Dodaj do ulubionych

Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urodziny

25.09.06, 08:57

"Rzeczpospolita": Tomasz Lipiec, szef resortu sportu, zorganizował przyjęcie
urodzinowe, za które zapłacił 3,5 tys. złotych, używając służbowej karty.
Lipiec jest bywalcem Villa parku Wesoła - eleganckiej restauracji niedaleko
swojego domu. Gazeta ustaliła, że 10 i 11 maja zapłacił za dwa posiłki
służbową kartą Ministerstwa Sportu odpowiednio 1087 zł i 2318 zł.
- Przez dwa dni szef urządzał w Villa Parku urodziny - zdradza proszący o
zachowanie anonimowości pracownik ministerstwa. Według
informacji "Rzeczpospolitej" wśród gości Tomasza Lipca znaleźli się jego
zaufani ludzie: Marek Różycki (były szef gabinetu politycznego Lipca, "Rz"
opisywała wyłudzenie przez niego mieszkania komunalnego, dziś sprawę bada
prokuratura) i Andrzej Parzęcki, szef Centralnego Ośrodka Sportu.
wiadomosci.onet.pl/1408130,11,item.html
PiSowi gratulujemy ministra! Najpierw koksował i był wykluczony a teraz dba o
pieniądze podatnika. Brawo.
Obserwuj wątek
    • t-800 "Rzeczpospolita" zawłaszczona przez PiS! 25.09.06, 09:00
      Pisze to, co prezes każe!
      • kontrasygnata Re: "Rzeczpospolita" zawłaszczona przez PiS! 25.09.06, 09:02
        Do meritum się nie odniesiesz?
        • t-800 Re: "Rzeczpospolita" zawłaszczona przez PiS! 25.09.06, 09:04
          Kaczyński wsadził swego ultraprawicowca na naczelnego i "Rzeczpospolita" jest
          teraz propisowska (tak pisali na forum znawcy).
          • kontrasygnata Re: "Rzeczpospolita" zawłaszczona przez PiS! 25.09.06, 09:06
            Pytałam o Lipca a nie o Twoje zwidy dotyczące wolnych mediów.
          • haen1950 Re: "Rzeczpospolita" zawłaszczona przez PiS! 25.09.06, 09:11
            Dziwisz się? Kaczyńskie rozróźniają tylko trzy kategorie ludzi: oddanych,
            wiernych jak psy dworaków, tych na których mają haki i wrogów bez haków.
            Poza tym są jeszcze szczury, obdarzone dziwnym instyktem przetrwania.
            Najwybitniejszym przedstawicielem tego gatunku jest Karnowski.
            • t-800 Re: "Rzeczpospolita" zawłaszczona przez PiS! 25.09.06, 09:43
              Teraz "Rzeczpospolita" pisze tylko peany o PiS. He, he, he!
              • kontrasygnata Re: "Rzeczpospolita" zawłaszczona przez PiS! 25.09.06, 09:45
                Rozumiem Twoją bezsilność.
                • t-800 Re: "Rzeczpospolita" zawłaszczona przez PiS! 25.09.06, 09:53
                  Nooo, teraz same "kacze" media w Polsce! Nie ma obiektywnych, poza "GW"
                  oczywiście. :-)
    • splkm Re: Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urod 25.09.06, 09:04
      ja się odniosę..
      jesli to prawda to zmienić ministra..

zadowolony ??
      • k0pytko Re: Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urod 25.09.06, 09:05
        splkm napisał:

> ja się odniosę..
        > jesli to prawda to zmienić ministra..
        >
        > zadowolony ??
        >

Zadowolony - a program "Tanie państwo" kiedy zostanie wprowadzony w życie?
        • splkm Re: Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urod 25.09.06, 09:07
          przepraszam.
          czy to konferencja prasowa ??
          czy ja mam coś wspólnego z rządem ??
      • kontrasygnata Re: Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urod 25.09.06, 09:05

> zadowolony ??

Z czego? Z tego, że piszesz o rzeczach w dojrzałej demokracji oczywistych?
        Zobaczymy jak dojrzali są Twoi idole ale nie liczę na dymisję.
        • haen1950 Re: Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urod 25.09.06, 09:15
          To zależy. Kaczyńskie mają swoje fanaberie. Klasycznym przykładem jest
          Gilowska. Została przyjęta do rodziny i otrzymuje opiekę do końca jej lub
          Kaczyńskich. Czy ten za dychę minister też jest po pocałowaniu w rękę swego
          padrone? Nie wiemy. To odbywa się gdzieś prywatnie.
    • mmikki PiS bił Kuronia i Wujca 25.09.06, 09:16
      Rzeczpospolita:
      "...Andrzej Parzęcki, szef Centralnego Ośrodka Sportu, w latach 70. był
      studentem AWF i aktywistą Socjalistycznego Związku Studentów Polskich. W marcu
      1979 r. najście aktywistów SZSP z AWF na mieszkanie Jacka Kuronia skończyło się
      pobiciem syna Kuronia oraz Henryka Wujca. "Biuletyn Informacyjny KOR" podał
      nazwiska niektórych napastników, w tym Parzęckiego. Jego nazwisko pojawia się w
      relacjach Jacka Kuronia i Jana Józefa Lipskiego.

Czy Lipiec zna historyczne zaszłości Parzęckiego? - No, słyszałem - mówi
      minister. - Nie mają dla mnie większego znaczenia. Nie znam szczegółów. Proszę
      mnie z tym nie wiązać, ja nigdy nie byłem działaczem politycznym, w 1989 r.
      miałem 18 lat i zajmowałem się sportem."
      • witek.bis Re: PiS bił Kuronia i Wujca 25.09.06, 10:01
        W czasie, gdy prezydent Lech Kaczyński odznacza Henryka Wujca, minister
        pisowskiego rządu za państwowe pieniądze biesiaduje z gościem, który tego samego
        Henryka Wujca lał, aż dudniło. Żeby było ciekawiej, Lipiec wie o "historycznych
        zaszłościach" Parzęckiego, ale nie mają one dla niego znaczenia. Mądrzejsi ode
        mnie nazywają to nową "polityką hitstoryczną".
    • mmikki Re: Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urod 25.09.06, 09:25
      Uczciwy Lipiec będzie rozliczał nieuczciwego Listkicza?!
    • belkot_belkot_belkot 3500 to naprawdę żadna kasa 25.09.06, 09:25

• aramisz więc przelej tą "żadną" kasę na mój ROR :) 25.09.06, 11:00
        • belkot_belkot_belkot Bądź uprzejmy podać numerek... :] 25.09.06, 11:14

• aramisz wysłałem Ci na priva. Dzisiaj przelejesz ? 25.09.06, 11:21
            • belkot_belkot_belkot W jakich banknotach chcesz? :]]] 25.09.06, 11:30

• aramisz przelew w banknotach ? wiesz co to jest przelew ?! 25.09.06, 11:36
                • belkot_belkot_belkot Aaaaaaa... Przelew... Racja... Ile to piw razem? 25.09.06, 11:41

• mmikki Tanie ministerstwo 25.09.06, 09:57
      Sportowy pociąg do podróży

wydatki urzędników Kiedy Tomasz Lipiec został ministrem sportu, dyrektorem kadr
      i administracji ministerstwa został Tomasz Wawrzkowicz, działacz sportowy z
      Rzeszowa. W ministerstwie Wawrzkowicz zasłynął zamiłowaniem do podróży.
      Służbowym samochodem często odwiedzał rodzinny Rzeszów mimo że nikt nie
      wystawiał mu delegacji i mimo że nie miał do tego prawa. Wawrzkowicz dogadywał
      się w tej sprawie po cichu z kierowcami, a jako szef biura kadr i administracji
      własnoręcznie potwierdzał sobie prawidłowe rozliczenie podróży.

Kiedy o sprawie zrobiło się głośno w ministerstwie, wiosną tego roku sprawą
      zajęła się wewnętrzna kontrola. Rzecznik Tomasza Lipca Paweł Wiśniewski
      twierdzi, że nie wykazała żadnych uchybień. Ale w sierpniu, trzy dni po tym, gdy
      spytaliśmy ministerstwo o podróże Tomasza Wawrzkowicza, dyrektor odszedł z
      ministerstwa. Podobno znalazł lepszą posadę mówi "Rz" Tomasz Lipiec.
    • asienka32 Istotna informacja dla bankowych analfabetów 25.09.06, 10:01
      płacenie slużbową kartą wcale nie musi oznaczać, że przyjęcie odbyło się na
      koszt państwa. Rachunek VISA to tylko dostępny kredyt na koncie a nie fundusz
      reprezentacyjny.
      Posiadać karty VISA służbowej co miesiąc sie z niej rozlicza i jestem dziwnie
      pewna, ze Piotr Lipiec po prostu zwrócił pieniądze na konto karty bez
      ingerencji dziennikarzy.
      I jestem dziwnie spokojna, że wszyscy ministrowie nie tylko tego rzadu czasem
      korzystają z możliwości płatności służbową kartą.

Oczywiście nie powinno być tak, ze służbowa VISA ministra służy do regulowania
      płatności prywatych, ale pisanie o imprezie na koszt państwa świadczy o
      DEBILIZMIE komentujących czyli zwykłej niewiedzy na temat rozliczeń bankowych.
      • belkot_belkot_belkot Faktycznie jesteś dziwnie spokojna :) 25.09.06, 10:02

• mmikki Re: Istotna informacja dla bankowych analfabetów 25.09.06, 10:06
        o, jest nasza pisieńka, i w dodatku dostała wytyczne z biura prawnego, jak
        bagatelizować wpadkę urzędującego Pisiora
        • asienka32 Re: Istotna informacja dla bankowych analfabetów 25.09.06, 10:14
          mmikki napisał:

> o, jest nasza pisieńka, i w dodatku dostała wytyczne z biura prawnego, jak
          > bagatelizować wpadkę urzędującego Pisiora

Raczej jak prostowć chamską prasową manipulację, skierowaną zresztą do
          wybitnych znawców bankowości broniących zaciekle Balcerowicza.
          A moze warto zainteresować się co oznacza faktycznie "uregulowanie rachunku
          kartą kredytowa" zanim napisze się komentarz do prasowej rewelacji.
          • mmikki Re: Istotna informacja dla bankowych analfabetów 25.09.06, 10:46
            mógł zapłacić prywatna kartą, jak taki kryształowy

Idż po wytyczne, jak odnieśc sie do informacji o obsadzaniu ministerstwa przez
            kumpli darmozjadów i kryminalistów, którzy kradną (jak ten wycieczkowicz) albo biją.
      • 1tomasz1 Re: Istotna informacja dla bankowych analfabetów 25.09.06, 11:18
        Asienko, podpowiem Ci inne wytłumaczenie: Lipiec pomylił karty, bo są po paru
        głębszych podobne, ale się oczywiście od razu zorientował jak wytrzeźwiał i
        wszystko od strzału zwrócił, ba nawet odsetkiu z własnej kieszeni dołożył.
        Słowem - tanie państwo w praktyce. ;)
        • ayran Re: Istotna informacja dla bankowych analfabetów 25.09.06, 11:22
          1tomasz1 napisał:

> Asienko, podpowiem Ci inne wytłumaczenie: Lipiec pomylił karty, bo są po paru
          > głębszych podobne, ale się oczywiście od razu zorientował jak wytrzeźwiał i
          > wszystko od strzału zwrócił, ba nawet odsetkiu z własnej kieszeni dołożył.
          > Słowem - tanie państwo w praktyce. ;)

No co ty? Trudno o faceta z mocniejszym łbem do trunków niż Tomek Lipiec.
          • 1tomasz1 Re: Istotna informacja dla bankowych analfabetów 25.09.06, 11:26
            > No co ty? Trudno o faceta z mocniejszym łbem do trunków niż Tomek Lipiec.

Ma wprawę koksiarz, co? :)))
      • aramisz o wilku słów kilka czyli używanie kart służbowych 25.09.06, 11:34
        > Posiadać karty VISA służbowej co miesiąc sie z niej rozlicza

Zapewne się rozlicza. Kluczowe pytanie brzmi jednak: czy minister, płacąc kartą
        w opisanej sytuacji, naruszył regulamin używania kart służbowych w
        Ministerstwie Sportu ?

> i jestem dziwnie pewna, ze Piotr Lipiec po prostu zwrócił
        > pieniądze na konto karty bez ingerencji dziennikarzy.

Co było wcześniej: zwrot pieniędzy przez ministra czy artykuł w gazecie ?
        Masz jakieś wiadomości co do chronologii zdarzeń ?
        Jeśli nie, to skąd wypływa twoja "dziwna" pewność ?

> I jestem dziwnie spokojna, że wszyscy ministrowie nie tylko tego rzadu czasem
        > korzystają z możliwości płatności służbową kartą.

powraca pytanie, czy takim postępowaniem naruszją wewnętrzne regulaminy
        używania kart służbowych ? Czy można być "dziwnie" spokojnym GDYBY je
        naruszali ?
        • asienka32 Re: o wilku słów kilka czyli używanie kart służbo 25.09.06, 11:46
          aramisz napisał:

> > Posiadać karty VISA służbowej co miesiąc sie z niej rozlicza
          >
          > Zapewne się rozlicza. Kluczowe pytanie brzmi jednak: czy minister, płacąc
          kartą
          >
          > w opisanej sytuacji, naruszył regulamin używania kart służbowych w
          > Ministerstwie Sportu ?

Pewnie naruszył i to jest naganne. Ale nie uprawnia do posądzania go prez GW o
          urządzanie prywatnych przyjęć na koszt państwa.

>
          > > i jestem dziwnie pewna, ze Piotr Lipiec po prostu zwrócił
          > > pieniądze na konto karty bez ingerencji dziennikarzy.
          >
          > Co było wcześniej: zwrot pieniędzy przez ministra czy artykuł w gazecie ?
          > Masz jakieś wiadomości co do chronologii zdarzeń ?
          > Jeśli nie, to skąd wypływa twoja "dziwna" pewność ?

Bo znam zasady rozliczania służbowych kart kredytowych. Jeżeli do dzis nie
          rozliczył - winien obciążony być odsetkami.

>
          > > I jestem dziwnie spokojna, że wszyscy ministrowie nie tylko tego rzadu cz
          > asem
          > > korzystają z możliwości płatności służbową kartą.
          >
          > powraca pytanie, czy takim postępowaniem naruszją wewnętrzne regulaminy
          > używania kart służbowych ? Czy można być "dziwnie" spokojnym GDYBY je
          > naruszali ?

Urzędnicy nie powinni płacić kartami służbowymi prywatnych rachunków nawet jak
          to nie jest zakazane w zadnym regulaminie. To oczywiste i nie podlega dyskusji.
          Tylko pytanie o istotność takiego naruszenia regulaminu. Istotność o której
          mowa w teorii i standardach kontroli.
          • un-j Re: o wilku słów kilka czyli używanie kart służbo 25.09.06, 12:01
            Asienka32 napisała:
            >>Pewnie naruszył i to jest naganne. Ale nie uprawnia do posądzania go prez GW
            o
            urządzanie prywatnych przyjęć na koszt państwa.<<

Wszystko Ci się z GW kojarzy?
            Sprawę opisała Rzeczpospolita
            • kontrasygnata Re: o wilku słów kilka czyli używanie kart służbo 25.09.06, 12:03
              To taka dewiacja propisiorów.

• allspice Re: Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urod 25.09.06, 11:10
      Nie ma sportu,ale mamy 'balującego"ministra sportu.Paradoksy.
      • joannabarska Re: Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urod 25.09.06, 11:22
        To ten sam Lipiec, który "rozpracowuje" Listkiewicza... Diabeł ubrał sie w
        ornat i ogonem dzwoni!
    • belkot_belkot_belkot Re: Tanie państwo - Minister Lipiec świętuje urod 25.09.06, 16:05
      Nie on pierwszy nie ostatni
      PiS jest zwykłą partią zwykłych ludzi. Nie jest wolny od prywaty, kumoterstwa i
      korupcji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka