Dodaj do ulubionych

Jakie były skutki dotychczasowych odejść z PO?

14.09.07, 22:10
1. Maciej Płażyński
Odszedł sam w 2003. Jego komitet wyborczy poniósł klęskę do Parlamentu
Europejskiego, a jego stronnicy rozbiegli się po PiS, PO czy nawet PD.
Pomorska PO bez Płażyńskiego ma bezwzględną większość w sejmiku i Gdańsku.

2. Andrzej Olechowski
W 2002 przegrał już w pierwszej turze Warszawę, a PO uzyskała ledwie 8
mandatów w radzie miejskiej. Potem Olechowski zniknął z działalności
partyjnej. Dziś PO w stolicy ma prezydenta, najwięcej radnych w sejmiku i
prawie połowę rady miejskiej.

3. Paweł Piskorski i jego otoczenie
J.w.

4. Zyta Gilowska
Odeszła w 2005, gdy PO zażądała wyjaśnienia okoliczności zatrudniania rodziny
w biurze poselskim i pchania syna na jedynkę w PO. Dziś z listy PiS boi się
startować w rodzinnym Lublinie. Ekstrawagancki Palikot poprowadził PO do
wygranej w miejskich wyborach prezydenckich w Lublinie.
Obserwuj wątek
    • jan9930 Tym razem 14.09.07, 22:23
      Kraków przegrany
      • 440417mz Re: Tym razem 14.09.07, 22:26
        jan9930 napisał:

> Kraków przegrany
        A Krakusy głosowali by na świeżego warszawiaka?Wątpliwe.
      • rydzyk_smigly Raczej nie odzyskany. 14.09.07, 22:26
        Przegrany był w 2005. Niemniej szkoda, bo Ziobru zapikował w dół, była więc szansa.
        • stary_peowiec Re:Brawo PIS 14.09.07, 22:27
          Dokpoac tym pieskom z PO
      • elfhelm Porównajmy wyniki z Krakowa: 14.09.07, 22:28
        - 2005 - lista do Sejmu ciągnięta przez Rokitę
        wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W/126101.htm
        - 2006 - lista do sejmiku ciągnięta przez Sepioła
        wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiOkregJdn.html?okreg=120000-RDA/3
        - 2006 - lista do rady miasta
        wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiRadaMiasta.html?jdn=126101
        • rydzyk_smigly Wyniki samorządowe nie mają żadnego 14.09.07, 22:36
          przełożenia na głosowanie i wyniki wyborów do Sejmu.
          Drugie - brak Rokity może zniechęcić do głosowania na PO jakiś procent wyborców
          w skali całego kraju.
          • jan9930 Mozna kaczorów nienawidzieć 14.09.07, 22:40
            ale nie można powiedzieć że nie potrafią grać.
          • elfhelm Re: Wyniki samorządowe nie mają żadnego 14.09.07, 22:42
            Wyniki samorządowe pokazują, że bez Rokity można zrobić dobry wynik. PiS do
            sejmiku miał silną listę z byłym (i obecnym) marszałkiem.

> Drugie - brak Rokity może zniechęcić do głosowania na PO jakiś procent wyborców
            > w skali całego kraju.

I może przekonać jakiś procent ludzi niegłosujących na PO przez Rokitę. Chociaż
            ja nie sądzę, by ta decyzja miała istotne znaczenie. Ewentualne straty zostaną
            wyrównane Sikorskim (i może nie tylko), jeśli go odpowiednio wykorzystają.
            • jan9930 Re: Wyniki samorządowe nie mają żadnego 14.09.07, 22:43
              elfhelm napisał:
              \ Ewentualne straty zostaną
              > wyrównane Sikorskim (i może nie tylko), jeśli go odpowiednio
              wykorzystają.==

Jeśli nie zmieni zdania.
            • hummer Re: Wyniki samorządowe nie mają żadnego 14.09.07, 22:52
              elfhelm napisał:

> Wyniki samorządowe pokazują, że bez Rokity można zrobić dobry wynik. PiS do
              > sejmiku miał silną listę z byłym (i obecnym) marszałkiem.

Tylko dlaczego teraz dopiero można bez Rokity? Głosów brakowało podobnych wcześniej?
              • elfhelm Re: Wyniki samorządowe nie mają żadnego 14.09.07, 22:54
                Można było Rokitę usunąć. Można było doprowadzić do jego odejścia w atmosferze
                skłócenia. A tak... aksamitne pożegnanie z kiczowatym uzasadnieniem.

Wyjście słuszne, chociaż powinno dojść do niego trochę wcześniej :)
                • hummer Oddał legitymację PO? 14.09.07, 23:00
                  elfhelm napisał:

> Można było Rokitę usunąć. Można było doprowadzić do jego odejścia w atmosferze
                  > skłócenia. A tak... aksamitne pożegnanie z kiczowatym uzasadnieniem.
                  >
                  > Wyjście słuszne, chociaż powinno dojść do niego trochę wcześniej :)

Jeśli nie oddał żadnego pożegnania nie było - jest urlop.

Widzisz, jestem osobą, która chce Polski jak najbardziej obywatelskiej. Czyli
                  nie tylko takiej, kiedy obywatel ma się obywać, lecz i takiej, kiedy państwo
                  chroni obywatela jednocześnie od niego wymagając.

Zwisa mi na kogo będą głosować ludzie. Ja już swoją decyzje podjąłem. Ba nie sam
                  ale po konsultacjach w domu. Czyli dwa głosy stracone dla PiS i PO. Szkoda, że
                  nie poczekaliście rok z wyborami - byłyby trzy głosy stracone dla prawicy.

Doliczając rodziców - koalicja PO-PiS straciła 4 głosy.

PS
                  Moja rodzina wywodzi się spod podkarpackiego.
                  • daktylek Re: Oddał legitymację PO? 14.09.07, 23:02
                    Nie oddał.
                    • 440417mz Re: Oddał legitymację PO? 14.09.07, 23:07
                      daktylek napisał:

> Nie oddał.
                      A L Kaczyński oddał legitymację?Oddał,no i co z tego wynika.
                      • daktylek Re: Oddał legitymację PO? 14.09.07, 23:09
                        Ano to wynika, że Rokita jest partyjny, a Kaczor L bezpartyjny ;PPPP
                        • hummer PO nie widzi jak traci głosy trzymając Rokitę 14.09.07, 23:12
                          daktylek napisał:

> Ano to wynika, że Rokita jest partyjny, a Kaczor L bezpartyjny ;PPPP

Nie mój to interes. :)
                  • elfhelm Re: Oddał legitymację PO? 14.09.07, 23:04

Ja znam co najmniej 4 osoby, które na PO do Sejmu po raz pierwszy zagłosują w
                    tych wyborach. Jedną z nich jestem, drugą mój ojciec, który nie był w kraju w
                    2005, trzecią moja matka, która nie szła na wybory, czwartą moja partnerka,
                    która obecnie pracuje poza krajem i załatwia sobie papiery, żeby się zarejestrować.

Zatem posty "zagłosuję na", "nie zagłosuję na" mogę uznać za dość żenujące.
                    • hummer Nie zapominaj o mojej babce - 5 głos 14.09.07, 23:10
                      elfhelm napisał:

I siostrze - 6 głos

> Ja znam co najmniej 4 osoby, które na PO do Sejmu po raz pierwszy zagłosują w
                      > tych wyborach. Jedną z nich jestem, drugą mój ojciec, który nie był w kraju w
                      > 2005, trzecią moja matka, która nie szła na wybory, czwartą moja partnerka,
                      > która obecnie pracuje poza krajem i załatwia sobie papiery, żeby się zarejestro
                      > wać.
                      >
                      > Zatem posty "zagłosuję na", "nie zagłosuję na" mogę uznać za dość żenujące.

Problem O polega na braku Papy Smurfa. PO utożsamiane jest ze Smurfem Ważniakiem
                      z Warszawy, niby krakusem.
                      • hummer Jeśli doliczysz do tego kilkuset moich znajomych 14.09.07, 23:20
                        tylu samo siostry, rodziców, i żony - elektorat zwarty i poznający fakty, PO-PiS
                        sporo stracił. Najwięcej PO.

PO-PiSowi cienko wróżę. Choć PO ma szanse - jeszcze nie ogłoszono oficjalnych
                        list - szczególnie w Krakowie.

PS
                        Dodam, że wszyscy z mojej rodziny i znajomych oddają głos zawsze. Czy pada
                        deszcz czy nie.
                        • elfhelm Re: Jeśli doliczysz do tego kilkuset moich znajom 14.09.07, 23:28
                          Czyli zszedłeś do poziomu kikoo. Szkoda, szkoda.
                          • hummer Zeszedłem do poziomu obywatela 14.09.07, 23:35
                            elfhelm napisał:

> Czyli zszedłeś do poziomu kikoo. Szkoda, szkoda.

Nigdy do żadnej partii nie należałem i należeć nie będę (przy obecnym stanie
                            owych). Polskę kocham i jeśli będzie potrzeba oddam życie za ojczyznę.

Czego chcesz więcej? Ludzie niech oddają głosy tak jak im sumienie podpowiada
                            (intuicja), a Polska będzie krajem miodem i mlekiem płynącym. Od gadek Rokity,
                            że mu smutno, lub futerko mu się brudzi w Polsce nie przybędzie chleba.
                            • elfhelm Re: Zeszedłem do poziomu obywatela 14.09.07, 23:41
                              > Czego chcesz więcej?

Normalności :)
                              Czy zapewni ją PiS. Już próbowało. Czy zapewni ją SLD. Już próbowało. Czy
                              zapewni ją PO. Niech próbują. Gorzej od Millera i Kaczyńskiego rządzić się nie da.
                              • hummer Gdyby PO nie było takie jak PiS 14.09.07, 23:44
                                elfhelm napisał:

> > Czego chcesz więcej?
                                >
                                > Normalności :)
                                > Czy zapewni ją PiS. Już próbowało. Czy zapewni ją SLD. Już próbowało. Czy
                                > zapewni ją PO. Niech próbują. Gorzej od Millera i Kaczyńskiego rządzić się nie
                                > da.

Miałbyś rację. Ale przecież PO to PiS. Nawet obrażony Rokita, nie rzucił
                                legitymacją na stół.

PiS czy PO to te same twarze. SLD trochę odmłodniało.
                                • elfhelm Re: Gdyby PO nie było takie jak PiS 14.09.07, 23:48
                                  PO to nie Rokita. To Komorowski, Biernacki, Tusk, Piesiewicz i rzesza
                                  samorządowców. SLD to wciąż Szmajdziński z Janikiem. A wymiana Dyducha na
                                  Napieralskiego to tylko zakup nowego egzemplarza tego samego modelu.

Symboliczne dla mnie było zaproszenie przez Kwaśniewskiego na ekspertów LiD obu
                                  Wiatrów. To prawie symbol odmłodzenia tego środowiska.

Swoją drogą nie dziwię się większości dawnych unitów, że nie chcieli tego firmować.
                                  • hummer i co się stało z wiatrami? :) 14.09.07, 23:54
                                    elfhelm napisał:

Faktem jest, że Rokita poburczał, żonę wysłał do PiS a legitymacji PO nie oddał.
                                    Mało tego wepchał swoich na "nieoficjalną" listę PO w Krakowie. A PO na to - nic
                                    się nie stało - nasz przewodniczący Rokita lekko sie zdenerwował.

To samo stanie się z wiatrami PO. Każda partia powinna walczyć o swoje a nie o
                                    PO-PiS. Tym bardziej, że PO zwisa PiSowi.
                                    • elfhelm Re: i co się stało z wiatrami? :) 14.09.07, 23:58
                                      Rokita został wystawiony przez swoją żonę. Ta po prostu pół roku temu dała swoją
                                      ofertę prezydentowi. A ten sprytnie w kampanii to wykorzystał w odpowiednim
                                      momencie. A że żona Jasia politycznie jest dość głupawa, to przyjęła stanowisko.

Plan PiS jednak nie wyszedł po jego dzisiejszej decyzji. Nie udało się zmusić
                                      Tuska do wyrzucenia Rokity i zrobienia z niego ofiary "złego dworu". Nie udało
                                      się nawet zmusić Jasia do wyjścia z PO i zrobienia z siebie ofiary.

A to że Jasiu wepchnął niby swoich na listę PO? Te nazwiska listę wzmacniają. A
                                      posłowie PO uznawani do niedawna - przez media - za przybocznych Rokity stoją
                                      dziś w pierwszej linii walki z PiS-em.
                                      • hummer Wiesz gdzie mnie szukać. 15.09.07, 00:01
                                        elfhelm napisał:

Szkoda zaśmiecać FK na takie rozmowy. Wywalmy drani lub Pismo wzywa.
                            • etta2 Re: Zeszedłem do poziomu obywatela 14.09.07, 23:47
                              hummer napisał:

> Polskę kocham i jeśli będzie potrzeba oddam życie za ojczyznę.

Nie żartuj sobie z Polski. Jak zdążyłam zauważyć, życie jesteś gotów
                              oddać za KOMUCHÓW, bo grasz dla LiDu z LSD i innymi postkomuchami
                              plus wygłodzeni z UW. I tyle....Żadna tajemnica, żadne poświęcenie,
                              proza życia postkomucha.
                              • hummer To mało widzisz. Kup okulary. Ale u specjalisty. 14.09.07, 23:48
                                etta2 napisała:

> hummer napisał:
                                >
                                > > Polskę kocham i jeśli będzie potrzeba oddam życie za ojczyznę.
                                >
                                > Nie żartuj sobie z Polski. Jak zdążyłam zauważyć, życie jesteś gotów
                                > oddać za KOMUCHÓW, bo grasz dla LiDu z LSD i innymi postkomuchami
                                > plus wygłodzeni z UW. I tyle....Żadna tajemnica, żadne poświęcenie,
                                > proza życia postkomucha.
          • xtrin Re: Wyniki samorządowe nie mają żadnego 14.09.07, 22:42
            rydzyk_smigly napisała:
            > Drugie - brak Rokity może zniechęcić do głosowania
            > na PO jakiś procent wyborców w skali całego kraju.

Jak i jakiś procent zachęcić.
            • rydzyk_smigly Z której strony? 14.09.07, 22:49
              Lewa zagospodarowana przez LiD, Leppera i PiS.
              Rokita był szansą na wyjęcie części konserwy z PiSu nie zaślepionej
              oligarchicznymi dogmatami i solidarnościową mantrą Wodza.

xtrin napisała:

> Jak i jakiś procent zachęcić.

• rydzyk_fizyk Re: Porównajmy wyniki z Krakowa: 14.09.07, 22:36
          Rokicie chyba też pamiętają porażkę w wyborach Prezydenta Krakowa.
    • klarek_i Jakie ? Umacnianie się cienkiego Tuska i 14.09.07, 22:37
      jego przybocznych.
    • pla_cebo Re: Jakie były skutki dotychczasowych odejść z PO 14.09.07, 22:39
      Boszeeee, nawiedzeni POwcy chca zaklajstrowac prosty fakt, ze to
      Rokita wyprowadzil PO powyzej 20%. To se ne wrati:)
      • elfhelm Mylisz się 14.09.07, 22:44
        Rokita wyprowadził PO z 15 do 20. Kampania prezydencka Tuska do 25%.
        "Przyjaciele z PiS" uniemożliwili lepsze wyniki. PO z marginalizowanym Rokitą w
        sejmikach miała już 27%.
        • pla_cebo Re: Mylisz się 14.09.07, 22:48
          elfhelm napisał:

,PO z marginalizowanym Rokitą w
          > sejmikach miała już 27%.

A jak to zmierzyles?
          Ps. Smutne to co ludzie moga zrobic dla dobra partii:)))
          • elfhelm Re: Mylisz się 14.09.07, 22:55
            pl.wikipedia.org/wiki/Wybory_samorz%C4%85dowe_w_Polsce_w_2006_roku#Sejmiki_wojew.C3.B3dzkie
            Wszystkie duże partie miały listy zarejestrowane we wszystkich 88 (chyba)
            okręgach (SO nie miała w 1 czy 2).
            • pla_cebo Re: Mylisz się 14.09.07, 23:10
              Wybory do parlamentu krajowego, europejskiego i samorzadowe maja
              zupelnie inna specyfike. Zreszta poczekaj teraz...
              • elfhelm Re: Mylisz się 14.09.07, 23:29
                Oczywiście. Ale gdyby Jasiu pilotował kampanię w 2006, to nie byłoby bloku z PSL
                i władzy w 14 województwach.
    • frank_drebin Tyle, ze te odejscia nie mialy okresle to tak 14.09.07, 22:42
      miana spektakularnosci a podczas kampanii wyborczej kazda zmiana
      barw partyjnych taki walor ma i ma jakis wplyw na wynik wyborow. I
      dotyczy to zaznacze wszystkich odejsc i przejsc.
      P.S.
      Z tego co pamietam to Piskorza wywalili a nie odszedl ....
      • chateau Re: Tyle, ze te odejscia nie mialy okresle to tak 14.09.07, 22:50
        Fakt, Piskorza "odeszli", i słusznie zresztą.

Zaś Rokita nie tyle zmienił barwy partyjne ile się wycofał.
    • trzy.zyczenia Takie same jak z SLD 15.09.07, 00:05
      SDPL...
    • tomek9991 Wzmacniały PO 15.09.07, 00:12
      Von Rokity należało wyrzucić po wyborach samorządowych, wtedy
      von Rokity się ujawniły jako lojalne wobec PiS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka