urazilem 03.09.06, 21:29
                    sierzant_nowak napisał:

> A na jakiej podstawie zareczasz?? Z pewnoscia nie bronilby bardziej zwiazkow
                    kt
                    > os, kto OBIECAL zwiazkom nietykalnosc - tak dla przykladu.

Na takiej podstawie, że w poprzednich latach w swoich poprzednich mutacjach juz
                    mieli przedstawiciele tego ugrupowania wpływ na sprawy gospodarcze i UPR-em to
                    oni nie byli.

> > szeroko pojętego bezpieczeństwa PiS będzie "małoliberalny" to jest ten pl
                    > us
                    >
                    > znaczy - popisy ziobry z kodeksem karnym? przestepczosc sie bierze glownie z
                    bi
                    > edy wlasnie. Czyli - wracamy do podstaw... "Gospodarka glupcze". Nie jest
                    rozwi
                    > azaniem mnozenie kar w KK przez 2 albo 5 - trzeba PODSTAWY tego kraju stawiac
                    n
                    > a nogi a nie bawic sie w cyrk teczkowy, lustracyjny, dekomunizacyjny 20 lat
                    po
                    > tym, gdy to mialo sens...

Czy to aby nie PO proponuje "cyrk teczkowy" proponujac wywalenie wszystkich
                    teczek na stół, równiez tego co zwiazane z szeroko pojetą "obyczajowością"?
                    Czy ważne jest to, że ktos miał 7 kochanek, czy inny jest pedałem, czy
                    wazniejsze jest to, ze ktoś był "Maleszką". Dekomunizacja owszem ważniejsza
                    była 17 lat temu, ale skoro jej nie zrobiono wtedy (ach ta Magdalenka) to
                    najwyższy czas zrobic ją teraz, lepiej późno niż wcale.
                    Piszesz "gospodarka głupcze", póki co ma sie dobrze. Mamy jeden z wyższych w
                    Unii wzrost gospodarczy, bezrobocie spada (wiem, wiem ludzie wyjeżdżaja, ale
                    chyba o to równiez chodziło przy wejsciu do Unii), na razie NIC nie wskazuje na
                    jakies załamania. Naprawde sierżancie nie jest tak źle jak przedstawiaja to
                    media.:))
                    • sierzant_nowak Re: przykro mi ze urazilem 03.09.06, 22:02
                      > mieli przedstawiciele tego ugrupowania wpływ na sprawy gospodarcze i UPR-em to
                      > oni nie byli.

nigdy nie rzadzili samodzielnie. Nigdy ludzie budujacy PO nie byli nawet wiekszosciowym koalicjantem. A dali przyklady - np. jako chyba jedyni zaglosowali przeciwko emeryturom gorniczym po zadymie w W-Wie. Wiec kto jest bardziej wiarygodny gdy obiecuje ciecie wydatkow i panstwowego wsparcia w gospodarce? Ja wiem, ze UPRem by nie bylo - ale PiS to gospodarczo socjalisci od jakich bardziej w lewo to tylko samoobrona zostala...

> Czy to aby nie PO proponuje "cyrk teczkowy" proponujac wywalenie wszystkich
                      > teczek na stół, równiez tego co zwiazane z szeroko pojetą "obyczajowością"?
                      > Czy ważne jest to, że ktos miał 7 kochanek, czy inny jest pedałem, czy
                      > wazniejsze jest to, ze ktoś był "Maleszką".

troche demagogie uprawiasz... Tak, PO ma takie zdanie nt. lustracji jak napisales. Tylko ze nic w ich postepowaniu nie sugerowaloby, ze cyrk teczkowy bylby dla nich PRIORYTETEM - tak jak dla obecnej wladzy. Ze przejecie TVP byloby wazniejsze niz bezrobocie. O lustracji mozna dyskutowac - ale zalozylbym sie, ze lustracja, dekomunizacja to nie byla PIERWSZA i PRAWIE JEDYNA rzecz jaka rzad PO by sie zajmowal...

> była 17 lat temu, ale skoro jej nie zrobiono wtedy (ach ta Magdalenka) to
                      > najwyższy czas zrobic ją teraz, lepiej późno niż wcale.

a PO CO? Ile pieniedzy mozna odzyskac z zajetych "czerwonym" majatkow? Chodzi o "sprawiedliwosc"? Co z tego ze przepisy dla przedsiebiorcow sa porabane - wazne ze "towarzyszowi Kowalskiemu" odebrano majatek? Albo wyrzucono go ze stanowiska szefa jakiejs spolki? CO TO ZMIENI??

> Piszesz "gospodarka głupcze", póki co ma sie dobrze. Mamy jeden z wyższych w
                      > Unii wzrost gospodarczy, bezrobocie spada (wiem, wiem ludzie wyjeżdżaja, ale
                      > chyba o to równiez chodziło przy wejsciu do Unii), na razie NIC nie wskazuje na
                      >
                      > jakies załamania.

Tak i nie. Wzrost wysoki - ale sasiedzi maja lepszy. Wyprzedzili nas Slowacy w PKB/capita. Wyprzedzaja nas wszyscy wkolo... Mamy dobra koniunkture (na swiecie) a mimo wszystko nie mozemy przestac zwiekszac zadluzenia - co bedzie gdy koninktura spadnie? Gdy zacznie brakowac chetnych do placenia na innych?

Naprawde sierżancie nie jest tak źle jak przedstawiaja to
                      > media.:))
                      • kubala11 Re: przykro mi ze urazilem 03.09.06, 22:20
                        No widzisz, prawie we wszystkim sie ze mna zgadzasz. Róznia nas szczegóły, może
                        do czegos Ty bys mnie przekonał (no popatrz nawet jako PiSior jestem skłonny
                        przyznac Ci gdzies racje:)) )może do czegoś ja.
                      • 1normalnyczlowiek Niemasz zielonego pojęcia o rolnictwie-o rynku też 03.09.06, 23:24
                        sierzant_nowak napisał:

> troche demagogie uprawiasz... Tak, PO ma takie zdanie nt. lustracji jak
                        >napisales. Tylko ze nic w ich postepowaniu nie sugerowaloby, ze cyrk teczkowy
                        >bylby dla nich PRIORYTETEM - tak jak dla obecnej wladzy. Ze przejecie TVP
                        >byloby wazniejsze niz bezrobocie. O lustracji mozna dyskutowac - ale zalozylbym
                        >sie, ze lustracja, dekomunizacja to nie byla PIERWSZA i PRAWIE JEDYNA rzecz
                        >jaka rzad PO by sie zajmowal...

---> Z poprzednich postów widać było, że nie wiesz co się działo na wsi po roku
                        89. Z tego postu widać, że nie wiesz też jak powinien funkcjonować wolny rynek.
                        Zakład byś przegrał, bo z dotychczasowego zachowania PO wynika, że zajęliby się
                        lustracją i dekomunizacją w pierwszym rzędzie .... tylko że tak by się zajęli
                        aby wszystko uwalić, by już nigdy nie można było do tego tematu wrócić. A na
                        rynku jedynymi graczami biznesowymi pozostaliby postkomunistyczni złodzieje -
                        czyli pozostałoby tak jak było dotąd. I tu masz odpowiedź dlaczego lustracja i
                        dekomunizacja jest potrzebna.
                        Natomiast na wsi po 89 roku działo się podobnie jak w pozostałych gałęziach
                        gospodarki, czyli rozkradanie i niszczenie wszystkiego co się da. M.in. zamiast
                        ludziom pracującym w PGR-ach oddać ziemię, to wysprzedano maszyny i urządzenia,
                        poprzepisywano co atrakcyjniejsze zabudowania i pałacyki, masowo "wykupiono"
                        ziemię tam gdzie miały iść autostrady a ludzi pozostawiono bez możliwości
                        zarobienia gdziekolwiek nawet na chleb. Wiesz skąd sie brały problemy z
                        planowaniem i robieniem dróg i autostrad? Na pewno nie chcesz wiedzieć. Otóż to
                        by było za proste wykupić od rolników, lub od skarbu państwa. Więc najpierw
                        należało tak zrobić by te tereny trafiły w "godne" ręce, żeby potem z tych "rąk"
                        wykupywać po długich, nieraz wieloletnich negocjacjach i za słuszną cenę. Wiesz
                        jak wielki problem miał rząd by zakolczykować zwierzaki na wsi, gdy unia to
                        nakazywała? Też pewnie nie chcesz wiedzieć. Więc było to tak, że ta operacja już
                        się miała rozpocząć, gdy okazało się, że na produkcji kolczyków i kolczykowaniu
                        można dużo zarobić a zakłady mogące wyprodukować kolczyki nie są w "godnych"
                        rękach, czyli u tego kto się podzieli tak ogromnymi zyskami. I w efekcie takiego
                        zakładu "szukano" prawie rok.
                        Ale co ja Ci tu będę opowiadał. I tak powiesz, że to wszystko nie miało wpływu
                        ani na rozwój wsi ani reszty gospodarki. Bo którz lepiej może to wszystko
                        poprowadzić jak nie ludzie przedsiębiorczy .... inaczej.
                        • sierzant_nowak a konkrety? 03.09.06, 23:59
                          z gruntami pod autostrady - kto je kupil? Ile procent wykupywanych gruntow bylo przechwyconych przez ludzi, ktorzy mieli cynk o przebiegu trasy?

z kolczykami - kto podejmowal decyzje? Jakie byly oferty odrzucone, ktore zostaly zastapione oferta przedstawiona przez kolesi?

Czy to sa moze zarzuty w rodzaju tych rzucanych przez Kurskiego? Jak masz informacje - dlaczego nie podasz nazwisk? Dlaczego nie zglosisz spraw prokuraturze?
                      • michal00 Re: przykro mi ze urazilem 03.09.06, 23:31
                        nigdy nie rzadzili samodzielnie. Nigdy ludzie budujacy PO nie byli nawet wieksz
                        > osciowym koalicjantem. A dali przyklady - np. jako chyba jedyni zaglosowali
                        prz
                        > eciwko emeryturom gorniczym po zadymie w W-Wie. Wiec kto jest bardziej
                        wiarygod
                        > ny gdy obiecuje ciecie wydatkow i panstwowego wsparcia w gospodarce?

Nowak - z tymi cieciami to wydatkow przez PO to troche pic na wode - nie wiem
                        czy wiesz, ze PO opowiadalo sie za deficytem 30 mld w ubieglorocznym budzecie
                        (mozna sprawdzic w "bialej ksiedze" negocjacji koalicyjnych) - dokladnie tak
                        samo jak PiS. Przypominam ponadto poparcie podwojnego "becikowego" i strajku
                        sluzby zdrowia w sprawie podwyzek. Tam gdzie mieszkam "od zawsze" rzadzi PO, a
                        wczesniej UW (UD). Pomimo tego stawki podatkow i oplat lokalnych sa na
                        najwyzszym mozliwym poziomie, choc jako dochody samorzadu moga byc zmniejszane.
                        Obawiam sie, ze stawiajac na PO mozesz sie srodze rozczarowac, gdy przyjdzie do
                        realizacji w praktyce liberalizmu w ich werji.
                        • michal00 Re: przykro mi ze urazilem 03.09.06, 23:35
                          "z tymi cieciami wydatkow przez PO to troche pic na wode"
                          "w tegorocznym budzecie"

- mialo byc
                        • sierzant_nowak Re: przykro mi ze urazilem 04.09.06, 00:05
                          > Nowak - z tymi cieciami to wydatkow przez PO to troche pic na wode - nie wiem
                          > czy wiesz, ze PO opowiadalo sie za deficytem 30 mld w ubieglorocznym budzecie
                          > (mozna sprawdzic w "bialej ksiedze" negocjacji koalicyjnych) - dokladnie tak
                          > samo jak PiS.

Z tym ze jezeli dobrze pamietam to pozniej okazalo sie ze pojawila sie nadwyzka, dopiero pozniej okazalo sie ze gospodarka po rzadach Millera i Belki ma wyjatkowo dobre parametry, potem dopiero okazalo sie ze kopalnie mialy okres osiagania zyskow. Nie mowiac o tym w koncu, ze rozmiar deficytu nie znaczy, ze podatki musialyby byc takie same!

> Przypominam ponadto poparcie podwojnego "becikowego" i strajku
                          > sluzby zdrowia w sprawie podwyzek.

becikowe - to grosze np. przy emeryturach gorniczych. Strajk w sluzbie zdrowia - rozumiem ze chirurg zarabiajacy na etacie 2400 brutto to wg ciebie sytuacja OK, tak?

> Tam gdzie mieszkam "od zawsze" rzadzi PO, a
                          > wczesniej UW (UD). Pomimo tego stawki podatkow i oplat lokalnych sa na
                          > najwyzszym mozliwym poziomie, choc jako dochody samorzadu moga byc zmniejszane.

A co to za rejon? Bo tak bez kontekstu to nie mozna dyskutowac - zaleznie od zasobnosci regionu, potrzeb, tego jak rejon pod tymi rzadami wyglada.
                          • sierzant_nowak poza tym... 04.09.06, 00:08
                            dlaczego jednym z czesciej spotykanych argumentow u obroncow PiSu jest "bo ktos tam robil tak samo"? Bo gdzies tam PO utrzymuje wysokie oplaty lokalne. Bo kiedys tam SLD tez gmeralo przy ordynacji...
                            • michal00 Re: poza tym... 04.09.06, 00:25
                              dlaczego jednym z czesciej spotykanych argumentow u obroncow PiSu jest "bo ktos
                              > tam robil tak samo"? Bo gdzies tam PO utrzymuje wysokie oplaty lokalne. Bo kie
                              > dys tam SLD tez gmeralo przy ordynacji...
                              >

probuje ci po prostu uswiadomic, ze liczenie na liberalizm gospodarczy PO moze
                              okazac sie zawodne i podaje za tym argumenty. Nie twierdze, ze PiS jest partia
                              liberalna, ale ze rowniez co do autentycznosci liberalizmu platformeriuszy
                              mozna miec powazne watpliwosci.
                              • sierzant_nowak Re: poza tym... 04.09.06, 00:34
                                > liberalna, ale ze rowniez co do autentycznosci liberalizmu platformeriuszy
                                > mozna miec powazne watpliwosci.

sa najwiarygodniejszymi liberalami z szansami na jakis wplyw na polityke, jakich mam do wyboru. Tym, co dodaje im wiarygodnosci w moich oczach to takze brak szczegolowego programu wyborczego. Bo w tym kraju nie wygralby nikt, kto by wprost ciemnemu ludowi napisal co trzeba zrobic aby naprawde bylo dobrze - a klamac (jak pis) nie chcieli...
                            • sierzant_nowak wybiorczo odpowiedziales... 04.09.06, 00:25
                              rozumiem, ze przyjmujesz ze zgoda na kotwice przy 30 mld deficytu NIE OZNACZA takiej samej polityki fiskalnej jaka uprawiaja kaczorki?

> Bo gdzies tam PO utrzymuje wysokie oplaty lokalne.

Nie odpowiesz co to za rejon? Najlepiej z przykladami stawek tych oplat, ktore uwazasz za wysokie? Wtedy bedziemy mieli grunt do merytorycznej dyskusji...

> Bo kiedys tam SLD tez gmeralo przy ordynacji...

wieszamy przeciwnikow politycznych - bo kiedys robili tak komunisci, "przodkowie "SLD ? A nie mialo byc inaczej? Zwlaszcza inaczej, lepiej, niz za SLD? SLD chociaz podatki obnizalo (CIT) ...
                              • michal00 Re: wybiorczo odpowiedziales... 04.09.06, 00:34
                                rozumiem, ze przyjmujesz ze zgoda na kotwice przy 30 mld deficytu NIE OZNACZA t
                                > akiej samej polityki fiskalnej jaka uprawiaja kaczorki?
                                >

Nie oznacza, ale ten sam deficyt przy prawie takich samych dochodach i
                                wydatkach oznacza co najwyzej tyle, ze podatki byc moze zostana zebrane gdzie
                                indziej - np. zmniejszy sie PIT?CIT, ale wzrosnie akcyza albo VAT.

Nie odpowiesz co to za rejon? Najlepiej z przykladami stawek tych oplat, ktore
                                > uwazasz za wysokie? Wtedy bedziemy mieli grunt do merytorycznej dyskusji...
                                >

Odpowiedzialem juz. stawki sa ogolnie dostepne - wystarczy spojrzec do
                                przepisow podatkowych.

wieszamy przeciwnikow politycznych - bo kiedys robili tak komunisci, "przodkowi
                                > e "SLD ? A nie mialo byc inaczej? Zwlaszcza inaczej, lepiej, niz za SLD? SLD
                                ch
                                > ociaz podatki obnizalo (CIT) ...
                                >

Nie o to chodzi - ja nie chce tu wykazywac, ze PiS jest liberalne, bo nie
                                jest. Pokazuje, ze liberalizm PO jest dosc watpliwy jezeli nie patrzec tylko na
                                slowa.
                                • sierzant_nowak Re: wybiorczo odpowiedziales... 04.09.06, 00:36
                                  > Odpowiedzialem juz. stawki sa ogolnie dostepne - wystarczy spojrzec do
                                  > przepisow podatkowych.

no ale oszczedzilbys troche zachodu, skoro wiesz ze te stawki sa wyjatkowo wysokie, podajac ktore i w jakiej wysokosci... Nie wiem jakie sa wszystkie daniny zbierane przez samorzady, jaki udzial w dochodach samorzadow maja poszczegolne z nich. Z tego co wiem to Wroclaw ma sie dobrze...
                                  • michal00 Re: wybiorczo odpowiedziales... 04.09.06, 00:49
                                    no ale oszczedzilbys troche zachodu, skoro wiesz ze te stawki sa wyjatkowo wyso
                                    > kie, podajac ktore i w jakiej wysokosci... Nie wiem jakie sa wszystkie daniny
                                    z
                                    > bierane przez samorzady, jaki udzial w dochodach samorzadow maja poszczegolne
                                    z
                                    > nich. Z tego co wiem to Wroclaw ma sie dobrze...
                                    >

Mi nie chodzi o to, ze stawki sa "wyjatkowo wysokie" - to kwestia do dyskusji -
                                    dla jednego 100 zl bedzie za duzo dla innego w sam raz, ale o to, ze PO NIE
                                    ZMNIEJSZA tych podatkow i oplat choc moze tylko stosuje stawki maksymalne. Dam
                                    maly przykladzik - we Wroclawiu za zalozenie firmy placi sie w urzedzie miasta
                                    100 zl, a w pisowskiej Warszawie podobno mozna to zrobic za darmoche.
                                    • sierzant_nowak Re: wybiorczo odpowiedziales... 04.09.06, 08:43
                                      > dla jednego 100 zl bedzie za duzo dla innego w sam raz, ale o to, ze PO NIE
                                      > ZMNIEJSZA tych podatkow i oplat choc moze tylko stosuje stawki maksymalne. Dam
                                      > maly przykladzik - we Wroclawiu za zalozenie firmy placi sie w urzedzie miasta
                                      > 100 zl, a w pisowskiej Warszawie podobno mozna to zrobic za darmoche.

Nie mozna dyskutowac w taki sposob. Oplat pobieranych przez wladze lokalne jest wiele - od podatku od nieruchomosci po oplaty urzedowe. To, ze akurat rejestracja firmy jest we Wroclawiu drozsza nie znaczy, ze ogolnie jest drozej. Trzeba by rozpatrzyc caly koszyk oplat - wtedy moznaby cos powiedziec... Albo policzyc wplywy do samorzadowego budzetu per capita.
                          • michal00 Re: przykro mi ze urazilem 04.09.06, 00:20
                            Z tym ze jezeli dobrze pamietam to pozniej okazalo sie ze pojawila sie nadwyzka
                            > , dopiero pozniej okazalo sie ze gospodarka po rzadach Millera i Belki ma
                            wyjat
                            > kowo dobre parametry, potem dopiero okazalo sie ze kopalnie mialy okres
                            osiagan
                            > ia zyskow. Nie mowiac o tym w koncu, ze rozmiar deficytu nie znaczy, ze
                            podatki
                            > musialyby byc takie same!

Musze cie zmartwic Nowak, ale propozycje budzetow w wersji PO i PiS roznily sie
                            minimalnie - pisowcy zakladali, ze dochody i wydatki beda o 2 mld wieksze, co
                            jest minimalna roznica w skali budzetu, o deficycie (a wiec konsensusie co do
                            poziomu zadluzenia) juz pisalem.

> becikowe - to grosze np. przy emeryturach gorniczych. Strajk w sluzbie
                            zdrowia
                            > - rozumiem ze chirurg zarabiajacy na etacie 2400 brutto to wg ciebie sytuacja
                            O
                            > K, tak?
                            >

Becikowe to faktycznie stosunkowo niewiele przy emeryturach gorniczych, jednak
                            to nie znaczy, ze glosowanie za niezbyt sensownym wydatkowaniem 1,5-2 mld zl na
                            zasilki jest przejawem liberalizmu gospodarczego. Co ciekawe od czasu
                            przegranych przez PO wyborow jakos nie slysze nic z ich strony o emeryturach
                            gorniczych.

Partia prawdziwie liberalna powinna raczej opowiadac sie za prywatyzacja sluzby
                            zdrowia i generalnie zmiejszeniem ingerencji panstwa (refundacja), a nie za
                            podwyzkami "od zaraz" bez zadnych reform, a PO zachowala sie jak zwiazek
                            zawodowy lekarzy.

> A co to za rejon? Bo tak bez kontekstu to nie mozna dyskutowac - zaleznie od
                            za
                            > sobnosci regionu, potrzeb, tego jak rejon pod tymi rzadami wyglada.
                            >

Prastary piastowski grod Wroclaw.
                            • sierzant_nowak Re: przykro mi ze urazilem 04.09.06, 00:32
                              > Musze cie zmartwic Nowak, ale propozycje budzetow w wersji PO i PiS roznily sie
                              >
                              > minimalnie - pisowcy zakladali, ze dochody i wydatki beda o 2 mld wieksze, co
                              > jest minimalna roznica w skali budzetu, o deficycie (a wiec konsensusie co do
                              > poziomu zadluzenia) juz pisalem.

2 mld to 6% deficytu... Nie mowiac o tym, ze teraz nam beda podnosic podatki, bo prywatyzacje zatrzymano - PO by tego nie zrobila....

> to nie znaczy, ze glosowanie za niezbyt sensownym wydatkowaniem 1,5-2 mld zl na
                              >
                              > zasilki jest przejawem liberalizmu gospodarczego.

USA, podawane przez niektorych jako przyklad skrajnego liberalizmu w kraju rozwinietym - daja circa 1000$ rocznej ulgi podatkowej na dziecko... Sensowna polityka prorodzinna to nie jest zaprzeczenie liberalizmu (w ujeciu szerszym - typowego, UPR-owskiego liberalizmu nie ma w zadnym rozwinietym kraju).

> Prastary piastowski grod Wroclaw.
                              musialbys podac jakies przyklady na wysokosc tych stawek, ja musialbym poszukac jak wygladaja w prastarym piastowskim grodzie Krakow i moglibysmy porownac. Poza tym z tego co slyszalem to wroclaw i okolice radza sobie calkiem dobrze...
                              • michal00 Re: przykro mi ze urazilem 04.09.06, 00:42
                                > 2 mld to 6% deficytu... Nie mowiac o tym, ze teraz nam beda podnosic podatki,
                                b
                                > o prywatyzacje zatrzymano - PO by tego nie zrobila....
                                >

Przejadanie srodkow z prywatyzacji to chyba jedno z najwiekszych glupstw jakie
                                sie robi. A co do deficytu to juz pisalem, ze mial byc na takim samy poziomie w
                                wersjach obu partii - PO minimalnie nizej szacowala dochody i wydatki.

> USA, podawane przez niektorych jako przyklad skrajnego liberalizmu w kraju
                                rozw
                                > inietym - daja circa 1000$ rocznej ulgi podatkowej na dziecko... Sensowna
                                polit
                                > yka prorodzinna to nie jest zaprzeczenie liberalizmu (w ujeciu szerszym -
                                typow
                                > ego, UPR-owskiego liberalizmu nie ma w zadnym rozwinietym kraju).
                                >

Porownywanie Polski z USA nie ma chyba wiekszego sensu, a podwojne becikowe z
                                pewnoscia nie jest "sensowna polityka prorodzinna".

musialbys podac jakies przyklady na wysokosc tych stawek, ja musialbym poszukac
                                > jak wygladaja w prastarym piastowskim grodzie Krakow i moglibysmy porownac. Po
                                > za tym z tego co slyszalem to wroclaw i okolice radza sobie calkiem dobrze...
                                >

Stawki mozna sobie znalezc w przepisach podatkowych. Wroclaw stosuje maksymalne
                                co oznacza, ze lokalnie PO niezbyt sie przejmuje postulatem zmniejszania
                                podatkow. Poza tym Wroclaw faktycznie radzi sobie niezle, co jest rowniez
                                zasluga rzadzacej ekipy.
    • nowytor3 [...] 03.09.06, 20:34
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • sierzant_nowak nazwanie "dupkiem" i "bydlem" przez "czlowieka"jak 03.09.06, 21:10
        ty, to powod do dumy :D
        • nowytor3 Rozumiem, czujesz się przydatny. 03.09.06, 21:16
          ktoś te funkcje w społeczeństwie musi pełnić
          • sierzant_nowak naduzywasz slowa "rozumiem" :D 03.09.06, 21:19

• sierzant_nowak tak... my wszyscy tacy idioci, prostacy, chamy... 03.09.06, 21:27
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3592835.html
            jak juz wszyscy wyjedziemy, to bedziecie mieli spokoj.
            • nowytor3 Gratulacje odnośnie twego wpisu wysłać do 03.09.06, 21:31
              Tuska, czy Olejniczaka?
      • sierzant_nowak heh - dziwnym trafem akurat wypowiedz "PiS"owca 04.09.06, 00:33
        zostala usunieta... Pewnie spisek ukladu i cenzura :D
    • frank_drebin To oznacza, ze elektorat innych partii nie je ? ;) 03.09.06, 21:29

• humbak Re: To oznacza, ze elektorat innych partii nie je 03.09.06, 21:34
        Poruczniku! Lenistwo nie przystoi przedstawicielowi juespolis. To pytanie już padło w innej postaci;)
        • frank_drebin Skladam samokrytyke nie chcialo mi sie czytac 03.09.06, 21:36
          wszystkich postow :(
          humbak napisał:

> Poruczniku! Lenistwo nie przystoi przedstawicielowi juespolis. To pytanie już
          p
          > adło w innej postaci;)
          • humbak Re: Skladam samokrytyke nie chcialo mi sie czytac 03.09.06, 21:42
            skandal! Degradacja! ;P!
            • frank_drebin Ała, ała tylko nie po pagonach ;) 03.09.06, 21:49
              humbak napisał:

> skandal! Degradacja! ;P!
    • sanitarny Modlmy sie 03.09.06, 21:40
      www.youtube.com/watch?v=8IfnLoVzV5E
      • x2468 Re: Modlmy sie 04.09.06, 00:04
        No i wrocilo.. Kiedys,jakies 15 lat temu widzialem na plocie napis."wroc komuno
        aby zyc".I spelnia sie.Jak za komuny.Zawsze cos bylo przeciw.Kleska
        suszy,gradobicia,imperialisci i odwetowcy.I mamy.Winna jest znowu
        susza,powodzie,Zydzi i,o zgrozo! Odwtowcy z erika Steinbach na czele(kiedys byl
        Herbert Czaja) I oczywiscie narod.Ten narod.Juz wielki Soso powiedzial ze
        Polakom socjalizm pasuje jak swini siodlo.Wiec jak tu z takim marnym
        narodem,najwspanialsza nasza waaadza moze chocby pisuar zbudowac?To sie nie da.W
        temacie urynalu klapa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka