hummer 11.06.07, 10:37 Czy dalej sławili by te łży-bohatyry marskizm i leninizm? Bo jakoś sobie nie wyobrażam by Jaruzelski oddał władzę właśnie im :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 11:18 hummer napisał: > Czy dalej sławili by te łży-bohatyry marskizm i leninizm? > > Bo jakoś sobie nie wyobrażam by Jaruzelski oddał władzę właśnie im :) > Hummer, jestes inteligentnym facetem ... wierzę, ze stać Cie na więcej niż wypisywanie takich głupstw:) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 11:19 paczula8 napisała: > hummer napisał: > > > Czy dalej sławili by te łży-bohatyry marskizm i leninizm? > > > > Bo jakoś sobie nie wyobrażam by Jaruzelski oddał władzę właśnie im :) > > > > Hummer, jestes inteligentnym facetem ... wierzę, ze stać Cie na więcej niż > wypisywanie takich głupstw:) Toż piszę o tym, że nie wierzę :) Ale ty widać uważasz inaczej :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 11:55 hummer napisał: > paczula8 napisała: > > > hummer napisał: > > > > > Czy dalej sławili by te łży-bohatyry marskizm i leninizm? > > > > > > Bo jakoś sobie nie wyobrażam by Jaruzelski oddał władzę właśnie im:) > > > > > > > Hummer, jestes inteligentnym facetem ... wierzę, ze stać Cie na więcej niż > > wypisywanie takich głupstw:) > > Toż piszę o tym, że nie wierzę :) Ale ty widać uważasz inaczej :) bardzo dowcipne:) a przede wszystkim nieprawdziwe, bo Jaruzelski władzy nie oddał ... on sie władza podzielił. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Politykami z lepszą prasą i bez etykiety oszo 11.06.07, 14:38 a-siek napisała: > To po co tak na siłę lansowali Wałęsę ??? I jeszcze się tym przechwalają.... Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 14:02 a cóż to za pytanie?;) sam wałęsa stwierdził: "byliby gorsi od bieruta" hahaha;))) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 14:54 mroofka2 napisała: > a cóż to za > pytanie?;) > sam wałęsa stwierdził: > "byliby gorsi od bieruta" byliby gorsi od Bieruta gdyby nie Wałęsa, tak? a możesz te tezę jakos udowodnić ... no bo wiesz, nie dla każdego stwierdzenie czegoś przez SAMEGO Wałęsę staje sie aksjomatem ... :) > hahaha;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 15:21 ja niczego udowadniać nie muszę, tym bardziej uzasadniać słów wypowiedzianych przez sir wałęsę..nie będę się porywać z motyką na słońce;) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 15:24 myślę, że dobrze robisz ... :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 17:22 Powiem,a raczej napiszę krótko. Nikim! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 17:26 allspice napisała: > Powiem,a raczej napiszę krótko. Nikim! Czyli... tym, kim byli przed Wałęsą... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 20:05 o to to to.. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 20:56 sclavus napisał: > allspice napisała: > > > Powiem,a raczej napiszę krótko. Nikim! > > Czyli... tym, kim byli przed Wałęsą... :) Czyli tym kim są i dzisiaj... Wszak nie stanowisko czyni człowieka! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 11.06.07, 21:11 Tat,tak,tak...nie urząd zdobi człowieka:) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 żeby było demokratycznie ... 11.06.07, 21:31 sclavus napisał: > allspice napisała: > > > Powiem,a raczej napiszę krótko. Nikim! > > Czyli... tym, kim byli przed Wałęsą... :) ... kim byłby Kwaśniewski gdyby nie Wałęsa? nikim? czy partyjnym aparatczykiem ? bo nie wiem kim był przed Wałęsą ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: żeby było demokratycznie ... 11.06.07, 21:34 paczula8 napisała: > ... kim byłby Kwaśniewski gdyby nie Wałęsa? nikim? czy partyjnym > aparatczykiem ? > bo nie wiem kim był przed Wałęsą ... :) Nie wiesz?! Był ministrem sportu! Do dzisiaj byłby pierwszym Sekretarzem KC PZPR, gdyby nie Wałęsa! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby było demokratycznie ... 11.06.07, 21:37 > Do dzisiaj byłby pierwszym Sekretarzem KC PZPR, gdyby nie Wałęsa! :-) czyli 'utrwalaczem' ... tego sie własnie obawiałam ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: żeby było demokratycznie ... 11.06.07, 22:02 paczula8 napisała: > > Do dzisiaj byłby pierwszym Sekretarzem KC PZPR, gdyby nie Wałęsa! :-) > > czyli 'utrwalaczem' ... tego sie własnie obawiałam ... ;) Nie każdy I Sekretarz był utrwalaczem - patrz gen. Jaruzelski! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby było demokratycznie ... 11.06.07, 22:43 taziuta napisał: > paczula8 napisała: > > > > Do dzisiaj byłby pierwszym Sekretarzem KC PZPR, gdyby nie Wałęsa! :-) > > > > czyli 'utrwalaczem' ... tego sie własnie obawiałam ... ;) > > Nie każdy I Sekretarz był utrwalaczem - patrz gen. Jaruzelski! :-) Patrzę i widzę ... nie tylko utrwalacza, ale także człowieka , który złamał prawo wprowadzając nielegalnie Stan Wojenny. Myślisz, że Kwasniewski na miejscu Jaruzela zrobiłby to samo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: żeby było demokratycznie ... 12.06.07, 00:23 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,4199349.html Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby było demokratycznie ... 12.06.07, 09:59 sclavus napisał: > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,4199349.html domyślam sie, że chcesz mi coś przekazać... czy mógłbyś napisać to wprost ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: żeby było demokratycznie ... 12.06.07, 10:11 paczula8 napisała: > sclavus napisał: > > > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,4199349.html > > domyślam sie, że chcesz mi coś przekazać... czy mógłbyś napisać to wprost ...:) > tylko tyle, żebyś przyhamowała z zaklinaniem "czerwcowej nocy" jednej.... Z drugiej zaś, jak by na to nie patrzeć, to jaki to "zamach stanu", kiedy urzędujący prezydent odwołuje rząd... ? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby było demokratycznie ... 12.06.07, 10:34 sclavus napisał: > paczula8 napisała: > > > sclavus napisał: > > > > > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,4199349.html > > > > domyślam sie, że chcesz mi coś przekazać... czy mógłbyś napisać to > wprost ...:) > > > > tylko tyle, żebyś przyhamowała z zaklinaniem "czerwcowej nocy" jednej.... ? troche zmieniłes temat, ale ok :) > Z drugiej zaś, jak by na to nie patrzeć, to jaki to "zamach stanu", kiedy > urzędujący prezydent odwołuje rząd... ? Ogladałeś film Nocna Zmiana? widziałes w jaki sposób ten rząd został odwołany? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: żeby było demokratycznie ... 12.06.07, 14:30 paczula8 napisała: > sclavus napisał: > > > paczula8 napisała: > > > > > sclavus napisał: > > > > > > > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,4199349.html > > > > > > domyślam sie, że chcesz mi coś przekazać... czy mógłbyś napisać to > > wprost ...:) > > > > > > > tylko tyle, żebyś przyhamowała z zaklinaniem "czerwcowej nocy" jednej.... > > ? troche zmieniłes temat, ale ok :) > > > Z drugiej zaś, jak by na to nie patrzeć, to jaki to "zamach stanu", kiedy > > > urzędujący prezydent odwołuje rząd... ? > > Ogladałeś film Nocna Zmiana? widziałes w jaki sposób ten rząd został odwołany? > > Kochanie... film - jest filmem... A wiesz, jak on został odwołany? A przede wszystkim DLACZEGO? PeeS - widzę, że nie skorzystałaś z linka.... Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby było demokratycznie ... 12.06.07, 14:49 > > > Z drugiej zaś, jak by na to nie patrzeć, to jaki to "zamach stanu", kiedy > > > > > urzędujący prezydent odwołuje rząd... ? > > > > Ogladałeś film Nocna Zmiana? widziałes w jaki sposób ten rząd został odwo > łany? > > > > > > Kochanie... film - jest filmem... > A wiesz, jak on został odwołany? A przede wszystkim DLACZEGO? > PeeS - widzę, że nie skorzystałaś z linka.... Słoneczko, film jest filmem, ale zdania wypowiedziane w filmie sa prawdziwe ... z linka skorzystalam, ale jesli pozwolisz ustosunkuje sie do niego wieczorem, teraz musze kończyć ... do miłego... :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: zamach stanu? 13.06.07, 13:16 > > Ogladałeś film Nocna Zmiana? widziałes w jaki sposób ten rząd został odwo > łany? > > > > > > Kochanie... film - jest filmem... Odpowiadam dopiero teraz, bo wczoraj nie dałam rady ... wybacz :) Jak juz napisałam wyżej masz rację, film jest tylko filmem, ale wypowiedziane w nim słowa SA PRAWDZIWE i tego żadne zaklinanie nie zmieni. Co ciekawe uczestnicy nocnych obrad doskonale zdawali sobie sprawę w czym biorą udział, o czym świadczy zdanie wypowiedziane bodajże przez Pawlaka: „tylko, że to jest troche gangsterski chwyt” => więc nic ich nie tłumaczy! Pawlak wypowiedział to zdanie o tu tu ... img522.imageshack.us/img522/600/78909087yn9.jpg a tu jest całość ... żeby nikt nie zarzucił mi, że wyrwalam zdanie z kontekstu ... ;) video.google.com/videoplay?docid=2185058413755445485 > A wiesz, jak on został odwołany? A przede wszystkim DLACZEGO? Tak wiem, ale nie jest moim zamiarem oskarżanie tu kogokolwiek ... wierzę, że każdy sam potrafi wnioski wycigać, ja tylko podaje fakty:) > PeeS - widzę, że nie skorzystałaś z linka.... skorzystałam ... rozumiem, że link miał tlumaczyć powody odwołania rządu, tak? no to niestety nie udało sie ... ten artykuł niczego nie tłumaczy, bowiem NIGDZIE nie jest napisane, że rząd Olszewskiego miał zamiar przeprowadzić zamach stanu. Nie napisane, nie znaczy nie sugerowane (rozumiem, że Ty tak ten artykuł odczytałeś, jeśli sie myle to mnie popraw) – to po pierwsze. Po drugie argument o planowanum zamachu stanu nie mógł być powodem odwołania rządu, gdyż (czytaj uważnie): "Sprawa wprowadzenia 4 czerwca 1992 r. stanu podwyższonej gotowości w Nadwiślańskich Jednostkach Wojskowych MSW wybuchła kilka dni po tym, jak Antoni Macierewicz, szef MSW w rządzie Jana Olszewskiego, ogłosił 4 czerwca w Sejmie listę polityków (wśród nich prezydenta RP Lecha Wałęsy), którzy mieli być agentami SB." - sprawa „wybuchła” po odwołaniu rządu. Gdyby prawda było to co sugerujesz, jakoby planowano wyprowadzenie wojska na ulicę i byłoby to powodem odwołania rządu, to z pewnością powód ten padłby z sejmowej mównicy, a nie padł ... dlatego smiem twierdzić, ze cała ta sprawa była tylko kolejna próbą tłumaczenia zdarzeń z pamietnej czerwcowej nocy kiedy to tzw. "koalicja strachu" dokonała UDANEGO ZAMACHU NA DEMOKRATYCZNIE WYBRANY RZĄD. BTW czy ktos zastanowił sie w jakim celu rząd Olszewskiego miałby wyprowadzać wojsko na ulicę? przeciwko komu? W sprawie zarzutów o próbe przeprowadzenia zamachu stanu (rząd przeprowadzający zamach stanu???) wypowiedzieli sie sami zainteresowani czyli Olszewski, Naimski i Macierewicz, oświadczając co nastepuje : "Obalenia rządu Jana Olszewskiego dokonano gwałtownie, w nocy kilkanaście godzin po rozpoczęciu akcji lustracyjnej. Przeciwnicy rządu wiedzieli, że nic poza rozpoczętą lustracją nie usprawiedliwia pośpiechu ich działania. Wysunięto zatem oskarżenie o przygotowywaniu zamachu stanu. Takie sugestie pojawiły się już 4 czerwca, nie można ich było jednak udowodnić. Dlatego też ujawnienie 8 dni później przez Andrzeja Milczanowskiego rzekomych dowodów na wprowadzenie stanu podwyższonej gotowości bojowej w NJW stanowiło dogodny pretekst dla usprawiedliwienia działań podjętych przeciwko rządowi Jana Olszewskiego .Dokonywało się to nie tylko poprzez rozpowszechnianie plotek i zarzutów polityków, informacji o niesprawdzonych i nieprawdziwych faktach, lecz również przez sam sposób relacjonowania wydarzeń daleki od obiektywizmu. Prasa, mimo że uczestniczyła w rozpowszechnianiu zarzutów, nie doprowadziła do wyjaśnienia kwestii, jakie niosło za sobą załamanie się oskarżeń. Nie podjęto też żadnej próby zadośćuczynienia ludziom, wobec których wysuwano pomówienia i oskarżenia". - mam nadzieję, że tego nie przeoczyleś? i tego tez nie ... "W listopadzie 1992 r. sejmowa komisja, która badała zarzuty, stwierdziła, że nie mają one podstaw." pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 link za link ...:) 13.06.07, 13:22 www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1 Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: żeby było demokratycznie ... 12.06.07, 04:47 paczula8 napisała: > taziuta napisał: > > > Nie każdy I Sekretarz był utrwalaczem - patrz gen. Jaruzelski! :-) > > Patrzę i widzę ... nie tylko utrwalacza, ale także człowieka , który złamał > prawo wprowadzając nielegalnie Stan Wojenny. > Myślisz, że Kwasniewski na miejscu Jaruzela zrobiłby to samo? :) Gorzej, Kwach wysłał naszych do Iraku i już ich więcej zginęło niż w całym Stanie Wojennym... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby było demokratycznie ... 12.06.07, 09:56 taziuta napisał: > paczula8 napisała: > > > taziuta napisał: > > > > > Nie każdy I Sekretarz był utrwalaczem - patrz gen. Jaruzelski! :-) > > > > Patrzę i widzę ... nie tylko utrwalacza, ale także człowieka , który złam > ał > > prawo wprowadzając nielegalnie Stan Wojenny. > > Myślisz, że Kwasniewski na miejscu Jaruzela zrobiłby to samo? :) > > Gorzej, Kwach wysłał naszych do Iraku i już ich więcej zginęło niż w całym > Stanie Wojennym... :-( > Zdaje się, ze jest to jeden z niewielu punktow, w których jesteśmy zgodni:) nie cierpie przemocy, a jedyny rodzaj wojny , który dopuszczam to wojna obronna ... A wracając do Kwacha i tego kim byłby teraz (gdyby nie Wałęsa) -> rozumiem, że byłby partyjnym kacykiem nie wahającym sie przed użyciem siły wobec niewinnych ludzi, to chcesz powiedzieć?:) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: żeby było demokratycznie ... 12.06.07, 10:12 paczula8 napisała: > > > > > > Patrzę i widzę ... nie tylko utrwalacza, ale także człowieka , któr > y złam > > ał > > > prawo wprowadzając nielegalnie Stan Wojenny. > > > Myślisz, że Kwasniewski na miejscu Jaruzela zrobiłby to samo? :) > > > > Gorzej, Kwach wysłał naszych do Iraku i już ich więcej zginęło niż w cały > m > > Stanie Wojennym... :-( > > > > Zdaje się, ze jest to jeden z niewielu punktow, w których jesteśmy zgodni:) nie > > cierpie przemocy, a jedyny rodzaj wojny , który dopuszczam to wojna obronna ... > > > A wracając do Kwacha i tego kim byłby teraz (gdyby nie Wałęsa) -> rozumiem, > że > byłby partyjnym kacykiem nie wahającym sie przed użyciem siły wobec niewinnych > ludzi, to chcesz powiedzieć?:) > > Pytia ??? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Kwach Muminkiem? :-) 12.06.07, 10:36 paczula8 napisała: > ... A wracając do Kwacha i tego kim byłby teraz (gdyby nie Wałęsa) -> > rozumiem, że byłby partyjnym kacykiem nie wahającym sie przed użyciem siły > wobec niewinnych ludzi, to chcesz powiedzieć?:) Myślę, że to zależy od okoliczności. W sprzyjających warunkach byłby na pewno milusim Muminkiem! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kwach Muminkiem? :-) 12.06.07, 10:46 taziuta napisał: > paczula8 napisała: > > > ... A wracając do Kwacha i tego kim byłby teraz (gdyby nie Wałęsa) -> > > > rozumiem, że byłby partyjnym kacykiem nie wahającym sie przed użyciem sił > y > > wobec niewinnych ludzi, to chcesz powiedzieć?:) > > Myślę, że to zależy od okoliczności. > W sprzyjających warunkach byłby na pewno milusim Muminkiem! :-) w sprzyjających warunkach hi hi kazdy jest Muminkiem ... milusim! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kwach Muminkiem? :-) 12.06.07, 11:49 paczula8 napisała: > taziuta napisał: > > > paczula8 napisała: > > > > > ... A wracając do Kwacha i tego kim byłby teraz (gdyby nie Wałęsa) > -> > > > > > rozumiem, że byłby partyjnym kacykiem nie wahającym sie przed użyci > em sił > > y > > > wobec niewinnych ludzi, to chcesz powiedzieć?:) > > > > Myślę, że to zależy od okoliczności. > > W sprzyjających warunkach byłby na pewno milusim Muminkiem! :-) > > w sprzyjających warunkach hi hi kazdy jest Muminkiem ... milusim! ;)) > > ... to może, doradzić Kaczorom&co., żeby przeczekały.... - poczekały na sprzyjające warunki? co? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kwach Muminkiem? :-) 12.06.07, 14:21 eee można długo czekać i sie nie doczekać jak np. Korwin ... Kaczory najwyrażniej wolą sami sobie te warunki stworzyć ... potem beda juz tylko milusi ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kwach Muminkiem? :-) 12.06.07, 14:32 paczula8 napisała: > eee można długo czekać i sie nie doczekać jak np. Korwin ... Kaczory > najwyrażniej wolą sami sobie te warunki stworzyć ... potem beda juz tylko > milusi ;)) > > Podziwiać zaczynam twoją wiarę.... JK-M ??? Pozwolisz, że nie będę się ni wypowiadał, ni mieszał... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kwach Muminkiem? :-) 12.06.07, 14:44 > JK-M ??? > Pozwolisz, że nie będę się ni wypowiadał, ni mieszał... :)) tak JKM właśnie:) pozwalam ... wypowiedziec się ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kwach Muminkiem? :-) 12.06.07, 14:52 paczula8 napisała: > > JK-M ??? > > Pozwolisz, że nie będę się ni wypowiadał, ni mieszał... :)) > > tak JKM właśnie:) pozwalam ... wypowiedziec się ;)) > > > Wolę nie... zapoznałem się z co poniektórymi objawieniami tego pana i ... żałuję bardzo... a nawet: BARDZO! Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kwach Muminkiem? :-) 13.06.07, 12:03 sclavus napisał: > paczula8 napisała: > > > > JK-M ??? > > > Pozwolisz, że nie będę się ni wypowiadał, ni mieszał... :)) > > > > tak JKM właśnie:) pozwalam ... wypowiedziec się ;)) > > > > Wolę nie... zapoznałem się z co poniektórymi objawieniami tego pana i ... > żałuję bardzo... a nawet: BARDZO! ??? a mógłbys jaśniej, bo nie kumam? co BARDZO? jakiś konkret prosze, rzeczowy argument, tak, żebym sie mogła do niego odnieść ... z odczuciami nie idzie dyskutować ;) a póki co: > bardzo... a nawet: BARDZO! ... tak masz racje: bardzo bardzo! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 08:55 Tym kim są teraz.NIKIM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 10:07 alistair-p napisał: > Tym kim są teraz.NIKIM !!! Myślę, że juz najwyższa pora żebyście poznali prawdę:) Lech Kaczyński jest prezydentem RP, a Jarosław premierem ... BTW 1)zanim zaczniecie zarzucać komuś nieposzanowanie autorytetów, nauczcie się sami je szanować. 2)deklarujecie chęc podjęcia działań 'zmierzających do poprawy atmosfery życia społecznego i politycznego w Polsce, w szczególności do podniesienia poziomu kultury debaty publicznej' -> udowodnijcie, że potraficie i że Wam na tym rzeczywiście zależy, bo póki co jesteście niewiarygodni ... miłego dnia wsiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 10:15 paczula8 napisała: > alistair-p napisał: > > > Tym kim są teraz.NIKIM !!! > > Myślę, że juz najwyższa pora żebyście poznali prawdę:) > Lech Kaczyński jest prezydentem RP, a Jarosław premierem ... > > BTW 1)zanim zaczniecie zarzucać komuś nieposzanowanie autorytetów, nauczcie > się sami je szanować. > 2)deklarujecie chęc podjęcia działań 'zmierzających do poprawy atmosfery życia > społecznego i politycznego w Polsce, w szczególności do podniesienia poziomu > kultury debaty publicznej' -> udowodnijcie, że potraficie i że Wam na tym > rzeczywiście zależy, bo póki co jesteście niewiarygodni ... > > miłego dnia wsiem:) > > .... rozumiem, że powinniśmy nastawiać drugi policzek... a nawet półdoopki... Czy jeszcze cóś - też ??? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 10:40 > .... rozumiem, że powinniśmy nastawiać drugi policzek... a nawet półdoopki... > Czy jeszcze cóś - też ??? Ktoś Ci zrobił krzywdę? jaką? napisz konkretnie... Odpowiedz Link Zgłoś
plus_k Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 10:49 paczula8 napisała: > > Ktoś Ci zrobił krzywdę? jaką? napisz konkretnie... > > > Uważaj Paczula, bo się poplujesz i to nawet 8 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 10:53 plus_k napisała: > paczula8 napisała: > > > > > Ktoś Ci zrobił krzywdę? jaką? napisz konkretnie... > > > > > > > Uważaj Paczula, bo się poplujesz i to nawet 8 razy. długo nie musiałam czekac na potwierdzenie moich słów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 11:04 paczula8 napisała: > > > .... rozumiem, że powinniśmy nastawiać drugi policzek... a nawet półdoopk > i... > > Czy jeszcze cóś - też ??? > > Ktoś Ci zrobił krzywdę? jaką? napisz konkretnie... Np. uzurpuje sobie prawo do mojego oświadczenia lustracyjnego, któego nie podpisałem w dobrej wierze :) Uzurpuje sobie lekceważąc Konstycucję RP. Jak mam sznować kogoś, kto Ustawy Zasadniczej nie szanuje, a powinien jako Prezydent stać na jej straży. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 14:17 hummer napisał: > paczula8 napisała: > > > > > > .... rozumiem, że powinniśmy nastawiać drugi policzek... a nawet półdoopki... > > > Czy jeszcze cóś - też ??? > > > > Ktoś Ci zrobił krzywdę? jaką? napisz konkretnie... > > Np. uzurpuje sobie prawo do mojego oświadczenia lustracyjnego, któego nie > podpisałem w dobrej wierze :) Uzurpuje sobie lekceważąc Konstycucję RP. Jak mam szno > wać kogoś, kto Ustawy Zasadniczej nie szanuje, a powinien jako Prezydent stać > na jej straży. Zdania na temat oświadczeń lustracyjnych są podzielone ... Niemcy podpisywali oświadczenia i jakoś nikomu do głowy nie przyszło, że złamano w ten sposób prawa człowieka ... ale to inny temat ... Wracając do 'krzywdy', dlaczego uważasz, że Prezydent nie szanuje Konstytucji? Ustawa lustracyjna została uchwalona przez Sejm (demokratycznie wybrany), jej zgodnośc z Konstytucją została zakwestionowana przez SLD , sprawę zbadał TK i wydał wyrok ... Prezydent wyrok uszanował, więc o co chodzi? Pytanie które mnie nurtuje brzmi, kto skontroluje TK? ... który jak sie okazało ma największa władze w państwie, a jego członkowie są przeciez wybierani z politycznego klucza ... ale to również temat na inna dyskusję:) BTW zupełnie inaczej sprawa wygladała pamiętnej nocy 4 czerwca'92 -> rząd Olszewskiego został odwołany - w trybie nagłym - w trakcie realizacji uchwalonej przez Sejm Ustawy Lustracyjnej ... na straży czego(?!) stał wówczas prezydent Wałęsa? bo chyba nie na strazy demokracji? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 14:42 paczula8 napisała: > Pytanie które mnie nurtuje brzmi, kto skontroluje TK? ... który jak sie okazało ma największa władze w państwie, a jego członkowie są przeciez wybierani z politycznego klucza ... ale to również temat na inna dyskusję:) > > > BTW zupełnie inaczej sprawa wygladała pamiętnej nocy 4 czerwca'92 -> rząd > Olszewskiego został odwołany - w trybie nagłym - w trakcie realizacji > uchwalonej przez Sejm Ustawy Lustracyjnej ... na straży czego(?!) stał wówczas prezydent Wałęsa? bo chyba nie na strazy demokracji? > > pozdrawiam:) > ad1. TK nie ma żadnej władzy! - nie może zrobić niczego na własną rękę... niechby jakakolwiek uchwalona ustawa, dla największego z możliwych analfabetów, była bublem, widocznym gołym okiem... - TK nie może zrobić nic, dopóty, dopóki ktoś nie zgłosi doń takiego wniosku... BTW - cosik mi się zdaje, że kandydatów z klucza politycznego, zaczęła zglaszać PiSokoalicja.... (może się mylę) ad2. trzebaby jeszcze zwrocić uwagę na fakt, kto i jak realizował tę "ustawę lustracyjną".... jak dla mnie, to była próba przewrotu w wykonaniu Macierewicza i Kaczyńskiego - Olszewski był zbyt nieudolnym misiem.... czemu wyraz dawał sam Jarosław... Bym dodał: dzięki Wałęsie, Polska nie straciła wtedy nic z kapitału zaufania i sympatii, jakimi obdarzał ją świat.... - ale to moje zdanie (choć, wiem na pewno - nie tylko moje) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 13.06.07, 12:27 > Bym dodał: dzięki Wałęsie, Polska nie straciła wtedy nic z kapitału zaufania i > sympatii, jakimi obdarzał ją świat.... tego nie rozumiem ... kto nas obdarzył zaufaniem i dlaczego go nie straciliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 13.06.07, 15:15 paczula8 napisała: > > Bym dodał: dzięki Wałęsie, Polska nie straciła wtedy nic z kapitału zaufa > nia > i > > sympatii, jakimi obdarzał ją świat.... > > tego nie rozumiem ... kto nas obdarzył zaufaniem i dlaczego go nie straciliśmy? > Och.... Jeszcze chwila, a doprowadzisz do tego, że będę miał zajady... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 13.06.07, 20:47 sclavus napisał: > paczula8 napisała: > > > > Bym dodał: dzięki Wałęsie, Polska nie straciła wtedy nic z kapitału > zaufania i > > > sympatii, jakimi obdarzał ją świat.... > > > > tego nie rozumiem ... kto nas obdarzył zaufaniem i dlaczego go nie > straciliśmy? > > > > Och.... > Jeszcze chwila, a doprowadzisz do tego, że będę miał zajady... :)) pośmiałes sie? to teraz odpowiedz na moje pytanie ... chyba potrafisz?:) tylko prosze o konkrety, a nie jakies frazesy ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 14:46 paczula8 napisała: > hummer napisał: > > > paczula8 napisała: > > > > > > > > > .... rozumiem, że powinniśmy nastawiać drugi policzek... a na > wet > półdoopki... > > > > Czy jeszcze cóś - też ??? > > > > > > Ktoś Ci zrobił krzywdę? jaką? napisz konkretnie... > > > > Np. uzurpuje sobie prawo do mojego oświadczenia lustracyjnego, któego nie > > > podpisałem w dobrej wierze :) Uzurpuje sobie lekceważąc Konstycucję RP. J > ak > mam szno > > wać kogoś, kto Ustawy Zasadniczej nie szanuje, a powinien jako Prezydent > stać > > na jej straży. > > Zdania na temat oświadczeń lustracyjnych są podzielone ... Niemcy podpisywali > oświadczenia i jakoś nikomu do głowy nie przyszło, że złamano w ten sposób > prawa człowieka ... ale to inny temat ... To nie inny temat. Tam prócz pokuratorów był jeszcze sąd i adwokaci. Ilu adwokatów jest w IPN? Poza tym ichnia lustracja zgodna była z konstytucją. Nasza wygląda tak. Wciągam ciebie na listę dziwek. Lista dziwek jest dostępna w internecie. Wytaczasz mi proces, który wygrywasz oczywiście. I co z tego, skoro zgodnie z ustawą dalej figurujesz na liście dziwek ku uciesze całej twojej rodziny do 50 pokolenia. Czy winą TK jest to, że zakwestionował taką ustawę podpisaną przez profesora prawa socjalistycznego Lecha Aleksandra Kaczyńskiego? > Pytanie które mnie nurtuje brzmi, kto skontroluje TK? ... który jak sie okazało Można tworzyć twory TKTK (trybunał kontroli trybynału konstytucyjnego) a następnie TKTKTKTK, TKTKTKTKTKTK, TKTKTKTKTKTKTKTK, TKTKTKTKTKTKTKTK, (TK)n :) Inna parnoja. Praca naukowa. Na świecie przyjmuje się, że językiem oficjalnym jest angielski. Ale nie w IV RP. By rozliczyć projekt naukowy, siedze teraz i tłumaczę swoje prace na polski :) Tak by urzędnik IV RP zrozumiał. Napisanie kilkuset stron maszynopisu zajmie mi jakiś miesiąc. Ku chwale ojczyzny. Przez ten miesiąc zamienie się w tłumacza - to zmarnowany miesiąc dla nas wszystkich. Bogate państwo z tej IV RP skoro tak szasta lasami i pieniędzmi podatników. :) Nie jestem rozliczany z osiągnięć tylko z tłumaczeń! Niech IV RP dalej tropi upiory przeszłości! Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Widzę, że zrozumialaś :) 13.06.07, 10:47 hummer napisał: > Wciągam ciebie na listę dziwek. Lista dziwek jest dostępna w internecie. Wytacz > asz mi proces, który wygrywasz oczywiście. I co z tego, skoro zgodnie z ustawą > dalej figurujesz na liście dziwek ku uciesze całej twojej rodziny do 50 pokolen > ia. Czy winą TK jest to, że zakwestionował taką ustawę podpisaną przez profesor > a prawa socjalistycznego Lecha Aleksandra Kaczyńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Widzę, że zrozumialaś :) 13.06.07, 11:06 zara ... nie pali sie (czyt. mam tez inne sprawy do zrobienia):) ale odpowiem, bój się ;D Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Czego tu się bać 13.06.07, 11:25 paczula8 napisała: > zara ... nie pali sie (czyt. mam tez inne sprawy do zrobienia):) > ale odpowiem, bój się ;D W IV RP to Ty masz dowieść, że nie jesteś a nie ja, że jesteś. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 13.06.07, 11:49 > To nie inny temat. Tam prócz pokuratorów był jeszcze sąd i adwokaci. Ilu > adwokatów jest w IPN? Poza tym ichnia lustracja zgodna była z konstytucją. Hummer, na temat lustracji w Niemczech pisałam swego czasu na forum Społeczeństwo, teraz pozwole sobie przepisac fragmenty: „Podstawą działania Urzędu [Gaucka – ja] jest ustawa Bundestagu z grudnia 1991 roku [...] Ustawa opierała się na czterech podstawowych zasadach, sformułowanych jeszcze w 1990 roku: – każdy ma prawo wglądu w dokumenty, jakie „Stasi” zakładała wobec jego osoby; wiedza, jaką dysponowała „Stasi” na temat obywateli, ma byç w ten sposób niejako zwrócona obywatelom oraz zneutralizowana (jako potencjalne „źródło np. szantażu przez byłych pracowników „Stasi”); – akta „Stasi” są dostępne dla prokuratur i sądów,prowadząch formalno-prawne obrachunki z systemem NRD-owskim i ludźmi za ten system odpowiedzialnymi, w tym także do procedur rehabilitacyjnych; – akta „Stasi” są dostępne do prowadzenia procedur sprawdzających przeszłość pracowników sektora publicznego, parlamentarzystów oraz inne osoby piastujące wysokie funkcje polityczne lub w życiu publicznym pod kątem ich ewentualnej współpracy ze „Stasi” (bądź pracy w „Stasi”); – akta są dostąpne dla badań historycznych, co ma pomóc w kształtowaniu się świadomości zbiorowej oraz pamięci zbiorowej.[...]” [...] „Procedura polegała na tym, że dana osoba składała swemu pracodawcy (parlamentarzysta – stosownemu gremium parlamentarnemu) oświadczenie, czy była tajnym współpracownikiem albo etatowym pracownikiem „Stasi”. [...] Urzad Gaucka, na wniosek pracodawcy, weryfikowal prawdziwosc oswiadczenia lustracujnego. - podsumowując: w byłej NRD zlustrowano wszystko i wszystkich bardzo dokładnie, postkomunistów odsunieto od władzy, a zbrodniarzy postawiono przed sądem ... a u nas co? ... u nas wielka amnezja trwa! > Nasza wygląda tak. > > Wciągam ciebie na listę dziwek. Lista dziwek jest dostępna w internecie. > Wytaczasz mi proces, który wygrywasz oczywiście. I co z tego, skoro zgodnie z > ustawą dalej figurujesz na liście dziwek ku uciesze całej twojej rodziny do > 50 pokolenia. Wciągasz mnie na liste dziwek, no cóz , to przykre, ale nie mam z tym problemów ... jeśli sie żyje w państwie dziwek, trudno sie dziwić, że ktoś może nas posądzic o to samo ... do odróznieniu dziwki od nie-dziwki potrzebna jest lustracja, rozumiesz? bez lustracji wszyscy jesteśmy dziwkami!!! nie mówiąc o tym, że prawdziwą dziwkę mozna łatwo szantażować ... a wtedy robi sie naprawde niebezpiecznie. Ja w kazdym razie sytuacje rozumiem, a ponieważ dziwką nie jestem (zresztą nie bardzo mogłabym nia być, ale to nieistotne) nie mam z tym problemu... a Ty?:) > > Pytanie które mnie nurtuje brzmi, kto skontroluje TK? ... > > Można tworzyć twory TKTK (trybunał kontroli trybynału konstytucyjnego) a > następnie TKTKTKTK, TKTKTKTKTKTK, T Nie jestem za tworzeniem tworów, ale nie nalezy zapominac o tym , że w skład TK wchodzą ludzie z całym bagażem doświadczeń i poglądów ... > Inna parnoja. Praca naukowa. Na świecie przyjmuje się, że językiem oficjalnym > jest angielski. Ale nie w IV RP. By rozliczyć > projekt naukowy, siedze teraz i tłumaczę swoje prace na polski :) Tak by > urzędnik IV RP zrozumiał. Napisanie kilkuset stron > maszynopisu zajmie mi jakiś miesiąc. Ku chwale ojczyzny. Przez ten miesiąc > zamienie się w tłumacza - to zmarnowany miesiąc dla nas > wszystkich. współczuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 13.06.07, 11:54 > (zresztą nie > bardzo mogłabym nia być, ale to nieistotne) pisze 'dziwka', myślę TW ... ale to chyba jasne ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Jak wygląda to po polsku pisałem ale nie dotarło 13.06.07, 12:10 paczula8 napisała: > – każdy ma prawo wglądu w dokumenty, jakie „Stasi” zakładała > wobec jego osoby; Miodek do dokumentów dostępu nie ma choć dotyczą jego osby. Ma je ponoć za to Lustrator Grzegorz Braun i to do do zbioru zastrzeżonego. Podbnie z Wielgusem. Krzyczono krzyczono - sam zainteresowany akt nie widział. > wiedza, jaką dysponowała „Stasi” na temat obywateli, ma byç w ten s > posób > niejako zwrócona obywatelom oraz zneutralizowana (jako potencjalne „źródł > o np. > szantażu przez byłych pracowników „Stasi”); > – akta „Stasi” są dostępne dla prokuratur i sądów,prowadząch > formalno-prawne > obrachunki z systemem NRD-owskim i ludźmi za ten system odpowiedzialnymi, > w tym także do procedur rehabilitacyjnych; > – akta „Stasi” są dostępne do prowadzenia procedur sprawdzają > cych przeszłość > pracowników sektora publicznego, parlamentarzystów oraz inne osoby piastujące > wysokie funkcje polityczne lub w życiu publicznym pod kątem ich ewentualnej > współpracy ze „Stasi” (bądź pracy w „Stasi”); > – akta są dostąpne dla badań historycznych, co ma pomóc w kształtowaniu s > ię > świadomości zbiorowej oraz pamięci zbiorowej.[...]” > [...] > „Procedura polegała na tym, że dana osoba składała swemu pracodawcy > (parlamentarzysta – stosownemu gremium parlamentarnemu) oświadczenie, > czy była tajnym współpracownikiem albo etatowym pracownikiem „Stasi” > ;. > [...] > Urzad Gaucka, na wniosek pracodawcy, weryfikowal > prawdziwosc oswiadczenia lustracujnego. > > > - podsumowując: w byłej NRD zlustrowano wszystko i wszystkich bardzo dokładnie, > > postkomunistów odsunieto od władzy, a zbrodniarzy postawiono przed sądem ... a > u nas co? ... u nas wielka amnezja trwa! W Niemczech po wyroku sądu oczyszcza się oskarżonego. W Polsce ustawa nie dawała mu prawa do oczyszczenia choćby miał na nazwisko Jezus Chrystus. Wystarczyło doniesienie sugestia Judasza - Brauna. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Ty mi nie pisz co dotarło, a co nie dotarło ... 13.06.07, 12:24 tylko powiedz dlaczego w PL nie przeprowadzono lustracji na poczatku lat 90? Dlaczego inne (wiekszość) postsowieckie kraje mogły to zrobic , a my nie? Jakie siły wstrzymały lustracje na tyle lat? > > – każdy ma prawo wglądu w dokumenty, jakie „Stasi” zakładała > > wobec jego osoby; > > Miodek do dokumentów dostępu nie ma choć dotyczą jego osby. Ma je ponoć za to > Lustrator Grzegorz Braun i to do do zbioru zastrzeżonego. Herbert też nie miał ... i 'niektórym kręgom' to jakos nie przeszkadzało ... ale nieważne, ważne jest to, że wyrok TK sprowadził lustracje do poczatku, czyli własnie do przecieków... Tobie to nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Ty mi nie pisz co dotarło, a co nie dotarło . 13.06.07, 12:42 paczula8 napisała: > tylko powiedz dlaczego w PL nie przeprowadzono lustracji na poczatku lat 90? > Dlaczego inne (wiekszość) postsowieckie kraje mogły to zrobic , a my nie? > Jakie siły wstrzymały lustracje na tyle lat? Sądząc po Konkordacie w przeciwieństwie do NRD wartości chrześcijańskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Ty mi nie pisz co dotarło, a co nie dotarło . 13.06.07, 15:14 paczula8 napisała: > tylko powiedz dlaczego w PL nie przeprowadzono lustracji na poczatku lat 90? > Dlaczego inne (wiekszość) postsowieckie kraje mogły to zrobic , a my nie? > Jakie siły wstrzymały lustracje na tyle lat? > > > > – każdy ma prawo wglądu w dokumenty, jakie „Stasi” > ; zakładała > > > wobec jego osoby; > > > > Miodek do dokumentów dostępu nie ma choć dotyczą jego osby. Ma je ponoć z > a to > > Lustrator Grzegorz Braun i to do do zbioru zastrzeżonego. > > Herbert też nie miał ... i 'niektórym kręgom' to jakos nie przeszkadzało ... > ale nieważne, ważne jest to, że wyrok TK sprowadził lustracje do poczatku, > czyli własnie do przecieków... Tobie to nie przeszkadza? > > Pozwolę sobie wtrącić się.... Tak się dziwnie złożyło, że do lustracji - i to właśnie na początku lat dziewięćdziesiątych - dorwali się genetyczni patrioci, z Kaczyńskim i Macierewiczem na czele... Przy czym nie o lustrację im chodziło a o zdyskredytowanie całego szeregu osób. I nieważne, czy były fakty czy nie - fałszowano... Gdyby nie nieudolność Olszewskiego, pewnie by się im udało. Gdyby się udało - nie chciałbym oglądać dzisiejszej Polski... Podejrzewam również, że pośród przeróżnych ustaleń przy Okrągłym Stole, pozwalającym w zwykły, ludzki sposób, zakończyć okres Polski totalitarnej (przedewszystkim bez rozlewu krwi), były ustalenia pozwalające żyć "górce" totalitarnej... coś w rodzaju kreski (na pewno nie tej, o której mówił Mazowiecki!)... Podejrzewam również, że Kaczyński i całe PC nie mieli najmniejszego zamiaru dotrzymywać tych ustaleń.... Dołóż do tego kościół, w którym roiło się od kapusiów na każdym poziomie a będziesz wiedziała dlaczego nie było lustracji... Nie bez kozery, jest też traktowanie lustracji jako sposobu na opozycję - to już jednak inna historia... Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Ty mi nie pisz co dotarło, a co nie dotarło . 13.06.07, 20:27 > Podejrzewam również, że pośród przeróżnych ustaleń przy Okrągłym Stole, > pozwalającym w zwykły, ludzki sposób, zakończyć okres Polski totalitarnej > (przedewszystkim bez rozlewu krwi), były ustalenia pozwalające żyć "górce" > totalitarnej... Sclavi nie wiem, czy dobrze zrozumiałam ... piszesz, że miedzy opozycją a ówczesna władzą została zawarta umowa ... > Podejrzewam również, że Kaczyński i całe PC nie mieli > najmniejszego zamiaru dotrzymywać tych ustaleń.... ... a Maciarewicz, Olszewski , Kaczyński et consortes jej (tej umowie) zagrażali? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer A nie? Popatrz na Polskę sprzed lat 14.06.07, 09:07 paczula8 napisała: > ... a Maciarewicz, Olszewski , Kaczyński et consortes jej (tej umowie) > zagrażali? Nie było Konstytucji. Prawo można było dowolnie zmieniać pod panujących nam mścicieli. Polska nie byla w UE. Kraj się rodził po okresie PRLu. Demokracja nie była jeszcze okopana w duszach Polaków. Dlatego tak ich to boli. Wtedy mogli zrobić co chcieli ale się im nie udało. Teraz mogą tylko zaprezentować się jacy są i umrzeć za pierwiastek. PS. Tak czy okazji jakiego stopnia? 7 i więcej dawałby nam siłę równą Chinom :) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Pierwiastek, czyli popatrz na Polskę przyszłości 14.06.07, 10:44 hummer: > Teraz mogą tylko zaprezentować się jacy są i umrzeć za pierwiastek. [...] > Tak czy okazji jakiego stopnia? 7 i więcej dawałby nam siłę równą Chinom :) Kwadratowy też da się wykorzystać twórczo. Tylko trzeba się pozbyć zabobonu o konieczności trzymania kraju w jednym kawałku. Obecnie pierwiastek kwadratowy z Niemiec wynosi jakieś 9 tysięcy a pierwiastek kwadratowy z Polski wynosi trochę ponad 6 tysięcy. Ale gdybyśmy dokonali podziału Polski na, powiedzmy, 9 części po 4 miliony mieszkańców, to nasz sumaryczny pierwiastek będzie wynosił 9 * sqrt(4 miliony) == 18 tysięcy Dwukrotne Niemcy! Pierwiastek kwadratowy jest funkcją wypukłą: suma pierwiastków jest większa niż pierwiastek z sumy. Wobec tego formalne poprowadzenie na papierze jakiejś nowej graniczki państwowej bez zmiany czegokolwiek w terenie spowoduje zwiększenie naszej sumarycznej mocy pierwiastkowej. Ale gdybyśmy jednak chcieli dostosować granice w terenie do granic na papierze, to korzyść byłaby jeszcze większa: nareszcie Warszawa z całą jej politycją pozostałaby w innym państwie niż większość Polski. Wydalibyśmy jakieś antyimigracyjne prawa uniemożliwiające Kaczorom powrót na Pomorze i PiS przestałby być naszym problemem. Ech, marzenie... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Ty mi nie pisz co dotarło, a co nie dotarło . 14.06.07, 13:19 paczula8 napisała: > > Podejrzewam również, że pośród przeróżnych ustaleń przy Okrągłym Stole, > > pozwalającym w zwykły, ludzki sposób, zakończyć okres Polski totalitarnej > > > (przedewszystkim bez rozlewu krwi), były ustalenia pozwalające żyć "górce > " > > totalitarnej... > > Sclavi nie wiem, czy dobrze zrozumiałam ... piszesz, że miedzy opozycją a > ówczesna władzą została zawarta umowa ... > > > Podejrzewam również, że Kaczyński i całe PC nie mieli > > najmniejszego zamiaru dotrzymywać tych ustaleń.... > > ... a Maciarewicz, Olszewski , Kaczyński et consortes jej (tej umowie) > zagrażali? > > Właśnie!!! Nie od dzisiaj, "ta strona" politycznej sceny, krzyczy o zdradzie narodowej przy tymże okrągłym stole (przeoczyłbym cóś?) Poza tym, chyba dobrze rozumiem, że Okrągły Stół był "kompromisem" między stronami a nie "kapitulacją" (nawe nie warunkową) strony rządowej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 11:47 paczula8 napisała: > > > .... rozumiem, że powinniśmy nastawiać drugi policzek... a nawet półdoopk > i... > > Czy jeszcze cóś - też ??? > > Ktoś Ci zrobił krzywdę? jaką? napisz konkretnie... > > > Masz kota ?? Musisz uważać - we łbie mu się strasznie zakołuje... od tego odwracania - ogonem... PeeS - zanm już jednego kogoś, kto w przecudownie identyczny sposób... odwraca kota ogonem... ale on ma innego nicka... :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 14:37 sclavus napisał: > paczula8 napisała: > > > > > > .... rozumiem, że powinniśmy nastawiać drugi policzek... a nawet półdoopk > > i... > > > Czy jeszcze cóś - też ??? > > > > Ktoś Ci zrobił krzywdę? jaką? napisz konkretnie... > > > > > > > > Masz kota ?? > Musisz uważać - we łbie mu się strasznie zakołuje... od tego odwracania - > ogonem... > PeeS - zanm już jednego kogoś, kto w przecudownie identyczny sposób... odwraca > kota ogonem... > ale on ma innego nicka... :) ja nie odwracam, tylko PRZYWRACAM :) przywracam słowom i zdarzeniom własciwe znaczenie , innymi słowy odkręcam to co zakrecone :D ... kota mam, a nawet psa ... chciałbys jeszcze cos wiedziec o mnie ? a informacją, że znasz kogoś, kto 'w przecudownie identyczny sposób...' mnie zmartwiłes ... zyłam w przekonaniu , ze jestem wyjatkowa... ;) a wracając do tematu ... z tego co napisałes zrozumałam, że czujesz się jakby ktos Ci dał w twarz, tak? znam to uczucie ... miałam tak w momencie kiedy postkomuniści doszli do władzy ... tylko, że ulubiona przeze mnie - wtedy jeszcze - GW nawoływała do poszanowania prawa. O szacunku dla prawa mówili tez Geremek, Mazowiecki i inni , czyli dokładnie ci, którzy ostatnio nawoływali do nieposłuszeństwa ... 'popatrz jak w życiu wszystko sie zmienia, cos jest a później tego nie ma...' ;) no chyba że pisząc o 'policzku' miałes na myśli coś zupełnie innego ... w takim razie co? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 12.06.07, 14:51 paczula8 napisała: > sclavus napisał: > > > paczula8 napisała: > > > > > > > > > .... rozumiem, że powinniśmy nastawiać drugi policzek... a na > wet półdoopk > > > i... > > > > Czy jeszcze cóś - też ??? > > > > > > Ktoś Ci zrobił krzywdę? jaką? napisz konkretnie... > > > > > > > > > > > > > Masz kota ?? > > Musisz uważać - we łbie mu się strasznie zakołuje... od tego odwracania - > > > ogonem... > > PeeS - zanm już jednego kogoś, kto w przecudownie identyczny sposób... > odwraca > > kota ogonem... > > ale on ma innego nicka... :) > > ja nie odwracam, tylko PRZYWRACAM :) przywracam słowom i zdarzeniom własciwe > znaczenie , innymi słowy odkręcam to co zakrecone :D ... kota mam, a nawet > psa ... chciałbys jeszcze cos wiedziec o mnie ? > a informacją, że znasz kogoś, kto 'w przecudownie identyczny sposób...' mnie > zmartwiłes ... zyłam w przekonaniu , ze jestem wyjatkowa... ;) > > a wracając do tematu ... z tego co napisałes zrozumałam, że czujesz się > jakby ktos Ci dał w twarz, tak? znam to uczucie ... miałam tak w momencie kiedy > > postkomuniści doszli do władzy ... tylko, że ulubiona przeze mnie - wtedy > jeszcze - GW nawoływała do poszanowania prawa. O szacunku dla prawa mówili tez > > Geremek, Mazowiecki i inni , czyli dokładnie ci, którzy ostatnio nawoływali do > > nieposłuszeństwa ... 'popatrz jak w życiu wszystko sie zmienia, cos jest a > później tego nie ma...' ;) > > > no chyba że pisząc o 'policzku' miałes na myśli coś zupełnie innego ... w takim > > razie co? > > > > tego co napisałes zrozumałam, że czujesz się > jakby ktos Ci dał w twarz, tak? znam to uczucie ... Wyciągasz sobie (mam nadzieję, że na własny użytek), (zbyt) daleko idące wnioski... > informacją, że znasz kogoś, kto 'w przecudownie identyczny sposób...' mnie > zmartwiłes ... zyłam w przekonaniu , ze jestem wyjatkowa... ;) polecam "t-800" :) Poza wszystkim innym, szafujesz słowem "postkomuniści"... ja akurat jestem z tych, którzy nie wierzą, że w Polsce - szczególnie po '56 - byli komuniści... Logicznie zatem, skoro nie było komunistow - nie może być postkomunistów... :) Z drugiej zaś, jeżeli przyjmiemy, że całe społeczeństwo po transformacji jest społeczeństwem postkomunistycznym, to Kaczory z resztą ferajny też! Twierdzę, że Kaczory bardziej niż inni (taka sobie teza) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 13.06.07, 12:14 > Wyciągasz sobie (mam nadzieję, że na własny użytek), (zbyt) daleko idące > wnioski... e tam na mój, a po cóż mi one, gdybym nie mogła sie nimi podzielic z Tobą;) BTW czyżbyś nie pisał niczego o 'policzku'? > > informacją, że znasz kogoś, kto 'w przecudownie identyczny sposób...' mnie > > zmartwiłes ... zyłam w przekonaniu , ze jestem wyjatkowa... ;) > > polecam "t-800" :) dziękuję, poczytam ... a póki co, macham do T-800 raczką z kontrrewolucyjnym pozdrowieniem ;)) > Poza wszystkim innym, szafujesz słowem "postkomuniści"... ja akurat jestem z > tych, którzy nie wierzą, że w Polsce - szczególnie po '56 - byli komuniści... > Logicznie zatem, skoro nie było komunistow - nie może być postkomunistów... :) musze powiedzieć, ze nie rozumiem Twojego uporu w twierdzeniu, że po 56r nie było w Pl komunistów? znaczy co sie z nimi stało? a może twierdzisz również, że w Polsce nie było totalitaryzmu? > Z drugiej zaś, jeżeli przyjmiemy, że całe społeczeństwo po transformacji jest > społeczeństwem postkomunistycznym, to Kaczory z resztą ferajny też! > Twierdzę, że Kaczory bardziej niż inni (taka sobie teza) :)) Owszem jako całośc jesteśmy społeczeństwem postkomunistycznym, co wcale nie oznacza, że wszyscy jesteśmy postkomunistami. Kaczory nie są (to moja teza :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 13.06.07, 15:02 paczula8 napisała: > > musze powiedzieć, ze nie rozumiem Twojego uporu w twierdzeniu, że po 56r nie > było w Pl komunistów? znaczy co sie z nimi stało? a może twierdzisz również, > że w Polsce nie było totalitaryzmu? > > > > Z drugiej zaś, jeżeli przyjmiemy, że całe społeczeństwo po transformacji > jest > > społeczeństwem postkomunistycznym, to Kaczory z resztą ferajny też! > > Twierdzę, że Kaczory bardziej niż inni (taka sobie teza) :)) > > Owszem jako całośc jesteśmy społeczeństwem postkomunistycznym, co wcale nie > oznacza, że wszyscy jesteśmy postkomunistami. Kaczory nie są (to moja teza :)) > > > Żaden upór.... - że nie było komunistów, nie znaczy wcale, że neguję totalitaryzm... a to nie to samo...Nie jestem pewien, ale zaryzykuję - przed'56 też nie było a jeśli - to mocno farbowani.... Co zaś do Kaczorów... to oni bardziej niż ktokolwiek inni... Ich nienawiść do "komunizmu" i sposób jej eksponowanai świadczy o głębokim postkomunizmie - moja teza.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 13.06.07, 20:42 sclavus napisał: > paczula8 napisała: > > > > > musze powiedzieć, ze nie rozumiem Twojego uporu w twierdzeniu, że po 56r > nie > > było w Pl komunistów? znaczy co sie z nimi stało? a może twierdzisz równ > ież, > > że w Polsce nie było totalitaryzmu? > > > > > > > Z drugiej zaś, jeżeli przyjmiemy, że całe społeczeństwo po transfor > macji > > jest > > > społeczeństwem postkomunistycznym, to Kaczory z resztą ferajny też! > > > Twierdzę, że Kaczory bardziej niż inni (taka sobie teza) :)) > > > > Owszem jako całośc jesteśmy społeczeństwem postkomunistycznym, co wcale > nie > > oznacza, że wszyscy jesteśmy postkomunistami. Kaczory nie są (to moja tez > a :)) > > > > > > > > Żaden upór.... - że nie było komunistów, nie znaczy wcale, że neguję > totalitaryzm... a to nie to samo...Nie jestem pewien, ale zaryzykuję - > przed'56 też nie było a jeśli - to mocno farbowani.... Były zbrodnie, był totalitaryzm ... komunistów nie było. Któż więc odpowiada za zbrodnie i za wprowadzenie (podtrzymywanie) ustroju totalitarnego? Socjaliści? > Co zaś do Kaczorów... to oni bardziej niż ktokolwiek inni... > Ich nienawiść do "komunizmu" i sposób jej eksponowanai świadczy o głębokim > postkomunizmie - moja teza.. :) Komunistów nie było... ale Kaczory sa postkomunistami bardziej niz ktokolwiek inny... niezłe... A z ta nienawiścią , to nieprawda ... dałeś sobie ją wmówić i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kim byliby Kaczyńscy gdyby nie Wałęsa 14.06.07, 13:01 paczula8 napisała: > sclavus napisał: > > > Żaden upór.... - że nie było komunistów, nie znaczy wcale, że neguję > > totalitaryzm... a to nie to samo...Nie jestem pewien, ale zaryzykuję - > > przed'56 też nie było a jeśli - to mocno farbowani.... > > Były zbrodnie, był totalitaryzm ... komunistów nie było. Któż więc odpowiada za zbrodnie i za wprowadzenie (podtrzymywanie) ustroju totalitarnego? Socjaliści? ---> po co doklejać etykietkę ?? Wszystkie opcje i na przestrzeni wieków popełniły takie zbrodnie.... Ci, ktorzy popełniali je w latach 44-53 w Polsce, mówili o sobie "komuniści budujący socjalizm"... jest przypadek losowy - gdyby w Rosji w tym momencie był/żył terror prawicowy, w Polsce byliby z podobną etykietą, choć może ci sami - nawet! > > Co zaś do Kaczorów... to oni bardziej niż ktokolwiek inni... > > Ich nienawiść do "komunizmu" i sposób jej eksponowanai świadczy o głębokim > > postkomunizmie - moja teza.. :) > > Komunistów nie było... ale Kaczory sa postkomunistami bardziej niz ktokolwiek > inny... niezłe... ---> to ja twierdzę, że nie było komunizmu ani komunistów... Kaczory odwrotnie; twierdzą, że był i byli... siłą rzeczy zatem, są owocem tego a więc postkomunistami PeeS - miałem okazję obejrzeć - a ty nie będziesz jej miała - dokumentarny film "Citizens K.". Wątpię bardzo, żeby był kiedykolwiek wyemitowany w Polsce... Pokazuje "zycie i działalność" braci.... Oni zaczęli "walczyć" ledwie oderwali się od cycka (o cycek też walczyli, jak zdołała to wyeksponować ich mamusia... > A z ta nienawiścią , to nieprawda ... dałeś sobie ją wmówić i tyle. Niczego sobie nie wmawiałem - to widać na każdym kroku... :) Może spróbuj szerzej otworzyć oczka i ... nastawić oba uszka - nie tylko jedno.. Odpowiedz Link Zgłoś