Dodaj do ulubionych

Kaczyński na Lesiaku tylko straci

09.10.06, 21:34
Nie rozumiem po co Kaczyński publikuje papiery UOP z 1992/93. Uważam, że
osiągnie efekt odwrotny od zamierzonego. Zamiast zniszczyć Rokitę i
przetrącić kark Platformie wywoła dyskusje o tym, czy to co UOP pisze to
prawda czy nieprawda. Nie rozumiem jak można wpaść na to, aby w sytuacji
ostrej wojny z większością mediów w Polsce usiłować poprawiać swoją pozycje
polityczną za pomocą dokumentów w których jasno pisze się o tym, że PC brała
łapówy, wymuszała łapówy za obietnice ustawienia Żemka od FOZZu na stanowisku
prezesa NBP i że Olszewski miał przygotowane internowanie Wałęsy w czerwcu
1992, a Wałęsa uniknął tego w sumie przypadkiem.

Oczywiście, że UOP zapewne łamał wtedy prawo, ale o tym opinia publiczna wie
od dawna, więc na to reakcja będzie słaba. Za to rewelacje UOPu o
Porozumieniu Centrum są dla publiki nowością. Nie wiem czy są prawdziwe, ale
wnioski esbeków sprzed 13 lat na temat Kaczyńskiego są zadziwiająco zbieżne z
opinią dużej części Polaków dzisiaj. Zamiast obalić Rokite Kaczyński za
chwile straci na Telegrafie i FOZZ.
Obserwuj wątek
    • bush_w_wodzie Re: Kaczyński na Lesiaku tylko straci 09.10.06, 21:39
      >>
      Według twórców notatki "populistyczne hasło dekomunizacji jest jedynie
      pragmatyczną drogą do objęcia władzy". Ich zdaniem elita PC jako grupa ludzi
      cynicznych i skorumpowanych zagraża stabilizacji w kraju, a jako ewentualna siła
      rządząca w Polsce doprowadziłaby do dalszego rozkładu i tak słabych w dobie
      transformacji ustrojowej struktur państwa.
      <<

kurcze blade - to daje do myslenia
    • wan4 Re: Kaczyński na Lesiaku tylko straci 09.10.06, 21:45
      franciszekszwajcarski napisał:
      [...]
      > Za to rewelacje UOPu o
      > Porozumieniu Centrum są dla publiki nowością. Nie wiem czy są prawdziwe, ale
      > wnioski esbeków sprzed 13 lat na temat Kaczyńskiego są zadziwiająco zbieżne z
      > opinią dużej części Polaków dzisiaj. Zamiast obalić Rokite Kaczyński za
      > chwile straci na Telegrafie i FOZZ.

Wnioski 'esbeków' sprzed 13 lat są zbieżne przede wszystkim z praktyką,
      rzeczywistością rządów Kaczyńskich w roku 2005/2006. To sami Kaczyńscy
      udowodnili, że UOP już wówacz świetnie ich zcharakteryzował i trafnie przejrzał.

Teraz koń jaki jest każdy widzi. Wiadomo już, dlaczego Kaczory tak ociągały sie
      z opublikowaniem
      • karol113 Re: Kaczyński na Lesiaku tylko straci 09.10.06, 21:46
        No wlasnie to jest najzabawniejsze w tej historyjce.
        • wan4 Re: Kaczyński na Lesiaku tylko straci 09.10.06, 21:57
          Smutna jest tylko reakcja wiekszości dziennikarzy. Ci z Faktów to chyba cierpia
          na syndrom sztokcholmski... i współczuja swoim oprawcom. Dzisiejsze Fakty były
          tragiczne, ani słowem o FOZZ, ArtB itp. A straszne było tylko to, że
          UOP 'inwigilował' organizacje de facto skrajne tylko dlatego, że partiami sie
          nazywały. Żenada...
    • bush_w_wodzie fozz 09.10.06, 21:46
      albo to byla dobrze sktrona prowokacja albo... niestety - anatol lawina juz tego
      nam ne wyjasni

w pelnej zgodnosci z odtajnionymi notatkami:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030430/prawo/prawo_a_13.html
      >>
      Grzegorz Żemek, b. dyrektor generalny FOZZ i główny oskarżony w tym procesie,
      miał do końca urzędowania w funduszu mocnych protektorów. Tak powiedział przed
      stołecznym Sądem Okręgowym kontynuujący zeznania Anatol Lawina.

Na poparcie tej tezy Lawina, b. dyrektor Zespołu Analiz Systemowych NIK i szef
      grupy kontrolującej od stycznia 1991 r. FOZZ, opowiedział znamienną historię.
      Otóż w czasie kontroli, wiosną 1991 r., gdy nieciekawa sytuacja w FOZZ była już
      znana, zadzwonił do niego płk Wiktor Fonfara, dyrektor Zarządu Śledczego UOP.
      Zapytał, czy Lawina wie, że na liście delegacji towarzyszącej prezydentowi
      Wałęsie w zbliżającej się wizycie w Izraelu jest Żemek. Lawina najpierw
      oniemiał, a potem skontaktował się z Wałęsą, który go natychmiast przyjął.
      Podczas rozmowy został wezwany minister Mieczysław Wachowski. Dostał polecenie
      skreślenia Żemka. - Myślałem, że jest po wszystkim. Tymczasem tydzień później
      znowu zadzwonił Fonfara z wiadomością, że Żemek ponownie figuruje na liście -
      zeznawał Lawina. Znowu zadzwonił do Wałęsy i złożył mu wizytę zakończoną
      skreśleniem Żemka. - Ta sytuacja powtórzyła się jeszcze raz lub dwa, ale Żemek
      nie wyjechał do Izraela - zapamiętał świadek.

W końcu Lawina postanowił zbadać, kto stoi w tej sprawie za Żemkiem. Okazało
      się, że interweniowano z Biura Bezpieczeństwa Narodowego, kierowanego wówczas
      przez Lecha Kaczyńskiego. Pracował w nim płk Zenon Klamecki, dobry znajomy
      Żemka, oficer WSI. - Kółko mojej wyobraźni się zamknęło - podsumował tę część
      zeznań Lawina.

To nie ostatnia sensacja, z jaką Lawina miał do czynienia w czasie kontroli
      FOZZ. Pewnego dnia dowiedział się od swoich kontrolerów, a ci od pracowników
      funduszu, że Żemek jest kandydatem na wiceprezesa NBP. Promotorem jego
      kandydatury - jak ustalił Lawina - był Adam Glapiński, prominentny działacz
      Porozumienia Centrum, minister ówczesnego rządu. Zagadnięty na tę okoliczność
      przez Lawinę, Żemek nie zaprzeczył. - W rozmowie ze mną mówił o Glapińskim per
      Adaś i utrzymywał, że ma powstać jakieś Centrum Finansowe dla PC. Kontynuując
      ten wątek, Lawina zeznał ponadto, że kiedyś na swoim biurku znalazł list
      intencyjny, podpisany przez Glapińskiego, w sprawie firmy zamieszanej w kontakty
      z FOZZ. - O wszystkim powiadomiłem UOP - zapewnił sąd.
      <<
      • iza.bella.iza o w morde;( 10.10.06, 00:29
        Wiem, że Lawina zmarł nie dawno. Czy był to zgon z przyczyn naturalnych, czy
        jakiś wypadek? Zupełnie mi to umknęło.
        • bush_w_wodzie Re: o w morde;( 10.10.06, 00:37
          iza.bella.iza napisała:

> Wiem, że Lawina zmarł nie dawno. Czy był to zgon z przyczyn naturalnych, czy
          > jakiś wypadek? Zupełnie mi to umknęło.

ponoc zmarl na serce co nie moze specjalnie dziwic w przypadku 66 letniego mezczyzny

sawa.com pisala cos o tym ze byl pobity w okresie gdy zeznawal w sprawie fozz
          ale ja nic konretnego na ten temat nie wiem
          • iza.bella.iza Re: o w morde;( 10.10.06, 00:40
            bush_w_wodzie napisał:

> ponoc zmarl na serce co nie moze specjalnie dziwic w przypadku 66 letniego
            mezczyzny

uff.

>
            > sawa.com pisala cos o tym ze byl pobity w okresie gdy zeznawal w sprawie fozz
            > ale ja nic konretnego na ten temat nie wiem
            >

Nawet bez tego ten artykuł z Rzepy jest sensacyjny. Nie wpadłam na niego wcześniej.

• bush_w_wodzie Re: o w morde;( 10.10.06, 00:43
              iza.bella.iza napisała:

> >
              > > sawa.com pisala cos o tym ze byl pobity w okresie gdy zeznawal w sprawie
              > fozz
              > > ale ja nic konretnego na ten temat nie wiem
              > >
              >
              > Nawet bez tego ten artykuł z Rzepy jest sensacyjny. Nie wpadłam na niego
              > wcześniej.
              >

to ciekawe - bo ja tez dopiero po smierci anatola lawiny

tu jest o tym troche szerzej:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030509/kraj/kraj_a_1.html
    • w11mil to ja wytłumaczę! 09.10.06, 21:47
      otóz działania tajnych służb były bezprawne

> Nie rozumiem po co Kaczyński publikuje papiery UOP z 1992/93

• bush_w_wodzie Re: to ja wytłumaczę! 09.10.06, 21:52
        w11mil napisała:

> otóz działania tajnych służb były bezprawne

to jednak zalezy od stopnia zasadnosci zarzutow

bo jesli - hipotetycznie - te notatki bylyby zgodne z prawda... i byly bliskie
        zwiazki pc z art-b? a jesli pc dogadywalo sie z zemkiem i reszta wsi w sprawie
        podzialu srodkow fozz? jesli byly wymuszenia srodkow od biznesmenow i chec
        przejecia przez pc kontroli nad handlem paliwami?

czy wtedy sluzby moglyby patrzec na to spokojnie?
        • w11mil a były zgodne z prawdą? 09.10.06, 21:59
          bush_w_wodzie napisał:
          > zwiazki pc z art-b? a jesli pc dogadywalo sie z zemkiem i reszta wsi w sprawie
          > podzialu srodkow fozz?

dlaczego do tej pory nie załatwiono Kaczorów mając takie haki?
          • bush_w_wodzie Re: a były zgodne z prawdą? 09.10.06, 22:06
            w11mil napisała:

> bush_w_wodzie napisał:
            > > zwiazki pc z art-b? a jesli pc dogadywalo sie z zemkiem i reszta wsi
            > > w sprawie podzialu srodkow fozz?
            >

>
            > dlaczego do tej pory nie załatwiono Kaczorów mając takie haki?
            >

nieformalne wspieranie zemka czy bliska wspolpraca z zalewskim to nie sa
            przestepstwa. a odpowiedz na twoje pytanie zalezy takze od tego kto stoi za
            kaczorami
            • iza.bella.iza Re: a były zgodne z prawdą? 10.10.06, 00:35
              bush_w_wodzie napisał:

> nieformalne wspieranie zemka czy bliska wspolpraca z zalewskim to nie sa
              > przestepstwa. a odpowiedz na twoje pytanie zalezy takze od tego kto stoi za
              > kaczorami

Moim zdaniem ktoś bardzo mocny. Ktoś, kogo bały się komuchy zarówno w grudniu
              1981, kiedy nie wsadzili Jareczka do internatu a Lesia szybko zeń wypuścili, jak
              też bały się w latach 1993-1997, gdy wrócili do władzy i mogli bliźniaków
              wykończyć a nie zrobili tego.

• wan4 Re: a były zgodne z prawdą? 09.10.06, 22:07
            w11mil napisała:

no właśnie wypływają te haki i co?
            Gdyby wypłyneły w 2005 to byś odparł: a dlaczego nie w 2004?
            Gdyby wypłyneły w 2004 to byś odparł: a dlaczego nie w 2003?
            ...
            itd. Was nic nie przekona, że białe jest białe a czarne czarne
          • franciszekszwajcarski Re: a były zgodne z prawdą? 09.10.06, 22:08
            w11mil napisała:

Jak to nie załatwiono. Byli załatwieni na cacy, i gdyby nie Buzek byłoby tak do
            dzisiaj.
        • dr.szwajcner Re: to ja wytłumaczę! 10.10.06, 00:34
          bush_w_wodzie napisał:

> w11mil napisała:
          >
          > > otóz działania tajnych służb były bezprawne

Kto by sie terez tym przejmowal, po bezprawnym rozwiazaniu
          Krajowej Raqdy TV, bezprawnym mianowoaniu Panny Kruk,
          bezprawnym przejeciu TVP i Radia, bezprawnym rozwiazaniu Sluzby Cywilnej,
          bezprawnych czystkach w spolkach panstwowych,
          bezprawnej zmianie ordynacji wyborczej, powolania przestepcow
          i faszystow do rzadu, dzielenie stolkami ministerialnymo,
          rzycaniem bezpodstawnych oskarzen na opozycje, bezpodstawne
          aresztowania konkurentow politycznych etc.

Smiesznie wyglada, gdy ku.. zarzuca mezatce ze nie jest dziewica ...;-)
    • mieczyslaw.koluszki Re: Kaczyński na Lesiaku tylko straci 09.10.06, 21:51
      Kaczynscy szukaja kazdej metody, by sie utrzymac u wladzy. Dlatego dzialaja w
      sposob nieracjonalny i bezsensowny.
      • deszczyk1 Re: Kaczyński na Lesiaku tylko straci 09.10.06, 22:01
        Stary sprawa FOZZ juz jest dawno zakonczona sadownie i ludzie zostali
        osadzeni.Nie mysle ze np rzad Millera nie wykorzystałby prokuratury by do
        rozprawy sadowej dołaczyc Kaczynskiego ale jedyne na co go było stac to
        puszczenie u kwiatkowskiego dramatu w trzech aktach.Oczywiscie taki TVN czy tez
        GW napewno sobie nie odmowi sobie prawa interpretacji tych notatek ale
        ich "bezstronosc" nikogo juz nie zdziwi.
    • frank_drebin Wytlumacz mi tylko jedno czemu jesli: 09.10.06, 21:57
      Nie rozumiem jak można wpaść na to, aby w sytuacji ostrej wojny z większością
      mediów w Polsce usiłować poprawiać swoją pozycje polityczną za pomocą
      dokumentów w których jasno pisze się o tym, że PC brała łapówy, wymuszała
      łapówy za obietnice ustawienia Żemka od FOZZu na stanowisku prezesa NBP i że
      Olszewski miał przygotowane internowanie Wałęsy w czerwcu 1992, a Wałęsa
      uniknął tego w sumie przypadkiem.

Kaczory, inni politycy PC i Olszewski nazwyczajniej w swiecie nie poszli wtedy
      siedziec ? Ba Olszewski to musialby miec Trybunal Stanu.
      Jedno sensowne wytlumaczenie plisss :) ?
      • elfhelm Nie zebrano odpowiednich dowodów? 09.10.06, 22:00
        A jeśli dowody jakieś były, to pewnie zostały zniszczone w niszczarce marki Zi0br0.
        • w11mil wrogowie Kaczorów niszczyli dowody przeciw Kaczoro 09.10.06, 22:04
          m?

elfhelm napisał:
          > A jeśli dowody jakieś były, to pewnie zostały zniszczone
          • alistair-p Re: wrogowie Kaczorów niszczyli dowody przeciw Ka 09.10.06, 22:09
            w11mil napisała:

> m?
            >
            > elfhelm napisał:
            > > A jeśli dowody jakieś były, to pewnie zostały zniszczone
            Treść większości tych kwitów była znana od lat,odkurzanie ich teraz nie ma chyba
            sensu,parawanu sie z nich nie wykona.A jesli już tak to Renata z tymi dwoma
            facetami sie nie zmieści.Póki co kaczory znowu postrzelały sie po płetwach.
        • frank_drebin Re: Nie zebrano odpowiednich dowodów? 09.10.06, 22:07
          Zalozyciel watku wie, ze dowody byly i sa jesli pisze:
          "Nie rozumiem jak można wpaść na to, aby w sytuacji ostrej wojny z większością
          uniknął tego w sumie przypadkiem."
          Wiec moje pytanie pozostaje w mocy.

elfhelm napisał:

> A jeśli dowody jakieś były, to pewnie zostały zniszczone w niszczarce marki
          Zi0
          > br0.
          • kryant Histerykami łatwo manipulować... są wygodni 09.10.06, 22:12
          • franciszekszwajcarski Re: Nie zebrano odpowiednich dowodów? 09.10.06, 22:16
            Ja nie przesądzam jak było naprawde bo nie wiem. zastanawiam sie tylko, czy
            więcej ludzi będzie porażonych działaniem UOP, czy może raczej ciekawymi
            pytaniami w sprawie PC. Bo tak naprawde dzisiaj nieważne jest jak było, ważne
            jest jaki będzie wynik najbliższych wyborów, bo chyba nikt nie ma wątpliwości,
            że publikacja tych papierów to element kampanii. Pytałem więc o to, czy
            Kaczyński nie przeliczył się katastrofalnie, licząc na to, że ta publikacja mu
            pomoże wygrać wybory.
            • frank_drebin Re: Nie zebrano odpowiednich dowodów? 09.10.06, 22:21
              Szybko zmieniasz poglady o 21.34 jak zakladales byles pewien pewnych faktow
              jesli napisales:
              "Nie rozumiem jak można wpaść na to, aby w sytuacji ostrej wojny z większością
              uniknął tego w sumie przypadkiem."

"jasno pisze się o tym" to "naduzycie semantyczne", czy "skrot myslowy" ? ;)

Ja nie przesądzam jak było naprawde bo nie wiem. zastanawiam sie tylko, czy
              więcej ludzi będzie porażonych działaniem UOP, czy może raczej ciekawymi
              pytaniami w sprawie PC. Bo tak naprawde dzisiaj nieważne jest jak było, ważne
              jest jaki będzie wynik najbliższych wyborów, bo chyba nikt nie ma wątpliwości,
              że publikacja tych papierów to element kampanii. Pytałem więc o to, czy
              Kaczyński nie przeliczył się katastrofalnie, licząc na to, że ta publikacja mu
              pomoże wygrać wybory.
              • franciszekszwajcarski Re: Nie zebrano odpowiednich dowodów? 09.10.06, 22:24
                UOP pisze o tym jasno. Natomiast ja nie wiem czy to prawda. Pytanie jak wielu
                ludzi wpadnie na to, że to może jednak prawda.
                • frank_drebin Re: Nie zebrano odpowiednich dowodów? 09.10.06, 22:30
                  No to wreszcie wiem co poeta mial na mysli bo napisane bylo tak, ze mozna
                  pomyslec, iz sam to wywnioskowales z opublikowanych dokumentow.
                  Co do reszty ich problem podjeli pewne decyzje, czy bedzie to strzal we wlasna
                  stope czas pokaze. Od okolo 2 tygodni mamy non-stop sensacje jednodniowe i np.
                  cos takiego jak tasmy Beger sa juz dzis prehistoria. W innej sytuacji ten temat
                  walkowany bylby przez dobre pol roku. Stawialbym osobiscie bardziej na hipoteze
                  tworzenia szumu medialnego przez PiS. A dziennikarze leca na to az milo .....

> UOP pisze o tym jasno. Natomiast ja nie wiem czy to prawda. Pytanie jak wielu
                  > ludzi wpadnie na to, że to może jednak prawda.
                  • franciszekszwajcarski Re: Nie zebrano odpowiednich dowodów? 09.10.06, 22:33
                    co do taśm Begerowej, to w środe będą dołączone do Superexpressu. Czyli
                    dostanie je do ręki jakieś 250 tysięcy ludzi. Czyli jakiś milion obejrzy. I
                    będą to głównie ludzie, którzy nie oglądają TVN, bo to zupełnie inny target. A
                    milion głosów w wyborach samorządowych w których frekwencja nie przekroczy 30%
                    to chyba dużo...
                    • frank_drebin Re: Nie zebrano odpowiednich dowodów? 09.10.06, 22:35
                      Moze i obejrzy a moze i nie. Czytelnicy SE to taki target, ktory bardziej
                      ineteresuja cycki Beger a nie jej "negocjacje" polityczne, ale strzal w miare
                      celny przyznaje z punktu widzenia, ze duzy naklad.

> co do taśm Begerowej, to w środe będą dołączone do Superexpressu. Czyli
                      > dostanie je do ręki jakieś 250 tysięcy ludzi. Czyli jakiś milion obejrzy. I
                      > będą to głównie ludzie, którzy nie oglądają TVN, bo to zupełnie inny target.
                      A
                      > milion głosów w wyborach samorządowych w których frekwencja nie przekroczy
                      30%
                      > to chyba dużo...
    • krzysztofzchojnic Re: Kaczyński na Lesiaku tylko straci 09.10.06, 23:10
      Mowienie o tej sprawie jest jedna wielka obsesja Kaczynskich, beda to robili
      nastepnych kilkanascie lat. To silniejsze od nich.
    • iza.bella.iza Też się nad tym zastanawiam, Franciszku:) 10.10.06, 00:24
      I myślę na ten temat podobnie jak Ty. Dodałabym jedynie, że ostatnie działania
      PiSu (wiece, przecieki, kartki z szafy, konsultacje u prezia) świdczą o ich
      kopmletnej już bezradności i bezsile. Chwytają się czego mogą bo widzą, że
      koniec zbliża się nieuchronnie. A to, że tak bardzo boją się utraty władzy może
      wynikać nie tylko z tego, iż po prostu strasznie jej pożądają. Oni się boją, że
      następny rząd zrobi taki raport otwarcia, że się nie pozbierają i z trybunałów
      nie wyjdą.
      • trouble_maker Re: koniec zbliża się nieuchronnie 10.10.06, 02:20
        A czymże jest mobilizacja twardego elektoratu jesli nie przygotowaniem
        do "bohaterskiego odwrotu" na z góry upatrzone pozycje ?...

Nawet "ciemny lud" nie da już drugi raz się nabrać na bajki o strasznych
        liberałach, pustych lodówkach i dziadkach w Wehrmachcie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka