iza.bella.iza 15.09.08, 23:05 Polecam jutrzejszą Rzepę:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_contenti Poleciał,manipulantko? 15.09.08, 23:11 Cenckiewicz odchodzi z IPN Cezary Gmyz 15-09-2008, ostatnia aktualizacja 15-09-2008 22:26 Współautor książki „SB a Lech Wałęsa” Sławomir Cenckiewicz podał się do dymisji ze stanowiska szefa Biura Edukacji Publicznej oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku – dowiedziała się „Rz”. Decyzję o odejściu „ze względu na dobro IPN” Cenckiewicz podjął już w miniony piątek. O rezygnację prosił go szef IPN Janusz Kurtyka. W zamian proponował mu inne, mniej eksponowane stanowisko kierownicze w Instytucie. Według nieoficjalnych informacji, na dymisję Cenckiewicza naciskali politycy związani z rządzącą koalicją. Mieli oni grozić, że gdyby Cenckiewicz pozostał szefem BEP w Gdańsku, budżet IPN zostanie obcięty o 30 milionów. – Sławek uznał, że żądanie jego dymisji to nie koniec nacisków na IPN. Koalicja chce zastosować tzw. taktykę salami i po kolei wycinać badaczy zbyt zagłębiających się w dokumenty i świadectwa dotyczące aktywnych dziś czołowych polityków koalicji – powiedział nam jeden z pracowników instytutu. Sławomir Cenckiewicz wraz z Piotrem Gontarczykiem opublikowali w wydawnictwie IPN książkę „SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii”. Książka na podstawie dokumentów będących w zasobie IPN stawiała tezę, że Lech Wałęsa na początku lat 70. podjął współpracę z SB jako tajny współpracownik o pseudonimie Bolek. Według autorów Wałęsa już jako prezydent wszedł w posiadanie dokumentów SB na swój temat. Po wypożyczeniu ich przez Kancelarię Prezydenta z Urzędu Ochrony Państwa wróciły one wybrakowane. Lech Wałęsa po publikacji książki zapowiedział proces przeciw autorom. Ostatnio jednak ogłosił, że procesu nie wytoczy. www.rp.pl/artykul/2,191321_Cenckiewicz_odchodzi_z_IPN_.html Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza A tak - poleciał,manipulancie:) 15.09.08, 23:17 Wymuszona dymisja, tak? No to poleciał:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zoro_wieczorowo_poro Kurtyka jak Judasz sprzedał Cenckiewicza 15.09.08, 23:18 za 30 baniek ? :D Ot, kacza moralność Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Kurtyka jak Judasz sprzedał Cenckiewicza 15.09.08, 23:20 A dostanie i tak najwyżej 10:) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Front Obrońców Kapusiów Agentów w akcji! 15.09.08, 23:11 iza.bella.iza napisała: Cenckiewicz poleciał ze stołka gdańskiego IPN Polecam jutrzejszą Rzepę:) ---> "Według nieoficjalnych informacji, na dymisję Cenckiewicza naciskali politycy związani z rządzącą koalicją. Mieli oni grozić, że gdyby Cenckiewicz pozostał szefem BEP w Gdańsku, budżet IPN zostanie obcięty o 30 milionów. – Sławek uznał, że żądanie jego dymisji to nie koniec nacisków na IPN. Koalicja chce zastosować tzw. taktykę salami i po kolei wycinać badaczy zbyt zagłębiających się w dokumenty i świadectwa dotyczące aktywnych dziś czołowych polityków koalicji – powiedział nam jeden z pracowników instytutu" www.rp.pl/artykul/2,191321_Cenckiewicz_odchodzi_z_IPN_.html Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Płacz i zgrzytanie zębów:) 15.09.08, 23:19 Agent pisuara został spuszczony tam, gdzie jego miejsce. I lepiej nie rozdzieraj szat, bo zima idzie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mal_contenti [...] 15.09.08, 23:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Bo:"Uczciwi nie mają łatwo"w jaskini zła! 15.09.08, 23:31 iza.bella.iza napisała: Płacz i zgrzytanie zębów:) Agent pisuara został spuszczony tam, gdzie jego miejsce. ---> Sędziowie nie mają łatwego życia. Ciągłe kontakty ze środowiskiem przestępczym, nietykalność zagwarantowana immunitetem - to jak kuszenie losu. Są jednak tacy, którzy nie uginają się pod naciskami. Niestety, nie zawsze spotyka ich za to nagroda. "Rzeczpospolita" informowała o głośnej sprawie asesora Macieja Sochy. Choć zbierał on doskonałe opinie o swojej pracy, prezes gdańskiego sądu rejonowego postanowił wykluczyć go z zawodu: bo orzekał za srogo i był spoza sędziowskiego rodzinnego klanu. Mówiąc wprost, Maciej Socha nie pochodzi z prawniczej rodziny, a jego wyroki były bardzo rzadko uchylane przez sądy II instancji. I nawet jeśli udowodni się złą wolę przełożonych asesora, to przepisy nie stwarzają młodemu prawnikowi możliwości rehabilitacji..." Za to : "Drugim gdańskim sędzią, który może stracić swój immunitet w związku z tą sprawą (sąd zajmie się jego sprawą w następny poniedziałek) jest Rafał Strugała. On także został odsunięty od wykonywania obowiązków służbowych. W przypadku Strugały chodzi o brak nadzoru służbowego nad sędzią Płonką. Afera ta miała zresztą więcej konsekwencji personalnych: prokurator krajowy Karol Napierski odwołał z funkcji szefa Prokuratury Rejonowej w Pruszczu Gdańskim Bogusława Jankowskiego. Z kolei minister sprawiedliwości Andrzej Kalwas odwołał wiceprezesa gdańskiego sądu okręgowego Leszka Meringa, który miał sterować przebiegiem procesów. Według doniesień prasowych, w sprawę dotyczącą przestępczych praktyk w pomorskim wymiarze sprawiedliwości zamieszanych jest co najmniej czterech prokuratorów rejonowych, dwóch sędziów i adwokat. Ich działalność pomogła kilkunastu bandytom uniknąć kar." www.upadloscian.org.pl/prasa/dariuszczajka/rmffm.html "Kolejni sędziowie pod lupą prokuratury 09.12.2005 Gdańscy sędziowie Leszek Mering i Lech Krasnodębski są podejrzewani o tak zwane fałszerstwo intelektualne - dowiedział się "Dziennik" nieoficjalnie. Białostocka Prokuratura Apelacyjna chce, by odebrano im immunitety. Grozi im do 5 lat więzienia. - Wnioski o uchylenie immunitetów zostały wysłane do rzecznika dyscyplinarnego sądów powszechnych w Warszawie - usłyszeliśmy od rzecznika prasowego prokuratury. Prokuratura chce postawić Meringowi i Krasnodębskiemu zarzuty, ale nie może tego zrobić przed odebraniem immunitetów. Śledztwo dotyczy nieprawidłowości przy wydawaniu opinii na temat pracy potrzebnej do sędziowskiej nominacji. Sędzia Krasnodębski jako wizytator ds. karnych Sądu Okręgowego w Gdańsku opiniował dokonania asesora Macieja Sochy. Ocena była negatywna, ale zawierała nieprawdziwe informacje - została sfałszowania. Nominacja Sochy na sędziego została zablokowana. Przyczynił się do tego również sędzia Leszek Mering, odwołany kilka miesięcy temu ze stanowiska wiceprezesa gdańskiego Sądu Okręgowego. Niedawno sędzia Krasnodębski został odwołany z funkcji wizytatora." koscierzyna.naszemiasto.pl/wydarzenia/545663.html "Prezes chce łagodnych wyroków Podczas jednej z rozpraw prowadzonych przez Sochę aplikantka adwokacka, córka znanego gdańskiego adwokata, poprosiła go o zarządzenie przerwy, bo chciała się napić wody. Kiedy Socha odmówił (do przesłuchania został ostatni świadek) dziewczyna złożyła na niego oficjalną skargę. Socha nie przejmował się drobnymi dowodami niechęci. Doświadczonym prokuratorom odrzucał wnioski, decydował o aresztowaniu znanych, czasem nawet powszechnie szanowanych osób - najlepszych klientów dużych gdańskich kancelarii adwokackich. - W pewnym momencie prezes sądu Leszek Mering poinformował nas, że nie życzy sobie w wydziale zbyt surowych wyroków - opowiada Maciej Socha. - Być może niektórzy orzekali łagodniej od własnego sumienia. Ja nie. Przesłuchiwani w tej sprawie przez prokuraturę sędziowie przyznają, że prezes sądu próbował narzucać im wysokość wyroków. Jeżeli tak było, to znaczy, że postępował wbrew konstytucyjnej zasadzie niezawisłości sędziów. Leszek Mering nie chciał rozmawiać z "Rzeczpospolitą"." tomasz.podlaski.w.interia.pl/sad/07.htm ---> I co, Ziobro nie miał racji??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Nie do rymu, nie do takktu... 15.09.08, 23:52 Spamerze, może masz coś apropo's? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek11 Siedlisko takich indywiduów jak ci sędziowie 15.09.08, 23:59 iza.bella.iza napisała: Nie do rymu, nie do takktu... Spamerze, może masz coś apropo's? ---. ... i inne Bolki nic ci nie mówi? A sprawa Hodysza, też Gdańsk??? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Mafia! Układ! Spisek! 16.09.08, 00:02 Fastryga to za mało, żeby się te wszystkie strzępki w kupie trzymały. No jak - przysłać ci ten przybornik krawiecki czy sam sobie kupisz? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Ależ Ty je świetnie scalasz,jesteś dowodem na całe 16.09.08, 00:11 iza.bella.iza napisała: Mafia! Układ! Spisek! Fastryga to za mało, żeby się te wszystkie strzępki w kupie trzymały. No jak - przysłać ci ten przybornik krawiecki czy sam sobie kupisz? ---> ... Tak więc obejdzie się bez przybornika. :) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Na całe co? 16.09.08, 00:12 Wątek zgubiłeś, krawcu z bożej łaski:) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Przepraszam,miało być:Jesteś lekiem ... :))) 16.09.08, 00:16 iza.bella.iza napisała: Na całe co? Wątek zgubiłeś, krawcu z bożej łaski:) ---> Piosenkę chyba znasz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
prawieemeryt Mafia! Układ! Spisek! 16.09.08, 10:57 Choroba. Wielka, nieuleczalna kacza choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Płacz i zgrzytanie zębów:) 15.09.08, 23:41 Ciekawe, ile by kosztowało odejście Kurtyki? Hmmm....może warto by było "dziabnąć" odpowiednio, by tem miSZCZ praworządności zwinął żagle? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Front Obrońców Kapusiów Agentów w akcji! 16.09.08, 00:10 1normalnyczlowiek napisał: > iza.bella.iza napisała: Cenckiewicz poleciał ze stołka gdańskiego IPN > Polecam jutrzejszą Rzepę:) > > ---> "Według nieoficjalnych informacji, na dymisję Cenckiewicza naciskali p > olitycy związani z rządzącą koalicją. Mieli oni grozić, że gdyby Cenckiewicz po > został szefem BEP w Gdańsku, budżet IPN zostanie obcięty o 30 milionów. > > – Sławek uznał, że żądanie jego dymisji to nie koniec nacisków na IPN. Ko > alicja chce zastosować tzw. taktykę salami i po kolei wycinać badaczy zbyt zagł > ębiających się w dokumenty i świadectwa dotyczące aktywnych dziś czołowych poli > tyków koalicji – powiedział nam jeden z pracowników instytutu" > www.rp.pl/artykul/2,191321_Cenckiewicz_odchodzi_z_IPN_.html Towarzyszu, KC PiS doceni wasze starania, nie martwcie się ! Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Cenckiewicz poleciał ze stołka gdańskiego IPN 15.09.08, 23:25 Macki Bolka,przedłużone łapkami Dowalda sięgają daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Bolek sięgnął PO POmoc do dawnych pracodawców 15.09.08, 23:45 elwer-pancerfaust44 napisał: Macki Bolka,przedłużone łapkami Dowalda sięgają daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
berkowicz4 Re: bolek wie, ze zadnego procesu by nie wygral 15.09.08, 23:49 - choc zapowiadal ich dziesiatki - dlatego wybral wariant tepego kibola (tak jakby nim nie byl, he,he) i napuscil na ipn sitwe chyzego roja. a POlactwo ma radoche, bo pewnie przypomnialy mu sie stare,dobre czasy komuny, he,he Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie za drogo 15.09.08, 23:28 ile by nie zaplacili - to jesli prawda jest ze budzet ipn jest uzalezniony od tego czy pan cenckiewicz siedzi na tym czy innym stolku to jest nie tylko skandal ale i glupota skandal - bo sie nie uzywa pieniedzy publicznych zeby dokonywac tego rodzaju gierek personalnych glupota - bo przesuniecie cenckiewicza nie tylko niczego nie zmieni w profilu i jakosci dzialan ipn - ale jeszcze doda takim cenckiewiczom paliwa Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: za drogo 15.09.08, 23:55 Wierzysz Rzepie i tym, którzy jej się żalą? IPN dostał więcej pieniędzy w nowej ustawie budżetowej, ale na pion śledczy a nie badawczo-oświatowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: za drogo 16.09.08, 00:04 iza.bella.iza napisała: > Wierzysz Rzepie i tym, którzy jej się żalą? nie wierze ze rzepa jest gwarantem prawdy. niemniej nurtuje mnie pytanie: dlaczego kurtyka przesuwa cenckiewicza? poglady mu sie zmienily? nie sadze... > > IPN dostał więcej pieniędzy w nowej ustawie budżetowej, > ale na pion śledczy a nie badawczo-oświatowy. > powstaje pytanie gdzie zostanie przesuniety cenckiewicz (i jemu podobni) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: za drogo 16.09.08, 00:06 Nie wiem, gdzie go przesuną. Mam nadzieję, że wyląduje przy ręcznym porządkowaniu archiwum. To straszna robota - wiem co mówię:) Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: za drogo 16.09.08, 00:13 iza.bella.iza napisała: > Nie wiem, gdzie go przesuną. Mam nadzieję, że wyląduje przy ręcznym > porządkowaniu archiwum. To straszna robota - wiem co mówię:) gdzie by go nie przesuneli - to ja nie wierze ani w zmiane jakosci prac ipn-u (wszak cenckiewicz nie dzialal w prozni) ani w to ze kierownictwo ipn-u zadzialalo nie majac w tym ruchu bezposredniego interesu Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza A jednak Cenckiewicz łgał jak bura suka! 17.09.08, 18:35 I jak można wierzyć w wypociny, które wypisuje? wyborcza.pl/1,75248,5703993,IPN__Nie_bylo_naciskow_PO__ani_rzadu.html Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw PiSuary jakoś to muszą wytłumaczyć... 15.09.08, 23:57 Niekompetencja Cenckiewicza i hunwejbinowskie widzenie świata przejadły się nawet Kurtyce... ale PiSuary nie byłyby sobą, jakby nie dorobiły do tego ideologii i kolejnej teorii spisku... Cóż, może rzepa go zatrudni, będzie facio w galerii osobliwości obok Semki czy Ziemkiewicza... A tak na marginesie, słynna już książka to stek bzdur pseudonaukowej proweniencji. Winy Wałęsy nie udowodnili, za to z radością taplali się w esbeckim szambie... żenujący facet... jako historyk i archiwista przepraszam za takiego typka, nie wszyscy utożsamiają prawdę historyczną z polityką. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek11 Przecież ty nawet przekazówMistewicza niePOtrafisz 16.09.08, 00:04 q_vw napisał: A tak na marginesie, słynna już książka to stek bzdur pseudonaukowej proweniencji. ---> ... przeczytać a co dopiero zrozumieć, więc jakim cudem miałbyś zrozumieć książkę o Przygodach Bolka ... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Przecież ty nawet przekazówMistewicza niePOtr 16.09.08, 00:06 Nie stękaj tyle głupot, PiSobolszewiku. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Ooo!Widzętu robotę wsiowych Kapuch! :))) 16.09.08, 00:13 q_vw napisał: Nie stękaj tyle głupot, PiSobolszewiku. ---> Biologia was przeoczyła? :) Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Ooo!Widzętu robotę wsiowych Kapuch! :))) 16.09.08, 00:23 Nadal to samo, stękasz PiSobolszewiku ! Aż tak płytki jesteś ?! Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: PiSuary jakoś to muszą wytłumaczyć... 16.09.08, 18:15 Jako historyk uwazam ze pisze calkiem sensownie. Tys ukladowy historyk ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: i tak jest bohaterem za prawde o Bolku 16.09.08, 00:03 To tak traktuje swoich bohaterów pisbecja? Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis Re: Prawda - organ prasowy. n/t 16.09.08, 00:08 rak wroslas kiedys w KC KPZR, ze widac nie masz pojecia, ze istnieje cos takiego jak zwykla "prawda" - czyli realia oparte na faktach Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Prawda - organ prasowy. n/t 16.09.08, 00:09 anathesis napisała: > rak wroslas kiedys w KC KPZR, ze widac nie masz pojecia, ze istnieje > cos takiego jak zwykla "prawda" - czyli realia oparte na faktach Jest sama prawda, święta prawda i g... prawda - to z ks. Tischnera. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Prawda - organ prasowy. n/t 16.09.08, 00:10 anathesis napisała: > rak wroslas kiedys w KC KPZR, ze widac nie masz pojecia, ze istnieje > cos takiego jak zwykla "prawda" - czyli realia oparte na faktach Chcesz śliniaczek, pisoplujko? A twoja prawda to gó... prawda w/g ks. Tischnera:) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Nie wierzę w plotki 16.09.08, 00:06 To znaczy w te o 30 mln w zamian za dymisję Cenckiewicza. Kurtyka może pleść co my ślina na język przyniesie by uzasadnić wymuszenie na Cenckiewiczu dymisji. Na moje oko to on sam stara się teraz przypodobać rządzącej koalicji. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Nie wierzę w plotki 16.09.08, 00:08 Też tak myślę. Ciekawe kiedy Gontarczyka spotka kara. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Nie wierzę w plotki 16.09.08, 00:08 Nie, jakoś to po prostu musi ubrać w teorię spisku, żeby kaczy prezio się nie załamał. Po prostu książka okazała się pseudonaukową bzdurą na polityczne zamówienie KC PiS... nawet Kurtyka już to pojął. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 00:21 q_vw napisał: Po prostu książka okazała się pseudonaukową bzdurą ---> Za to bredzenia Bolka aż się roją od bzdur w stylu "dowodu": "Nie otwierać bez mojego zezwolenia!!!" zaklejonej koperty. A może wiesz, przez przypadek, gdzie ten płot (ten od "przeskakiwania") się znajduje, bo Wałęsa do dziś nie wie, gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 00:24 No to dalej ! Podaj jeden dowód ! JEDEN !!! :))) Uprzedzam, nie opieraj się o fotokopie esbeckich fałszywek z lat 80, podrzuconych do Komitetu Noblowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Zatrudnił starą esbeczkę jako kadrową Solidarności 16.09.08, 00:30 q_vw napisał: > fotokopie esbeckich fałszywek z lat 80, podrzuconych do Komitetu Noblowskiego. ---> Wyrzucił kolegę a zatrudnił Wachowskiego? Zniszczył Hodysza? Kłamał w sprawie przeglądania swoich akt? Kłamał w sprawie Kuronia i innych "negocjatorów"? ......... I po co mi esbeckie dokumenty ... On udowodnił sam, dla kogo pracował ... Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Czyli jednak dajesz ciała koncertowo ! 16.09.08, 00:35 :))) Spodziewałem się reakcji w stylu "a u was biją murzynów". Po prostu ja te "dzieło" znam, bo pofatygowałem się i zrobiłem sobie tą grubą nieprzyjemność czytając i doskonale wiem, że dowodów tam brak. Powinieneś wiec odszczekiwać swoje oskarżenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Ależ moje pytania są bez związku z książką 16.09.08, 00:45 q_vw napisał: Czyli jednak dajesz ciała koncertowo ! ---> ... a na żadne i tak nie potrafisz odpowiedzieć ... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Ależ moje pytania są bez związku z książką 16.09.08, 00:51 1normalnyczlowiek napisał: > q_vw napisał: Czyli jednak dajesz ciała koncertowo ! > > ---> ... a na żadne i tak nie potrafisz odpowiedzieć ... :))) Ależ ja się odnoszę do tej... książki, bo mowa o Cenckiewiczu. No dalej, daj spokój kotu i nie maltretuj go, odwracając ogonem. Odnieś się do meritum ! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek A ja się odnoszę do tego,czy kablował 16.09.08, 00:54 q_vw napisał: Ależ ja się odnoszę do tej... książki, bo mowa o Cenckiewiczu. ---> ... a dowody "pozaksiążkowe" również przyznają rację Cenckiewiczowi. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Dalej ! Dawaj te dowody ! 16.09.08, 01:00 1normalnyczlowiek napisał: > q_vw napisał: Ależ ja się odnoszę do tej... książki, bo mowa o Cenckiewiczu. > > ---> ... a dowody "pozaksiążkowe" również przyznają rację Cenckiewiczowi. Facet, nie jesteś w stanie dać jakiegokolwiek dowodu, że Wałęsa donosił. Wiesz dlaczego ?! Bo nie donosił i dowodów brak. Swoją drogą jak to jest, że Jaro internowany nie był, jego teczka to fałszywka ?! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Cieniutki jesteśNa tak"proste"pytania nie potrafi 16.09.08, 01:08 q_vw napisał: Dalej ! Dawaj te dowody ! Facet, nie jesteś w stanie dać jakiegokolwiek dowodu, że Wałęsa donosił. ---> ... odpowiedzieć żaden z jego obrońców??? :)))))))))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=84708137&a=84710671 > Wiesz dlaczego ?! ---> Wiem! > Bo nie donosił i dowodów brak. ---> POrażający ten twój dowód ... a raczej POrażka! Krzykiem z piaskownicy, zaklinaniem rzeczywistości, usiłujesz obronić swoje racje??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw No i co ?! Gdzie te dowody ?! 16.09.08, 06:33 Człowieku, chory z nienawiści, widzący wszędzie spiski układu i agentów, daj te dowody winy Wałęsy, no potwierdź cokolwiek z książki tych dwóch kaczystów z IPN. Póki co, same insynuacje i cienia dowodu. Nic, kompletnie nic, nieustannie tylko schodzisz z głównego tematu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 00:32 Wadą w tej książce nie jest to, może się opierać na fałszywkach wyprodukowanych przez SB, ale to, że autorzy przyznają, że takie fałszywki były a nie pokazują ani jednego przykładu. Stąd możliwe jest podejrzenie, że każdy dokument to ewnetualna fałszywka. Niestety, dlatego tę książkę z zapałem można bronić, jak i atakować. Nie wspominając już o innych brakach - w tym podstawowym, że niezbyt uwzględniono kontekst historyczny i to, że fakty ubrane są w odpowiednią frazeologię i publicystykę. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 00:37 leszek.sopot napisał: > Wadą w tej książce nie jest to, może się opierać na fałszywkach > wyprodukowanych przez SB, ale to, że autorzy przyznają, że takie > fałszywki były a nie pokazują ani jednego przykładu. Stąd możliwe > jest podejrzenie, że każdy dokument to ewnetualna fałszywka. > Niestety, dlatego tę książkę z zapałem można bronić, jak i atakować. > Nie wspominając już o innych brakach - w tym podstawowym, że niezbyt > uwzględniono kontekst historyczny i to, że fakty ubrane są w > odpowiednią frazeologię i publicystykę. Nie nie, oni ją tak właśnie skonstruowali, by wobec braku dowodów na Wałęsę, można było dwuznacznie odczytywać fotokopie... to tak uroczo bolszewickie... Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 16:33 autorzy przyznają, że takie > fałszywki były a nie pokazują ani jednego przykładu. Pokazuja. Wspomina sie tam o akcji sztucznego przedluzania wspolpracy Walesy. Autorzy analizuja dostepne dokumenty za kazdym razem wyjasniajac, dlaczego co i dlaczego uznaja za wiarygodne. > Nie wspominając już o innych brakach - w tym podstawowym, że niezbyt > uwzględniono kontekst historyczny ??? że fakty ubrane są w > odpowiednią frazeologię i publicystykę. a konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 17:35 Na której stronie jest przykład fałszywki wraz z wyjasnieniem dlaczego to jest przez nich uznane za fałszywkę? Michale przepraszam, ale nie mam czasu na wertowanie książki i przepisywanie przykładów. Moim zdaniem każdy bez trudu powinien je znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 17:56 O produkcji falszywek jest mowa np. na stronie 140 i nastepnych, te spreparowane dokumenty (niektore z lat 80-81) zostaly wyslane m.in. do komitetu noblowskiego, nie odnaleziono ich w zasobach ipn. Zdaje sie, ze nie ma do nich dostepu do tej pory, bo nie ma zgody komitetu. W tym samym rozdziale jest tez mowa o dyskredytujacych Walese ulotkach wydanych rzekomo przez prawdziwa opozycje, a w rzeczywistosci wytworzonych przez SB. ulotki sa w aneksie. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 18:02 Michale, zasada w archiwach SB była taka, że dokumenty dołączano do różnych teczek - agenta, figuranta, operacyjnej, czasem gdzieś indziej. Nie przyjmuję do wiadomości, że wszystkie fałszywki wysłano do Norwegii a w zasobach SB nie zostawiono ani jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 18:09 Zgadza sie, ale dolaczano dokumenty prawdziwe, a nie fikcyjne. SB nie dzialala w celu dezinformowania samej siebie. Nie uwazam, ze wszystkie falszywki wyslano do komitetu. Najprawdopodobniej pozostale egzemplarze zniszczono lub wyniesiono. Tak sie tez stalo z prawdzowymi donosami, ale zachowaly sie ma nieszczescie Walesy kopie w roznych miejscach, ktore jako prawdziwe szly zgodnie z odpowiednim rozdzielnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 18:17 Mnie nie przekonuje teza, że fałszywki nie wpinano w ten sam sposób jak dokumenty oryginalne. O prawdziwości fałszywek mieli być przekonani przecież także także ci funkcjonariusze, którzy nie wchodzili w krąg wtajemniczonych. SB nie mogła zakładać, że w jej gronie nie ma agentów obcych państw lub sprzyjających opozycji, którzy mogliby zdobyć i rozpowszechnić informacje, że w aktach Wałęsy" nie ma TW "Bolka" lecz jest figurant Bolek, czy też, że jest sprawa operacyjna "Bolek". Dobre fałszerstwo dot. tak ważnej sprawy chyba powinno było być przeprowadzone perfekcyjnie. Wielka szkoda, że Komitet Neblowski nie ujawnił materiałów nadesłanych z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 19:08 Pomijajac kwestie, ze wkladanie falszywek do prawdziwych teczek dezinformowalo niewtajemniczonych funcjonariuszy i moglo prowadzic do niekorzystnych z punktu widzenia SB konsekwencji, to sprawa mogla sie rypnac chocby podczas przypadkowej kontroli, gdy np. ktos niewtajemniczony w akcje chcialby zweryfikowac cos na temat TW "Bolka". W takiej sytuacji jeszcze predzej mistyfikacja wyszlaby na jaw. Przypuszczam, ze materialy fikcyjne preparowac musiala nieliczna grupa zaufanych i sprawdzonych funkcjonariuszy pod scislym nadzorem najwyzszego kierownictwa. Wielka szkoda, że Komitet Neblowski nie ujawnił materiałów > nadesłanych z Warszawy. niewatpliwie szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Znajdź choć jedną nieścisłość :)))))))))))))) 16.09.08, 18:31 Przestan pierniczyc o falszywkach. Dzieciakom mozesz taki kit wsadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Nie wierzę w plotki 16.09.08, 18:30 Przeczytales chociaz? Bo jak nie to pseudokrytyke uprawiasz:) Na zamowienie POlitbiura Tuska moze? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson "Murzyn zrobił swoje murzyn może odejść" 16.09.08, 00:21 tak to mniej więcej wygląda. A w IPN fanatyków dostatek i paranoja tej zakłamanej bandy trwać będzie nadal. Jedyna akceptowalna metoda to rozwalenie tego całego ipeenowskiego bagna. Odpowiedz Link Zgłoś
modlitwa Re: Cenckiewicz poleciał ze stołka gdańskiego IPN 16.09.08, 00:42 A kim jest Pan Cenckiewicz w porównaniu z Lechem Wałęsą ? Dla mnie dokładnie nikim ... Pozdrawiam Paweł Jan Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Wszyscy kapusie uważają innych ludzi za "nikogo" 16.09.08, 00:49 modlitwa napisał: Dla mnie dokładnienikim ... ---> Dlatego przeważnie się zarzekają, że na "nikogo" nie donosili. że "nikomu" nie wyrządzili krzywdy ... Pogarda dla innych ludzi jest rozPOwszechniona wśród nie tylko kapusiów, ale także wśród esbeków, komuchów. Tak więc niczym nie zaskoczyłeś ... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Wszyscy kapusie uważają innych ludzi za "niko 16.09.08, 00:51 1normalnyczlowiek napisał: > modlitwa napisał: Dla mnie dokładnienikim ... > > ---> Dlatego przeważnie się zarzekają, że na "nikogo" nie donosili. że "nik > omu" > nie wyrządzili krzywdy ... > Pogarda dla innych ludzi jest rozPOwszechniona wśród nie tylko kapusiów, ale > także wśród esbeków, komuchów. Tak więc niczym nie zaskoczyłeś ... :))) To PiS uważa, że mający inne poglądy są nikim ! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Kłamiesz,to Salonik i jego mentorzy wdeptywali 16.09.08, 00:57 q_vw napisał: To PiS uważa, że mający inne poglądy są nikim ! ---> ... (i wdeptują POnownie) w ziemię każdego, kto nie bił pokłonów dla ich wielkości i nieomylności. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Kłamiesz,to Salonik i jego mentorzy wdeptywal 16.09.08, 00:58 1normalnyczlowiek napisał: > q_vw napisał: To PiS uważa, że mający inne poglądy są nikim ! > > ---> ... (i wdeptują POnownie) w ziemię każdego, kto nie bił pokłonów dla i > ch > wielkości i nieomylności. Taaaaaaaaa, jasne ! A to o ZOMO autorstwa Jarkacza ?! Kpisz facet i ściemniasz, typowe dla bolszewików :))) PiS wyznaje bolszewicka zasadę "kto nie z nami, ten przeciw nam". Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Bredzisz coś o 2 latach a wymazujesz 16lat??? 16.09.08, 01:10 q_vw napisał: Taaaaaaaaa, jasne ! A to o ZOMO autorstwa Jarkacza ?! Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Kłamiesz,to Salonik i jego mentorzy wdeptywal 16.09.08, 01:15 Ty wyznajesz inną zasadę,kto przeciwko tobie to twój przyjaciel? Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen34 mnie zastanawia jedno: 16.09.08, 07:03 dlaczego L.Wałęsa odstąpił od pozwów sądowych w sprawie BOLKA.Bo jego tlumaczenia , ze to nie ten czas to mozna sobie schowac do lamusa. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen34 Re: mnie zastanawia jedno: 16.09.08, 08:27 elena4 napisała: > Brak mu dowodów? Nie wie jakie dowody ma jeszcze IPN i co zawiera tzw. zbiór zastrzeżony nie wspominając o papierach w STASI i u Ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Centkiewicz odchodzi a Wałęsa Bolkiem pozostaje. 16.09.08, 10:26 W dniu 15 września 2008 r. Prezes IPN przyjął rezygnację dr. Sławomira Cenckiewicza ze stanowiska naczelnika Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej w Gdańsku, złożoną z własnej inicjatywy w dniu 11 września 2008 roku. Zgodził się także na prośbę Sławomira Cenckiewicza o rozwiązanie umowy o pracę z dniem 31 grudnia 2008 roku. Rezygnację ze stanowiska oraz rozwiązanie umowy o pracę dr Cenckiewicz tłumaczy w piśmie skierowanym do Prezesa IPN: „publicznymi atakami na Instytut Pamięci Narodowej i moją osobę”. Mateusz Szpytma Zastępca Dyrektora Sekretariatu Prezesa IPN Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Centkiewicz to napisał "Odarpi syn Egigiwy":) 16.09.08, 20:28 iza.bella.iza napisała: > był też jednym z bohaterów poniższego utworu: www.teksty.org/b/bigcyc/imprezawklubieharcerza.php (autor, o ile mnie pamięć nie myli, Rafał Bryndal) Odpowiedz Link Zgłoś
prawieemeryt Cyckiewicz poleciał. 16.09.08, 10:54 Dobrze, że mają jeszcze Grabarczyka. To go pogrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Cyckiewicz poleciał. 16.09.08, 17:44 A polityczny trup,emeryt Bolek odżyje! Odpowiedz Link Zgłoś
and1a1 Sławek ponownie pójdzie sprawdzić się w biznesie 16.09.08, 12:07 ...jak Dobrzańskiz PSL :( -- "Polsce potrzeba dziś antyklerykalizmu jak niegdyś antykomunizmu". Magdalena Środa Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen34 stare ,ubecko-esbeckie metody ciągle obowiązują 16.09.08, 12:21 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5699578,IPN_potwierdza_dymisje_Cenckiewicza.html Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Czy wsioki i esbecja rządzą już jawnie i robią, 16.09.08, 13:49 goldenwomen34 napisała: stare ,ubecko-esbeckie metody ciągle obowiązują ---> ... co im się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
golden-women Re: Czy wsioki i esbecja rządzą już jawnie i robi 16.09.08, 14:10 1normalnyczlowiek napisał: > goldenwomen34 napisała: stare ,ubecko-esbeckie metody ciągle obowiązują > > ---> ... co im się podoba? Jak udało się nam ustalić o rezygnację ze stanowiska prosił Cenckiewicza szef IPN Janusz Kurtyka. W zamian proponował mu inne, mniej eksponowane stanowisko kierownicze w Instytucie. Z nieoficjalnych informacji wynika, że na tę dymisję naciskali politycy związani z rządzącą koalicją. Mieli grozić, że gdy Cenckiewicz pozostanie szefem BEP w Gdańsku, budżet IPN zostanie obcięty o 30 milionów złotych. – Sławek uznał, że żądanie jego dymisji to nie koniec nacisków na IPN. Koalicja chce po kolei wycinać badaczy zbyt wnikliwie zagłębiających się w dokumenty i świadectwa dotyczące aktywnych dziś czołowych polityków koalicji. I wcale nie chodzi o Wałęsę, który aktualnie pozostaje na obrzeżach polityki – mówi “Rz” jeden z pracowników Instytutu./ www.iskry.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek To"styl"Bolka-wycinanie,jak Hodysza,za uczciwość! 16.09.08, 14:41 golden-women napisała: > – Sławek uznał, że żądanie jego dymisji to nie koniec nacisków na > IPN. Koalicja chce po kolei wycinać badaczy zbyt wnikliwie > zagłębiających się w dokumenty i świadectwa dotyczące aktywnych dziś czołowych polityków koalicji. I wcale nie chodzi o Wałęsę, który aktualnie pozostaje na obrzeżach polityki ---> Z Wałęsą już sprawa jasna, pozamiatane, więc oczywiste, że chodzi o pozostałych bolków a nie o niego. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Czy wsioki i esbecja rządzą już jawnie i robi 16.09.08, 16:37 Ano działają pod przewodem głównego stratega Tuska,ministra TW Boney M. Odpowiedz Link Zgłoś
pana.cea ormo bolkowe widac dziala 16.09.08, 17:10 nic nie pomoze, Bolek jest i bedzie uwazany za zdrajce. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Cenckiewicz poleciał ze stołka gdańskiego IPN 16.09.08, 17:57 Bo wszyscy kapusie to jedna wielka,solidarna rodzina, Tw Leopold,Boney M i Bolek z Popowa,zła praprzyczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
hatra Re: Cenckiewicz poleciał ze stołka gdańskiego IPN 16.09.08, 18:15 Troche na osobista nute, bo ciagle przesladuje mnie mysl: co byloby, gdybym to ja w 2005 roku zostala prezydentem Polski ? Czy bylabym w stanie wszystko zmienic na lepsze ? Mysle, ze tak ! Moze ktoregos dnia spelnia sie ponizsze slowa: "For he who fights with love will win the battle; He who defends with love will be secure. Heaven will save him and protect hom with love". "The Tree of Life" The Viking Press New York 1942 O POLSKE walczylam z bezmierna MILOSCIA.... A dzis... Los wynagradza mi krzywde ! Wojciech Wybranowski - autor paszkwilu na Prawy.pl sprawil, ze rozwiazal sie komitet wyborczy Obozu Wielkiej Polski, ktory mial pomoc w kampanii prezydenckiej 2005 roku. www.geocities.com/...0prowokator.htm ----------- Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Cenckiewicz poleciał ze stołka gdańskiego IPN 16.09.08, 18:25 Poland-colloquial speech:Too many chiefs and not enough Indians/all chiefs and no Indians! Odpowiedz Link Zgłoś
ayran 30 baniek - a więc jest więc wart więcej.... 16.09.08, 18:37 ... niż Artur Boruc. Ale do Cristiano Ronaldo trochę mu brakuje. Jak popełni jeszcze książkę o lojalce Jarka, to może dobije gdzieś w okolice "Luisa Figi". Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia i dobrze! 16.09.08, 19:43 za IPN: "Data publikacji: 16 września 2008 Rezygnacja dr. Sławomira Cenckiewicza ze stanowiska naczelnika Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej IPN w Gdańsku W dniu 15 września 2008 r. Prezes IPN przyjął rezygnację dr. Sławomira Cenckiewicza ze stanowiska naczelnika Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej w Gdańsku, złożoną z własnej inicjatywy w dniu 11 września 2008 roku. Zgodził się także na prośbę Sławomira Cenckiewicza o rozwiązanie umowy o pracę z dniem 31 grudnia 2008 roku. Rezygnację ze stanowiska oraz rozwiązanie umowy o pracę dr Cenckiewicz tłumaczy w piśmie skierowanym do Prezesa IPN: „publicznymi atakami na Instytut Pamięci Narodowej i moją osobę”. Mateusz Szpytma Zastępca Dyrektora Sekretariatu Prezesa IPN" A czy nie jest tak, że Cenckiewicz za wiedzą i zgodą prezesa uwikłał państwową instytucję w walkę polityczną, co gołym okiem mógł zobaczyć każdy? Do tego część tej nieszczęsnej książki, mającej logo IPN, była poświęcona domniemanym przestępstwom Wałęsy w lat, którymi IPN nie powinien się zajmować (ma jasne określone w ustawie jakie ma zadania). I wiele osób zwracało publicznie uwagę na to jakimż to sposobem autorzy książki zdobyli dostęp do tajnych akt przechowywanych przez ABW? IPN dał się użyć jako narzędzie polityczne i ktoś za to odpowiada! Jeżeli nie Kurtyka to trzeba było poświęcić Cenckiewicza. Kropka. ps Książka o kontaktach Wałęsy z SB mogła była powstać ale autorem/autorami nie powinni być pracownicy IPN, bo oni muszą respektować obowiązujące prawo i nie wolno im twierdzić, że Wałęsa donosił SB, bo od takiego zarzutu uwolnił go prawomocnym wyrokiem sąd RP. Jeśli sprawa jest dyskusyjna (a jest) to można właśnie tyle napisać - że jest dyskusyjna, wyrok kontrowersyjny a książka nie może być aktem oskarżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
atoubaw Re: i dobrze! 16.09.08, 19:47 Cenckiewicz ostatnio był bardzo aktywny w wystąpieniach politycznych razem z Gwiazdą i Walentynowicz. Miana "niezależnego badacza naukowego" nie mógł już po tych występkach obronić . Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: i dobrze! 16.09.08, 19:52 To nie zmieniano już wyroków sądowych?A co to,nowy dogmat o nieomylności polskich sądów,tych sądów? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: i dobrze! 16.09.08, 20:31 elwer-pancerfaust44 napisał: > To nie zmieniano już wyroków sądowych?A co to,nowy dogmat o nieomylności > polskich sądów,tych sądów? Wiesz o czym piszesz? Masz pojęcie o tym co to jest wyrok prawomocny? Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: i dobrze! 16.09.08, 22:13 Wiesz co to jest kasacja?Dawniej nazywana rewizją nadzwyczajną ministra sprawiedliwości.A jak będzie nowy minister,znajdą się nowe dowody(pozostało jeszcze 50 % nie przejrzanych teczek,dziesiątki kilometrów.Czyli w/g ciebie będą dowody na agenturalność Bolka tylko sobie a muzom? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: i dobrze! 17.09.08, 18:44 elwer-pancerfaust44 napisał: > Wiesz co to jest kasacja? Wiem. A czy ty wiesz co to jest wyrok prawomocny? > Dawniej nazywana rewizją nadzwyczajną ministra > sprawiedliwości. Teraz kasacji wyroku dokonuje Sąd Najwyższy. Ty znasz konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej? Chyba nie - bo gdybyś znał nie pisałbyś takich bzdur jak poniżej. >A jak będzie nowy minister,znajdą się nowe dowody(pozostało > jeszcze 50 % nie przejrzanych teczek,dziesiątki kilometrów. Minister może sobie grzebać, ale nie może na tej podstawie zmienić wyroku niezawisłego sądu! >Czyli w/g ciebie będą > dowody na agenturalność Bolka tylko sobie a muzom? Nowe dowody wymagają nowego procesu sądowego. O to może wnosić tylko prokurator. W przypadku Wałęsy tylko prokurator z IPN. Radzę ci poznać obowiązujące w Polsce prawo, bo nieznajomość prawa nie chroni cię konsekwencji złamania tego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: i dobrze! 17.09.08, 18:51 A przedtem kasacja(rewizja nadzwyczajna)odbywała się w sądzie grodzkim? Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: i dobrze! 17.09.08, 18:58 elwer-pancerfaust44 napisał: > A przedtem kasacja(rewizja nadzwyczajna)odbywała się w sądzie grodzkim? Nie pamiętam, gdzie odbywała się rewizja nadzwyczajna w PRL. Z twojego postu można wnosić, że była w gestii jakiegoś ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: i dobrze! 17.09.08, 19:13 Prawo do wniesienia rewizji nadzwyczajnej(do SN)miał minister sprawiedliwości i RPO,nawet po 6 miesiącach po uprawomocnieniu się wyroku.Dziś prawo do;kasacji;też im przysługuje.Nie ma jeszcze w Polsce tzw instytucji niewzruszonego wyroku.A Tusek eliminując KPP,chce by wyroki polskich sądów były wyrokami boskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: i dobrze! 17.09.08, 19:22 elwer-pancerfaust44 napisał: > Prawo do wniesienia rewizji nadzwyczajnej(do SN)miał minister sprawiedliwości i > RPO,nawet po 6 miesiącach po uprawomocnieniu się wyroku.Dziś prawo > do;kasacji;też im przysługuje. Ale ze sprawą Wałęsy jest już po ptokach. > A Tusek eliminując KPP,chce by wyroki polskich sądów były > wyrokami boskimi. Nie rozumiem o chodzi w tym zdaniu. Nie wiem też kto jest Tusek. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: i dobrze! 17.09.08, 18:54 Właśnie tylko wyrok prawomocny może być wzruszony kasacją w Sądzie Najwyższym.Wyroki nieprawomocne podlegają zwykłej apelacji instancyjnej.Warto coś wiedzieć o prawie by potem kogoś krytykowac za nieznajomość prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: i dobrze! 17.09.08, 19:09 elwer-pancerfaust44 napisał: > Właśnie tylko wyrok prawomocny może być wzruszony kasacją w Sądzie > Najwyższym. Wałęsa nie był sądzony. Wałęsa jako kandydat na prezydenta w 2000 roku miał rutynowy proces przed sądem lustracyjnym i proces ten przeszedł przez wszystkie instancje. Nie pamiętam czy była kasacja czy nie, ale kasację można wnieść w ściśle określonym czasie. Na pewno nie po ośmiu latach! Wyroki nieprawomocne podlegają zwykłej apelacji instancyjnej.Warto > coś wiedzieć o prawie by potem kogoś krytykowac za nieznajomość prawa. No, właśnie - nie kompromituj się już dalej, tylko się dokształć. Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: Cenckiewicz poleciał ze stołka gdańskiego IPN 16.09.08, 22:03 Pierwszy powazny watek Izy po reaktywacji. Tylko gdzie Ona teraz stoi - pewnie miedzy nogami Tuska i Nowaka, w czasie kiedy Rokita oswiadcza, ze "Bolek" wielokrotnie oswiadczal rowniez jemu, ze mial ten EPIZOD:) Iza, relax, spojrz prawdzie w oczy... Odpowiedz Link Zgłoś