Dodaj do ulubionych

Rebbe Baker i Ksiadz Orlowski: Cudowna Winieta

IP: *.rdu.bellsouth.net 11.07.01, 06:26

Rabin Baker niespodziewanie
odwiedził proboszcza z Jedwabnego

Rabin Jacob Baker, biorący udział w uroczystościach 60. rocznicy pogromu w Jedwabnem,
odwiedził 10
lipca jedwabieńską plebanię i proboszcza parafii ks. Edwarda Orłowskiego. - Wcale mi nie
wypominał
nieobecności na obchodach, a tylko razem wspominaliśmy przedwojenne czasy - relacjonuje w
rozmowie z
KAI ks. Orłowski.

Proboszcz Jedwabnego był zaskoczony odwiedzinami rabina, ale przyjął niezwykłego gościa bardzo
serdecznie. - Nie rozmawialiśmy wcale o dzisiejszych uroczystościach, a tylko wspominaliśmy
wspólnych
znajomych z przedwojennego Jedwabnego - relacjonuje ks. Orłowski. Opowiada, że rabin z ciągłym
uśmiechem opowiadał o swojej znajomości z poprzednim proboszczem Jedwabnego, ks.
Marianem
Szumowskim. Wspominali także przedwojenny klimat tego miasteczka i drobne szczegóły tamtego
życia. -
Nie wypominał mi, że nie byłem na dzisiejszych uroczystościach, a nawet zaprosił mnie do
Jerozolimy -
opowiada ks. Orłowski. Dodaje, że rabin opuścił plebanię ze słowami: "żyj kochany w pokoju i niech
ci Bóg
błogosławi!".

Ks. proboszcz nie uczestniczył w oficjalnych rocznicowych uroczystościach w swoim miasteczku,
gdyż, jak
tłumaczy, nie chciał przykładać się do zakłamania. - My tu dobrze wiemy, że to Niemcy mordowali
Żydów w
Jedwabnem, aby mścić się za wcześniejszą współpracę tamtych z NKWD - tłumaczy ks. Orłowski.
Dodaje,
że choć nic nie mówił swoim parafianom, prawie żaden z nich także nie brał udziału w dzisiejszych
obchodach rocznicy mordu. - Trzeba się modlić za zmarłych, ale nie kłamać! - podkreśla proboszcz.
Obserwuj wątek
    • Gość: zyx Re: Rebbe Baker i Ksiadz Orlowski: Cudowna Winieta IP: *.rdu.bellsouth.net 11.07.01, 08:31
      Uwaga: tylko dla inteligentnych.

Gość portalu: zyx napisał(a):

>
      > Rabin Baker niespodziewanie
      > odwiedził proboszcza z Jedwabnego
      >
      > Rabin Jacob Baker, biorący udział w uroczystościach 60. rocznicy pogromu w
      > Jedwabnem,
      > odwiedził 10
      > lipca jedwabieńską plebanię i proboszcza parafii ks. Edwarda Orłowskiego. -
      > Wcale mi nie
      > wypominał
      > nieobecności na obchodach, a tylko razem wspominaliśmy przedwojenne czasy -
      > relacjonuje w
      > rozmowie z
      > KAI ks. Orłowski.
      >
      > Proboszcz Jedwabnego był zaskoczony odwiedzinami rabina, ale przyjął niezwy
      > kłego gościa bardzo
      > serdecznie. - Nie rozmawialiśmy wcale o dzisiejszych uroczystościach, a tyl
      > ko wspominaliśmy
      > wspólnych
      > znajomych z przedwojennego Jedwabnego - relacjonuje ks. Orłowski. Opowiada,
      > że rabin z ciągłym
      > uśmiechem opowiadał o swojej znajomości z poprzednim proboszczem Jedwabnego
      > , ks.
      > Marianem
      > Szumowskim. Wspominali także przedwojenny klimat tego miasteczka i drobne s
      > zczegóły tamtego
      > życia. -
      > Nie wypominał mi, że nie byłem na dzisiejszych uroczystościach, a nawet zap
      > rosił mnie do
      > Jerozolimy -
      > opowiada ks. Orłowski. Dodaje, że rabin opuścił plebanię ze słowami: "żyj k
      > ochany w pokoju i niech
      > ci Bóg
      > błogosławi!".
      >
      > Ks. proboszcz nie uczestniczył w oficjalnych rocznicowych uroczystościach w
      > swoim miasteczku,
      > gdyż, jak
      > tłumaczy, nie chciał przykładać się do zakłamania. - My tu dobrze wiemy, że
      > to Niemcy mordowali
      > Żydów w
      > Jedwabnem, aby mścić się za wcześniejszą współpracę tamtych z NKWD - tłumac
      > zy ks. Orłowski.
      > Dodaje,
      > że choć nic nie mówił swoim parafianom, prawie żaden z nich także nie brał
      > udziału w dzisiejszych
      > obchodach rocznicy mordu. - Trzeba się modlić za zmarłych, ale nie kłamać!
      > - podkreśla proboszcz.

• Gość: mmx Re: Rebbe Baker i Ksiadz Orlowski: Cudowna Winieta IP: *.97.252.64.snet.net 11.07.01, 08:34

> Uwaga: tylko dla inteligentnych.
        >
        ..Zydow
        • Gość: zyx Re: Rebbe Baker i Ksiadz Orlowski: Cudowna Winieta IP: *.rdu.bellsouth.net 11.07.01, 08:37

tautologia chlopie, tautologia.Gość portalu: mmx napisał(a):

> Gość portalu: zyx napisał(a):
          >
          > > Uwaga: tylko dla inteligentnych.
          > >
          > ..Zydow

• Gość: zyx Re: Rebbe Baker i Ksiadz Orlowski: Cudowna Winieta IP: *.rdu.bellsouth.net 11.07.01, 17:47

>
      >
      > Jedwabnem,
      > odwiedził 10
      > Wcale mi nie
      > wypominał
      > relacjonuje w
      > rozmowie z
      > KAI ks. Orłowski.
      >
      > kłego gościa bardzo
      > ko wspominaliśmy
      > wspólnych
      > że rabin z ciągłym
      > , ks.
      > Marianem
      > zczegóły tamtego
      > życia. -
      > rosił mnie do
      > Jerozolimy -
      > ci Bóg
      > błogosławi!".
      >
      > swoim miasteczku,
      > gdyż, jak
      > to Niemcy mordowali
      > Żydów w
      > zy ks. Orłowski.
      > Dodaje,
      > udziału w dzisiejszych
      > - podkreśla proboszcz.

• Gość: zyx rebe pokazal smiesznosc postawy proboszcza IP: *.rdu.bellsouth.net 11.07.01, 21:32
      czumu proboszcz tak powtarzal ze rabi nie sztorcowal go? no coz, jeszcze jeden przykla d na " madry
      Polak po szkodzie"

>
      >
      > Jedwabnem,
      > odwiedził 10
      > Wcale mi nie
      > wypominał
      > relacjonuje w
      > rozmowie z
      > KAI ks. Orłowski.
      >
      > kłego gościa bardzo
      > ko wspominaliśmy
      > wspólnych
      > że rabin z ciągłym
      > , ks.
      > Marianem
      > zczegóły tamtego
      > życia. -
      > rosił mnie do
      > Jerozolimy -
      > ci Bóg
      > błogosławi!".
      >
      > swoim miasteczku,
      > gdyż, jak
      > to Niemcy mordowali
      > Żydów w
      > zy ks. Orłowski.
      > Dodaje,
      > udziału w dzisiejszych
      > - podkreśla proboszcz.

• Gość: :))))) Puste beczki wydaja najwiecej dzwieku IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 11.07.01, 21:56
      • Gość: -(((( To jest wlasnie "madra" postawa polskiego kleru !!! Zaklamanie !! IP: 213.8.144.* 12.07.01, 06:21
        Taka sama jak miejscowego ksiedza z tamtych mrocznych czasow ,czyli
        nic sie nie zmienilo w polskim klerze .
        Ojciec Swiety swoje ,a "samowarki " swoje !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka