Dodaj do ulubionych

Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerwca!

03.06.07, 14:50
Raz, że to 18 rocznica pierwszych demokratycznych wyborów parlamentarnych!

A dwa, że to 15 rocznica demokratycznego usunięcia protoPiSowskiego rządu
paranoików :)

Jak cudnie:)
Obserwuj wątek
    • camille_pissarro Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:51
      teraz lepiej, bo w poprzednim był lekki falstart ;-))))))
    • obraza.uczuc.religijnych Z tej drugiej okazji 03.06.07, 14:51
      to mo.że bym nawet flagę wywiesił za oknem.
    • dr.freud Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:51
      socjalliberal napisał:

> Raz, że to 18 rocznica pierwszych demokratycznych wyborów parlamentarnych!
      >
      > A dwa, że to 15 rocznica demokratycznego usunięcia protoPiSowskiego rządu
      > paranoików :)
      >
      > Jak cudnie:)

Własnie wywiesilem flagę!
      >
      • woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:52

> Własnie wywiesilem flagę!
        > >
        >
        >
        Słusznie, też wywieszę
    • capitalissimus Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:55
      Chyba bardzo młody jesteś skoro nie wiesz, że te wybory nie były demokratyczne.
      Jedynie część głosowania dotycząca Senatu była faktycznie wolna.
      • woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:56
        Były najbardziej demokratyczne, jak to było wówczas możliwe.
        • capitalissimus Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:29
          Czyli stalinowskie farsy też były demokratyczne. Na ile to było możliwe.
      • socjalliberal Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:59
        O ile kojarzę, to całość Senatu i połowa Sejmu;)

I nawet gdybym był starszy niż 3 miesiące w tamtym momencie, to i tak bym raczej
        czołgów na ulicach nie zauważył, ani żadnych machlojek przy liczeniu głosów;)

A jeśli już przyjmiemy PiSowską definicję demokracji, to PRL była demokracją od 56:)
        • obraza.uczuc.religijnych 35% sejmu. 03.06.07, 15:00

• gniewko_syn_ryba Re: 35% sejmu. 03.06.07, 15:02
            Słusznie - były to demokratyczne wybory 35 % Sejmu...
            • socjalliberal A Mazowiecki i tak powołał pierwszy demokratyczny 03.06.07, 15:05
              rząd.

Za to, że demokratyczny, to teraz się go lustruje, wyrzuca z kapituły i traktuje
              po prostu jak odpad i śmiecia.
              • capitalissimus Re: A Mazowiecki i tak powołał pierwszy demokraty 03.06.07, 15:30
                Demokratyczny rząd z szefem bezpieki jako ministrem SW? Hmmm...
                • socjalliberal To teraz mamy Jasińskiego ;))) 03.06.07, 15:31
                  Albo mamy rzekomo jedyną prawicową partię UPR - z przewodniczącycm, który był
                  członkiem koncesjonowanej opozycji, jednocześnie będącej w rządzie, w PRLu :)))

Przyznaję, śmiechu warte:)
                  • capitalissimus Re: To teraz mamy Jasińskiego ;))) 03.06.07, 15:34
                    Zmieniasz temat? Gdzieś murzynów biją?
                    • socjalliberal Re: To teraz mamy Jasińskiego ;))) 03.06.07, 15:37
                      Ale może tak ad meritum:)?
                      Jakby co, to mniej po PiS-UPRowskiemu wyargumentowałem to w poście poniżej;)
                      • capitalissimus Re: To teraz mamy Jasińskiego ;))) 03.06.07, 15:38
                        To przecież ty zmieniasz temat.
                • socjalliberal Re: A Mazowiecki i tak powołał pierwszy demokraty 03.06.07, 15:36
                  A propos Kiszczaka, to jeszcze zacytuję kultowy tekst, chociaż odnosił się
                  bodajże do kogoś innego;)

"Odpier... się od generała" :)

Ja wiem, że niektórym się marzyła krwawa jatka... piękne miałbym dzieciństwo, o
                  tak :)
                  • capitalissimus Re: A Mazowiecki i tak powołał pierwszy demokraty 03.06.07, 15:37
                    Dziwne, że przeszkadza ci Jasiński a rząd z Kiszczakiem był 'demokratyczny'.
                    Skąd ta niekonsekwencja?
                    • socjalliberal Mi właśnie Jasiek nie przeszkadza;) 03.06.07, 15:43
                      ale nie wiem jak z tymi, co mówią o dekomunizacji:)
                      • capitalissimus Re: Mi właśnie Jasiek nie przeszkadza;) 03.06.07, 15:44
                        Mnie przeszkadza, dlatego PiS to lipa.
            • camille_pissarro Ale woda.woda zaraz |Ci uzmysłowi , ze to były 03.06.07, 15:18
              najbardziej demokratyczne wybory z mozliwych w tamtym czasie i miejscu.Ba wręcz
              uzna , że kolejne juz takowymi nie były nioe mówiąc o tych zblizających sie w
              2009 ;-))))
              • woda.woda To jest chyba oczywiste, 03.06.07, 15:20
                > najbardziej demokratyczne wybory z mozliwych w tamtym czasie

Ba wręcz
                >
                > uzna , że

Mógłbyś mi niczego swoim zwyczajem nie imputować i za mnie mówić? Będę
                zobowiązana.
              • capitalissimus Re: Ale woda.woda zaraz |Ci uzmysłowi , ze to był 03.06.07, 15:36
                Teraz mamy przecież faszyzm!
        • gniewko_syn_ryba Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:15
          socjalliberal napisał:

> O ile kojarzę, to całość Senatu i połowa Sejmu;)

Co do Senatu, też nie masz racji - obrońcy demokracji przegrali wtedy z kretesem
          ;-PPP
          • jdbad A propos przegrywania z kretesem 03.06.07, 15:19
            Frekwencja w pierwszej turze (4 czerwca) była wysoka - ok. 62% (we wszystkich
            późniejszych wyborach parlamentarnych, wyborach samorządowych i referendach
            ogólnokrajowych była niższa). Wynik wyborów był ogromnym sukcesem Solidarności -
            zaledwie 40% wyborców oddało swój głos na kandydatów innych niż wystawieni
            przez Komitet Obywatelski "Solidarność"; mandatów nie uzyskali wszyscy
            kandydaci opozycji niezwiązanej z KO, m.in. Leszek Moczulski i Władysław Siła-
            Nowicki. Na 161 możliwych mandatów poselskich "S" zdobyła w pierwszej turze 160
            miejsc, a także 92 mandaty na 100 miejsc w Senacie. Poza dwiema osobami
            przepadła lista krajowa, która miała zapewnić działaczom centralnym PZPR
            miejsce w Sejmie. 4 czerwca z listy krajowej dostali się jedynie Mikołaj
            Kozakiewicz (ZSL) i Adam Zieliński (PZPR). Z okręgowych list partyjnych zostali
            wybrani tylko Teresa Liszcz (ZSL), Władysław Żabiński (ZSL) i Marian Czerwiński
            (PZPR). Cała trójka swój wybór już w I turze zawdzięczała poparciu "S". Tak
            więc w pierwszej turze spośród 460 mandatów sejmowych zajęto tylko 165 miejsc.

• socjalliberal No co ty, przecież do Senatu dostał się 03.06.07, 15:25
            Stokłosa - wierny członek Samoobrony, czyli podmiotu teraz sprawującego władze i
            "wybijającego Polskę na niepodległość", demokratyczną :))))
    • gryziec Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:01
      4 czerwca 1989 - Pierwsze wolne wybory
      W wyniku Okrągłego Stołu ustalono parytet 35 procent w Sejmie dla opozycji i
      wolne wybory do Senatu.Sukces był zupełny. Opozycji udało się wprowadzić do
      Sejmu wszystkich posłów, których mogli wprowadzić w ramach 35 procentowej umowy
      i 99 na 100 senatorów.
      www.polskaludowa.com/opozycja/ulotki/ulotki_wybory_4czerwca1989.htm
      I tamtej radości z bezkrwawego przejęcia władzy nikt nie odbierze!!!
      Nawet zakompleksione kurduple, co włazły do władzy po plecach Wałęsy.

• woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:04
        Pamiętam, jak z samego eana chodziliśmy od lokalu wyborczego do lokalu
        sprawdzająć wywieszone na szybach wyniki. Spodziewaliśmy się że "nasi" wygrają,
        ale nie spodziewaliśmy sie tego, że wygrają wszystko, co jest do wygrania.
        Nigdy nie zapomnę tamtego uczucia.
        • pit_44 Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 16:28
          I ta radość, jak komuniści padli z listą krajową. Ale mnie następnego dnia
          głowa bolała :)
          • socjalliberal Ja mam nadzieję, że też tak będę miał 03.06.07, 16:30
            jak za dwa lata zobaczę że LPR, Samoobrona i daj Boże PiS będą poniżej progu
            wyborczego :)
    • francois.jenois Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:02
      a i jutro chyba oskarżonego Leppera do sadu wezwali?
      • jdbad Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:06
        U mnie został wybrany prof. Stelmachowski. Ale wyniki były rzeczywiście
        niesamowite.
    • maria-anna Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:45
      Pamiętam piękny plakat wyborczy...'w samo południe':)
    • nonno1 Re: Szkoda tylko, że 4.06.2007 nie upadnie 03.06.07, 15:49
      rząd koalicji sarmacko-populistycznej. Może za rok.... Niech żywi nie tracą
      nadziei!
    • capitalissimus Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:59
      W takim, że wolne wybory są wyborami demokratycznymi. Wybory 89 roku nie były
      wolne. Już rozumiesz?
      • woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 16:00
        Spytaj mamy, jaka była róznica między wyborami w 89 a w PRL za Stalina
        • capitalissimus Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 16:03
          I znowu odwracasz kota ogonem. To, że wybory za Stalina różniły się od tych z
          89 roku nie oznacza, że te ostatnie były wolne.
          • woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 16:05
            Kłopoty z rozumieniem tekstu, czy odwracanie kota ogonem?

napisałam: były wolne na tyle, na ile było to mozliwe, czyli 100% do senatu,
            35% do sejmu

Jak to bywa w okresach przejściowych
            • capitalissimus Masz kłopoty z rozumieniem tekstu 03.06.07, 16:07
              Czyli nie były wolne/demokratyczne. A o tym co było możliwe to zadecyduje
              Historia a nie ty.
              • woda.woda Gadał dziad do obrazu 03.06.07, 16:09
                tak wygląda rozmowa z tobą
                • capitalissimus Re: Gadał dziad do obrazu 03.06.07, 16:14
                  Skoro jesteś tak niekumata to nic na to nie poradzę.
                  • pit_44 Re: Gadał dziad do obrazu 03.06.07, 16:21
                    Pogodzę was.
                    Według dzisiejszych kryteriów oczywiście nie były demokratyczne (a właściwie
                    były w połowie - cały senat i 1/3 sejmu)

W sytuacji geopolitycznej w 1989 roku były najbardziej demokratycznymi
                    wyborami, jakie można było sobie wyobrazić.
                    • woda.woda dzięki, pit_44 03.06.07, 16:25
                      mówisz to samo nieco innymi słowami, niz ja

obawiam sie jednak, że na prózno :)
                      • ruchanko Re: dzięki, pit_44 03.06.07, 16:31
                        Widzę, że wg Ciebie można być trochę wolnym. A byłaś kiedyś trochę w ciąży?
                        • socjalliberal Argument nie do obalenia :) 03.06.07, 16:43
                          Prędkość w mieście 50km/h to zgodna z prawem, a 51km/h to ludobójca na drodze :))))
    • capitalissimus Re: Bo to ta opcja 03.06.07, 16:01
      Nie rozmawiamy o tym co dobre a co złe tylko o tym wolności wyboru w 89 roku.
      Socjalizm = nazizm? Czyżby dlatego niektórzy porównywali Kaczki do nazistów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka