ayran Re: Kolędy polskie 22.12.07, 16:36 Ja też najbardziej lubię "Bóg się rodzi" - słowa są podniosłe, ale nieinfantylne, z bardzo zgrabnymi przeciwstawieniami. Muzycznie podoba mi się jeszcze "Wśród nocnej ciszy" Ale na przykład babcia mojego kolegi najbardziej lubiła "Dzisiaj w Betlejem", a to dzięki fragmentowi "Anieli grają, króle witają". Babcia miała na imię Aniela. Odpowiedz Link Zgłoś
s.k.i.n-power Re: Kolędy polskie 22.12.07, 17:00 dzisiaj w Betlejem dzisiaj w Betlejem wesoła nowina tysiąc bombowców sto odrzutowców leci do Berlina Hitler na dachu pierdzi ze strachu żona Hitlera w kiblu umiera dzieci Hitlera krzyczą o cholera cuda, cuda ogłaszają Szkopów Szkopów zabijają.. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Kolędy polskie 22.12.07, 18:10 Przybieżeli do żłoba z Pawlakiem,odejdą od żłoba ze smakiem!Nowe wybory za płotem,naród rozwali cwaniaków hołotę.Będzie chwała na polskiej rzeczywistości,gdy KLD z PeeSelem połamie kości. Odpowiedz Link Zgłoś
agnen Re: Kolędy polskie 22.12.07, 19:40 to moze mesyjasz? Mesyjasz przyszedł na świat prawdziwy, I prorok zacny z wielkiemi dziwy: Który przez swoje znaki Dał wodzie winne smaki, W Kanie Galilejskiej. Wesele zacne bardzo sprawiono, Pana Jezusa na nie proszono, I zwolenników jego, By strzegli Pana swego, W Kanie Galilejskiej. Z wielkim dostatkiem potrawy noszą, Pana Jezusa aby jadł proszą: Wszystkiego dosyć mają, Tylko wina czekają, W Kanie Galilejskiej. Matuchna jego, gdy to ujrzała, Oblubieńcowi dogodzić chciała: Prosiła swego Syna, By czynił z wody wina, W Kanie Galilejskiej. Pan Jezus chcąc tym uszlachcić gody, Kazał nanosić dostatkiem wody: Hej gody, gody, gody! Wnet będzie wino z wody, W Kanie Galilejskiej. Wnet prawdziwego Boga poznali, Gdy zamiast wody wino czerpali: Hej wino, wino, wino! Lepsze niż pierwej było, W Kanie Galilejskiej. Najświętsza Panna gdy skosztowała Z pełnego sobie nalać kazała: Hej wina, wina wina! Będę ja dzisiaj piła, W Kanie Galilejskiej. Piotr z Apostoły stojąc przy dzbanie, Woła na Jana pij rychło do mnie: Hej wino, wino, wino! Lepsze niż przedtem było, W Kanie Galilejskiej. Pił Szymon garcem do Mateusza, Filip konewką do Tadeusza, Hej wino, wino, wino! Lepsze niż przedtem było, W Kanie Galilejskiej. Gdy Jakób mniejszy porwał garnuszek, Judasz Tadeusz nalał kieliszek: Hej wino, wino, wino! Lepsze niż przedtem było, W Kanie Galilejskiej. Pawle z Maciejem wam oskomina, Żeście nie pili takiego wina: Hej wino, wino, wino! Lepsze niż przedtem było, W Kanie Galilejskiej. Przez narodzenie twojego Syna, Każ nam nalewać Panienko wina: Hej wina, wina, wina! U tak dobrego Pana, W Królestwie niebieskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
agnen Re: Kolędy polskie 22.12.07, 19:43 to była moja ulubiona pijacka, tera moja ulubiona logopedyczna: Apokaliptyczny baranku, Leżący w pieluszkach na sianku, Ośliczny Jezuleńku, wdzięczny luby puzieńku, Boski ablegacie, czem nie w majestacie, Czmu nie w mistycznej apokaliptycznej Stawiasz się nam szacie. Apokaliptyczny splendory, Też to są te ciężkie tygory? Ten majestat, ten tron twój? nie ten, nie ten Boże mój: Twój tron pełen chwały, z gwiazd nie z twardej skały, Jest na firmamencie, nie na pawimencie, Nie ten żłób zbutwiały. Liczne, śliczne Świętych orszaki Gdzie są? bo Twój majestat taki: Wół ten ni to mistyczny, ni apokaliptyczny, Sam Ci asystuje, z osłem paraduje, Innych tu potrzeba asystentów z nieba, O Baranku śliczny! Wstępuje dziś Bóg w znak Baranka, Więc go kontentuje garść sianka: I w szopie zamieszkuje, Pastuszków przywołuje. Stał się uniżonym, byś był wywyższonym, Stał się kreaturą, zważ ludzka naturo Ten afekt kochanka. Złote runo Bóstwa swojego, Przykrył szatą ciała ludzkiego: Na śmierć sięofiarował, by Swą śmiercią skasował Wyrok ogłoszony i już potwierdzony, Do księgi mistycznej, apokaliptycznej, Wiecznie zaciągniony. Baranek tę księgę otworzył, Niebo, ziemię, piekło zatrwożył: Zgrzytnęło piekło na to, co Mu dasz świecie za to? Korony składają, na twarz upadają Nieba koronaci; a indygenaci W szopie mu oddają. Na tryumf, na hołdy potrzeba Powziąść mody od Świętych z nieba: Więc wszyscy upadajmy, zamiast koron składajmy Serca śluby; Boże przyjmij, co kto może, Przyjmij od nas wielu ten hołd, Zbawicielu, Daj, niech Cię kochamy. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Kolędy polskie 22.12.07, 19:53 Przybieżeli Poloki we czterech,odchodzili od żłobka na czterech.Chwała polskiemu szpirytusowi,wódce ,alkoholowi.a pokój na MO/z lat PRLu ta kolęda. Odpowiedz Link Zgłoś
toj.a Re: Kolędy polskie 22.12.07, 22:14 a ja sobie skompilowałam z różnych płyt moją ulubioną płytę świąteczną i mam tam po kolei: Tik Tak / Golec Uorkiestra, Maria Panna / Jarek Nohavica, Kołysanka chłodnik / Zbigniew Wodecki, Całą noc padał śnieg / Beata Rybotycka, Pastorałka dla córki / Grupa Pod Budą, Zima w Betlejem / Beata Rybotycka, Zobacz Anno / Wolna Grupa Bukowina, Śpij Jezu śpij / Beata Rybotycka, To już pora na Wigilię / Zespół Góralski Zakopiany, Jak my w Wyszemborku Pana Jezusa witali / Andrzej Garczarek, Kolęda dla nieobecnych / Beata Rybotycka, Lulajże Jezuniu / Tytus Wojnowicz. Nie są to kolędy, ale płyta wyszła cudnie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Koledy jak koledy 23.12.07, 01:45 Na FK bydzie terozki:Urbi et Orbi.Jo jako anarchista z Roten Army sie byda musioł zmyć(pitnąć)z Forum.Bydom nudy na pudy.A to mnie nie interesuja. Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Przybieżeli do butelki we czterech .... 23.12.07, 08:36 ... i refren: Chwała alkoholowi, wódce, spirytusowi piwu i piwu. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Kolędy polskie 23.12.07, 11:49 Witam, Uwielbiam "Bóg się rodzi...", ale spiewać nie mogę, bo wyję jak bóbr. Ze wzruszenia oczywiście. To tylko jeden taki przypadek. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Kolędy polskie 23.12.07, 12:20 Najbardziej (głównie ze względu na melodię) to chyba tę: Przystąpmy do szopy, uściskajmy stopy Jezusa maleńkiego, który swoje Bóstwo wydał na ubóstwo dla zbawienia naszego. Zawitaj, Zbawco narodzony z Przeczystej Panienki. Gdzie berło, gdzie Twoje korony, gdzie berło, gdzie Twoje korony, Jezu malusieńki. Ten, co wszechświat dzierży, w żłobie dzisiaj leży, ludzkiej pomocy czeka: Jezus, Bóg wcielony, w żłobie położony dla zbawienia człowieka. O Boże, bądźże pochwalony za Twe narodzenie! Racz zbawić ludzki ród zgubiony, racz zbawić ludzki ród zgubiony, daj duszy zbawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Kolędy polskie 23.12.07, 13:55 Najpiękniejsza kolęda to:;Cicha noc,dobra noc;!Dla wszystkich Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.wil Re: Kolędy polskie 23.12.07, 22:43 a, to się pochwalę ;) mój pierwszy film na youtube: www.youtube.com/watch?v=UbZ83mTA5eA a jak kolędy to tylko w wykonaniu Mazowsza, porządnych chórów, broń Boże Krawczyków itp. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Kolędy polskie 23.12.07, 23:40 Z kolędami jest jak z Olimpiadą,nie ważny wynik-ważny jest udział.Nawet symboliczny. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Kolędy polskie 23.12.07, 23:49 w zasadzie lubię wszystkie polskie kolędy jedne bardziej,drugie mniej oprócz jednej "Dzisiaj w Betlejem" przejadła mi się.) Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Dla mnie No 1. 23.12.07, 23:41 scarlettfloresja.wrzuta.pl/audio/tCyLSpUQWY/zasnij_dziecino Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: Kolędy polskie 24.12.07, 15:01 Cala noc padal snieg Zbysia Preisnera w wykonaniu Beatki Rybotyckiej pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
auto_robex Re: Kolędy polskie 24.12.07, 18:27 Jezus malusieńki płacze wśród stajenki itd... a z angielskich - Mistletoe and wine Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Kolędy polskie 24.12.07, 20:57 2 unlimited - no limits w ogole nie lubie koled. straszny syf. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot Re: Kolędy polskie 24.12.07, 22:07 'Bóg się rodzi'-moja ulubiona kolęda. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Medrcy swiata, monarchowie, gdzie spiesznie... 24.12.07, 23:56 a z zagranicznych o Tannenbaum. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Medrcy swiata, monarchowie, gdzie spiesznie.. 25.12.07, 11:44 koham.mihnika.copyright napisał: > a z zagranicznych o Tannenbaum. Otóż to :-)! Nauczyłam jej się przed laty na lekcji niemieckiego i do tej pory nie mogę się uwolnić. A z angielskich podoba mi się najbardziej "What Child is this", szczególnie w wykonaniu Enyi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Medrcy swiata, monarchowie, gdzie spiesznie.. 25.12.07, 11:45 U nas na Wschodzie mamy jeszcze taką starą, bodaj białoruską kolędę "Z nowym rokom idę" - muszę przyznać, ze też niepomiernie mnie wzrusza, ilekroć ją słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Łatwiej mi powiedzieć, których nie lubię 25.12.07, 09:34 Zasadniczo trzech - infantylno-macierzyńsko-babsko-sentymentalnych (słów nie lubię, melodie są OK): "Lulajże Jezuniu", "Lili lili laj", tej trzeciej w tej chwili nie mogę skojarzyć, ale też coś w tym guście. Poza tym nie lubię, gdy kolędy są grane i śpiewane w Adwencie, szczególnie w supermarketach i centrach handlowych, bo to zupełnie zabija urok oczekiwania na święta i kolędowanie rodzinne. Najbardziej mnie wzrusza "Bóg się rodzi", ale zaśpiewana przez cały pełny kościół na zakończenie Pasterki. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka "Nuż my dziś krześcijani" 25.12.07, 11:39 Dla mnie od dłuuugiego czasu jest najpiękniejsza :-) Poza tym lubię wiele innych, na przykład wspomniane tu już "Zaśnij dziecino" czy kolędę z musicalu Metro. Nuż my dziś krześcijani serdecznie się radujmy dnia dzisiejszego. Iż się nam narodził z czystości panieńskiej syn Boga żywego. Iż się nam narodził z czystości panieńskiej syn Boga żywego. Narodził się w Betlejem, miasteczku Dawidowym, w ubogim gmachu. W pieluszki zwiniony, w jasłeczkach złożony używał strachu. W pieluszki zwiniony, w jasłeczkach złożony używał strachu. Wół i osieł niemi, posługami swymi wdzięczni mu byli. Znając Pana swego, nam narodzonego, przed nim klękali. Znając Pana swego, nam narodzonego, przed nim klękali. Podoba mi się również "Jezusa narodzonego wszyscy witajmy": Jezusa Narodzonego wszyscy witajmy, Jemu po kolędzie dary wzajem oddajmy; Oddajmy wesoło, skłaniajmy swe czoło, Skłaniajmy swe czoło Panu naszemu. Oddajmy za złoto wiarę, czyniąc wyznanie, Że to Bóg i człowiek prawy leży na sianie; Oddajmy wesoło, skłaniajmy swe czoło, Skłaniajmy swe czoło Panu naszemu. Oddajmy też za kadzidło Panu nadzieję, Że Go będziem widzieć w niebie, mówiąc to śmiele; Oddajmy wesoło, skłaniajmy swe czoło, Skłaniajmy swe czoło Panu naszemu. Oddajmy za mirę miłość na dowód tego, Że Go nad wszystko kochamy, z serca całego; Oddajmy wesoło, skłaniajmy swe czoło, Skłaniajmy swe czoło Panu naszemu. Przyjmij, Jezu, na kolędę te nasze dary, Przyjmij serca, dusze nasze za swe ofiary, Byśmy kiedyś w niebie posiąść mogli Ciebie, Posiąść mogli Ciebie na wieki wieków. No, to byłoby na tyle. Szczęśliwego Nowego Roku :-)! Odpowiedz Link Zgłoś
rakuhc Re: Kolędy polskie 25.12.07, 11:00 ja lubie kolędy które znajdują sie na tej stronie :))) www.myspace.com/wszyscyswieci Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Bożonarodzeniowa galeria dźwiękowa 25.12.07, 17:18 Po dobrze przyjętych przez szanownych czytelników wielkanocnej i adwentowej galeriach dźwiękowych, kontynuuję serię. Dziś kolej na galerię bożonarodzeniową. Mam zaszczyt zaprezentować Państwu kilka utworów chyba wartych posłuchania w święta. A musze się pochwalić, że mam kilka prawdziwych perełek. svetomir.blox.pl/2007/12/Bozonarodzeniowa-galeria-dzwiekowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: Bożonarodzeniowa galeria dźwiękowa 01.01.08, 15:25 W okresie Bożego Narodzenia, w wielu kościołach, zwłaszcza na południu Polski można w czasie Mszy Świętej usłyszeć kapłana śpiewającego słowa Credo in unum deum. Jednak w odpowiedzi na nie lud śpiewa nie Wyznanie Wiary po łacinie, a kolędę Anioł pasterzom mówił po polsku. Od lat dziwiło mnie, że akurat tę, skoro inne kolędy mają więcej wspólnego z treścią Credo. svetomir.blox.pl/2008/01/Credo-in-unum-Deum.html Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: Bożonarodzeniowa galeria dźwiękowa 01.01.08, 15:25 Coraz powszechniej jest tak, że papierowe gazety kupuje się tylko dla dodatków. Artykuły można sobie poczytać w sieci bez wydawania pieniędzy i obciążania się makulaturą. Musze sie przyznać, ze ja też tak właśnie robię. Gazetę, najczęściej Dziennik, kupuję raz w tygodniu, z uwagi na magazyn Kultura z programem tv i dodatkowo wtedy, gdy jest jakiś ciekawy gadżet. Ostatnio kupowałem więc Dziennik oprócz piątków także w czwartki, z powodu dodawanej do niego kolekcji płyt Gwiazdka z gwiazdkami. svetomir.blox.pl/2007/12/Gwiazdka-z-gwiazdami.html Odpowiedz Link Zgłoś
nuova No.1 Triumfy Króla Niebieskiego 26.12.07, 00:18 ...ale w tym roku nie śpiewałam ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ellena Re: Kolędy polskie 26.12.07, 18:19 Hej, w Dzień Narodzenia Syna Jedynego Ojca Przedwiecznego, Boga prawdziwego: Wesoło śpiewajmy, chwałę Bogu dajmy. Hej kolęda! Kolęda! Panna porodziła niebieskie Dzieciątko, w żłobie położyła małe Pacholątko. Pasterze śpiewają, na multankach grają. Hej kolęda! Kolęda! Skoro pastuszkowie o tym usłyszeli, zaraz do Betlejem czem prędzej bieżeli. Witając Dzieciątko, małe Pacholątko. Hej kolęda! Kolęda! I tak wszyscy społem wokoło stanęli, Panu maleńskiemu wesoło krzyknęli: Funda, funda, funda, tota risibunda, Hej kolęda! Kolęda! Kuba nieboraczek nierychło przybieżał, śpieszno bardzo było, wszystkiego odbieżał. Panu nie miał co dać, kazali mu śpiewać. Hej kolęda! Kolęda! Dobył tak wdzięcznego głosu baraniego, że się Józef stary przestraszył od niego, już uciekać myśli, ale drudzy przyszli. Hej kolęda! Kolęda! Mówi mu Staruszek: nie śpiewaj tak pięknie, bo się głosu twego Dzieciątko przelęknie, lepiej Mu zagrajcie, Panu chwałę dajcie. Hej kolęda! Kolęda! (tekst: Wikipedia) Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Kolędy polskie w pewnych sytuacjach,ale 27.12.07, 01:19 najbardziej chyba anglosaskie,moja ulubiona to O Holy Night,choć melodia wcale nie jest z tamtych stron.No i uwielbiam te wszystkie piosenki typu Jingle Bells itd. Odpowiedz Link Zgłoś