oppidum Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 14:00 będzie nam brakowało Jego niezgody na kłamstwo, fałsz i egoizm ['] ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 [*][*][*]- spoczywaj w spokoju, byłeś pięknym, mąd 24.01.07, 14:02 rym cudownym człowiekiem. Żal ściska gardło. Jest mi bardzo źle... Odpowiedz Link Zgłoś
oppidum Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 14:05 będzie nam brakował Jego niezgody na kłamstwo, fałsz i egoizm ['] ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
cezles Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 14:12 trochę mnie niepokoi ilość wypowiadająych się osób, które poznały tego skromnego i zarazem wielkiego człowieka. Ale najbardziej żal, że nie napisze już on kolejnych, mądrych książek... Odpowiedz Link Zgłoś
magda.kob Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 14:12 Odszedł wybitny autorytet i wspaniały człowiek...Warto przeczytać to co po sobie zostawił.... Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech59 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 14:22 co tu pisać, szkoda chłopa [*][*} Odpowiedz Link Zgłoś
scribs Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 14:24 ['] (Puchom zemlia.) Odpowiedz Link Zgłoś
lan.kwai.fong [*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*] [*][*][*][*][*] 24.01.07, 14:38 [*] Odpowiedz Link Zgłoś
zuzica Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 14:42 Dziekuję Panu, Panie Ryszardzie! Dziękuję, za otwieranie mi oczu, dziękuję za pomoc w rozumieniu tego, co dookoła, dziękuję za naukę otwartości na to co inne... Nikt, jak Pan, nie pisał tak ważnych rzeczy tak pięknymi słowami... Odszedł Wielki Człowiek, Wielki Reporter, Wielki Artysta. O tyle książek za wcześnie... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
alilia Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 15:03 Cholera, bedzie mi brakować czekania na Jego nowe książki i nadzieji że kiedyś bedzie mi dane zamienić z Nim pare słów.Zostaje wdzięczność za to jak pisał, za to że rozumnie i namiętnie traktował o życiu, świecie, polityce. Chciało się dzieki jego książkom wstawać z wyrka, zabrać plecak i odkrywać.We mnie budziły te Jego książki ciekawość. I do tej pory odkrywam ludzi i krainy, oswajam to co obce, ucze sie tego co niezrozumiałe. Już nie tylko czytając w zacisznym kątku gdzieś w małym polskim miasteczku po raz setny "Cesarza" czy "Heban"- teraz także podróżując, rozmawiając, patrząc, słuchając.Wiele Panu zawdzięczam Panie Ryszardzie, dla mnie Pan jest tegorocznym laureatem lietrackiej Nagrody Nobla. Jednym z najlepszych laureatów tej i innych nagród.Bez patosu sie nie da, ale tak po normalnemu, najzwyklejszemu: Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian_werra Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 15:10 Był i JEST wielkim człowiekiem, nigdy go nie zapomnimy. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
msbrokos Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 15:12 Czesław Miłosz, Stanisław Lem, a teraz Ryszard Kapuściński... Wszyscy wielcy twórcy polskiej literatury odchodzą... Czuje smutek, ale ciesze się że zdążyłem go poznać dzięki jego twórczości. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
n.dorka Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 15:20 [*] Żegnaj Mistrzu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-krol Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 15:47 ['] byłem pewnien, że to nigdy nie nastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
olgafur Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 16:07 [*] Odszedł jeden z największych Polaków. Cześć, szacunek i ogromną wdzięczność dla Pana, Panie Kapuścinski, za Pana odwagę, mądrość, spostrzegawczość, za bycie głosem najuboższych i najsłabszych, za głoszenie prawdy, za otwieranie nam oczu na rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
tentymon Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 16:08 Był Pan wielki. Z tych największych. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
bay1 Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 16:37 Spieszmy sie kochac ludzi, tak szybko odchodza :(..o Ryszardzie Kapuscinskim bede pamietala nie tylko jako o wielkim pisarzu ,ale rowniez jak o wspanialym, czlowieku.!! Zegnaj!! Zostawiasz po sobie wielka pustke! ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz_urbaniak Re: Ryszard Kapuściński nie żyje [*] 24.01.07, 16:17 W jednej ze swoich książek Pan Ryszard Kapuściński napisał, że nie przepada za forami interntowymi, gdyż mają do nich dostęp wszyscy, nawet ci nieodpowiedzialni, uważający że moga napisać wszystko co im slina na język przyniesie, bez żadnej dla nich konsekwencji czy odpowiedzialności. Dzisiaj, niestety jest taki dzień, że nie mam innego sposobu jak właśnie forum internetowe, aby podzielić się z Wami bólem i pustką jaką odczuwam po śmierci mojego / naszego ukochanego Ryszarda Kapuścińskiego. Przeczytałem prawie wszyskie jego książki. Kluczem do ich zrozumienia jest człowiek, jego inność, jego życie. Ostatnia książka Pana Ryszarda Kapuścińskiego "Ten Inny", powinna stać się dla nas wszystkich niezbędnikiem, uczącym nas relacji z ludzmi, z innymi ludzmi, za których ponosimy ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Dziękuje Panu, Panie Ryszardzie, za wszystko, za te wspaniałe chwile z Pana książkami, za wrażliwość której staram się uczyć po ich lekturze, ale przedewszystkim za to, że nie zwalnia Pan nas z ODPOWIEDZIALNOŚCI za INNYCH a tym samym z ODPOWIEDZIALNOŚCI za NAS SAMYCH. Odpowiedz Link Zgłoś