socjalliberal 03.06.07, 14:50 Raz, że to 18 rocznica pierwszych demokratycznych wyborów parlamentarnych! A dwa, że to 15 rocznica demokratycznego usunięcia protoPiSowskiego rządu paranoików :) Jak cudnie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camille_pissarro Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:51 teraz lepiej, bo w poprzednim był lekki falstart ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Z tej drugiej okazji 03.06.07, 14:51 to mo.że bym nawet flagę wywiesił za oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.freud Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:51 socjalliberal napisał: > Raz, że to 18 rocznica pierwszych demokratycznych wyborów parlamentarnych! > > A dwa, że to 15 rocznica demokratycznego usunięcia protoPiSowskiego rządu > paranoików :) > > Jak cudnie:) Własnie wywiesilem flagę! > Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:52 > Własnie wywiesilem flagę! > > > > Słusznie, też wywieszę Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:55 Chyba bardzo młody jesteś skoro nie wiesz, że te wybory nie były demokratyczne. Jedynie część głosowania dotycząca Senatu była faktycznie wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:56 Były najbardziej demokratyczne, jak to było wówczas możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:29 Czyli stalinowskie farsy też były demokratyczne. Na ile to było możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 14:59 O ile kojarzę, to całość Senatu i połowa Sejmu;) I nawet gdybym był starszy niż 3 miesiące w tamtym momencie, to i tak bym raczej czołgów na ulicach nie zauważył, ani żadnych machlojek przy liczeniu głosów;) A jeśli już przyjmiemy PiSowską definicję demokracji, to PRL była demokracją od 56:) Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: 35% sejmu. 03.06.07, 15:02 Słusznie - były to demokratyczne wybory 35 % Sejmu... Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal A Mazowiecki i tak powołał pierwszy demokratyczny 03.06.07, 15:05 rząd. Za to, że demokratyczny, to teraz się go lustruje, wyrzuca z kapituły i traktuje po prostu jak odpad i śmiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: A Mazowiecki i tak powołał pierwszy demokraty 03.06.07, 15:30 Demokratyczny rząd z szefem bezpieki jako ministrem SW? Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal To teraz mamy Jasińskiego ;))) 03.06.07, 15:31 Albo mamy rzekomo jedyną prawicową partię UPR - z przewodniczącycm, który był członkiem koncesjonowanej opozycji, jednocześnie będącej w rządzie, w PRLu :))) Przyznaję, śmiechu warte:) Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: To teraz mamy Jasińskiego ;))) 03.06.07, 15:34 Zmieniasz temat? Gdzieś murzynów biją? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: To teraz mamy Jasińskiego ;))) 03.06.07, 15:37 Ale może tak ad meritum:)? Jakby co, to mniej po PiS-UPRowskiemu wyargumentowałem to w poście poniżej;) Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: To teraz mamy Jasińskiego ;))) 03.06.07, 15:38 To przecież ty zmieniasz temat. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: A Mazowiecki i tak powołał pierwszy demokraty 03.06.07, 15:36 A propos Kiszczaka, to jeszcze zacytuję kultowy tekst, chociaż odnosił się bodajże do kogoś innego;) "Odpier... się od generała" :) Ja wiem, że niektórym się marzyła krwawa jatka... piękne miałbym dzieciństwo, o tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: A Mazowiecki i tak powołał pierwszy demokraty 03.06.07, 15:37 Dziwne, że przeszkadza ci Jasiński a rząd z Kiszczakiem był 'demokratyczny'. Skąd ta niekonsekwencja? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Mi właśnie Jasiek nie przeszkadza;) 03.06.07, 15:43 ale nie wiem jak z tymi, co mówią o dekomunizacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: Mi właśnie Jasiek nie przeszkadza;) 03.06.07, 15:44 Mnie przeszkadza, dlatego PiS to lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Ale woda.woda zaraz |Ci uzmysłowi , ze to były 03.06.07, 15:18 najbardziej demokratyczne wybory z mozliwych w tamtym czasie i miejscu.Ba wręcz uzna , że kolejne juz takowymi nie były nioe mówiąc o tych zblizających sie w 2009 ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda To jest chyba oczywiste, 03.06.07, 15:20 > najbardziej demokratyczne wybory z mozliwych w tamtym czasie Ba wręcz > > uzna , że Mógłbyś mi niczego swoim zwyczajem nie imputować i za mnie mówić? Będę zobowiązana. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: Ale woda.woda zaraz |Ci uzmysłowi , ze to był 03.06.07, 15:36 Teraz mamy przecież faszyzm! Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:15 socjalliberal napisał: > O ile kojarzę, to całość Senatu i połowa Sejmu;) Co do Senatu, też nie masz racji - obrońcy demokracji przegrali wtedy z kretesem ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad A propos przegrywania z kretesem 03.06.07, 15:19 Frekwencja w pierwszej turze (4 czerwca) była wysoka - ok. 62% (we wszystkich późniejszych wyborach parlamentarnych, wyborach samorządowych i referendach ogólnokrajowych była niższa). Wynik wyborów był ogromnym sukcesem Solidarności - zaledwie 40% wyborców oddało swój głos na kandydatów innych niż wystawieni przez Komitet Obywatelski "Solidarność"; mandatów nie uzyskali wszyscy kandydaci opozycji niezwiązanej z KO, m.in. Leszek Moczulski i Władysław Siła- Nowicki. Na 161 możliwych mandatów poselskich "S" zdobyła w pierwszej turze 160 miejsc, a także 92 mandaty na 100 miejsc w Senacie. Poza dwiema osobami przepadła lista krajowa, która miała zapewnić działaczom centralnym PZPR miejsce w Sejmie. 4 czerwca z listy krajowej dostali się jedynie Mikołaj Kozakiewicz (ZSL) i Adam Zieliński (PZPR). Z okręgowych list partyjnych zostali wybrani tylko Teresa Liszcz (ZSL), Władysław Żabiński (ZSL) i Marian Czerwiński (PZPR). Cała trójka swój wybór już w I turze zawdzięczała poparciu "S". Tak więc w pierwszej turze spośród 460 mandatów sejmowych zajęto tylko 165 miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal No co ty, przecież do Senatu dostał się 03.06.07, 15:25 Stokłosa - wierny członek Samoobrony, czyli podmiotu teraz sprawującego władze i "wybijającego Polskę na niepodległość", demokratyczną :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
gryziec Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:01 4 czerwca 1989 - Pierwsze wolne wybory W wyniku Okrągłego Stołu ustalono parytet 35 procent w Sejmie dla opozycji i wolne wybory do Senatu.Sukces był zupełny. Opozycji udało się wprowadzić do Sejmu wszystkich posłów, których mogli wprowadzić w ramach 35 procentowej umowy i 99 na 100 senatorów. www.polskaludowa.com/opozycja/ulotki/ulotki_wybory_4czerwca1989.htm I tamtej radości z bezkrwawego przejęcia władzy nikt nie odbierze!!! Nawet zakompleksione kurduple, co włazły do władzy po plecach Wałęsy. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:04 Pamiętam, jak z samego eana chodziliśmy od lokalu wyborczego do lokalu sprawdzająć wywieszone na szybach wyniki. Spodziewaliśmy się że "nasi" wygrają, ale nie spodziewaliśmy sie tego, że wygrają wszystko, co jest do wygrania. Nigdy nie zapomnę tamtego uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44 Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 16:28 I ta radość, jak komuniści padli z listą krajową. Ale mnie następnego dnia głowa bolała :) Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Ja mam nadzieję, że też tak będę miał 03.06.07, 16:30 jak za dwa lata zobaczę że LPR, Samoobrona i daj Boże PiS będą poniżej progu wyborczego :) Odpowiedz Link Zgłoś
francois.jenois Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:02 a i jutro chyba oskarżonego Leppera do sadu wezwali? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:06 U mnie został wybrany prof. Stelmachowski. Ale wyniki były rzeczywiście niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:45 Pamiętam piękny plakat wyborczy...'w samo południe':) Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Szkoda tylko, że 4.06.2007 nie upadnie 03.06.07, 15:49 rząd koalicji sarmacko-populistycznej. Może za rok.... Niech żywi nie tracą nadziei! Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 15:59 W takim, że wolne wybory są wyborami demokratycznymi. Wybory 89 roku nie były wolne. Już rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 16:00 Spytaj mamy, jaka była róznica między wyborami w 89 a w PRL za Stalina Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 16:03 I znowu odwracasz kota ogonem. To, że wybory za Stalina różniły się od tych z 89 roku nie oznacza, że te ostatnie były wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Moi drodzy! Świętujmy wspaniały dzień 4 czerw 03.06.07, 16:05 Kłopoty z rozumieniem tekstu, czy odwracanie kota ogonem? napisałam: były wolne na tyle, na ile było to mozliwe, czyli 100% do senatu, 35% do sejmu Jak to bywa w okresach przejściowych Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Masz kłopoty z rozumieniem tekstu 03.06.07, 16:07 Czyli nie były wolne/demokratyczne. A o tym co było możliwe to zadecyduje Historia a nie ty. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: Gadał dziad do obrazu 03.06.07, 16:14 Skoro jesteś tak niekumata to nic na to nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44 Re: Gadał dziad do obrazu 03.06.07, 16:21 Pogodzę was. Według dzisiejszych kryteriów oczywiście nie były demokratyczne (a właściwie były w połowie - cały senat i 1/3 sejmu) W sytuacji geopolitycznej w 1989 roku były najbardziej demokratycznymi wyborami, jakie można było sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda dzięki, pit_44 03.06.07, 16:25 mówisz to samo nieco innymi słowami, niz ja obawiam sie jednak, że na prózno :) Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: dzięki, pit_44 03.06.07, 16:31 Widzę, że wg Ciebie można być trochę wolnym. A byłaś kiedyś trochę w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Argument nie do obalenia :) 03.06.07, 16:43 Prędkość w mieście 50km/h to zgodna z prawem, a 51km/h to ludobójca na drodze :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: Bo to ta opcja 03.06.07, 16:01 Nie rozmawiamy o tym co dobre a co złe tylko o tym wolności wyboru w 89 roku. Socjalizm = nazizm? Czyżby dlatego niektórzy porównywali Kaczki do nazistów? Odpowiedz Link Zgłoś