Dodaj do ulubionych

Rusofoby walczą z rosyjską kulturą

12.02.08, 00:37
żenada totalna
Rosja Puszkina Dostojewskiego czy Tołstoja
szacunek może , a nie głupia nienawiść

nawet okazuje sie jakieś piosenki im przeszkadzają po rosyjsku

Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 00:39
      Kaczory nienawidza swoich przodkow. Dlaczego? Ten typ tak ma?
    • ariadna-enta Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 01:30
      gdzie i komu przeszkadzają piosenki po rosyjsku?
      masz jaką wypowiedż czy link na ten temat?
    • douglasmclloyd Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 03:51
      semperignotus napisał:

> żenada totalna
      > Rosja Puszkina Dostojewskiego czy Tołstoja
      > szacunek może , a nie głupia nienawiść

Trafiłeś ślepą kulą w płot. Dostojewski nienawidził Polaków.
      • jdbad Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 07:03
        Nienawidził to za duże słowo, ale na pewno nie przepadał. Chociaz we
        Wspomnieniach z domu umarłych są bardzo pozytywne polskie akcenty.
        Tołstoj też nie za bardzo.
      • nonno1 Re: ale był wielkim pisarzem 12.02.08, 21:42
        i można go cenić mimo wrogości do Polaków.
    • piort Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 10:25
      Można nie lubić polityki rządu rosyjskiego choć chciałbym aby nasz
      rząd był tak efektywny jak ostatnio rosyjski, ale rosyjska kultura
      jest nam najbliższa i geograficznie i mentalnie. Każdy Polak się
      wzrusza gdy usłyszy "Oczi cziornyje..." z towarzyszeniem skrzypiec,
      nie mówiąc o piosenkach Bułata Okudżawy czy Włodzimierza Wysockiego.
      Rosja ma wielką historię, wielką poezję i wielką literaturę,
      niedocenianie tego ogranicza intelektualnie. Rosjanie w większości
      lubią Polaków, choć zdarzają się niechętni, tak jak w Polsce są
      rusofobi, ale przecież jesteśmy wszyscy słowianami o wspólnych
      korzeniach i potrafimy się porozumieć między sobą lepiej niż z
      anglosasami.
      • ossey Re:Rosja to wrog nr 1 12.02.08, 11:41
        i zadne Bulaty tego nie zmienia. Mozna kochac rosyjsko piosenke ale nagana
        trzeba zawsze trzymac przy glowie Rosjanina.
        • 1normalnyczlowiek Dokładnie-właśnie pamięć o Okudżawie i Wysockim 12.02.08, 16:50
          ossey napisał: Mozna kochac rosyjsko piosenke ale nagana trzeba zawsze trzymac przy glowie Rosjanina.

---> powinna nas powstrzymywać przed śpiewaniem ... tak jak nam Putin zagra lub nakazuje.
        • 440417mz Re:Rosja to wrog nr 1 12.02.08, 19:04
          Kto haroszij,jediot na Wołgo-Don,kto wrag,na dołgo won!:Polskie też powiedzenie
          kato-endeckie.
    • babariba-babariba gdzieś w początku lat 90'tych... 12.02.08, 10:46
      ...odbył się jedyny chyba w Rosji (ZSRR jeszcze, bo w Witebsku) festiwal piosenki polskiej. W eliminacjach wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy osób. Etnicznych Polaków, ale także całej mozaiki narodów ZSRR, dla których polska kultura nęcąca była.
      Anegdotę pamiętam z tamtych czasów: podobno jak ogłoszono, że w Witebsku odbędzie się festiwal piosenki polskiej, Czesi (a może Czechosłowacy wtedy jeszcze) zaproponowali, coby podobny festiwal piosenki czechosłowackiej zorganizować. W odpowiedzi usłyszeli, że mają na to szansę, ale dopiero po dwudziestu latach festiwalowego propagowania piosenki rosyjskojęzycznej.
    • woda.woda Niech sobie walczą, 12.02.08, 11:44
      a tu życie pokzuje, że gwałtownie rośnie zainteresowanie Rosją i
      kulturą rosyjską :)

Wszelkie foby są od tego, aby miec fobie, jak nasz tu Ossey - dla
      przykładu

• fury11 Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 12:12
        na oseja nie ma mocnych, on wie najlepiej. Bystry, jak pisu ministry
      • barnacle.bill.the.sailor Gdzie ty ten gwałtowny wzrost widzisz, wodiczko ? 12.02.08, 15:56
        Chociaż nie powiem, jak Tusek zaprosi Purgena, to nawet do Zielonej Góry pojadę
        z małżonką... ;)
        • woda.woda W Polsce. 12.02.08, 16:21
          w filmie dokumentalnym:
          www.newgaze.info/
          w festiwalach:
          www.polskieradio.pl/kultura/film/artykul23149.html
          w piosence:
          www.piosenkarosyjska.pl/uczestnicy.htm
          i w ogóle:
          wiadomosci.polska.pl/kultura/article,Wystartowal,id,277719.htm
          • barnacle.bill.the.sailor Parę lokalnych imprezek to ma być ten 12.02.08, 18:08
            "gwałtowny" wzrost ???... ;)))

Ale gdy kilka lat temu chciałem zrobić w K-wie koncert autentycznych Kozaków
            kubańskich (z Kubania - nie z Kuby...), to nawet konsul rosyjski się na mnie
            wypiął... :(
            • woda.woda Nikt 12.02.08, 18:20
              nie każe ci wierzyć w to, co piszę.

• barnacle.bill.the.sailor Dzięki za twą łaskawość... 12.02.08, 18:44
                ;-P
      • ossey Re: Pewnie z milosci byly te wszystkie wojny 12.02.08, 16:14
        z Rosja. Zwroc uwage ze srednio co 20 lat liczac od poczatku XVI w prowadzilismy
        jakas wojne z Rosja...pomijam juz fakt masowych deprtacji , rusyfiacji i
        ekterminacji calych polskich warst spolecznych.
        Uwazasz ze to normalne, mamy zapomniec i o tym nie pisac? Tylko czemu tak nie
        sadzisz gdy dotyczy to np wydan typu Strach czy Sasiedzi?
        • woda.woda To jest wątek o rosyjskiej kulturze, 12.02.08, 16:17
          nie o niegdysiejszych wojnach.

• ossey Re: Czy ktos komus broni sluchac rosyjskiej muzyki 12.02.08, 16:25
            ogladac filmow czy tez czytac ksiazek? Nie widze probemu. Probemem jest jednak "
            uzgadniany" festiwal w Zielonej Gorze...bo byl symbolem zniewolenia Polski a
            nie propagowania muzyki rosyjskiej.
            Mozna to zrobic w kazdym innym miescie tylko nie tam...
            • woda.woda Co do Zielonej Góry, 12.02.08, 16:26
              to może niech jej mieszkańcy mają słowo decydujące.

• ossey Re: Co do Zielonej Góry, 12.02.08, 16:33
                Czy Tusku ustalal to z mieszkancami Zielonej Gory? I co do tego maja mieszkancy
                > Oni beda wykladac na to pieniadze?
                • woda.woda Re: Co do Zielonej Góry, 12.02.08, 16:34
                  > I co do tego maja mieszkancy Zielonej Góry?

Więcej, niż mieszkańcy Łomży

• ossey Re: Mysle ze podobnie 12.02.08, 16:38
                    Łomża...to bylby niezly pomysl. Piekne , krolewskie miasto laczace Wilno z W-wa.
                    • woda.woda Re: Mysle ze podobnie 12.02.08, 16:40
                      No, to mieszkańcy Łomży mogą powalczyc zmieszkańcami Zielonej Góry
                      o pierwszeństwo w organizacji festiwalu.

• ossey Re: To beda decyzje polityczne 12.02.08, 16:52
                        a nie regionalne
          • 1normalnyczlowiek Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 16:58
            woda.woda napisała: To jest wątek o rosyjskiej kulturze,
            nie o niegdysiejszych wojnach.

---> ... może odszukajmy ich ulubione pieśni i zróbmy festiwal maszerujący taki
            Drag Na Ostro (Drang nach Osten?)?
            • woda.woda Co mają do tego hitlerowcy? 12.02.08, 17:02
            • ariadna-enta Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 17:03
              nienormalny walnął jak łysy grzywką o kant stołu
              najlepiej zakazać pokazywania wszystkiego co niemieckie i rosyjskie
              wycofać książki,muzykę i filmy i w ogóle wszystko co się wiąże z tymi
              krajami.
              • 1normalnyczlowiek Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 17:25
                ariadna-enta napisała: nienormalny walnął jak łysy grzywką o kant stołu
                > najlepiej zakazać pokazywania wszystkiego co niemieckie i rosyjskie
                > wycofać książki,muzykę i filmy i w ogóle wszystko co się wiąże z tymi krajami.

---> Chrzanisz, ariadna-etna, jak potłuczona. Założyciel wątku - a także woda.woda - wzywają do bezmyślnego wychwalania rosyjskiej kultury udając, że nie widzą właśnie takich oczekiwań ze strony Putina i jego polityków. By podziwiać twórczość Wysockiego lub Okudżawy, normalni ludzie nie potrzebują "korzystnego klimatu" i przyzwolenia putinowców.
                Z kolei, "argumenty" wytoczone przez ich oboje w kontekście kultury rosyjskiej, równie dobrze nadają się do stwarzania klimatu sprzyjającego rozbudzeniu zainteresowania kulturą hitlerowskich Niemiec - wszak podobno nieistotne są uwarunkowania społeczno - polityczne ...
                • ariadna-enta Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 17:44
                  to czemu pacanie piszesz,że hitlerowcy też byli kulturalni?
                  i czemu robisz z siebie durnia pieprząc coś o wzbudzaniu
                  zainteresowania hitlerowską sztuką.
                  Idąc twoim tokiem myślenia,nie czytajmy np Tomasz Manna bo tworzył w
                  czasach Hitlera,więc jest twórcą hitlerowskim
                  Bułhakowa, Pasternaka bo to twórcy stalinowscy
                  i w ogóle nie słuchać Bethowena, Bacha bo słuchali jej też essesmani
                  tak samo Czajkowskiego,czy Rimskiego-Korsakowa bo może jakiś
                  NKWDista tego słuchał,więc jest to sztuka splamiona
                  to samo z rosyjskimi i niemieckimi malarzami zwłaszcza tymi,którzy
                  tworzyli za czasów Hitlera i Stalina.
                  tych wcześniejszych też bo może kurde jakiś nazista,albo komunista
                  je podziwiał.

jednym słowem jesteś idiota.
                  • 1normalnyczlowiek Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 18:37
                    ariadna-enta napisała:
                    > Idąc twoim tokiem myślenia,nie czytajmy np Tomasz Manna bo tworzył w czasach
                    Hitlera,więc jest twórcą hitlerowskim
                    > to samo z rosyjskimi i niemieckimi malarzami zwłaszcza tymi,którzy
                    > tworzyli za czasów Hitlera i Stalina.
                    > tych wcześniejszych też bo może kurde jakiś nazista,albo komunista
                    > je podziwiał.
                    > jednym słowem jesteś idiota.

---> Widzę, że równego sobie poszukujesz ... tkwij nadal w nieświadomości. I tak
                    zawsze będziesz łgać jak bura suka.

Tylko powiedz mi dlaczego najpierw stawiasz idiotyczne tezy - których nawet w
                    gorączce bym nie wymyślił - a później mnie oskarżasz o idiotyzm ... zamiast siebie?

Ja tylko krytykuję podejście takich jak semperignotus czy woda.woda, którzy
                    uważają za wystarczające, by uznać człowieka za kulturalnego, jeśli tylko się
                    dobrze ubiera i wysławia. Stąd mój przykład o hitlerowcach, którzy wyprężeni,
                    wyczyszczeni, nienaganną niemczyzną wołali: Hände hoch i w rękawiczkach z
                    uśmiechem wyższości strzelali w głowę m.in.Polakom. Czyż nie byli przy tym
                    bardzo kulturalni?
                    • woda.woda Przykro mi, "normalny", 12.02.08, 18:43
                      ale całkiem pomieszało ci się w głowie.

• ariadna-enta Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 18:50
                      pokaż inteligentny inaczej
                      w którym miejscu woda napisała,że wystarczy ładnie ubrany i
                      wysławiajacy się człowiek,żeby uznać go za kulturalnego.
                      A nawet gdyby to co w tym jest nieprawdziwego?Tak się postrzega
                      ludzi dobrze wychowanych i kulturalnych.
                      Mam rozumieć,że lepiej być brudnym,klnącym menelem,żeby nie być
                      podejrzanym o bycie kulturalnym bo kiedyś Niemcy czytający Gothego
                      mordowali Polaków?

I nadal nie rozumiem co maja białe rekawiczki Niemców zabijajacych
                      Polaków do niemieckiej kultury jako takiej.
                      • 1normalnyczlowiek Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 19:16
                        ariadna-enta napisała:
                        > pokaż inteligentny inaczej
                        > w którym miejscu woda napisała,że wystarczy ładnie ubrany i
                        > wysławiajacy się człowiek,żeby uznać go za kulturalnego.

---> Najpierw ty pokaż, gdzie ja sugeruję, by odrzucić sztukę, "bo może jakiś NKWDista tego słuchał,więc jest to sztuka splamiona to samo z rosyjskimi i niemieckimi malarzami zwłaszcza tymi,którzy tworzyli za czasów Hitlera i Stalina"?

> A nawet gdyby to co w tym jest nieprawdziwego?Tak się postrzega
                        > ludzi dobrze wychowanych i kulturalnych.

---> Sugerowanie się w ocenach dobrym wyglądem świadczy o powierzchownym podejściu oceniającego. Widziałem wielu elegancko ubranych i nienagannie się wysławiających ... ale praktycznie tylko do momentu zanim nie zostali w tzw. własnym gronie - wtedy dopiero wychodziło ich chamstwo i prymitywizm (nie da się ukryć, że celują w tym prawnicy i postkomuszki).

> Mam rozumieć,że lepiej być brudnym,klnącym menelem,żeby nie być
                        > podejrzanym o bycie kulturalnym bo kiedyś Niemcy czytający Gothego
                        > mordowali Polaków?

---> To ty takie idiotyczne wnioski wyciągasz, nie ja. :)))

> I nadal nie rozumiem co maja białe rekawiczki Niemców zabijajacych
                        > Polaków do niemieckiej kultury jako takiej.

---> Nic nie mają - tak jak i nic nie ma elokwencja, wygląd i zachowanie Putina. Nie on ma decydować kiedy zechcemy podziwiać, rosyjską twórczość. Dlatego ochy i achy z powodu putinowskiej propozycji uznaję za przejaw prymitywizmu ... nie tylko politycznego.
                        • 440417mz Re: Hitlerowcy też byli bardzo kulturalni 12.02.08, 19:23
                          Niemcy w czasie okupacji byli bardziej kulturni od polskich policjantów teraz.W
                          czasie okupacji niemieckiej mówili w czasie legitymowania Polaków na
                          ulicy:Ausweis bitte!A teraz polskie gliny rzucają na glebę bez zapytania się o
                          nazwisko i o dowód osobisty.Ot i różnica kultury polskiej a niemieckiej.
      • ariadna-enta Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:19
        mój syn właśnie zaczął się uczyć rosyjskiego
        tak mu się spodobał ten język.)
        • woda.woda Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:23
          to pewnie niebawem poczyta Puszkina:
          "Buria mgłoju niebo krojet, wichry snieżnyje krutja, to kak dikij
          zwier zawojet, to zapłacziet kak dietia" :)

• 440417mz Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:31
            Straszno i śmieszno kak tigra yebat?K Skiba z wypiętą gołą(w katowickim Spodku)
            rzycią walczył o niepodległość.Nadgorliwość neofity,przechrzty?
          • ariadna-enta Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:38
            na razie słucha piosenek po rosyjsku
            i uczy się alfabetu.)
            • woda.woda Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:41
              jest taki wierszyk:

ałfawit uże my znajem
              uże piszem i czitajem
              i wsje bukwy pa pariadkie
              biez aszybki pawtarjajem :)

• ariadna-enta Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:46
                to był pierwzy wierszyk po rosyjsku,którego się nauczyłam.))

bardzo lubię literaturę rosyjską
                tą dawną i współczesną
                poezję też,ale wolę prozę.Dla mnie ciekawsza od polskiej.
              • 440417mz Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:52
                Znajomość języka rosyjskiego,niemieckiego plamą na honorze prawdziwych
                Polaków?;Śmieszno i straszno kak tigra(rozumu) yebat;!
                • gat45 TIGRU, nie tigra, jeśli łaska. 12.02.08, 18:04
                  440417mz napisał:

> Znajomość języka rosyjskiego,niemieckiego plamą na honorze
                  prawdziwych
                  > Polaków?;Śmieszno i straszno kak tigra(rozumu) yebat;!

Za drugim razem nie zdzierżyłam. Po rosyjsku "tigra" jest rodzaju
                  żeńskiego.

A co do kultury rosyjskiej to może tak : najpierw poznać, potem
                  krytykować (krytyka w sensie neutralnej oceny) ?
                  • 440417mz Re: TIGRU, nie tigra, jeśli łaska. 12.02.08, 18:11
                    Ja jestem hetero,więc mam na myśli i w czynach tylko yebanie rodzaju żeńskiego.A
                    tak na marginesie to słabo znasz język rosyjski(ja pamiętam sprzed 60 lat)lepiej.
              • barnacle.bill.the.sailor Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 18:05
                woda.woda napisała:

> i wsje bukwy pa pariadkie

PO PARTIADKU !

> biez aszybki pawtarjajem :)

PANYRIAJEM !

Od razu poznać wykształciuszkę... ;-PPP
                • woda.woda Gniewko, 12.02.08, 18:19
                  co znaczy "PANYRIAJEM"?

• barnacle.bill.the.sailor Sprawdź w słowniku rosyjsko-polskim 12.02.08, 18:44

• woda.woda a ty nie wiesz? 12.02.08, 18:46
                      • barnacle.bill.the.sailor Nie wiem... 12.02.08, 19:00
                        ;-P
                        • woda.woda To może w przyszłości 12.02.08, 19:01
                          sprawdź, co piszesz - przed napisaniem

• barnacle.bill.the.sailor No właśnie !... :-P 12.02.08, 19:23
                            To słowko ma zresztą coś wspólnego z wodą, wodiczko (podobnie jak ryba)... ;-PPP
                            • woda.woda Re: No właśnie !... :-P 12.02.08, 19:45
                              > To słowko ma zresztą coś wspólnego z wodą

chyba z twoją wodą w kolanie; nie ma takiego słowa

• barnacle.bill.the.sailor Nie kompromituj się, wykształciuszko !... 12.02.08, 19:49
                                www.google.pl/search?q=%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%8B%D1%80%D1%8F%D0%B5%D0%BC&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
                                :-PPP

Поныряем вместе?
                                • woda.woda Rzeczywiście, 12.02.08, 20:04
                                  nie znałam tego słowa.

Co nie zmienia faktu, że twoje wtrącenie go w wierszyk jest ni w
                                  pięc, ni w dziewięć.

• barnacle.bill.the.sailor Re: Rzeczywiście, 12.02.08, 20:15
                                    woda.woda napisała:

> nie znałam tego słowa.

Co nie przeszkadzało ci mądrzyć się... ;-P
                                    >
                                    > Co nie zmienia faktu, że twoje wtrącenie go w wierszyk jest ni w
                                    > pięc, ni w dziewięć

Niestety, podręcznik do rosyjskiego z V klasy podstawówki nie zachował się, więc
                                    cię definitywnie nie przekonam ale czy niw wydaje ci się dziwne, że akurat to
                                    słówko utkwiło mi w pamięci jako integralna część tego wierszyka ?... Zresztą,
                                    nikt ci nie karze wierzyć... ;-P
                                    • woda.woda Re: Rzeczywiście, 12.02.08, 20:19
                                      No coż, Dezerter pamięta tak, jak ja:
                                      "Ałfawit uże ja znaju Uże piszu i czitaju I wsie bukwy pa pariadkie
                                      Biez aszibki nazywaju"
                                      free.of.pl/p/punkss/jak%20pow...html
                                      A czemu ty literki chcesz do wody wpuszczać? Pojęcia nie mam :)

• barnacle.bill.the.sailor Wybacz ale Dezerter nie jest dla mnie 12.02.08, 21:34
                                        żadnym autorytetem w dziedzinie j. rosyjskiego (a po występie pod portretem
                                        papieża przestał być jakimkolwiek autorytetem)...

;-P
                                        • woda.woda zawsze możesz 12.02.08, 21:36
                                          popatrzeć w google, wtedy przekonasz się, że wszędzie jest
                                          tam "nazywajem"

• barnacle.bill.the.sailor W guglu nie ma starych podręczników do 12.02.08, 21:48
                                            rosyjskiego...
                                            • woda.woda Nie mam 12.02.08, 21:51
                                              na ten temat nic więcej do powiedzenia.
                                              Może sobie do woli topić literki, w końcu kogo to obchodzi?

• 440417mz Re: Niech sobie walczą, 12.02.08, 16:43
              Ukierunkuj go na piosenki B Okudżawy,Wysockiego,a nie pajaca Skibę(patriotę?).
        • ossey Re:Bardzo dobra inwestycja... 12.02.08, 16:25
    • frank_drebin Hall usunela jakies ksiazki rosyjskie z listy 12.02.08, 16:06
      lektur ????? ;)
    • 440417mz Re: Rusofoby walczą z rosyjską kulturą 12.02.08, 18:51
      Rusofoby to miczurinowskie skrzyżowanie psa z Jabłonią.Wyrosło z nich takie
      drzewo(genealogiczne)-psy ogrodnika że same się podlewają a także
      szczekają,nawet na swoich.Mutanty.
    • masuma Czas na romans! 12.02.08, 19:26
      Dobry, rosyjski romans :-)
    • nonno1 Re: To normalne dla rusofobów, ale kto, gdzie? 12.02.08, 21:40
      Nie widziałem, nie słyszałem. W wywiadzie Tusk wypowiadał się z
      uznaniem o rosyjskiej kulturze.
      • 440417mz Re: To normalne dla rusofobów, ale kto, gdzie? 13.02.08, 05:18
        A autorytet Donalda Tuska w dziedzinie znajomości rosyjskiej kultury jest
        powszechnie znany na całym świecie.
        • fury11 Re: To normalne dla rusofobów, ale kto, gdzie? 13.02.08, 09:54
          ruskie pierogi powinny być zakazane. Przecież ruscyi nam zrobili
          rozbiory, 17 września i inne. Co jem pieroga, to widzę wroga
          • ariadna-enta Re: To normalne dla rusofobów, ale kto, gdzie? 13.02.08, 11:23
            dobrze mówisz fury
            od dzisiaj nie jem ruskich pierogów.))))
            • nonno1 Re: To błędna nazwa 15.02.08, 20:46
              Spędziłem w Moskwie 5.5 roku i nigdy nie spotkałem tych pierogów.
              Bo to nie są pierogi rosyjskie ale 'ruskie', co pochodzi nie od
              Ruskiego, ale od Rusina. Rusinami (jeszcze w okresie przedwojennym)
              nazywano Ukraińców z terenów RP - w tym również Hucułów, Łemków.
              Pierogi te (uwielbiam!) pochodzą z Małopolski (Galicji) Wschodniej,
              czyli z Rusi Czerwonej (Lwów) i Podola.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka