rzewuski1 01.11.06, 16:23 i powiedzieli tam ze w PRL w podrecznikach historii nie wspominano o zaborze rosyjskim czy tak ma wygladac rewolucja moralna 4RP czy kłamac wolno w filmie o papiezu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karbat Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 16:29 to jest historyczna ocena przeszlosci kosciola katolikow niewielu zrezygnowalo z wiary po przeczytaniu dziel Marksa wielu zrezygnowalo z wiary po rozmowie z ksiedzem czy tez po zapoznaniu sie z dzialalnoscia i dogmatami kosciola katolikow Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 16:31 tak zgadza sie za prl kosciol byl szykanowany i dlatego byl mocny.ludzie sie znim utozsamiali a teraz gdy nastala wolnosc wszyscy zobaczyli ze król jest nagi ze kosciol jest słaby,sklocony a w dodatku dba tylko o własne interesy Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 16:35 rzewuski1 napisał: > tak zgadza sie > za prl kosciol byl szykanowany i dlatego byl mocny.ludzie sie znim utozsamiali > a teraz gdy nastala wolnosc wszyscy zobaczyli ze król jest nagi > ze kosciol jest słaby,sklocony a w dodatku dba tylko o własne interesy Jesteś pewien, że był szykanowany ???? Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Piękne :-)) 01.11.06, 16:42 karbat napisał: > niewielu zrezygnowalo z wiary po przeczytaniu dziel Marksa > wielu zrezygnowalo z wiary po rozmowie z ksiedzem czy tez po > zapoznaniu sie z dzialalnoscia i dogmatami kosciola katolikow Czy można to twierdzenie przekazywać dalej bez dbania o prawa autorskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 16:34 rzewuski1 napisał: > i powiedzieli tam ze w PRL w podrecznikach historii nie wspominano o zaborze > rosyjskim > czy tak ma wygladac rewolucja moralna 4RP > czy kłamac wolno w filmie o papiezu? Tak!.... W filmie o papieżu - TAK! Więcej!: W filmie o papieżu, trzeba kłamać... jest to przymus "moralny", żeby mógł on (papież) zostać świętym.... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
galt bo to prawda! 01.11.06, 16:50 ja sie uczylem histori na tych ksiazkach i one mowily o Rosjanach, ktorzy przyszli Polakom na pomoc ze Wschodu aby dalej nie wposcic Niemcow. Te podrczniki lgaly po hamsku i to stwierdzenie jest absolutnie prawdziwe historzycznie. Juz Ci sie wyprostowala IVRP? Odpowiedz Link Zgłoś
galt to prawda! 01.11.06, 17:04 i jaki powod Ty masz aby twierdzic inaczej. Takie byly podreczniki i pewno mam jeszcze ich kopie gdzies. Zdumiewajace - oto mlode, polskie, "swiatle" pokolnienie nie wierzy, ze komunizm to bylo jedno wielkie zaklamanie... zdumiewajace. Szybciej uwierza, ze amerykanie chca wszystkich zniewolic, niz w to ze komunisci klamali i klamia! Teraz rozumiem okreslenie "zryte berety". Odpowiedz Link Zgłoś
speed_boy lzesz jak pies, oszolomie 01.11.06, 17:10 Zdawalem mature w czasach PRL i o takich bredniach jak twoje nigdy nie slyszalem. Wy oszolomy jestescie jak czerwona banda - klamstwa to przewodnia sila waszej katostalinowskiej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
galt wielu zdawalo mature.. nieiwielu rozumie 01.11.06, 17:14 jezeli ja zdawalaes i posiadasz taka elokwencje i umiejetnosc argumentow to zdecydowanie nie przekonujesz mnie do siebie jako autorytet w zakresie pamietania np. twierdzen podrecznika historii. A jezeli juz tak twierdzisz "maturzysto" to moze sie z nami podzielisz tym jak ta prawda historzyczna byla przekazywana w podreczniu hstroii? Co Twoj podrecznik mowil o granicy wschodniej we Wrzesniu 1939? Wez rowniez pod uwage, ze ja mowie o PRL-z z czasow '75 do wczesnych lat '80- tych. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: wielu zdawalo mature.. nieiwielu rozumie 01.11.06, 17:21 Czy naprawdę musisz się chwalić swoim totalnym nieuctwem? Rzewuski mówi o zaborze rosyjskim a ty chrzanisz o 1939 roku. Coś Ty w tej szkole robił? Kończyłeś podstawówkę zaocznie? Odpowiedz Link Zgłoś
galt szczekasz na cien 01.11.06, 17:28 My w 1939 bylismy poddani kolejnemu zaborowi - i o tym ja mowie, "maturzysto". Sluchaj szmaku - ja na ilosc faklutetow nie narzekam, podejrzewam, ze moglbym nimi obdzielic Twoja wioske. Jak widzisz problem polega natym, ze Ty szczekasz jak widzisz cien, nie wiedzac co widzisz, "maturzysto". Doceniam tez, Twoj wysilek edukacyjny, ale musze Cie zmartwic - matura - to jeszcze nie edukacja. To zaledwie gwarancja, ze jak ci sie powie przepisz - to przepiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
speed_boy nie wiesz,durniu kiedy skonczyly sie zabory ? 01.11.06, 17:22 Tu jest mowa o zaborach,nie o traktacie Ribentrop-Molotow. Odpowiedz Link Zgłoś
galt slusznie 01.11.06, 17:29 i to wlasnie byla moja aluzja, po czesci ironiczna, ale historycznie trafna. Odpowiedz Link Zgłoś
galt to tez byl zabor 01.11.06, 17:56 to wlasnie pro-sowieccy "historycy" nauczyli Cie myslec inaczej. No i im wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
rotepirat Re: speed_boy - wyślę ci receptę na uspokojenie... 01.11.06, 18:27 Jeżeli jesteś nadpobudliwy i nie możesz się opanować - bo przecież obrażasz ludzi, których nawet nie znasz - to znaczy, że z Tobą jest coś nie tak. Być może w ten sposób rozładowujesz frustracje. Lepiej porozmawiaj z psychologiem. Szkoda zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wiem, że dla Ciebie i Tobie podobnych układ Rib 01.11.06, 22:31 entrop- Mołotow nie był zaborem speed_boy napisał: > Tu jest mowa o zaborach,nie o traktacie Ribentrop-Molotow. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Nie takie proste 01.11.06, 17:58 Widzisz,galt, to takie proste nie jest. Oczywiscie, ze ZSRR nie przyszedł Polsce z pomoca w 1939 r. tylko jej połowę zaanektował. Gdyby jednak Niemcy zajęli we wrzesniu 1939 r. całą Polske, to mieliby znacznie blizej do Moskwy w 1941, kiedy zaatakowali ZSRR, i zapewne by ją zdobyli. Wojna mogłaby sie przeciagnąc o lata, a po Zydach hitlerowcy paliliby Polakow w komorach gazowych., bo cyklon nie mógłby sie zmarnowac, a Polacy- wiadomo, zawsze sprawiali kłopot Germanii. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: bo to prawda! 01.11.06, 22:51 W 1794 r. przyszli na pomoc? Takie bzdury nawet w PRLowskim podręczniku nie przeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 16:57 www.nie.com.pl/art8055.htm Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 17:03 Nie da sie tego filmu ogladać. Juz wolę Adamczyka... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 17:19 rzewuski1 napisał: > i powiedzieli tam ze w PRL w podrecznikach historii nie wspominano o zaborze > rosyjskim Troche w tym prawdy jest ale nie dokonca, ten zabor to PRL wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 17:24 Scislej: ustalona między szefami trzech wielkich mocarstw "radziecka strefa wpływów." I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Wstyd i tandeta 01.11.06, 17:52 "Tygodnik Powszechny" krytycznie o filmach na temat Jana Pawła II. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wstyd i tandeta 01.11.06, 18:08 jak nie wiesz o co biega to wiedz ,ze chodzi o kase a dobry katolik kazdy gniot ogladnie i zaplaci byle bylo JP II prawie kazdy kult trzeba podtrzymywac przy zyciu inaczej nie bedzie kultem Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 18:05 Dzieki obecnemu wielkiemu bratu. Odpowiedz Link Zgłoś
gildarius Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 18:22 rzewuski1 napisał: > i powiedzieli tam ze w PRL w podrecznikach historii nie wspominano o zaborze > rosyjskim > czy tak ma wygladac rewolucja moralna 4RP > czy kłamac wolno w filmie o papiezu? Dobra, kto mi wyjaśni co ma amerykański film z 1984 r. puszczony w telewizji prywatnej do rewolucji moralnej IV RP? Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin rzewuski ty udajesz myslacego inaczej czy naprawde 01.11.06, 22:03 taki jestes ? Tez widzialem ten film po pierwsze to gniot niesamowity - pomylenie wydarzen np. roku 1968 z wydarzeniami w 1976 r. Mnostwo pobocznych kretynizmow w stylu umundurowanie polskiej milicji, wojska - diabli wiedza co to bylo, ale mundury to mieli chyba z rumunskiego demobilu itp., itd. Z czego to wynikalo ze zwyklego niechlujstwa, nieznajomosci realiow i historii Polski, pospiechu, czy zwyczajnego braku pieniedzy na to zeby zrobic porzadna dokumentacje do tego filmu nie wiem. Na koniec wspomne o tym, ze film byl z roku 1984 - wiec co do cholery maja do tego dzisiejsze spory polityczne ? rzewuski1 napisał: "czy tak ma wygladac rewolucja moralna 4RP czy kłamac wolno w filmie o papiezu?" Odpowiedz Link Zgłoś
foruminek Re: Oglądam własnie film o JP2 na polsacie 01.11.06, 22:54 rzewuski1 napisał: >lubie placki krowie? Odpowiedz Link Zgłoś