semperignotus 12.02.08, 00:37 żenada totalna Rosja Puszkina Dostojewskiego czy Tołstoja szacunek może , a nie głupia nienawiść nawet okazuje sie jakieś piosenki im przeszkadzają po rosyjsku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies_na_czarnych Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 00:39 Kaczory nienawidza swoich przodkow. Dlaczego? Ten typ tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 01:30 gdzie i komu przeszkadzają piosenki po rosyjsku? masz jaką wypowiedż czy link na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 03:51 semperignotus napisał: > żenada totalna > Rosja Puszkina Dostojewskiego czy Tołstoja > szacunek może , a nie głupia nienawiść Trafiłeś ślepą kulą w płot. Dostojewski nienawidził Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 07:03 Nienawidził to za duże słowo, ale na pewno nie przepadał. Chociaz we Wspomnieniach z domu umarłych są bardzo pozytywne polskie akcenty. Tołstoj też nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: ale był wielkim pisarzem 12.02.08, 21:42 i można go cenić mimo wrogości do Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
piort Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 10:25 Można nie lubić polityki rządu rosyjskiego choć chciałbym aby nasz rząd był tak efektywny jak ostatnio rosyjski, ale rosyjska kultura jest nam najbliższa i geograficznie i mentalnie. Każdy Polak się wzrusza gdy usłyszy "Oczi cziornyje..." z towarzyszeniem skrzypiec, nie mówiąc o piosenkach Bułata Okudżawy czy Włodzimierza Wysockiego. Rosja ma wielką historię, wielką poezję i wielką literaturę, niedocenianie tego ogranicza intelektualnie. Rosjanie w większości lubią Polaków, choć zdarzają się niechętni, tak jak w Polsce są rusofobi, ale przecież jesteśmy wszyscy słowianami o wspólnych korzeniach i potrafimy się porozumieć między sobą lepiej niż z anglosasami. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re:Rosja to wrog nr 1 12.02.08, 11:41 i zadne Bulaty tego nie zmienia. Mozna kochac rosyjsko piosenke ale nagana trzeba zawsze trzymac przy glowie Rosjanina. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Dokładnie-właśnie pamięć o Okudżawie i Wysockim 12.02.08, 16:50 ossey napisał: Mozna kochac rosyjsko piosenke ale nagana trzeba zawsze trzymac przy glowie Rosjanina. ---> powinna nas powstrzymywać przed śpiewaniem ... tak jak nam Putin zagra lub nakazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re:Rosja to wrog nr 1 12.02.08, 19:04 Kto haroszij,jediot na Wołgo-Don,kto wrag,na dołgo won!:Polskie też powiedzenie kato-endeckie. Odpowiedz Link Zgłoś
babariba-babariba gdzieś w początku lat 90'tych... 12.02.08, 10:46 ...odbył się jedyny chyba w Rosji (ZSRR jeszcze, bo w Witebsku) festiwal piosenki polskiej. W eliminacjach wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy osób. Etnicznych Polaków, ale także całej mozaiki narodów ZSRR, dla których polska kultura nęcąca była. Anegdotę pamiętam z tamtych czasów: podobno jak ogłoszono, że w Witebsku odbędzie się festiwal piosenki polskiej, Czesi (a może Czechosłowacy wtedy jeszcze) zaproponowali, coby podobny festiwal piosenki czechosłowackiej zorganizować. W odpowiedzi usłyszeli, że mają na to szansę, ale dopiero po dwudziestu latach festiwalowego propagowania piosenki rosyjskojęzycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Niech sobie walczą, 12.02.08, 11:44 a tu życie pokzuje, że gwałtownie rośnie zainteresowanie Rosją i kulturą rosyjską :) Wszelkie foby są od tego, aby miec fobie, jak nasz tu Ossey - dla przykładu Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 12:12 na oseja nie ma mocnych, on wie najlepiej. Bystry, jak pisu ministry Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Gdzie ty ten gwałtowny wzrost widzisz, wodiczko ? 12.02.08, 15:56 Chociaż nie powiem, jak Tusek zaprosi Purgena, to nawet do Zielonej Góry pojadę z małżonką... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda W Polsce. 12.02.08, 16:21 w filmie dokumentalnym: www.newgaze.info/ w festiwalach: www.polskieradio.pl/kultura/film/artykul23149.html w piosence: www.piosenkarosyjska.pl/uczestnicy.htm i w ogóle: wiadomosci.polska.pl/kultura/article,Wystartowal,id,277719.htm Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Parę lokalnych imprezek to ma być ten 12.02.08, 18:08 "gwałtowny" wzrost ???... ;))) Ale gdy kilka lat temu chciałem zrobić w K-wie koncert autentycznych Kozaków kubańskich (z Kubania - nie z Kuby...), to nawet konsul rosyjski się na mnie wypiął... :( Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Pewnie z milosci byly te wszystkie wojny 12.02.08, 16:14 z Rosja. Zwroc uwage ze srednio co 20 lat liczac od poczatku XVI w prowadzilismy jakas wojne z Rosja...pomijam juz fakt masowych deprtacji , rusyfiacji i ekterminacji calych polskich warst spolecznych. Uwazasz ze to normalne, mamy zapomniec i o tym nie pisac? Tylko czemu tak nie sadzisz gdy dotyczy to np wydan typu Strach czy Sasiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda To jest wątek o rosyjskiej kulturze, 12.02.08, 16:17 nie o niegdysiejszych wojnach. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Czy ktos komus broni sluchac rosyjskiej muzyki 12.02.08, 16:25 ogladac filmow czy tez czytac ksiazek? Nie widze probemu. Probemem jest jednak " uzgadniany" festiwal w Zielonej Gorze...bo byl symbolem zniewolenia Polski a nie propagowania muzyki rosyjskiej. Mozna to zrobic w kazdym innym miescie tylko nie tam... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Co do Zielonej Góry, 12.02.08, 16:26 to może niech jej mieszkańcy mają słowo decydujące. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Co do Zielonej Góry, 12.02.08, 16:33 Czy Tusku ustalal to z mieszkancami Zielonej Gory? I co do tego maja mieszkancy > Oni beda wykladac na to pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Co do Zielonej Góry, 12.02.08, 16:34 > I co do tego maja mieszkancy Zielonej Góry? Więcej, niż mieszkańcy Łomży Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Mysle ze podobnie 12.02.08, 16:38 Łomża...to bylby niezly pomysl. Piekne , krolewskie miasto laczace Wilno z W-wa. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Mysle ze podobnie 12.02.08, 16:40 No, to mieszkańcy Łomży mogą powalczyc zmieszkańcami Zielonej Góry o pierwszeństwo w organizacji festiwalu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 16:58 woda.woda napisała: To jest wątek o rosyjskiej kulturze, nie o niegdysiejszych wojnach. ---> ... może odszukajmy ich ulubione pieśni i zróbmy festiwal maszerujący taki Drag Na Ostro (Drang nach Osten?)? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 17:03 nienormalny walnął jak łysy grzywką o kant stołu najlepiej zakazać pokazywania wszystkiego co niemieckie i rosyjskie wycofać książki,muzykę i filmy i w ogóle wszystko co się wiąże z tymi krajami. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 17:25 ariadna-enta napisała: nienormalny walnął jak łysy grzywką o kant stołu > najlepiej zakazać pokazywania wszystkiego co niemieckie i rosyjskie > wycofać książki,muzykę i filmy i w ogóle wszystko co się wiąże z tymi krajami. ---> Chrzanisz, ariadna-etna, jak potłuczona. Założyciel wątku - a także woda.woda - wzywają do bezmyślnego wychwalania rosyjskiej kultury udając, że nie widzą właśnie takich oczekiwań ze strony Putina i jego polityków. By podziwiać twórczość Wysockiego lub Okudżawy, normalni ludzie nie potrzebują "korzystnego klimatu" i przyzwolenia putinowców. Z kolei, "argumenty" wytoczone przez ich oboje w kontekście kultury rosyjskiej, równie dobrze nadają się do stwarzania klimatu sprzyjającego rozbudzeniu zainteresowania kulturą hitlerowskich Niemiec - wszak podobno nieistotne są uwarunkowania społeczno - polityczne ... Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 17:44 to czemu pacanie piszesz,że hitlerowcy też byli kulturalni? i czemu robisz z siebie durnia pieprząc coś o wzbudzaniu zainteresowania hitlerowską sztuką. Idąc twoim tokiem myślenia,nie czytajmy np Tomasz Manna bo tworzył w czasach Hitlera,więc jest twórcą hitlerowskim Bułhakowa, Pasternaka bo to twórcy stalinowscy i w ogóle nie słuchać Bethowena, Bacha bo słuchali jej też essesmani tak samo Czajkowskiego,czy Rimskiego-Korsakowa bo może jakiś NKWDista tego słuchał,więc jest to sztuka splamiona to samo z rosyjskimi i niemieckimi malarzami zwłaszcza tymi,którzy tworzyli za czasów Hitlera i Stalina. tych wcześniejszych też bo może kurde jakiś nazista,albo komunista je podziwiał. jednym słowem jesteś idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 18:37 ariadna-enta napisała: > Idąc twoim tokiem myślenia,nie czytajmy np Tomasz Manna bo tworzył w czasach Hitlera,więc jest twórcą hitlerowskim > to samo z rosyjskimi i niemieckimi malarzami zwłaszcza tymi,którzy > tworzyli za czasów Hitlera i Stalina. > tych wcześniejszych też bo może kurde jakiś nazista,albo komunista > je podziwiał. > jednym słowem jesteś idiota. ---> Widzę, że równego sobie poszukujesz ... tkwij nadal w nieświadomości. I tak zawsze będziesz łgać jak bura suka. Tylko powiedz mi dlaczego najpierw stawiasz idiotyczne tezy - których nawet w gorączce bym nie wymyślił - a później mnie oskarżasz o idiotyzm ... zamiast siebie? Ja tylko krytykuję podejście takich jak semperignotus czy woda.woda, którzy uważają za wystarczające, by uznać człowieka za kulturalnego, jeśli tylko się dobrze ubiera i wysławia. Stąd mój przykład o hitlerowcach, którzy wyprężeni, wyczyszczeni, nienaganną niemczyzną wołali: Hände hoch i w rękawiczkach z uśmiechem wyższości strzelali w głowę m.in.Polakom. Czyż nie byli przy tym bardzo kulturalni? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Przykro mi, "normalny", 12.02.08, 18:43 ale całkiem pomieszało ci się w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 18:50 pokaż inteligentny inaczej w którym miejscu woda napisała,że wystarczy ładnie ubrany i wysławiajacy się człowiek,żeby uznać go za kulturalnego. A nawet gdyby to co w tym jest nieprawdziwego?Tak się postrzega ludzi dobrze wychowanych i kulturalnych. Mam rozumieć,że lepiej być brudnym,klnącym menelem,żeby nie być podejrzanym o bycie kulturalnym bo kiedyś Niemcy czytający Gothego mordowali Polaków? I nadal nie rozumiem co maja białe rekawiczki Niemców zabijajacych Polaków do niemieckiej kultury jako takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 19:16 ariadna-enta napisała: > pokaż inteligentny inaczej > w którym miejscu woda napisała,że wystarczy ładnie ubrany i > wysławiajacy się człowiek,żeby uznać go za kulturalnego. ---> Najpierw ty pokaż, gdzie ja sugeruję, by odrzucić sztukę, "bo może jakiś NKWDista tego słuchał,więc jest to sztuka splamiona to samo z rosyjskimi i niemieckimi malarzami zwłaszcza tymi,którzy tworzyli za czasów Hitlera i Stalina"? > A nawet gdyby to co w tym jest nieprawdziwego?Tak się postrzega > ludzi dobrze wychowanych i kulturalnych. ---> Sugerowanie się w ocenach dobrym wyglądem świadczy o powierzchownym podejściu oceniającego. Widziałem wielu elegancko ubranych i nienagannie się wysławiających ... ale praktycznie tylko do momentu zanim nie zostali w tzw. własnym gronie - wtedy dopiero wychodziło ich chamstwo i prymitywizm (nie da się ukryć, że celują w tym prawnicy i postkomuszki). > Mam rozumieć,że lepiej być brudnym,klnącym menelem,żeby nie być > podejrzanym o bycie kulturalnym bo kiedyś Niemcy czytający Gothego > mordowali Polaków? ---> To ty takie idiotyczne wnioski wyciągasz, nie ja. :))) > I nadal nie rozumiem co maja białe rekawiczki Niemców zabijajacych > Polaków do niemieckiej kultury jako takiej. ---> Nic nie mają - tak jak i nic nie ma elokwencja, wygląd i zachowanie Putina. Nie on ma decydować kiedy zechcemy podziwiać, rosyjską twórczość. Dlatego ochy i achy z powodu putinowskiej propozycji uznaję za przejaw prymitywizmu ... nie tylko politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 19:23 Niemcy w czasie okupacji byli bardziej kulturni od polskich policjantów teraz.W czasie okupacji niemieckiej mówili w czasie legitymowania Polaków na ulicy:Ausweis bitte!A teraz polskie gliny rzucają na glebę bez zapytania się o nazwisko i o dowód osobisty.Ot i różnica kultury polskiej a niemieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:19 mój syn właśnie zaczął się uczyć rosyjskiego tak mu się spodobał ten język.) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:23 to pewnie niebawem poczyta Puszkina: "Buria mgłoju niebo krojet, wichry snieżnyje krutja, to kak dikij zwier zawojet, to zapłacziet kak dietia" :) Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:31 Straszno i śmieszno kak tigra yebat?K Skiba z wypiętą gołą(w katowickim Spodku) rzycią walczył o niepodległość.Nadgorliwość neofity,przechrzty? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:38 na razie słucha piosenek po rosyjsku i uczy się alfabetu.) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:41 jest taki wierszyk: ałfawit uże my znajem uże piszem i czitajem i wsje bukwy pa pariadkie biez aszybki pawtarjajem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:46 to był pierwzy wierszyk po rosyjsku,którego się nauczyłam.)) bardzo lubię literaturę rosyjską tą dawną i współczesną poezję też,ale wolę prozę.Dla mnie ciekawsza od polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:52 Znajomość języka rosyjskiego,niemieckiego plamą na honorze prawdziwych Polaków?;Śmieszno i straszno kak tigra(rozumu) yebat;! Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 TIGRU, nie tigra, jeśli łaska. 12.02.08, 18:04 440417mz napisał: > Znajomość języka rosyjskiego,niemieckiego plamą na honorze prawdziwych > Polaków?;Śmieszno i straszno kak tigra(rozumu) yebat;! Za drugim razem nie zdzierżyłam. Po rosyjsku "tigra" jest rodzaju żeńskiego. A co do kultury rosyjskiej to może tak : najpierw poznać, potem krytykować (krytyka w sensie neutralnej oceny) ? Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: TIGRU, nie tigra, jeśli łaska. 12.02.08, 18:11 Ja jestem hetero,więc mam na myśli i w czynach tylko yebanie rodzaju żeńskiego.A tak na marginesie to słabo znasz język rosyjski(ja pamiętam sprzed 60 lat)lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 18:05 woda.woda napisała: > i wsje bukwy pa pariadkie PO PARTIADKU ! > biez aszybki pawtarjajem :) PANYRIAJEM ! Od razu poznać wykształciuszkę... ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda To może w przyszłości 12.02.08, 19:01 sprawdź, co piszesz - przed napisaniem Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor No właśnie !... :-P 12.02.08, 19:23 To słowko ma zresztą coś wspólnego z wodą, wodiczko (podobnie jak ryba)... ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: No właśnie !... :-P 12.02.08, 19:45 > To słowko ma zresztą coś wspólnego z wodą chyba z twoją wodą w kolanie; nie ma takiego słowa Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Nie kompromituj się, wykształciuszko !... 12.02.08, 19:49 www.google.pl/search?q=%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%8B%D1%80%D1%8F%D0%B5%D0%BC&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a :-PPP Поныряем вместе? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Rzeczywiście, 12.02.08, 20:04 nie znałam tego słowa. Co nie zmienia faktu, że twoje wtrącenie go w wierszyk jest ni w pięc, ni w dziewięć. Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Re: Rzeczywiście, 12.02.08, 20:15 woda.woda napisała: > nie znałam tego słowa. Co nie przeszkadzało ci mądrzyć się... ;-P > > Co nie zmienia faktu, że twoje wtrącenie go w wierszyk jest ni w > pięc, ni w dziewięć Niestety, podręcznik do rosyjskiego z V klasy podstawówki nie zachował się, więc cię definitywnie nie przekonam ale czy niw wydaje ci się dziwne, że akurat to słówko utkwiło mi w pamięci jako integralna część tego wierszyka ?... Zresztą, nikt ci nie karze wierzyć... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Rzeczywiście, 12.02.08, 20:19 No coż, Dezerter pamięta tak, jak ja: "Ałfawit uże ja znaju Uże piszu i czitaju I wsie bukwy pa pariadkie Biez aszibki nazywaju" free.of.pl/p/punkss/jak%20pow...html A czemu ty literki chcesz do wody wpuszczać? Pojęcia nie mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Wybacz ale Dezerter nie jest dla mnie 12.02.08, 21:34 żadnym autorytetem w dziedzinie j. rosyjskiego (a po występie pod portretem papieża przestał być jakimkolwiek autorytetem)... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda zawsze możesz 12.02.08, 21:36 popatrzeć w google, wtedy przekonasz się, że wszędzie jest tam "nazywajem" Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor W guglu nie ma starych podręczników do 12.02.08, 21:48 rosyjskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie mam 12.02.08, 21:51 na ten temat nic więcej do powiedzenia. Może sobie do woli topić literki, w końcu kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:43 Ukierunkuj go na piosenki B Okudżawy,Wysockiego,a nie pajaca Skibę(patriotę?). Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Hall usunela jakies ksiazki rosyjskie z listy 12.02.08, 16:06 lektur ????? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 18:51 Rusofoby to miczurinowskie skrzyżowanie psa z Jabłonią.Wyrosło z nich takie drzewo(genealogiczne)-psy ogrodnika że same się podlewają a także szczekają,nawet na swoich.Mutanty. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: To normalne dla rusofobów, ale kto, gdzie? 12.02.08, 21:40 Nie widziałem, nie słyszałem. W wywiadzie Tusk wypowiadał się z uznaniem o rosyjskiej kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: To normalne dla rusofobów, ale kto, gdzie? 13.02.08, 05:18 A autorytet Donalda Tuska w dziedzinie znajomości rosyjskiej kultury jest powszechnie znany na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: To normalne dla rusofobów, ale kto, gdzie? 13.02.08, 09:54 ruskie pierogi powinny być zakazane. Przecież ruscyi nam zrobili rozbiory, 17 września i inne. Co jem pieroga, to widzę wroga Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: To normalne dla rusofobów, ale kto, gdzie? 13.02.08, 11:23 dobrze mówisz fury od dzisiaj nie jem ruskich pierogów.)))) Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: To błędna nazwa 15.02.08, 20:46 Spędziłem w Moskwie 5.5 roku i nigdy nie spotkałem tych pierogów. Bo to nie są pierogi rosyjskie ale 'ruskie', co pochodzi nie od Ruskiego, ale od Rusina. Rusinami (jeszcze w okresie przedwojennym) nazywano Ukraińców z terenów RP - w tym również Hucułów, Łemków. Pierogi te (uwielbiam!) pochodzą z Małopolski (Galicji) Wschodniej, czyli z Rusi Czerwonej (Lwów) i Podola. Odpowiedz Link Zgłoś