Dodaj do ulubionych

ZNIKAJACE-ANTY-KATOLICKIE-posty...................

IP: 172.16.2.* 19.12.01, 17:54
byly na tym forum zaczete przeze-mnie watki o Papiezu i Maryi z
Czestochowy.....ONE ZOSTALY ZNISZCZONE PRZEZ CENZURE GW. A przeciez byly
inteligentnie (choc troszke wulgarnie ) napisane.Trwala na nich naprawde
ozywiona dyskusja forumowiczow. I co ,nie ma .A dlaczego tak sie
dzieje ......BO OD CZASU KIEDY kardynal-GLEMP i jego firma-Kosc.Kat. ,POPARLI
WEJSCIE POLSKI DO Uni Europejskiej w swoim imieniu,to pro-europejska GW zaczela
kosic PRAWDZWA POLSKA-ANTY-KATOLICKA dyskusje,zeby sie podlizac
klerowi.

ps. juz to widze jak niedlugo urzedasy z Brukseli do spolki z klechami (
moze i Rydzykiem ?!? ),beda ideologicznie i finansowo dolowac Spoleczenstwo
Polskie. Znikajace anty-katolickie watki to pierwsza jaskolka tych dzialan......
Obserwuj wątek
    • Gość: 121801 Re: ZNIKAJACE-ANTY-KATOLICKIE-posty................... IP: *.158.229.180.Dial1.Chicago1.Level3.net 19.12.01, 18:36
      Gość portalu: POLAK napisał(a):

> byly na tym forum zaczete przeze-mnie watki o Papiezu i Maryi z
      > Czestochowy.....ONE ZOSTALY ZNISZCZONE PRZEZ CENZURE GW. A przeciez byly
      > inteligentnie (choc troszke wulgarnie ) napisane.Trwala na nich naprawde
      > ozywiona dyskusja forumowiczow. I co ,nie ma .A dlaczego tak sie
      > dzieje ......BO OD CZASU KIEDY kardynal-GLEMP i jego firma-Kosc.Kat. ,POPARLI
      > WEJSCIE POLSKI DO Uni Europejskiej w swoim imieniu,to pro-europejska GW zaczela
      >
      > kosic PRAWDZWA POLSKA-ANTY-KATOLICKA dyskusje,zeby sie podlizac
      > klerowi.
      >
      >
      >
      > ps. juz to widze jak niedlugo urzedasy z Brukseli do spolki z klechami (
      > moze i Rydzykiem ?!? ),beda ideologicznie i finansowo dolowac Spoleczenstwo
      > Polskie. Znikajace anty-katolickie watki to pierwsza jaskolka tych dzialan.....
      > .

Masz racje ale wytlumacz to ludowi ktory jak te ciemne owieczki w alczy z
      deszczem propagandy neoPRL zeby sie skryc pod rynne KK ktory jak na dloni widac
      ze wspolpracuje z rzadem w unurzeniu Polski w tym UE blocie.Adas poprostu
      wypelnia swe zobowiazania zapewnione Konkordatem.My bierzemy co nam sie uda a wy
      bierzcie co zostanie.
    • Gość: HA1 Re: ZNIKAJACY POLAK.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 19.12.01, 19:14
      Wiem ze wulgarne ale nie zauwazylem zeby mialy cos wspolnego
      z inteligencja. Moze z absurdem? Zadna strata. Tak trzymac GW!

Gos´c´ portalu: POLAK napisa?(a):

> WEJSCIE POLSKI DO Uni Europejskiej w swoim imieniu,to pro-europejska GW zaczela
      >
      > klerowi.
      >
      >
      >
      > Polskie. Znikajace anty-katolickie watki to pierwsza jaskolka tych dzialan.....
      > .

• Gość: Balzer Mniej wulgaryzmow IP: 213.76.59.* 19.12.01, 19:16
      Wtedy nie beda mieli argumentow zeby je kasowac
      • Gość: 121801 Re: Mniej wulgaryzmow IP: *.25.197.107.Dial1.Chicago1.Level3.net 19.12.01, 21:45
        Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Wtedy nie beda mieli argumentow zeby je kasowac

Nieprawda;ja nawrzucalem Adamowi ze jest chujem niemytym ,kanalia zydowska i
        ciulem zparszywialym i mnie nie usunal.
        Wiesz to zalezy on ma te przewage ze on ma jak na dloni co,kto,jak i dlaczego.To
        moze byc uzyte, Adas wie gdzie?, ano jako dowod antysemityzmu;Kapiczi?.
        Napisz mu ze go kochasz i szanujesz za jego erudycje,fachowosc i wogole i w
        szczegole to cie zbanuje a dlaczego?,ano dlatego ze na tym nie mozna
        zkapitalizowac,gdyz on juz i tak popadl w narcyzm;Kapiczi?.
    • Gość: nik Re: ZNIKAJACE-ANTY-KATOLICKIE-posty................... IP: 216.194.21.* 19.12.01, 19:31
      Każda wypowiedz zawierająca wulgaryzmy powinna być skasowana.
      Administrator robi to , co trzeba.
      Jeżeli chcesz krytykować katolicyzm, to rób to kulturalnie.
      Ja nie lubie pisać w temacie, gdzie ktoś wyzywa innych
      od "psów", "ku..w", "ch..ów".
    • Gość: t Re: ZNIKAJACE-ANTY-KATOLICKIE-posty................... IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 20:12

>
      > klerowi.
      >
      >
      >
      > .

Ciesz się polaku, że jakaś litościwa dusza z "GW" usunęła ci ten wątek, bo
      wyszedłeś w nim na ... (nie piszę na co, bo usuną i ten).
    • Gość: Puchatek Re: ZNIKAJACE-ANTY-KATOLICKIE-posty................... IP: *.stacje.agora.pl 19.12.01, 20:28

> inteligentnie

Inteligentne były? No proszę, człowiek uczy się całe życie. Czy mógłbyś wyjaśnić, co mianowicie było w nich
      inteligentnego? Ja zauważyłem tylko stek wyzwisk, rynsztokowy język i zero argumentów.

> (choc troszke wulgarnie

Troszkę? No, to ciekaw jestem, co dla Ciebie znaczy bardzo wulgarne.

) napisane.Trwala na nich naprawde
      > ozywiona dyskusja forumowiczow.

Dyskusja polega na wymianie myśli i poglądów. To była tylko wymiana inwektyw.

I co ,nie ma .A dlaczego tak sie
      >
      > klerowi.
      >
      Dyskusja to dwie strony, a nie jeden oszołom wrzeszczący i plujący na klawiaturę.

ANty - katolickich postów było na tym forum mnóstwo, sam wielokrotnie z nimi polemizowałem. Jakoś żaden z nich nie
      zniknął. Nic Ci to nie mówi?
      Myśleć, myśleć, to nie boli.
    • laik Re: ZNIKAJACE-ANTY-KATOLICKIE-posty................... 20.12.01, 07:59
      Polak, z całym szacunkiem, nie zgodzę się z Tobą. Ja swoimi wypowiedziami
      bynajmniej nie pogłaskałem Czarnych po główce a nic nie zniknęło.
      W końcu dla Administratora nie płaci Jego Fluorescencja Glemp tudzież Feldkurat
      Głódź.
      • bykk Re: Do polaka 20.12.01, 11:36
        Człowieczku(a może tylko człekokształtny?),Twoją "inteligencję" można
        poczytać w "Oślej ławce" pajacu! Chcesz się jeszcze raz podniecić swoimi
        wypocinami to tam są te wątki,przenieśli je tylko tam gdzie ich miejsce!!!
        • Gość: HA1 Re: Do polaka IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 20.12.01, 18:09
          POLAK czy ty nie kapujesz ze "chrystianizm" to cos wiecej?. Nawet na poziomie
          "3 klasy szkoly podstawowej" to rozumieja. POLAK "doesn't get it!!!" Ja tez moge
          tak pluc o kimkolwiek. Tylko co to ma wspolnego z rzeczywistoscia?. Czy slyszales
          kiedys kto to jest Matka Teresa? Czy siegasz jej do piet???? Czy slyszales o ojcu
          Kolbe co oddal zycie za innego czlowieka? Czy slyszales kiedys kolede "Cicha
          Noc?". Czy zrozumiales piekno gotyckich katedr? Czy wiesz kto zalozyl
          uniwersytety w Europie? Czy potrafisz zainspirowac innych ludzi do czegos wiecej
          niz bicia piany? Czy kapujesz na czym polegaja idealy prawdy, piekna i dobra??
          Czy wiesz ze nie bylo by cywilizacji Zachodu gdyby nie chrzescijanstwo?.
          Niezaleznie od tego jak ludzie naduzyli nauki tego skromnego Nauczyciela z
          Nazaretu. On nie pozwalal zabijac jak Mahomet. Pozwolil odchozic innym od niego
          bez podrzynania gardel.

Oczywiscie ze sa tacy "katolicy" jak POLAK co nic nie wiedza o katolicyzmie ale
          wszystko maja do powiedzenia...

bykk napisa?(a):

> Cz?owieczku(a moz˙e tylko cz?ekokszta?tny?),Twoja˛ "inteligencje˛" moz˙na
          > poczytac´ w "Os´lej ?awce" pajacu! Chcesz sie˛ jeszcze raz podniecic´ swoimi
          > wypocinami to tam sa˛ te wa˛tki,przenies´li je tylko tam gdzie ich miejsce!!!

• Gość: POLAK Re: Do polaka IP: 172.16.2.* 20.12.01, 18:47
            ty jestes poprostu niedouczony i glupi i powtarzasz klamstwa i frazesy
            propagandy
            katolickiej.
            Cywilizacje i Uniwersytety Zachodu stworzyli poganscy starozytni Grecy i
            Rzymianie , katolicyzm wbil im razem z barbarzyncami noz w plecy .I przejol od
            nich ich filozofie np. Tomasz z Akwinu i Augustyn z Hippony ,pozzynali wszystko
            z Arystotelesa i Platona.Cala filozofia katolicka to malpowanie i sciaganie
            cudzych wzorcow. Styl gotycki i romanski to bylo barbarzynstwo w porownaniu z
            Poganska architektura np.Rzymu Starozytnego,zreszta to nie jest zasluga katoli
            tylko architektow tworzacyh w tych czasach.Podobnie jak lot w kosmos w ZSRR-
            Gagarina jest zasluga NAUKI, a nie Bolszewizmu. Kolbe,Matka Tersa z Kalkuty
            robili to dla siebie z egoizmu ( dla swojej ideologii ),wsrod ateistow i pogan
            jest miliony takich postaw .Kolbe byl antysemita jak ci co go zatlukli,a w
            Oswiecimiu ateisci tez oddali zycie za innych wiezniow. To ,ze ktos za cos
            oddaje zycie to nie zaczy ze jego doktryna jest sluszna np. hitlerowcy
            cierpieli w Gulagach ZSRR gorzej niz Jezus na krzyzu,co nie znaczy ze Faszyzm
            jest OK i to samo Chrystianizm. Europa byla zarazona Chrystianizmem ,ktory ja
            niszczyl z tad wlasnie te swieckie epoki wyzwolenia sie z pod wplywow tej
            zarazy np. OSWIECENIE ,HUMANIZM,XVIIw.-racjonalizmu ,XIX-liberalizmu itp. A co
            do koled to sa prymitywne glupie wycia wymyslone przez analfabetow z zabitych
            dechami
            wsi.

Komunizm jako IDEA tez nie namawia ludzi do zabijania innych,a komunisci
            zeby wcielic ja w zycie mordowali miliony,podobnie ma sie rzecz z katolicka
            zaraza. Zaraza ta niszczyla i mordowala oraz zniewalala rowniez mieszkancow I
            RP .

ty H1 jestes zwyklym niedouczonym smieciem ,bo nie znasz nic nawet z
            historii i filozofii Europejskiej ,a szczekasz,ty suko .
            • Gość: HA1 Re: Do polaka IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 20.12.01, 22:16
              Powiedz mi dlaczego nikt inny nie "sciagnal" tego od Grekow tylko
              CHRZESCIJANSKA EUROPA? Arabowie probowali ale skonczyli gdzies w 14 wieku. Oni
              tez mieli mozgi. Inne cywilizacje tez mialy ludzi ale nie odkryly metody
              naukowej. I mam nadzieje ze widzisz roznice miedzy cywilizacja ktora absorbowala
              i ROZWIJALA dorobek innych a cywilizacja POLAKA ktora powstala prosto od Grekow
              bez zadnych etapow posrednich bez zadnego duchowego podkladu. Leonardo da Vinci,
              MichelAngelo, Kopernik, Galileusz czy Newton nie zrobili nic bo byli odmozdzeni
              przez chrzescijanstwo. Co gorsza, Kopernik czy Vivaldi to klecha. Oni znalezli
              sie znikad i filozofia chrzescijanska nie miala na nich zadnego wplywu (juz
              predzej islam albo buddyzm).

Zwiazek radziecki tez zaczynal od rewolucji i nic nie bylo przedtem. A jesli bylo
              to tylko zacofanie.

Epitety o nieukach mozez sobie zachowac dla kogos na twoim poziomie...

Gos´c´ portalu: POLAK napisa?(a):

> ty jestes poprostu niedouczony i glupi i powtarzasz klamstwa i frazesy
              > propagandy
              > katolickiej.
              >
              > Cywilizacje i Uniwersytety Zachodu stworzyli poganscy starozytni Grecy i
              > Rzymianie , katolicyzm wbil im razem z barbarzyncami noz w plecy .I przejol od
              > nich ich filozofie np. Tomasz z Akwinu i Augustyn z Hippony ,pozzynali wszystko
              >
              > z Arystotelesa i Platona.Cala filozofia katolicka to malpowanie i sciaganie
              > cudzych wzorcow. Styl gotycki i romanski to bylo barbarzynstwo w porownaniu z
              > Poganska architektura np.Rzymu Starozytnego,zreszta to nie jest zasluga katoli
              > tylko architektow tworzacyh w tych czasach.Podobnie jak lot w kosmos w ZSRR-
              > Gagarina jest zasluga NAUKI, a nie Bolszewizmu. Kolbe,Matka Tersa z Kalkuty
              > robili to dla siebie z egoizmu ( dla swojej ideologii ),wsrod ateistow i pogan
              > jest miliony takich postaw .Kolbe byl antysemita jak ci co go zatlukli,a w
              > Oswiecimiu ateisci tez oddali zycie za innych wiezniow. To ,ze ktos za cos
              > oddaje zycie to nie zaczy ze jego doktryna jest sluszna np. hitlerowcy
              > cierpieli w Gulagach ZSRR gorzej niz Jezus na krzyzu,co nie znaczy ze Faszyzm
              > jest OK i to samo Chrystianizm. Europa byla zarazona Chrystianizmem ,ktory ja
              > niszczyl z tad wlasnie te swieckie epoki wyzwolenia sie z pod wplywow tej
              > zarazy np. OSWIECENIE ,HUMANIZM,XVIIw.-racjonalizmu ,XIX-liberalizmu itp. A co
              > do koled to sa prymitywne glupie wycia wymyslone przez analfabetow z zabitych
              > dechami
              > wsi.
              >
              >
              >
              > Komunizm jako IDEA tez nie namawia ludzi do zabijania innych,a komunisci
              > zeby wcielic ja w zycie mordowali miliony,podobnie ma sie rzecz z katolicka
              > zaraza. Zaraza ta niszczyla i mordowala oraz zniewalala rowniez mieszkancow I
              > RP .
              >
              >
              >
              >
              >
              > ty H1 jestes zwyklym niedouczonym smieciem ,bo nie znasz nic nawet z
              > historii i filozofii Europejskiej ,a szczekasz,ty suko .

• Gość: HA1 Re: Do polaka IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 20.12.01, 22:21
                I nie probuj ze Galileusz mial do czynienia z Inkwizycja. Galileusz mial problemy
                z arogancja i bledami (TAK: BLEDAMI) naukowymi. Np. forsowal idee ze przyplyw i
                odplyw morza spowodowany jest przyciaganiem slonecznym. Odrzucil idee ze to moze
                Ksiezyc... Mial wielka wizje ale wtedy nie bylo to takie jasne (za wyjatkiem
                POLAKA ktory jest tak douczony ze wie wszystko).

Gos´c´ portalu: HA1 napisa?(a):

> Powiedz mi dlaczego nikt inny nie "sciagnal" tego od Grekow tylko
                > CHRZESCIJANSKA EUROPA? Arabowie probowali ale skonczyli gdzies w 14 wieku. Oni
                > tez mieli mozgi. Inne cywilizacje tez mialy ludzi ale nie odkryly metody
                > naukowej. I mam nadzieje ze widzisz roznice miedzy cywilizacja ktora absorbowal
                > a
                > i ROZWIJALA dorobek innych a cywilizacja POLAKA ktora powstala prosto od Grekow
                >
                > bez zadnych etapow posrednich bez zadnego duchowego podkladu. Leonardo da Vinci
                > ,
                > MichelAngelo, Kopernik, Galileusz czy Newton nie zrobili nic bo byli odmozdzeni
                >
                > przez chrzescijanstwo. Co gorsza, Kopernik czy Vivaldi to klecha. Oni znalezli
                > sie znikad i filozofia chrzescijanska nie miala na nich zadnego wplywu (juz
                > predzej islam albo buddyzm).
                >
                > Zwiazek radziecki tez zaczynal od rewolucji i nic nie bylo przedtem. A jesli by
                > lo
                > to tylko zacofanie.
                >
                > Epitety o nieukach mozez sobie zachowac dla kogos na twoim poziomie...
                >
                >
                >
                > Gos´c´ portalu: POLAK napisa?(a):
                >
                > > ty jestes poprostu niedouczony i glupi i powtarzasz klamstwa i frazesy
                > > propagandy
                > > katolickiej.
                >
                > >
                > > Cywilizacje i Uniwersytety Zachodu stworzyli poganscy starozytni Grecy
                > i
                > > Rzymianie , katolicyzm wbil im razem z barbarzyncami noz w plecy .I przejo
                > l od
                > > nich ich filozofie np. Tomasz z Akwinu i Augustyn z Hippony ,pozzynali wsz
                > ystko
                > >
                > > z Arystotelesa i Platona.Cala filozofia katolicka to malpowanie i sciagani
                > e
                > > cudzych wzorcow. Styl gotycki i romanski to bylo barbarzynstwo w porownani
                > u z
                > > Poganska architektura np.Rzymu Starozytnego,zreszta to nie jest zasluga ka
                > toli
                > > tylko architektow tworzacyh w tych czasach.Podobnie jak lot w kosmos w ZSR
                > R-
                > > Gagarina jest zasluga NAUKI, a nie Bolszewizmu. Kolbe,Matka Tersa z Kalkut
                > y
                > > robili to dla siebie z egoizmu ( dla swojej ideologii ),wsrod ateistow i p
                > ogan
                > > jest miliony takich postaw .Kolbe byl antysemita jak ci co go zatlukli,a w
                >
                > > Oswiecimiu ateisci tez oddali zycie za innych wiezniow. To ,ze ktos za cos
                >
                > > oddaje zycie to nie zaczy ze jego doktryna jest sluszna np. hitlerowcy
                > > cierpieli w Gulagach ZSRR gorzej niz Jezus na krzyzu,co nie znaczy ze Fasz
                > yzm
                > > jest OK i to samo Chrystianizm. Europa byla zarazona Chrystianizmem ,ktory
                > ja
                > > niszczyl z tad wlasnie te swieckie epoki wyzwolenia sie z pod wplywow tej
                > > zarazy np. OSWIECENIE ,HUMANIZM,XVIIw.-racjonalizmu ,XIX-liberalizmu itp.
                > A co
                > > do koled to sa prymitywne glupie wycia wymyslone przez analfabetow z zabit
                > ych
                > > dechami
                > > wsi.
                >
                > >
                > >
                >
                > >
                > > Komunizm jako IDEA tez nie namawia ludzi do zabijania innych,a komunisc
                > i
                > > zeby wcielic ja w zycie mordowali miliony,podobnie ma sie rzecz z katolick
                > a
                > > zaraza. Zaraza ta niszczyla i mordowala oraz zniewalala rowniez mieszkanco
                > w I
                > > RP .
                >
                > >
                > >
                >
                > >
                > >
                >
                > >
                > > ty H1 jestes zwyklym niedouczonym smieciem ,bo nie znasz nic nawet z
                > > historii i filozofii Europejskiej ,a szczekasz,ty suko .
                >

• Gość: POLAK Re: Do polaka IP: 172.16.2.* 20.12.01, 23:51
                  jednak jestes glupi ,bo ci tworcy nauki i sztuki odwolywali sie w swoich
                  dzielach do Starozytnosci ,a nie katolicyzmu . Chrystianizm tylko blokowal i
                  degenerowal Europe . A dziela starozytnych przechowali glownie Arabowie .
                  Katole nic nie przyniesli swiatu ,oprucz glupoty,ciemnoty i zbrodni,NA
                  ZACHODZIE WIE TO KAZDY INTELIGENTNY-WYKSZTALCONY CZLOWIEK,ty do nich niestety
                  nie
                  nalezysz...

gdyby nie kopnieto w dupe chrzescijanstwa , to nie byloby OSWIECENIOWEGO-
                  LAICKIEGO-DEMOKRATYCZNEGO Zachodu ( np. UK,USA ,Francja itd. ). Kosciol zawsze
                  popieral zlo, zniewolenie i wrogosc wobec wolnosci wypowiedzi.......naszczescie
                  ma on na Zachodzie tyle do powiedzenia co Bolszewicy w UK za
                  M.Tather .

osobiscie juz niedlugo bede sie radowal ze smierci tego smiecia JPnr.2,bo jak
                  zdechnie to i u Nas katolicyzm pojdzie na smietnik .A jego pomniki sie
                  wyburzy ,tak jak kiedys Dzierzynskiego.....
                  • Gość: HA1 Re: Do polaka IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.12.01, 01:10
                    Jednak ty jestes kretyn:

Newton odwolywal sie do Keplera
                    Kepler do Tyho de Brahe
                    Wszyscy trzej do Kopernika
                    Wszystko bylo inspirowane przez Kosciol
                    ktory placil za badania astronomiczne (kalendaerz)
                    i byl zainteresowany filozoficznymi implikacjami.
                    Galileo mial mecenasa w papiezu i dopiero po jego
                    smierci zaczely sie problemy z jego nastepca.
                    Powodem byly wojny religijne w Europie ktore stwarzaly
                    atmosfere podejrzen.

Czasami grecka filozofia hamowala rozwoj astronomii
                    (system Ptolemejski) i powolywanie sie na Grekow nie dawalo wynikow naukowych.
                    Podobnie dopoki studiowali Arystotelesa, nauka nie posunela sie do przodu.
                    Zaczelo sie dopiero od empiryzmu.

Ty naprawde uwazasz ze wiesz cokolwiek o historii cywilizacji europejskiej????
                    Moj Boze!!!!
                    • quickly Re: Do HA1 21.12.01, 01:32
                      HA1,
                      Jeszcze dodaj, ze inkwizycja byla rzecza pobudzajaca umysly Europy do myslenia
                      i dawala solidne podwaliny pod nowoczesny, solidny system edukacyjny owczesnego
                      swiata katolickiego!

• Gość: Kraken Re: Do polaka IP: *.ipt.aol.com 21.12.01, 01:27

Bracie Polaku-niepotrzebnie sie denerwujesz-widzisz przeciez,ze katechizacja
                    porobila im z mogu gowno.
                    Ja tez chodzilem w mlodych latach na religie i pamietam,ze pewnego razu klech
                    przekonywal nas,ze kosciol szczegolnie dbal o rozwoj nauki przytaczajac za
                    przyklad wlasnie sredmiowieczne klasztory i uniwersytety-nie dodajac jednak,ze
                    w tych uniwerkach wykladano glownie teologie,troche Arystotelesa oraz Platona
                    przycietych do wlasnych potrzeb a wykladowcami byli wlasnie ksieza.na moje
                    pytanie jak to sie stalo,ze kosciol tak bardzo angazowal sie w edukacje
                    spoleczenstw sredniowiecznych a pomimo tego bylo az tylu anafabetow??-
                    wylecialem za drzwi.Dla kosciola ciosem bylo wlasnie Oswiecenie-ludziska
                    zaczeli czytac biblie i zaczeli miec watpliwosci(dla przypomnienia-samodzielne
                    studiowanie bibli bylo przestepstwem karanym nierzadko gustownym stosikiem pod
                    nogami dociekliwca)przeciez ta rzekomo "swieta" ksiega roi sie od bredni-
                    wystarczy uwaznie ja przestudiowac ale nie w pozycji "na kolanach",i mozna
                    znalezc naprawde wspaniale kawalki bredni-przeciez to nie moze podobac sie
                    klechom-a sprobuj z nimi na ten temat pogadac!!!!Po kilku rzeczowych pytaniach
                    mozna dojsc do wniosku,ze sami ksieza nie wierza ten chlam wciskany codziennie
                    maluczkim-nie pamietam juz,ktory papiez po pijaku stwierdzil-cyt.CO BYSMY
                    ZROBILI BEZ TEJ BAJKI O JEZUSIE????-przeszukam internet i znajde!!!wowczas
                    przytocze to doslownie!!!!
                    • Gość: Gatsby Re: Do gowna IP: *.cvx40-bradley.dialup.earthlink.net 21.12.01, 07:07

Gość portalu: Kraken i quickly:

Biblie ludzie zaczeli czytac po Gutenbergu kiedy stala sie dostepna a nie w
                      Oswieceniu. Oswiecenie rzeczywiscie przynioslo ateizm ktory stal sie religia
                      stalinizmu, hitleryzmu, pol-potyzmu, aborcjonizmu etc. To jest chwalebna
                      droga "postepu"

Dobrze ze wyleciales za drzwi: bo nie uzyles mozgu. W szkolach klasztornych
                      uczyli z podrecznikow lacinskich bo jezyk polski do 13 wieku nie byl pisany.
                      Zajelo czas zeby opracowac alfabet a potem uczyc ze skromnych srodkow. Alfabet
                      jezykow slowianskich opracowali Sw. Cyryl i Metody (ktorzy jak wiadomo nic nie
                      mogli miec wspolnego z chrzescijanstwem). Masowe nauczanie nie bylo mozliwe
                      chocby z powodu kosztow druku.

Czytajac Biblie sam siegam po interpretacje roznych madrych ludzi ze swiata
                      akademickieg, bo Biblia to bardzo skomplikowana ksiazka. Oczywiscie bylo wielu
                      domoroslych interpretatorow Bibli ktorzy wyprodukowali wiele sekt mordujacych
                      sie nawzajem. To bylo do przewidzenia bo interpretowali tak jak im bylo
                      wygodniej. Im mniej wiedzieli, tym wiecej interpretowali (cos jak na tym forum).
                      Tego obawial sie kazdy inteligentny czlowiek (w tym Kosciol).

Co do inkwizycji to jak juz ktos pisal na tym forum, zostala powolana do
                      sadzenia zydowskich kolaborantow z islamem w Hiszpanii. Bylo to w czasach
                      rzeczywistego zagrozenia bytu panstwowego. Po wypedzeniu Maurow za Gibraltar
                      zagrozenia przyszly z wzajemnego wyrzynania sie o interpretacje Biblii. Znowu,
                      byla to kwestia zycia i smierci i niekochane instytucje jak inkwizycja czy
                      trybunaly wojskowe byly nieuniknione jako instrumenty obronne. Podobnie, w USA
                      Bush chce powolac trybunaly wojskowe do sadzenia terrorystow z powodu
                      zagrozenia. Zapewne Krakeny w przyszlosci beda mialy duzo do powiedzenia nie
                      rozumiejac kontekstu. Na tej samej zasadzie Arianie zostali wyrzuceni z Polski
                      za kolaboracje z protestancka Szwecja w czasie potopu. Z powodu paranoi
                      amerykanskiej Japonczycy zostali internowani w czasie II wojny swiatowej.
                      Pomyslcie ze byla to reakcja na rzeczywiste czy urojone zagrozenie. Teraz to my
                      wiemy ze Japonczycy byli niewinni. Arabowie twierdza ze terrorysci tez byli
                      niewinni tylko Ameryka. Jest trudno osadzac epoke w ktorej sie zyje, a po fakcie
                      wszyscy sa madrzy.

>
                      Dla kosciola ciosem bylo wlasnie Oswiecenie-ludziska
                      > zaczeli czytac biblie i zaczeli miec watpliwosci(dla przypomnienia-samodzielne
                      > studiowanie bibli bylo przestepstwem karanym nierzadko gustownym stosikiem pod
                      > nogami dociekliwca)przeciez ta rzekomo "swieta" ksiega roi sie od bredni-
                      > wystarczy uwaznie ja przestudiowac ale nie w pozycji "na kolanach",i mozna
                      > znalezc naprawde wspaniale kawalki bredni-przeciez to nie moze podobac sie
                      > klechom-a sprobuj z nimi na ten temat pogadac!!!!Po kilku rzeczowych pytaniach
                      > mozna dojsc do wniosku,ze sami ksieza nie wierza ten chlam wciskany codziennie
                      >
                      > maluczkim-nie pamietam juz,ktory papiez po pijaku stwierdzil-cyt.CO BYSMY
                      > ZROBILI BEZ TEJ BAJKI O JEZUSIE????-przeszukam internet i znajde!!!wowczas
                      > przytocze to doslownie!!!!

• laik Re: Do Gatsby 21.12.01, 08:01
                        Moje gratulacje i wyrazy uznania!!!
                        Nie przypuszczałem, że spotkam kiedykolwiek człowieka usprawiedliwiającego
                        działalność Inkwizycji. Toż to nawet Naczelny Szaman kościoła kat. - JP2 uznał ją
                        za organizację której działanie uległo wypaczeniu. Według szacunków OBIEKTYWNYCH
                        historyków ofiar Inkwizycji było nie mniej niż 10 mln (dokładna liczba jest
                        trudna do ustalenia)
                        Ktoś, kto ma poglądy elastyczne jak kość udowa 80 letniej staruszki usprawiedliwi
                        nawet zbrodniarza...

Laik

• Gość: dag jestem zdumiony IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 19:38
                          Przeczytałem to wszystko i zdumiony jestem ignorancją polaka. Ten człowiek wie
                          o historii tyle, ile nauczył się w prl - owskiej szkole, a i tam na lekcjach
                          nie uważał. Struktury kościelne, były JEDYNYMI strukturami cywilizacji
                          antycznej, które przetrwały jej upadek i to dzięki nim upadek ten nie był
                          zupełny. Łacina, dzięki ktorej można było studiować autorów antycznych
                          przetrwała na Zachodzie TYLKO dlatego, że była językiem liturgicznym. Istniały
                          jeszcze dwa inne źródła z których dzieła tych autorów docierały na Zachód:
                          Konstantynopol i Arabowie. Konstanynopol to też chrześcijańswo (a więc wg.
                          polaka łajdacy), a i Arabowie, też nie byli bynajmniej ateistami, a o ile mi
                          wiadomo, polak każdą religię traktuje jako wyraz choroby umysłowej, poza tym
                          Arabowie nie wciskali dzieł tych autorów nikomu na siłę. Sprowadzano je celowo
                          i to nie wbrew Kościołowi, ale na jego potrzeby. Stwierdzenie polaka, że
                          architektura romańska i gotycka to nie zasługa chrześcijaństwa, ale ludzi,
                          którzy żyli w tych czasach jest po prostu głupie. Była to architektura przede
                          wszystkim SAKRALNA, wyrażająca koncepcje religijne. Uniwersytet, w kształcie
                          jaki znamy, nie jest wynalazkiem starożytności - jak to pisze polak, ale
                          średniowiecza i ukształtował się dzięki Kościołowi. To średniowieczni
                          filozofowie związani z Kościołem stworzyli filozofię opartą na logice
                          Arystotelesa, która legła u podstaw współczesnej nauki. Przedstawianie
                          renesansu jako buntu przeciw religii, jak to robi polak to idiotyzm. Ludzie
                          renesansu, nawet jeśli nie byli chrześcijanami, jak Bruno, czy Agrippa, byli
                          ludźmi RELIGIJNYMI, tyle,że czerpiącymi inspiracę z gnostycyzmu czy żydowskiej
                          kabały. Takich filozofów hermetycznych było jednak niewielu, i główny nurt
                          renesansu pozostał chrześcijański,a formowali go ludzie tej miary co Erazm z
                          Rotterdamu. Renesans to zresztą czas gdy religijność rosła, a nie malała. Wtedy
                          przecież zaczęła się reformacja, a Luter, Zwingli, czy Kalwin to byli wręcz
                          religijni fanatycy. Także w czasach oświecenia, ateistów było jak na lekarstwo.
                          Modny był raczej deizm, który ateizmem nie jest. Krótko mówiąc: polak do
                          nauki!
                          • Gość: POLAK Re: jestem zdumiony IP: 172.16.2.* 21.12.01, 21:01
                            Gość portalu: dag napisał(a):

> Przeczytałem to wszystko i zdumiony jestem ignorancją polaka. Ten człowiek wie
                            > o historii tyle, ile nauczył się w prl - owskiej szkole, a i tam na lekcjach
                            > nie uważał. Struktury kościelne, były JEDYNYMI strukturami cywilizacji
                            > antycznej, które przetrwały jej upadek i to dzięki nim upadek ten nie był
                            > zupełny. Łacina, dzięki ktorej można było studiować autorów antycznych
                            > przetrwała na Zachodzie TYLKO dlatego, że była językiem liturgicznym. Istniały
                            > jeszcze dwa inne źródła z których dzieła tych autorów docierały na Zachód:
                            > Konstantynopol i Arabowie. Konstanynopol to też chrześcijańswo (a więc wg.
                            > polaka łajdacy), a i Arabowie, też nie byli bynajmniej ateistami, a o ile mi
                            > wiadomo, polak każdą religię traktuje jako wyraz choroby umysłowej, poza tym
                            > Arabowie nie wciskali dzieł tych autorów nikomu na siłę. Sprowadzano je celowo
                            > i to nie wbrew Kościołowi, ale na jego potrzeby. Stwierdzenie polaka, że
                            > architektura romańska i gotycka to nie zasługa chrześcijaństwa, ale ludzi,
                            > którzy żyli w tych czasach jest po prostu głupie. Była to architektura przede
                            > wszystkim SAKRALNA, wyrażająca koncepcje religijne. Uniwersytet, w kształcie
                            > jaki znamy, nie jest wynalazkiem starożytności - jak to pisze polak, ale
                            > średniowiecza i ukształtował się dzięki Kościołowi. To średniowieczni
                            > filozofowie związani z Kościołem stworzyli filozofię opartą na logice
                            > Arystotelesa, która legła u podstaw współczesnej nauki. Przedstawianie
                            > renesansu jako buntu przeciw religii, jak to robi polak to idiotyzm. Ludzie
                            > renesansu, nawet jeśli nie byli chrześcijanami, jak Bruno, czy Agrippa, byli
                            > ludźmi RELIGIJNYMI, tyle,że czerpiącymi inspiracę z gnostycyzmu czy żydowskiej
                            > kabały. Takich filozofów hermetycznych było jednak niewielu, i główny nurt
                            > renesansu pozostał chrześcijański,a formowali go ludzie tej miary co Erazm z
                            > Rotterdamu. Renesans to zresztą czas gdy religijność rosła, a nie malała. Wtedy
                            >
                            > przecież zaczęła się reformacja, a Luter, Zwingli, czy Kalwin to byli wręcz
                            > religijni fanatycy. Także w czasach oświecenia, ateistów było jak na lekarstwo.
                            >
                            > Modny był raczej deizm, który ateizmem nie jest. Krótko mówiąc: polak do
                            >
                            nauki!

Sam sie wez do nauki prostaczku umyslowy . Skad zes zerznol te glupawe
                            banaly i frazesy .....??!!?? z Niedzieli.....????Rycerza pseudo-Niepokalanej?????
                            czy z jakiegos innego katolickiego szmatlawca ????? Buraku-katolicki ,niedouczony
                            cwoku, Kosciol Katolicki popieral niewolniczy ustroj-FEUDALIZM i mordowal oraz
                            organizowal mordy dla milionow ludzi np. Prusow na ziemi dzisiejszych Mazur.
                            Stworzyl terror psychiczny i fizyczny . I TAKA TO KOSCIOL STWORZYL CYWILIZACJE, I
                            TO JEST WAZNE,a nie to ze paru zboczonych mnichow jak Tomasz z Akwinu ,zrzynalo
                            filozofow starozytnych ( Arystoteles ! )do swoich utopijnych teorii i pisalo po
                            lacinie. Co do OSWIECENIA , opieralo sie ono na ATEIZMIE ,podstawa tej
                            obowiazujacej do dzisiaj filozofi jest to ,ze najwazniejszy jest rozum,swiat
                            zmyslowy i DOSWIADCZENIE ( empiryzm ),a najwiekszy filozof co to opracowal to byl
                            ateista JOHN LOOCKE ( to on oczyscil ,jak to sie mowi ziemie, z wymyslonych przez
                            swirow religijnuch tkzw.duchow,bogow itp.
                            glupot ).

Zamiast chodzic do Kosciola wez sie lepiej za czytanie ksiazek filozoficznych i
                            historycznych , bo masz wiedze na poziomie brudnego kmiota -analfabety z
                            Galicyjskiej zabitej dechami wsi z XIX
                            w.

A CO DO MOJEGO WYKSZTALCENIA TO MAM WYZSZE i WYCHOWALEM SIE w KANADZIE, wy
                            cwoki zapyziale i prowadzone na lancuchu przez kler. Do was mozna tylko mowic tak
                            jak do psow i suk czyli
                            wyzwiskami .
                            Naszczescie Moje posty czytaja takze inteligentni forumowicze i rozumieja
                            moje madre i wywazone wypowiedzi .
                        • Gość: HA1 Re: Do Gatsby IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.12.01, 19:52
                          Toz to czyste ssanie paluszka. Gatsby ma racje pokazujac kontekst historyczny.
                          Byc moze inkwizycja ulegla wypaczeniu ale byla realna odpowiedzia na realne
                          zagrozenie zycia. Skad ty wziales te 10 milionow???? Tyle nie zginelo we
                          wszystkich wojnach religijnych w czasie reformacji. Pierwsza krwawa wojna
                          swiatowa obracala sie wokol takich liczb. Kto to sa ci "obiektywni" historycy?
                          Podaj zrodla!!!

laik napisa?(a):

> Moje gratulacje i wyrazy uznania!!!
                          > Nie przypuszcza?em, z˙e spotkam kiedykolwiek cz?owieka usprawiedliwiaja˛cego
                          > dzia?alnos´c´ Inkwizycji. Toz˙ to nawet Naczelny Szaman kos´cio?a kat. - JP2
                          uzna?
                          > ja˛
                          > za organizacje˛ której dzia?anie uleg?o wypaczeniu. Wed?ug szacunków
                          OBIEKTYWNYC
                          > H
                          > historyków ofiar Inkwizycji by?o nie mniej niz˙ 10 mln (dok?adna liczba jest
                          > trudna do ustalenia)
                          > Ktos´, kto ma pogla˛dy elastyczne jak kos´c´ udowa 80 letniej staruszki
                          usprawiedli
                          > wi
                          > nawet zbrodniarza...
                          >
                          > Laik
                          >

• Gość: HA1 Do POLAK... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.12.01, 21:18
      Sam sie wez do nauki prostaczku umyslowy . Skad zes zerznol te glupawe
      banaly i frazesy ..... Buraku-polacko-ateistyczny ,niedouczony
      cwoku, ateizm popieral niewolniczy ustroj-FEUDALIZM i mordowal oraz
      organizowal mordy dla setek milionow ludzi np. Np. Auschwitz albo Gulag.
      Stworzyl terror psychiczny i fizyczny . I TAKA TO ATEISCI STWORZYLI
      CYWILIZACJE, I TO JEST WAZNE,a nie to ze paru zboczonych pseudo-filozofow
      zrzynalo wszystko co Kosciol wypracowal do swoich utopijnych teorii. Co do
      OSWIECENIA , opieralo sie ono na ATEIZMIE ,podstawa tej
      obowiazujacej do dzisiaj filozofi jest to ,ze najwazniejszy jest rozum,swiat
      zmyslowy i DOSWIADCZENIE ( empiryzm ),a najwiekszy filozof co to opracowal to
      byl ateista JOHN LOCKE ( to on oczyscil ,jak to sie mowi ziemie, z wymyslonych
      przez swirow religijnuch ludzi ktorzy maja godnosc, uczciwosc i wiedza ze
      chociaz zycie ludzkie jest wazne, jest tez czescia czegos duzo WIEKSZEGO.
      Czegos czego nie rozumiemy do konca i moze nigdy nie zrozumiemy za wyjatkiem
      ordynarnych i aroganckich bufonow takich jak POLAK.

Zamiast chodzic do Kosciola wez sie lepiej za czytanie ksiazek filozoficznych i
      historycznych , bo masz wiedze na poziomie brudnego kmiota -analfabety z
      Galicyjskiej zabitej dechami wsi z XIX
      w.

A CO DO MOJEGO WYKSZTALCENIA TO MAM WYZSZE i WYCHOWALEM SIE w KANADZIE, wy
      cwoki zapyziale i prowadzone na lancuchu przez kler. Do was mozna tylko mowic
      tak
      jak do psow i suk czyli
      wyzwiskami .
      Naszczescie Moje posty czytaja takze inteligentni forumowicze i rozumieja
      moje madre i wywazone wypowiedzi .

• Gość: POLAK Re:do HA1-cioty bezmyslnej-katolickiej IP: 172.16.2.* 21.12.01, 21:27
        Gość portalu: HA1 napisał(a):

> Sam sie wez do nauki prostaczku umyslowy . Skad zes zerznol te glupawe
        > banaly i frazesy ..... Buraku-polacko-ateistyczny ,niedouczony
        > cwoku, ateizm popieral niewolniczy ustroj-FEUDALIZM i mordowal oraz
        > organizowal mordy dla setek milionow ludzi np. Np. Auschwitz albo Gulag.
        > Stworzyl terror psychiczny i fizyczny . I TAKA TO ATEISCI STWORZYLI
        > CYWILIZACJE, I TO JEST WAZNE,a nie to ze paru zboczonych pseudo-filozofow
        > zrzynalo wszystko co Kosciol wypracowal do swoich utopijnych teorii. Co do
        > OSWIECENIA , opieralo sie ono na ATEIZMIE ,podstawa tej
        > obowiazujacej do dzisiaj filozofi jest to ,ze najwazniejszy jest rozum,swiat
        > zmyslowy i DOSWIADCZENIE ( empiryzm ),a najwiekszy filozof co to opracowal to
        > byl ateista JOHN LOCKE ( to on oczyscil ,jak to sie mowi ziemie, z wymyslonych
        > przez swirow religijnuch ludzi ktorzy maja godnosc, uczciwosc i wiedza ze
        > chociaz zycie ludzkie jest wazne, jest tez czescia czegos duzo WIEKSZEGO.
        > Czegos czego nie rozumiemy do konca i moze nigdy nie zrozumiemy za wyjatkiem
        > ordynarnych i aroganckich bufonow takich jak POLAK.
        >
        >
        > Zamiast chodzic do Kosciola wez sie lepiej za czytanie ksiazek filozoficznych i
        >
        > historycznych , bo masz wiedze na poziomie brudnego kmiota -analfabety z
        > Galicyjskiej zabitej dechami wsi z XIX
        > w.
        >
        > A CO DO MOJEGO WYKSZTALCENIA TO MAM WYZSZE i WYCHOWALEM SIE w KANADZIE, wy
        > cwoki zapyziale i prowadzone na lancuchu przez kler. Do was mozna tylko mowic
        > tak
        > jak do psow i suk czyli
        > wyzwiskami .
        > Naszczescie Moje posty czytaja takze inteligentni forumowicze i rozumieja
        > moje madre i wywazone wypowiedzi .
        >

TAK HA1-JAKO KATOLIK czyli GLUPEK, JESTES ZDOLNY TYLKO DO NIEUDOLNYCH
        PODRUBEK CUDZYCH TEKSTOW......hi,hi,hi,hi .....filozofowie katoliccy tez tak
        robili ,spisujac z filozofow starozytnych...ha,ha,ha,ha Sredniowiecze sie
        skonczylo ,ale mentalnosc katolikow do malpowania cudzych tekstow
        zostala.....hi,hi,hi

a co do Hitlera byl to katolik , a Stalin uczyl sie w seminarium na
        prawoslawnego ksiedza-popa . Takze czym skorupka za mlodu nasiaknie......ANO
        WLASNIE,WLASNIE.......
        • Gość: HA1 Re:do POLAKA-cioty bezmyslnej-ateistycznej IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.12.01, 21:36

TAK POLACK-JAKO ATEISTA czyli GLUPEK, JESTES ZDOLNY TYLKO DO NIEUDOLNYCH
          PODROBEK CUDZYCH TEKSTOW......hi,hi,hi,hi .....filozofowie nienawisci tez tak
          robili ,spisujac z filozofow starozytnych i przekrecajac...ha,ha,ha,ha.
          OSWIECENIE sie skonczylo, ale mentalnosc pseudo-racjonalistow do negowania
          cudzych tekstow zostala.....hi,hi,hi
          a co do Hitlera byl to byl ateista , a Stalin uczyl sie w seminarium na
          prawoslawnego ksiedza-popa i nastepnie jak POLAK odrzucil religiie skierowal cala
          nienawisc na niewinnych ludzi. Takze czym skorupka za mlodu nasiaknie......ANO
          WLASNIE,WLASNIE.......

• Gość: HA1 Odejscie od Boga grozi bestializmem.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.12.01, 21:57
            Przykladem moga Hitler, Stalin, Pol-pot i ta miernota POLAK.
            Gdyby mu dac wladze mordowalby ludzi za to ze w cos wierza, ze chca
            byc czyms wiecej niz bestiami zainteresowanymi w przezyciu za wszelka cene.
            POLAK-podobne z nienawisci traca jasnosc myslenia i perspektywe zycia.
            Sa to biedne miotajace sie istotki jako te owady w dziubku ptaka...
            • Gość: HA1 Kto ty jestes? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.12.01, 22:07
              POLAK maly,
              Jaki znak twoj?
              Mojej paly.
              Kochasz kogos?
              Tak, nieszczerze!!!!
              A w co wierzysz?
              W NIC NIE WIERZE!!!!!!
    • Gość: basia Re: ZNIKAJACE-ANTY-KATOLICKIE-posty................... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 23:14
      moze zamiast obrazac dobrych ludzi i pograzac sie w paranoi pojdziesz na
      silownie?
      czy czujesz sie od tego lepszy
      nie chce byc niekulturalna ale straszny z ciebie palant zastanowiles sie ilu
      ludzi ty teraz krzywdzisz
      pewnie wielu i dlatego nie masz prawa oceniac nikogo
      mysle ze nia warto probowac od kogos takiego oczekiwac nawet odrobiny oglady i
      zastanowienia
      wiec caluj sie pan w d...
      • Gość: dag Zdumiony jestem jeszcze bardziej. IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 12:28
        Ignorancja owego "polaka" jest zabawna.
        Locke(polak nie potrafi nawet napisać prawidłowo jego nazwiska)nie pojawił się
        nagle ze swoim empiryzmem. Był spadkobiercą długiej tradycji filozoficznej,
        której ważną część stanowi chrześcijańska filozofia średniowieczna, a której
        przedstawicielem jest chociażby Bacon - człowiek Kościoła, twórca metody
        empirycznej i indukcyjnej. Jeśli chrześcijaństwo tak bardzo niszczyło naukę to
        dlaczego w tym akurat kręgu kulturowym rozwinęła się ona najlepiej? Locke nie
        był też ateistą, ani wrogiem chrześcijaństwa. Poczytaj sobie jego " Myśli o
        wychowaniu", gdzie wychwala wczesne chrześcijaństwo. Ateizm był w czasach
        oświecenia zjawiskiem marginalnym, nagłośnionym dopiero później przez
        marksistów poszukującyh korzeni swojej filozofii. (o ideologii oświecenia
        interesująco pisze P. Hazard, jeden z najlepszych znawców tego okresu w
        ksiązce "Myśl Europejska w 18 wieku". Jest to opracownie uznawane już za
        klasyczne, a przy tym napisane tak przystępnie, ze nawet polak powinieneś coś
        pojąć). Kościół nie stowrzył feudalizmu, choć go sankcjnował. Był to zreszta
        sposób organizacji społeczeństwa charakterystyczny nie tylko dla kręgu
        chrześcijańskiego. Dość podobnie wyglądało to np. w Japonii, gdzie o
        chrześcijaństwie trudno mówić. Trudno zresztą mówić o feudalizmie, jako takim,
        bo nie jest to coś jednorodnego. W samej Europie istniały rózne feudalizmy.
        Inaczej wyglądało to we Francji, inaczej we Włoszech, inaczej w Anglii czy
        Polsce. Krzyżacy nie wybili Prusów (zrobili to tylko na kartach prl - owskich
        ksiązek dla dzieci, z których najwyraźniej polak czerpie swoją wiedzę).
        Schrystianizowani Prusowie stali stanowili ogromną większość mieszkańców
        państwa krzyżackiego. Samych krzyżaków było bardzo niewielu.
        Polak, może i masz wykształcenie wyższe, ale był to chyba prl-owski uniwersytet
        radiowo telewizyjny.
        • Gość: POLAK Re: Zdumiony jestem jeszcze bardziej. IP: 172.16.2.* 22.12.01, 12:44
          Gość portalu: dag napisał(a):

> Ignorancja owego "polaka" jest zabawna.
          > Locke(polak nie potrafi nawet napisać prawidłowo jego nazwiska)nie pojawił się
          > nagle ze swoim empiryzmem. Był spadkobiercą długiej tradycji filozoficznej,
          > której ważną część stanowi chrześcijańska filozofia średniowieczna, a której
          > przedstawicielem jest chociażby Bacon - człowiek Kościoła, twórca metody
          > empirycznej i indukcyjnej. Jeśli chrześcijaństwo tak bardzo niszczyło naukę to
          > dlaczego w tym akurat kręgu kulturowym rozwinęła się ona najlepiej? Locke nie
          > był też ateistą, ani wrogiem chrześcijaństwa. Poczytaj sobie jego " Myśli o
          > wychowaniu", gdzie wychwala wczesne chrześcijaństwo. Ateizm był w czasach
          > oświecenia zjawiskiem marginalnym, nagłośnionym dopiero później przez
          > marksistów poszukującyh korzeni swojej filozofii. (o ideologii oświecenia
          > interesująco pisze P. Hazard, jeden z najlepszych znawców tego okresu w
          > ksiązce "Myśl Europejska w 18 wieku". Jest to opracownie uznawane już za
          > klasyczne, a przy tym napisane tak przystępnie, ze nawet polak powinieneś coś
          > pojąć). Kościół nie stowrzył feudalizmu, choć go sankcjnował. Był to zreszta
          > sposób organizacji społeczeństwa charakterystyczny nie tylko dla kręgu
          > chrześcijańskiego. Dość podobnie wyglądało to np. w Japonii, gdzie o
          > chrześcijaństwie trudno mówić. Trudno zresztą mówić o feudalizmie, jako takim,
          > bo nie jest to coś jednorodnego. W samej Europie istniały rózne feudalizmy.
          > Inaczej wyglądało to we Francji, inaczej we Włoszech, inaczej w Anglii czy
          > Polsce. Krzyżacy nie wybili Prusów (zrobili to tylko na kartach prl - owskich
          > ksiązek dla dzieci, z których najwyraźniej polak czerpie swoją wiedzę).
          > Schrystianizowani Prusowie stali stanowili ogromną większość mieszkańców
          > państwa krzyżackiego. Samych krzyżaków było bardzo niewielu.
          > Polak, może i masz wykształcenie wyższe, ale był to chyba prl-owski uniwersytet
          >
          > radiowo telewizyjny.

...............gadasz glupoty i nie odpowiedziales konkretnie na caly moj tekst.
          WRACAJ DO NAUKI . A wyksztalcenie to JA zdobylem w Kanadzie ,a nie w PRL-u tak
          jak ty nieuku .
          • Gość: dag Re: Zdumiony jestem jeszcze bardziej. IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 15:06

> Gość portalu: dag napisał(a):
            >
            > > Ignorancja owego "polaka" jest zabawna.
            > > Locke(polak nie potrafi nawet napisać prawidłowo jego nazwiska)nie pojawił
            > się
            > > nagle ze swoim empiryzmem. Był spadkobiercą długiej tradycji filozoficznej
            > ,
            > > której ważną część stanowi chrześcijańska filozofia średniowieczna, a któr
            > ej
            > > przedstawicielem jest chociażby Bacon - człowiek Kościoła, twórca metody
            > > empirycznej i indukcyjnej. Jeśli chrześcijaństwo tak bardzo niszczyło nauk
            > ę to
            > > dlaczego w tym akurat kręgu kulturowym rozwinęła się ona najlepiej? Locke
            > nie
            > > był też ateistą, ani wrogiem chrześcijaństwa. Poczytaj sobie jego " Myśli
            > o
            > > wychowaniu", gdzie wychwala wczesne chrześcijaństwo. Ateizm był w czasach
            > > oświecenia zjawiskiem marginalnym, nagłośnionym dopiero później przez
            > > marksistów poszukującyh korzeni swojej filozofii. (o ideologii oświecenia
            > > interesująco pisze P. Hazard, jeden z najlepszych znawców tego okresu w
            > > ksiązce "Myśl Europejska w 18 wieku". Jest to opracownie uznawane już za
            > > klasyczne, a przy tym napisane tak przystępnie, ze nawet polak powinieneś
            > coś
            > > pojąć). Kościół nie stowrzył feudalizmu, choć go sankcjnował. Był to zresz
            > ta
            > > sposób organizacji społeczeństwa charakterystyczny nie tylko dla kręgu
            > > chrześcijańskiego. Dość podobnie wyglądało to np. w Japonii, gdzie o
            > > chrześcijaństwie trudno mówić. Trudno zresztą mówić o feudalizmie, jako ta
            > kim,
            > > bo nie jest to coś jednorodnego. W samej Europie istniały rózne feudalizm
            > y.
            > > Inaczej wyglądało to we Francji, inaczej we Włoszech, inaczej w Anglii czy
            >
            > > Polsce. Krzyżacy nie wybili Prusów (zrobili to tylko na kartach prl - owsk
            > ich
            > > ksiązek dla dzieci, z których najwyraźniej polak czerpie swoją wiedzę).
            > > Schrystianizowani Prusowie stali stanowili ogromną większość mieszkańców
            > > państwa krzyżackiego. Samych krzyżaków było bardzo niewielu.
            > > Polak, może i masz wykształcenie wyższe, ale był to chyba prl-owski uniwer
            > sytet
            > >
            > > radiowo telewizyjny.
            >
            > ...............gadasz glupoty i nie odpowiedziales konkretnie na caly moj tekst
            > .
            > WRACAJ DO NAUKI . A wyksztalcenie to JA zdobylem w Kanadzie ,a nie w PRL-u tak
            > jak ty nieuku .

A na co nie odpowiedziałem? A twoja odpowiedź jest konkretna? oj polaczku,
            polaczku.... Wykształcenie zdobyłeś w Kanadzie? Miałem dotąd lepsze zdanie o
            tamtejszym szkolnictwie.
    • Gość: AndrzejG Coś w tym jest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.01, 13:57
      Pomijając agresywność POLAKA , jednak coś w tym jest.
      Dyskutowałem sobie na forum o Świątyni Opatrzności Bożej ,
      raz ostrzej, raz delikatniej , ale przede wszystkim bez wulgaryzmów
      i napaści personalnych na dyskutanta ( no raz mnie poniosło).
      Dzięki tym dyskusjom rozwijałem też swój światopogląd,
      uważnie czytając posty moich adwersarzy.
      I cóż? Nie ma tego forum.
      Znikło.

Andrzej
      • Gość: gatsby Nic w tym nie ma... IP: *.cvx21-bradley.dialup.earthlink.net 22.12.01, 17:25
        Polak to ktos kto nienawdzi jak wszyscy neo-faszysci.
        Wasze ataki sa bezproduktywne bo chcecie zabrac ludziom
        perspektywe wiecznosci, nie dajac nic w zamian (za wyjatkiem jadu).
        Zreszta Chrystus to przewidzial: "nienawidziec was beda z mojego powodu"
        Taka juz ludzka (szatanska?) natura. Nawet GW zauwazyla ze nienawisc
        prowadzi do nikad. Podobnie jak glupota POLAKA ktory pewnie konczyl
        studia w telewizyjnym technikum rolniczym. Nie moglo to jednak byc wiecej niz
        zawodowka. Ktos kto pisze "ja jestem inteligentny a wy glupcy" jest dnem.

Gość portalu: AndrzejG napisał(a):

> Pomijając agresywność POLAKA , jednak coś w tym jest.
        > Dyskutowałem sobie na forum o Świątyni Opatrzności Bożej ,
        > raz ostrzej, raz delikatniej , ale przede wszystkim bez wulgaryzmów
        > i napaści personalnych na dyskutanta ( no raz mnie poniosło).
        > Dzięki tym dyskusjom rozwijałem też swój światopogląd,
        > uważnie czytając posty moich adwersarzy.
        > I cóż? Nie ma tego forum.
        > Znikło.
        >
        > Andrzej

• Gość: POLAK Re: Nic w tym nie ma... IP: 172.16.2.* 22.12.01, 19:30
          ......gdzie ty niedouczony dupku katolicki sie nadajesz do dyskusji.tys smrodem
          zwyklym,ktory potrafi tylko pajacowac z krzyzem w reku. Matole po
          podstawowce,ucz sie kurwiencu od madrych ludzi takich jak : POLAK,Kagan i inna
          elita intelektualna tego
          forum .

Zastanow sie miernoto z rynsztoka : Dlaczego caly Zachodni swiat odrzucil
          brednie chrzescijanskie .......albo dlaczego Japonczycy tego gowna nie
          przyjeli......wytez swoja jedyna szara komurke moze ci sie uda smrodzie .
          • Gość: HA1 Re: Nic w tym nie ma... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.12.01, 19:59
            ......gdzie ty niedouczony dupku ateistyczny sie nadajesz do dyskusji.tys
            smrodem zwyklym,ktory potrafi tylko pajacowac ze swoim pustoglowiem. Matole po
            podstawowce,ucz sie kurwiencu od madrych ludzi takich jak : dag, HA1, Gatsby i
            inna elita intelektualna tego forum .

Zastanow sie miernoto z rynsztoka : Dlaczego caly Zachodni swiat pograza sie
            w dekadencji i moze pasc lupem islamu .......albo dlaczego Japonczycy sa tak
            malo kreatywni w prownaniu z cywilizacja wyrosla na chrzescijanstwie. Pamietaj
            ze to chrzescijantwo mowilo o stworzeniu swiata, czasu i przestrzeni i nawet
            takie ateistyczne cymbaly jak ty nie moga temu zaprzeczyc. Pamietaj ze to bylo
            odejscie od twojej greckiej filozofii ktora mowila o czasie cyklicznym.

wytez swoja jedyna szara "komurke" moze ci sie uda smrodzie . I pamietaj o
            ortografii kretynie!!!!

• Gość: dag bardzom ciekaw IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 20:17
              ciekawy jestem jaki jest polaka stosunek do religii (nie tylko do
              chrześcijaństwa, ale do kazdej religii jako takiej)
        • Gość: tomek Re: Nic w tym nie ma... IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.12.01, 23:04
          Gość portalu: gatsby napisał(a):

> Polak to ktos kto nienawdzi jak wszyscy neo-faszysci.
          > Wasze ataki sa bezproduktywne bo chcecie zabrac ludziom
          > perspektywe wiecznosci,

Katolicyzm nie daje ludziom perspektywy wieczności tylko jej złudzenie. Zresztą
          mało kto daje się zwieść. Zaproponuj księdzu zapłatę za wykonaną posługę dopiero
          po Twojej śmierci (z należnymi odsetkami) - to cię wyśmieje.
          • Gość: HA1 Re: Nic w tym nie ma... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 27.12.01, 01:00
            Ateizm nie daje nawet perspektywy ze istniejemy na ziemi. Argument o placeniu po
            smierci jest typowym argumentem swiatlych obywateli radzieckich co wysmiewali
            genetyke Mendla.

> Katolicyzm nie daje ludziom perspektywy wiecznos´ci tylko jej z?udzenie.
            Zreszta˛
            >
            > ma?o kto daje sie˛ zwies´c´. Zaproponuj ksie˛dzu zap?ate˛ za wykonana˛ pos?uge˛
            dopier
            > o
            > po Twojej s´mierci (z nalez˙nymi odsetkami) - to cie˛ wys´mieje.

• palesz Re: ZNIKAJACE-ANTY-KATOLICKIE-posty................... 27.12.01, 11:14
      "polak" - spierdalaj ty sekciarzu!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka