Dodaj do ulubionych

tym Razem też przegramy

06.11.06, 23:01
Przepowiednia?
Obserwuj wątek
    • rewolucja_moralna Re: tym Razem też przegramy 06.11.06, 23:02
      1normalnyczlowiek napisał:

> Przepowiednia?
      Nie, urojenia.
      • 1normalnyczlowiek tym Razem może się uda 06.11.06, 23:11
        rewolucja_moralna napisała:
        > Nie, urojenia.

Tym:
        ..."Następnego dnia zaś, 18 sierpnia, z dwoma długimi nożami w czystych,
        niewinnych dłoniach postanowili ją pozbawić resztek życia dwaj młodzieńcy -
        Wojciech Olejniczak i Grzegorz Napieralski - z partii, która zwie się
        sojuszem, a nazwy którego tu sojuszu nie wymieniam z powodów wyłuszczonych na
        początku felietonu. Ich starsi poprzednicy ukradli bezkarnie słowa historyczne
        "lewica" i "demokracja", a Olejniczak i Napieralski ukradli "Solidarności" 21
        postulatów z sierpnia 1980 roku. Wszystkie te postulaty przepisali, podpisali
        nazwą i znaczkiem-pokraczkiem swojej grupy, dodatkowo zamieścili swoje zdjęcia
        do legitymacji, podpisali je swoimi imionami i nazwiskami i dodali jeszcze
        tekst komentarza, a całość wydrukowali jako ogłoszenie w "Gazecie Wyborczej".

Ci, którzy przez 45 lat PRL robili tu, co chcieli, jako PPR, a potem PZPR. Ci,
        którzy mieli pozwolenie z Kremla, że mogą pałować i zabijać polskich
        robotników, i którzy do dziś pozostali bezkarni - oni i ich następcy, którzy
        pod zmienioną (ile razy?) nazwą nadal oszukiwali, kradli i... rządzili przez
        wiele lat już w III Rzeczypospolitej - oni mają czelność wypominać
        "Solidarności", że nie runęły podziały na biednych i bogatych, na sytych i
        głodnych! Tak piszą - bezczelnie i obłudnie, "by upomnieć się o sierpniowe
        marzenia". Tak piszą.

Szanowni Czytelnicy! Urodziłem się przed II wojną, jeśli dożyję - za dwa lata
        zacznę ósmy krzyżyk. Widziałem wiele i nie mam raczej złudzeń. Moje życie
        zawodowe poświęciłem komedii, bo uważam, że nie ma wnikliwszego opisania
        świata iludzi. Stąd też moja admiracja dla amerykańskiej oskarowej komedii
        "Pulp Fiction". Jeden z jej bohaterów ma portfel z napisem "Matkojebca". Słowo
        to zresztą jest, w różnych zestawieniach, często w tej czarnej komedii
        używane. Szukałem właściwego epitetu i znalazłem. Proszę mi wybaczyć, że nie
        własnymi słowami, ale komediowym cytatem z "Pulp Fiction", skomentuję
        ogłoszeniodawców: smród od was zalatuje, że strach was w dupę kopnąć,
        matkojebcy!... "
    • karlin Re: tym Razem też przegramy 06.11.06, 23:13
      A czy wykupili copyrajty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka