Gość: nadziejka@poczta.bajo.pl Uczniowie powinni ponieść konsekwencje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 17:43 Myślę , iż wydalenie uczniów ze szkoły nie jest wystarczającą karą.Powinni oni zostać pozbawieni wolności.W tej chwili odpowiednim miejscem dla nich jest zakład poprawczy.Po tym , co zobaczyłam i przeczytałam , stwierdzam , iż zachowanie tych uczniów ukazuje ogromne braki wychowawcze.To nie było normalne zachowanie.To nawet nie było zabawne. Współczuję nauczycielowi.Cztery lata temu zdałam maturę , obecnie studiuję.Nie jestem więc wrogiem młodych ludzi.Sama czasem miałam o coś żal do nauczycieli. Jednak nigdy nie wyobrażałam sobie , że można tak postąpić. Czasowe pozbawienie wolności jest jedyną skuteczną karą dla takich zachowań.Żyjemy w społeczeństwie i według zasad w nim panujących.Posłuszeństwo ucznia wobec nauczyciela jest jedną z nich.W tym przpadku to uczniowie zachowali się nagannie.Powinni oni przjść proces resocjalizacji. Agnieszka Sztajner z Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozof Re: Uczniowie powinni ponieść konsekwencje... IP: *.oecd.org / 172.20.6.* 05.09.03, 17:49 Zgoda. Ale jaka moze byc resocjalizacja, jesli po niej mlodociany wraca pod kuratele organow panstwa, ktore jawi sie glownie przemoca dla porzadku publicznego - vide poglady szefostwa ABW. Gość portalu: nadziejka@poczta.bajo.pl napisał(a): > Myślę , iż wydalenie uczniów ze szkoły nie jest wystarczającą > karą.Powinni oni zostać pozbawieni wolności.W tej chwili > odpowiednim miejscem dla nich jest zakład poprawczy.Po tym , co > zobaczyłam i przeczytałam , stwierdzam , iż zachowanie tych > uczniów ukazuje ogromne braki wychowawcze.To nie było normalne > zachowanie.To nawet nie było zabawne. > Współczuję nauczycielowi.Cztery lata temu zdałam maturę , > obecnie studiuję.Nie jestem więc wrogiem młodych ludzi.Sama > czasem miałam o coś żal do nauczycieli. Jednak nigdy nie > wyobrażałam sobie , że można tak postąpić. > Czasowe pozbawienie wolności jest jedyną skuteczną karą dla > takich zachowań.Żyjemy w społeczeństwie i według zasad w nim > panujących.Posłuszeństwo ucznia wobec nauczyciela jest jedną z > nich.W tym przpadku to uczniowie zachowali się nagannie.Powinni > oni przjść proces resocjalizacji. > > Agnieszka Sztajner z Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadziejka@poczta.bajo.pl Re: Uczniowie powinni ponieść konsekwencje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 18:01 Resocjalizacja ma na celu przystosowanie obywatela do życia w społeczeństwie.Nie wiem z jakim skutkiem , bo żaden z tych uczniów jeszcze jej nie przeszedł.Myślę jednak , że taka kara będzie ostrzeżeniem dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żmija Re: Uczniowie powinni ponieść konsekwencje... IP: *.pcz.czest.pl 06.09.03, 12:34 1. relegowac debili ze szkoły (plus odpowiedzialność karna), niech się martwią dalej ich rodzice 2. tych nauczycieli co mówili że to są "grzeczne dzieciaki" pozbawić wykonywania zawodu, gdyż sami nie mają pojęcia gdzie leży granica dobra i zła, zatem nie mają żadnych kwalifikacji ku temu by uczyć czegokolwiek młodzieży. 3.nareszcie zacząć szkolić kadrę pedagogiczną, żeby potrafili myśleć i być wstanie przewidywać koncekwencje swojej nieudolnośi. Myśleć, myśleć i myśleć jeszcze raz!Inaczej to państwo za kilkadziesiąt lat obejmie przywództwo w głupocie na skale światową!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier23 Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.spam.mim.pl 05.09.03, 17:44 Uważam, że to co dzieje się w tej chwili w Polsce jest wysoce bulwersujące i zastanawiające. Nic nie usprawiedliwa zachowania tych uczniów, nie powinno się tłumaczyć tego, słabością nauczyciela! Dzięki tej sytuacji, będą się czuli bezkarniej niż kiedykolwiek. Kara zawieszenia - to żadna kara! To co udowodnili w tej chwili to brak poszanowania dla człowieka, a tym samym dla siebie również! Jestem oburzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC zapisza sie do SLD i beda chronieni propaganda IP: 208.48.188.* 05.09.03, 17:48 zapisza sie do SLD i beda chronieni propaganda, a teraz dziwic sie ze mamy politykow-bandytow, skad sie oni biora.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jar Re: zapisza sie do SLD i beda chronieni propagand IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.03, 19:00 Widziałem w TVN24 wypowiedź wicekuratora z Torunia. Nie dość, że nie rozumiał pytań dziennikarki, to operował tylko kilkoma frazesami pseuodopedagogicznymi. O uczniach wspominał tylko marginalnie, a głównie mówił o nauczycielu. Jeżeli tylko tacy ludzie siedzą w kuratorium, to Boże miej nas w opiece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre Re: zapisza sie do SLD i beda chronieni propagand IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.09.03, 01:30 Wezmą ich do młodzieżówki SLD. Emil i Milimetr potrzebują żołnierzy do swojego oddziału. Fotoreporter Newsweeka też, podobnie jak ten nauczyciel angielskiego, zasłużył na swoje, prawda? Przecież wszyscy wiedzą, że fotoreporter wykonujący swój zawód łamie prawo, nie? Prawo nie chroni także nauczyciela angielskiego, prawda? Społeczeństwo może być wdzięczne Samoobronie i SLD za przyspieszony kurs przemocy i agresji w słowach i czynach. A toruńskie technikum nazwać imieniem Hitlerjugend. Żydzi, podobnie jak ten nauczyciel angielskiego, też byli sami sobie winni. Gość portalu: ABC napisał(a): > zapisza sie do SLD i beda chronieni propaganda, a teraz dziwic > sie ze mamy politykow-bandytow, skad sie oni biora.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nome Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 17:50 A wiecie co jest najciekawsze? Oglądaliście pewnie wczoraj TVN. Rodzice tych dzieci nie mieli pretensji do nich, ale do grona pedagogicznego. I podobno niektórzy z rodziców widzieli tę kasetę już wczesniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozof Re: Za dręczenie IP: *.oecd.org / 172.20.6.* 05.09.03, 17:53 Slabi sa nie tylko nauczyciele. Slabe jest Panstwo. Zapytajmy Lenina, co robic? Albo Andrzeja Barcikowskiego. Dal dobra lekcje wyprowadzajac swojego przeciwnika w kajdankach. ABW podsluchuje kogo chce. Ciekawe, czy administrator tego Forum ma jakas ochrone? Jesli moga robic specsluzby co chca, to dlaczego nie uczniowie? Gość portalu: DamaKier23 napisał(a): > Uważam, że to co dzieje się w tej chwili w Polsce jest wysoce > bulwersujące i zastanawiające. Nic nie usprawiedliwa zachowania > tych uczniów, nie powinno się tłumaczyć tego, słabością > nauczyciela! Dzięki tej sytuacji, będą się czuli bezkarniej niż > kiedykolwiek. Kara zawieszenia - to żadna kara! To co > udowodnili w tej chwili to brak poszanowania dla człowieka, a > tym samym dla siebie również! Jestem oburzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Uczniowie IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 17:58 SA mlodzi i ´swiezi´ :) Miewaja nosa - co nie znaczy, ze na dzien dobry nalezy go brutalnie ucierac bo weszenie moze im wejsc wtedy w krew... O admokapustatora bym sie tak nie obawiala. Sadze, ze i on tez czuje sie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / 81.210.60.* 05.09.03, 17:48 Co to znaczy zawieszona? Nie ma lekcji, czy jak? Na filmie są aktorzy dramatu, należy ich relegować ze szkoły natychmiast, zaś potem wyjaśniać należy, kto jeszcze brał udział w tym obrzydliwstwie i też wywalić. Jednocześnie wywalić byłą dyrektorkę i panią kurator za publiczne obarczanie współwiną samego nauczyciela. Przyzwoitość nakazuje też publikację nazwisk i zdjęć tych zwierząt. I nie stosować odpowiedzialności zbiorowej. Nawet Lot został ocalony z Sodomy, jako jedyny sprawiedliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Ja mysle ze IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 17:51 zdjecia sa dostepne. A w ukladach administracyjnych nie maja juz takiego znaczenia. Szczegolnej mocy nabieraja zas inne porozumienia i budowanie ´normalnej´ drogi dojscia do tych uczniow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.toya.net.pl 05.09.03, 17:49 Po prostu "pięknie".Jak czytam wypowiedzi rodziców że nauczyciel jest sam sobie winien to dostaje szalu.To znaczy ze np: jak ich pociechy skopią jakiegoś pechowego przechodnia to też beda tłumaczyć że dal sobie wejść na głowe.Ci ludzie sa porabani.No ale wszystkiego na początku uczą nas przecież rodzice.Od tego się zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozof Re: za dręczeniem IP: *.oecd.org / 172.20.6.* 05.09.03, 17:57 "Porabani" przez PRL. Poreba. Szowinizmy. Nienawisc. Cala polityka to napuszczanie jednych przeciw drugim. Moze powstanie jakas partia pod haslem "bic nauczyciela"? Gość portalu: Tomek napisał(a): To znaczy ze np: jak ich pociechy skopią jakiegoś pechowego przechodnia to też beda tłumaczyć że dal sobie wejść na głowe.Ci ludzie sa porabani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadziejka Re: za dręczeniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 18:16 Widzę przebłyski filozofii Marksa i Engelsa.Studiuję filozofię i ten nurt wydaje mi się najbardziej nienormalny i nemożliwy do zastosowania w zdrowym społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: TEXTY ... Z FILMU... IP: *.proxy.aol.com 05.09.03, 18:00 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Po prostu "pięknie".Jak czytam wypowiedzi rodziców że nauczyciel > jest sam sobie winien to dostaje szalu.To znaczy ze np: jak ich > pociechy skopią jakiegoś pechowego przechodnia to też beda > tłumaczyć że dal sobie wejść na głowe.Ci ludzie sa porabani.No > ale wszystkiego na początku uczą nas przecież rodzice.Od tego > się zaczyna. - to nie rodzice ...to wilki...do rodzicow wilkow i ich dzieci dreczycieli ...niedaleko pada jablko od jabloni...a tlumaczac to na jezyk prosty...zacznijcie uczyc swe dzieci od podstaw...dzien dobry, prosze, dziekuje, przepraszam...a moze zrozumiecie rodzice wilki ...,ze kazdy czlowiek jest nietykalny...rodzice wilki spolodziliscie ...chamow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic RODZICOW UKARAC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ght.iadfw.net 05.09.03, 18:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teacher Re: TEXTY ... Z FILMU... IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 02:17 Chamów się nie płodzi tylko w domu "na krwawicy" hoduje. Ostatecznie - na jedno wychodzi... Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uch Re: TEXTY ... Z FILMU... IP: *.konopnica.sdi.tpnet.pl 06.09.03, 12:04 Widzę jak jest to taka sama sytuacja jak prawie 2 tys lat temu w Ziemi Swietej. Niewinny Jezus został ukrzyżowany, bo uznano go winnym. Podejscie anglisty było prawidłowe i dobrze ze tylko obciagał bluzę, a nie wyciagnął ręki w obronie\to odruch\ bo tym samym uniknał być może śmierci. Dziwię się radnemu z TOrunia, ze domaga się odsunięcia od nauczania anglistę, który przechodził koszmar równy Jezusowi.Panie radny, czy jest pan po stronie Jezusa, czy po drugiej.Bohaterstwo anglisty nazywa pan nieudacznictwem, może pan chroni kogoś. Myślę, że gdyby było więcej nauczycieli typu anglisty, to uczniowie mieli by inny wzorzec, a nie tylko agresywne niszczenie tych, którzy są normalni i nie potrzebuja udowadniania swojej wartości.Ludzie, nie dopuście, by obwinniono anglistę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.acn.pl 05.09.03, 22:26 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Po prostu "pięknie".Jak czytam wypowiedzi rodziców że nauczyciel > jest sam sobie winien to dostaje szalu.To znaczy ze np: jak ich > pociechy skopią jakiegoś pechowego przechodnia to też beda > tłumaczyć że dal sobie wejść na głowe.Ci ludzie sa porabani.No > ale wszystkiego na początku uczą nas przecież rodzice.Od tego > się zaczyna. Dziwisz się rodzicom? Dyrektorka tego technikum w pierwszych swych wypowiedziach to powiedziała !!! Oni za nią teraz powtarzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka gimnazjalisty Przydałoby się skontrolować gimnazja w Warszawie IP: *.ybone.com 05.09.03, 17:51 Podobne sytuacje mają miejsce w szkołach ponadpodstawowych w Warszawie. Dyrekcja znanego mi gimnazjum na Targówku(nr4)na wieść o podobnym zachowaniu się uczniów stwierdziła, że ten nauczyciel nie nadaje się do pracy,a uczniowie są w trudnym wieku.Tam często nauczyciele w ciągu roku rezygnują z tego powodu z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozof Re: Przydałoby się IP: *.oecd.org / 172.20.6.* 05.09.03, 17:59 zatrudnic bokserow zamiast nauczycieli Gość portalu: matka gimnazjalisty napisał(a): > Podobne sytuacje mają miejsce w szkołach ponadpodstawowych w > Warszawie. Dyrekcja znanego mi gimnazjum na Targówku(nr4)na > wieść o podobnym zachowaniu się uczniów stwierdziła, że ten > nauczyciel nie nadaje się do pracy,a uczniowie są w trudnym > wieku.Tam często nauczyciele w ciągu roku rezygnują z tego > powodu z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Przydałoby się IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.09.03, 08:16 A k....a gdzie był ksiądz katecheta przecież facet ma wpajać wartości a gdyby ci młodzi bandyci z niego zrobili durnia i pokazali by TV no to klękajcie narody. Co ten ksiądz robi z ta młodzieżą na lekcjach religi czego ich on naucza czy mówią o dupie Maryni ja niechcę należeć jak on ma autorytet wśród tych młody bandytów.Trzeba natychmiast zwolnić dyrektorkę za jej wypowiedzi,a rodzicom tej bandy kazał bym oglądać ten cyrk przez 24 godziny bez przerwy przez tydzień czasu wpomieszczeni zamknietym.Jak "ofiary" wychowały takie są teraz tego skutki.Rzeczywistość powinna byś nauczką , nie dopuszczenie nigdzie i nigdy do matury w całej Polsce relegowanie ze skutkiem natychmiastowym ze szkoły.Rodzice tych bachorów tez powinni ponieść kosekwencje i to dotkliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poruszona Re: Przydałoby się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 09:08 Całkowicie podzielam tę opinię.Zastanowiające jest to,że rodzice tych ... dzieci (?)znali wcześniej ten film.I co ?Ja myślę ,że świat stanął na głowie.Gdzie przemoc,brutalność i po prostu chamstwo stały się normą.Obudżmy się z letargu i nie zgadzajmy się.Potępiajmy je. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Przydałoby się skontrolować gimnazja w Warsza IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 18:11 Trochę dziwi mnie ten cały szum, przecież to nic nowego, że uczniowie w co drugiej polskiej szkole gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej dręczą swoich nauczycieli. Wiedzą doskonale o tym nauczyciele,pracownicy kuratoriów i rodzice. Szkopuł w tym, że tego typu zachowania uczniów są praktycznie nie do udowodnienia, a co za tym idzie młodzież czuje się bezkarna.Uczniowie toruńskiego gimnazjum zostaną relegowani, ale uczniom z setek gimnazjów nic nie można zrobić, nawet wyrzucić ze szkoły.Za takie zachowania uczniów zawsze odpowiedzialność poniesie nauczyciel, który uznany zostanie za nieporadnego zawodowo. Dlatego nie dziwię się pany Jackowi, że bał się głośno mówić o swoich problemach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Zastanowmy sie IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 18:15 Ile bylo przypadkow dreczenia uczniow przez nauczycieli. PRzez wieki. Np - bicie linijka po lapach..Zastanowmy sie ile bylo przypadkow wyrywania i nadrywania uszu.. Byc moze maly bilansik moglby nas czegos nauczyc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bola Re: Zastanowmy sie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 18:37 A może taki bilansik: 30 uczniów kontra 1 nauczyciel bez wsparcia rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Zastanowmy sie IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 18:44 Pamietam fajnych nauczycieli. Mogloby byc i 99% klasy za nimi a ja i tak nie dalabym skrzywdzic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bujo Re: Zastanowmy sie IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 22:56 Gość portalu: ANka napisał(a): > Ile bylo przypadkow dreczenia uczniow przez nauczycieli. > PRzez wieki. Np - bicie linijka po lapach..Zastanowmy sie > ile bylo przypadkow wyrywania i nadrywania uszu.. > Byc moze maly bilansik moglby nas czegos nauczyc.. ale nie sadze zeby wiecej niz 5% z tego bylo nieuzasadnione, czy znacie film " w imie rozy" lub inne w ktorych wystepuje nauczycie i uczeń??? jesli uczeń zrobil cos nie po mysli nauczyciela to zawsze mu sie oberwalo i to uczen przepraszal nuczyciela a nie na odwrot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Przydałoby się skontrolować gimnazja w Warsza IP: *.siedlce.dialup.inetia.pl 06.09.03, 00:22 > Trochę dziwi mnie ten cały szum, przecież to nic nowego, że uczniowie w co > drugiej polskiej szkole gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej dręczą swoich > nauczycieli. Ale dotychczas nie byli tak beszczelni, żeby to nagrywać na video (przynajmniej z takim przypadkiem się nie spotkałem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larix Re: Przydałoby się skontrolować gimnazja w Warsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 07:03 Zgadzam sie Tobą. jestem nauczycielką w gimnazjum. Mam kłopoty z dyscypliną wklasie. Wiele razy odsyłałam dzieci do dyrektora czy wychowawcy. Do czasu. Dyrekcja niogdy nie miała pretensji. Zawsze reagowali. Lecz moja opiekunka stażu, stwierdziła, że powinnam radzić sobie sama, bo taka prośba o pomoc w utrzymaniu dyscypliny świadczy o tym, że sobie nie radzę, że nie nadaję się na nuczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimnazjalista Re: Przydałoby się skontrolować gimnazja w Warsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 18:33 W Warszawie na Mokotowie jest Gimnazjum nr2. Slowa na k to normalka. Wyzwiska, picie, narkotyki tez. Uczniem i tak nikt sie nie przejmuje bo dyrekcja musi zapracowac na uznanie wladz. Dzieje sie w naszej szkole duzo na pokaz nasza dyra lubi uroczystosci i popisy. Gowno ja obchodzi dreczenie mlodszych przez starszych, gowno ja obchodzi czy cos umiemy czy nie. Tylko nic nie ma prawa wyjsc poza sciany szkoly. Bo nasz szkola jest cool. Mowilem rodzicom ale mi nie wierza. I co na to powiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Przydałoby się skontrolować gimnazja w Warsza IP: *.pl / 192.168.1.* 06.09.03, 08:22 Przypadek toruński to przecież codzienność w naszych szkołąch. Może nie zawsze w tak drastycznej formie, ale rzucanie w nauczycielami papierkami, kredą, wyzywanie ich, telefoniczne groźby, wyzwiska- to przecież norma. Oczywiście są pedagodzy, którym to się nie zdarza, ale nie wszyscy są doskonali. Co mogą zrobić nauczyciele? Próby ukarania uczniów często kończą się interwencją w kuratoriach, które z zasady stają po stronie rodziców i uczniów, stwierdzając, że naruszone zostały prawa ucznia. Panuje "złota wolność uczniowska, a Toruń miał pecha- szczęście, ze sprawa została ujawniona.Uczniowie i nauczyciele...Berkarni i bezradni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marynat Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 17:56 NAUCZYCIEL – CHŁOPIEC DO BICIA ? To nie jest pierwszy przypadek agresji uczniów wobec nauczycieli z jakim się stykam. Podobne chamstwo obserwowałem (mniej więcej w tym samym czasie) w jednym z warszawskich gimnazjów, w którym synalkowie i córeczki bardzo prominentnych w Polsce osób wykorzystywali internet do psychicznego dręczenia swych nauczycieli (i to głównie tych, którzy poważnie traktują swe obowiązki i są wymagający wobec uczniów). Mogę się założyć, że w opisywanym toruńskim technikum: 1- panuje dyrektorski terror wobec nauczycieli, prawdopodobnie ów dręczony przez uczniów młody anglista był również obiektem szykan (mobbingu) ze strony kierownictwa szkoły i nie mógł liczyć ani na pomoc ze strony przełożonych, ani wychowawcy owej bandyckiej klasy, ani na pomoc kolegów - nauczycieli, zwłaszcza uczących w tej klasie. No przecież to była końcówka roku, wystawianie ocen z przedmiotów i ze sprawowania. I co? Na posiedzeniu Rady Pedagogicznej nikt się nawet nie zająknął o tym co się w tej klasie wyprawia? I to od kilku miesięcy? Przecież szkoła to jest mała społeczność, wszyscy wszystko o wszystkim i o wszyskich wiedzą. Jeżeli dzieje się draństwo i jest wokół niego zmowa milczenia - to znaczy, że nauczyciele są sterroryzowani przez dyrekcję, a dyrekcja ma wsparcie we władzach oświatowych, samorządowych i parafialnych. Dręczony nauczyciel ma do wyboru - albo kłaść uszy po sobie i, kiedy mu plują w twarz udawać, że to pada deszcz, albo iść na bezrobocie. 2.Założę się, że w tej szkole Rada Rodziców nie spełnia funkcji koordynującej wychowawcze oddziaływania domów rodzinnych i szkoły. Że jest traktowana jedynie jako dodatkowa skarbonka. Szefostwo Rady Rodziców zasiada obok dyrekcji na oficjalnych imprezach, a rodzice i poszczególni nauczyciele - na własną rękę borykają się ze swoimi "pociechami" i problemami wychowawczymi. 3.Samorząd uczniowski - jesli jest, stanowi jedynie atrapę i "kwiatek do kożucha". 4.Rada Szkoły? Kontrola (via samorząd) ze strony społeczności lokalnej? - To tylko puste hasła z ustaw o systemie oświaty i o samorządzie terytorialnym. 5.Wychowawcze oddziaływanie katechetów i środowiska parafialnego? Żarty! Najczęściej potrafią tylko, nadużywając swego zwyczajowego "immunitetu" jątrzyć w środowisku nauczycielskim, zaogniać napięcia między szkołą a grupkami wiecznie niezadowolonych rodziców, potakiwać "dla świętego spokoju" najbardziej zacietrzewionym, chamskim i bezsensownym roszczeniom wobec szkoły i władz oświatowych. 6. W opisywanym przypadku wystarczyłoby prawidłowe, zgodne z prawem, zdrowym rozsądkiem i etyką zadziałanie choć jednego elementu społecznej, organizacyjnej lub administracyjnej struktury szkoły, władz oświatowych oraz samorządowych. Z wielu systemów zabezpieczeń - nie zadziałał żaden. Odpowiada za to dyrektorka szkoły, kurator, prezydent miasta. 7. Mówienie przez dyrektorkę i kuratorkę o "współwinie" zaszczutego nauczyciela jest chamską bezczelnością, stawiającą te paniusie na tym samym szczeblu rozwoju etycznego co owa sadystyczna dzicz, którą oglądałem na pokazanym w TVN filmie. I oczywiście - dla nich wszystkich, tak jak i dla tatuśków i mamusiek z bogobojnych "polskich rodzin" - problemem nie jest dramat udręczonego po kres wytrzymałości młodego człowieka, który chciał nauczyć angielskiego grupkę dzikusów - nie potrafiących sie nawet w swym ojczystym języku wysłowić bez użycia wulgaryzmów na "k","ch", "p". Ich nie oburza "że się stało", tylko, "że się wydało". 8. Może i p. prof Marian Filar jest wybitnym specem od prawa karnego i polityki kryminalnej. Ale najwyraźniej ma luki w znajomości Kodeksu Pracy i Karty Nauczyciela. Otóż, będąc nauczycielem (nie szkodzi, że akademickim) powinien wiedezieć, że nauczyciele sa grupa zawodową o szczególnej randze społecznej, która ma "własne" uregulowania prawne. Ustawa "Karta Nauczyciela" Art.63.: "Nauczyciel korzysta w związku z pełnieniem obowiązków służbowych z prawa do ochrony przewidzianej dla FUNKCJONARIUSZY PAŃSTWOWYCH. Organ prowadzący szkołę obowiązany jest Z URZĘDU wystepowac w obronie nauczyciela, gdy ustalone dla nauczyciela uprawnienia zostaną naruszone". Zgadzam się z prof. Filarem, że mamy tu ewidentnie do czynienia z "obrazą i naruszeniem nietykalności cielesnej". (Art.226. KK: "Kto znieważa funkcjonariusza publicznego...". I to JEST ŚCIGANE Z URZĘDU.) Zatem, dyrekcja szkoły, z mocy "Karty Nauczyciela" oraz sławetnego Art.304, par. 2.:"Instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnościa dowiedziały się o popełnieniu przestepstwa ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub Policję...". I co? Dyrekcja zawiadomiła? Władze miejskie lub oświatowe zawiadomiły „niezwłocznie”? Dopiero kiedy o sprawie mówi już cała Polska – coś obiecują na ten temat. 9- W ogóle ta "rozgarnięta inaczej" pani p.o. kuratora, „sama z siebie”nie spełaniała tego co się rozumie przez „obowiazki kuratora”, tylko coś bredziła, że "wina leży po obu stronach". Gówno prawda. Winę, jednoosobowo, ponosi dyrektorka szkoły, która tak prowadzi szkołę, że ów nieszczęśnik bardziej sie bał "co ona mu zrobi jak sie sprawa oficjalnie wyda" (bo "nieoficjalnie" musiała wiedzieć) niż tej całej sadystycznej hołoty z 3-ciej klasy. A to przecież w zakresie jej dyrektorskich obowiazków leży "sprawowanie nadzoru pedagogicznego". I pilnowanie, żeby nie dochodziło do naruszeń przepisów ustawy o Systemie Oświaty. Co więcej, dla nauczycieli dyrektorka szkoły jest również "kierownikiem zakładu pracy" w rozumieniu Kodeksu Pracy i, zgodnie z Art. 94. Kodeksu Pracy jest obowiązany w szczególności(m.inn.): - zapewniać BEZPIECZNE i higieniczne warunki pracy... - wpływać na kształtowanie w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego. Otóż pani dyrektorka z żadnego z jej wyżej wymienionych obowiązków - jak się okazało - nie wywiązuje się w sposób należyty. I co? I Kuratorium ją kryło, aż się sprawa „rypła”. Telewizja TVN, Gazeta Wyborcza nadały aferze takiego rozgłosu, że „góra” zaczęła na kuratorium naciskać. Chcąc, nie chcąc - pani Wiesława Wyszyńska musiała zacząć poważnie „pełnić obowiązki” w obawie o własny, cenny tyłek. Zawieszenie klasy, obietnica skierowania powiadomienia do prokuratury... Teraz ta bidusia zrobi wszystko, żeby zatrzeć złe wrażenie i jednak załapać się na pełny etat kuratorski. O Jezu! Z taką mentalnością... Współczuję kujawsko-pomorskim dzieciom i nauczycielom... 10. Jedyna pomyslna wiadomość, to ta, że szykanowany anglista znalazł pracę w normalnej szkole i będzie uczył młodzież, która chce się nauczyć angielskiego. A co z toruńskim technikum? Do tej szkoły powinna natychmiast przyjechać kontrola z MENiS-u, wojewódzkich władz samorządowych i Państwowej Inspekcji Pracy. Z badań wynika, że podobne patologie i dramaty w środowiskach nauczycielskich występują w 60% polskich szkół... Osobno możnaby podyskutować o szkolnej odmianie "fali"...W opisywanym technikum dlatego doszło do erupcji agresji, że uczniowska głupota i zdziczenie trafiły na nauczyciela, który nie miał oparcia w biernym, stłamszonym środowisku pedagogicznym, a zarazem bał się prosić o pomoc ze strony przełożonych, nadętych (subiektywnie) jak purchawy ogromem ich (obiektywnie) śmiesznie maleńkiej władzy. A - tak naprawdę - wszystko się wydało przez głupka, który przyniósł do klasy kamerę, żeby uwiecznić ten „odjazdowy ubaw” na lekcji angielskiego. Gdyby nie on, to – nie czarujmy się - wszystko pozostałoby po staremu. I młodzi zwyrodnialcy, wypoczęci podczas zasłużonych wakacji, właśnie dziś wyszukiwaliby sobie ofiarę, nad którą mogliby się poznęcać w nowym r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Negocjator.. IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 18:02 Tam tez to tak wyglada.. Ale nie najgorzej sie konczy... Moze jest wiec jakas nadzieja pod warunkiem zastosowania odpowiedzialnosci zbiorowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozof Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.oecd.org / 172.20.6.* 05.09.03, 18:03 Wypowiedz jest przerwana w pewnym momencie. Szkoda, bardzo dobra analiza sytuacji. Moze to, co pisze Maryant nie podoba sie za bardzo ABW? Andrzej Barcikowski moglby zacytowac Lenina. Gość portalu: marynat napisał(a): ) NAUCZYCIEL – CHŁOPIEC DO BICIA ? ) ) To nie jest pierwszy przypadek agresji uczniów wobec ) nauczycieli z jakim się stykam. Podobne chamstwo obserwowałem ) (mniej więcej w tym samym czasie) w jednym z warszawskich ) gimnazjów, w którym synalkowie i córeczki bardzo prominentnych ) w Polsce osób wykorzystywali internet do psychicznego ) dręczenia swych nauczycieli (i to głównie tych, którzy ) poważnie traktują swe obowiązki i są wymagający wobec uczniów). ) ) Mogę się założyć, że w opisywanym toruńskim technikum: ) ) 1- panuje dyrektorski terror wobec nauczycieli, prawdopodobnie ) ów dręczony przez uczniów młody anglista był również obiektem ) szykan (mobbingu) ze strony kierownictwa szkoły i nie mógł ) liczyć ani na pomoc ze strony przełożonych, ani wychowawcy owej ) bandyckiej klasy, ani na pomoc kolegów - nauczycieli, zwłaszcza ) uczących w tej klasie. No przecież to była końcówka roku, ) wystawianie ocen z przedmiotów i ze sprawowania. I co? Na ) posiedzeniu Rady Pedagogicznej nikt się nawet nie zająknął o ) tym co się w tej klasie wyprawia? I to od kilku miesięcy? ) Przecież szkoła to jest mała społeczność, wszyscy wszystko o ) wszystkim i o wszyskich wiedzą. Jeżeli dzieje się draństwo i ) jest wokół niego zmowa milczenia - to znaczy, że nauczyciele są ) sterroryzowani przez dyrekcję, a dyrekcja ma wsparcie we ) władzach oświatowych, samorządowych i parafialnych. Dręczony ) nauczyciel ma do wyboru - albo kłaść uszy po sobie i, kiedy mu ) plują w twarz udawać, że to pada deszcz, albo iść na bezrobocie. ) ) 2.Założę się, że w tej szkole Rada Rodziców nie spełnia funkcji ) koordynującej wychowawcze oddziaływania domów rodzinnych i ) szkoły. Że jest traktowana jedynie jako dodatkowa skarbonka. ) Szefostwo Rady Rodziców zasiada obok dyrekcji na oficjalnych ) imprezach, a rodzice i poszczególni nauczyciele - na własną ) rękę borykają się ze swoimi "pociechami" i problemami ) wychowawczymi. ) ) 3.Samorząd uczniowski - jesli jest, stanowi jedynie atrapę ) i "kwiatek do kożucha". ) ) 4.Rada Szkoły? Kontrola (via samorząd) ze strony społeczności ) lokalnej? - To tylko puste hasła z ustaw o systemie oświaty i o ) samorządzie terytorialnym. ) ) 5.Wychowawcze oddziaływanie katechetów i środowiska ) parafialnego? Żarty! Najczęściej potrafią tylko, nadużywając ) swego zwyczajowego "immunitetu" jątrzyć w środowisku ) nauczycielskim, zaogniać napięcia między szkołą a grupkami ) wiecznie niezadowolonych rodziców, potakiwać "dla świętego ) spokoju" najbardziej zacietrzewionym, chamskim i bezsensownym ) roszczeniom wobec szkoły i władz oświatowych. ) ) 6. W opisywanym przypadku wystarczyłoby prawidłowe, zgodne z ) prawem, zdrowym rozsądkiem i etyką zadziałanie choć jednego ) elementu społecznej, organizacyjnej lub administracyjnej ) struktury szkoły, władz oświatowych oraz samorządowych. Z wielu ) systemów zabezpieczeń - nie zadziałał żaden. Odpowiada za to ) dyrektorka szkoły, kurator, prezydent miasta. ) ) 7. Mówienie przez dyrektorkę i kuratorkę o "współwinie" ) zaszczutego nauczyciela jest chamską bezczelnością, stawiającą ) te paniusie na tym samym szczeblu rozwoju etycznego co owa ) sadystyczna dzicz, którą oglądałem na pokazanym w TVN filmie. I ) oczywiście - dla nich wszystkich, tak jak i dla tatuśków i ) mamusiek z bogobojnych "polskich rodzin" - problemem nie jest ) dramat udręczonego po kres wytrzymałości młodego człowieka, ) który chciał nauczyć angielskiego grupkę dzikusów - nie ) potrafiących sie nawet w swym ojczystym języku wysłowić bez ) użycia wulgaryzmów na "k","ch", "p". Ich nie oburza "że się ) stało", tylko, "że się wydało". ) ) 8. Może i p. prof Marian Filar jest wybitnym specem od prawa ) karnego i polityki kryminalnej. Ale najwyraźniej ma luki w ) znajomości Kodeksu Pracy i Karty Nauczyciela. Otóż, będąc ) nauczycielem (nie szkodzi, że akademickim) powinien wiedezieć, ) że nauczyciele sa grupa zawodową o szczególnej randze ) społecznej, która ma "własne" uregulowania prawne. ) Ustawa "Karta Nauczyciela" Art.63.: ) "Nauczyciel korzysta w związku z pełnieniem obowiązków ) służbowych z prawa do ochrony przewidzianej dla FUNKCJONARIUSZY ) PAŃSTWOWYCH. Organ prowadzący szkołę obowiązany jest Z URZĘDU ) wystepowac w obronie nauczyciela, gdy ustalone dla nauczyciela ) uprawnienia zostaną naruszone". Zgadzam się z prof. Filarem, że ) mamy tu ewidentnie do czynienia z "obrazą i naruszeniem ) nietykalności cielesnej". (Art.226. KK: "Kto znieważa ) funkcjonariusza publicznego...". I to JEST ŚCIGANE Z URZĘDU.) ) Zatem, dyrekcja szkoły, z mocy "Karty Nauczyciela" oraz ) sławetnego Art.304, par. 2.:"Instytucje państwowe i ) samorządowe, które w związku ze swą działalnościa dowiedziały ) się o popełnieniu przestepstwa ściganego z urzędu, są ) obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub ) Policję...". I co? Dyrekcja zawiadomiła? Władze miejskie lub ) oświatowe zawiadomiły „niezwłocznie”? Dopiero kiedy o sprawie ) mówi już cała Polska – coś obiecują na ten temat. ) ) 9- W ogóle ta "rozgarnięta inaczej" pani p.o. kuratora, „sama z ) siebie”nie spełaniała tego co się rozumie przez „obowiazki ) kuratora”, tylko coś bredziła, że "wina leży po obu stronach". ) Gówno prawda. Winę, jednoosobowo, ponosi dyrektorka szkoły, ) która tak prowadzi szkołę, że ów nieszczęśnik bardziej sie ) bał "co ona mu zrobi jak sie sprawa oficjalnie wyda" ) (bo "nieoficjalnie" musiała wiedzieć) niż tej całej ) sadystycznej hołoty z 3-ciej klasy. A to przecież w zakresie ) jej dyrektorskich obowiazków leży "sprawowanie nadzoru ) pedagogicznego". I pilnowanie, żeby nie dochodziło do naruszeń ) przepisów ustawy o Systemie Oświaty. Co więcej, dla nauczycieli ) dyrektorka szkoły jest również "kierownikiem zakładu pracy" w ) rozumieniu Kodeksu Pracy i, zgodnie z Art. 94. Kodeksu Pracy ) jest obowiązany w szczególności(m.inn.): ) - zapewniać BEZPIECZNE i higieniczne warunki ) pracy... ) - wpływać na kształtowanie w zakładzie pracy ) zasad współżycia społecznego. ) ) Otóż pani dyrektorka z żadnego z jej wyżej wymienionych ) obowiązków - jak się okazało - nie wywiązuje się w sposób ) należyty. I co? I Kuratorium ją kryło, aż się sprawa „rypła”. ) Telewizja TVN, Gazeta Wyborcza nadały aferze takiego rozgłosu, ) że „góra” zaczęła na kuratorium naciskać. Chcąc, nie chcąc - ) pani Wiesława Wyszyńska musiała zacząć poważnie „pełnić ) obowiązki” w obawie o własny, cenny tyłek. Zawieszenie klasy, ) obietnica skierowania powiadomienia do prokuratury... Teraz ta ) bidusia zrobi wszystko, żeby zatrzeć złe wrażenie i jednak ) załapać się na pełny etat kuratorski. O Jezu! Z taką ) mentalnością... Współczuję kujawsko-pomorskim dzieciom i ) nauczycielom... ) ) 10. Jedyna pomyslna wiadomość, to ta, że szykanowany ) anglista znalazł pracę w normalnej szkole i będzie uczył ) młodzież, która chce się nauczyć angielskiego. ) ) A co z toruńskim technikum? Do tej szkoły powinna ) natychmiast przyjechać kontrola z MENiS-u, wojewódzkich władz ) samorządowych i Państwowej Inspekcji Pracy. Z badań wynika, że ) podobne patologie i dramaty w środowiskach nauczycielskich ) występują w 60% polskich szkół... Osobno możnaby podyskutować o ) szkolnej odmianie "fali"...W opisywanym technikum dlatego ) doszło do erupcji agresji, że uczniowska głupota i zdziczenie ) trafiły na nauczyciela, który nie miał oparcia w biernym, ) stłamszonym środowisk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Rozwijajac ten watek IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 18:09 Moznaby tylko dodac, ze nic z tych rzeczy... Doszly do mnie informacje o dzialaniach przeciwnych tzn staran rodzicow o dzieci. NIe wszyscy sa jednak DO KONCA na biezaco a pewne nieprzyjemne doswiadczenia moga prowadzic do zgola odmiennych wnioskow. Rodzice sa tez tylko rodzicami i maja pewna wytrzymalosc choc wielu naprawde kocha swoje dzieci.. Na dzieci zas nie zawsze tylko oni maja wplyw, lecz czesto srodowisko.. Niemniej o ile mi wiadomo nauczyciel nie doznal powaznych uszkodzen i ta swiadomosc b. mnie buduje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Rozwijajac ten watek IP: 62.233.240.* 06.09.03, 00:29 Gość portalu: ANka napisał(a): > Moznaby tylko dodac, ze nic z tych rzeczy... Doszly do > mnie informacje o dzialaniach przeciwnych tzn staran > rodzicow o dzieci. NIe wszyscy sa jednak DO KONCA na > biezaco a pewne nieprzyjemne doswiadczenia moga prowadzic > do zgola odmiennych wnioskow. Rodzice sa tez tylko > rodzicami i maja pewna wytrzymalosc choc wielu naprawde > kocha swoje dzieci.. > Na dzieci zas nie zawsze tylko oni maja wplyw, lecz > czesto srodowisko.. > Niemniej o ile mi wiadomo nauczyciel nie doznal powaznych > uszkodzen i ta swiadomosc b. mnie buduje... rozwalony jestem. swietnie ze mu sie nic nie stalo. wspolczuje temu gosciowi. nie dosc ze przez pol roku musial sie uzerac z banda zwyrodnialcow (za marne grosze) to na szczescie "nauczyciel nie dostal powaznych uszkodzen". anglista powinien o ile to mozliwe wytoczyc procesy cywilne wszystkim z tych debili ktorzy brali udzial w szykanowaniu go przez caly semestr, wygrac te procesy a za wygrana kase wyjechac na dlugie wakacje. oczywiscie jak znam zycie sad umorzylby sprawe ze wzgledu na "niska szkodliwosc spoleczna czynu", ot dziwny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKA Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.acn.pl 05.09.03, 19:02 nic dodać, nic ująć. postawa dyrektorki sugeruje dobrą znajomość z rodzicami owych zwyrodnialców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka znakomite!!!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 06.09.03, 00:58 trafne w bardzo wielu aspektach! Mnie osobiście dało do myslenia to osobliwe "wyznanie" ucznia nagrane w MP3: na niczym mu tak nie zalezy jak na tym żeby wychowawca i dyrektor nie zostali ukarani - jakos dziwnie to pobrzmiewa. Skorumpowane, chore, uzaleznione środowisko. Czyż nie znamy tego z autopsjii? Czyż wielu z nas nie jest katowanych na setki sposobów niekoniecznie w szkołach? Pozostaje mieć nadzieje ze nie jest to obraz zalewajacy cały horyzont... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TB Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: 217.97.134.* 06.09.03, 01:10 CO DO PUNKTU 7) twojej wypowiedzi jestem absolwentem tego technikum (obecnie studiuję na jednej z leprzych uczelni wyższych w Polsce) to ten dupek (nauczyciel) jest winien całej sytuacji w tej szkole trudną młodzież można spodkać nie od dziś zapewniam cię jednocześnie ze są nauczyciele prowadzący zajęcia w taki sposób że uczniowie siedzą prosto wpatrzeni w tablicę z jedną ręką na zeszycie a drugą dzierżącą pióro (osiągają to różnymi metodami raz groźbą raz prośbą) - nauczyciel to nie fach jak cieć to misja potrzeba do tego zarówno powołania jak i talentu a ten koleś bał się opowiedzieć dyrekcji i kolegom ponieważ bał się utraty PRACY w naszej szkole pracują nauczyciele którzy LUBIĄ pracować z trudną młodzieżą którzy czerpią satyswakcję z tego że sobie z nią radzą że odnoszą sukcesy WYCHOWAWCZE a ten koleś ich prowokował swoją nieporadnością pewnie przez cały rok mu pyskowali a on im 4 i 5 stawiał no to się doigrał i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Do TB IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 06.09.03, 11:45 Owszem bywają prowokujący swą nieporadnoscią nauczyciele. Mysle ze wówczas najlepiej wkładać im kubeł na głowę - jest to zapewne skuteczna metoda. Ciekawe jakie są Pana Studencie doświadczenia na jednej z najlepszych uczelni. Ciekawe czy drętwy profesor juz zaliczył kubeł od braci studenckiej... a na serio: Co za parszywe aroganckie i agresywne metody - co za faszyzm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KA Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 13:21 Gość portalu: TB napisał(a): > CO DO PUNKTU 7) twojej wypowiedzi jestem absolwentem tego technikum (obecnie > studiuję na jednej z leprzych uczelni wyższych w Polsce) > > to ten dupek (nauczyciel) jest winien całej sytuacji w tej szkole trudną > młodzież można spodkać nie od dziś > > > >> > > w naszej szkole pracują nauczyciele którzy LUBIĄ pracować z trudną młodzieżą > którzy czerpią satyswakcję z tego że sobie z nią radzą że odnoszą sukcesy > WYCHOWAWCZE > > Przeraża mnie fakt, że na "najlepszych uczelniach w Polsce" studiują absolwenci toruńskiego technikum, którzy nie znają podstawowych zasad polskiej ortografii. Boże, widzisz to i nie grzmisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.sympatico.ca 06.09.03, 19:35 Podpisuje sie pod tym .Doskonala analiza tego co sie dzieje prawie w kazdej polskiej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.siedlce.dialup.inetia.pl 08.09.03, 00:31 > Przecież szkoła to jest mała społeczność, wszyscy wszystko o > wszystkim i o wszyskich wiedzą. jest tylko jeden problem. Znam bardzo dobrze pewnego dyrektora szkoły. Ja mówię, że ta dyrektor z Torunia nie możliwe, że nic nie wiedziała. Na to znajomy dyrektor: Do mnie wszystkie najgorsze informacje docierają zawsze jako do ostatniego, zawsze wszyscy wszystko już wiedzą, ale nikt mi jakoś nie powiedział, a ja dowiaduję się o zdarzeniu długo po terminie i w jakiś zupełnie przypadkowy sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojsko Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.espol.com.pl 05.09.03, 18:07 Dajcie ich do wojska, już się nie mogę doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier23 :( IP: *.spam.mim.pl 05.09.03, 18:16 Uważam to za błędne koło...nauczyciele - dyrekcja - rodzice - na końcu sami winni, uczniowie - przeciwko jednemu nauczycielowi. Dziwię się komentarzom nauczycieli, takim jak: " prowadziłem u Was lekcje, no u mnie się to nie zdarzyło ale...."- to brzmi jak, usprawiedliwienie przed uczniami! Dyrektorka: " widocznie nie jest dobrym pedagogiem", rodzice: : pozwolił sobie wejść na głowę"... To brzmi jak oskarżenie wobec dręczonego nauczyciela, usprawiedliwianie "biednych" uczniów. W momencie kiedy takie komentarze są publikowane _ młodzież krzyczy: niech żyje bezkarność, niech żyje okrucieństwo! Jesteśmy wolni...ha ha ha... Można się tylko zaśmiać przez łzy... , bo jakie życie Nas czeka, kiedy wokół toleruje się, wręcz przyzwala na okrucieństwo, wandalizm i brak poszanowania dla innych? Czy mamy szanse normalnie żyć w takim społeczeństwie, gdzie usprawiedliwia się bezwzględność...no, nie wiem. Jest to zatrważające... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: :( IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 18:20 Zadziwia mnie ta troska dotad nie uzewnetrzniana przez Pania- a moze sie myle :) Zadziwia mnie tez przeswiadczenie ogolne na temat wiedzy o drugim czlowieku oraz o tym ze mozemy sie w niego wczuc.. Oczywiscie macki sa dlugie - pytanie o te ´zdolnosc´ do wczucia.. No i o wiatraki Don Kichota.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziczu Spijajcie piwko bezstresowego wychowania!!!! IP: *.daminet.pl 05.09.03, 23:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyr Re: :( IP: *.wieczysta.krakow.pl 05.09.03, 23:14 Zgadzam się! Kilka lat temu podjąłem decyzję (oczywiście na podstawie stosownej uchwały rady pedagogicznej) o relegowaniu z mojej szkoły kilku uczniów, którzy zastraszali klasę. Demolowali wszystko, co się dało demolować. Specjalne zebrania z rodzicami niewiele dawały. Kończyły się zobowiązaniami o solidarnym naprawieniu szkód. Wszyscy wiedzieli kto, ale nikt nie chciał nic powiedzieć... Na jedno z zebrań zaprosiłem policjanta... Pojawił się także na lekcji wychowawczej. Nic... W końcu jednak "mleko się wylało" i... pękła sieć huligańskiej solidarności. Winowajcy zaczęli obwiniać się wzajemnie. Rodzice relegowanych uczniów odwoływali się, gdzie się dało. I gdzie znaleźli obrońcę? Nie w kuratorium, nie w "rodzicielskiej solidarności", ale... w Gazecie Wyborczej(!!!) Na szczęście zarówno grono pedaogiczne, anonimowo niestety - kilku rodziców zastraszonych uczniów, jak i kuratorium oddaliło skargę rodziców tych "grzecznych i niewinnych" wyrostków. Teraz są w innej szkole. Nie wierzę, że są lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TB Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: 217.97.134.* 06.09.03, 01:15 SRANIE W BANIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja ..... BRAWO KURATOR !!! .............. IP: *.ght.iadfw.net 05.09.03, 18:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@@@@@@@@@ ......RODZICE POJEBUSY.........................@@..... IP: *.ght.iadfw.net 05.09.03, 18:13 ci rodzice to jacys jebniecci, winio n-la ze to ze dal sie pobic czy oni spadli z drzewa czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tito zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 18:13 zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic i kazdemu wreczyc wilczy bilet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakon te szkole to zaorac, a dyrektorki do pierdla !!!!!!!!! IP: *.ght.iadfw.net 05.09.03, 18:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 05.09.03, 18:43 Podpisuję się obiema rękami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta33 Re: zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic IP: *.torun.mm.pl 05.09.03, 20:33 Gość portalu: tito napisał(a): > zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic i kazdemu wreczyc wilczy > bilet Zgoda, wyrzucić, tylko dokąd??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robek Re: zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 21:28 Gość portalu: beta33 napisał(a): > Gość portalu: tito napisał(a): > > > zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic i kazdemu wreczyc wilczy > > bilet > Zgoda, wyrzucić, tylko dokąd??? Jeżeli w tym wieku osiągneli taki poziom demoralizacji to imho należy ich spisać na straty. W miejsce rodziców, którzy nie potrafili wychować dzieci powinien teraz wejść procurator i sąd z całym autorytetem III RP. By ich śladem nie poszli następni. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic 06.09.03, 13:07 > Jeżeli w tym wieku osiągneli taki poziom demoralizacji to imho należy ich > spisać na straty. W miejsce rodziców, którzy nie potrafili wychować dzieci > powinien teraz wejść procurator i sąd z całym autorytetem III RP. By ich śladem > > nie poszli następni. Niestety ci "inni" już idą ich śladem i tylko zastanawiają się, co jeszcze można zrobić z bezradnym nauczycielem Odpowiedz Link Zgłoś
gunther Re: 3 miesiące prac publicznie użytecznych 06.09.03, 13:46 Chwasty trzeba wyrywać!! Nawet gdy to są nasze dzieci ... niestety oko za oko, ząb za ząb, poniżenie za poniżenie - niech wykonują najbrudniejsze prace na rzecz swojego środowiska, niech wybierają chwasty z brukowanych ulic, niech myją kosze na śmieci i miejskie szalety, niech czyszczą elewacje po graffiti itp. PRACA USZLACHETNIA, a im trochę szlachetności się przyda ______________________________ A na drzewach zamiast liści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BELFER Re: zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic IP: *.resetnet.pl 05.09.03, 21:39 Po prostu skreslic z listy. Uczęszczanie do technikum NIE JEST OBOWIĄZKOWE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic IP: *.ols.vectranet.pl 05.09.03, 22:10 Gość portalu: beta33 napisał(a): > Gość portalu: tito napisał(a): > > > zawieszenie co to da? trza ich wyrzucic i kazdemu wreczyc wilczy > > bilet > Zgoda, wyrzucić, tylko dokąd??? A kogo to, k..., obchodzi? Niech wspólnie z rodzicami, którym zamiast ludzi udało się wychować ... (tu brakuje określenia, a nie chcę obrażać żadnego bydła) zastanowią się nad tym. Jeżeli uważają się za ludzi (nie wiem, na jakiej podstawie) niech myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N-l UCZNIOWIE I DYREKTORKI to jakies BURAKI IP: *.ght.iadfw.net 05.09.03, 18:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regio Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 18:17 Z takimi ludzmi do kryminału Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Brawo! rodzice tych bachorów!!! IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 05.09.03, 18:25 Brawo rodzice tych bydlaków!!! To winni są dziennikarze TVN i Gazety no i oczywiście ten biedny wrażliwy nauczyciel!!!! Brawo!!!!!! A wasze bezczelne chamskie i prymitywne bachory są w porządku!!!! Brawo!!!!!! Jak jakiś nauczyciel lekko uderzy jakiegoś bachora to zaraz afera jest na pół świata!!!! A takich skurwysynów trzeba bić i patrzeć czy równo opuchlizna narasta!!!!!! To wychowanie bez stresowe rodzi takich bydlaków takie szumowiny ścierwa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmk Re: Brawo! rodzice tych bachorów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 20:03 TA swołocz ,która zmajstrowała tych sukinsynów a póżniej wychowywała je korzystając z "pokoju telewizyjnego"- wg, filmu Farenhait 451 nadaje się do fizycznej likwidacji a domy w których mieszkaja do wyburzenia. Tych szkół jest w tym kraju od sukinsyna, a postawa dyrekcji, która nic nie widzi kwalifikuje się do rozpieprzenia na cztery wiatry!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: film Re: takie filmiki ? IP: delta:* / 10.0.1.* 05.09.03, 18:25 jesli ci chlopcy i kolezanki sa zdolni do nakrecenia bedac uczniami w szkole dokumentacji swojego znecnia sie nad czlowiekiem To co ich powstrzyma w pozniejszym wieku przed nakreceniem filmu np. jak obcinaja komus glowe / tez bedzie fajnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@@@@@@@@@@ zsb@zsb.torun.pl - to adres tej szkoly @@@@@@@@@@@@@@@ IP: *.ght.iadfw.net 05.09.03, 18:25 zsb@zsb.torun.pl <zsb@zsb.torun.pl> to jest adres to tej chrzanionej szkoly i dyrektorek ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm... Re: zsb@zsb.torun.pl - to adres tej szkoly @@@@@@ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 20:41 Przepraszam, ale jakie to ma znaczenie? Czy kolejnym etapem tej afery mają być listy z pogróżkami do szkoły? Czy mogłabym prosić o wyjaśnienie, bo nie bardzo rozumiem sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaadam! Re: zsb@zsb.torun.pl - to adres tej szkoly @@@@@@ IP: *.tor.primus.ca 05.09.03, 20:57 Celem podania e-mail address tej szkoly napewno nie sa pogrozki, raczej mozliwosc wyrazenia swojej opinii o bardzo powaznej sytuacji w tej szkole, i nie tylko w niej ale i w innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm... Re: zsb@zsb.torun.pl - to adres tej szkoly @@@@@@ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 21:04 Dziękuję, o to mi właśnie chodziło. Ale czytając większość opinii na tym forum obawiam się, że Twoje wyobrażenie to tylko "formalna wersja"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: królik Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 18:29 Jestem załamana,bo to nic nie da.Budzi moje obrzydzenie nie tylko postawa grona ped,ale przede wszystkim rodziców,ich buńczuczne odgrażanie się,że się demonizuje ich "aniołki".Jacy rodzice,takie dzieciątka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 18:47 Urodzila sie Pani w pazdzierniku? Skorpion? Cos o tym wiem.. Ja sie urodzilam w styczniu- naprawde. A plakalam pare razy w nocy.. Za to grono i instytut.. Swiadkiem byl tylko ciec. Ale on i tak nic nie wie. Co mu bede tlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bola Nie ma miejsca na kosmetyczne decyzje!!!!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 18:29 Z założenia szkoła powinnan uczyć i wychowywać.Ale jak to robić, jeżeli klasa liczy 30 osób a w rodzicach brak wsparcia - ciężko jest się przyznać,że sie nie panuje nad jednym własnym dzieckiem. Ale rodzice wymagają tego od nauczyciela. Obrzydliwa postawa DYREKCJI jest kalką takiej postawy rodzica - to po prostu porażka. Szkoła gdzie dzieją się takie rzeczy jest patologią. Tu nie ma miejsca na "kosmetyczne" decyzje. Dla dobra innych uczniów w imię braku zgody na ekscesy uczniów należy wyrzucić ze szkoły, wobec dyrekcji wyciagnąc konsekwencje służbowe, nauczyciela skierować do psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ama Re: Nie ma miejsca na kosmetyczne decyzje!!!!!!! IP: *.ybone.com 05.09.03, 21:35 Dyrekcja też powinna być zawieszona za brak nadzoru. Niemozliwe jest, aby przez pół roku nie można było zauważyć tej patologii.Wystarczy przespacerować się korytarzem podczas lekcji. Przecież hałasy było słychać! Ale jak znam życie niektórzy dyrektorzy mimo, że wygrali konkursy, nie nadają się na to stanowisko. Do szkoły przychodzą w celach towarzyskich, a nie do pracy i to w dodatku ciężkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madafaka Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.net-serwis.pl 05.09.03, 18:33 jak to zaobaczyłęm wczoraj w wiadomosciach to zdębiałem. czytalem o tym dzisiaj rano i spóźniłem się przez to do pracy. sam pamietam że w szkole rózne rzeczy robilismy i przyprawialismy nauczycieli o białą gorączkę, ale czegoś takiego to nie było. nawet przez mysl żadnemu z nas nie prszyszło to do głowy. tak na moje oko to powinno sie wziąć pałę i lać to towarzystwo, a tego najbardziej krewkiego cwaniaczka od razu dla przykładu do kryminału (w końcu te zwroty których używał i używali pod kątem dziennikarzy podlegają karze). i niech mi tu nikt nie pisze ze to trudna młodzież i wogole rodzice i jeszcze nie wiadomo co. gnoje są teraz tak rozpuszczenie że tak naprawde to strach puszczać dziecko do szkoły a nauczycielem być to już wogole szczyt odwagi w tych czasach. ten anglista mówił że mógł im dać w łeb ale się bał - tak naprawdę to się bał ale że dostanie od nich. gdyby się tylko wychylił to raz dwa by go skatowali w klasie albo po lekcjach. także szczere wyrazy współczucia dla tego Pana, a tych gnoi powinno się przykładnie ukarać i to nie zawieszeniem w prawach ucznia bo to tak naprawdę nic nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Oczywiscie mogli sami odejsc IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 18:54 I pewnie w koncu tak sie stanie. To przykre bo zycie nie oszczedza. A kazdy musi przezyc. Natomiast uwazam - naprawde szczerze ze nauczycielowi dokuczyla alienacja. Mogl w pewnym momencie uznac, ze jest wyjatkowy. Klasa byla trudna. Nalezalo znalezc ´wspolny jezyk´. To naprawde nie jest latwe, zwlaszcza, gdy nauczyciel na stanowisku a uczniowie z mysla o zyciu i przyszlosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domino Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.03, 18:34 To skanadal zawieszona !!! Ci chłopcy powinni dostac trzy lata robót publicznych a Dyrektorowi tej placówki odebrałambym prawo wykonywania zawodu . Co to za Dyrektor który nie wie co sie dzieje z podwładnymi !!!!. Jak można tolerowac takie zachowania !!! Jakby go zameczyli na śmierc to wtedy by wszczyscy wiedzieli co robić !! Sytuacja tego nauczyciela nie jest odosobniona w Polsce panuje bezkarnie prawo pięści i siły. Może w końcu ktos z tym cos zrobi !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_la ZNISZCZĄ NAUCZYCIELA A HOŁOTA BĘDZIE TRUMFOWAĆ IP: 217.96.29.* 05.09.03, 18:38 Ogłądałam właśnie w TVN24 wypowiedź jakiegoś ... pt. wicekurator, który "dał by radę tej młodzieży swoją charyzmą"., której podobno nie mioał nglista. Ludzie !!! Jeżeli nasze dzieci mają szansę mieć kulturalnego nauczyciela, któremu obca jest przemoc, który nie jest w stanie dać radę klasie bandziorów - to mamy go niszczyć ? Probonowałaby wywalić buracze kuratorium kujawsko-pomorskie + dyrekcję szkoły i kazać im pracować "ze swoją charyzmą" w poprawczakach. Aż mnie nosi !!! Mam dzieci w wieku szkolnym i naprawdę wolę spokojnych, kulturalnych pedagogów niż chamskich brutali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bola el - la BRAWO - rodzic OK. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 18:43 Twój głos jest potwornie ważny bo jesteś RODZICEM. I tacy właśnie rodzice powinni wymuszać zmiany - nie tolerujcie przemocy polegającej na zaniechaniu i przymykaniu oczu na widok patologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Tkaczuk z Inowrocławia Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.nat.ino.tvknet.pl 05.09.03, 18:44 Nie chcę komentować postępowania tych uczniów,bo zachowali się jak ludzie"o małych rozumkach".Bulwersuje mnie natomiast autor tego artykułu czyli red.Marcin Kowalski i wspomnienia z nim związane.Tak jakoś się składa iż razem chodziliśmy z red.Kowalskim do jednej klasy w SZS popularnie zwana "samochodówą" w Inowrocławiu.To co wtedy wyprawiał tam Marcin to było podobne zachowanie do uczniów z Torunia.Każdy uczeń z tamtych lat pamięta co szanowny redaktor wyczyniał i za co Go w końcu wyrzucili ze szkoły.Oj oj Marcinie Kowalski"Kowal" nie pamięta wół,jak cielęciem był co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.proxy.aol.com 05.09.03, 18:56 Gość portalu: Józef Tkaczuk z Inowrocławia napisał(a): > Nie chcę komentować postępowania tych uczniów,bo zachowali się > jak ludzie"o małych rozumkach".Bulwersuje mnie natomiast autor > tego artykułu czyli red.Marcin Kowalski i wspomnienia z nim > związane.Tak jakoś się składa iż razem chodziliśmy z > red.Kowalskim do jednej klasy w SZS popularnie > zwana "samochodówą" w Inowrocławiu.To co wtedy wyprawiał tam > Marcin to było podobne zachowanie do uczniów z Torunia.Każdy > uczeń z tamtych lat pamięta co szanowny redaktor wyczyniał i za > co Go w końcu wyrzucili ze szkoły.Oj oj Marcinie Kowalski"Kowal" > nie pamięta wół,jak cielęciem był co? - a.... to ciekawostka...ale z regoly tak juz jest...wezmy takiego prezydenta ...gdy byl w pzpr...a obecnie najwiekszy demokrata..podobnie jak don m jak miller... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.03, 18:48 Dopoki uczciwi ludzie beda sie bali przesiwstawic zlu zdecydowanie, takich sytuacji jak w tej szkole sie nie uniknie. Nauczyciel popelnil blad dajac sie ponizac. Powinien byl natychmiast przerwac lekcje i zawiadomic o sprawie Dyrektora. Sama jestem pedagogiem i nie wyobrazam sobie jak mozna bylo w takich warunkach kontynuowac lekcje. Za braklo Paniu nauczycielowi stanowczosci i odwagi niestety. Chociaz jestem kobieta potrafie zapanowac nad klasa bez uzycia sily, obelg , krzykow i zastraszen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Z jakiegos powodu IP: *.ifn-magdeburg.de 05.09.03, 18:51 nauczyciel kontynuowal. O tym tez nie mozemy zapomniec. Moze mial nadzieje na satysfakcje? Przeciez byl uprzedzony o ´trudnym charakterze´ klasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.smstv.pl / 192.168.10.* 05.09.03, 19:49 Racja, nie wiem dlaczego nauczyciel nie wyszedł z klasy(głupio sie tłumaczył, nauczyciele często wychodzą z lekcji po coś..), dlaczego ukrywał to zdarzenie, znalazł inną pracę i nadal udawał, że nic się nie stało. Spotkałam się z chamskimi odzywkami dzieci w szkole, ale zazwyczaj szkoła szybko reaguje, wzywa rodziców, a nie chowa głowy w piasek. Jestem rodzicem i nie raz spotkałam sie z poniżaniem i dołowaniem uczniów przez nauczycieli, dlatego też rodzice bywają adwokatami swoich dzieci, nie można się temu dziwić w polskiej szkole. Prawdą jest, że ta sama klasa u jednego nauczyciela zachowuje sie normalnie, u innego rozrabia, a ten potrafi tylko narzekać na nich. Prawdą jest, że w naszych szkołach istnieje taki czworokąt uczeń-nauczyciel- dyrekcja-rodzice, albo pięciokąt (uwzględniając mądre ministerstwo). Trzeba oddzielić to co jest przestępstwem(na to jest prokurator) od postawy szkoły(dyr.+ nauczyciele), A rodzice też są w jakiś sposób ukarani(i nikt nie chciałby znaleźć się na ich miejscu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.acn.pl 05.09.03, 18:53 ciekawe co by było gdyby tak próbowali "zabawiać się" przy bardziej zdecydowanym nauczycielu po jego prawidłowej reakcji na takie "zachowanie" następnego dnia w szkole byłaby pielgrzymka matek i ojców protestujących przeciwko uczeniu ich niewinnych pociech (co to muchy by nie skrzywdziły)przez nauczyciela sadystę, petycje do kuratorium, MEN, obrońców praw człowieka itd. i co by się stało ? dla świętego spokoju pozbytoby się nauczyciela ze szkoły ponieważ nie radzi sobie z młodzieżą inne pytanie uczniowie tej klasy zapewne prezentowali podobnie "luzacki" styl bycia również poza szkołą jeśli ich rodzice o tym nie wiedzieli to bardzo słabo znają swoje dzieci kiedyś (lata 70te i 80 te) jak ktoś dostał bombę to rodzice mieli pretensję do swoich latorośli teraz niestety część z nich widzi w tym jedynie wine nauczyciela - bo baran nie umie nauczyć jasia, stasia czy michasia (użycie tych imion jest przypadkowe i nie ma związku z konkretnymi osobami ani zdarzeniami) który jest przecież wrażliwy, i dręczony przez belfrów, któzy się uwzieli na biedne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marg Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.de.deuba.com 05.09.03, 18:53 Na tym polega banalnosc zla, ze brac w nim udzial moze kazdy, nawet ten porzadny, ze uczestniczac w czyms takim zatraca sie poczucie granicy miedzy dobrem a zlem, nastepuje eskalacja agresji. Potrzebne jest otrzezwienie, by dostrzec rzeczy i sprawy takimi jakimi sa. W czasie publicznej projekcji ci mlodzi ludzie uzmyslowili sobie, jak dalece przekroczyli te granice, przerazili sie, ze oni stali sie "bestami". Ale czy to nie zostanie zmarnowane, czy otrzymaja taka pomoc, by poradzic sobie z tym, przyjac swoja wine? Czy tez zacznie sie proces wypierania, samousprawiedliwiania, przerzucania wstretu do samego siebie na innych? Na nauczyciela, ktorego brak oporu sprawil, ze doszli do takiego samoponizenia, na media, ktore dla sensacji, rozglosu, dla kasy roztrabia to po kraju? Na szkole, ktora prefreuje latwe rozwiazania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 18:55 Pani Agnieszka Jędrzejczyk w „Po co to upokorzenie?” twierdzi, że pokazanie tego szokującego nagrania uczyniło z „Filuta” i jego kolegów gwiazdy TV. Nie wiem, czy czują się oni w ten sposób wyróżnieni, wiem natomiast, że gdybyśmy tego nie widzieli, to pewnie nikt by nie uwierzył, że młodzież potrafi być tak okrutna, bezwzględna, chamska. To już nie normalni uczniowie, to hołota, wychowaniem której powinien zająć się kurator. Być może najwyższy czas, aby społeczeństwo uświadomiło sobie, że 18 godzin pracy nauczyciela to nie raj na ziemi. Myślę, że to, co zobaczyliśmy, to nie odosobniony przypadek. Przeraża myśl, że gdyby temu Nauczycielowi „puściły” nerwy, nie byłby „ofiarą” tylko winnym. Jak łatwo i szybko przychodzi nam ocena nauczycieli, jak często słyszymy o prawach uczniów i nic o prawach nauczycieli, chociażby do pracy w warunkach nie uwłaczających godności. Proszę postawić się w pozycji Nauczyciela. Co Państwo moglibyście na Jego miejscu zrobić zgodnego z prawem i etyką zawodu? Przeraża bezradność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTG Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.03, 19:05 Nie wiem co jest powodem, że nikt nie widzi w tym zachowaniu działania celowego, mającego na celu sprowokowanie nauczyciela do reakcji i działania pozaprawnego. Przyniesienia kamery do szkoły miało na celu zdobycie dowodów dla oskarzenia nauczyciela. Dzięki właściwej postawie i delikatności nauczyciela takich dowodów nie zdobyto. Swoim zachowaniem takich dowodów nauczyciel angielskiego tych dowodów nie dostarczył. Dziwię się, że nikt nie porusza tego wątku sprawy. Dyrekcja Technikum jest w zdobywanie tych dowodów ubabrana ... przez zaniechanie i brak reakcji... RTG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BELFER RÓBMY SWOJE!! IP: *.resetnet.pl 05.09.03, 22:19 W istocie - szkoła jest instytucją bezradną wobec takich zachowań. Może stosować kary "statutowe", z których najdotkliwszą bywa udzielenie nagany i poinformowanie rodziców, którzy często nie wierzą, że ich "pociechy" stać na TAKIE RZECZY. Wystawienie negatywnej oceny zachowania też nie jest skutecznym sposobem na poprawę postępowania ucznia. Będąc młodym dyrektorem podlubelskiej szkoły wezwałem Policję do wyjaśnienia sprawy użycia gazu łzawiącego przez uczniów podczas lekcji. Pani wizytator lokalnego kuratorium stwierdziła, że w Lublinie dzieją się gorsze rzeczy i nikt nie zwraca się z nimi do Policji. Mimo to przez parę lat współpracowałem z Policją w przypadkach wymuszeń, pobić i kradzieży. Teraz jestem "zwykłym belfrem", ale i teraz nie wacham się w skrajnych sytuacjach sięgnąć po telefon i wezwać do pomocy panów w mundurach. Przyjeżdżają chętnie i robią to, czego nie wolno nauczycielowi. I JEST WZGLĘDNY SPOKÓJ. Sądzę, że jeżeli szkoły, zamiast "załatwiania" spraw po swojemu, będą powiadamiały ODPOWIEDNIE służby o sprawach, gdzie zakres koniecznych działań przekracza kompetencje systemu oświaty - sytuacja ulegnie znaczącej poprawie. RÓBMY SWOJE! Nauczyciele niech uczą, a Policja niech ściga bandytów i złodziei. Także w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melanoma Re: Za dręczenie nauczyciela cała klasa zawieszon IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 18:58 Znam tę szkołę oraz pewną osobę, która tam uczy i wiem, że pan K. faktycznie nie dawał sobie rady z uczniami. Klasa, która sobie z nim nakręciła filmik w istocie była jedną z bardziej rozbrykanych, jednak to jego wybrała na głównego bohatera. Domyślam się, że gdyby nie zapis wideo to nie byłoby z tego afery, jednak nie o dowód tu chodzi, ale o bezczelność jaką jest filmowanie całego zajścia. Nauczyciele z pewnością poczuli się dotknięci, a część z nich zaczęła się realnie obawiać o prawdopodobny, przyszły własny udział w tego typu ponurych happeningach. Odpowiedz Link Zgłoś