Gość: Jagnieszka IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 15.08.03, 23:19 To jest homilia prymasa? To jest opinia redaktora "GW" o fragmentach homilii. Gdzie można przeczytać cały oryginalny tekst homilii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tadeusz Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.va.shawcable.net 16.08.03, 02:24 Droga Jagnieszko, Jezeli podasz swoj e-mail to obiecuje przyslac tekst, jak go tylko zdobede. Poki co, dziele sie ciekawymi (wg. mnie) przemysleniami prof. P. Jaroszynskiego. Pozdrawiam, Tadeusz. tkasprzak@shaw.ca --------------------- Felieton Myśląc Ojczyzna, 10.06.2003 prof. dr hab. Piotr Jaroszyński Różne mogą być metody budowania jedności społecznej. Można tworzyć jedność wojskową, gdy cały lud ma status żołnierza, można konstruować jedność administracyjną, gdy wszyscy są urzędnikami, ale można też dążyć do jedności opartej na wspólnocie ducha. Tę ostatnią buduje się najdłużej, nieraz całymi wiekami, ona jest najtrudniejsza do utworzenia i dla tego wśród niewielu ludów zdołała zaistnieć. Wspólnoty wojskowe i administracyjne osiągają często oszałamiające sukcesy, ale są one stosunkowo krótkotrwałe. Za swego największego wroga uznają wspólnoty duchowe, które są ich zaprzeczeniem, dlatego starają się je na wszelkie sposoby zniszczyć. Wspólnoty oparte na kulturze ducha zwą się narodami. Mają przedziwną zdolność przetrwania w najtrudniejszych nawet warunkach, gdy wydawałoby się, że ich już nie ma, że znikły i ślad po nich zaginął, nagle się odnajdują, by rozkwitnąć przecudnym kwiatem twórczości ludzkich postaw, świętości. Nie możemy pozwolić, aby wmówiono nam, że naród nasz nie istnieje, że roztopił się w anonimowej masie obywateli, konsumentów, urzędników, żołnierzy czy Europejczyków. Walka przerastająca siły jednego pokolenia toczy się o cenne, czasem także nie materialne wartości, ale tylko one nadają jakiejś społeczności sens wspólnego bytowania. Gdy jest się narodem, przegrana jednej, czy nawet kilku generacji, nigdy nie jest ostateczną klęską. Juliusz Słowacki pisał: "Ten naród się podniesie, zwycięży i zginie. Miecze na wrogach połamie, a potem wroga myślą zabije, bo myśl jego ogniste ma ramię. Ona jak powróz wrogi uwiąże za szyję i związanych postawi na takim pręgierzu, że wszystkie ludy wzrokiem dosięgną i plwaniem". Wieszczowie nasi przeczuwali, że tragiczne losy Polski mają jakiś ukryty sens, że Polacy noszą w sobie przedziwną myśl, mocniejszą od potęgi wrogów i niwelującą skutki klęsk oraz doraźnych porażek. Ciągle jednak nie umieją przekuć swej siły na zorganizowanie państwa według zasad cywilizacji do której należą. Przedziwna to niemoc; jakby ktoś po diabelsku nam w tym przeszkadzał. Słowacki w "Kordianie" wprowadza na scenę postać Mefistofelesa z którego ust padają takie słowa: "Królu, niechaj poszukam w diabelskim psałterzu modlitwy na dzień co się zwie Zmartwychwstaniem, zmówię ją za ów naród. Dziś pierwszy dzień wieku, dziś mamy prawo stwarzać królów i nędzarzy na całą rzekę stuletniego wieku, więc temu narodowi stwórzmy dygnitarzy, aby nimi zapychał każdą rządu dziurę". Naród ma trwać choć rozpływa się w masie, którą formują z zapałem specjaliści, inżynierowie dusz. Czasem aż przykro patrzeć jak potomkowie wielkich przodków, bohaterów i świętych, geniuszy i proroków upadają tak nisko, a potem czołgając się ze wzrokiem proszącym o litość dają zwodzić się nadziei, która jest beznadziejna. "Lud woli pić dym węgli i zaglądać w sklepy" jak powie poeta, a przecież tacy skołowani, zagubieni lub podupadli na duchu ludzie ci są naszymi rodakami, nie możemy więc ich spisywać na straty. Trzeba nimi potrząsnąć, a może życie nimi potrząśnie i się odnajdą? Każdy człowiek ma swoją drogę życia, nie możemy tracić nadziei. Wieszczowie nasi nie tracili nadziei. Jest wprost zadziwiające, jak potężną mieli wiarę w zmartwychwstanie Polski. I jak pragnęli nadzieją tą obdarzyć cały naród, a gdy rzeczywistość stała w poprzek nadziei, gdy nie było aktualnie nic co niosło by otuchę, nie wahali sięgnąć do najgłębszych podkładów narodowego ducha lub prochu. Słowacki śpiewał: "Zwaśnionych obu spędzam ze scenicznych progów, dajcie mi proch zamknięty w narodowej urnie, z prochu lud wskrzeszę, stawiam na mogił koturnie i mam aktorów wyższych o całe mogiły. Z przebudzonych rycerzy zerwę całun zgniły. Wszystkich obwieje nieba polskiego błękitem, wszystkich oświecę duszy promieniem i świtem urodzonych nadziei, aż przejdą przed wami pozdrowieni uśmiechem, pożegnani łzami". Jesteśmy narodem i mamy przetrwać jako naród, utrata narodowości byłaby regresem naszego człowieczeństwa, do tego nie wolno dopuścić. W sposób wyjątkowy musimy być wierni naszemu kulturowemu i historycznemu dziedzictwu, w którym karmić winny się najmłodsze pokolenia Polaków. Zbyt często bowiem młodzi Polacy nie wiedzą kim są, w skutek czego łatwo dają się uwodzić kłamliwym ideologom i zwodzić politycznym szarłatanom. O czym mamy mówić, jeśli młody Polak nie umie być Polakiem. Naród ma trwać, każdy z nas jeśli jest Polakiem musi pomyśleć w jaki sposób może przyczynić się do przedłużenia i umocnienia bytu swojego narodu. Szczęść Boże! Gość portalu: Jagnieszka napisał(a): > To jest homilia prymasa? To jest opinia redaktora "GW" o > fragmentach homilii. Gdzie można przeczytać cały oryginalny > tekst homilii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.dyn.optonline.net 16.08.03, 02:31 tak,tylko on z tego tyle rozumie co kot naplakal a pies nasikal. Glemp to ograniczony kanabal,i ta homile mu ktos poprostu napisal;bo nie sadze,aby czlowiek ktory w wolnej mowie nie potrafi sklecic kilku rozsadnych zdan byl w stanie napisac cos takiego? :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.solnet.ch 16.08.03, 12:56 Tadeusz, b. ladny cytat. I masz calkowicie racje, stwierdzajac, "Zbyt często bowiem młodzi Polacy nie wiedzą kim są, w skutek czego łatwo dają się uwodzić kłamliwym ideologom i zwodzić politycznym szarłatanom. O czym mamy mówić, jeśli młody Polak nie umie być Polakiem. Naród ma trwać, każdy z nas jeśli jest Polakiem musi pomyśleć w jaki sposób może przyczynić się do przedłużenia i umocnienia bytu swojego narodu." Ale ja nie widza tu zwiazku z Glempem i Polskim kosciolem ktory niestety utozsamiam z "urzednikami", ktorzy sa wrogami panstwa ducha. Niestety. Pycha i gromadzenie pieniedzy a nie sluzenie narodowi jest charakterystyczne dla obecnego kosciola polskiego. Sa glusi na potrzeby socjalne, a moga b. duzo zrobic po prostu dzialajac. A oni po prostu mowia. Dokladnie jak SLD, z ktora kosciol Polski zaczyna ostatnio laczyc zadziwiajaco duzo drobnych przypadkow, a czasam nawet duzych, o znaczeniu dla wielu milionow wierzacych Polakow, np. sprawa RM. Kosciul polski dostanie z cala pewnoscia za to rachunek. Mam nadzieje, ze pod tym wzgledem nie ma najmniejszych zludzen. P.S. Jestem praktycznie niewierzacy, ale ze zdumienien przyjelem nagonke w najlepszym komunistycznym stylu z udzialem KK na RM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcat Wytłumacz mi ciekawe zjawisko socjologiczne IP: *.acn.pl / 10.64.10.* 16.08.03, 14:06 Albowiem aktualnie niespełna 70% kleryków jest pochodzenia inteligenckiego ( 10 lub 20 lat temu 8% społeczeństwa polskiego miało wyższe wykształcenie ) a pozostała część mniej więcej po równo dzieli się pomiędzy pochodzenie chłopskie i robotnicze. Czyżby chłopi nie wiedzieli jak dobrze materialnie być księdzem? Jeszcze w miarę nie dawno temu te proporcje były zupełnie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_bezrobotny Re: Homilia prymasa Glempa 16.08.03, 14:28 Gość portalu: Jagnieszka napisał(a): > To jest homilia prymasa? To jest opinia redaktora "GW" o > fragmentach homilii. Gdzie można przeczytać cały oryginalny > tekst homilii? Gość portalu: Tadeusz napisał(a): > Droga Jagnieszko, > Jezeli podasz swoj e-mail to obiecuje przyslac tekst, jak go > tylko zdobede. Byłbym Ci zobowiązany, Tadeuszu, gdybyś wysłał tekst homilii i do mnie. Zgadzam się z Jagnieszką, że to, co można przeczytać w GW, jest jedynie opinią redaktora o fragmentach homilii. Gdyby jednak ta opinia miała mocne podstawy w tym, co powiedział Prymas, to homilia ta miałaby ogromne znaczenie jako głos w dyskusji o Polsce, jej teraźniejszości i przyszłości. Głos przeciwko upadkowi, w którym się pogrążyliśmy i - zarazem - głos na rzecz odnowy. Głos osoby, która wbrew opiniom antyklerykalnych manipulatorów jest jednym z niewielu już autorytetów moralnych... Byłby to nie pierwszy przypadek, gdy Prymas ostatnio zabiera głos w sprawach o kluczowym dla narodu znaczeniu. Niedawno wypowiedział się o potrzebie integrowania się bezrobotnych, wywołując tym wściekłość wspomnianych manipulatorów, a zapewne i ich politycznych mocodawców... Odpowiedz Link Zgłoś
bugaga Re: Homilia prymasa Glempa 16.08.03, 02:35 dokładnie :-) może tak by zamieścić chociaż pełen tekst homilii (linkę jakąś albo co) a nie marne kilka cytatów oraz no właśnie - może sam Autor artukułu określiłby CO reprezentuje takim tekstem? Nie muszę chyba dodawać, ze GW chciałaby uchodzić za RZETELNE źródło informacji... WSTYD Panie Marku :-) Tym bardziej, że nie można zweryfikować pańskiego zdania ze źródłem... Pozdrawiam Jaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Źródło IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 16.08.03, 08:55 Panie Tadeuszu, nie chodzi mi o Pana prywatną pomoc, tylko o wskazanie OGÓLNODOSTĘPNEGO internetowego źródła, z którego można by dowiedzieć się w sposób pewny i wyczerpujący, CO NAPRAWDĘ powiedział Ksiądz Prymus w Częstochowie, napominając grzeszników i dając wskazówki obywatelom-katolikom. Czyżby redaktorzy "Gazety" mieli coś a propos na sumieniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jawnogrzesznica Re: Źródło IP: *.telkab.pl / 10.8.2.* 16.08.03, 12:18 Jagnieszko, doszukujesz sie czegoś szczególnego lub konkretnego w homilii Prymusa? Z nim rozmowa o konkretach może mieć miejsce tylko wtedy, kiedy w grę wchodzą pieniądze. Oni (razem z papieżem) trochę się już chyba pogubili. Ojciec święty wystąpił ostatnio z apelem do Matki Boskiej i jej syna o to, by pomogli ugasić pożary w całej prawie Europie południowej oraz by Pan zechciał zesłać orzeźwiający deszcz na wysuszone ziemie, łącznie z watykańską, co uniemożliwia powrót JPII z Castel Gandolfo. Tam jest tak ciężko. Podwórzec przykryty specjalną plandeką daje co prawda cień, ale za to utrudnia oddychanie. To daje takie wrażenie, jakby te Moce Boskie nie znały swoich obowiązków lub je lekceważyły, i trzeba Im o tym od czasu do czasu przypominać. A sam prymus Glemp cóż mógł nowego wymyślić do swojej homilii. Sam przecież nie cieszy się najlepszym zdrowiem, a przy tych upałach samo myślenie jest przytępione. No własnie, co ja też piszę. To chyba wpływ tych upałów. Pozdrawiam Cię Jagnieszko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defetysta Glemp a co Ty na to hipokryto? IP: 194.9.223.* 16.08.03, 09:42 www.cbsnews.com/stories/2003/08/08/eveningnews/main567456.shtml o moralności to Ty ze swoimi kolegami w sutannach, miłośnikami dzieci, najpierw porozmawiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faustus Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.03, 11:47 glempiszona pogieło. myśli że ludzie zamiast na killing joke pojadą na głodzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko I Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.telkab.pl / 10.8.2.* 16.08.03, 11:52 Tzw. homilia prymasa to świadectwo jego poziomu umysłowego. Wspomina w niej autor(?) o ekonomicznej,politycznej, moralnej sytuacji naszego panstwa. Nie dajmy się zbić z tropu; ten apel o odnowę moralną jest skierowany przede wszystkim do tych, którzy sprawują nad nami władzę: polityczną, ekonomiczną, edukacyjno-wychowawczą, w największym stopniu zaś do siebie samego. Prymas wraz z całą swoją organizacją musi przejąć większą część winy za upadek moralny i wychowawczy ponieważ kler, nie ma w swoim zakresie żadnych innych, ważniejszych obowiązków, niż ten jeden! Apel prymasa jest więc kierowany do tych, których sami wybraliśmy (rząd i parlament) oraz tych, których nie wybieraliśmy i nigdy na ich wybór nie będziemy mieli wpływu (episkopat z klerem), jako że jest to władza narzucona nam z zewnątrz, z naruszeniem konsstytucji i praw człowieka. A mimo to - władza, która ma przeogromny wpływ na to, co się w naszym kraju dzieje, przenika i odgrywa dominującą rolę we wszytkich sferach naszego życia. MUSIMY PAMIĘTAĆ, ŻE RYBA PSUJE SIĘ OD GŁOWY I OD TEGO KOŃCA MUSI SIĘ ROZPOCZYNAĆ TERAPIA!! Glemp wykazał niejednokrotnie, iż jego pomysły nie mają granic, nie miejce by je tu przytaczać. Ale bąźmy ostrożni, bo oto "wróbelki ćwierkają", iż powstaje nowa koncepcja powołania do życia KAPELANÓW SZKÓŁ. Tego jeszcze nie mieliśmy!!! To chyba zemsta na narodzie za to, że nie chciał dać po 1 złotówce każdy na tak szczytny cel, jak budowa Swiątyni Opaczności w Wilanowie. Jest to nowy pomysł prymasa zapełnienia swoich kieszeni, kosztem naszych. Jak temu zaradzić??? Zbliżają się wybory. Musimy mieć oczy, uszy i głowy otwarte na to wszytko co się dzieje oraz pamięć i baczenie na to, na kogo zamierzamy głosować. Od nas zależy, czy nadal naszym życiem będą kierować malwersanci, skorumpowani urzędnicy, pedofile, pseudopatrioci spod znaku wartości chrześcijańskich, zachłanny i nie nasycony kler oraz inne hieny mafijne nabijające kabzy i zgarniająca śmietankę wytworzoną pracą całego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Re: Homilia prymasa Glempa 16.08.03, 13:59 Lepiej stac pod budka z piwem niewymyty niz na polu tez niewymyty po kilku dniach pielgrzymkowania sluchajac homilii pana Glempa.Szkoda na to mlodych lat Good Charlotte jest duzo lepsze od pana Glempa i ma wiecej do zaoferowania a jak Michelle Weeks zacznie Boga chwalic do pieknego house beatu i songu The Light to pan Glemp niech sie schowa.Bog jest wszedzie,nawet jak sie z chlopakiem kochasz w zdemolowanym przez Owsiakowcow pociagu.On jest tam tak samo jak na Jasnej Gorze w takiej samej ilosci,tylko dlatego ze tam jest biskup to Boga ma byc wiecej-to istna bzdura a jak ktos musi sluchac homilii aby wiedziec jak zyc,to nieporozumienie wszystko napisane jest w pismie swietym,trzeba go kupic i od czasu do czasu przeczytac kawalek i nie potrzebny jest do tego biskup ani papiez. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.oszolom.z.r.m Re: Homilia prymasa Glempa 16.08.03, 15:25 Nareszcie prymas Glemp przestał się podlizywać michnikowcom..szkoda ze tak późno to zrozumial ale lepiej późno niż wcale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Trafnie powiedziane IP: *.policom.com.pl 16.08.03, 17:38 "...postawił znak zakazu na wejście Chrystusa do swego Woodstocku, a otworzył bramy dla wielu INNYCH sposobów samodeprawacji młodych ludzi." Trafnie powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Trafnie powiedziane IP: *.telsten.com / 10.20.6.* 16.08.03, 21:19 Waldek-to wiadomosc dla Ciebie.Jestes po prostu glupi (przepraszam za dwuznacznik).Atak Glempa na Owsiaka to przyznanie sie do porazki z pomyslem "przystanek Jezus".Owsiak oferuje tania rozrywke mlodym biednym ludziom,ktorzy moga nareszcie bezkonfliktowo rozladowac nadmiar swojej mlodzienczej energii.Glemp chce im to zabrac,bo nie moze pokonac Owsiaka.Po co to robi?Wiadomo,na to pytanie odpowiada ta cala dyskusja.Brawo,podobacie mi sie.Chwale Was za smialosc wyrazania swojej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcat Emerycie wróć do Muzeum Komunizmu IP: *.acn.pl / 10.64.10.* 16.08.03, 21:48 Albowiem tam jest twoje miejsce. Razem z Owsiakiem bo to też twór tego systemu z jego etosem wartości tj. żadnych wartości (Róbta co chceta , kupujta co chceta itp.). A ja mieszkam w Polsce i nie chcę utrzymywać tych młodych pijaków i narkomanów którzy pojawiają się na imprezach jak ta w Żarach i wkrótce znajdą się na rencie lub zasiłku jak olbrzymia część polskiego społeczeństwa. Wchodzimy to UE i tam nie ma miejsca dla Owsiaka który krzyczy do młodzieży z estrady:telewizja TVN wypierdalajcie a za nim młodzież chórem powtarza -wypierdalajcie. W telewizji TVN pokazali ten występ. Dziennikarz TVN zaprotestował przeciwko biciu przez ochroniarza uczestnika imprezy - to był powód usuniecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: U kogo pobierasz nauki TOMKAT ? IP: *.net.autocom.pl 17.08.03, 07:08 Gość portalu: tomcat napisał(a): > A ja mieszkam w Polsce i nie chcę utrzymywać tych młodych > pijaków i narkomanów którzy pojawiają się na imprezach jak ta >w Żarach i wkrótce znajdą się na rencie lub zasiłku jak olbrzymia część polskiego społeczeństwa. >> Owsiak to jedyna charytatywna firma w kraju, która tyle ofiarowuje potrzebującym ile otrzyma kwestując na określone cele. Kar. Glemp ma sporo do zrobienia w Caritas PL gdzie koszty obsługi kwest wynoszą ponad 70%. To jest moralne? To jest dobry przykład dla młodzieży? Czekam od lat by K. Glemp nie waśnił ludu bożego RP, a uszanował wolę milionów czyli ,,my gramy w ORKIESTRZE ŚWIĄTECZNEJ POMOCY"!! nie marnotrawimy grosza. Moralność jest po naszej stronie. Ty pudłujesz tomcat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: U kogo pobierasz nauki TOMKAT ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.03, 08:40 Owsiak to nie firma - to logo. Ta firma to darczyncy i wolontariusze. Logo Owsiak chce sie stac ikona, a to nie podoba sie episkopatowi. Zeby stac sie ikona, wydaje forse z fundacji WOSP na organizacje przystanka woodstock (1,6 mln zl) co podobno jest zgodne z prawem, ale niezbyt zapewne zgodne z intencjami darczyncow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Tokowanie na zawołanie :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 12:08 Gość portalu: michal napisał(a): > Owsiak to nie firma - to logo. Ta firma to darczyncy i wolontariusze. Logo > Owsiak chce sie stac ikona, a to nie podoba sie episkopatowi. Zeby stac sie > ikona, wydaje forse z fundacji WOSP na organizacje przystanka woodstock (1,6 > mln zl) co podobno jest zgodne z prawem, ale niezbyt zapewne zgodne z > intencjami darczyncow. Ed. Najbardziej podoba mi się "niezbyt zapewne zgodne z intencjami darczyncow". Tuzy prawomyślności!!! Halberda (nie zwracanie zaciągniętych długów za aprobatą bp Śliwińskiego), Jankowski (zaprzeczanie własnym długom zaciągniętym w sposób nielegalny, za które konsekwencje ponoszą łatwowierni), Rydzyk (cegiełki na wykuo stoczni), Zimoń (pieniądze dla glodującej Afryki), Życimski (odciąąanie Fynduszu Rehabilitacji Inwalidów z nadmiaru pieniędzy), Gocłowski (śledztwo wykazuje coraz więcej ciekawych wątków). Który z nich działał zgodnie z intencjami darczyńców lub wspierających w tzw. dobrej wierze? Pod jakim logo ci ludzie funkcjonują i działają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcat RE: Ja piszę o kulturze IP: *.acn.pl / 10.64.10.* 17.08.03, 15:43 Ja piszę o chamstwie polskim natomiast ten najbardziej materialistyczny naród świata ( a przynajmniej Europy)wszędzie widzi tylko pieniądze. Do tego sprowadza sie sens jego istnienia. Proponuję pojechać na Zachód lub do Ameryki Północnej i wtedy będzie wiadomo o co mi chodzi. Z kulturą ,,róbta co chceta ''należy pojechać do Zachodniej Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
miluszka Re: U kogo pobierasz nauki TOMKAT ? 18.08.03, 16:50 > Owsiak to jedyna charytatywna firma w kraju, która tyle > ofiarowuje potrzebującym ile otrzyma kwestując na określone cele. > Kar. Glemp ma sporo do zrobienia w Caritas PL gdzie koszty > obsługi kwest wynoszą ponad 70%. To jest moralne? To jest dobry > przykład dla młodzieży? Nic nie ujmujac nic akcji Owsiaka uprzejmie informuję, że grubo przesadziłeś sprawę kosztów w Caritas. Ja czasem coś do nich wysyłam i zawsze dostaję sprawozdanie finasowe dotyczące przychodów i wydatków związanych z daną kwestą. Podają dokładnie, na jakie wydatki pieniądze poszły. W takim sprawozadaniu ujmują koszty funkcjonowania i jest to 5% wpłat a nie 70%. Lepiej pisać o czymś co się wie na pewno, a nie o tym, co się komuś wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: U kogo pobierasz nauki TOMKAT ? IP: *.net.autocom.pl 19.08.03, 01:17 miluszka napisała: > W takim sprawozadaniu > ujmują koszty funkcjonowania i jest to 5% wpłat a nie 70%. >> Kiedy dyrektor Caritasu został zamordowany dziennikarze trochę powęszyli i okazalo się, że koszty Caritas Pl wynoszą 82%. A że są teraz 70% tę informację przeczytałam w prasie codziennej i usłyszałam w tv około 3 tyg. temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: U kogo pobierasz nauki TOMKAT ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.03, 22:48 Gość portalu: alicja napisał(a): > miluszka napisała: > > > W takim sprawozadaniu > > ujmują koszty funkcjonowania i jest to 5% wpłat a nie 70%. >> > Kiedy dyrektor Caritasu został zamordowany dziennikarze trochę powęszyli > i okazalo się, że koszty Caritas Pl wynoszą 82%. A że są teraz 70% tę > informację przeczytałam w prasie codziennej i usłyszałam w tv około 3 tyg. temu > . Czytaj mniej prasy codziennej (ze szczegolnym uwzglednieniem NIE)i rzadziej ogladaj Kwiatkowizje. Lepiej przeczytaj ze zrozumieniem sprawozdania finansowe, ktore sa ogolnodostepne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barszczu Re: Homilia prymasa Glempa - hańba. IP: 80.51.237.* 16.08.03, 21:53 Jurek Owsiak robi dużo dobrego dla dzieciaków, czy tych małych - organizując Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy - czy nieco starszych, dla młodzieży - Przystanek Woodstock. O co tyle nerwów i niepotrzebnych słów Prymasa Glempa - nie wiem. Czy mu szkoda, że miliony wpływające jednej styczniowej niedzieli na konto WOŚP nie trafiają do niego? Wakacyjne koncerty... przecież nie każdy jest chrześcijaninem, nie każdemu podoba się pielgrzymka na Jasną Górę, a nikt poza Owsiakiem nie kwapi się, by zorganizować czas młodym ludziom w niereligijny sposób. Moje najśmielsze wyobrażenia przeszły słowa "niech ci umazani błotem ludzie stojący pod kioskiem najpierw się umyją". Niesamowity przykład na tolerancję Kościoła. Oni też są ludźmi, tyle, że wybrali (lub też życie ich zmusiło) inną drogę. Osobiście na miejscu owych "brudnych" nie pokazałbym się więcej na mszy, a sądzę, że wśród nich też są chrześcijanie. Jestem osiemnastoletnim ateistą, nie bawi mnie klimat Woodstock. Jednak uważam, że Prymas shańbił się swoimi słowami i w moich oczach przy Owsiaku zrobił się maleńki jak pchła przy AirBus'ie. "Każdy robi to, co lubi" - taki morał wyciągnął mój kolega po tegorocznych wakacjach i przyznaję mu rację. Owszem, zniszczonych pociągów być nie powinno, tak samo jak nie powinienem bać się iść na dyskotekę, czy wracać wieczorem z drugiego końca miasta od dziewczyny. Jeżeli Prymas potrafi, niech zmieni na lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko.gut Re: Homilia prymasa Glempa - hańba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 23:59 Barszczu - jesteś gość z jajami! mówisz, że masz 18 lat, a qmasz wszystko jak należy. Forest Glemp dał plamę, i będzie mu się bekać jeszcze długo! pozdrawiam, kogut/bytom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Nie lękajcie się! To przykre. To smutne. IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 16.08.03, 22:18 Przykre i smutne dla mnie (wziąwszy pod uwagę wypowiedzi moich przedmówców). Ja o jednym - oni o drugim. Dlaczego mówią o różnych innych rzeczach - ale nie o tym, o co pytałam, o co prosiłam? Prosiłam tylko o proste wskazanie wiarygodnego (oficjalnego, weryfikowalnego) OGÓLNODOSTĘPNEGO internetowego źródła, z którego można by dowiedzieć się w sposób pewny i wyczerpujący, CO NAPRAWDĘ powiedział Ksiądz Prymus w Częstochowie, napominając grzeszników i dając wskazówki obywatelom-katolikom. Czyżby redaktorzy "Gazety" mieli coś a propos na sumieniu??? Dlaczego moi interlokutorzy mówią o czymś innym? Czy wskazanie takiego źródła jest trudne? Skąd czerpią wiedzę o treści kazania Księdza Prymusa? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_bezrobotny Re: Nie lękajcie się! To przykre. To smutne. 17.08.03, 00:23 Gość portalu: Jagnieszka napisał(a): > Skąd czerpią wiedzę o treści kazania Księdza Prymusa? Twoje pytanie, Jagnieszko, jest jak najbardziej uzasadnione. Moim zdaniem, to co w tym wątku zostało napisane, można zinterpretować na tej samej zasadzie, jaką stosuje się przy interpretacji danych z testu Rorschacha. Fragment homilii jest tu jak plama atramentowa, a wypowiedzi internautów to efekt projekcji ich uprzedzeń, nienawiści, frustracji i czego tam jeszcze! Przykro mi, ale powyższe odnoszę także do Twojej wypowiedzi. Widzisz... ja jestem człowiekiem indyferentnym religijnie. Według zasad Kościoła nie mogę być uznany za jego członka. Mimo to nie ośmieliłbym się pokpiwać z Józefa Glempa, nazywając go Księdzem Prymusem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Ksiądz Prymus. IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 17.08.03, 01:04 Szanowny Panie Bezrobotny, niedawno miałam przyjemność rozmawiać z księdzem prymasem Józefem kardynałem Glempem, i między innymi spytałam go, czy wie, że niektórzy nazywają go Księdzem Prymusem. Uśmiechnął się i powiedział: "Wie pani, słyszałem nawet, że jestem prymusem na parę - skoro primus inter pares...". Myślę, że JG ma większe poczucie humoru, niż to oficjalnie widać i słychać. Pozdrawiam Pana serdecznie i życzę wielu dobrze płatnych zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_bezrobotny Jagnieszka 17.08.03, 01:45 Cieszę się, że umieściłaś powyższy post. Znam oczywiście etymologię wyrazu "prymas", ale ta wiedza była niewystarczająca do wyeliminowania przypuszczenia o ironicznym nawiązaniu do niej przez Ciebie. Wprawdzie nie pasowało mi ono do wymowy Twoich postów, ale wykluczyć ironii nie mogłem. Nawiasem mówiąc, moje wątpliwości wynikły prawdopodobnie stąd, że internet jest medium chłodnym, które nie ułatwia interpretacji umieszczanych w nim wypowiedzi. Myślę, że jest to zresztą główna przyczyna wielu nieporozumień, często przekształcających się w sieciowe nienawiści i wojny... Ale to już inny zupełnie temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Indyferentny panie bezrobotny IP: *.net.autocom.pl 17.08.03, 07:23 pan_bezrobotny napisał: > jaką stosuje się przy interpretacji danych z testu Rorschacha. Fragment homilii jest tu jak plama atramentowa, a wypowiedzi internautów to efekt projekcji ich > uprzedzeń, nienawiści, frustracji i czego tam jeszcze! > Przykro mi, ale powyższe odnoszę także do Twojej wypowiedzi. ja jestem człowiekiem indyferentnym religijnie. Według zasad Kościoła nie mogę być uznany za jego członka. Mimo to nie ośmieliłbym się pokpiwać z Józefa Glempa, nazywając go Księdzem Prymusem...>>>>> TO JEST POPRAWNA FORMA NIE KPINA. Tylko papież jest papieżem nie księdzem w kk. Pozostali funkcyjni mają tyuły k s i ą dz i ....tę resztę np. biskup. Bądź dyferentny zanim tak wielkiej publiczności poślesz perskie oczko lub.....?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nene Re: Indyferentny panie bezrobotny IP: *.chello.pl 18.08.03, 17:11 Gość portalu: alicja napisał(a): > pan_bezrobotny napisał: > > > nie > > ośmieliłbym się pokpiwać z Józefa Glempa, nazywając go Księdzem > > Prymusem... TO JEST POPRAWNA FORMA NIE KPINA. Cóż, polecam Ci słownik, Alicjo. I przy okazji poszukaj też wyrazu "dyferentny"... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska-strange Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.jgora.dialog.net.pl 16.08.03, 22:59 to wydaje mi się śmieszne, że ktoś tak ważny w Polsce może mówić takie rzeczy, przecież to stek kłamstw, no może Prymas nie ma pojęcia jak wyglądają pielgrzymki i za osłoną religijnych piosenek kryją się narkotyki, alkohol i niezła zabawa, a tak naprawde dużo bardzie niebezpieczna od PW, uważam że przydałoby sie poruszyć ten temat na łamach innych czasopism, a nawet w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D-r-39 Re: Homilia prymasa Glempa--Kłam,Kłam,Klam IP: *.net.autocom.pl 18.08.03, 15:23 Nie cytuję Pani Gosi,Ale w pełni popieram jej stanowisko.Kościół od 2000-lat przedstawia swoje prawdy.Przecież już na soborze w NIcei w 325 roku przegłosowa- no 59 do 48 głosów,że Chrystus jest Synem Bożym.Kto o tym wie??.Czy któryś z ka- płanów powiedział o tym społeczeństwu.A wszystkie sakramenty,przykazania koście- lne,katechizm,to wszystko jest wymysłem starych pierdzieli,którzy myślą co by tu jeszcze.Coraz ciężej jest utrzymywać ludzkość w ryzach.Jednak edukacja zrobi- ła swoje.Ludzie nauczyli się nie tylko czytać,ale i rozumieć co czytają.Zniesie- nie cenzury spowodowało,że można już kupić książki o tematyce chrześcijańskiej. Niezależni naukowcy mający coś do powiedzenia przybliżają ludziom tajniki chrze- ścijaństwa.Peter de Rosa, Karlheinz Deschner,Uta Ranke-Heinemann [ prymas Glemp jest jej wujkiem ],Jean Mathieu-Rosay to tylko niektórzy z wybitnych profesorów teologii KATOLICKIEJ.Dzisiaj ich wydawnictwa można normalnie kupić w księgar- niach.Czarni wychodzą z założenia kłam,kłam,kłam,a zawsze coś z tego zostanie. ,,Kłamstwo Obiegnie Cały Świat Wokół Osi,Nim Prawda Zdąży Włożyć Buty." / Winston Churchil / I taka jest prawda.Jak z tą świątynią opatrzności.To którą już budujemy?Kłamstwo czy Fałsz--kto zgadnie. Niedowiarek. ,,Kłamstwo Obiegnie Cały Świat Wokół Osi,Nim Prawda Zdąży Włożyć Buty." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł NIE ZGADZAM SIE !!!! IP: *.swidwin.sdi.tpnet.pl 16.08.03, 23:08 Nie ! Nie ! Nie ! Prymas Glemb publicznie zniesławił wszystkich uczestników Przystanku Woodstock ! Jak długo jeszcze Polską będzie rządził KLER !!!! Przystanek Woodstock to największy i najspokojniejszy festiwal w Europie !!! Panie Glemb - zapraszam na Woodstock i potem do wyrażania swojej opinii !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: NIE ZGADZAM SIE !!!! IP: *.net.autocom.pl 17.08.03, 07:29 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Nie ! Nie ! Nie ! Prymas Glemb publicznie zniesławił wszystkich > uczestników Przystanku Woodstock ! Jak długo jeszcze Polską > będzie rządził KLER !!!! Przystanek Woodstock to największy i > najspokojniejszy festiwal w Europie !!! Panie Glemb - zapraszam > na Woodstock i potem do wyrażania swojej opinii !!! Pawłku jesteś szyty na miarę Twoich czasów. Ks. prymas to muzyka przeszłości. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: NIE ZGADZAM SIE !!!! IP: *.d1.pl 26.08.03, 14:04 Nie wiem czy zwrociliscie uwage, ale prymas mowiac: "...że postawił znak zakazu na wejście Chrystusa do swego Woodstocku, a otworzył bramy dla wielu innych sposobów samodeprawacji młodych ludzi..." wlasnie nazwal "wejscie Chrystusa" jako jeden ze "sposobów samodeprawacji młodych ludzi" ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
kkkaczory_piss_brothers 1 GRAFOMAN RP 17.08.03, 01:16 "Chocby zloty, lecz z milosci, Na Swiatynie Opatrznosci, Chocby zlotowka od Polaka, Swiatynia stanie nie byle jaka. Czuwa cierpliwie Opatrznosc mila, By sie Polska odrodzila. Twa cegielke zloz co predzej, By Bog darzyl laska wiecej. Patrzą z nieba Kołłątaje Jak świątynia wreszcie staje. Wielka będzie pieśń wolności W znaku świętej Opatrzności”. wwwspp.perytnet.pl/kazania/030702.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko.gut Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 21:09 W całym tym partyjnym przemówieniu zastanawia mnie jedno. Owsiak lubi skrytykować szczyty naszej polskiej jedynie słusznej wiary. NIGDY jednak nie powiedział złego słowa o ludziach uczestniczących w spędach typu "Pielgrzymka Jasnogórska". Glemp nazywa mnie, moich przyjaciól i setki tysięcy młodych ludzi "brudasami", "chuliganami", "pijakami", "złodziejami", "nar komanami" i "chołotą"! JAKIM PRAWEM??? Nas było 400 tys. Was 150 tys 50-60 letniej "młodzieży" (o czym można się przekonać choćby w sobotnim wydaniu Gazety na fotce). Młodzież powoli, ale skutecznie - odsuwa się od Kościoła, zakłamanego, beszczelnego i przekonanego tylko o swojej racji - każdy z Was ma znajomych, którzy omijają Świątynie szerokim łukiem. Dlaczego? Przez urzędników pokroju Glempa. A u władzy mieliśmy już ludzi, którzy 10-15 lat temu chasali na Jasną Górę. Nazywali się AWS! Dla zorientowanych - co dzieje się na polu namiotowym tuż za klasztorem na Jasnej Górze? Sodoma i Gomora! Wiem, bo miałem przyjemność zabawiać się tam jakieś 5 lat temu. pozdrawiam prawdziwych Katolików! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.03, 22:52 Gość portalu: ko.gut napisał(a): > Młodzież powoli, ale > skutecznie - odsuwa się od Kościoła, zakłamanego, beszczelnego i > przekonanego tylko o swojej racji - każdy z Was ma znajomych, > którzy omijają Świątynie szerokim łukiem. Szczelny czy nie to sprawa hydraulika Dlaczego? Przez > urzędników pokroju Glempa. A u władzy mieliśmy już ludzi, którzy > 10-15 lat temu chasali na Jasną Górę. Nazywali się AWS! > Dla zorientowanych - co dzieje się na polu namiotowym tuż za > klasztorem na Jasnej Górze? Sodoma i Gomora! Wiem, bo miałem > przyjemność zabawiać się tam jakieś 5 lat temu. > pozdrawiam prawdziwych Katolików! pozdrawiam Prawdziwych Idiotow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko.gut Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 23:44 spoko michaś - jesteś spostrzegawczy. nie tak jak ten Twój idol w purpurowej sukience Forest Glemp! Palnąłem byka za którego w katolickim liceum otrzymałbym pałę, dwie zdrowaśki i dwie rundy dookoła fary na kolanach. Ale tylko tyle masz do powiedzenia kmiotku! :))) Pozdrawiam prawdziwych kmiotków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.03, 20:31 Gość portalu: ko.gut napisał(a): > spoko michaś - jesteś spostrzegawczy. nie tak jak ten Twój idol w purpurowej > sukience Forest Glemp! Palnąłem byka za którego w katolickim liceum > otrzymałbym pałę, dwie zdrowaśki i dwie rundy dookoła fary na kolanach. > Ale tylko tyle masz do powiedzenia kmiotku! :))) > > Pozdrawiam prawdziwych kmiotków! > Do porzadnego liceum nikt cie nie wpusci bezrobotny absolwencie szkoly specjalnej z miasta na prawach powiatu - Bytomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed "brudasy", "chuligani", "pijacy", "złodzieje"... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 00:12 Jego ... na pieszym zlocie w częstochowie określił rolników też słowami bardzo "poetyckimi". I co. A no nic. Dalej z namaszczeniem pełnionego urzędu rozwija swą radosną i jedynie słuszną twórczość "ex catedra" ku chwale... :-)). Był gdzieś wątek o niezatapialnych politykach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.03, 20:27 Gość portalu: ko.gut napisał(a): . Dlaczego? Przez > urzędników pokroju Glempa. A u władzy mieliśmy już ludzi, którzy > 10-15 lat temu chasali na Jasną Górę. Nazywali się AWS! "Chasaj" po kurniku, nieuku-koguciku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nene Re: Homilia prymasa Glempa IP: *.chello.pl 22.08.03, 11:21 Gość portalu: michal napisał(a): > Gość portalu: ko.gut napisał(a): > > > A u władzy mieliśmy już ludzi, którzy > > 10-15 lat temu chasali na Jasną Górę. Nazywali się AWS! > > "Chasaj" po kurniku, nieuku-koguciku. A także ucz się historii oraz arytmetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
agenor Re: Homilia prymasa Glempa 21.08.03, 02:07 Wydaje mi się, że "dyskutanci", którzy bezpardonowo atakują tu prymasa Glempa, przypisują mu słowa nie wypowiedziane. Nie wierzę w to, aby człowiek o jego klasie mógł użyć w HOMILII prymitywnych inwektyw. Ciekawe skąd owi "dyskutanci" czerpią to, czego powiedzenie przypisują prymasowi. Bo przecież nie z relacji dziennikarskiej opublikowanej w "Gazecie Wyborczej"... Niżej cytuję wyciąg z tej relacji. Zawiera on wszystko to, co może być uznane za mniej lub bardziej dokładne cytaty z wypowiedzi prymasa. O tym, że dokładność ta jest niejednolita, świadczy choćby nieopatrzenie przez dzinnikarza cudzysłowami wszystkich fragmentów... ***** Dużo zła jest w polityce, ekonomii i mediach droga naszego życia jest najeżona znacznie większymi trudnościami niż droga pielgrzymek Zła jest bardzo dużo. Jest ono powszechnie znane i doświadczane. Szczególnie chodzi tu o politykę, ekonomię i wplątane w te dziedziny środki masowego przekazu. Polityka, która powinna mieć na celu dobro państwa, staje się walką o wpływy poszczególnych partii. Ekonomia jest dziedziną naruszania sprawiedliwości, bo funkcjonuje najlepiej przez korupcję (...) I wreszcie mass media, chcąc być atrakcyjne, często przyciszają prawdę i są w większości w służbie silniejszych. "zaraza moralnego zakłamania" dotknęła ona "wiele szanowanych grup społecznych, w tym także duchownych" Przepraszamy Pana Boga za to, że Jurkowi Owsiakowi nie udało się włączyć w nurt odrodzenie, że postawił znak zakazu na wejście Chrystusa do swego Woodstocku, a otworzył bramy dla wielu innych sposobów samodeprawacji młodych ludzi. Można się spodziewać, że za zdemolowane pociągi zapłaci z funduszy Wielkiej Orkiestry, ale po co ten wydatek? "radosna i rozśpiewana młodzież z grup pielgrzymkowych czy harcerstwa" Młodzież z pielgrzymek, obozów harcerskich i innych form wychowania i samowychowania za dziesięć lub 15 lat obejmie w Polsce i Europie kierownicze stanowiska. Jest nadzieja, że obejmą je w sposób odpowiedzialny, uczciwy i rzetelny. A inni? Ci, co stoją pod kioskami, wytarzani w błocie, niech się porządnie wymyją. ***** Podzielam opinię niektórych wypowiadających się tu osób, że celowe byłoby zapoznanie się z pełnym tekstem homilii prymasa. Przed rzuceniem na niego gromów... Czy jest tu ktoś, kto mógłby wskazać miejsce, w którym ta homilia została opublikowana? Pozdrawiając wszystkich, życzę opamiętania tym, którzy go potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick DLACZEGO RELIGIA JEST GROŹNA DLA UMYSŁU! IP: *.stenaline.com 26.08.03, 23:13 Wszedłem na dominikańską stronę www.sekty.net i oto jaka definicję znalazłem: KK często budzi wiele kontrowersji, a nawet poczucia zagrożenia i nie zawsze wynika to z braku tolerancji w społeczeństwie, ale często spowodowane jest kontestacją wartości leżących u podstaw ładu zbiorowego przez KK. Uzależnienie Jedną z cech odróżniających KK od innych negatywnie postrzeganych zbiorowości jest uzależnienie jednostki od reszty grupy. Osoby zaangażowane gotowe są zrobić wszystko, co nakazuje im grupa, z którą się identyfikują, lub jej przywódca, nie zważając na irracjonalność i szkodliwość takich czynów. W obrębie KK każde stanowisko odmienne od tego, które prezentuje grupa lub lider, jest odrzucane nie dlatego, że jest ono racjonalnie uzasadnione, ale tylko dlatego, że jest inne. W przeciwieństwie do narkotyków, papierosów czy alkoholu czynnik uzależniający w KK nie jest materialny, konkretny, łatwy do zidentyfikowania i zlikwidowania. Wyznawcy, zniewoleni wzajemnymi relacjami, ugruntowanymi w ideowym przesłaniu grupy, nie zdają sobie sprawy ze swego uzależnienia i jego szkodliwości. Stopień tego uzależnienia może być różny i dochodzi do niego czasem w wyniku bardzo subtelnych zabiegów psychomanipulacyjnych. Chcąc pojąć, dlaczego ludzie tak dają się uzależniać, trzeba zrozumieć, na czym polega religijny charakter KK. =========================== A teraz w miejscach, gdzie użyto liter "KK" wpisz słowo "sekta" ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś