Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

28.09.06, 10:14
Skoro tak Was oburza lub niesmaczy ujawniona na taśmach rozmowa, to jak
powinny waszym zdaniem wyglądać takie prawidłowe, uczciwe negocjacje polityczne?

Tak jak w wypadku Rokity, który rzucił na stół 21 postulatów, w tym większość
dotyczących stołków, zażądał abolicji dla przestępstw gospodarczych, a PIS
odmówił?

Trudno nie zauważyć, pomijając sympatie polityczne, że to co od kilkunastu
miesięcy robi opozycja i media, jest próbą systematycznego niszczenia w Polsce
demokracji. Praktycznie każde, normalne i sprawdzone w krajach demokratycznych
działanie, doczekało się już negatywnego desygnatu znaczeniowego.

Zwycięstwo innych w wyborach - "groźba dla demokracji", kontrola rządzącej
koalicji nad strukturami państwowymi - "zawłaszczanie państwa", - negocjacje
polityczne - "korupcja polityczna" itd.

Nie zauważacie, pod jakie działania może szykować grunt taka kampania?

Naprawdę marzy się wam przebudowa polskiego życia politycznego na modłę
Meksyku, gdzie przy zachowaniu wszelkich, zewnętrznych pozorów demokracji,
przez ponad 50 lat "wybory" wygrywała jedna partia?

Bo ja bym czegoś takiego, nawet dla partii z którą sympatyzuje, nie chciał.

Obserwuj wątek
    • asienka32 Re: Mam pytanie - Do kogo??? 28.09.06, 10:17
      Ja wiem, Ty wiesz a reszta i tak ma mylenie wyłączone i chłonie bezkrytycznie
      to co przeczyta - jeśli tylko mu to pasuje do obrony własnego światopoglądu.
    • superspec Nie negocjuje się z niesolidnymi partnerami 28.09.06, 10:18
      czyli z czymś co nazywa się Samoobrona.
      • biedronka24 show dziennikarzyn sledczych? 28.09.06, 10:42
        A jak sprawdzisz w waznych przetargach z kim negocjujesz zanim bedziesz wiedzial
        jakie ma obyczaje?
        Zatrudnisz kolejnych dziennikarzy sledczych ? :)))
        Tylko kto bedzie sledzil sledzacych dziennikarzy. Np w takiej aferze Rychnika...
        Mnie najbardziej podobaja sie sondaze w ktorych sondazowani przyznaja sie do
        tego na kogo glosowali. Sondazowo....Hi, hi...
        Giewiorcza po prostu bryluje w poczuciu smaku.....
        • superspec Z Samoobroną się nie negocjuje 28.09.06, 10:54
          Tylko leje w mordę.:)
          • biedronka24 najpierw zrob porzadek u siebie 28.09.06, 11:06
            dobra zasada.
            Najbardziej smiesza mnie delegacje pouczajace innych jak maja pracowac...
            No coz- ci co maja wyniki moga sie wypiac i pouczyc delegacje - jak moglyby
            zabezpieczac wyniki na przyszlosc u siebie np lepiej zapoznajac sie z realiami
            danego kraju.
            • superspec Zapoznaję się z realiami kraju od 29 lat 28.09.06, 11:10
              I wyniki pracy polityków odczuwam na własnym tyłku.
              • biedronka24 gratuluje 28.09.06, 11:15
                ja odczuwam przede wszystkim narzadami zmyslu a tam ich nie mam wybitnie wiecej
                niz gdzie indziej..
                Gdybys nie koncentrowal sie na przetwarzaniu informacji wylacznie z tej czesci
                ciala to moze bylyby szanse bys odbieral rzeczywistosc nieco ostrzej...
                Mimo to dzieki za wyjasnienie skad ta aberracja optyczna....
    • cynik512 Re: Mam pytanie 28.09.06, 10:19
      Protestuję!
      Pytania są tendencyjne, zbyt inteligentne i w ogóle!
    • andrzejg jest zasadnicza róznica pomiędzy 28.09.06, 10:20
      negocjacjami (targami) z udziałem przedstawicieli partii politycznych chcacych
      zawrzeć koalicję, a wyciaganiem pojedynczych posłów z innych klubów dla uzyskania
      większości parlamentarnej.Kupczenie stołkami w tym pierwszym przypadku nazwiemy
      negocjacjami, a w drugim korupcja polityczną.Niby intencje są te same - stworzenie
      wiekszości parlamentarnej, ale sposób dochodzenia zasadniczo rózny

A.
      • karlin Czy przejście Okularczyk z PIS do PO 28.09.06, 10:21
        też się w tym mieści?
        • karlin Czyli przejście Okularczyk z PIS do PO 28.09.06, 10:21
          tez się w tym mieści.
          • superspec Tak 28.09.06, 10:24

• andrzejg to zalezy 28.09.06, 10:29
            nie znam okoliczności jej przejścia
            Jezeli przeszła sama , bo sie zbiesiła na środowisko w którym pracowała , to nie
            Jezeli przeszła kuszona obietnicami jakichs posad , to tak

A.
            • karlin Czyli jedyny problem to ten, że 28.09.06, 10:30
              "nie mamy nagrań".
              • superspec Tak. Partacze.:) 28.09.06, 10:31

• biedronka24 Rozumiesz Karlinie - Michnik mial gotowe nagranie 28.09.06, 10:44
                  a na powaznie- nie sluchaj Specow.
                  Krowy ktore duzo mucza malo mleka daja... Niech spece same sie ucza...
                  • superspec Co wyzywasz? 28.09.06, 11:08
                    W 1997 roku głosowałem na AWS i takie zera jak tusk lepper kaczyński zniszczyły
                    go. I nigdy im tego nie zapomnę.
                    • biedronka24 cos ci sie pomnieszalo..... 28.09.06, 11:12
                      porozmawiaj z historykami - ktorzy bywali wtedy na zebraniach...
                      chyba masz zbyt odlegla perspektywe... A moze zbyt sztywne klapki...
                      • superspec Nic mi się nie pomieszało 28.09.06, 11:25
                        Lepper blokował drogi w 1999 roku akurat wtedy kiedy wchodziły w życie ustawy
                        zmieniające Polskę.

pl.wikipedia.org/wiki/1999
                        Kaczyński Lech robił cyrk podczas bycia ministrem sprawiedliwości.
                        Tusk rozbijał Unię Wolności czyli koalicjanta AWS.
                        to jest dopiero układ
                        • biedronka24 to w wikipedii konczyles studia 28.09.06, 11:28
                          czy u tego psychologa?
                          Za duzo waznych osobistosci zapodajesz. To jednak mialam racje -jesli to ja
                          mowilam ze masz klopoty z natura....
                          Popracuj w przemysle i ci szybko przejdzie..
                          Echm- moze porozmawiaj z niejakim kolega koncernem paliwowym - szalenie do
                          ciebie podobny. Na pewno dobrze sie wam bedzie rozmawialo. A ja mam prace.
              • andrzejg nie 28.09.06, 10:33
                karlin napisał:

> "nie mamy nagrań".

problem PiSu jest niespójnośc głoszonych idei z czynami
                i to namolne podkreslanie , ze przeciez tak sie robi, to normalne
                Miało byc inaczej,czyż nie?

A PO?
                PO ma swoja reputację i korupcja polityczna w jej wykonaniu nie
                powinna być zaskoczeniem.Czyż nie?

A.
                • karlin Czyli nie jest problemem "korupcja" 28.09.06, 10:35
                  ale to, czy odpowiednie osoby i instytucje się jej dopuszczają?

Bo, jak rozumiem "korupcja" w wydaniu PO ci nie przeszkadza.
                  • zirby Re: Czyli nie jest problemem "korupcja" 28.09.06, 10:37
                    karlin napisał:

> Bo, jak rozumiem "korupcja" w wydaniu PO ci nie przeszkadza.

A jakiś UDOKUMENTOWANY przykład podać możesz? Kiedy to PO proponowało komuś że
                    rozwiąże jego problemy finansowe za pomocą publicznych pieniędzy? :)
                    • biedronka24 Od poczatku kampanii :)))))) 28.09.06, 10:45
                      witamy znow koncerny paliwowe.. jak tam finanse po przetargach? Nowy domek juz w
                      planach?
                      • zirby Re: Od poczatku kampanii :)))))) 28.09.06, 10:51
                        biedronka24 napisała:

> witamy znow koncerny paliwowe.. jak tam finanse po przetargach? Nowy domek
                        juz
                        > w
                        > planach?

Zagubiona intelektualnie biedronka proszona jest o zmobilizowanie swojego
                        małego rozumku (względnie poproszenie męża o pomoc) i przeczytanie ze
                        zrozumieniem frazy: "UDOKUMENTOWANE" :). Albowiem bełkot zagubionej
                        intelektualnie biedroneczki, niezwiązany kompletnie z tematem choć zabawny nie
                        wnosi nic do clou sprawy :)
                        • biedronka24 to napisz dziubdzius poprawnie 28.09.06, 10:55
                          i wez korepetycje z francuskiego.
                          Tyle o dokumentach.
                          Szczegolne pozdrowienia dla drukarek robiacych w koncernach podbijajacych Niemcy...
                          Ale nadal nie wiem na jakie to inwestycje moralne.....

Od meza.. mam dla koncernow krotki przekaz. Ci ´od nie wiesz kim jestem i
                          powyzej´ nie pisuja w brukowcach typu wiewiorcza bo pracuja. Chyba ze ci co
                          biora lapowy i pilnuja tego by nikt nie wiedzial za co je biora.....
                          • zirby Bełkocącej uciesznie biedroneczce ku rozwadze:) 28.09.06, 11:05
                            biedronka24 napisała:

> i wez korepetycje z francuskiego.

Naści linka, zagubiona intelektualnie bidulko:)
                            www.slownik-online.pl/kopalinski/1759C002FC1F92DE412565B6006206AD.php

> Tyle o dokumentach.
                            > Szczegolne pozdrowienia dla drukarek robiacych w koncernach podbijajacych
                            Niemc
                            > y...
                            > Ale nadal nie wiem na jakie to inwestycje moralne.....
                            >
                            > Od meza.. mam dla koncernow krotki przekaz. Ci ´od nie wiesz kim jestem i
                            > powyzej´ nie pisuja w brukowcach typu wiewiorcza bo pracuja. Chyba ze ci co
                            > biora lapowy i pilnuja tego by nikt nie wiedzial za co je biora.....

Ze wszystkiego jest pożytek, jak mawia Dobra Księga:) Ot, przykład co sam się
                            pojawił- szukać daleko nie trzeba. Mamy biedroneczkę z IQ rzodkiewki i
                            ślinotokiem. Bełkoce bez sensu i związku z czymkolwiek, ale za to jest
                            śmieszna. A jak mawiali starożytni :"Smiech dla duszy jest tym czym powietrze
                            dla płuc" :)
                            • biedronka24 kopalinskim mnie nie strasz 28.09.06, 11:09
                              i nie uzywaj slow ktorych znaczenia nie rozumiesz. To proste.
                              I nie denerwuj sie tak.. To tylko opinia pewnego - byc moze bylego wyborcy
                              PO.....a generalnie czlowieka niespecjalnie zainteresowanego polityka :)))))))
                              Jak juz rozmawiasz ze starozytnymi to nieco odwagi- powinni ci zaplacic wiecej
                              za te strate czasu.. Zrob sobie choc szol jak Beggerowa to moze i na meskosci ci
                              przybedzie.....
                              • zirby Ja strasze??? Ależ nic podobnego :) 28.09.06, 11:18
                                Ja tylko wypełniam samarytańską misję douczania mało lotnych intelektualnie.
                                Nie jest moją winą, że niektóre jednostki, mocno opóźnione w rozwoju boją się
                                książek - nawet tych w wersji on-line. To twój własny kłopot i na to ja nic nie
                                poradze :)

> i nie uzywaj slow ktorych znaczenia nie rozumiesz. To proste.

Zagubiona intelektualnie, lecz za to bełkotliwa biedroneczko - to ty nie
                                rozumiesz znaczenia słowa "clou" :)

> I nie denerwuj sie tak.. To tylko opinia pewnego - byc moze bylego wyborcy
                                > PO.....a generalnie czlowieka niespecjalnie zainteresowanego polityka :)))))))

A gramotny chociaż jest? :)

> Jak juz rozmawiasz ze starozytnymi to nieco odwagi- powinni ci zaplacic wiecej
                                > za te strate czasu..

Zapoznawanie się z dziełami klasyki starożytnej to takie niewinne hobby:)
                                Rozumiem ze ktoś kto ksiązek jak ty się boi, nie jest w stanie pojąc że można
                                coś czytać dla przyjemności i traktując to jak cięzką pracę uważa że powinna
                                należeć się za to zapłata:) Cóż, jak mawiał nieco "nowożytniejszy" klasyk z
                                kabaretu Tey "nie chciało się dzwigać teczki, trzeba nosić woreczki" :)

> Zrob sobie choc szol jak Beggerowa to moze i na meskosci c
                                > i
                                > przybedzie.....

Jak to szło? "Nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz. To proste" :)
                                • biedronka24 bardzo milo jest poznac klasykow w koncernach 28.09.06, 11:25
                                  paliwowych - zawsze lubilam sztuke alternatywna...
                                  Ja rowniez oddaje sie samarytance podziwiajac wlasnie kolejna lotna konstrukcje.
                                  Starozytni mawiaja ze jak sie ktos bierze za sztuke nowoczesna nie powinien
                                  glupio wyslugiwac sie klasyka a jak wie - to nie powinien pytac...
                                  Z pci meskiej pozostala ci jedynie kolego drazliwosc na punkcie ´kim jestes´ i
                                  tyle mozemy sobie napisac konserwatywnie. Poza tym juz jednak smiesznie nie jest
                                  bo zaangazowanie i histeria swiadczy o porzadnym niezrownowazeniu emocjonalnym
                                  skoncernowanego....
                                  Pozostaje zyczyc wielu sukcesow w przemysle metalurgicznym i nawet clouczowym.
                                  Nie zapomnij ze to nie srubka, i tam gdzie gwozdz bywa tez i mlotek :))))))
                                  Postaraj sie lepiej przy przyszlych negocjacjach o lapowy...
                                  Za podgladanie ladnych dziewczyn raczej ich nie daja.....A tobie tylko to
                                  pozostalo...
                                  • zirby Bełkocik prima sort! :) 28.09.06, 11:45
                                    biedronka24 napisała:

> paliwowych - zawsze lubilam sztuke alternatywna...
                                    > Ja rowniez oddaje sie samarytance podziwiajac wlasnie kolejna lotna
                                    konstrukcje
                                    > .

Ależ proszę, nie krępuj się :) Jesli przybędzie ci od tego choć jednen punkt IQ
                                    i tak będzie to kolosalny wzrost o jakieś kilkadziesiąt procent :)

> Starozytni mawiaja ze jak sie ktos bierze za sztuke nowoczesna nie powinien
                                    > glupio wyslugiwac sie klasyka a jak wie - to nie powinien pytac...

Znasz osobiście jakiś starożytnych?? :) I który to z nich mawia takie
                                    bełkotliwe i pozbawione sensu bzdury? :) Zdradź tę wielką tajemnicę, chętnie
                                    zapoznam się z dorobkiem owego "starożytnego" ku czystej krotochwili :)

> Z pci meskiej pozostala ci jedynie kolego drazliwosc na punkcie ´kim jestes´ i
                                    > tyle mozemy sobie napisac konserwatywnie. Poza tym juz jednak smiesznie nie
                                    jes
                                    > t
                                    > bo zaangazowanie i histeria swiadczy o porzadnym niezrownowazeniu emocjonalnym
                                    > skoncernowanego....

Doprawdy, nie wiem co tobie pozostało z "pci" żeńskiej. Dla dobra twojego męża
                                    mam nadzieję że są to choćby ślady drugorzędnych cech płciowych
                                    charakterystycznych dla rzędu ssaków, albowiem w innym wypadku facet ma
                                    przegwizdane - ożenił się z bełkocącym pieńkiem :)

> Pozostaje zyczyc wielu sukcesow w przemysle metalurgicznym i nawet clouczowym.
                                    > Nie zapomnij ze to nie srubka, i tam gdzie gwozdz bywa tez i mlotek :))))))

Przemysł metalurgiczny to nie śrubka, czy przemysł "clouczowy" (cokolwiek to
                                    jest, bo zgaduje ze nieszlo o produkcje gwozdzi, skoro wyłączyłaś ją z
                                    przemysłu metalurgicznego:)) to nie śrubka?:) I co ja mam wspólnego z oboma
                                    tymi gałęziami gospodarki skoro na razie bełkocąca biedroneczko zaliczasz mnie
                                    (na tylko sobie znanej podstawie) do a) koncernów paliwowych lub b) koncernów
                                    wydawniczych? :)

> Postaraj sie lepiej przy przyszlych negocjacjach o lapowy...
                                    > Za podgladanie ladnych dziewczyn raczej ich nie daja.....A tobie tylko to
                                    > pozostalo...

No, jeśli kiedyś zajmę się tą fascynującą cię wyraźnie działanością (trauma z
                                    dzieciństwa?:)) i kryterium miała by przy tym być wartość estetyczna obiektów
                                    podglądanych, to automatycznie czyni cie to absolutnie bezpieczną przed
                                    wszelkimi zakusami z mojej strony :)
                                    Tobie pozostało tylko bełkotać bez sensu, co jednak czyni cie przynajmniej
                                    czesciowo pozyteczna dla tych ktorych rozbawiasz - patrz cytat ze starożytnych
                                    w poprzednim poście :)
                                    • biedronka24 poniewaz masz problemy ze ´swoja´ kryterium 28.09.06, 11:55
                                      pomoge ci nieco. Siegnij do niejakiej wyszukiwarki. Tam znajdziesz koncerny i
                                      swoje problemy osobowosciowe. Naprawde przykro mi ze osoba mojego meza tak
                                      gleboko zapadla w ow delikatny uklad emocjonalny...Uwierz mi jednak ze moglby
                                      byc to ktokolwiek. Bo przyczyne owego poruszenia odnalezc jest o wiele latwiej
                                      niz ocenic wartosc estetyczna - zwlaszcza obiektow z czym zgadza sie znakomita
                                      wiekszosc populacji ludzkiej - i wcale nie musisz siegac po wyszukane narzedzia
                                      badawcze by tego dowiesc :)))))
                                      Zycze wiec owocnej wspolpracy koncernow z superspecami.. Na pewno dyskusja
                                      bedzie pasjonujaca...
                  • andrzejg Re: Czyli nie jest problemem "korupcja" 28.09.06, 10:48
                    karlin napisał:

> ale to, czy odpowiednie osoby i instytucje się jej dopuszczają?
                    >
                    > Bo, jak rozumiem "korupcja" w wydaniu PO ci nie przeszkadza.

Korupcja w kazdym wydaniu mi przeszkadza i zawsze zdawałem sobie sprawę z jej
                    istnienia i nie jest problemem , które instytucje ,czy osoby jej sie dopuszczają
                    ,
                    ale jak one się zachowują.PiS kreowała sie na partie moralnie czystą,jej lider
                    okreslał sie jako 'czyste dobro', chca odnowy moralnej państwa ...
                    a tu nie,
                    okazało sie,że oni sa tacy sami jak inni.

No i ta energia z jaką chca rozbic Samoobronę.Taraz chca ją zdelegalizować
                    Czy oni się z rozumem na ... pozamieniali.Nabijaja Lepperowi punktów

A.
                    • biedronka24 za duzo szolow sie naogladales 28.09.06, 10:52
                      a od sledzenia sa sluzby - i nie od sledzenia ludzi ale przestepstw.
                      A tak dzieki dzielnym fanom polityki wystrzalowej poznajemy doglebnie zycie
                      intymne poslanki Begger. Tyle ze - kto naprawde musi sie domyslac co sie za nim
                      kryje i kto chce odkrywac tajemnice Poliszynela? Tylko podupadajace stacje
                      telewizyjne.....
                      • andrzejg nie lekceważ TV i oper mydlanych 28.09.06, 10:55
                        a takim stały sie newsy w ostatnim czasie
                        Ogladający je też sa wyborcami

A.
        • superspec Yes 28.09.06, 10:25
        • grzmucin Re: Czy przejście Okularczyk z PIS do PO 28.09.06, 11:07
          > Czy przejście Okularczyk z PIS do PO też się w tym mieści?

Nie, ale przejście Sośnierza z PO do PiS tak. Wiem, że został wcześniej z PO
          usunięty, ale niech nikt mi nie wmawia, że tego nie chciał, i że obarczanie
          swojej partii winą za zerwanie negocjacji z PiS nie było celowym działaniem.
          Sośnierz był jednak cierpliwy i się doczekał stołka szefa NFZ.
        • niezapowiedziany mniej wiecej taka, ze Okularczyk wyszla z rzadu 28.09.06, 11:55
          i PiS sama, mniej wiecej tak jak Zyta z PO. i mniej wiecej z Okularczyk jest
          tak jak z Zyta. czy sytuacja Beger jest podobna do sytuacji Zyty??

czy w przypadku Zyty ktos mowil o korupcji? nie? dlaczego?
    • rydzyk_fizyk Powinny wyglądać tak 28.09.06, 10:23
      Jarek: My zostawiamy w spokoju sprawy Leppera, umarzamy sprawy Beger, spłacamy
      z publicznej kasy długi posłów Samoobrony, nasyłamy Ziobrę na PSL a wy
      będziecie z nami tworzyć koalicję - dla dobra Polski oczywiście.

Lepper po negocjacjach - nie rozmawialiśmy o stołkach :)
    • haen1950 Re: Mam pytanie 28.09.06, 10:25
      O stołki trzeba się kłocić w większym gronie. I protokółować negocjacje.
      Niekoniecznie publikować. To powstrzyma skutecznie przed nieodpowiedzialnością.
      Jezyk negocjacji jest obojętny.
    • polaola Kurde, a ja myslalam ze na pozycje w rzadzie 28.09.06, 10:37
      mianuje sie specjalistow, ludzi znajacych sie na resortach za ktore beda
      odpowiedzialni. Mam kaca moralnego ze taka naiwna bylam....
    • loppe Re: Mam pytanie 28.09.06, 10:39
      Tak. Co zdumiewa to deficyt obiektywizmu w Kraju (można to nazwać też
      hipokryzją albo brakiem - jak by powiedział czołowy hipokryta - przyzwoitości).
      Politycy wygadują najgorsze brednie na temat innych polityków - i trafiaja
      prościutko w zapotrzebowanie mas oczekujących nieobiektywnych ocen polityków i
      tego co się w Kraju dzieje.
    • jack20 Re: Mam pytanie 28.09.06, 10:47
      Gdyby na miejscu Beger stal Religa czy Gilowska lub Rokita wtedy byloby latwiej
      zrozumiec mechanizm takich "negocjacji".
      Oburza w tych nagraniach prymitywizm handlu z osoba prezentujaca NIC, ZERO.
      Czlonkowie ba minister PiS w tym handlu posunal sie za daleko.
      Jesli takie szmaty i za taka cena sciaga do siebie PiS: to co on wlasciwie
      prezentuje?
    • aramisz negocjacje vs korupcja 28.09.06, 10:49
      > Skoro tak Was oburza lub niesmaczy ujawniona na taśmach
      > rozmowa, to jak powinny waszym zdaniem wyglądać takie
      > prawidłowe, uczciwe negocjacje polityczne ?

nie powinny być prowadzone pokątnie w pokoju hotelowym z posłanką która ma na
      swoim koncie wyrok sądowy

> Tak jak w wypadku Rokity, który rzucił na stół 21 postulatów,
      > w tym większość dotyczących stołków, zażądał abolicji dla
      > przestępstw gospodarczych, a PIS odmówił?

tak. Bo zrobił to jawnie. Bo "rzucił na stół" konkrety. A nie mówił tak jak to
      robił poseł Lipiński: że teoretycznie to Sejm może ustanowić fundusz, że
      teoretycznie to oni rozmawiali że założą kasę za posłów, że on nie jest
      prawnikiem, że sie nie zna, że skontaktuje posłankę z kimś kto się zna i tak
      dalej ...

> Nie zauważacie, pod jakie działania może szykować grunt taka kampania?

nie zauważyłem. Pod jakie ?

> Bo ja bym czegoś takiego, nawet dla partii z którą sympatyzuje, nie chciał.

i ja też.
    • xtrin Re: Mam pytanie 28.09.06, 10:56
      Nie wiem jak wogóle można porównywać negocjacje koalicyjne i przeciąganiem
      pojedynczych posłów. Negocjacje potencjalnych koalicjantów, w tym także dyskusja
      nad obsadzaniem stanowisk to normalna sprawa w demokratycznym państwie i nikt
      przecież na to się nigy nie oburzał. Natomiast to co ostatnio robi PiS to po
      prostu polowanie z nagonką na mandaty. Bez zasad, bez grama przyzwoitości, dla
      czystej władzy.

> Trudno nie zauważyć, pomijając sympatie polityczne, że to co od kilkunastu
      > miesięcy robi opozycja i media, jest próbą systematycznego niszczenia w Polsce
      > demokracji.

Trudno nie zauważyć, pomijając sympatie polityczne, że to co od kilkunastu
      miesięcy robi opozycja i media, jest próbą obrony demokracji systematycznie
      niszczonej przez koalicję.

> Zwycięstwo innych w wyborach - "groźba dla demokracji", kontrola rządzącej
      > koalicji nad strukturami państwowymi - "zawłaszczanie państwa", - negocjacje
      > polityczne - "korupcja polityczna" itd.

Ciekawe gdzie się z takimi określeniami spotkałeś, bo ja nigdy nie widziałam, by
      zwycięstwo w wyborach nazwano groźbą dla demokracji.
    • snajper55 Mam odpowiedź. 28.09.06, 11:09
      To tak jak z seksem. Nic w nim zdrożnego. Ale jak ksiądz pieprzy żonę
      parafianina, to ludzie mają prawo być oburzeni.

S.
    • bush_w_wodzie integrity i kac 28.09.06, 11:35

jest takie ladne slowko angielskie ktore nie ma chyba dobrego odpowiednika
      znaczeniowego w jezyku polskim - przynajmniej w zastosowaniu do polityki.
      oznacza ono spojnosc tego co sie glosi z tym co sie robi. warto przywolac go w
      tym kontekscie

to co mnie razi w calej sprawie nie jest fakt negocjacji (czyli tagow) tylko
      ich jakosc. to z kim sie negocjuje jak sie traktuje stanowiska w rzadzie
      (lipinski: stanowisko? my mamy duzo wolnych stanowisk he he he). razi to ze
      proponuje sie begerowej rozwiazanie problemow z wekslami za pomoca sejmowych
      pieniedzy. razi to ze lipinski nie oburza sie na pytanie beger o mozliwosci
      zalatwienia jej klopotow prawnych

to wszysko pokazuje desperacje pis hipokryzje jej partii i obaza jakosc jej
      metod. a na koniec dowiadujemy sie ze to norma i wszystko jest w porzadku...

nie jestem zwolennikiem pis - a mam kaca. bo co innego domyslac sie ze takie
      zachowania sa norm a co innego zobaczyc to na wlasne oczy i uslyszec od
      premiera (podajacego sie za moralnego jakobina) ze tak bylo jest i bedzie
    • allspice Re: Mam pytanie 28.09.06, 11:49
      Między PO i PiS tworzyła się koalicja.I obok programu ważną sprawę stanowi
      obsada ważnych stanowisk w państwie. Porównania pomiędzy tamtymi zdarzeniami
      a tymi faktami Begergate nie ma. Zaslepienie 'karlina' jest porazajace;(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka