Dodaj do ulubionych

Jako potencjalny pacjent, chcialbym

02.07.07, 03:22
poznac liste lekarzy lamiacych przysiege Hipokratesa. Stracilem do nich
zaufanie. Mam nadzieje, ze GW opublikuje taka liste:)
Obserwuj wątek
    • euro.pa zrob ich zdjecia 02.07.07, 03:31
      • czapka-nie-widka zdjecia mile widziane 02.07.07, 04:02
        • 440417mz Re: zdjecia mile widziane 02.07.07, 09:39
          Dla mnie kryterium które pozwoli ufnie oddać się pod opiekę lekarzy w razie
          choroby jest,aby byli wyżsi od dwóch karłów!Niby żądam niewiele,ale po
          działalności dwóch krótkich,wiem że wyżsi od nich będą zawsze lepsi.
          • czapka-nie-widka Re: zdjecia mile widziane 02.07.07, 15:21
            no to najlepiej wybiez sie na jakis mecz koszykowki
    • wlodekbar Re: Jako potencjalny pacjent, chcialbym 02.07.07, 03:32
      Generalnie mam sentyment dla lekarzy.
      Jednak ostatnimi czasy stykam się nierzadko z tym, że ją łamią.
      Nazwiska moich "faworytów" niewykluczone będą podane do publicznej wiadomości.
    • dr_schab ...by lekarze zajmowali się leczeniem, a nie... 02.07.07, 06:16
      ...bezsensownym wypełnianiem papierków...

W cywilizowanym świecie wszystkie pesele (i inne duperele) ściąga się w sekundę
      z chipowej karty; Sośnierz na Śląsku zrobił pierwszy krok w tym kierunku - co z
      kolejnymi ?...
      • jola_iza Re: ...by lekarze zajmowali się leczeniem, a nie. 02.07.07, 06:22
        dr_schab napisał:

> ...bezsensownym wypełnianiem papierków...

> Też bym tak chciała. U nas to chyba niemożliwe
      • dziwny_gosc Re: ...by lekarze zajmowali się leczeniem, a nie. 02.07.07, 06:26
        To może zanim doszlusujemy do tego cywilizowanego świata, można zatrudnić
        dodatkowych ludzi do wpisywanie peseli. Bezrobocie od razu zrobi się najmniejsze
        w Europie a panowie doktorzy i panie doktorki nie będą musiały się tak
        przemęczać wpisując te pesele. Tyle cyferek to się może głowa rozboleć od tego,
        nerwy mogą wysiąść, ręka rozboleć. Nic dziwnego, że strajkują, w tych warunkach
        pracować się nie da.
        • dr_schab Re: doktorki nie będą musiały się tak przemęczać 02.07.07, 07:12
          Ironia nie na miejscu - w innych krajach dokładnie tak to wygląda.

I nie chodzi tam o walkę z bezrobociem czy unikanie przemęczenia "doktorek"; po
          prostu czas pracy wykształconego lekarza jest tam zbyt cenny (bo realnie
          wyceniany), by go marnować na pierdoły...
          • dziwny_gosc Re: doktorki nie będą musiały się tak przemęczać 02.07.07, 07:32
            Jakoś nie słyszałem żeby lekarze domagali się jakichś usprawnień w służbie zdrowia.
            Z drugiej strony ile sekund zajmuje wpisanie peselu (tzn. przepisanie z
            książeczki RUM-owskiej czy jak się tam to cholerstwo nazywa) średnio gramotnej
            osobie? Powiedzmy, że 5 sek. (to raczej niewyśrubowana norma), czyli w ciągu
            godziny lekarz może wpisać ok. 700 peseli, tylu pacjentów to lekarz specjalista
            raczej nie przyjmie w ciągu całego miesiąca, no ale niech będzie. Godzina pracy
            lekarza to powiedzmy 100zl, rocznie zatem wpisywanie peseli kosztuje jakieś
            1200zl. Moim zdaniem zawyżony szacunek, ale niech zostanie. Czy opłaca się więc
            budować system informatyczny do wpisywania peseli? komputer z oprogramowaniem
            (trzeba by to oprogramowanie dopiero napisać) to kilka tysięcy. Trzeba ten
            komputer i drukarkę serwisować, uzupełniać materiały eksploatacyjne, to są
            dodatkowe koszty. No i oczywiście ktoś będzie musiał najpierw wklepać te
            wszystkie pesele do bazy, znowu koszty. No ale nowoczesność kosztuje, to jasne.
            • dr_schab Re: Jakoś nie słyszałem 02.07.07, 07:41
              Umyj uszy - może usłyszysz.

A Twoje uwagi o komputerach wielce zajmujące - według tej "logiki" nie tylko
              lekarze, ale w ogóle wszyscy powinni pracować jak za króla Ćwieczka (no bo
              jakże to wszystko może się opłacać ?...;P)
              • dziwny_gosc Re: Jakoś nie słyszałem 02.07.07, 08:12
                No to może mi wskażesz postulat w którym lekarze domagają się komputeryzacji
                wypisywania recept, czy choć ogólnie usprawnień w organizacji pracy. Nie
                wykluczam, że jest taki, ale jakoś media go zatajają.
                Rozumiem, że jak chcesz zostawić żonie kartkę na lodówce z napisanymi kilkoma
                słowami, to lecisz do komputera, uruchamiasz sprzęt, później edytor, piszesz,
                drukujesz i dopiero wieszasz. Też można i muszę przyznać, że bardzo to
                nowocześnie a nie jak za króla Ćwieczka, podziwiam. Gdyby tylko do tego służył
                ci komputer i drukarka, to jeszcze bardziej podziwiam, mnie by nie było na to stać.
                • dr_schab Re: może mi wskażesz postulat 02.07.07, 08:39
                  Zadaniem lekarzy nie jest wyręczanie rządu w sporządzaniu szczegółowych
                  projektów zmian; wprowadzenie mechanizmów rynkowych w systemie ochrony zdrowia
                  (nie mylić z powszechną prywatyzacją wszystkiego), które postulują, samo
                  wymusiłoby i lepszą organizację pracy, i lepsze gospodarowanie posiadanymi
                  srodkami, i komputeryzację...itd.

Do żony faktycznie piszę odręcznie - ale np. pieniądze wypłacam już wyłącznie z
                  bankomatu, a nie u pani przy okienku (choć obie te czynności - przynajmniej w
                  moim banku - zwolnione są z opłat).
                  Zastanawiałeś się kiedyś, po co wprowadzono bankomaty ?... ;->
                  • dziwny_gosc Re: może mi wskażesz postulat 02.07.07, 08:50
                    > Zadaniem lekarzy nie jest wyręczanie rządu w sporządzaniu szczegółowych
                    > projektów zmian; wprowadzenie mechanizmów rynkowych w systemie ochrony zdrowia
                    > (nie mylić z powszechną prywatyzacją wszystkiego), które postulują, samo
                    > wymusiłoby i lepszą organizację pracy, i lepsze gospodarowanie posiadanymi
                    > srodkami, i komputeryzację...itd.

Przyznajesz zatem, że nie ma takiego postulatu. Czyli twoja uwaga o moich
                    nieumytych rzekomo uszach była zwykłą niegrzecznością, bez najmniejszego polotu
                    i sensu zresztą.
                    >
                    >
                    > Do żony faktycznie piszę odręcznie - ale np. pieniądze wypłacam już wyłącznie z
                    >
                    > bankomatu, a nie u pani przy okienku (choć obie te czynności - przynajmniej w
                    > moim banku - zwolnione są z opłat).
                    > Zastanawiałeś się kiedyś, po co wprowadzono bankomaty ?... ;->

Ktoś policzył, że wprowadzenie bankomatów się dobrze opłaci i tyle. Myślałeś, że
                    wprowadzono je dlatego, że są nowocześniejsze od okienka z kasjerką?
                    • dr_schab Ty naprawdę, gościu, jesteś jakiś dziwny... 02.07.07, 09:10
                      > "Jakoś nie słyszałem żeby lekarze domagali się jakichś usprawnień w służbie
                      zdrowia" [koniec cytatu]

Lekarze właśnie "domagają się usprawnień" (choć mogliby z czystym sumieniem
                      poprzestać - jak wszyscy inni strajkujący - wyłącznie na żądaniach płacowych);
                      niemal wszyscy (z wyjątkiem tych, którym pispropaganda rzuciła się już całkiem
                      na mózg i zaklajstrowała uszy [umyj, umyj...;P]) komentatorzy podkreślają
                      wręcz, że to odróżnia ten strajk od innych...

> Myślałeś, że wprowadzono je [bankomaty] dlatego, że są nowocześniejsze od
                      > okienka z kasjerką ?

Co to znaczy "są nowocześniejsze" ? Bo ładnie wyglądają i robią "pim" (jak
                      pamiętna maszyna z Monty Pythona) ?

Nie - są nowocześniejsze, bo są wygodniejsze i tańsze od "panienki z okienka";
                      tak jak per saldo wygodniejsze i tańsze (mimo kosztów) byłoby/będzie
                      błyskawiczne wczytywanie z karty wszystkich danych pacjenta, historii
                      przebytych chorób, branych w przeszłości leków itp. oraz uwolnienie lekarzy od
                      pozostałej biurokracji (przez oddanie jej do wykonania mało wykfalifikowanej -
                      czytaj: tańszej - pomocy medycznej).
                      • dziwny_gosc Re: Ty naprawdę, gościu, jesteś jakiś dziwny... 02.07.07, 09:27
                        > Lekarze właśnie "domagają się usprawnień" (choć mogliby z czystym sumieniem
                        > poprzestać - jak wszyscy inni strajkujący - wyłącznie na żądaniach płacowych);
                        > niemal wszyscy (z wyjątkiem tych, którym pispropaganda rzuciła się już całkiem
                        > na mózg i zaklajstrowała uszy [umyj, umyj...;P]) komentatorzy podkreślają
                        > wręcz, że to odróżnia ten strajk od innych...

Jakoś nie pokazałeś, ani nie zacytowałeś tego postulatu o jakichś
                        usprawnieniach. Za to nadal celujesz w prostackich niegrzecznościach, nie
                        zwykłem rozmawiać z takimi osobami, więc nie musisz się trudzić z odpowiedzią na
                        mój post.

> Co to znaczy "są nowocześniejsze" ? Bo ładnie wyglądają i robią "pim" (jak
                        > pamiętna maszyna z Monty Pythona) ?
                        >
                        > Nie - są nowocześniejsze, bo są wygodniejsze i tańsze od "panienki z okienka";
                        > tak jak per saldo wygodniejsze i tańsze (mimo kosztów) byłoby/będzie
                        > błyskawiczne wczytywanie z karty wszystkich danych pacjenta, historii
                        > przebytych chorób, branych w przeszłości leków itp. oraz uwolnienie lekarzy od
                        > pozostałej biurokracji (przez oddanie jej do wykonania mało wykfalifikowanej -
                        > czytaj: tańszej - pomocy medycznej).

Sam sobie przy okazji zaprzeczyłeś, bankomaty są tańsze od panienki i okienka a
                        długopis jest tańszy od komputera. No chyba że wiesz gdzie sprzedają komputery z
                        oprogramowaniem i drukarką taniej niż długopisy. Czas potrzebny na uruchomienie
                        wydruku i sam wydruk jest bardzo zbliżony do czasu wpisania pesela ręcznie
                        (wątek dotyczył tylko pesela a nie komputeryzacji w ogóle). No chyba, że akurat
                        komp się zawiesi, zatnie się coś w drukarce, zabraknie papieru lub tuszu.
                        • dr_schab Re: celujesz w prostackich niegrzecznościach 02.07.07, 09:42
                          Niestety, zdarza mi się to, gdy mam do czynienia z imbecylami (żeby
                          wymyślić "system komputerowy do wpisywania - wyłącznie! - pesela" - trzeba być
                          niemałym ;P) - no, nie mam do nich cierpliwości... ;->

EOT
                          • dziwny_gosc Re: celujesz w prostackich niegrzecznościach 02.07.07, 09:54
                            No sam widzisz, że nie nadajesz się do normalnej rozmowy. W sumie to nie twoja
                            wina tylko rodziców, nie mam żalu.
                            A co do systemu komputerowego, to wypisywanie całych recept na komputerze
                            zajęłoby lekarzom znacznie więcej ich drogocennego czasu niż obecnie (choć
                            nigdzie nie twierdziłem, że nie miałoby to sensu ze względu na wiele innych
                            korzyści). Na klawiaturze nie każdy pisze szybko a długopisem robią to
                            ekspresowo. Ale, że na to nie wpadłeś to też nie twoja wina. Miłego dnia życzę a
                            jak nerwy słabe to przejdź się do lekarza po receptę z peselem, może się któryś
                            zlituje. Ja już muszę brać się do roboty, pa
                            • felinecaline Bzdura: 02.07.07, 12:32
                              Od okolo 10 lat wypisuje recepty na komputerze - wlasciwie komputer wypisuje
                              recepte, ktora co najwyzej uzupelniam o "nowosci" (jedna na np 3
                              miesiace!!!!!!!).Bez niczego, co byloby odpowiednikiem polskiego PESEL'u.
                              Pacjent ma karte Vitale analogiczna do kart w woj. Slaskim i dla Sécu (tut.
                              NFZ) = osram, czyli wszystko jasne.
                              Ale Wy w IV RP macie ambicje wywazania otwartych drzwi i medytujecie nad
                              wprowadzaniem "rewolucyjnych" nowosci, podczas, kiedy istnieja utarte sciezki i
                              sprawdzone wzorce, z ktorych tylko czerpac pelnymi garsciami.
                              No wiec moj "ordynator" (komputer) drukuje te recepte a ja w
                              tym czasie moge pogadac z pacjentem jak czlowiek z czlowiekiem, czyli jak z
                              Wami w tej chwili.
                              Ale Wy - szwolerzerzy za nic nie przyjmiecie przeciez cudzego pomyslu i
                              polecicie z szablami na szaniec (to zapewne podszept szatana) ;-P
                              • dziwny_gosc Re: Bzdura: 02.07.07, 12:39
                                Ale co jest bzdurą?
                                • felinecaline Re: Bzdura: 02.07.07, 13:22
                                  Bzdura jest:
                                  1. ze wystawienie recepty przy pomocy komputera zajmie niewiadomo jaki cenny
                                  czas, to sie dzieje rownolegle np z rozmowa, ktora prowadze z chorym, wystarczy
                                  jedno klikniecie + uzupelnienia, co w pierwszym poscie (czytaj uwazniej, moze
                                  zrozumiesz)
                                  2.koniecznosc wpisywania peselu na recepcie
                                  2. koniecznosc wystawiania kilku recept temu samemu pacjentowi na jednej
                                  konsultacji.Ja na 3 mi_esiace wystawiam jedna - jedyna.
                                  • dziwny_gosc Re: Bzdura: 02.07.07, 13:50
                                    > 1. ze wystawienie recepty przy pomocy komputera zajmie niewiadomo jaki cenny
                                    > czas, to sie dzieje rownolegle np z rozmowa, ktora prowadze z chorym, wystarczy
                                    >
                                    > jedno klikniecie + uzupelnienia, co w pierwszym poscie (czytaj uwazniej, moze
                                    > zrozumiesz)

Nie wiem gdzie wyczytałaś, że ma niby to zająć nie wiadomo jak cenny czas. Czas
                                    jest z pewnością porównywalny do czasu który zajmuje ręczne wypisywanie. Z kolei
                                    zastanawia mnie jak długo trwa u Ciebie drukowanie skoro zdążysz w tym czasie
                                    porozmawiać z pacjentem, no ale to tak na marginesie.

> 2.koniecznosc wpisywania peselu na recepcie

A ja gdzieś napisałem, ze jest to nieodzowne i nie da rady inaczej tej sprawy
                                    rozwiązać?
                                    Tak czy inaczej w skomputeryzowanym systemie trzeba będzie jednoznacznie
                                    identyfikować pacjenta wg jakiegoś unikalnego kodu/klucza, bez tego nie stworzy
                                    się bazy danych. A czy będzie to pesel czy coś innego i czy będzie to
                                    pisane/drukowane na recepcie, to już sprawa do uzgodnienia.

> 2. koniecznosc wystawiania kilku recept temu samemu pacjentowi na jednej
                                    > konsultacji.Ja na 3 mi_esiace wystawiam jedna - jedyna.

Pewnie jest to bzdura, ale o tym akurat w ogóle nie było mowy, więc nie wiem
                                    skąd Ci się to teraz wzięło.
                                    • felinecaline Re: Bzdura: 02.07.07, 15:48
                                      ad 1. Moze akurat nie przeczytalam TUTAJ ale uslyszalam w jakims dyskursie
                                      tivizyjnym, ktos wlasnie tak sie wypowiedzial, ze to niby ma zajac zbyt wi_ele
                                      czasu.
                                      Powtarzam: mnie to DAJE czas, chocby te 2-3 minuty "drukowania", manipulacji
                                      karta Vitale i...wypisywaniem czeku przez pacjenta. Najczesciej zreszta ma on
                                      ten czek juz z gory wypisany i tylko mi go wrecza pod koniec konsultacji, w
                                      miedzyczasie recepta sie wydrukowala a my wymienilismy chocby poglady na pogode
                                      i zwiazane z nia humorki wespolmalzonkow ;-P (na to miejsce wstaw dowolny
                                      temat).
                                      ad 2. Wlasnie karta Vitale i slaska "karta Sosnierza daja taka mozliwosc, wiec
                                      powtarzam - nuie wywazajmy otwartych drzwi.
                                      ad3. czyz nie jest mozliwe i dozwolone wspomnienie czegokolwiek innego, o czym
                                      dotychczas nie bylo mowy?
                                      • dziwny_gosc Re: Bzdura: 02.07.07, 16:06
                                        ad. 1. Piszesz "bzdura" pod moimi wypowiedziami a nie pod dyskusją w tv, więc
                                        dobrze by było, żeby to odnosiło się jakoś do tego co napisałem.
                                        ad. 2. I znowu nic nie powiedziałem przeciwko śląskim "dyskietkom". Ale jakoś w
                                        innych województwach tego nie wprowadzono jeszcze i system się nie rozleciał.
                                        System ułatwia życie, ale nie przyniósł żadnych szalonych oszczędności, ani nie
                                        sprawił, że lekarze na Śląsku mają więcej czasu dla pacjentów. Ręczne
                                        wypisywanie recept, to nie jest jakaś koszmarna biurokracja i nie trwa długo.
                                        Wypisując, lekarz zazwyczaj tłumaczy pacjentowi jak lek stosować, drogocenny
                                        czas specjalisty się nie marnuje.
                                        ad. 3. Jasne, że możliwe i dozwolone. Ale sądziłem, że miałaś zamiar napisać co
                                        jest wg Ciebie bzdurą we wcześniejszych wypowiedziach a nie co uważasz za bzdurę
                                        w ogóle.
                                        • pisuarro Re: nie wprowadzono i system się nie rozleciał 02.07.07, 18:18
                                          "System" właśnie się rozlatuje... (ręce opadają)

> System ułatwia życie, ale nie przyniósł żadnych szalonych oszczędności

"Mimo wielu przymiarek elektroniczny RUM w pełnej skali działa tylko na Śląsku.
                                          Nazywa się Start, a jego wprowadzenie to zasługa Andrzeja Sośnierza, kiedyś
                                          lekarza wojewódzkiego, potem szefa Śląskiej Kasy Chory, a dziś posła PiS.

Lekarze nie chcieli Startu, bo bali się kontroli [sic!].
                                          Dziś już się przyzwyczaili. Szpitale i przychodnie codziennie wysyłają do
                                          oddziału NFZ informacje o wykonanych świadczeniach. Integralną częścią systemu
                                          jest karta chipowa. Pacjentom zastępuje książeczkę ubezpieczeniową.
                                          Jednocześnie służy do potwierdzania danych wprowadzanych do systemu. Można
                                          prześledzić całą drogę pacjenta - ile razy miał badania i ile razy był
                                          hospitalizowany. Można też zobaczyć, jacy lekarze przepisują najwięcej leków, a
                                          jacy - leki najdroższe. RUM pozwala więc uzyskać informację o rzeczywistej
                                          liczbie wykonanych świadczeń i ogranicza nadużycia ze strony szpitali (jak np.
                                          sprawa warszawskich martwych dusz).
                                          W PIERWSZYCH DWÓCH LATACH funkcjonowania "Start" przyniósł KILKADZIESIĄT
                                          MILIONÓW ZŁOTYCH OSZCZĘDNOŚCI"

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,69906,3166335.html
                                          • dziwny_gosc Re: nie wprowadzono i system się nie rozleciał 02.07.07, 18:23
                                            To przepraszam, nie wiedziałem o tych oszczędnościach. Nie biorą się one chyba
                                            jednak z tego, że lekarze nie wypisują ręcznie recept.
                                          • pulchna.lapka.w.pulpit Smutne - Sośnierz i Religa sprzedali się za stołki 02.07.07, 18:38
                                            I to nie dlatego, że przeszli z obozu PO do PiS, tylko przede wszystkim
                                            dlatego, że za otrzymanie (i utrzymanie) swoich nowych posad zrezygnowali ze
                                            swoich sensownych pomysłów.
          • x2468 Re: doktorki nie będą musiały się tak przemęczać 02.07.07, 19:09
            W jakich krajach klamco?
    • nonno1 Re: Pacjent faktyczny, nie potencjalny odpowiada 02.07.07, 08:39
      Przysięga Hipokratesa nie mówi, że lekarz ma pracować za półdarmo. A Ty swoją
      pracę gotów jesteś wykonować za byle jaką zapłatę, czy oczekujesz zapłaty
      godziwej?

Twierdzenie o braku pieniędzy w budżecie możnaby zaakceptować, gdybśmy nie
      obserwowali mnożenia stanowisk ministrów, wiceministrów, dyrektorów,
      wicedyrektorów, półmilionowych odpraw dla zwalnianych, becikowego, siłowych
      zatrzymań lekarzy przez CBA (ile kosztuje taki najazd na szpital?), itd.
      • ab_extra Jeżeli lekarzowi nie odpowiada pensja, ma prawo 02.07.07, 08:52
        zrezygnować w pracy w ZOZie.
        • nonno1 Re: Toteż właśnie masowo składają wypowiedzenia 02.07.07, 08:58
          Ale gdy strajkują górnicy, kolejarze, też podpowiadasz żeby się zwolnili? Czy
          ma to dotyczyć tylko lekarzy i pielęgniarek.
          A wydawało mi się, że prawo do strajku zostało wywalczone przez pracowników już
          w XIX wieku. Czy IV RP powraca do kapitalizmu przedmarksowskiego?
      • x2468 Re: Pacjent faktyczny, nie potencjalny odpowiada 02.07.07, 19:23
        Jesli brakuje kasy to dlaczego kaczy samolot lata do Gdanska przynajmniej 2x
        tygodniowo? Dlaczego oplaca sie awanture Buscha w Afganistanie? Ile pielegniarek
        mozna oplacic za odprawy dla kolesi Wildsteina,a ile za pieniadze ktore wydaje
        sie dla ministrow,chocby od sledzi i tabunu wiceministrow? Ile kosztuja brewerie
        w postaci nowej fontanny oberkaczora,ile na ochroniarzy do wyprowadzania kota na
        spacer a ile na bandyckie rozjazdy pisdolnietych wladcow IV rp? I jeszcze
        Swiatynia Opatrznosci,(tak tak),wycieczki Zera do Szwajcari,do USA i ile na
        odszkodowanie ofiar kaczej chucpy ktorzy siedza w areszcie wydobywczym?
    • ab_extra Najlepiej na nich podziałają pozwy do sądów 02.07.07, 08:54

• czapka-nie-widka Re: Najlepiej na nich podziałają pozwy do sądów 02.07.07, 15:24
        dzialac nalzey na wielu plaszczyznach:) pozwy do sadow oczywiscie "bardzo dobrze
        im zrobia"
    • hummer Czy można prosić o tekst tej przysięgi? :) 02.07.07, 09:29
      czapka-nie-widka napisała:

> poznac liste lekarzy lamiacych przysiege Hipokratesa. Stracilem do nich
      > zaufanie. Mam nadzieje, ze GW opublikuje taka liste:)

Bo nie wiadomo co łamią.
      • loza_szydercza W Polsce obowiazuje Przyrzeczenie lekarskie 02.07.07, 09:33
        Tu jest jego tresc

www.portalmed.pl/xml/prawo/medycyna/komentarze/etyka/kodeks

• hummer Re: W Polsce obowiazuje Przyrzeczenie lekarskie 02.07.07, 09:39
          loza_szydercza napisał:

> Tu jest jego tresc
          >
          > www.portalmed.pl/xml/prawo/medycyna/komentarze/etyka/kodeks
          >

* obowiązki te sumiennie spełniać;
          * służyć życiu i zdrowiu ludzkiemu;
          * według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu i zapobiegać
          chorobom, a chorym nieść pomoc bez żadnych różnic, takich jak: rasa, religia,
          narodowość, poglądy polityczne, stan majątkowy i inne, mając na celu wyłącznie
          ich dobro i okazując im należny szacunek;
          * nie nadużywać ich zaufania i dochować tajemnicy lekarskiej nawet po
          śmierci chorego;
          * strzec godności stanu lekarskiego i niczym jej nie splamić, a do kolegów
          lekarzy odnosić się z należną im życzliwością, nie podważając zaufania do nich,
          jednak postępując bezstronnie i mając na względzie dobro chorych;
          * stale poszerzać swą wiedzę lekarską i podawać do wiadomości świata
          lekarskiego wszystko to, co uda mi się wynaleźć i udoskonalić.

Przecież o to walczą.

A może ktoś dla przykładu poda rotę: posła, premiera, prezydenta.
          Szczególnie interesuje mnie co premier i prezydent przysięgali.
          • loza_szydercza Re: W Polsce obowiazuje Przyrzeczenie lekarskie 02.07.07, 09:44
            Ewakuacja szpitali, odmowa wpisywania peselu na raceptach..? To dzialania
            lekarzy lamiace niemal wszystkie punkty regulaminu etyki lekarskiej i
            Przyrzeczenia.
            Sama juz grozba w/w dzialan jest tak haniebna, ze spluniecia ten strajk jest
            niewart.
            • hummer PiS zmarnował II lata. 02.07.07, 09:48
              loza_szydercza napisał:

> Ewakuacja szpitali, odmowa wpisywania peselu na raceptach..? To dzialania
              > lekarzy lamiace niemal wszystkie punkty regulaminu etyki lekarskiej i
              > Przyrzeczenia.
              > Sama juz grozba w/w dzialan jest tak haniebna, ze spluniecia ten strajk jest
              > niewart.

Pokrzycz sobie jeszcze. Ponoć psychiatrzy też strajkują i to nie od dziś. Stąd
              Macierewicz bez kaftana biega.

Czasy komuny się skończyły. Pracodawca jakim jest RP wymaga pracy to niech za
              nią płaci tyle co inni na rynku. I żadne krzyki i płacze nie przekonają, że
              czarne jest białe a białe czarne.

PiS zmarnował II lata. Miast się wziąć za reformę sądownictwa i innych służb
              prospołecznych zajmował się powstawaniem nowych aparatów nacisku na
              społeczeństwo. Jak się zaczyna od dupy końca to się kończy jak Kaczka w garnku z
              czarną polewką.
              • loza_szydercza Re: PiS zmarnował II lata. 02.07.07, 09:59
                Troche rozsadniej radzilbym podchodzic do sprawy. Sama gleboka wiara Kaczynskich
                nie czyni z nich Bogow. Sld zdazylo w ciagu 10-ciu lat tyle spieprzyc, ze nie da
                sie tego w ciagu dwoch lat naprawic. Szczegolnie jesli strajki wybuchaja w
                regularnych, krotkich odstepach z roznych kierunkow.
                Budzet Polski musialby byc takich wielkosci jak Ameryki, zeby spelnic wszystkie
                wymagania strajkujacych. Powiedzmy sobie szczerze- niektore z postalutatow to
                zwyczajnie marzenia.
                • hummer Genialny Strateg nie wiedział co obiecuje? :)))))) 02.07.07, 10:03
                  Z programu PiS

.Zamierzamy doprowadzić do przebudowy systemu opieki zdrowotnej.
                  Bronimy konstytucyjnej zasady równego i sprawiedliwego dostępu do
                  świadczeń zdrowotnych dla wszystkich obywateli.
                  Naszymi priorytetami są:
                  podniesienie nakładów na ochronę zdrowia;
                  likwidacja Narodowego Funduszu Zdrowia i powrót do finansowania
                  ochrony zdrowia z budżetu;
                  • loza_szydercza Re: Genialny Strateg nie wiedział co obiecuje? :) 02.07.07, 10:12
                    No i? Sa zobowiazani dokonac wszystkich zamierzanych zmian podczas pierwszych
                    miesiecy urzedowania?
                    Jestem raczej przeciwnikiem polityki zagranicznej Kaczynskich, ale w kraju
                    zmienilo sie troche. Wkrotce przybedzie kazdemu w portfelu. Za Sld ciagle ubywalo.
                    Poza tym- i to dotyczy tez obecnych strajkow- prawda jest taka, ze te wszystkie
                    ekipy walcza przeciwko antykorupcyjnym dzialaniom Kaczorow. Antykorupcja jest
                    kolkiem osinowym zarowno dla zlodziei z policji, jak i sluzby zdrowia.
                    • hummer Zrozum nie rządzi SLD tylko Kaczyńscy 02.07.07, 11:22
                      I ich oceniam bo rządzą. SLD już oceniono i nie rządzi.

Polski język rozróżnia przeszłość, teraźniejszość i przyszłość.

Język wolski to przeszłość i mgliste pojęcie o przyszłości. Brak teraźniejszości.

Stad logiczne powiązanie teraźniejszości z przyszłością, a nie przeszłości z
                      przyszłością.

> zmienilo sie troche. Wkrotce przybedzie kazdemu w portfelu.

Szczególnie po referendum czy chcesz podwyższenia podatków :).
                      • loza_szydercza Re: Zrozum nie rządzi SLD tylko Kaczyńscy 02.07.07, 11:37
                        Nie wiem czy takie puste haselka propagandowe maja cokolwiek wspolnego z
                        omawianym tematem. Najwyrazniej wcale nie chcesz rozmawiac o istocie problemu,
                        tylko zwyczajnie pomachac antykaczymi sztandarami.
                        Bez wzgledu na to kto dzis jest u wladzy- Pis, Po, Sld, Lid...- czy byl kto w
                        poprzedniej kadencji- rzad nie moze naprawic takiego wrzoda jakim jest sluzba
                        zdrowia w trybie natychmiastowym. Nawet gdyby przeznaczyl na to caly budzet kraju.
                        Moze nie zdajesz sobie sprawy z tego co znaczy CALY budzet i jakie konsekwencje
                        dla wszystkich pozostalych dziedzin zycia czy gospodarki moze miec spelnienie
                        warunkow protestujacych.

Druga sprawa to to, ze za to co zrobili juz nic im sie nie nalezy. NIC. Jak
                        mozna szantazowac rzad zdrowiem i zyciem pacjentow? Jak mozna, jako lekarz wpasc
                        w ogole na taki pomysl i zagrac takimi kartami? Trzeba oscylowac przy samym dnie
                        brodzika moralnego, zeby przybrac taki stosunek do pacjentow.
                        • hummer Rząd Jarosława Kaczyńskiego może wszystko. 02.07.07, 11:49
                          Nawet podać się do dymisji.

Przecież dowodzi nim samo dobro, nadczłowiek Kaczyński.

Prawda jest zaś taka, że zabrał się za WSI, CBA itd. A ludzi interesuje jak się
                          im żyje a nie jaka aktualnie paranoja ogarnęła Duce.

Jeśli, ktoś mając wszystkie organy siłowe, wszystkie legislacyjne, prezydenta,
                          sejm, sentat, marszałka, nie jest wstanie rządzić tylko dlatego, że wcześniej
                          rządziła SLD, która zostawiła 4 mld nadwyżki budżetowej (już roztrwonionej) to
                          świadczy to tylko o jednym:

Jarosław Kaczyński jest kompletnym impotentem.
                          • loza_szydercza Re: Rząd Jarosława Kaczyńskiego może wszystko. 02.07.07, 12:10
                            Kazda akcja ma w konsekwencji reakcje. Mottem Pis byla walka z korupcja. Kazdy
                            wyborca zdawal sobie sprawe z tego czym jest Pis i jakie od dawien dawna nosze
                            go idee. Obecna sytuacja (vide strajk) jest konsekwencja zapowiedzianej walki z
                            korupcja. Zawalil sie perfidny uklad korupcyjny sluzby zdrowia, to przeszli w
                            ofensywe. Posuwaja sie za daleko w nieslusznej sprawie i mam nadzieje, ze kazdy
                            z osobna poniesie daleko idace konsekwencje za popelnione przestepstwa.
                            Przestepstwa, bo zaniechanie pomocy choremu jest nim. A odmawiaja nawet dzieciom.

• hummer Ziew, Jackiewicz dalej u Mazura w Stanach gości? 02.07.07, 12:20
                              loza_szydercza napisał:

Ten akurat zabił człowieka i jak widać jako I komisarz KC PIS na Dolny Śląsk nic
                              mu nie grozi. Więc wracając do tematu niech PiS pozwoli bez sterowania działać
                              prokuratorom i sądom prawie i sprawiedliwie, a leczenie pozostawi lekarzom.
                              Skoro CBA i inne tego typu motylki nie żywią się nektarem niech i lekarze mają
                              stosowne wynagrodzenia z pielęgniarkami.

Na tym kończę. Dużo zdrówka życzę. IV RP legła w gruzach. Bo i fundamenty miała
                              marne. Oparte na fobiach Duce.
              • webaholic złodzieje i agenci zmarnowali 16 lat, te ostatnie 02.07.07, 19:06
                2 to duza poprawa sytuacji, Mengele postawiono zarzuty, wzięto sie za
                łapownictwo. Ja jestem zadowolony. A pielegniareczki kase dostaja za prace tyle,
                ze za dużo im płacą i to mi sie nie podoba. Ktos z byle jakim wykształceniem i
                robiacy byle co na dodatek wyglądający i mówiący byle jak niech dziekuję panu na
                kolanach, że nie roznosi pizzy
          • dr_schab Re: co premier i prezydent przysięgali 02.07.07, 09:44
            Lubisz kopać leżących ?... ;-)
            • snajper55 Re: co premier i prezydent przysięgali 02.07.07, 13:30
              dr_schab napisał:

> Lubisz kopać leżących ?... ;-)

Jeśli leżą wygodnie na kanapie... ;))

S.
          • czapka-nie-widka Re: W Polsce obowiazuje Przyrzeczenie lekarskie 02.07.07, 15:26
            walcza o zamiane lapowek na podwyzki a zadania ich przewyzszaja mozliwosci
            budzetowe o czym doskonale wiesz
            • pisuarro Re: walcza o zamiane lapowek na podwyzki 02.07.07, 17:16
              To chyba dobrze, nie ?...
              • czapka-nie-widka Re: walcza o zamiane lapowek na podwyzki 02.07.07, 18:53
                zle, bowiem lapowki jakie brali przewyzszaja srednie place lekarzy w Europie
                • snajper55 Sam sobie przeczysz. 02.07.07, 19:19

> zle, bowiem lapowki jakie brali przewyzszaja srednie place lekarzy w Europie

Ale podwyżek takich nie żądają. Czyli albo nie zamieniają łapówek na podwyżki,
                  albo brali dużo mniej niż piszesz.

S.
                  • dr_schab Re: albo nie zamieniają, albo brali dużo mniej 02.07.07, 21:38
                    Albo już niedługo będą do nas przyjeżdżać na saksy lekarze z Wielkiej Brytanii,
                    Francji i całej Skandynawii ;)
                    • aron2004 Re: albo nie zamieniają, albo brali dużo mniej 02.07.07, 21:48
                      trzeba zatrudnić lekarzy z Malawi i Burkiny Faso, tam zarabiają 100 dolarów
                      miesięcznie.
                      • dr_schab Re: zatrudnić lekarzy z Malawi i Burkiny Faso 02.07.07, 21:52
                        Dużo zdrowia życzę ;-DD
                        • aron2004 Re: zatrudnić lekarzy z Malawi i Burkiny Faso 02.07.07, 21:55
                          albo z Mozambiku - tam zarabiają 230 dolarów miesięcznie
                          • aron2004 albo z Jemenu 02.07.07, 21:55
                            albo z Jemenu - tam zarobki lekarza to 90 dolarów miesięcznie
    • webaholic hehehe GW jest niezastąpiona w szukaniu prawdy 02.07.07, 16:16
      i dążeniu do przywrócenia sprawiedliwości. Michnik i redakcja GW wsławili sie
      przecież w walce ze stalinizmem, bronili uciśnionych, gdzie to było.... pod
      Grunwaldem?

• antka_pustak zdrowe krowy, wola srac w krzakach niz zabrać sie 02.07.07, 19:16
      prace. Menele-mengele. Ciekawe Jak ich rząd dopadnie, czekam co będzie, a że
      Jaras ma plan i zajdzie ich od tyłu to pewne

• ross128 Re: Jako potencjalny pacjent, chcialbym 02.07.07, 21:55
      Czapuś, ale po co ci lista WSZYTSKICH lekarzy? Możesz spokojnie zadowolić się
      listą psychiatrów - ta gałąź medycyny ma najwięcej do zrobienia w twoim przypadku:))
    • mietowe_loczki Re: Jako potencjalny pacjent, chcialbym 02.07.07, 22:01
      > Mam nadzieje, ze GW opublikuje taka liste:)

Co tam listę. Macierewicz pozakłada im teczki.
      • hummer Teczki górą 02.07.07, 22:04
        mietowe_loczki napisała:

> > Mam nadzieje, ze GW opublikuje taka liste:)
        >
        > Co tam listę. Macierewicz pozakłada im teczki.

Aż cały ten PIC spłynie.
        • aron2004 Kongo 02.07.07, 22:11
          Kongo - pensja lekarza 50 dolarów. Zaproponować im pracę w Polsce!
          • starowier_wojujacy Re: Kongo 02.07.07, 22:18
            dobrze prawisz
            aron2004 napisał:

> Kongo - pensja lekarza 50 dolarów. Zaproponować im pracę w Polsce!
      • starowier_wojujacy mietowe_loczk kobiecino bez ambicji i honoru 02.07.07, 22:17
        gnoja cie w całej Polsce zydogadzie za te twoja Romanowska czy jak tam jej.
        tylko żyd jest tak odporny na bluzgi, to pewnie wcześniejsza faza ewolucji
        człowieka - nie rozumie co sie do niego mówi.

mietowe_loczki napisała:

> > Mam nadzieje, ze GW opublikuje taka liste:)
        >
        > Co tam listę. Macierewicz pozakłada im teczki.
        >
    • kaczyjar Re: Jako potencjalny pacjent, chcialbym 02.07.07, 22:12

Dr Lepper.Wystarczy?
      • starowier_wojujacy Re: Jako potencjalny pacjent, chcialbym 02.07.07, 22:19
        1 nazwisko to dla zydogada lista?
        kaczyjar napisał:

> czapka-nie-widka napisała:
        >
        > > poznac liste lekarzy lamiacych przysiege Hipokratesa. Stracilem do nich
        > > zaufanie. Mam nadzieje, ze GW opublikuje taka liste:)
        >
        > Dr Lepper.Wystarczy?
    • mmikki Re: Jako potencjalny pacjent, chcialbym 03.07.07, 01:07
      przysięge Hipokratesa łamie Religa
      a i Szczypińska pielęgniarka nie w porządku - pacjenci na ulicach, a ci dup nie
      rudzą, buy sie nimi zająć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka