kataryna.kataryna 27.03.03, 17:25 "Jak najszybciej"? Po ośmiu miesiącach, żeby już było precyzyjnie. Chyba, że prezydent "jak najszybciej" zdecydował się ujawnić fakty, o których właśnie się dowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Observer Szymanek-tumanek IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 18:26 A niby dlaczego prezydent nie moze zeznawac przed sadem albo komisja. Przeciez jest normalnym obywatelem. Funkcja prezydencka daje mu ochrone osobista, i.t.d., ale prawa i obowiazki obywatelskie ma takie jak inni. No chyba ze ta nasza demokracja to bajki dla naiwnych i nie funkcjonuje nie tylko w praktyce, ale nawet zalozenia teoretyczne sa przez takie Szymanki-tumanki z podobno prawniczym wyksztalceniem podwazane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Szymanek-tumanek IP: *.iuscrim.mpg.de / 10.1.103.* 27.03.03, 20:19 Gość portalu: Observer napisał(a): > Funkcja prezydencka daje mu ochrone osobista, i.t.d., ale prawa i obowiazki obywatelskie ma takie jak inni. Niezupelnie. Art. 145. Konstytucji RP mowi, ze Prezydent Rzeczypospolitej za naruszenie Konstytucji, ustawy lub za popełnienie przestępstwa może być pociągnięty do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu. Co oznacza, iz jezeli ktos mialby go teoretycznie sadzic za przestepstwo pospolite (np. kradziez), to nie zwykly sad, a raczej wlasnie Trybunal Stanu. Zwykly obywatel nie ma takiego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Observer Ale nie narusza IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 22:00 Przeciez ma zeznawac jako swiadek, a nie oskarzony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa Re: Szymanek-tumanek,- Observer-jenteligent! IP: *.proxy.aol.com 27.03.03, 20:21 Gość portalu: Observer napisał(a): > A niby dlaczego prezydent nie moze zeznawac przed sadem albo > komisja. Przeciez jest normalnym obywatelem. Funkcja prezydencka > daje mu ochrone osobista, i.t.d., ale prawa i obowiazki > obywatelskie ma takie jak inni. No chyba ze ta nasza demokracja > to bajki dla naiwnych i nie funkcjonuje nie tylko w praktyce, > ale nawet zalozenia teoretyczne sa przez takie Szymanki- tumanki > z podobno prawniczym wyksztalceniem podwazane... Demokracja p.Observer to nie to samo co anarchia i system niczym nieograniczonych wolnosci. Panstwo demokratyczne musi byc Panstwem Prawa, a PRAWO okresla szczegolowe ramy wolnosci i obowiazkow jego podmiotow. Instytucja Prezydenta RP ( i nie jest wazne kto ja personalizuje!) - jest jednym z najwyzszych Organow Panstwowych i w zwiazku z tym wymaga szczegolnej ochrony, w tym prawnej!. Prezydenta RP - wybieraja imiennie wszyscy Obywatele Polski w powszechnych i demokratycznych Wyborach. To wyroznia Prezydenta od Premiera, Ministrow, Kierownikow Urzedow Panstwowych - osob ktore pelnia FUNKCJE z mianowania. Osoba p.Kwasniewskiego moze sie Tobie nie podobac - jako obywatel - masz konstytucyjne prawo wolnosci wypowiedzi na ten temat a jej tresc, nawet krytyczna i polemiczna - jest odzwierciedleniem Twojej kultury i poziomu intelektu. Pan Prezydent, jako swiadek,- skladajacy zeznania przed Prokuratorem w sprawie domniemanego przestepstwa pospolitego, - to juz rzecz z "innej beczki" i w tym przedmiocie p.Szymanek- Deresz, prawnik i szefowa Kancelarii Prezydenta, zglosila swoje watpliwosci. Twoj wpis i uzycie okreslenia "tumanek" - nie budzi watpliwosci do kogo ten epitet bardziej pasuje. Nastepnym razem umiesc swoj podpis na koncu wpisu a nie dolaczaj go do nazwisk szanowanych w srodowisku zawodowym specjalistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Observer Piszesz nie na temat, prawniczku IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 21:59 Co w twojej wypowiedzi ma sie do mojego posta, tak samo jak w wypowiedzi Szymanek-tumanek odnosnie prezydenta, mloteczku? Nie jestem prawnikiem, ale nie daje sie nabrac na takie wodolejstwo, sorry. Wszystko co napisales to banaly i oczywistosci nie majace zadnego odniesienia do wypowiedzi tamtej "specjalistki" ani do mojej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igstr balon próbny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 18:54 No tak. Zmuszanie prezydenta by mówił prawdę przed komisją pod groźbą sankcji karnej, musi budzić popłoch w Pałacu Namiestnikowskim. Widać wyraźnie, że prezydent nie chce odpowiadać na pytania Rokity (i Lewandowskiego). Pani Deresz wypuszcza balon próbny. Jeśli nie będzie protestów, to pan prezydent odmówi stawienia się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgroza!!! Re: Sprawa Rywina. Szymanek-Deresz: generalnie pr IP: *.milwaukee.k12.wi.us 27.03.03, 21:10 Co się dzieje? Takiego łamania prawa, hipokryzji, łapownictwa i korupcji z udziałem elit politycznych kraju nie było w historii Polski !!! Co sie stało z patriotyzmem i odpowiedzialnościa za kraj, za rodaków??? Prezydent wraz z premierem zamieszani są w sprawę Rywina, bo nie powiadomili prokuratury! Prezydent wraz z premierem złamali Konstytucje w zwiazku z zaangażowaniem w wojnę w Iraku! Członkowie rządu, SLD zamieszani są w afery korupcyjne. W Sejmie jawne oszustwa przy głosowaniach i łapownictwo! Kupowanie ustaw! Przeciez to wszystko wyglada jak karykatura "Wesela" Wyspianskiego. Chocholi taniec, zabawy pałacowe, pijaństwa, rausze, drogie samochody dla wybranych. A zwykli ludzie martwia się o prace, ledwo wiążą koniec z końcem! Zgroza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Sprawa Rywina. Szymanek-Deresz: generalnie pr IP: *.uhh.hawaii.edu 27.03.03, 23:50 kataryna.kataryna napisała: > "Jak najszybciej"? Po ośmiu miesiącach, żeby już było > precyzyjnie. Chyba, że prezydent "jak najszybciej" zdecydował > się ujawnić fakty, o których właśnie się dowiedział. Długo się zastanawiałam czy Wam to powiedzieć ale chyba nadszedł czas, żebyście poznali smutną prawdę. Mam nadzieję, że będziecie mieć w sobie wystarczająco dużo siły i godności aby podnieść się, otrzepać i kontynuować swoją misję tropienia żydowskich spisków. Uprzejmie informuję Was, że jesteście nie tylko uważnymi kronikarzami panżydowskiego spisku ale też - przepraszam, to musi boleć - jego czynnymi uczestnikami. Swoją aktywnością na portalu Gazety Wyborczej napychacie - i tak już pełne od polskiej krwawicy - kieszenie żydowskich mocodawców Agory i Gazety, jak zapewne wiecie zarówno gazety i portale utrzymują się głównie z reklam a ich ilość zależy bezpośrednio od ilości czytelników, w przypadku portalu zaś od ilości wejść na jego strony. Od tego ile osób i jak często tu zagląda bezpośrednio zależy więc ile pieniędzy z reklam skapie na liczne konta właścicieli Agory, myślę, że Wasze wejścia tutaj sfinansowały już sporo wystawnych bankietów na których Agora i Gazeta goszczą swoich antypolskich mocodawców. Znając Waszą troskę o to co nasze, polskie, uznałam za stosowne ostrzeżenie Was przed pakowaniem się w sytuacje w których stajecie się nieświadomymi sojusznikami Agory i Gazety w walce o rząd dusz. Mnie już dawno kupili ale Was nie muszą. Nie dajcie się! Walczcie! Stawcie bohaterski opór pokusom płynącym z korzystania z żydowskiego portalu, nie pozwólcie im na sobie zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom Rzepa bedzie zwalniac pracownikow IP: *.wa.bigpond.net.au 28.03.03, 00:40 www.trybuna.com.pl/200303/d.htm?id=2802 Ośmiu prominentów, w tym trzech podejrzanych przez prokuraturę o zawarcie niekorzystnych umów, które naraziły firmę na stratę ok. 10 mln zł, założyło spółkę Rzepa Holding S.A. Wspólnie z Presspublica Holding Norway A.S. utworzyli konsorcjum, które skierowało ofertę zakupu 49 proc. udziałów należących do Państwowego Przedsiębiorstwa Wydawniczego Rzeczpospolita. Oferta jeszcze w czwartek miała trafić do premiera Leszka Millera i ministra skarbu Sławomira Cytryckiego oraz dyrektora PPW Macieja Cegłowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber A kim on jest? - widać boi sie kompromistacji.... IP: *.starosielce.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 07:31 Boi sie składać publicznie zeznań pod przysiego, bo wiadomo że kłamie, on o tym wie i społeczeństwo o tym wie. A ponadto prawo obowiazuje wszystkich. Nie takie ważne osobistaści stawały przed komisjami i włos im z głowy nie spadł - po prostu mówili prawde. Co innego ten kwaśniewski - boi sie i juz szuka wykrętów - normalka. Odpowiedz Link Zgłoś