sztajmes 19.06.03, 11:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menel1 Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała 19.06.03, 12:05 Przy ostatnim ołtarzu, przed kościołem św. Anny, prymas wygłosi słowo pasterskie, a pod Kolumną Zygmunta udzieli błogosławieństwa miastu i Polsce. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Wszystkie miasta w polsce sa juz blogoslawione i widac jaki w nich burdel i syf. Moze katole chociaz w ten dzien wzieliby sie za szczotke i miotle i posprzatali swoje zaropiale i liszajem pokryte panstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomus te, swieta krowa IP: *.12.14.univie.teleweb.at 19.06.03, 12:52 a ty co, hinduista?(z calym szacunkiem do wyznwacow tej religii, sorry) swieta krowa, czy co? pozamiatales juz na swoim podworku, zeby do innych zagladac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan O czuję się jak w Indiach, jakieś procesje, kwiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.03, 13:46 ludzie niosą figurki, śpiewają, o co w tym chodzi ? nic nie kumam. Wiem tylko, że mi dziś procesja na 20 min tramwaj zatrzymała, bo ludzie szli i szli....Normalnie odnoszę wrażenie, że to działacze Samoobrony wylegli na ulice, bo ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spidi Re: czuję się jak w Indiach, jakieś procesje, kwi IP: *.lublin.mm.pl 19.06.03, 15:16 Gość portalu: Stefan O napisał(a): > ludzie niosą figurki, śpiewają, o co w tym chodzi ? nic nie > kumam. Wiem tylko, że mi dziś procesja na 20 min tramwaj > zatrzymała, bo ludzie szli i szli....Normalnie odnoszę wrażenie, > że to działacze Samoobrony wylegli na ulice, bo ciepło a mnie się wydaje, że ci gorąco na mózg padło buraku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan O rozumiem, że odpowiadasz mi zgodnie z nauką kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.03, 16:32 w imię miłosierdzia do bliźniego.....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hindus Re: rozumiem, że odpowiadasz mi zgodnie z nauką k IP: *.user.nortelnetworks.com 19.06.03, 17:01 nie powoluj sie na Kosciol buraku, skoro Cie to wali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk 'sztajmes', inni - troche kultury jezyka!!! /nt IP: *.twcny.rr.com 19.06.03, 20:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: czuję się jak w Indiach, jakieś procesje, kwi IP: *.chello.pl 20.06.03, 10:41 sam jesteś burak ćwoku.Najlepiej to zabronić tym baranom urządzania procesji na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: czuję się jak w Indiach, jakieś procesje, kwi IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 16:44 Gość portalu: Stefan O napisał(a): > ludzie niosą figurki, śpiewają, o co w tym chodzi ? nic nie > kumam. Wiem tylko, że mi dziś procesja na 20 min tramwaj > zatrzymała, bo ludzie szli i szli....Normalnie odnoszę wrażenie, > że to działacze Samoobrony wylegli na ulice, bo ciepło Ty jestes z ksiezyca, jak sie wydaje. Bo Polak to Ty nie jestes, jesli dopiero teraz zauwazyles, ze sa u nas procesje. Ot, taki wypierdek Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Procesje etc. maja niewiele wspolnego z wiara 19.06.03, 17:35 chrzescijanska - to elementy poganskich kultow ludow rolniczych, ktore Kosciol - bo ich wyplenic nie mogl - zaadoptowal i uswiecil. Stad tez i polskie katolickie rekwizyty, jak swiecenie wiankow i ziol ,i ich zastosowanie w magii, np. jako ochrone od pioruna etc. etc. Nb. wiekszosc z tych katolickich pomp w religijnosci PLEBEJSKIEJ Polski, Hiszpanii, Meksyku czy Wloch nie jest zreszta szczegolnie stara - w wiekszosci to teatralne formy z okresu kontreformacji, by uczynic katolicyzm bardziej atrakcyjnym dla prostego ludu i powstrzymac baranki przed ucieczka w herezje. Jakby jednak nie bylo, te pol-poganskie rytualy nic wspolnego z Chrystusem nie maja. Niestety, historia wlasnego kosciola i wlasnej kultury jesy OBCA "prawdziwym Polakom-katolikom" i broniliby do upadlego wspomnien po slowainskim poganstwie myslac, ze bronia i Boga, i wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Procesje etc. maja niewiele wspolnego z wiara 19.06.03, 18:18 gabrielacasey napisała: > chrzescijanska - to elementy poganskich kultow ludow rolniczych, ktore Kosciol > - > bo ich wyplenic nie mogl - zaadoptowal i uswiecil. Stad tez i polskie > katolickie rekwizyty, jak swiecenie wiankow i ziol ,i ich zastosowanie w magii, > > np. jako ochrone od pioruna etc. etc. Nb. wiekszosc z tych katolickich pomp w > religijnosci PLEBEJSKIEJ Polski, Hiszpanii, Meksyku czy Wloch nie jest zreszta > szczegolnie stara - w wiekszosci to teatralne formy z okresu kontreformacji, by > > uczynic katolicyzm bardziej atrakcyjnym dla prostego ludu i powstrzymac baranki > > przed ucieczka w herezje. Jakby jednak nie bylo, te pol- poganskie rytualy nic > wspolnego z Chrystusem nie maja. Niestety, historia wlasnego kosciola i wlasnej > > kultury jesy OBCA "prawdziwym Polakom-katolikom" i broniliby do upadlego > wspomnien po slowainskim poganstwie myslac, ze bronia i Boga, i wiary. No to mam teraz pytanie do jasnie oswieconej pani Gabrieli. A coz takiego z Chrystusem ma wspolnego ??? NIe wydaje mi sie zeby Boze Cialo w swej tresci bylo poganskie. Nawet swiecenie wiankow itd... Nie sa to poganskie obyczaje. Forma forma, ale tresc jest scisle zwiazana z wiara, Bogiem i Chrystusem. Przeciez gdyby tak isc tym tropem, ktory pani tutaj nam podrzucila to doszlibysmy doi wniosku, ze klekanie nie ma nic wspolnego z Chrystusem tylko z dawnym obyczajem Wasal - Senior, czy chlop - Pan. A jednak ma to bardzo duzo wspolnego z Chrystusem. Ludzie nie klekaja dla podtrzymania jakiejs dziwnej poganskiej tradycji, ale dlatego ze ukazuja swoje unizenie przed Bogiem. Tak samo z procesjami i swieceniem wiankow. to tylko forma. Ale tresc jest scisle zwiazana z wiara. Czasem odnosze wrazenie (jako ze obserwuje Pania), ze ma Pani jakies problemy z samoocena. Kazdy drobny szczegol musi Pani skomentowac negatywnie tylo po to zeby podkarmic swoje wlasne ego. Problem jednak w tym, ze to co czasem Pani wypisuje to zupelne bzdury. Wspomne tylko pani dyskusje ze mna na temat (jak to pani okreslila) "strachu polskich przedsiebiorcow przed urata pracownikow" w momencie w ktorym w kraju jest 20% bezrobocie. Wie Pani, ja rozumiem, ze niektorzy ludzie staraja sie komus cos tam udowodnic, ze niby inteligentni itd... Tylko dlaczego az tak agresywnie (kazdy komentarz musi byc przed pania skrytykowany). Czyzby Tatus molestowal Pania w dziecinstwie ???? Pozdrawiam ze slonecznej Arizony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: Procesje etc. maja niewiele wspolnego z wiara IP: *.s132.muohio.edu 19.06.03, 20:09 > No to mam teraz pytanie do jasnie oswieconej pani Gabrieli. A > coz takiego z Chrystusem ma wspolnego ??? A ja moge odpowiedziec? Otoz z Chrystusem ma wspolne to, ze w naszym codziennym zyciu myslimy i dzialamy w zgodzie z Bozym charakterem, to znaczy z miloscia. Rowniez to, ze na co dzien z dziekczynieniem, szacunkiem i bojaznia odnosimy sie do Boga. Ewangelia, ktora nam zostala przekazana dzielimy sie z innymi. Kochamy naszych wrogow (Mat. 5:43-48). Nie myslimy o tym zeby sie podobac swiatu (Jakub 4:4). Przestrzegamy przykazan Bozych i wiary Jezusa Chrystusa(Obj.14:12). A jesli o przykazaniach mowa, drugie przykazanie (z 10) brzmi: "Nie czyn sobie podobizny rzezbionej czegokolwiek, co jest na niebie w gorze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie, pod ziemia. Nie bedziesz sie im klanial i nie bedziesz im sluzyl, ...". Polecam lekture calosci dekalogu (2 Ksiega Mojzeszowa, rozdz. 20). Niestety to swieto nie ma nic wspolnego z Chrystusem. Cialo Chrystusa to Kosciol (w jak najbardziej duchowym sensie) a nie pieczone wafelki, niesione w zlotych gablotach. Prymas dobrze powiedzial: "Bog niewygodny dla wladcow ziemskich". Pytanie, po co w takim razie kosciol miesza sie w polityke tych wladcow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: Masz racje, free.Ale nie przekonasz POGAN. IP: *.s132.muohio.edu 19.06.03, 21:56 Nie mam na celu nikogo przekonywac, raczej zachecic do szukania prawdy i przekonania sie samemu o Bozej milosci. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Jak zrobisz doktorat z antropologii kultury to 19.06.03, 21:38 powaznie porozmawiamy: jasne, ze swiecenie wiankow i ich wykorzystanie w magii leczniczej i "od ognia, pioruna" etc. to szczatki rytualow poganskich (scislej- przedchrzescijanskich kursow agrarnych). Niestety, nie mam zamiaru fundowac ci za friko na forum Gazety Wyborczej pelnych studiow z zakresu etnografii, kulturoznawstwa czy antropologii - za nauke, misiu, sie placi!!! Polski katolicyzm plebejski (podobnie jak...meksykanski) jest KLAsyczna religia synkretyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Jak zrobisz doktorat z antropologii kultury t 19.06.03, 23:07 gabrielacasey napisała: > powaznie porozmawiamy: jasne, ze swiecenie wiankow i ich wykorzystanie w magii > leczniczej i "od ognia, pioruna" etc. to szczatki rytualow poganskich (scislej- > > przedchrzescijanskich kursow agrarnych). Niestety, nie mam zamiaru fundowac ci > za friko na forum Gazety Wyborczej pelnych studiow z zakresu etnografii, > kulturoznawstwa czy antropologii - za nauke, misiu, sie placi!!! > Polski katolicyzm plebejski (podobnie jak...meksykanski) jest KLAsyczna religia > > synkretyczna. No i dyskusja z Pania znowu robi sie ciekawa.... Maly wyklad i znalezione w slowniku slowka, ktore maja na mnie zrobic wrazenie. Przede wszystki to nie jestem zadnym misiem. Ja sie do Pani zwracam per "Pani" wiec oczekuje rowniez odrobiny szacunku. Poza tym to Pani w ogole nie czyta komentarzy innych ludzi tylko od razu ich Pani atakuje madrymi slowkami. To co napisalem to tylko tyle, ze forma forma, ale tresc jest jak najbardziej zwiazana z wiara, Bogiem i Chrystusem...... Pozdrawiam ze slonecznej Arizony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Jak zrobisz doktorat z antropologii kultury t IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.06.03, 09:25 Wywarzasz otwarte drzwi. Ja o tych "rewelacjach" dowiedziałem sie na lekcjach religii już w podstawówce. Polecam książki prof. Świderkówny - również Judaizm czerpał w swojej obrzędowości z wcześniejszych wierzeń terenów, z których się wywodził. Nauczono mnie również, że we wszystkich szczerych wierzeniach znajduje się "odblask prawdy" dlatego nie ma nic zdrożnego w czerpaniu z bogactwa swojego kręgu kulturowego. Na tym polega uniwersalność Chrześcijaństwa. Oczywiście - jak już zostało powiedziane - ważna jest treść podkładana pod dany obrzęd. Żadne obrzędy dla samej formy nie maja sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LENIN 'RELIGIA TO OPIUM DLA MAS' IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 17:55 Garycha, TO JUZ BYLO! Nie rob z siebie 'naukowca od siodmej bolesci'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek A. Hampshire Re: Jak zrobisz doktorat z antropologii kultury t IP: *.chimpanzee.dialup.pol.co.uk 21.06.03, 13:29 gabrielacasey napisała: > powaznie porozmawiamy: jasne, ze swiecenie wiankow i ich wykorzystanie w magii > leczniczej i "od ognia, pioruna" etc. to szczatki rytualow poganskich (scislej- > > przedchrzescijanskich kursow agrarnych). Niestety, nie mam zamiaru fundowac ci > za friko na forum Gazety Wyborczej pelnych studiow z zakresu etnografii, > kulturoznawstwa czy antropologii - za nauke, misiu, sie placi!!! > Polski katolicyzm plebejski (podobnie jak...meksykanski) jest KLAsyczna religia > > synkretyczna. Gabrielo, nareszcie mamy ze soba cos wspolnego. Niestety, religia jest wkomponowana w umysly ludzkie od wczesnego dziecinstwa i racjonalne podejscie do jej etno-kulturowo- socjalnych korzeni wymaga sporej dozy objektywnosci. Na to ludzie nie maja ani czasu ani apetytu. A poza tym nie chca byc uwazani za heretykow i byc wykluczeni za spolecznosci do ktorej naleza, zwlaszcza w koltunskiej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megset Re: Procesje etc. maja niewiele wspolnego z wiara IP: 203.102.161.* 20.06.03, 00:55 michal25arizona napisał: > Boze Cialo w swej tresci bylo poganskie. Nawet swiecenie wiankow itd... Nie sa to poganskie obyczaje. Forma forma, ale tresc jest scisle zwiazana z wiara, Bogiem i Chrystusem. ----------------------------------------------------------- Co to jest tresc? Jak w sredniowieczu palono na stosach innowiercow to tresc tego tez byla zwiazana z Bogiem, bo uzasadniano to obrona wiary i Boga. Jezeli rzeczywiscie te wszystkie przyjete na przestrzeni lat praktyki mialy jakikolwiek zwiazek z Bogiem, to nie byloby korupcji i takiej biedy w Polsce. W USA jak sa pokazy i procesje to nie miesza sie w to Boga ani wiary i ten kraj stoi o wiele lepiej niz Polska. A Prymas zapomnial, ze do wladcow tego swiata politycy zaliczaja tez Papieza, szczegolnie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terapeuta Re: Procesje etc. maja niewiele wspolnego z wiara IP: *.hrl.com 20.06.03, 02:05 Gość portalu: Megset napisał(a): > michal25arizona napisał: > > > Boze Cialo w swej tresci bylo poganskie. Nawet swiecenie > wiankow itd... Nie sa to poganskie obyczaje. Forma forma, ale > tresc jest scisle zwiazana z wiara, Bogiem i Chrystusem. > ----------------------------------------------------------- > Co to jest tresc? Jak w sredniowieczu palono na stosach > innowiercow to tresc tego tez byla zwiazana z Bogiem, bo > uzasadniano to obrona wiary i Boga. Jezeli rzeczywiscie > te wszystkie przyjete na przestrzeni lat praktyki mialy > jakikolwiek zwiazek z Bogiem, to nie byloby korupcji i takiej > biedy w Polsce. W USA jak sa pokazy i procesje to nie miesza sie > w to Boga ani wiary i ten kraj stoi o wiele lepiej niz Polska. > A Prymas zapomnial, ze do wladcow tego swiata politycy zaliczaja > tez Papieza, szczegolnie w Polsce. > Oczywiscie ze jezeli sa w USA procesje religijne , a takie sa na przyklad w Nowym Jorku, wszyscy wiemy o tym, to nie jest mieszanie polityki i religii i to nie ma niz wsplonego z sukcesem czy brakiem sukcesu kraju. Ale tak na marginesie, w calej tej wymiana opini na temat tresci formy religijnej, poganstwa itp itp zauwazalne jest ze Pan Michal z Arizony nie stara sie byc zlosliwy i judzacy do swoich rozmowcow w przeciwienstwie do np pani Gabrieli ktora poprzez intelektualizowanie ukrywa swoje kompleksy. O co chodzi tak naprawde Pani Gabrielo?, Jakie Pani ma problem z ludzmi, po co tyle nieukrywanej zolci i zlosliwosci. Jezeli sa to niezaspokojone ambicje nigdy nie jest za pozno , ale teraz proponuje sie wyciszyc przez yoge., To dobra terapia fizyczna i umyslowa . Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Terapeuto, tobie wyraznie brak wiedzy i...zawisc 20.06.03, 06:28 cie w stosunku do madrzejszych zzera - jasne, ze Boze Cialo to klasyczny przyklad religii synkretycznej, katolicyzmu plebejskiego w jego teatralnej, wzmocnionej przez kontreformacjer formie. To FAKTY, chory z urojenia, nie zas KOMPLEKSY. I wiedza o czlowieku w jego historii, nie zas nienawisc do kogokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solitary Re: Terapeuto, tobie wyraznie brak wiedzy i...zaw IP: *.gen.twtelecom.net 20.06.03, 06:57 gabrielacasey napisała: > cie w stosunku do madrzejszych zzera - jasne, ze Boze Cialo to klasyczny > przyklad religii synkretycznej, katolicyzmu plebejskiego w jego teatralnej, > wzmocnionej przez kontreformacjer formie. To FAKTY, chory z urojenia, nie zas > KOMPLEKSY. I wiedza o czlowieku w jego historii, nie zas nienawisc do > kogokolwiek. Niestety,moja droga (o ile wogole jestes kobeta?, bo co do tego mam powazne watpliwosci;ale zalozmy ze tak jest), ale Boze Cialo nie jest tym jak Ty go okreslasz. Jest zupelnie czyms innym! Ludzie maja prawo w wolnym kraju kultywowac jakie chca swieta;moze to byc swieto 1-maja,czyli swieto ludzi ktorzy wierza w socjalistyczny porzadek swiata i bezrobocie!,tak bezrobocie,ktorego dzis tak duzo w Polsce,a ktore nie mialo miejsca w takim nasileniu za czasow Polski Socjalistycznej (bo komunizmu to nigdy tam nie bylo!). Tak samo maja prawo do innych swiat,rowniez religijnych, ktore zwiazane sa z roznymi tradycjami,a ktore obecnie przybieraja dla nich forme pewnego uspokojenia i oparcia i nie mozna im tego zabraniac,bo jest to wbrew prawom czlowieka wogole,nawet! A zatem Twoja argumentacja jest poprostu smieszna, bo nikogo nie obchodzi pochodzenie jakigos swieta, tak jak mi sie wydaje to,ze Ciebie chyba nie za bardzo obchodzi to ze pochodzisz w koncu jak kazdy z nas od malpy? A zatem,dlaczego nie probujesz kultywowac swoich dawnych malpich tradycji? Jezeli zapomnialas o nich to obejrzyj sobie jakis film o malpach a przypomna ci one co trzeba robic kiedy przyjdzie np.kwiecien!!! W koncu to chyba jest bardziej naturalne niz jakies tam zasrane ze sie tak wyraze Boze Cialo? A zatem poprosilbym,o ile to mozliwe o troche myslenia i zwiazanego z nim troche tolerancji,bo w ten sposob dojsc mozemy tam,gdzie doszli ci, co juz ich nie ma a byli bardzo mlodzi i nie musieli umierac! pozdrowienia, solitary Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey KOLEJNY CZUBEK? Ja nic nikomu nie zabraniam, 20.06.03, 08:29 po prostu stwierdzam fakt LUDYCZNOSCI tego swieta. I przedchrzescijanskiej genezy wielu rekwizytow i rytualow. Nb. Kosciol o tym swietnie wie od...Reformacji, bo sam swiadomie tymze zagral, by baranki prrzed herezja Lutra uchronic. Was boli nazwanie rzeczy po imieniu - ze to RELIGIJNOSC LUDOWA. Swych korzeni sie wstydzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U nas w U.K. A TA TO TYLKO O 'KORZENIU' I O SEKSIE. IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 18:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solitary Re: KOLEJNY CZUBEK? Ja nic nikomu nie zabraniam, IP: 130.94.107.* 21.06.03, 05:04 gabrielacasey napisała: > po prostu stwierdzam fakt LUDYCZNOSCI tego swieta. I przedchrzescijanskiej > genezy wielu rekwizytow i rytualow. Nb. Kosciol o tym swietnie wie > od...Reformacji, bo sam swiadomie tymze zagral, by baranki prrzed herezja Lutra > > uchronic. > Was boli nazwanie rzeczy po imieniu - ze to RELIGIJNOSC LUDOWA. Swych korzeni > sie wstydzicie??? "LUDYCZNOSCI"?,widze ze wspaniale operujesz polskim jezykiem i "swoja" logika z ktora niestety ale jest troche gorzej. Czego Ty chcesz od ludzi? chcesz aby zaprzestali celebrowania obecnych dzis swiat katolickich?Dlaczego? Dlatego,ze Ty im tak to wszystko ladnie tlumaczysz? A wiec musza isc za Toba!!! I to Ty bedziesz teraz ich przywodca i Bogiem. Czy tego chcesz? A moze nie wiesz czego chcesz? i robisz to wszystko po to aby poprostu destrukcja miala swoje wlasciwe miejsce? Jezeli tak,to jestes wspaniala kobieta! A zatem zycze Ci aby tlumy polskich katolikow poszly za Toba aby oddac Ci poklon. powodzenia, solitary Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey PS: malpich tradycji. Nie kultywuje ichy podobnie 20.06.03, 08:31 jak sredniowiecznych rytualow chrzescijanskich, bo ich FORMA sie przezyla, choc tym, ktorym sredniowiecze wystarcza tego czynic nie zabraniam. Praktykuj wiec sobie malpie rytualy - twoja broszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: PS: malpich tradycji. Nie kultywuje ichy podo IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.06.03, 09:35 Boże Ciało to w końcu rytuał średniowieczny, czy kntrreformacyjny - bo juz się pogubiłem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unas w U. K. O, MALPA JEJ SIE MARZY, CHLOP - 'ANGLIK' NIE IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 18:33 WYSTARCZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Terapeuto, tobie wyraznie brak wiedzy i...zaw IP: *.fe.internet.bosch.de / 10.4.14.* 20.06.03, 10:14 Gość portalu: solitary napisał(a): > gabrielacasey napisała: > > > cie w stosunku do madrzejszych zzera - jasne, ze Boze > Cialo to klasyczny > > przyklad religii synkretycznej, katolicyzmu > plebejskiego w jego teatralnej, > > wzmocnionej przez kontreformacjer formie. To FAKTY, > chory z urojenia, nie zas > > KOMPLEKSY. I wiedza o czlowieku w jego historii, nie > zas nienawisc do > > kogokolwiek. > > Niestety,moja droga (o ile wogole jestes kobeta?, > bo co do tego mam powazne watpliwosci;ale zalozmy > ze tak jest), ale Boze Cialo nie jest tym jak Ty go > okreslasz. > Jest zupelnie czyms innym! > Ludzie maja prawo w wolnym kraju kultywowac jakie chca > swieta;moze to byc swieto 1-maja,czyli swieto ludzi > ktorzy wierza w socjalistyczny porzadek swiata i > bezrobocie!,tak bezrobocie,ktorego dzis tak duzo > w Polsce,a ktore nie mialo miejsca w takim nasileniu > za czasow Polski Socjalistycznej (bo komunizmu to > nigdy tam nie bylo!). > Tak samo maja prawo do innych swiat,rowniez religijnych, > ktore zwiazane sa z roznymi tradycjami,a ktore obecnie > przybieraja dla nich forme pewnego uspokojenia i oparcia > i nie mozna im tego zabraniac,bo jest to wbrew prawom > czlowieka wogole,nawet! > A zatem Twoja argumentacja jest poprostu smieszna, > bo nikogo nie obchodzi pochodzenie jakigos swieta, > tak jak mi sie wydaje to,ze Ciebie chyba nie za bardzo > obchodzi to ze pochodzisz w koncu jak kazdy z nas od > malpy? > A zatem,dlaczego nie probujesz kultywowac swoich dawnych > malpich tradycji? Jezeli zapomnialas o nich to obejrzyj > sobie jakis film o malpach a przypomna ci one co trzeba > robic kiedy przyjdzie np.kwiecien!!! > W koncu to chyba jest bardziej naturalne niz jakies tam > zasrane ze sie tak wyraze Boze Cialo? > A zatem poprosilbym,o ile to mozliwe o troche myslenia > i zwiazanego z nim troche tolerancji,bo w ten sposob > dojsc mozemy tam,gdzie doszli ci, co juz ich nie ma > a byli bardzo mlodzi i nie musieli umierac! > > pozdrowienia, > > solitary > > Kto ci powiedzial, ze pochodzimy od malpy? Pani na lakcji biologii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Procesje etc. maja niewiele wspolnego z wiara IP: *.245-202-24.mtl.mc.videotron.ca 20.06.03, 04:33 Gabriela, ja wiem o tym, ze katolicyzm wiele zapozyczyl z innych religii. I wielu ludzi o tym wie. Muzyka psalmow wywodzi sie z judaizmu, architektura bazyliki z rzymskiej hali targowej, niektore obyczaje z poganstwa, itd. Ale co z tego, na milosc boska? Czy istnieje jakas "czysta" kultura czy religia stworzona z niczego? Zreszta ktos dobrze powiedzial - to sa formy, a formy mozna uzyc do wielu celow. Ja jak uczestnicze na majowce w Polsce to mysle o bogu chrzescjanskim. A nawet jezeli zdaje sobie sprawe z poganskiego rodowodu takich obrzadkow to odczuwam z tego powodu tylko zadowolenie bo lubie rzeczy ktore lacza mnie z przeszloscia. I wybacz, ale jak na antropologa to Twoja pogarda dla jak to okreslasz "plebejskich" kultow troche mnie dziwi. Moja profesorka na kursie antropologii religii studiowala religijnosc meksykanska i duzo o tym opowiadala, ale w jej opowiesciach nie bylo ani cienia poczucia wyzszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Procesje etc. maja niewiele wspolnego z wiara IP: *.245-202-24.mtl.mc.videotron.ca 20.06.03, 04:58 Ok, Gabriela, przeczytalam Twoje inne posty i zrozumialam, ze nie "pogardzasz" religia "ludowa", sorry. Po prostu w tych poprzednich postach zabrzmialas strasznie wyniosle. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nie ma za co, Nath: to byla socjotechnika, by tym 20.06.03, 06:31 naszym "rytualistom" zwrocic uwage takze i na ...Boga. Bo go gubia i kosciol swym bozkiem czynia. I w tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stb Uniwersytet Marksizmu i Leninizmu nie poszedl na IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 17:45 marne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio pewnie bezrobotni bo im sie nudzi IP: *.mega.tmns.net.au 20.06.03, 11:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik. Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 13:22 Znowu zbiorowe jaja w Polsce,którymi jak zawsze kierują destruktorzy w czarnych sukienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.manhattan.gda.pl 19.06.03, 22:18 menel1 napisała: > Przy ostatnim ołtarzu, przed kościołem św. Anny, prymas wygłosi > słowo pasterskie, a pod Kolumną Zygmunta udzieli > błogosławieństwa miastu i Polsce. > ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' '' > Wszystkie miasta w polsce sa juz blogoslawione i widac jaki w > nich burdel i syf. > Moze katole chociaz w ten dzien wzieliby sie za szczotke i > miotle i posprzatali swoje zaropiale i liszajem pokryte panstwo? Widzę, że tak odwykłeś od Polski, że nie masz nawet polskiej klawiatury. Pójdź do tępiciala robactwa, niech ci oczyści mózgownicę. Odpowiedz Link Zgłoś
menel1 Re: sceptyk 19.06.03, 23:09 Gość portalu: sceptyk napisał(a): Widzę, że tak odwykłeś od Polski, że nie masz nawet polskiej > klawiatury. Pójdź do tępiciala robactwa, niech ci oczyści mózgownicę. ''''''''''''''''''''''''''''''' Sie kurwa domorosly Sherlock-Holmes znalazl z Pcimia Dolnego. Do miotly, a nie bawic sie w detektywa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.chemd.amu.edu.pl 20.06.03, 07:44 menel1 napisała: > > > Wszystkie miasta w polsce sa juz blogoslawione i widac jaki w > nich burdel i syf. > Moze katole chociaz w ten dzien wzieliby sie za szczotke i > miotle i posprzatali swoje zaropiale i liszajem pokryte panstwo? Słusznie, trzeba by było zacząć od wymiecenia komuny z poputczikami, od razu by się poprawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bts DAJ PRZYKLAD INNYM.KRYTYKOWAC I NARZEKAC IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 17:29 KAZDY POTRAFI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała -JESZCZE ??? IP: *.ipt.aol.com 23.06.03, 19:43 cOS KURNA DLUUUUGIE TO CIALO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibelung [...] IP: *.acn.waw.pl 19.06.03, 12:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej z USA Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.105.183.202.ptr.us.xo.net 19.06.03, 14:29 Kosciol Polski pozostawil kraj na laske bylych komunistow, obcego kapitalu i korupcji. To co nastapi w Polsce to bedzie calkowity rozklad moralnosci spoleczenstwa polskiego ktore w poszukiwaniu pracy bedzie musialo wyjechac na zachod. Ksieza nie zastanawiaja sie ile bedzie rozwodow w Polsce i ile dzieci ucierpi na tym. Oni sie tylko interesuja tym ile pieniedzy dostana od tych co przyjada aby oplacic swoje procesy sadowe w Ameryce (See CNN News!!!). Jak byla komuna w Polsce to jeszcze ich cos trzymalo w ryzach. Teraz ich kompletnie nic Polska nie obchodzi. Na pogrzebie mojego ojca mialem pijanego ksiedza. Na pogrzebie mojej matki ksiadz rozgladal sie za pieniedzmi i oficjalnie sie pytal o oplaty. To jest calkowita demoralizacja przez ktora przechodzi kosciol a szczegolnie w Ameryce. Tak jak ksieza sie zachowuja w Ameryce to jest cos strasznego. Do nas strasznie sie tutaj czepiaja Baptysci, Protestanci za te skandale seksualne. Kosciol nas po prostu osmiesza i wystawia na ciezka probe bycia katolikiem w Ameryce. Co oni robia! "Boze dlaczego nas zostawil" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.wachovia.com 19.06.03, 15:57 Nie wiem w jakiej czesci USA jestes, ale na moim slubie to ksiadz sie nawet nie zapytal o zadna kase. Moze sobie zajrzec w kartoteke i zobaczyc jak dajemy na tace co tydzien. Ja sie wcale nie wstydze bycia katolikiem. A to ze sa skandale to prawda, ale sa one rowniez super rozdmuchiwane przez media. W Polnocnej Karolinie ostatnimi czasy nie bylo zadnego skandalu u katolikow, za to aresztowano kilku pastorow czy ich zastepcow z kosciolow non-denominational (takich, ktore nie naleza do jakiegos wiekszego zbioru jak np. luteranie) za malwersacje i wykorzystywanie dzieci. Tylko, ze to sa male koscioly i sensacja trwa jeden wieczor. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempus Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 21:55 Gość portalu: charlie napisał(a): > Nie wiem w jakiej czesci USA jestes, ale na moim slubie to > ksiadz sie nawet nie zapytal o zadna kase. Moze sobie zajrzec w > kartoteke i zobaczyc jak dajemy na tace co tydzien. Ja sie wcale > nie wstydze bycia katolikiem. A to ze sa skandale to prawda, ale > sa one rowniez super rozdmuchiwane przez media. W Polnocnej > Karolinie ostatnimi czasy nie bylo zadnego skandalu u katolikow, > za to aresztowano kilku pastorow czy ich zastepcow z kosciolow > non-denominational (takich, ktore nie naleza do jakiegos > wiekszego zbioru jak np. luteranie) za malwersacje i > wykorzystywanie dzieci. Tylko, ze to sa male koscioly i sensacja > trwa jeden wieczor. Pozdrowienia Ci pastorowie zapisali się do niewłaściwego kościoła. W katolickim sprawe by zatuszowano i przeniesiono by ich do innej parafii, gdzie byłby świerzy towarek do obmacywania. Czy dużo jest pedofilów w Kościele Katolickim? Zapewne nie. Ale ukrywanie takich przypadków zamiast wywalać ich i zgłaszać prokuraturze jest obrzydliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simontempler Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.temp.co.la.ca.us 19.06.03, 16:39 Maciej! Niektorzy ksieza w USA zachowuja sie skandalicznie, ale ogormna wiekszosc nie. Na moim slubie i chrzcinach mojej corki ksiadz nie ogladal sie za pieniedzmi, nawisem mowiac nie dostal nic. Wiec skonc pierd... i robic falszywa propagande. Prawda zasze wyjdzie na jaw ale nie staraj nie tego naciagac. Cymbal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 16:47 Gość portalu: Maciej z USA napisał(a): > Kosciol Polski pozostawil kraj na laske bylych komunistow, > obcego kapitalu i korupcji. To co nastapi w Polsce to bedzie > calkowity rozklad moralnosci spoleczenstwa polskiego ktore w > poszukiwaniu pracy bedzie musialo wyjechac na zachod. Ksieza nie > zastanawiaja sie ile bedzie rozwodow w Polsce i ile dzieci > ucierpi na tym. Oni sie tylko interesuja tym ile pieniedzy > dostana od tych co przyjada aby oplacic swoje procesy sadowe w > Ameryce (See CNN News!!!). Jak byla komuna w Polsce to jeszcze > ich cos trzymalo w ryzach. Teraz ich kompletnie nic Polska nie > obchodzi. Na pogrzebie mojego ojca mialem pijanego ksiedza. Na > pogrzebie mojej matki ksiadz rozgladal sie za pieniedzmi i > oficjalnie sie pytal o oplaty. To jest calkowita demoralizacja > przez ktora przechodzi kosciol a szczegolnie w Ameryce. Tak jak > ksieza sie zachowuja w Ameryce to jest cos strasznego. Do nas > strasznie sie tutaj czepiaja Baptysci, Protestanci za te > skandale seksualne. Kosciol nas po prostu osmiesza i wystawia na > ciezka probe bycia katolikiem w Ameryce. Co oni robia! > > "Boze dlaczego nas zostawil" To wracaj, napraw swoj Kosciol, a nie krytykuj z daleka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: 205.200.189.* 19.06.03, 17:10 A inne religie sa wolne od skandali seksualnych - czy tez wybiurczo przyswajamy sobie informacje? A moze by tak odwalic sie od Kosciola i pomyslec o sobie przez chwile, bo z tego co jest na tym forum wiekszosc powinna sie zastanowic nad soba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Oj Macieju, Macieju IP: 142.52.81.* 20.06.03, 02:04 Gość portalu: Maciej z USA napisał(a): > Kosciol Polski pozostawil kraj na laske bylych komunistow, > obcego kapitalu i korupcji. To co nastapi w Polsce to bedzie > calkowity rozklad moralnosci spoleczenstwa polskiego ktore w > poszukiwaniu pracy bedzie musialo wyjechac na zachod. Ksieza nie > zastanawiaja sie ile bedzie rozwodow w Polsce i ile dzieci > ucierpi na tym. Oni sie tylko interesuja tym ile pieniedzy > dostana od tych co przyjada aby oplacic swoje procesy sadowe w > Ameryce (See CNN News!!!). Jak byla komuna w Polsce to jeszcze > ich cos trzymalo w ryzach. Teraz ich kompletnie nic Polska nie > obchodzi. Na pogrzebie mojego ojca mialem pijanego ksiedza. Na > pogrzebie mojej matki ksiadz rozgladal sie za pieniedzmi i > oficjalnie sie pytal o oplaty. To jest calkowita demoralizacja > przez ktora przechodzi kosciol a szczegolnie w Ameryce. Tak jak > ksieza sie zachowuja w Ameryce to jest cos strasznego. Do nas > strasznie sie tutaj czepiaja Baptysci, Protestanci za te > skandale seksualne. Kosciol nas po prostu osmiesza i wystawia na > ciezka probe bycia katolikiem w Ameryce. Co oni robia! > > "Boze dlaczego nas zostawil" Oj Macieju, Macieju - przesadziles i to zdrowo. Zauwaz, ze wiecej spraw o molestowanie nieletnich zostalo wytoczonych trenerom mlodziezowych druzyn hokejowych niz ksiedzom , a jakos nikt nie lamentuje, ze hokej chyli sie ku upadkowi. Zdaje sie, ze w Ameryce Pln. jest ok. 55 tys. ksiezy katolickich. Jesli wezmiesz 55 tys przedstawicieli jakiejkolwiek innej grupy: lekarzy, autobusiarzy, druzynowych skautow czy wychowawcow dzieci procent czarnych owiec bedzie tam wiekszy niz wsrod ksiezy. I o co ta cala awantura??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Trwają uroczystości Glempiego Ciała IP: 62.190.198.* 19.06.03, 15:55 Wszystko jak za dawnych czasow. Z drobnymi zmianami - czarne zamiast czerwonego. Ale nadal sa zjazdy i pochody, w ktorych musza uczestniczyc przedstawiciele wladz i instytucji. I bezsensowne, nudne przemowienia. "Episkopat kieruje, rzad rzadzi". I to ma byc Polska 21 wieku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: A gdzie tolerancja? IP: *.wachovia.com 19.06.03, 16:03 Jesli mozemy organizowac parade milosci, wiece partyjne, demonstracje anarchistow i antyglobalistow, gejow, lesbijek to dlaczego Kosciol nie moze zorganizowac nic dla swoich wyznawcow? Nowoczesna tolerancja zdaje sie zmierzac w kierunku nietolerancji dla niewygodnych idei (religia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: A gdzie tolerancja? IP: 62.190.198.* 19.06.03, 17:06 Alez niech kazdy kosciol organizuje swoje wiece. Tylko ze geje i anarchisci nie zmuszaja dostojnikow panstwowych do uczestnictwa, ani tez nie szantazuja rzadu tak, jak robi to sekta glempistow. Nowoczesna tolerancja wcale nie zdaje sie zmierzac w kierunku nietolerancji dla niewygodnych idei. Wrecz przeciwnie - toleruje wszystko (prawie) oprocz nietolerancji. Takiej, jaka reprezentuje Glemp plecac banialuki o jakims tam swoim wyimaginowanym Bogu. Niech on sobie sam sklada mu ofiaru, ale niech nie zmusz do tego niewierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martsy Re: A gdzie tolerancja? IP: *.237.45.207.adsl.by.worldonline.dk 19.06.03, 18:00 Gość portalu: paul napisał(a): Tylko ze geje i anarchisci nie zmuszaja dostojnikow panstwowych do uczestnictwa Przyklady prosze, madralo. Kogo z politykow katolicy zmuszaja do uczestnictwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: A gdzie tolerancja? IP: 62.190.198.* 19.06.03, 19:25 A co moze oni tak wszyscy z dobrej woli? Na 1 Maja za komunizmu tez niby nie bylo przymusu. Wystarczy, ze cie postrasza odmowieniem pogrzebu, jak nie tobie, to mateczce-starowince, i juz na kleczkach do Czestochowy zapieprzasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Geje tez zmuszaja IP: *.245-202-24.mtl.mc.videotron.ca 20.06.03, 04:41 Gość portalu: paul napisał(a): > Alez niech kazdy kosciol organizuje swoje wiece. Tylko ze geje > i anarchisci nie zmuszaja dostojnikow panstwowych do > uczestnictwa, ani tez nie szantazuja rzadu > tak, jak robi to sekta glempistow. Nie slyszales o "political correctness"? Tu gdzie mieszkam, w Montrealu, jest co roku parada gejow. A poniewaz jest ich tutaj sporo to sa silni. I co sie dzieje? Ano dzieje sie to, ze oficjele chetnie sie na tej paradzie pokazuja a jak ktorys dostanie zaproszenie i nie przyjdzie to geje mu od razu robia reklame...Kazda zorganizowana grupa ludzi jest w stanie wywierac presje na politykow i jest zdolna do nietolerancji. Takze nie czepiaj sie KK - nie w tym problem. > > Nowoczesna tolerancja wcale nie zdaje sie zmierzac w kierunku nietolerancji dla > > niewygodnych idei. Wrecz przeciwnie - toleruje wszystko (prawie) oprocz > nietolerancji. Takiej, jaka reprezentuje Glemp plecac banialuki o jakims tam > swoim wyimaginowanym Bogu. Niech on sobie sam sklada mu ofiaru, ale niech nie > zmusz do tego niewierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Geje tez zmuszaja IP: 62.190.198.* 20.06.03, 10:08 A co ci geje niby robia takiemu, co nie przyjdzie? Gwalca? Ja sam gejem nie jestem, ale chetniej ogladam ich parady niz totalitarnego KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Geje tez zmuszaja IP: *.245-202-24.mtl.mc.videotron.ca 20.06.03, 17:44 A co robi KK? Stawia przed pluton egzekucyjny? Totalitarny to sam jestes jezeli nie jestes w stanie przyjac, ze wyznawcy roznych religii maja prawo do manifestowania swojej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Trwają uroczystości Glempiego Ciała IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 16:52 Gość portalu: paul napisał(a): > Wszystko jak za dawnych czasow. Z drobnymi zmianami - czarne zamiast > czerwonego. Ale nadal sa zjazdy i pochody, w ktorych musza uczestniczyc > przedstawiciele wladz i instytucji. I bezsensowne, nudne > przemowienia. "Episkopat kieruje, rzad rzadzi". I to ma byc Polska 21 wieku??? Przepraszam za slowo, ale jestes ciezkim debilem. Jestem starszy od Ciebie i wiem, jak wygladal przymusowy sped na pochody czerwonych. A teraz co. Czy ktos kaze tym tysiacom przychodzic na procesje. Czy ktos kazal w lipcu ubieglego roku przyjechac do Krakowa 3 milionom ludzi. Nie chcesz przychodzic, to sp..laj, ale nie wymadrzaj sie. Tym milionom i tysiacom nalezy sie szacunek, a nie zeby jakis wypierdek obsmiewal ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Trwają uroczystości Glempiego Ciała IP: 62.190.198.* 19.06.03, 17:11 Na 1 Maja tez nie wszyscy chodzili. Ale presja byla! Nie jestem w podeszlym wieku, ale pamietam te czasy. Niewiele sie zmienilo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TORATORA Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.pppool.de 19.06.03, 16:07 I PONOWNIE AGRESJA CZARNYCH TOWARZYSZY PO EGIDA TOWARZYSZA JOZEFA.TAWARISZCZI; BOGA NIET!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas na przebudzenie! Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.teol.lu.se 19.06.03, 16:09 Z calym szacunkiem dla idei i szczerej intencji kard.Glempa, musze z pzrykroscia stwierdzic, ze jezyk jakim operuje nie dociera do wielu, a szczegolnie ludzi mlodych i intelektualnych. Retoryka kardynala i niestety wielu biskupow w Polsce przypomina te z czasow komunizmu i walki z ateizmem. A dzisiaj juz nie pora na walke i konfrontacje, lecz na chrzescijanska formacje i autentycznosc chrzescijanstwa.Czas zastanowic sie w jaki sposob mowic o Bogu i wierze ludziom z epoki post-chrzescijanskiej, bo w takiej juz znajduje sie Polska. W jaki sposob byc chrzescijaninem w spoleczenstwie zsekularyzowanym, gdzie sami wierzacy nie interesuja sie doktrynalnymi wypowiedziami instytucji koscielnej. Jezyk doktrynalny i moralizatorski jest odbierany we wspolczesnym swiecie jako ograniczenie wolnosci. Czas na przebudzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 16:55 Gość portalu: czas na przebudzenie! napisał(a): Czas zastanowic sie w jaki sposob > mowic o Bogu i wierze ludziom z epoki post-chrzescijanskiej, bo > w takiej juz znajduje sie Polska. Za wczesnie Kwiatku, za wczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Moze z twojej wsi tego nie widac, ale on ma racje: 19.06.03, 17:43 ten narodowy katolicyzm sie juz przezyl. Przezyly sie te elementy poganskiej magii rolniczej i leczniczej, przezyla sie kontreformacyjna pompa rytualu etc. etc. Bog jest jeden, ale wielu - nawet wierzacych - nie jest w stanie go chwalic, uzywajac "retoryki" pradziadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Moze z twojej wsi tego nie widac, ale on ma r IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 21:15 gabrielacasey napisała: > ten narodowy katolicyzm sie juz przezyl. Przezyly sie te elementy poganskiej > magii rolniczej i leczniczej, przezyla sie kontreformacyjna pompa rytualu etc. > etc. Bog jest jeden, ale wielu - nawet wierzacych - nie jest w stanie go > chwalic, uzywajac "retoryki" pradziadow. Dosc duza ta moja wies, nazywa sie Krakow, moze znasz? A powaznie: sam naleze do grona tzw. katolikow otwartych: od lat (mam 61) jestem czytelnikiem Tygodnika Powszechnego, mam szczescie nalezec do grona osobistych znajomych Papieza, szczerze nie znosze Rydzyka i Jankowskiego (choc temu akurat nie odmawiam zaslug w przeszlosci). Ale uwazam, ze w Kosciele maja prawo bytu i racjonaliscie i przedstawiciele katolicyzmu ludowego. Pozwol, ze przypomne slowa Asnyka: Ale nie depczcie przeszlosci oltarzy/choc macie sami doskonalsze wzniesc/ na nich sie jeszcze swiety ogien zarzy/ i milosc ludzka stoi tam na strazy/ i Wy winniscie im czesc! Serdecznie Cie pozdrawiam Gabrysiu. Zawsze cenie Twoje madre slowa. Zastanow sie i nad moimi. Przed chwila slysze w dzienniku, ze preambule UE skrytykowal nie tylko Glemp, ale rowniez Goclowski i Zycinski, arcybiskupi optujacy zdecydowanie za Unia, zdecydowanie krytyczni do Radia Maryja (zwlaszcza Zycinski, z wyksztalcenia filozof i matematyk, chyba najwybitniejszy intelektualista w polskim Episkopacie). Wez pod uwage, jak bardzo neutralna jest polska preambula. A przeciez polscy biskupi niczego wiecej nie chca Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Bog zaplac, Leszku, za madre i zyczliwe slowa... 19.06.03, 21:47 Sama osobiscie nie mam nic przeciwko aspektom ludycznym religii - maja one racje bytu; kazdy chwali Boga jak potrafi. Niemniej, nie znaczy to, bym miala nie dostrzegac synkretyzmu religijnego w tym, co jest synkretyzmem religijnym. I by to mialo byc moja jedyna forma kontaktu z Panem - proste? Nigdy bym sie nie odezwala w tenze sposob na necie, gdyby nie wypowiedzi pseudo-katolikow, ktorzy...grzesza pycha i uwazaja, ze maja monopol na rytual. Wiesz, Leszku, ja sie naprawde obawiam, ze ci modlacy sie pod figura, maja - moze - nie tyle diabla za skora, ile po prostu MYLA PANA BOGA Z PLEBEJSKIM RYTUALEM. Nb. mysle, ze Cie znam lub wiem, kim jestes, a wiec ty wiesz, o co chodzi mi i z tym poganstwem, i synkretyzmem. Jakby jednak nie bylo - serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey PS: jesli chodzi o preambule jastem niezlomnie za 19.06.03, 21:50 "chrzescijanskim podlozem" kultury Europejskiej, moze lepiej: za Europa, jako "kregiem kultury Biblii", bo to PRAWDA HISTORYCZNA. I wspolnota archetypow i symboli, ktora - w ogromnym zakresie - mozemy dzielic z europejskimi Zydami, ale - niestety - nie z wyznawcami Islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygabriel MOJRZESZ BYL - CH RYSTUSA NIE BYLO, CZYLI IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 18:56 PRAWDA I ZABOBONY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Glemp grzeszy kradzieza cudzego mienia IP: *.mad.east.verizon.net 19.06.03, 22:06 Gość portalu: Leszek napisał(a): > gabrielacasey napisała: > > > ten narodowy katolicyzm sie juz przezyl. Przezyly sie te elementy poganski > ej > > magii rolniczej i leczniczej, przezyla sie kontreformacyjna pompa rytualu > etc. > > etc. Bog jest jeden, ale wielu - nawet wierzacych - nie jest w stanie go > > chwalic, uzywajac "retoryki" pradziadow. Kolumb na dzisiejszej Kubie odkryl ze lokalny odpowiednik Glempa mial pomocnika, ktory schowany za sciana w swiatyni przemawial do gawiedzi przez dluga tube ktorej koncowka byla ukryta w oltarzu. W ten sposob kacyk trzymal w ryzach wioske. Kiedy namierzono to, kacyk przyznal sie do oszustwa, ale poprosil o nieujawnianie. Przy uzyciu religii latwiej mu bylo kontrolowac zachowania wioski. Kolumb przystal i bylo cacy dla wszystkich. Pare lat pozniej, Kolumb w okolicach dzisiejszej Costa Rica byl zdesperowany brakiem zywnosci, ktorej nie mogl wyhandlowac od lokalnych Indian. Na pokladzie mial pare ksiazek, w tym jedna z rozkladem zacmien slonca. Wlasnie zblizalo sie jedno z nich. Zwolal wiec kacykow tego dnia na statek i zapowiedzial, ze jezeli mu nie dostarcza natychmiast zywnosci, to Bog ich ukarze srodze i da znac gaszac slonce, ktore Indianie mieli w powazaniu. Dal czas do zastanowienia i udal sie do swojej kabiny. Wkrotce nastapilo zacmienie, powodujac panike Indian. Kolumb dostal co chcial. Skad my to znamy? > > Dosc duza ta moja wies, nazywa sie Krakow, moze znasz? Ja slyszalam. Czy to ta sama gdzie mieszka paranoik nazwiskiem Macharski? Jak pamietam, dopatrzyl sie bialych myszek i szatana (czy Jezusa) w jakims plakacie swojego czasu. I zamiast przebaczyc zgodnie ze swoja wlasna nauka to chcial wykorzystac aparat panstwowy dla tlumienia cudzej wolnosci wypowiedzi. o sie nazywa tolerancja katolicka. A powaznie: sam naleze > do grona tzw. katolikow otwartych: od lat (mam 61) jestem czytelnikiem > Tygodnika Powszechnego, mam szczescie nalezec do grona osobistych znajomych > Papieza, szczerze nie znosze Rydzyka i Jankowskiego (choc temu akurat nie > odmawiam zaslug w przeszlosci). Ale uwazam, ze w Kosciele maja prawo bytu i > racjonaliscie i przedstawiciele katolicyzmu ludowego. Glemp prowadzi kk do zbiorowego samobojstwa. Teoretycznie KK to wszyscy, a nie klika garstki skorumpowanych klechow. Tymczasem stan faktyczny jest taki, ze Glemp traktuje kk jak wlasny folwark. U niego miejsca nie ma dla osob odmienie widzacych swiat. Juz nie mowie niekatolikow. Prawda jest tylko jedna: prawda Glempa. O ile kiedys te numery przechodzily przy pomocy wyklecia, stosow itd. to dzisiaj trudno jest narzucic posluszenstwo. A do tego wierni dzisiaj umieja czytac, a nawet komunikowac sie Internetem. > Przed chwila slysze w dzienniku, ze preambule UE skrytykowal > nie tylko Glemp, ale rowniez Goclowski i Zycinski, arcybiskupi optujacy > zdecydowanie za Unia, I tutaj jest pies pogrzebany. Dlaczego Glemp miesza sie do polityki i narzuca swoj swiatopoglad innym. UE to swiecki twor. Teraz wyobrazmy sobie gdyby unia nalegala od Glempa tolerancji wewnatrz kk. Glemp niech pilnuje swojego, a unia swojego. zdecydowanie krytyczni do Radia Maryja (zwlaszcza > Zycinski, z wyksztalcenia filozof i matematyk, Taki on filozof jak Glemp doktor. Banda kretynow z fikcyjnymi wyksztalceniami. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Glemp grzeszy kradzieza cudzego mienia IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 20.06.03, 09:01 Twoja wypowiedz swiadczy o glebokim resentymencie do Kosciola, przy czym popisujesz sie krzyczaca ignorancja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JeeODee Re: IP: *.24.154.204.Dial1.Weehawken1.Level3.net 20.06.03, 00:43 >Wez pod uwage, jak bardzo neutralna jest polska preambula. A >przeciez polscy biskupi niczego wiecej nie chca Niczego wiecej nie chca, bo wiedza, ze na pewno by tego nie osiagneli. A tak maja szanse cos wywalczyc. Gdyby to zalezalo tylko od nich, to dopiero bysmy zobaczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaden kwiatek Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.teol.lu.se 19.06.03, 17:46 w polsce nie ma juz chrzescijan; sa tylko ludowo-religijni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 21:23 Gość portalu: zaden kwiatek napisał(a): > w polsce nie ma juz chrzescijan; sa tylko ludowo-religijni Wiesz co? Kategoryczne stwierdzenia nie sa dowodem madrosci. Zalecalbym ostroznosc w wydawanu sadow. I pokore... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antychryst [...] IP: *.chello.pl 19.06.03, 16:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYCHRYST [...] IP: *.chello.pl 19.06.03, 16:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y.. Jezeli jest antychryst...to jest Chryst...:-) IP: *.utc.com 19.06.03, 16:15 ..sam sobie zaprzeczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Jezeli jest antychryst...to jest Chryst...:-) IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 16:58 Gość portalu: y.. napisał(a): > ..sam sobie zaprzeczasz. Zawsze sie zastanawiam, dlaczego rozne "antychrysty" tak gwaltem chca nawracac na swoje przekonania innych. Przeciez jesli Bog jest mitem, to dac sobie siana, niech inni w Niego wierza. A tymczasem widzimy ciagle nieprzytomne ataki. Tak, jakby ktos chcial stlumic w sobie niespokojne sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jezeli jest antychryst...to jest Chryst...:-) IP: *.teol.lu.se 19.06.03, 17:16 Ja mysle, ze chodzi tu bardziej o negatywne doswiadczenie kosciola niz niespokojne sumienie. Wielu jest takich, niestety, ktorzy zostali "zranieni" przez ludzi instytucji koscielnej i stad ich gniew czy wrecz nienawisc nie zawsze uswiadomiona. Oczywiscie istnieje rowniez marginal ludzi zlosliwych uzywajacych wulgaryzmu. Ale to tylko marginal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abor Invocatio dei made in Poland IP: *.northnet.com.pl 19.06.03, 17:33 Za swoją ateisty wiarę, po 10 latach walki z katolickim krzyżem w szkole publicznej, niczym przed pół wieku australijski Aborygeni, zostałem pozbawiony przez polską sędzie inkwizytorkę, praw rodzicielskich. A neopogański pomiot, jak chce Glemp, oczekuje w polskim przytułku na katolickie wychowanie. Nie wierzysz katoliku po polsku, to zajrzyj! www.racjonalista.pl/kk.php/s,2504 Dziecko powinno być żywym załącznkiem hipokrytów Oleksego i Witbrooda w ich dopominaniu o invocatio dei w konstytucji UE. Wszystkim katolikom po polsku i komunistom pod krzyżami na ...opamiętanie. Polish Aborigini Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Invocatio dei made in Poland IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 19.06.03, 17:42 Ja nie bardzo rozumiem te obawy szanowwnego purpurata G. Zarowno Giscard jak i Chirac oraz wielu innych przywodcow UE sa katolikami praktykujacymi. Wprawdzie zdarzaja sie (pardon le mot) jakies lutry, anglikanskie katole tudziez inni odszczepiency ale w sumie wojujacych z kosciolem tam nie ma. Skad wiec te obawy? Czyzby nie stad , ze szanowny purpurat byl sie raczyl przyzwyczaic do rzadow w skansenie gdzie Panstwo musi zapisac, ze jego wartosc przewodzi? Przeciez nikt nikomu w takiej Francji nie zabrania, nie ogranicza, nie obrzydza wiary. Mieszkam tu juz sporo i widze. Sam zreszta nawiedzam francuskie msze a nie polskie bo razi mnie to koltunstwo. Po co wiec ten krzyk? A swoja droga to te cale sld raczej sie wyglupia z ta unizonoscia do czarnych sukienek... R. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wyglada na to, ze masz szanse na wygranie w 19.06.03, 17:49 Trybunale Praw Czlowieka w Strasburgu: wejdz na ich witryne i skontaktuj sie w jakimkolwiek jezyku "konferencyjnym" (bedzie szybciej, choc znalezliby i tlumacza) - maja bezplatny zespol doradcow prawnych, ktory - po opisaniu przez ciebie sprawy - powie ci, co i kiedy zostalo naruszone z konwencji i da ci rade, do ktorego sadu w Polsce czy instancji sie odwolac: gdy juz teraz brak wyzszej, to OD RAZU DO STRASDBURGA!!! I sadzic o mozliwie wysoka sume odszkodowania - kupisz chlopcom mieszkania, bo dzieciaki rosna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eug.M. Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.netcom.ca 19.06.03, 17:37 Doroslismy juz do wiedzy, ze nie musimy byc wysoko uczonymi zeby brac za fakt zydowskie opisywanie w Biblii jak powstal swiat.Kosciol trzyma sie tych bajek bo religia jest ich biznes. Czym wiecej naiwnych (wiernych) tym wygodniej, i jak widza mrowiska sluchajacych to klada im na lopate co sie daje... Niby jeden Bog, a wojny religijne tocza sie bezustannie. Nauczajcie lud przyzwoitosci, szacunku do drugiego, a nie zachlannosci. Wtedy bedzie spokoj. Zalozyc jedna religie: Milosc-toletancia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaruzel sztaj mes, nikt nie strzeze granic, kretynie jeden! IP: *.manh.com 19.06.03, 18:18 Zapierdzielaj baranie do szwabow, jest okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.ne.client2.attbi.com 19.06.03, 18:26 zali mi was niedowiarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duchśw Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 18:44 Nam to możesz tylko pozazdrościć zdrowego rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A mnie sie nie podoba twoj nick - to moze byc 19.06.03, 23:44 naruszenie cudzych uczuc religijnych: nie rob drugiemu, co tobie nie milo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druchśw Re: A mnie sie nie podoba twoj nick - to moze byc IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.03, 01:20 gabrielacasey napisała: > naruszenie cudzych uczuc religijnych: nie rob drugiemu, co tobie nie milo. A teraz OK ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druHśw errata IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.03, 02:31 gabrielacasey napisała: > naruszenie cudzych uczuc religijnych: nie rob drugiemu, co tobie nie milo. I tak nigdy nie byłem w harcerstwie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grom Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.dtvk.tpnet.pl 19.06.03, 19:05 Drugie przykazanie, ktore katolicyzm usunął, a które obowiązywać będzie zawsze w ramach pełni dekalogu brzmi: "Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz sie im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż ja, Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mne nienawidzą, A okazuję łaskę do tysięcznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań." Procesje w których uczestniczą ludzie wierzący są wyrazem ich wiary i to jest piękne; ludzie są zmęczeni obrzędowością religijnego teatru; każdy z nas tęskni za czymś więcej, żywą wiarą, żywym Bogiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol w. to sa uroczystosci IP: 142.108.17.* 19.06.03, 19:23 ku czci biskupich brzuchow, spracowanych rak proboszczow, pooranych przez slonce oblicz wszystkich tych bacow, pasterzy i arcypasterzy, ktoprzy doja swoje glupie owce, opowiadajac im takie pierdoly, ze owieczki nawet z tego cyckania sa zadowolone. nie o zadne "boze" cialo tam chodzi, nie o cialo zeusa, swiatowida, ozyrysa czy nawet jehowy. och, jakie glupi ten narod i zabobonny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: to sa uroczystosci IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 20:33 Gość portalu: karol w. napisał(a): > ku czci biskupich brzuchow, spracowanych rak proboszczow, > pooranych przez slonce oblicz wszystkich tych bacow, pasterzy i > arcypasterzy, ktoprzy doja swoje glupie owce, opowiadajac im > takie pierdoly, ze owieczki nawet z tego cyckania sa > zadowolone. > > nie o zadne "boze" cialo tam chodzi, nie o cialo zeusa, > swiatowida, ozyrysa czy nawet jehowy. och, jakie glupi ten narod > i zabobonny Karol W. Jaki jeszcze nick sobie wymyślisz, debilu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: A Glemp jest niewygodny dla Boga! IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 20:39 Czyzbys byl Bogiem, ze tak dobrze wiesz? Co za uderzjaca skromnosc ze strony Waszej Swiatobliowsci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.ne.client2.attbi.com 19.06.03, 19:33 smutne to wszystko szkoda was Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Prymas niech lepiej nie pieprzy!!! 19.06.03, 19:50 W artykule napisano ze Prymas... "...Dodał, że demokracja charakteryzuje się uwzględnianiem postawy większości." Niech sie lepiej nauczy co znaczy prawdziwa demokracja a nie taka po katolicku!!! Demokracja polega na tym ze nie pozwala na ucisk mnjejszosci przez wiekszosc!!!! W Polsce nie ma demokracji bo np. pod naciskiem kosciola aborcja zostala zdelegalizowana, nawet dla tych ktorzy w boga nie wierza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Prymas niech lepiej nie pieprzy!!! IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 20:52 patriota21wieku napisał: > W artykule napisano ze Prymas... > > "...Dodał, że demokracja charakteryzuje się uwzględnianiem > postawy większości." > > Niech sie lepiej nauczy co znaczy prawdziwa demokracja a nie > taka po katolicku!!! > > Demokracja polega na tym ze nie pozwala na ucisk mnjejszosci > przez wiekszosc!!!! W Polsce nie ma demokracji bo np. pod > naciskiem kosciola aborcja zostala zdelegalizowana, nawet dla > tych ktorzy w boga nie wierza!!! Pewnie, po co niewierzacy maja przestrzegac 10 przykazan. Przeciez to ludzie wymyslili, ze nie nalezy zabijac, krac , oszukiwac, klamac. Ten, kto w boga nie wierzy, ma pelne prawo zabijac, krasc, dawac lapowki itd. Bo jesli boga nie ma, wszystko wolno (Dostojewski) Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: Prymas niech lepiej nie pieprzy!!! 19.06.03, 21:48 Gość portalu: Leszek napisał(a): > Pewnie, po co niewierzacy maja przestrzegac 10 przykazan. > Przeciez to ludzie wymyslili, ze nie nalezy zabijac, krac , > oszukiwac, klamac. Ten, kto w boga nie wierzy, ma pelne prawo > zabijac, krasc, dawac lapowki itd. Bo jesli boga nie ma, > wszystko wolno (Dostojewski) Co ma piernik do wiatraka? Zabijanie, kradziez, osukiwanie i klamstwo sa wartosciami uniwersalnymi, i byly na dlugo przed chrzescijanstwem. Poza tym, jak kosciol jest taki swietojebliwy, to jakim prawem mordercy (inkwizycja, Jezuici), gwalciciele (biskup poznanski), klamcy (Rydzyk, Jankowski) czy zlodzieje ciagle sa uznawani albo nosza sutanne? Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: Prymas niech lepiej nie pieprzy!!! 19.06.03, 21:50 Zapomnialem zapytac: co ma dziesiec przykazan do mojego stwierdzenia o ze prymas ma wykrzywione pojecie demokracji?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Prymas niech lepiej nie pieprzy!!! IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 20.06.03, 00:59 patriota21wieku napisał: > Zapomnialem zapytac: co ma dziesiec przykazan do mojego > stwierdzenia o ze prymas ma wykrzywione pojecie demokracji?!!! Aborcja od wiekow byla uwazana za zbrodnie zabojstwa. Dopiero w niepieknym XX wieku cywilizowane narody zmienily sobie umowe spoleczna i orzekly, ze to nie zabojstwo. Wiec i tak moze byc: eutanazja to nie zbojstwo, hukniecie palka w leb umierajacej staruchy to tez nie zabojstwo lecz ulzenie jej w cierpieniu, zabranie majatku kapitaliscie to nie kradziez lecz sprawiedliwosc spoleczna, lapowka to nie przestepstwo bo cel uswieca srodki. Ktos kiedys mowil o Ojcu "ktory widzi w ukryciu". Ale skoro to mit, no to hulaj dusza, piekla nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: Prymas niech lepiej nie pieprzy!!! 20.06.03, 22:43 Gość portalu: Leszek napisał(a): > Aborcja od wiekow byla uwazana za zbrodnie zabojstwa. Poczytaj historie, moj drogi Leszku - aborcja byla uwazana za zbrodnie W PANSTWACH RELIGIJNYCH, a w szczegolnosci chrzescijanskich. W wielu innych spolecznosciach byla zjawiskiem normalnym, a np. w Polinezji bula praktyka religijna. Jesli chodzi o twoje pozostale argumenty to sa tak idiotyczne, ze nie sa warte odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojejku Re: Prymas niech lepiej nie pieprzy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 09:14 Oj Leszku, zapedziles sie. Nie slyszles o wartosciach uniwersalnych? Nie trzeba byc osoba wierzaca aby byc czlowiekiem prawym i spolegliwym.I na odwrot - bycie wierzacym nie jest zadna gwarancja tegoz. Swa wypowiedzia obrazasz 15-20% ludnosci naszej matki Ziemi - bezwyznaniowcow, w tym glownie ateistow i agnostykow. W tym mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: Prymas niech lepiej nie pieprzy!!! 20.06.03, 22:55 Gość portalu: Ojejku napisał(a): > Oj Leszku, zapedziles sie. Nie slyszles o wartosciach uniwersalnych? Nie trzeba > > byc osoba wierzaca aby byc czlowiekiem prawym i spolegliwym.I na odwrot - bycie > > wierzacym nie jest zadna gwarancja tegoz. Swa wypowiedzia obrazasz 15-20% > ludnosci naszej matki Ziemi - bezwyznaniowcow, w tym glownie ateistow i > agnostykow. W tym mnie. Absolutnie!!! Dlatego moja teza w pierwszym swierdzeniu: ze prymas ma zle pojecie o prawdziwej demokracji. Jak by jego definicja byla sluszna, to Stalin czy Hitler byliby demokratami, bo rzadzili w imieniu wiekszosci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: POGANSKE OSZOLOMY... IP: *.proxy.aol.com 19.06.03, 19:58 ...co za nienawisc i brak tolerancji...poganie... nikt cie nie zmusza do procesji BC...zawsze mozesz wziasc udzial w procesji gejow i lizbij...kosciol nie bedzie zdziwiony...dajcie poodychac innym tym inaczej myslacym... Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: POGANSKE OSZOLOMY... 19.06.03, 20:10 Gość portalu: mee napisał(a): > ...co za nienawisc i brak tolerancji...poganie... nikt cie nie > zmusza do procesji BC...zawsze mozesz wziasc udzial w procesji > gejow i lizbij...kosciol nie bedzie zdziwiony...dajcie poodychac > innym tym inaczej myslacym... Niestety Kosciol zmusza Polakow do wielu zeczy, np. wymuszajac na panstwie darowizny na budowe kosciolow czy prawo zabraniajace aborcji. Jesli chodzi o tych inacej myslacych to Rydzyk i Jankowski sa blyszczacymi przykladami tolerancji w Kosciele!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: POGANSKE OSZOLOMY... IP: *.proxy.aol.com 19.06.03, 21:36 patriota21wieku napisał: > Gość portalu: mee napisał(a): > > > ...co za nienawisc i brak tolerancji...poganie... nikt cie nie > > zmusza do procesji BC...zawsze mozesz wziasc udzial w > procesji > > gejow i lizbij...kosciol nie bedzie zdziwiony...dajcie > poodychac > > innym tym inaczej myslacym... > > Niestety Kosciol zmusza Polakow do wielu zeczy, np. wymuszajac > na panstwie darowizny na budowe kosciolow czy prawo zabraniajace > aborcji. > > Jesli chodzi o tych inacej myslacych to Rydzyk i Jankowski sa > blyszczacymi przykladami tolerancji w Kosciele!!! ...najpierw...musisz zrozumiec prosta rzecz...a mianowicie na czym polega zycie...bo zycie nie polega na opluwaniu innych...tak robia tylko nieudacznicy zyciwi...,ktorym sie wydaje ,ze sa wyrocznia ...ach..pociagnolbym ten temat ...ale nie widze powodow... Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: POGANSKE OSZOLOMY... 19.06.03, 21:53 Gość portalu: mee napisał(a): > patriota21wieku napisał: > > > Gość portalu: mee napisał(a): > > > > > ...co za nienawisc i brak tolerancji...poganie... nikt cie nie > > > zmusza do procesji BC...zawsze mozesz wziasc udzial w > > procesji > > > gejow i lizbij...kosciol nie bedzie zdziwiony...dajcie > > poodychac > > > innym tym inaczej myslacym... > > > > Niestety Kosciol zmusza Polakow do wielu zeczy, np. wymuszajac > > na panstwie darowizny na budowe kosciolow czy prawo zabraniajace > > aborcji. > > > > Jesli chodzi o tych inacej myslacych to Rydzyk i Jankowski sa > > blyszczacymi przykladami tolerancji w Kosciele!!! > > > > ...najpierw...musisz zrozumiec prosta rzecz...a mianowicie na czym polega > zycie...bo zycie nie polega na opluwaniu innych...tak robia tylko nieudacznicy > zyciwi...,ktorym sie wydaje ,ze sa wyrocznia ...ach..pociagnolbym ten > temat ...ale nie widze powodow... Hmm? Z twojej wypowiedzi nie bardzo wynika czy sie zgadzasz ze Rydzyk i Jankowski sa "neudacznikami zyciowymi...,ktorym sie wydaje ,ze sa wyrocznia" czy mowisz tak o mnie? Jesli to pierwsze to sie zgadzam. Jesli to drugie, to lepiej zebys forulowal zdania bardziej jasno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: POGANSKE OSZOLOMY... IP: *.proxy.aol.com 19.06.03, 22:14 patriota21wieku napisał: > Gość portalu: mee napisał(a): > > > patriota21wieku napisał: > > > > > Gość portalu: mee napisał(a): > > > > > > > ...co za nienawisc i brak tolerancji...poganie... nikt cie > nie > > > > zmusza do procesji BC...zawsze mozesz wziasc udzial w > > > procesji > > > > gejow i lizbij...kosciol nie bedzie zdziwiony...dajcie > > > poodychac > > > > innym tym inaczej myslacym... > > > > > > Niestety Kosciol zmusza Polakow do wielu zeczy, np. > wymuszajac > > > na panstwie darowizny na budowe kosciolow czy prawo > zabraniajace > > > aborcji. > > > > > > Jesli chodzi o tych inacej myslacych to Rydzyk i Jankowski > sa > > > blyszczacymi przykladami tolerancji w Kosciele!!! > > > > > > > > ...najpierw...musisz zrozumiec prosta rzecz...a mianowicie na > czym polega > > zycie...bo zycie nie polega na opluwaniu innych...tak robia > tylko nieudacznicy > > zyciwi...,ktorym sie wydaje ,ze sa > wyrocznia ...ach..pociagnolbym ten > > temat ...ale nie widze powodow... > > Hmm? Z twojej wypowiedzi nie bardzo wynika czy sie zgadzasz ze > Rydzyk i Jankowski sa "neudacznikami zyciowymi...,ktorym sie > wydaje ,ze sa wyrocznia" czy mowisz tak o mnie? > > Jesli to pierwsze to sie zgadzam. Jesli to drugie, to lepiej > zebys forulowal zdania bardziej jasno. -jezeli chodzi o jasnosc...to porownaj swoje zarobki...a sprawa jest b.prosta...jak to sie dzieje ...ze ty nie dajesz...a do tego jeszcze wypominasz... Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: POGANSKE OSZOLOMY... 20.06.03, 00:16 Gość portalu: mee napisał(a): > -jezeli chodzi o jasnosc...to porownaj swoje zarobki...a sprawa jest > b.prosta...jak to sie dzieje ...ze ty nie dajesz...a do tego jeszcze > wypominasz... Hmm, najpierw wytrzezwiej, potem pogadamy, bo pieprzysz bez zwiazku. Co maja moje zarobki do dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: POGANSKE OSZOLOMY... IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 00:31 patriota21wieku napisał: > Gość portalu: mee napisał(a): > > > -jezeli chodzi o jasnosc...to porownaj swoje zarobki...a > sprawa jest > > b.prosta...jak to sie dzieje ...ze ty nie dajesz...a do tego > jeszcze > > wypominasz... > > Hmm, najpierw wytrzezwiej, potem pogadamy, bo pieprzysz bez > zwiazku. Co maja moje zarobki do dyskusji? - hmm, stwierdzilem to na pocztku... Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: POGANSKE OSZOLOMY... 20.06.03, 22:39 Gość portalu: mee napisał(a): > patriota21wieku napisał: > > > Gość portalu: mee napisał(a): > > > > > -jezeli chodzi o jasnosc...to porownaj swoje zarobki...a > > sprawa jest > > > b.prosta...jak to sie dzieje ...ze ty nie dajesz...a do tego > > jeszcze > > > wypominasz... > > > > Hmm, najpierw wytrzezwiej, potem pogadamy, bo pieprzysz bez > > zwiazku. Co maja moje zarobki do dyskusji? > > - hmm, stwierdzilem to na pocztku... Ah, mysle ze wreszcie zrozumialem twoje aluzje: chodzi ci o moja wypowiedz na temat koscila wymusajacego od panstwa darowizny. Wiec ci powiem tyle: kosciol wymusza na panstwie zeby ono darmowo (bez placenia ceny rynkowej) odstepowalo mu grunty pod budowe kosciolow. Ja jako podatnik na tym trace, ergo mam prawo nazywac to wymuszaniem, wiec i mam prawo wypominac!!! Ciagle mi nie odpowiedziales na pytanie czy uwazasz Rydzyka i Jankowskiego za przyklady tolerancji w Kosciele, poniewaz wypominasz mi i innym brak takowej wobec kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Mee, katolicyzm ludowy, czy w Polsce, czy w 19.06.03, 21:53 Meksyku, jest religia synkretyczna, a rytualu maja charakter na poly podanski - ale ma to swoj urok. I TRADYCJE. Niemniej wielkosci tradycji nie nalezy mylic z potega WIARY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: Mee, katolicyzm ludowy, czy w Polsce, czy w IP: *.proxy.aol.com 19.06.03, 22:04 gabrielacasey napisała: > Meksyku, jest religia synkretyczna, a rytualu maja charakter na poly podanski - > > ale ma to swoj urok. I TRADYCJE. Niemniej wielkosci tradycji nie nalezy mylic z > > potega WIARY - kto jak ,kto...ale potega wiary...nie ma takiego okreslenia ...jest potega penisa...potega np.gospodarcza (nie mylic z usa...bo tu jest durzo wiary)...potega gejow w adoptowaniu dzieci...potega super markietu ,ze sa w nim wszystkie towary...ale nie ma pojecia potega wiary...bo wiara jak para z czajnika ...juz glupi myslal ,ze ja posiada... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey To ta wiara, co gory przenosi, meee. Nie ta niby 19.06.03, 23:41 wiara ortodoksyjnych rytualistow. Niemniej, i te poganskie rytualy maja swoj urok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: To ta ciemnota... IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 00:33 gabrielacasey napisała: > wiara ortodoksyjnych rytualistow. Niemniej, i te poganskie rytualy maja swoj > urok... - na babe urok... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ty sie boisz tych rytualow?Splun 7 razy przez lewe 20.06.03, 00:49 ramie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygabriel PRAWDZIWY JEST TYLKO STARY TESTAMENT, CZY IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 19:12 TAK GABRYSIU ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dla was prymasie najbardziej niewygodny IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 20:34 boje sie ze kataniorze pierwsi by teraz ukrzyzowali chrystusa tak jak kiedys faryzeusze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 20:44 Uwazam iz kazdy jest kowalem swojego losu, ja jestem chrzescijaninem typu wloskiego.Do kosciola chodze trzy razy w ciagu ..zycia.Kto chce chodzic czesciej to jego wola, lzej mu jest zyc, a biedny i chory pociesza sie ze po smierci bedzie w niebie.Nikt nikogo nie zmusza do udzialu w procesji, jego wola jak chce przez 10 km uczesniczyc w procesji.Tylko obrzydzenie mnie bierze iz ludzie na stanowiskach, ktorzy sprzedali idealy solidarnosci ksiedza pod reka prowadza.To nowoczesna forma reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecz Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.telkab.pl / 10.8.2.* 20.06.03, 09:08 Oczywiście Glemp ma prawo, jak każdy obywatel III RP, krytykować i się nie zgadzać, bo jest częściowo obywatelem polskim. Nie może natomiast nie akceptować konstytucji UE bop ona go nie dotyczy. Jako kapłan podlega Watykanowi oraz stanowionemu przez papieży prawu, jak również prawu kanonicznemu. Dając wyraz swoim poglądom na kazaniach narusza prawo innych do niezależnego myślenia, narzucając swoje myślenie. Na tych samych zasadach domagam się inicjatywy poselskiej o ustanowienie PRAWA DO OBOWIĄZKOWEJ KASTARCJI WSZYSTKICH KANDYDATÓW NA KSIĘŻY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent KUL Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.visp.energis.pl 19.06.03, 21:26 Niewygodny zwłaszcza dla władców katolickich Odpowiedz Link Zgłoś
amalczewski Re: zmieńmy temat, bo tu za bardzo beblokają 20.06.03, 00:45 www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34513,1537032.html?v=1&w=6573745&t=1056035655615 • bla, bla, bla Przeczytaj komentowany artykuł » amalczewski 19-06-2003 17:25 odpowiedz na list odpowiedz cytując Męski chromosom to: wóda, szlugi, dziwki, hazard, fura. A wynika to z atawistycznych cech człowieka. I nie będzie mi tam żaden psełdo naukowiec mówił czym jest męskie DNA, bla, bla ,bla. Zycie faceta polega na polowaniu - poluje,żeby mieć kasę. A jak ma kasę to ma wszystko co dusza zapragnie: furę, dziwki, wódę, kolegów, chatę, komp, kasyno, spokój, a na samym końcu babę, której zapycha wrzeszczącą mordę kasą, bachory itd, itp... Kiedy bym pisał moją opinię na ten temat z 500 lat temu, to pominął bym wrzeszczącą mordę baby, bo wtedy baby były tylko do dawania dupy i do dawania życia, nie miały głosu, jak ryby, Ale czasy się qźwa zmieniły w niebezpiecznym kierunku, że te pudła na sperme mają coraz więcej do powiedznia. Ćfe! bulk • Re: bla, bla, bla adres: *.bossig.com Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: pe 19-06-2003 18:29 odpowiedz na list odpowiedz cytując ahhaahahhahah heheheh dobre stary p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: zmieńmy temat, bo tu za bardzo beblokają IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 00:54 amalczewski napisał: > www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34513,1537032.html?v=1&w=6573745&t=1056035655615 > • bla, bla, bla > Przeczytaj komentowany artykuł » > amalczewski 19-06-2003 17:25 odpowiedz na list odpowiedz cytując > > Męski chromosom to: > wóda, > szlugi, > dziwki, > hazard, > fura. > A wynika to z atawistycznych cech człowieka. I nie będzie mi tam > żaden psełdo naukowiec mówił czym jest męskie DNA, bla, bla ,bla. > Zycie faceta polega na polowaniu - poluje,żeby mieć kasę. A jak > ma kasę to ma wszystko co dusza zapragnie: furę, dziwki, wódę, > kolegów, chatę, komp, kasyno, spokój, a na samym końcu babę, > której zapycha wrzeszczącą mordę kasą, bachory itd, itp... > Kiedy bym pisał moją opinię na ten temat z 500 lat temu, to > pominął bym wrzeszczącą mordę baby, bo wtedy baby były tylko do > dawania dupy i do dawania życia, nie miały głosu, jak ryby, Ale > czasy się qźwa zmieniły w niebezpiecznym kierunku, że te pudła > na sperme mają coraz więcej do powiedznia. Ćfe! > bulk > > > • Re: bla, bla, bla adres: *.bossig.com > Przeczytaj komentowany artykuł » > Gość: pe 19-06-2003 18:29 odpowiedz na list odpowiedz cytując > > ahhaahahhahah > heheheh > > dobre stary > p. > > - to dopiero odkryles ameryke...wszyscy to wiedza...ale ...jest jedno ale ( ktorego tu nie wymienie)....zycie to jak picie piwa ...niby wszyscy wiedza jak to robic...ale malo kto zna sie na piciu piwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: KOMUNISTA I WIARA... IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 00:46 ...najgorsze co moze byc jak piekarz zaczyna budowac dom cegla po cegle...murarz zaczyna piec chleb...a komunista zaczyna dyskutowac o wierze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terapeuta Re: KOMUNISTA I WIARA... IP: *.hrl.com 20.06.03, 02:07 Gość portalu: Megset napisał(a): > michal25arizona napisał: > > > Boze Cialo w swej tresci bylo poganskie. Nawet swiecenie > wiankow itd... Nie sa to poganskie obyczaje. Forma forma, ale > tresc jest scisle zwiazana z wiara, Bogiem i Chrystusem. > ----------------------------------------------------------- > Co to jest tresc? Jak w sredniowieczu palono na stosach > innowiercow to tresc tego tez byla zwiazana z Bogiem, bo > uzasadniano to obrona wiary i Boga. Jezeli rzeczywiscie > te wszystkie przyjete na przestrzeni lat praktyki mialy > jakikolwiek zwiazek z Bogiem, to nie byloby korupcji i takiej > biedy w Polsce. W USA jak sa pokazy i procesje to nie miesza sie > w to Boga ani wiary i ten kraj stoi o wiele lepiej niz Polska. > A Prymas zapomnial, ze do wladcow tego swiata politycy zaliczaja > tez Papieza, szczegolnie w Polsce. > Oczywiscie ze jezeli sa w USA procesje religijne , a takie sa na przyklad w Nowym Jorku, wszyscy wiemy o tym, to nie jest mieszanie polityki i religii i to nie ma niz wsplonego z sukcesem czy brakiem sukcesu kraju. Ale tak na marginesie, w calej tej wymiana opini na temat tresci formy religijnej, poganstwa itp itp zauwazalne jest ze Pan Michal z Arizony nie stara sie byc zlosliwy i judzacy do swoich rozmowcow w przeciwienstwie do np pani Gabrieli ktora poprzez intelektualizowanie ukrywa swoje kompleksy. O co chodzi tak naprawde Pani Gabrielo?, Jakie Pani ma problem z ludzmi, po co tyle nieukrywanej zolci i zlosliwosci. Jezeli sa to niezaspokojone ambicje nigdy nie jest za pozno , ale teraz proponuje sie wyciszyc przez yoge., To dobra terapia fizyczna i umyslowa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahak to normalne przy monopauzie..:-) IP: *.dialsprint.net 20.06.03, 02:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a A swistak czyta te bzdury... IP: *.net195-132-237.noos.fr 20.06.03, 18:14 ...i zawija swoje sreberka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unas w U.K. PRZESTAN,MAM DOSYC SEKSU, GABRIELO ! IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 19:17 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Powtarzasz swe brednie szukajac aplauzu. Od 20.06.03, 06:40 podobnego TLUKA, ci - jak ty - myli rytualy z wiara, kleche z Panem Bogiem etc. etc. Lecz sie czlowieku, bi nienawidzisz wszystkich, ci pare slow prawdy ci powiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
inkhata Pytanie do Gabryski 20.06.03, 02:45 Masz doktorat z antropologii kultury ??? to powiedz mi kochana czemy Zydzi sie kiwaja nosza pejsy i takie dziwne czapki a czasem sobie jakies pudelko do czulka przywiazuja ? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A czemu ty jestes ANTYSEMITA? I to w PLEBEJSKIEJ 20.06.03, 06:36 prymitywnej wersji?Typowy polski wiejski KSENOFOB? A - jak juz tu wspomnialam - za nauke sie PLACI i nie mysle udzielac za frajer kursow z religioznawstwa na necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecz Re: A czemu ty jestes ANTYSEMITA? I to w PLEBEJSK IP: *.telkab.pl / 10.8.2.* 20.06.03, 09:25 W nawiązaniu do wypowiedzi "gabrielicasel": dla takich nacjonalistów, szowinistów i ksenofobów szkoda czasu i pieniędzy. Jedyna ich wiedza jaką posiadają, to nauki płynące z ambony w wydaniu o. Rydzyka, ks. Jankowskiego, abp. Życińskiego i jeszcze paru podobnych. Takich juz nic nie nauczy, bo do nich nic nie dociera, jako że stracili zdolność własnego, indywidualnego, niezależnego myślenia. Zdolni wyklepać tylko to, co stamtąd usłyszeli - jak pacierz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: A czemu ty jestes ANTYSEMITA? I to w PLEBEJSK IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 20.06.03, 09:39 Gość portalu: miecz napisał(a): > W nawiązaniu do wypowiedzi "gabrielicasel": dla takich > nacjonalistów, szowinistów i ksenofobów szkoda czasu i > pieniędzy. Jedyna ich wiedza jaką posiadają, to nauki płynące z > ambony w wydaniu o. Rydzyka, ks. Jankowskiego, abp. Życińskiego > i jeszcze paru podobnych. Takich juz nic nie nauczy, bo do > nich nic nie dociera, jako że stracili zdolność własnego, > indywidualnego, niezależnego myślenia. Zdolni wyklepać tylko > to, co stamtąd usłyszeli - jak pacierz. Generalnie sie z Toba zgadzam, ale czemu mieszasz do towarzystwa arcybiskupa Zycinskiego, ktory: 1. jest zdecydowanym krytykiem czerwonych, 2. Jest rownie zdecydowanym krytykiem Rydzyka, Jankowskiego i im podobnych. Jesli sie wypowiadamy na jakis temat, trzeba d o b r z e wiedziec, o czym sie mowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojejku Re: A czemu ty jestes ANTYSEMITA? I to w PLEBEJSK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 09:37 gabrielacasey napisała: > prymitywnej wersji?Typowy polski wiejski KSENOFOB? A - jak juz tu wspomnialam - > > za nauke sie PLACI i nie mysle udzielac za frajer kursow z religioznawstwa na > necie. ------------------- I slusznie Gabrycha! To samo wielokrotnie pisalem wielu internautom. Wiedza kosztuje. Nadal jednak nie przepadam za Toba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygabriel TWOJE ...Y NIE MOZNA UZNAC ZA NAUKE. IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 19:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukes Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 03:52 gdzie się pchają te podłe pasożyty, jeszcze jakis zapisow chca w Traktacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solitary Re: Trwają uroczystości Bożego Ciała IP: *.gen.twtelecom.net 20.06.03, 04:31 A mnie jest zal dawnych procesji Bozego Ciala, ktore przechodzily pod moim domem w ten piekny dzien czerwcowy, i zwykle populudniu byla burza. Teraz nie ma juz mojego domu,bo mi go zabrano! I nie widze juz tych procesji i nie slysze bijacych dzwonow,bo mieszkam teraz bardzo daleko od tego miejsca. Tesknie za tym wszystkim,bo to bylo moje dziecinstwo i mlodosc; a jak powiedzial niejaki C.Milosz " Moja Ojczyzna jest moj jezyk, i nie ma znaczenia,czy czlowiek zyje w Californii czy na Biegunie". Wydaje mi sie,ze w tym powiedzeniu jest cos wiecej,cos co moze byc zwiazane z tym o czym tutaj jest mowa. A zatem, wiara w Boga,jak mi sie wydaje jest ta podstawa na ktorej mozna budowac rozne fundamenty i chyba nie za bardzo ma znaczenie jakie one sa,bo sa one dla ludzi zyjacych w odpowiednich srodowiskach i otoczeniach a zatem wszelkie ze sie tak wyraze "rytualy" moga byc tak postrzegane poprzez ludzi ktorzy maja inne i nie potrafia sobie wyobrazic,ze inni moga miec inne. A zatem wydaje mi sie,ze najwazniejsza jest wiara,a juz w jaki sposob "ludowy" jest ona nie tyle realizowana co kultywowana masowo,to chyba juz nie ma znaczenia,o ile tylko nie przybiera form szkodliwych spolecznie. A zatem,chialbym prosic obecnych tu dyskutantow o troche wstrzemiezliwosci,bo wszystko sie moze zdarzyc i zawsze wtedy musimy umiec "usprawiedliwic" Boga! Tzn. rozumiec Go coraz bardziej,bo niewatpliwie jezeli On istnieje to napewno nie jest az tak prosty w poznaniu poprzez nasza logike i wszyscy bez wyjatku jestesmy wobec Niego winni! A wiec,te wszystkie swieta katolickie czy nie,czyli te wszystkie "rytualy" sa po to,aby pozniej mozna bylo z nich czerpac sile i plakac. pozdrowienia, solitary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BO Solitary, jestes poczciwy facet!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 20.06.03, 05:12 Sam chce zostac katolikiem. Ale jak slysze tych gagatkow to mam ochote przejsc na islam i rzucic na nich fatwe. Albo na stalinizm i po prostu zamienic ich na gnoj historii. Ale wtedy wracam do przykazania milosci nieprzyjaciol i robi mi sie smutno. Gość portalu: solitary napisał(a): > > A mnie jest zal dawnych procesji Bozego Ciala, > ktore przechodzily pod moim domem w ten piekny > dzien czerwcowy, i zwykle populudniu byla burza. > > Teraz nie ma juz mojego domu,bo mi go zabrano! > I nie widze juz tych procesji i nie slysze bijacych > dzwonow,bo mieszkam teraz bardzo daleko od tego miejsca. > Tesknie za tym wszystkim,bo to bylo moje dziecinstwo i > mlodosc; a jak powiedzial niejaki C.Milosz " Moja > Ojczyzna jest moj jezyk, i nie ma znaczenia,czy czlowiek > zyje w Californii czy na Biegunie". > Wydaje mi sie,ze w tym powiedzeniu jest cos wiecej,cos > co moze byc zwiazane z tym o czym tutaj jest mowa. > A zatem, wiara w Boga,jak mi sie wydaje jest ta podstawa > na ktorej mozna budowac rozne fundamenty i chyba nie > za bardzo ma znaczenie jakie one sa,bo sa one dla > ludzi zyjacych w odpowiednich srodowiskach i otoczeniach > a zatem wszelkie ze sie tak wyraze "rytualy" moga byc > tak postrzegane poprzez ludzi ktorzy maja inne i nie > potrafia sobie wyobrazic,ze inni moga miec inne. > > A zatem wydaje mi sie,ze najwazniejsza jest wiara,a juz > w jaki sposob "ludowy" jest ona nie tyle realizowana co > kultywowana masowo,to chyba juz nie ma znaczenia,o ile > tylko nie przybiera form szkodliwych spolecznie. > > A zatem,chialbym prosic obecnych tu dyskutantow o troche > wstrzemiezliwosci,bo wszystko sie moze zdarzyc i zawsze > wtedy musimy umiec "usprawiedliwic" Boga! Tzn. rozumiec > Go coraz bardziej,bo niewatpliwie jezeli On istnieje > to napewno nie jest az tak prosty w poznaniu poprzez > nasza logike i wszyscy bez wyjatku jestesmy wobec Niego > winni! > A wiec,te wszystkie swieta katolickie czy nie,czyli te > wszystkie "rytualy" sa po to,aby pozniej mozna bylo > z nich czerpac sile i plakac. > > pozdrowienia, > > solitary > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Solitary, jestem z Toba IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 20.06.03, 09:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solitary Re: Solitary, jestem z Toba IP: 168.143.113.* 21.06.03, 04:18 Dziekuje. Ale niestety,nie mozesz byc ze mna z definicji; jestem solitary. A zabralem tu ten moj slaby i ledwo slyszacy glos po to,bo zdziwilo mnie dlaczego niejaka "gabriela" atakuje swieta katolickie az z taka energia? godna pozazdroszczenia;gdybym ja mial taka energie to bym pewnie gory przenosil? i co ona chce poprzez to osiagnac? poza upustem swej nienawisci? pozdrowienia, solitary Odpowiedz Link Zgłoś