goldenwomen 26.02.07, 07:37 czytelnia.onet.pl/0,1492893,0,0,0,w_srode_ukaze_sie_ksiazka_ksieza_wobec_bezpieki,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kika113 Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 07:53 Niech napisza też o tych księżach , którzy zginęli w "niewyjaśnionych okolicznościach" a tak naprawdę prześladowało lub zabiło ich SB. Do tej pory te sprawy nie są nagłośniane i wyjaśniane. Trochę to jednostronne, a tacy abnegaci i niechętni ludzie jak ty, mogą wyciągnąć kłamliwe wnioski z działalnośći w tamtych czasach kościoła, który odegrał wielka rolę w odzyskaniu wolności i upadku komuny. Wtedy będzie prawidłowa perspektywa. Michnik sam w kościele spędzał mnóstwo czasu i wspierali go księża i kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:03 kika113 napisała: > Niech napisza też o tych księżach , którzy zginęli w "niewyjaśnionych > okolicznościach" a tak naprawdę prześladowało lub zabiło ich SB. Do tej pory te > > sprawy nie są nagłośniane i wyjaśniane. Trochę to jednostronne, a tacy abnegaci > > i niechętni ludzie jak ty, mogą wyciągnąć kłamliwe wnioski z działalnośći w > tamtych czasach kościoła, który odegrał wielka rolę w odzyskaniu wolności i > upadku komuny. Wtedy będzie prawidłowa perspektywa. Michnik sam w kościele > spędzał mnóstwo czasu i wspierali go księża i kościół. Szkoda że Twojej głupoty nie da się opisać:) Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:13 Jeżeli zaprzeczasz to albo nie masz pojęcia o tamtych czasach albo po prostu łżesz. Dlaczego uważasz że to co napisałam jet głupie, proszę o argumenty a nie same inwektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 [...] 26.02.07, 08:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:36 Zal,ze ty nie masz co pokazac? Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:17 ktos ci musiał zrobic niezłe pranie mózgu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:20 TOBIE ZROBILI PRANIE MÓZGU KOBIETO! Gdzie napisałam nieprawdę, wskaż to miejsce lub nie ośmieszaj się, jak mogli w tak krótkim czasie zrobić ludziom takie kuku i zakłamac historię. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:21 piszesz nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:16 spokojna twoja maleńka, wiedz ze ja wyciagam prawidlowe wnioski i nie ulegam manipulacji.Po to dano mi wykształcenie bym myslała bez podpowiedzi . Chwytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:19 Wielu idiotów ma wykształcenie co wcale nie świadczy o ich zdolności do myślenia i wyciągania wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:19 porownaj swoja wczesniejsza wypowiedz i pomysl co napisalas Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:22 Proszę jeszce raz o wskazanie fragmentu w którym napisałam nieprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:23 nie zrozumialas TEMATU postu, odwracasz kota ogonem a my chcemy go tylko pogłaskac. Nie trzeba kupowac browaru zeby sie napic piwa. Teraz chwytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:27 Jasne. Wam najwygodniej patrzeć jednostronnie i wycinkowo. Wtedy widzisz tylko to co chcesz widzieć, za chwilę powiecie że kościół w tamtych czsach tylko kolaborował z komuną a nawet ją stworzył. Jesteście na etapie walki z religia i kościołem, więc prawda o tamtych czasach jest wam do niczego nie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:43 Skad w tobie tyle zlosci? Niektorzy mowia,ze w mlodym wieku moze to byc spowodowane nierozladowaniem seksualnym Mój osobisty diabeł Odpowiedz Link Zgłoś
incognitto Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 09:18 kika113 napisała: > Jasne. Wam najwygodniej patrzeć jednostronnie i wycinkowo. Wtedy widzisz tylko > to co chcesz widzieć, za chwilę powiecie że kościół w tamtych czsach tylko > kolaborował z komuną a nawet ją stworzył. Jesteście na etapie walki z religia i > > kościołem, więc prawda o tamtych czasach jest wam do niczego nie potrzebna. katolikom polskim pewnie się marzy zeby duchowni nie współpracowali z komuną W OGÓLE a jeżeli już jakims jednostkom(?) się to zdarzyło, wszak to też tylko niedoskonali ludzie, hierarchowie nie powinni tego kryć nie błędy sa najgorsze a utrzymywanie obłudy, kłamstwa, hipokryzji - to zabija kościół w Polsce, bo oddalaja się od niego ludzie wierzący w Boga nie chcacy się z takimi zjawiskami utożsamiać tak więc >wrogowie religii i kościoła< niedługo nie bedą mieli z kim walczyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 09:22 kika113 napisała: > Jasne. Wam najwygodniej patrzeć jednostronnie i wycinkowo. Wtedy widzisz tylko > to co chcesz widzieć, za chwilę powiecie że kościół w tamtych czsach tylko > kolaborował z komuną a nawet ją stworzył. Jesteście na etapie walki z religia i > > kościołem, więc prawda o tamtych czasach jest wam do niczego nie potrzebna. naprawde nie zrozumiałas tematu postu, czytaj ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 do kiki 26.02.07, 09:32 Nie rozumiem, Nie pada w Twoim poscie ani jedno nazwisko, ani jeden przyladek - ogolniki, ogolniki, ogolniki, potwarze i kalumnie. Klimat polityczny jest w tej chwili taki, ze gdyby takie sprawy istnialy, zapewne ujrzalyby swiatlo dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 08:45 Jaki tam hit,przeciez jest wiadomo ze kieckowi zadziertali kiecki,obawia sie ze ci o ktorych napisal to tylko ulamek tych co sie puszczali,pytanie moje brzmi jaki to ulamek? mysite.verizon.net/rogmios/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/Pedophile.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 09:22 Moim zdaniem to będzie taki sam hit jak raport Macierewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 26.02.07, 09:23 wiekszy od ksiazki Dziwisza Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika KIKA 26.02.07, 22:02 Zobaczyć Twoja głupote na forum BEZCENNE Ze śmiechu poplułam monitor:DDDDDDDDD Żeby zniżyć się do Twojego poziomu kobieto musiałabym poczytać "Naj" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: KIKA 26.02.07, 23:14 "Naj"?Chyba zbyt wysoki poziom,ona tylko "Nasz Dziennik" Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: KIKA 26.02.07, 23:49 Dowodem mojego upadku jest czytanie waszych dennych postów lewaczki, przekonane o własnej wielkości. Nikita persona o małym rozumku i wielkiej du...ie i Wanda vel Wasilewska, komunistczne napalone, niewyżyte truchło. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: KIKA 26.02.07, 23:59 Porachunki wewnatrz mafijne mnie nie interesuja.Jest mi calkowicie obojetne czy jakis Petz donosil,czy donosili do czy na Petza.Niech przejmuja sie ci ktorzy chodza do spowiedzi czy przyjmuja ksiedza w domu.Albowiem spowiadajac sie proboszczowi,spowiadali sie esbekowi.Probosz pelnil jedynie role dyktafonu.Gorzej jak dodawal cos od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: KIKA 27.02.07, 00:06 Ale kościół się oczyszcza w pzreciwieństwie do zakłamanych czerwonych którzy teraz udają niezłodziei i najporządniejszych w całej wsi, haha. Myślą że ktoś tym czerwonym zdrajcom i sprzedawczykom sovieckim putanom wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: KIKA 27.02.07, 00:38 Nie pitol.Jak widac kosciol z czerwonymi swietnie wspolgrali.Jesli chodzi o czerwonych,to interesuja mnie oni dokladnie tyle samo co czarni.A czy sie oczaszczaja czy nie? Nie wiem.Nie interesuje sie.Zreszta wiare(czerwona czy czarna) uwazam za osobista sprawe wiernych.Nie lubie zadnych fanatykow,wiec omijam ich z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: KIKA 27.02.07, 00:45 Czerwoni zabijali czarnych a czarni wspierali walkę o niepodległość Polski. Czerwoni chcieli nawet zabić Papieża, największy autorytet dla katolików, więc łżesz jak to mają we krwi czerone sovieckie sługusy. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: KIKA 27.02.07, 00:58 To wlasnie czarni najlepiej sluzyli czerwonym Chocby sam Stalin ktory z zawodu byl duchownym.Czarni rowniez mordowali czerwonych.Zaczeli od Indian w Ameryce.Za wiare. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: KIKA 27.02.07, 01:04 Jak widac na tej fotografi,biskupom raczej mordowanie czerwonych,Slowian czy Zydow specjalnie nie przeszkadzalo. www.das-weisse-pferd.com/de/main/dwp/99_07/b_9907hitlergruss.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: KIKA 27.02.07, 01:18 Czarni blogoslawili dywizje Hitlera ktore szly niszczyc Polske.Kazdy niemieki zolnierz mial na pasie klamre z napisem "bog z nami".Nigdy nie slyszalem aby jakis czarny sprzeciwil sie temu napisowi.Wrecz odwrotnie.Wiekszosc czyrnych byla za.Tu,specjalnie dla ciebie historia kosciola z malym,polskim przyczynkiem. www.zeit.de/2004/34/Nazi-Kirche?page=all Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 07:19 Hitlerowcy stworzyli własną religię opartą na starogermańskich wierzeniach. Nie miała ona nic wspólnego z chrześcijaństwem, Hitler w następnej kolejności planował likwidację katolików i protestantów ponieważ (katolicy) nie uznawali Hitlera za najwyższego wodza, gdyż swojego władcę (duchowego) mieli w Watykanie. Komuna też zresztą nie mogła ścierpieć tego że ludzie wierzący nie uznawali komunizmu za quazi religię. Inna sytuacja była we Włoszecg gdzie faktycznie Mussolini uznał kościól katolicki i dzięki temu te dwa faszyzmy różnią się między sobą, a w faszystowskich Włoszech nie doszło (pewnie dzięki katolicyzmowi) do takich potworności jak w faszystowskich neopogańskich Niemczech. Oskrażanie Papieża o kolaborację z Hitlerem okazało sie sprawną robotą propagandową komunistów (jak zwykle), którzy staraja się zrobić z lewactwa jedyna słuszną religię i walczą ze szczególnie niewygodnym katolicyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 07:25 Pier...dolisz takie farmazony blondi że muszę sobie wycieraczke na monitor założyć.. Weź dziecko poczytaj książki historyczne!! Zaznaczam HISTORYCZNE a nie RELIGIJNE!! Wiem że rajcują Cie ładne tyłki ale nie gustuje w głupich blondynkach więc nie masz szans u mnie drogie dziecko:DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 07:57 Jesteś przykładem typowej zdesperowanej lewaczki, która myśli ze epatowaniem 4 literami coś osiągnie (chyba w burdelu, hehe), żenada. Twój totalny brak wiedzy i przekonania oparte na bzdurnych lewackich opiniach wytworzonych przez sprawnie działajacą propagandę komunistyczną wywołuje u mnie współczucie. Może zaprzeczysz że faszyści stworzyli własną religię opartą na starogermańskich wierzeniach, jeżeli tak, to oznacza że nie masz wiedzy na ten temat. Gdyby to byi katolicy to na klamrach z napisem Gott mit Uns mieliby np krzyże a nie trupie czaszki, które napewno nie są symbolem chrześcijańskiej religii, hehe śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:06 Może swastyka to też symbol chrześcijański, wasza niewiedza i podatność na manipulację jest PORAZAJĄCA. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:16 kika113 napisała: > Może swastyka to też symbol chrześcijański, wasza niewiedza i podatność na > manipulację jest PORAZAJĄCA. Do wielu duchownych i owieczek takich jak Ty właśnie ten symbol jest właściwy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:22 nikita.nika napisała: > kika113 napisała: > > > Może swastyka to też symbol chrześcijański, wasza niewiedza i podatność n > a > > manipulację jest PORAZAJĄCA. > > Do wielu duchownych i owieczek takich jak Ty właśnie ten symbol jest właściwy:) No i z kimtu rozmawiać? Inwektywy i brak podstawowej wiedzy komunistek. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:26 W Twoim wypadku wychodzi dziecko że lepiej mieć podstawową wiedze niż ŻADNĄ:D Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:13 Dziecinko już mówiłam nie rajcuja mnie głupiutkie więc skończ już to wielbienie mojego tyłka:)) A co do Twojego pisania to pogadamy jak przeczytasz coś mądrego:) Proponuje: "Papiestwo XXwieku"J.Paula:)) "Zbrodnie w imieniu Chrystusa"R.A Haaslera Daj znać jak się uporasz z czytaniem to pogadamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:20 Ksiazki napisane z poruczenia czerwonych szubrawców nie są dla mnie wiarygodnym źródłem wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:23 Tak myślałam że tylko "NAJ" i "BRAVO":D Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:26 Wysil się i odnajź prawdę, a prawda cię wyzwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:32 Rozczaruję Cię ale "sekty" mnie nie interesują:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:34 Wiem lewacka sekta nie toleruje konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: I tu demonstrujesz brak wiedzy (głupotę) 27.02.07, 08:38 kika113 napisała: > Wiem lewacka sekta nie toleruje konkurencji. No to mamy już jasność:) Dobrze że przyznałaś racje że jesteś w sekcie:)) Nie mam więcej pytań moje drogie dziecko:) Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: KIKA 27.02.07, 07:26 mna za to NIKT nie manipuluje a skad pewnosc ze czytam "NIE" masz w oczach rentgena? Nie znizaj sie do mojego poziomu bo mi to uwłacza. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: KIKA 27.02.07, 07:59 Ja nie napisałam że czytasz NIE ale jak mówi przysłowie "uderz w stół a nożyce się odezwą", czyli cos jest na rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: KIKA 27.02.07, 08:19 odmawialas dzis rozaniec? dobrze ci to zrobi siostro Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: KIKA 27.02.07, 08:22 goldenwomen napisała: > odmawialas dzis rozaniec? dobrze ci to zrobi siostro Jeszcze musisz jej WYTŁUMACZTĆ co to jest RÓŻANIEC:DDDD Pomyśli bidula że ją obrażasz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: KIKA 27.02.07, 08:24 Miło mi się tu z wami rozmawia, ciśnienie z rana mi podnosicie, i od razu raźniej wstaję, ale muszę iść do pracy więc desperatki muszę was na razie porzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: KIKA 27.02.07, 08:28 Wielka szkoda:DDD Śmiech dobrze mi robi na brzuszek:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: KIKA 27.02.07, 09:30 o matko i córko :P ale ona wie wszystko takie odnosze wrazenie.Nawet rentgena ma w oczach.Wróżka? he he he Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 08:33 Chodzi o to by odwrócić uwagę od zawłaszczania Państwa i od przekrętów Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 08:36 Tak się trudno rozstać, to co wypisujecie tak mnie bawi, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 08:36 hehe Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 08:37 Chyba nie myślisz że oddamy wam walkowerem zawłaszczony przez was komuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 08:39 Co oddacie komuchy? Co zawłaszczone? Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 08:39 Idź już do roboty bo ktoś musi pracować na księży:) Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 08:44 Ja daję co łaska a wasi okradali równo cały kraj zagarnięty przemoCĄ oparta na zdradzie Polski i podaństwu sovieckiej azjatyckiej ROSJI. Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 08:47 sjdadg kjd isjdh laskdjgf alsdgv lsadgv lsksjdgcv lskjsdbc lsskdjgcskjhclskdjc skdjc skdjch kkjhch djc djghlkjdcc lskdjgc kjdhc lskjdhh kjdh kljd djg djgc sdjgc lksdjgc skdjgc sskdjgc lsskdjcg kjg Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 08:52 kika113 napisała: > Ja daję co łaska a wasi okradali równo cały kraj zagarnięty przemoCĄ oparta na > > zdradzie Polski i podaństwu sovieckiej azjatyckiej ROSJI. Tylko błagam NIE IDŹ I NIE ROZMNAZAJ SIĘ!! Głupota nie może się rozprzestrzeniać:))) Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 09:29 chcesz by wrocił socjalizm???? juz to przerabialismy :) Panstwo jest po to by go grabic bedąc u żłobu to mysl przewodnia tych u władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 09:36 PiS to socjalizm Już to przerabialiśmy Wolę demokrację Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 09:59 belkot_belkot_belkot napisał: > PiS to socjalizm > Już to przerabialiśmy > Wolę demokrację Motto: Miała być demokracja a tu każdy ma własne zdanie Lech Wałęsa Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Temat zastępczy. Propagandówka PiSu 27.02.07, 10:03 PiS to socjalizm ze skłonnościami do dyktatury. Ja wolę gdy każdy ma własne zdanie. Ja wolę liberalną demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
arent5 Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 27.02.07, 09:42 w Warszawie 1 marca9czwartek) swoją książkę uroczyście obwieści prałat Jankowski. ciekawa bedzie reakcja Gocłowskiego :) ------- Czy gdańska kuria ma materiały SB? Piotr Piotrowski, Marek Sterlingow 2005-02-01, ostatnia aktualizacja 2005-02-01 21:04 Listy tajnych współpracowników SB wśród księży znajdują się w gdańskiej kurii? Krzysztof Wyszkowski, działacz gdańskiej opozycji lat 80., uważa, że to fakt i IPN powinien domagać się zwrotu tej dokumentacji od duchownych Wyszkowski twierdzi, że kuria posiada materiały dotyczące agentów SB działających na terenie dwóch diecezji: gdańskiej i chełmińskiej. - Przekazano je za czasów Okrągłego Stołu i później prezydentury Lecha Wałęsy - mówi Wyszkowski. - Dość zmowy milczenia w tej sprawie. Były sekretarz redakcji "Tygodnika Solidarność" złożył wniosek w tej sprawie do gdańskiego oddziału IPN już w listopadzie ub. r. Teraz skontaktował się z mediami. - Przez kilka miesięcy próbowałem się spotkać w tej sprawie z abp. Gocłowskim - mówi. - Kiedy się to nie udało, postanowiłem sprawę upublicznić. Uważam, że Kościół powinien sam rozpocząć proces autolustracji. Chodzi przede wszystkim o zdemaskowanie agentury wśród biskupów, a potem duchowieństwa niższego szczebla. Według Wyszkowskiego dokumenty powinny znajdować się w siedzibie kurii metropolitalnej w Gdańsku Oliwie. Abp Tadeusz Gocłowski nie przypomina sobie, żeby otrzymał takie dokumenty. - Nie pamiętam. Osobiście jestem przekonany, że to nie nastąpiło. Być może, zostało to przekazane kurii, czyli wikariuszowi generalnemu, ale też nie sądzę, żeby tak się stało, to sprawa zbyt poważna, żebym o niej nie wiedział. Metropolita gdański jest zaskoczony wnioskiem gdańskiego opozycjonisty. - Nie zamierzam zajmować się tymi problemami, od tego jest IPN - powiedział "Gazecie" arcybiskup. - Mam jednak wrażenie, że Polska ulega w ostatnich dniach niezrozumiałej histerii związanej z teczkami bezpieki. Wniosek Wyszkowskiego do IPN ma związek z innym jego wnioskiem do gdańskiego oddziału IPN: o wszczęcie śledztwa w sprawie współudziału funkcjonariuszy i agentów gdańskiej SB w próbie uprowadzenia ks. Jerzego Popiełuszki 13 października 1984 r. oraz jego porwania 19 października 1984 r., zakończonego zabójstwem. Zdaniem Wyszkowskiego w 1984 r. podczas procesu toruńskiego sprawców zabójstwa ks. Popiełuszki ujawnione zostały liczne fakty wskazujące na to, że zbrodnia była prowokacją mającą obciążyć gdańskie podziemie "Solidarności". Materiały gdański IPN przekazał już do katowickiego oddziału instytutu, który prowadzi śledztwo w obu sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: To bedzie hit?????!!!!!!!!!!!!!! 27.02.07, 10:01 robi sie coraz ciekawiej Odpowiedz Link Zgłoś