jola_iza 01.10.08, 17:08 Kto jest za refundowaniem leków dla chorych na choroby rzadkie? Ja TAK. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kozaki_wiesi Re: Dobra, żarty na bok. 01.10.08, 17:10 To znajdź kilku chorych i im zrefunduj z własnej kieszeni zamiast wyć po próżnicy na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Dobra, żarty na bok. 01.10.08, 17:14 Czy Ciebie perełko, ktoś uczył czytania ze zrozumieniem ? I dlaczego nie?? Gdzie ja wyję?? Zadałam pytanie, chcę sobie uporządkować IQ forumowiczów, odpadasz . Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Dobra, żarty na bok. 01.10.08, 17:16 Jak zwykle robisz sceny. Twój bełkot na forum w sprawie-czegoś-tam tak pomaga chorym jak przewrócony rower w Pekinie. Weź się do roboty, żebraczko. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika.logika zdefiniuj chorobę rzadką 01.10.08, 17:31 bo widzisz, w Polsce jest mnóstwo terminów obiegowych, które każdy na swój sposób uciłuje wpleśc do obiegu prawnego: 1. osoba publiczna 2. dziennikarz śledczy 3. choroba rzadka ad 1. czy kazdy, kto wychodzi na miasto, albo pojawia się w tv, albo sfotografuje go gazeta, to jest "osoba publiczna", której można zajrzeć wszędzie? czy publiczny jest aktor, piosenkarz, sportowiec, nauczyciel, lekarz, policjant, rozlepiacz plakatów? gdzie jest precyzyjna definicja prawna (ustawowa) terminu "osoba publiczna", żebym mogła wiedzieć, że się nią stanę w jakichś okolicznościach? ad.2 czy każdy, kto wydaje jakąś gazetkę, może odmówić sądowi lub prokuraturze udzielenia informacji zasłaniając się tym, że jest "dziennikarzem śledczym"? bo teraz dziennikarz nazywający siebie "śledczymi" przypisują sobie prawa inne, niż posiada zwykły obywatel, ale definicje w żadnym zapisie prawnym czy ustawowym "dziennikarza śledczego" nie ma. ad.3 co to jest "choroba rzadka"? czy taka, na którą choruje w Polsce niewielu ludzi? ilu? a może taka, na którą choruje na świecie niewielu ludzi? ilu? czy "chorobą rzadką" był pierwszy przypadek AIDS? jeśli tak, to czy przypadek setny nadal był chorobą rzadką? tysięczny? czy malaria jest "chorobą rzadką"? jeśli ustawa bedzie literalnie wyliczać "choroby rzadkie" - co z chorobami, które pojawią się nieoczekiwanie? trzeba zmienić rozporządzenie? ile to potrwa? proste hasła kryją w sobie niekiedy bardzo skomplikowane ściezki. bez rozwiklania ich nigdy żadna definicja nie będzie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Dobra, chcesz zwiększenia składki? 01.10.08, 17:36 Np. o 50%? Bo refundacja ze składek, nie z powietrza. A może państwo powinno znieść podatki i inne składki, ale zapewnić wszystkim pełną opiekę zdrowotną oraz emerytury (godziwe!) już od przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Dobra, żarty na bok. 01.10.08, 18:05 wariant_b napisał: > A ja NIE. A dlaczego?? Dlaczego, jeżeli w kraju choruje przykładowo 10 osób a roczny koszt kuracji wynosi okrągły milion, państwo nie powinno chociaż w części ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dobra, żarty na bok. 01.10.08, 20:20 A dlatego, że rzadkie choroby są rzadkie i powinny być leczone w klinikach akademickich na zupełnie odmiennych zasadach finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Dobra, żarty na bok. 01.10.08, 17:43 No to powaga, Jolciu. ja jestem bardzo, bardzo ZA: - refundacją wszystkich kosztów "życiowych" od leków poprzez żarełko, uzywki, jakieś lokum (najlepiej wieeelkie), wycieczki latem do ciepłych krajów, przyodziewek godny "prawdziwego Polaka/ki", nakłady na tzw. odchamianie (książki, gazety, kino, teatr, cyrk - do wyboru) i co tam jeszcze sobie wymarzysz. I ci ty na to? Nie czujesz się podle jako "lewicowiec" pragnący, by wszystkim żyło się jak w raju? Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika podaj jakieś liczby, może 01.10.08, 17:45 żeby było wiadomo o czym mowa, np. jakie są koszty leczenia ilu osób dotyczą czy żeby to zrealizować potrzebne będzie podniesienie składki i o ile Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: podaj jakieś liczby, może 01.10.08, 18:08 Podałam wariantowi, nie ma potrzeby podnoszenia składki, wystarczy mądrze działać. Dam Ci przykład mojej teściowej, na starość coraz więcej leków ją uczula, w kosz miesięcznie idzie kupa Twojej/Mojej kasy. A wystarczyłoby, by mogła kupić dwie tabletki zamiast 30. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Pewnie chodzi ci o to ze takie leki są drogie. 01.10.08, 18:08 Ale ta drozyzna leków jest spowodowana właśnie systemem refundacji i wprowadzania leków do obrotu w Polsce, bardziej sie opłaca wprowadzic drogi lek bo refundacja będzie większa a tym samym zysk, zwróć uwagę że np. na Słowacji takie same leki sa sporo tańsze od naszych. Zaś przy pewnych rodzajach chorób sensownym jest traktowanie zakupu leków jako terapie objetą ubezpieczeniem (pod warunkiem ze chory, jego małzonek albo rodzice placi składki) zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę żadkosc ich występowania i koszty leczenia, choc wolałbym aby to była raczej domena fundacji charytatywnych i kościoła niż państwa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
prskchx Re: Dobra, żarty na bok. 01.10.08, 18:12 No dobrze żarty na bok, żarty typu, że choroba rzadka to biegunka itp. Czy przeczytałaś z uwagą ten dokument? Zarządzenie Nr 17/2007 Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 10 kwietnia 2007 r. który znajdziesz tu: www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=3&dzialnr=12&artnr=2526&b=1&szukana=choroby+rzadkie Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: dziękuję 01.10.08, 18:19 Przeczytam uważnie, między zarządzeniem a ustawą jest zasadnicza różnica:) Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Dobra, żarty na bok. 01.10.08, 19:06 Owszem jestem za!Ale najpierw nalezy uporządkować całość dysrybucji i rozliczania ilości leków! Dlaczego nie mamy elektoniczej bazy pacjentów,dlaczego w szpitalach nie wiemy co nam dają,a w wypisie okazuje się,że 3 razy dziennie łykaliśmy garść leków,a w realu były to np. 2 tabletki.Dlaczego dostajemy leki drogie, lub z jednej f-my farmaceutycznej,bez informacji ,że są zamienniki.To w tych przypadkach kryją się olbrzymie oszczędności,a nie w kilku,czy kilkuset przypadkach rzadkich chorób,bo w skali kraju to są nic nie znaczące wydatki.Moznaby tak dalej wyliczać,ale szkoda czasu! Niestety lobby farmaceutyczno-lekarskie nie pozwoli na odcięcie żródła dochodów,więc możemy sobie pogdybać Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Dobra, żarty na bok. 01.10.08, 20:43 Ja także. jola_iza napisała: > Kto jest za refundowaniem leków dla chorych na choroby rzadkie? > Ja TAK. Odpowiedz Link Zgłoś