Dodaj do ulubionych

W SLD wszyscy poniżej czterdzistki nie byli

15.11.06, 15:39
członkami PZPR z oczywistych wzgledów.
Niestety dla niektórych baranów,
to nie jest takie jasne.
Nie jest to też jasne dla niektórych rżnących głupa przywódców PO.
Obserwuj wątek
    • frank_drebin Co ty masz z matematyki ? 15.11.06, 15:51
      Mam 38 lat, jak zaczalem studia w roku 1987 na uczelni powital mnie plakat
      nawolujacy do zapisania sie do PZPR .....
      Cos jeszcze znawco oczywistych wzgledow ?
      don_fabiano napisał:

> członkami PZPR z oczywistych wzgledów.
      > Niestety dla niektórych baranów,
      > to nie jest takie jasne.
      > Nie jest to też jasne dla niektórych rżnących głupa przywódców PO.
      • buffalo_bill A zapisałeś się? 15.11.06, 15:53
        Bo jak się zapisałeś to faktycznie obaliłeś jego tezę.
        • don_fabiano Napiszę więcej to jest nie teza a fakt 15.11.06, 16:08
          Faktów się nie oblewa.
          Widział pewnie zakurzony zdezaktualizowany dziesięcioletni plakat.
          Nawet wiem gdzie. Pewnie na Wydziale MEiL PW.:)))
          • sclavus Re: Napiszę więcej to jest nie teza a fakt 15.11.06, 16:16
            don_fabiano napisał:

> Faktów się nie oblewa.
            > Widział pewnie zakurzony zdezaktualizowany dziesięcioletni plakat.
            > Nawet wiem gdzie. Pewnie na Wydziale MEiL PW.:)))

A ja postawię inną tezę: w Polsce nie było nie tylko komunistów ale i komunizmu
            nie było - nigdy.... no może stary Gierek i stary Mizia....
            Komuniści... byli tylko, jako wynik oportunizmu i konformizmu....
            • don_fabiano Re: Napiszę więcej - nie było nawet socjalizmu !!! 15.11.06, 16:20
              • katrina_bush Przeciez "komuna" - to byl czysty feudalizm !!! 15.11.06, 19:55
                Przeciez "komuna" - to byl czysty feudalizm !!!

Slowa "spoldzielnia", "wlasnosc spoleczna" - to byl pic na wode.
          • frank_drebin Re: Napiszę więcej to jest nie teza a fakt 15.11.06, 19:46
            Widze, ze nie tylko z matematyka, ale i z czytaniem masz klopoty wiec dam ci
            proste wyliczenie:
            PZPR rozwiazano w styczniu 1990 r. Tak wiec ci z SLD, ktorzy urodzili sie do
            roku 1971 mogli byc spokojnie w PZPR bo byli pelnoletni i mogli wstapic.
            Jesli ktos urodzil sie w roku 1971 ma dzis 35 lat. Wiec uwazalbym z tymi
            nieskazonymi z SLD ponizej 40, dla bezpieczenstwa pisalbym ponizej 35
            lat "geniuszu" matematyczny.
            don_fabiano napisał:

> Faktów się nie oblewa.
            > Widział pewnie zakurzony zdezaktualizowany dziesięcioletni plakat.
            > Nawet wiem gdzie. Pewnie na Wydziale MEiL PW.:)))
      • don_fabiano To powyżej czterdziestki nie masz !!! 15.11.06, 15:59
        Weż pod uwagę jeszcze dwuletni okres kandydacki.
        Kandydat to nie członek PZPR.
        Kandydat musiał miewć minimum 18 lat,
        ale takich młodych kandydatów w latach 80 nie było !!!
        A tak nawiasem,
        to praktycznie już od 1987 roku zaprzestano rekrutacji i agitacji PZPR,
        były inne problemy, więc nie wiem jak mogłeś widzieć na uczelni taki plakat w
        1988 r. Chyba że wisiał zakurzony od dzisięciu lat !!!
        • nurni o ! 15.11.06, 16:05
          don_fabiano napisał:

> Weż pod uwagę jeszcze dwuletni okres kandydacki.
          > Kandydat to nie członek PZPR.
          > Kandydat musiał miewć minimum 18 lat,
          > ale takich młodych kandydatów w latach 80 nie było !!!
          > A tak nawiasem,
          > to praktycznie już od 1987 roku zaprzestano rekrutacji i agitacji PZPR

Ooo.... :)

Ja jestem akurat rowiesnikiem Franka - skad nam niby wiedziec jak to naprawde
          wygladalo.

Dziekujemy za info z pierwszej reki :)
      • mmikki Re: Co ty masz z matematyki ? 15.11.06, 16:00
        licząc na spokojnie chyba nie miałes szans na wstąpienie do PZPr, albo byłbys
        jednym z ostatnich
        zjazd, na którym rozwiązano partie odbył sie w styczniu 1990 roku, ale juz
        gdzieś do lata 89 było wiadomo, że ta partia przestaje istnieć
        zatem nawet gdybyś złozył akces od razu w pażdzierniku 1987 roku, biorąć pod
        uwage staz kandydacki, chyba dwuletni?, szanse na legitymacje miałes naprawde
        niewielkie.
    • w11mil a neonazsisci w RFN nie byli w NSDAP 15.11.06, 15:52
      • don_fabiano Co mają wspólnego neonaziści z młodą lewicą ? 15.11.06, 16:00
        porównianie uwłaczające godności młodzieży.
        • w11mil komunizm i faszyzm były zbrodniczymi ideologiami 15.11.06, 16:13
          • indris Re: komunizm i faszyzm były zbrodniczymi ideologi 15.11.06, 16:16
            W przypadku komunizmu to realizacja była zbrodnicza. Ale samą ideę wspólnej
            własności realizowano od dawna w klasztorach i izraelskich kibucach.
            • reakcjonista1 komunizm likwidował własnosc prywatną 15.11.06, 16:18
              to jest zbrodnia sama w sobie.
              • sclavus Re: komunizm likwidował własnosc prywatną 15.11.06, 16:22
                reakcjonista1 napisał:

> to jest zbrodnia sama w sobie.

Jako teoria, byłoby to nawet ciekawe.... gdyby nie było tak głupie....
                Komunizm mz swój początek we wczesnym cgrześciajaństwie... :)
                • w11mil św. Piotr likwidował kułaków jako klasę? 15.11.06, 16:25
                  clavusv napisał:

> Komunizm mz swój początek we wczesnym cgrześciajaństwie... :)
                  • sclavus jak zwykle - głupie pytania... 15.11.06, 16:27
                    w11mil napisała:

> clavusv napisał:
                    >
                    > > Komunizm mz swój początek we wczesnym cgrześciajaństwie... :)

... odwracające kota ogonem... :((
                    • w11mil róznica polega na przymusie 15.11.06, 16:35
                      • sclavus A dziesieciny i inne "świętopietrza" ??? 15.11.06, 17:47

• w11mil to placą katolicy 15.11.06, 18:10
                          • sclavus To się już nie nazywa dziesięcina... 15.11.06, 18:20
                            ... a płacą wszyscy... nawet muzułmanie polscy...
          • don_fabiano Poglądy lewicowe nie były i nie są zbrodnicze ! 15.11.06, 16:18
            Poczytaj trochę na ten temat.
            Za poglądy się nie karze.
            Zbrodniarzami mogą być nie poglady,
            ale ludziska.
            • w11mil ja pamietam PRL 15.11.06, 16:19
              don_fabiano napisał:
              > Poczytaj trochę na ten temat.
              • don_fabiano Hmmmm, ja też do 1944 r pamietam 15.11.06, 16:22
                • don_fabiano Re: Hmmmm, ja też do 1944 r pamietam 15.11.06, 16:23
                  Nawet pamiętam,
                  jak zakonnice na wiecu o w 1953 roku opłakiwały Stalina.
              • sclavus ????????????? 15.11.06, 16:24
                w11mil napisała:

> don_fabiano napisał:
                > > Poczytaj trochę na ten temat.
              • indris Re: ja pamietam PRL 15.11.06, 16:25
                Ale św. Inkwizycji nie pamiętasz. A czyniono z niej zarzut wobec wiary
                chrześcijańskiej jako takiej. Co jest dowodem, ze każdej idei mozna użyć do
                uzasadnienia reczy okropnych.
                Ja też pamiętam PRL i mnie się w niej wiele nie podobało. Ale podstawowym
                zarzutem wobec PRL były nie tyle zasady ustrojowe, ale KŁAMSTWO.
                A dyktatura pieniądza potrafi być niemniej obrzydliwa jak dyktatura monopartii.
                • w11mil zarzuty wobec Sw Inkwizycji był propagandą 15.11.06, 16:33
                  z okresu Oswiecenia
                  zbrodnie komunizmu są faktem

indris napisał:
                  > Ale św. Inkwizycji nie pamiętasz. A czyniono z niej zarzut
                  • indris Re: zarzuty wobec Sw Inkwizycji były propagandą 15.11.06, 17:46
                    Niestety los Giordano Bruno NIE był propagandą. Jego spalenie sam ks. prof
                    Bartnik (publikujący w "Naszym Dzienniku") nazywa "hańbą Kościoła".
            • reakcjonista1 Poklosie ideologii lewicowych to miliony 15.11.06, 16:39
              ofiar, miliony okradzionych, zagazowanych etc
              • pandada Poklosie ideologii prawicowych to miliony 15.11.06, 18:31
                ofiar, miliony okradzionych, zagazowanych etc
                • reakcjonista1 Re: Poklosie ideologii prawicowych to miliony 15.11.06, 19:53
                  przykro mi ale sie mylisz.
                  komunizm, nazizm, socjalizm nie są ideologiami prawicy.
          • sclavus Re: komunizm i faszyzm były zbrodniczymi ideologi 15.11.06, 16:20
            Nie przechwalaj się głupotą udającą cynizm....
            Systemy były zbrodnicze....
          • pandada znajdź jakiegoś komunistę w SLD 15.11.06, 18:33
            a potem pogadamy o szczegółach
        • reakcjonista1 na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 16:17

• don_fabiano Re: na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 16:19
            Oj reakcjonista ciebie też tutaj nikt nie chce,
            ale jak widzisz toleruje.
            • reakcjonista1 Re: na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 16:23
              zlewam na to, mnie bardziej interesuje los Polski i Polaków i dlatego nie chcę
              żadnej "młodej lewicy" bo to tylko smród, głupota etc

po latach eksperymanetowania na ludziach nadchodzi bezczelnie nowa lewica
              mowiaca nam, ze jest lepsza niz totalitaryści Stalina i ze juz nie bedzie ludzi
              mordować milionami ale ich okradnie zeby przypadkiem sie nie wzbogacili za nadto.
              • sclavus Re: na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 16:26
                reakcjonista1 napisał:

> zlewam na to, mnie bardziej interesuje los Polski i Polaków i dlatego nie chcę
                > żadnej "młodej lewicy" bo to tylko smród, głupota etc
                >
                > po latach eksperymanetowania na ludziach nadchodzi bezczelnie nowa lewica
                > mowiaca nam, ze jest lepsza niz totalitaryści Stalina i ze juz nie bedzie
                ludzi
                > mordować milionami ale ich okradnie zeby przypadkiem sie nie wzbogacili za
                nadt
                > o.

Wysrałeś sięjuż ???
                To się podetrzyj bo krzesło ubrudzisz....
                • reakcjonista1 Re: na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 16:33
                  > Wysrałeś sięjuż ???
                  > To się podetrzyj bo krzesło ubrudzisz....

o własnie! brawo, moge cie cytowac na potwierdzenie stawianych hipotez?
                  • sclavus Re: na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 18:04
                    reakcjonista1 napisał:

> > Wysrałeś sięjuż ???
                    > > To się podetrzyj bo krzesło ubrudzisz....
                    >
                    > o własnie! brawo, moge cie cytowac na potwierdzenie stawianych hipotez?

Ależ proszę bardzo!!!
                    Ale tylko i wyłącznie z twoim postem... pod nim!!!!
                  • sclavus Jeśli tylko w takiej formie... 15.11.06, 18:10
                    zlewam na to, mnie bardziej interesuje los Polski i Polaków i dlatego nie chcę
                    ... to będę niezwykle rad, móc widzieć ten podwójny cytat... :|

żadnej "młodej lewicy" bo to tylko smród, głupota etc
                    po latach eksperymanetowania na ludziach nadchodzi bezczelnie nowa lewica
                    mowiaca nam, ze jest lepsza niz totalitaryści Stalina i ze juz nie bedzie ludzi
                    mordować milionami ale ich okradnie zeby przypadkiem sie nie wzbogacili za
                    nadto. (reakcjonista1)

Wysrałeś sięjuż ???
                    To się podetrzyj bo krzesło ubrudzisz.... (sclavus)
              • mmikki Re: na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 16:27
                reakcjonista1 napisał:

> dlatego nie chcę
                > żadnej "młodej lewicy" bo to tylko smród, głupota etc

jak nie chcesz zapachu i głupoty młodej lewicy, to nie stawaj twarzą do
                młodzieżówki PiSu, nazywającej siebie, dla śmiechu chyba, Młodymi hahahahaha
                Konserwtystami czy jakos tak...
                • reakcjonista1 Re: na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 16:32
                  przedmówca piszą "młoda lewica" miał zapewne na mysli nową generację
                  "lewicowców" ktorzy z pozycji totalitarnych przeszli na pozycje "europejskie".
                  Wiec nie wyjezdzaj mi to z PiSem bo PiS to inny problem.
                  • pandada Jęsli byśmy mieli mówić w imieniu Polaków 15.11.06, 18:37
                    kogo nie chcemy, to chyba najwieksza zgoda byłaby co do K*rwina. Od kilkunastu
                    lat się stara i nic z tego.
              • don_fabiano Re: na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 16:28
                Nie możesz tak pisać.
                Demokracja polega na tolerancji róznorodności poglądów,
                na ich ścieraniu się.
                To scieranie się różnorakiego spojrzenia na rzeczywistość rodzi postęp.
                Inaczej mamy do czynienia z dyktaturą albo anarchią.
                Z trojga złego demokracja jest wyjściem optymalnym.
                • reakcjonista1 Re: na pal tą młodą lewice, nikt jej tu nie chce 15.11.06, 16:35
                  > Nie możesz tak pisać.
                  > Demokracja polega na tolerancji róznorodności poglądów,
                  > na ich ścieraniu się.

Ale ja nie jestem demokratą. Szacunek mam do ludzi ale gdy ktos angazuje sie w
                  polityke ze swoimi poronionymi czerwonymi pomysłami to traci w moich oczach...
                  Rządzić powinni konserwatyści a lewica najlepiej nadaje sie do darcia gardeł na
                  ulicach.
    • figrut Re: W SLD wszyscy poniżej czterdzistki nie byli 15.11.06, 17:25
      Komunizm głosił już Jezus Chrystus - rozdajcie wszystko co macie ubogim i
      zrównajcie się z nimi. Nadal będziecie twierdzić, że komunizm = zbrodnia ? Samo
      założenie "komunizmu" nie było złe. Problem polegał na tym, że zasiedziali we
      władzy nie mieli ochoty się nią dzielić i tym sposobem likwidowali wszystkich,
      którzy stanowili dla nich zagrożenie. Dokładnie to samo było by po latach rządów
      samego PiS-u lub jakiejkolwiek innej partii która uzyskała by jedyną władzę w
      rządzie niezależnie od tego, czy było by to PO czy też SiD. W polityce powinna
      być równowaga, ale równowaga mądra, która potrafi ze sobą współdziałać i iść na
      kompromis. Nie da się obsadzić wszystkich sadów samymi jabłkami bo 40%
      społeczeństwa je lubi. Zawsze 60% będzie preferowało inne owoce i dla nich też
      musi być coś dobrego. Jeśli dojdzie do koalicji PiS z PO, to nadal na górze
      będziemy mieli wojnę i nic dobrego z tego nie wyniknie. Przez rok pokazali, że
      razem potrafią się tylko nawzajem zwalczać i na złość sobie odrzucać nawet te
      mądre ustawy.
      • w11mil komunizm siła odbierał własność 15.11.06, 17:27
        figrut napisała:

> Komunizm głosił już Jezus Chrystus
        • don_fabiano Oj chyba ideologia komunistyczna 15.11.06, 17:51
          nie odbierała własności.
          Ten los zgotowali ludzie ludziom.
          • reakcjonista1 Ideologia komunistyczna widziała 15.11.06, 20:02
            uszczęśliwienie wszystkich proletariuszy ziemi w likwidacji prywatnych środków
            produkcji... Likwidacja ta doprowadziła do jeszcze wiekszej biedy i nędzy, do
            stanu w ktorym podstawa ustroju - proletariat masowo wystepował przeciw "swojej"
            władzy.
        • figrut Re: komunizm siła odbierał własność 15.11.06, 18:18
          Tak, to prawda, że komunizm powojenny odbierał własność siłą i to było błędne
          interpretowanie komunizmu ówczesnej władzy. Jednak komunizm, to okres powojenny.
          Polska była wtedy wyniszczona wojną. Ci, którzy mieli majątek mogli się
          "odnowić", ci, którzy go nie mieli, nie mieli na to szans, bo to dzięki czemu
          żyli [robotnicy w fabrykach, maleńkie kawałki ziemi ] zostało starte w pył. Samo
          założenie dzielenia się wszystkim z wszystkimi po takiej rozsypce i w większości
          straszliwej biedy w kraju nie było takie głupie, bo dzięki temu ci, którzy nie
          mieli nic - przeżyli. O wiele bardziej uczciwe, były by wtedy długoterminowe
          pożyczki od tych, którzy posiadali majątek - pożyczki, które gdy tylko kraj
          "stanął by na nogi" były by im spłacone. Są jednak rzeczy wprowadzone przez
          komunę, które funkcjonują służąc wszystkim do dziś -darmowe szkolnictwo, darmowa
          opieka medyczna.
          • w11mil naród nie dorósł do idei kołchozów? 15.11.06, 18:22
            figrut napisała:
            > założenie dzielenia się wszystkim z wszystkimi po takiej rozsypce i w
            >większości straszliwej biedy w kraju nie było takie głupie

• figrut Re: naród nie dorósł do idei kołchozów? 15.11.06, 18:44
              Potrafisz zacytować tylko same błędy ? Czy Twoje horyzonty patrzenia zostały
              ograniczone klapkami jak dla konia, abyś nie dostrzegał tego, czego w swej
              zajadłości dostrzec nie chcesz ? Jak napiszę, że "komuna" mordowała niewinnych
              ludzi, to to zacytujesz. Jak napiszę, że "komuna" zlikwidowała w Polsce
              analfabetyzm, to już tego nie zacytujesz, bo to można poczytać jej za plus ?
              Mimo iż PiS darzę ogromną antypatią, to potrafię dostrzec mądre posunięcia PiS-u
              - zaostrzenie kar dla gwałcicieli dzieci np. .
              • w11mil to jak sobie poradzili w krajach bez komuny? 15.11.06, 18:48
                figrut napisała:
                >Jak napiszę, że "komuna" zlikwidowała w Polsce analfabetyzm
      • reakcjonista1 Re: W SLD wszyscy poniżej czterdzistki nie byli 15.11.06, 19:54

> Komunizm głosił już Jezus Chrystus - rozdajcie wszystko co macie ubogim i
        > zrównajcie się z nimi. Nadal będziecie twierdzić, że komunizm = zbrodnia ?

Ty człowieku nie wiesz co to jest komunizm a juz kompletnego pojecia nie masz o
        nauczaniu Jezusa Chrystusa.
    • asienka32 Cóż za odkrycie :) 15.11.06, 17:37
      Niektórzy z tych ponizej 40-tki to nawet uznali za stosowne reklamowac się w
      kampanii wyborczej 21 postulatami Solidarności.

To jest dopiero szczyt ... demokracji.
      • don_fabiano A co ? Wiekszość ludzi Solidarności nie należała 15.11.06, 18:01
        do peerelowskich związków młodzieży, zwiazków zawodowych, towarzystw przyjaźni
        (w tym TPPR), a także niue rzadko do PZPR ?
        Jeśli tak sądzisz,
        to jesteś w dyżym błędzie.

Sprawdż dokładnie PiS, PO, Samoobronę czy nawet LPR ( np. tatuś vicepremiera
        Giertycha - były członek PZPR i to funkcyjny - dokładnie ten, który usułuje
        teraz obalić teorie ewolucji Darwina).

• asienka32 Re: A co ? Wiekszość ludzi Solidarności nie nale 15.11.06, 18:05
          don_fabiano napisał:

> do peerelowskich związków młodzieży, zwiazków zawodowych, towarzystw
          przyjaźni
          > (w tym TPPR), a także niue rzadko do PZPR ?
          > Jeśli tak sądzisz,
          > to jesteś w dyżym błędzie.
          >
          > Sprawdż dokładnie PiS, PO, Samoobronę czy nawet LPR ( np. tatuś vicepremiera
          > Giertycha - były członek PZPR i to funkcyjny - dokładnie ten, który usułuje
          > teraz obalić teorie ewolucji Darwina).
          >
          No i co z tego wynika?
        • t324911 Re: A co ? Wiekszość ludzi Solidarności nie nale 15.11.06, 18:10
          Nie , nie nalezala . Byla za stara na ZMW ZSMP TPPR i nie miala powodu aby byc
          w PZPR . Tylko karierowicze ci co sie bali ,mieli cos do stracenia i ci co na
          cos liczyli byli w partii . O przyglupach oczywiscie nie wspominam . To samo
          jest dzis w SLD nic sie nie zmienilo . Partia obroncow upadlych towarzyszy
          • krystian10 Re: A co ? Wiekszość ludzi Solidarności nie nale 15.11.06, 18:15
            Ty durny jesteś za młody żeby wiedzieć że do TPPRu zapisywno całe zakłady pracy
            zbiorowo, więc jednak byli, a wielu było w PZPR bo tylko tak mogli cos robić dla
            Polski.
            Wiele razy dostałem pałką po plecach tylko dlatego żebyś teraz mógł sobie
            swobodnie pisać, ale potrafie zrozumieć ludzi, którzy wtedy chcieli cos zmieniać
            z pozycji komuszej. Potrafie wybaczyć i zrozumieć, ale do tego trzeba dorosnąć.
            • w11mil znałem paru PZPRowców - nigdy bym ich o takie 15.11.06, 18:20
              rzeczy nie posądził;

krystian10 napisał:
              > wielu było w PZPR bo tylko tak mogli cos robić dla Polski.
              • krystian10 Re: znałem paru PZPRowców - nigdy bym ich o takie 15.11.06, 18:21
                Może znałeś za mało?
              • t324911 Re: znałem paru PZPRowców - nigdy bym ich o takie 15.11.06, 18:27
                w11mil napisała:

> rzeczy nie posądził;
                >
                > krystian10 napisał:
                > > wielu było w PZPR bo tylko tak mogli cos robić dla Polski.

Ale teraz jak wnuki pytaja dlaczego dziadek nalezal do PZPR to wymyslil im taka
                bajke . Najgorsze ze sam w nia uwierzyl . :)))
                • krystian10 Re: znałem paru PZPRowców - nigdy bym ich o takie 15.11.06, 18:31
                  No widzisz jakiś ty głupi, i pomyśleć że te lata spędzone na walce z komuną
                  mogłem przeznaczyć na dorabianie się emerytury w PZPR
            • t324911 Re: A co ? Wiekszość ludzi Solidarności nie nale 15.11.06, 18:25
              krystian10 napisał:

> Ty durny jesteś za młody żeby wiedzieć że do TPPRu zapisywno całe zakłady
              pracy
              > zbiorowo, więc jednak byli, a wielu było w PZPR bo tylko tak mogli cos robić
              dl
              > a
              > Polski.
              > Wiele razy dostałem pałką po plecach tylko dlatego żebyś teraz mógł sobie
              > swobodnie pisać, ale potrafie zrozumieć ludzi, którzy wtedy chcieli cos
              zmienia
              > ć
              > z pozycji komuszej. Potrafie wybaczyć i zrozumieć, ale do tego trzeba
              dorosnąć.

Raczej dostales ta palka po lbie i zostalo ci do dzisiaj . PZPR zrobilo cos dla
              Polski ???. Nie wiem co pijesz ale juz za pozno na leczenie . Idz do biblioteki
              wez stare wydania Trybuny Ludu i zrelaksuj sie .
              • krystian10 Re: A co ? Wiekszość ludzi Solidarności nie nale 15.11.06, 18:28
                Tacy jak ty wtedy bili pałkami, przekonani o swojej nieomylności, a nie
                napisałem, że PZPR coś zrobiło tylko że ludzie z legitymacją wiele robili, to
                "porażająca" różnica.
          • don_fabiano Proponuję przejrzeć dokładnie życiorysy 15.11.06, 18:17
            polityków PO, PiS, Samoobrony i LPR.
            Reczę że przeżyjesz szok.
            Dla mnie to normalka.
    • nurni a tak w ogole to...... towarzyszu przefabiowany 15.11.06, 18:05
      Pod jakim to starym nickiem pisaliscie nim postanowiliscie zostac nowa lewica?

don_fabiano napisał:
      • don_fabiano Prezentuję sowije poglądy bez ogródek 15.11.06, 18:21
        Widzę, że coś ciebie gryzie.
        Twój dylemat uważam za bezsensowny i nie zamierzam ci go rozwiązywać.
        • nurni Re: Prezentuję sowije poglądy bez ogródek 15.11.06, 18:37
          don_fabiano napisał:

> Widzę, że coś ciebie gryzie.

Niezupelnie towarzyszu nowy. Nie gryzie mnie wasza forumowa (stara) przeszlosc.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=52231503&a=52240648

Ale moze porzucie towarzyszu stare myslenie - to niekoniczenie wylacznie wy
          jestescie od stawiania pytan.

> Twój dylemat uważam za bezsensowny i nie zamierzam ci go rozwiązywać.

Wlasnie towarzysz go rozwiazal sam - niezbyt zgrabnym unikiem.

• krystian10 Ja jestem grubo po czterdziestce 15.11.06, 18:10
      I jakoś nie moge sobie przypomnieć komunizmu w Polsce, a i socjalizm był na 25%,
      wmawianie teraz komuś że był komunistą to delikatnie mówiąc nadużycie, a
      wmawianie dzieciakom, że mają coś wspólnego z PRL to już po prostu głupota.
    • magnusg A co to za roznica czy byli czy nie?? 15.11.06, 18:11
      Liczy sie, ze starych Towarzyszy i SB-kow kryja i wspieraja.Sa razem z nimi w
      jednej partii i wychowali sie na ich ideologii.W znaczacym procencie to
      synkowie i coreczki zdrajcow z PZPR!
      • don_fabiano A czy wszyscy byli człokowie PZPR to przestępcy ? 15.11.06, 18:26
        To po pierwsze.
        Po drugie,
        weż roczyniki statystyczne i zobacz ile osób w PRL w poszczególnych latach do
        lewicowych partii i organizacji :PPR,ZMP, FSZMP, SZSP, PZPR itd....
        Połowa narodu ci się nie podoba ?
        Nie walcz na siłę,
        bo padniesz z przemęczenia,
        albo się niebezpiecznie spocisz.
        • w11mil to trudna sprawa: w NSDAP tez nie wszyscy 15.11.06, 18:28
          byli przestepcami
          • krystian10 Re: to trudna sprawa: w NSDAP tez nie wszyscy 15.11.06, 18:29
            W MW też nie wsyscy są faszystami.
            • t324911 Re: to trudna sprawa: w NSDAP tez nie wszyscy 15.11.06, 18:33
              Tak tylko bycie faszysta nie jest przestepstwem a bycie zlodziejem czy krycie
              tego zlodzieja ciagle jest .
              • krystian10 Re: to trudna sprawa: w NSDAP tez nie wszyscy 15.11.06, 18:35
                Jeśli się nie myle to faszyzm w polsce jest zakazany ustawowo, tak jak
                złodziejstwo (ale rydzyka nikt nie zamyka), krycie złodzieja itp
                • t324911 Re: to trudna sprawa: w NSDAP tez nie wszyscy 15.11.06, 18:38
                  Pierwsze slysze ze MW jest ustawowo zakazana ???. Moze niewygodna ale nie
                  zakazana .
                  • krystian10 Re: to trudna sprawa: w NSDAP tez nie wszyscy 15.11.06, 18:39
                    t324911 napisał:

> Pierwsze slysze ze MW jest ustawowo zakazana ???. Moze niewygodna ale nie
                    > zakazana .

Czytaj ze zrozumieniem, faszyzm jest zakazany
          • pandada a w Porozumieniu Centrum? 15.11.06, 18:38
            chyba też poniżej połowy stanowili przestępcy.
        • t324911 Re: A czy wszyscy byli człokowie PZPR to przestę 15.11.06, 18:30
          Wedlug rocznika statystycznego to Polska byla potega gospodarcza . Szkoda ze
          tylko wedlug rocznika statystycznego .:((
          • don_fabiano Za to teraz Polska jest potęgą bezrobocia 15.11.06, 18:33
            i głupoty.
            • t324911 Re: Za to teraz Polska jest potęgą bezrobocia 15.11.06, 18:36
              don_fabiano napisał:

> i głupoty.

Wedlug rocznika statystycznego oczywiscie ????.
              • don_fabiano No proszę, sam doszedłeś do tego, 15.11.06, 18:43
                że zmieniło się niewiele.
    • lepolanim.magia.hagarua.mikol Re: W SLD wszyscy poniżej czterdzistki nie byli 15.11.06, 18:37
      > członkami PZPR z oczywistych wzgledów.

dla PiSiaków to nie ma znaczenia.. dla nich każdy lewicowiec to "komuch",
      "stalinowski oprawca", "złodziej" i "antypolak".. taka ich wąska mentalność, co
      poczniesz?
      • krystian10 Re: W SLD wszyscy poniżej czterdzistki nie byli 15.11.06, 18:38
        No chyba że wstąpi do pisuaru, wtedy jest wszystko ok
      • w11mil daj jakies przyklady lewicowca dobrego Polaka, 15.11.06, 18:39
        nie złodzieja, i bez zwiazkow z UB

lepolanim.magia.hagarua.mikol napisał:
        > dla PiSiaków to nie ma znaczenia.. dla nich każdy lewicowiec to "komuch",
        > "stalinowski oprawca", "złodziej" i "antypolak
        • krystian10 Re: daj jakies przyklady lewicowca dobrego Polaka 15.11.06, 18:41
          A stary Giertych :)))))))))))))))))))))))))))
          • w11mil to nie lewicowiec (moim zdaniem) 15.11.06, 18:44
            • krystian10 Re: to nie lewicowiec (moim zdaniem) 15.11.06, 18:46
              Ale należał do PZPR, paktował i popierał Jaruzela
              • w11mil Giertych należal do PZPR?!! 15.11.06, 18:49
                rystian10 napisał:

> Ale należał do PZPR,
            • t324911 Re: to nie lewicowiec (moim zdaniem) 15.11.06, 18:49
              Giertych do lewicowca to ma bardzo daleko . Tak daleko ze mu zycia nie starczy
              aby tam dojsc .
              Sugeruje przyklad Pstrowskiego . 500% normy ale czy to dobre dla Polski ???.
              • krystian10 Re: to nie lewicowiec (moim zdaniem) 15.11.06, 18:50
                Ale pisałeś że każdy kto należał do PZPR to złodziej, a więc Giertych= ?
                • w11mil jakis link o Giertychu w PZPR? 15.11.06, 18:51
                  krystian10 napisał:

> Ale pisałeś że każdy kto należał do PZPR to złodziej, a więc Giertych= ?
                  • pandada Giertych nie był w PZPR 15.11.06, 18:54
                    podobnie jak Urban
                    • lepolanim.magia.hagarua.mikol postkomunista Jerzy Robert Nowak 15.11.06, 18:57
                      > podobnie jak Urban

postokomunista z Radia Maryja i bożyszcze moherów J.R.Nowak też formalnie nie
                      należał do partii, podobnie jak Jurek Urban, co nie przeszkadzało mu ostrzyć
                      pazurków na schedę po Urbanie..

"W styczniu 1966 r. rozpoczął pracę w dziale Polskiego Instytutu Spraw
                      Międzynarodowych (PISM) podległego Ministerstwu Spraw Zagranicznych, gdzie
                      pracował aż do 1992 roku. W latach 1969-1972 opublikował cztery pozycje
                      książkowe: dwie o Hiszpanii i dwie o literaturze i historii Węgier, w których
                      między innymi atakował prymasa Węgier kardynała Mindszentyego
                      za "antyradziecki nacjonalizm" jednocześnie chwaląc "imponujące sukcesy"
                      komunistycznych władz wegierskich.W styczniu 1972 r. obronił w PISM pracę
                      doktorską o Węgrzech, a w 1988 roku pracę habilitacyjną. Od 1 lutego 1972 do
                      1 lipca 1974 roku pracował w Ambasadzie PRL w Budapeszcie jako drugi
                      sekretarz. W 1981 roku pisał do tygodnika Solidarność pod pseudonimem Maron.
                      Podczas Stanu Wojennego pisywał w gazetach organów rządowych PRL. W latach
                      1981-1991 Nowak był wysoko postawionym działaczem Stronnictwa
                      Demokratycznego, przez pewien okres był kierownikiem wydziału propagandy
                      Centralnego Komitetu SD. Kandydował na prezesa Stronnictwa, ale otrzymał
                      zaledwie trzy głosy. Również bez powodzenia zabiegał o stanowisko
                      wiceprzewodniczącego Komitetu ds Radia i Telewizji, którym kierował Jerzy
                      Urban."
                      • w11mil Nowak należał do PZPR?!!! 15.11.06, 19:08
                        • pandada czytaj, kochanie, czytaj, co kolega napisał 15.11.06, 19:14
                          trollko przenajświętsza
                          • pandada Nowak był w przystawce 15.11.06, 19:22
                            "W latach 1981-1991 Nowak był wysoko postawionym działaczem Stronnictwa
                            Demokratycznego, przez pewien okres był kierownikiem wydziału propagandy
                            Centralnego Komitetu SD. Kandydował na prezesa Stronnictwa, ale otrzymał
                            zaledwie trzy głosy. Również bez powodzenia zabiegał o stanowisko
                            wiceprzewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji, którym kierował Jerzy Urban."
                            wikipedia.pl
                            • w11mil może przydarzyło mu sie to co niejakiemu Szawłowi 15.11.06, 19:23
                              • pandada raczej nie - nigdy się nie przyłączał do słabych 15.11.06, 19:29
                                a jak już chcesz tak Szawłami rzucać, to czemu nie wybielasz nawróconych esbeków
                                itp?
                                • w11mil SD było słabsze od PZPR 15.11.06, 19:50
                                  • pandada słabsi to byli wówczas Kuroń, Michnik, Macierewicz 15.11.06, 19:59
                                    Lityński itp., a nie sojusznicy represyjnej władzy, sadzający pupcie w wydziale
                                    propagandy.
            • sclavus ni pies, ni wydra ??? hmmm... 15.11.06, 18:51

• lepolanim.magia.hagarua.mikol Re: daj jakies przyklady lewicowca dobrego Polaka 15.11.06, 18:48
          > nie złodzieja, i bez zwiazkow z UB

a choćby Panowie z Racji Polskiej Lewicy - np. obecny lider Jan Barański..
          • w11mil moze kogos bardziej znanego? 15.11.06, 18:50
            > a choćby Panowie z Racji Polskiej Lewicy - np. obecny lider Jan Barański..
            • lepolanim.magia.hagarua.mikol Re: moze kogos bardziej znanego? 15.11.06, 18:52
              Cimoszewiczowi nigdy do końca niczego nie udowodniono, a to za jego rządów
              odnotowano największy przorost społecznego zadowolenia w historii IIIRP..
              • w11mil Oleksemu chyba też? 15.11.06, 18:53

> Cimoszewiczowi nigdy do końca niczego nie udowodniono
                • pandada Oleksy jakimś współpracownikiem czegoś tam 15.11.06, 18:56
                  został uznany. Nie wiem czy to dla ciebie ważne.
                • janbezziemi Byli i co z tego? 15.11.06, 19:24
                  Obejrzyjcie "Kto jest kim w Polsce" ,dwa wydania - tu wielu wybitnych
                  naukowcow i ludzi ze swiata kultury przyznaje sie (bez bicia!) do członkostwa w
                  PZPR.Zle? A niby dlaczego? Nie widac na kronikach filmowych z czasow PRL jak
                  wielu entuzjastycznie pozdrawia kierownictwo partii? Pod pistoletem niby,co?
                  Przestanmy się oszukiwac!
              • don_fabiano Więcej ! Sąd orzekł że Jarucka łgała 15.11.06, 19:19
                A łgała na polecenie wiadomo czyje.
                W tej materii ma doskonała wiedzę Miodowicz,
                ten z PO.
                • w11mil podobno sąd orzekł ze Wałesa nie był Bolkiem 15.11.06, 19:21
                  • pandada chcesz powiedzieć, że sądy kłamią i fałszują 15.11.06, 19:24
                    wsadzają za niewinność, bandytów uniewinniają itp.
                    A Jarucka kłamała - tak dziś uważają PiSowcy. I mają rację.
                    • w11mil chce powiedzie ze orzeczenia sadu to słaby argumen 15.11.06, 19:28
                      • pandada a dobry argument to treści z ND i GuPola? 15.11.06, 19:32
                        porządni ludzie to wiedzą, że wina nieudowodniona to nie jest wina.
        • sclavus daj definicję kompletną "dobrego Polaka" 15.11.06, 18:50

• don_fabiano Ponad połowa Polski ma poglądy lewicowe 15.11.06, 18:50
          i nie sądzę aby wszyscy ci byli złodziejami i przestepcami.
          Dla PiSu może tak, dla mnie nie !
          Co do zwiazków z UB czy SB,
          to niesmiało pragnę zauważyć,
          że w resorcie spraw wewnetrznych obowiazywała dyrektywa,
          którą bardzo ściśle przestrzegano,
          a mianowicie,
          że z członków PZPR i ich rodzin współpracowników się nie pozyskuje.
          Współpracowników UB, SB raczej poszukaj po drugiej stronie barykady.
          Pod tym wzgledem Lewica jest czysta jak łza.
          • lepolanim.magia.hagarua.mikol Re: Ponad połowa Polski ma poglądy lewicowe 15.11.06, 18:51
            > że z członków PZPR i ich rodzin współpracowników się nie pozyskuje.

good point...
          • w11mil dla Jaruzelskiego zrobili wyjątek? 15.11.06, 18:53
            don_fabiano napisał:

> Pod tym wzgledem Lewica jest czysta jak łza.
            • sclavus Daj linka do: Jaruzelski SBek/UBek.. 15.11.06, 18:55

• w11mil Re: Daj linka do: Jaruzelski SBek/UBek.. 15.11.06, 19:10
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,2755128.html
                • don_fabiano No widzisz - informacja wojskowa a nie UB czy SB 15.11.06, 19:13
                  • w11mil no, tam były fajne chłopaki 15.11.06, 19:14
                    • sclavus Zmieniasz temat bo ci głupio ??? 15.11.06, 19:40

• w11mil Informacja Wojkowa była jednym z najbardziej zbrod 15.11.06, 19:49
                        niczych organów komunistycznego panstwa
                        • sclavus pierdu, pierdu... tuptu, tuptu... 15.11.06, 20:01
                          w11mil napisała:

> niczych organów komunistycznego panstwa

Według kryteriów przyjętych dla "czwartej" chyba....
                          Jak dotąd, to UB była najbardziej zbrodniczą instytucją.... A mówiąc
                          o "komunistycznym państwie", które masz na myśli ????
                          A może to taki skrót myślowy ????
                          • w11mil róznice miedzy nami wynikają z tradycji rodzinnej 15.11.06, 20:04
                  • w11mil czym zajmowal się tajny współpracwnik Informacji 15.11.06, 19:20
                    Wojskowej?
                    • pandada czym zajmował się Oleksy? 15.11.06, 19:25
                      sąd lustracyjny coś tam gadał
                • sclavus JUż ci don_fabiano odpowiedział... 15.11.06, 19:39
                  ... daj właściwego linka :((
            • don_fabiano Re: dla Jaruzelskiego zrobili wyjątek? 15.11.06, 19:00
              Przecież nie pisałem o wojskowych służbach wywiadowczych,
              a o służbach ministerstwa spraw wewnętrznych. Czy widzisz tę subtelną acz dość
              istotną róznicę? Trzeba odróżnić wojskowego fachowca od donosiciela w cywilu.
              • w11mil którzy wbijali igły pod paznokcie? 15.11.06, 19:06
                don_fabiano napisał:

> Przecież nie pisałem o wojskowych służbach wywiadowczych,
                > a o służbach ministerstwa spraw wewnętrznych
                • pandada Jaruzelski wbijał igły pod paznokcie? 15.11.06, 19:26
                  i sprawiał, że krowy mleka nie miały?
                  • w11mil co co chodzi z tymi krowami? 15.11.06, 19:27
                    pandada napisał:

> i sprawiał, że krowy mleka nie miały?
                    • pandada no właśnie nie wiem 15.11.06, 19:34
                      tak sobie plujesz
                      • w11mil w sledztwach Infromacja Wojskowa stosowala tortury 15.11.06, 19:38
                        • pandada no i... 15.11.06, 19:39
                          czy Jaruzelski stosował tortury?
                          • w11mil Jaruzelski mowi ze nie pamieta wszystkich szczegół 15.11.06, 19:47
                            ów z tego okresu
                            pandada napisał:
                            > czy Jaruzelski stosował tortury?
                            • pandada połykanie noworodków źle wpływa na pamięć 15.11.06, 19:50
                              i mamy rozwiązanie
                              • w11mil tortury to nie jest powód do żartów 15.11.06, 19:53
                                • pandada Rydzyk to duchowny 15.11.06, 20:00
                                  a duchowni przez wieki wiedli prym w wymyślaniu tortur
                                  • w11mil ktos Ci głupot nagadał 15.11.06, 20:05
                                    pandada napisał:

> a duchowni przez wieki wiedli prym w wymyślaniu tortur
                                • sclavus Czyli, Polska Kaczorów jest w zmowie... 15.11.06, 20:03
                                  ... ze zbrodniczym reżymem, który używa tortur do woli - USA ???
          • reakcjonista1 Złodziejami są politycy 15.11.06, 19:57
            ci ktorzy głosują na złodziejskich polityków to głupcy.
        • pandada Daj przykład dobrego Polaka z PiSu 15.11.06, 18:52

• don_fabiano Państwo Kaczyńscy musieli być dobrymi Polakami 15.11.06, 18:56
            ponieważ po wojnie dostali od władzy ludowej do zamieszkania,
            w zburzonej Warszawie całkiem nizłą i to całą,
            a nawet odremontowaną willę.
            • sclavus Re: Państwo Kaczyńscy musieli być dobrymi Polakam 15.11.06, 19:37
              ... a to według kryteriów peerelowskich, czy "czwartej" ???
              Bo według kryteriów III RP (obowiązujących), sa to sqrwiele, mogący i dążący do
              obalenia porządku Rzeczypospolitej.... :))
              • don_fabiano Re: Państwo Kaczyńscy musieli być dobrymi Polakam 15.11.06, 20:02
                Ojczyzna jest jedna,
                a szaty w które kolejni ją ubierają są zazwyczaj w różnych kolorach.
                Musieli być dobrymi obywatelami,
                inaczej by koczowali w jednym pokoju z piecioma innymi rodzinami tak jak prawie
                wszyscy po wyzwoleniu w Warszawie.
                Tak sądzę.
                Może się mylę.
        • figrut Re: daj jakies przyklady lewicowca dobrego Polaka 15.11.06, 19:23
          Dam, dam, przykład z "własnego podwórka". Burmistrz mojego miasteczka, który
          mimo obecnej większej sympatii do PO i PiS [głównie z racji sondażowej
          większości] został wybrany na kolejną kadencję, gdyż wykazał się mądrością,
          rozwagą i uczciwością 62% głosów. Dawny burmistrz [z ramienia PiS] dostał od
          ludzi wielkiego kopa, bo roztrwonił pieniądze gminy samemu rosnąc w siłę [czytaj
          - wzbogacając się] i brał łapówki od dużych marketów w zamian za obniżenie im
          podatków za grunty. Facet z ramienia PO też nie był porządany na burmistrza,
          gdyż wsławił się nicnierobieniem i obstawieniem wszystkich lepszych stanowisk
          własną rodziną i znajomymi, pozbywając się "nierodziny" z urzędu miasta, pod
          pretekstem "robienia zbyt wielu błędów". Dla ciekawostki - najwięcej głosów na
          radną zdobyła pewna pani z ramienia LPR - ludzie docenili ją jako człowieka,
          pracowitą i uczciwą społecznicę, która wiele dla naszego miasteczka zrobiła,
          mimo iż LPR-u się u nas nie kocha. Jak widać, nie wszędzie ludzie kierują się
          nienawiścią dla innych partii i obstawaniem za swoją partią za wszelką cenę. Na
          szczęście potrafią docenić samego człowieka licząc na dobrą pracę dla gminy, a
          nie na wywyższenie konkretnej partii. Szkoda, że ludzie w Polsce są tacy
          zaślepieni "nasza partia musi wygrać za wszelką cenę, żeby innym nosa utrzeć".
    • tomek_bg Tak tak, tylko wyszli ze szkółek byłego aktywu 15.11.06, 19:27
      PZPR i przy nich zdobywali szlify. Podobnie zresztą jak wielu młodych z PO
      przeszło przez szkółki UW i różnych organizacji prounijnych. A tak to sa w
      ogóle niezależni i samorządni, jak mini Dyduch czy jego szef Olejniczak.
      • don_fabiano No to co ? Nie widzę w tym nic złego. 15.11.06, 19:32
        Bandytyzmu i kradzieży oraz łachudajstwa tam przecie nie uczyli.

PS.
        Jak Kaczyńscy pobierali za darmo w PRL nauki,
        uzyskali doktoraty,
        to takie wykształcenie jest już beeeeeee.

Teraz uczą lepiej i dokładniej ?
        No może religii !!! To prawda !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka