16.10.08, 10:57
nczas.com/wp-content/themes/default/grafika/sklep.jpg
Czy to przypadek,ze sklep Qrwina jest pisany stylem przypominajacym hebrajskie
literki? Wg mnie, to czysty antysemityzm,ale ty masz na pewno lepsze
wytlumaczenie.
Obserwuj wątek
    • taziuta Wszystko Ci się kojarzy? Masz z tym problem? :) 16.10.08, 16:21
      wyluzowana.kaczka napisała:
      Re: Paczula!

> nczas.com/wp-content/themes/default/grafika/sklep.jpg
      > Czy to przypadek,ze sklep Qrwina jest pisany stylem
      > przypominajacym hebrajskie literki? Wg mnie, to czysty
      > antysemityzm, ale ty masz na pewno lepsze wytlumaczenie.

Pokaż mi hebrajskie literki, które tak wyglądają.
      Mi się one kojarzą raczej z literkami z westernów... :)
      • pozarski Re: Wszystko Ci się kojarzy? Masz z tym problem? 16.10.08, 16:23
        Mamy rozne skojarzenia, Ziutek.;)
      • paczula8 Re: Wszystko Ci się kojarzy? Masz z tym problem? 16.10.08, 16:24

> Mi się one kojarzą raczej z literkami z westernów... :)

o masz rację, dokładnie tak ... :)
      • pulchna.lapka.w.pulpit Re: kojarzą się z literkami z westernów 16.10.08, 16:39
        A konkretnie z tego ;-D

www.inbook.pl/a/produkt/id/180309/index.html

• pozarski Re: kojarzą się z literkami z westernów 16.10.08, 18:06
          Nie dziwie sie. To przeciez kowboje pozostawili w Polsce slady swojej obecnosci.;))
          • paczula8 Re: kojarzą się z literkami z westernów 16.10.08, 18:32
            czarne kowboje, a jakże :)))
          • pulchna.lapka.w.pulpit Re: kowboje pozostawili w Polsce slady 16.10.08, 18:39
            No, czerwonoskórzy też nie zasypiali tu gruszek w popiele ;)
            • pozarski Re: kowboje pozostawili w Polsce slady 16.10.08, 18:44
              pulchna.lapka.w.pulpit napisał:

> No, czerwonoskórzy też nie zasypiali tu gruszek w popiele ;)

Ja bym powiedzial,ze zasypiali,ale nie zasypywali.;)
            • paczula8 odnośnie czerwon(ych)oskórych ... 16.10.08, 19:02

JKM podzielił ich na rózne szczepy: marxistów, keynesistów,
              trockistów, lenininistów, komunistów, anarcho – komunistów,
              socjalistów, faszystów, syndykalistów (to ci z "SOLIDARNOŚCI" i
              OPZZ), anarcho – syndykalistów (wydawałoby się: logiczna
              sprzeczność – a istnieją!), socjalistów afrykańskich, socjalistów
              muzułmańskich, chrześcijańskich socjalistów, eurosocjalistów,
              narodowych socjalostów, prawdziwych socjalistów, uczciwych
              socjalistów (wyjątkowo groźna banda!), nieuczciwych socjalistów
              (przynajmniej można ich przekupić...), stalinistów, sanatorów,
              narodowych komunistów, międzynarodowych komunistów,
              socjaldemokratów, realnych socjalistów, maoistów, rewizjonistów itd.

JKM twierdzi też, że "tak naprawdę jedynym dobrym Czerwonym jest
              martwy Czerwony.
              Każdy kowboj to wiedział i wie!" ;)

• dzika.logika [...] 16.10.08, 19:09
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • pozarski Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:15
                  To ta paczula,ktora jest fanka JKM.;)
                  • woda.woda Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:16
                    Tego, który twierdzi, że nie można zgwałcić żony?
                    • pozarski Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:19
                      Tego nie slyszalem. Slyszalem tylko lepperowskie,ze nie mozna zgwalcic prostytutki.
                      • woda.woda Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:27
                        W kwestii gwałtu na prostytutkach Mikke ma nieco inne zdanie, niż
                        Lepper:
                        "Prostytutkę oczywiście można (zgwałcić), bo prostytutka nie należy
                        do mężczyzny, tylko jest wynajęta przez niego na jakiś czas. Jeśli
                        nie została wynajęta, to oczywiście można ją zgwałcić, ale jeśli
                        została, to nie można. Jak przyjęła zapłatę, to trudno powiedzieć,
                        żeby została zgwałcona. Jeżeli zostanie pobita, to nie zostanie
                        zgwałcona, tylko pobita. A to zupełnie co innego"

A w kwetii żony:
                        "K.S.: Ale dopuszcza Pan możliwość gwałtu męża na żonie?

J.K.-M.: Ale jak to można sprawdzić? Jest to niemożliwe, sądy nie
                        powinny wtrącać się w wewnętrzne sprawy rodziny.

K.S.: No ale, czy mąż może zgwałcić żonę?

J.K.-M.: Ale byłoby to niemożliwe do udowodnienia... Wie Pan,
                        istnieją bardzo subtelne różnice, naprawdę mam dość bogate
                        doświadczenie w tych sprawach i mogę Pana zapewnić, że wyczucie,
                        kiedy kobieta nie chce, a kiedy udaje, że nie chce, bo chce
                        sprowokować do czegoś, jest bardzo trudne. Wymaga to pewnego
                        doświadczenia."
                        serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,70505,3116930.html
                        Ja to pozostawię bez komentarza, bo mam inną od ciebie ekspresję :)
                        • pozarski Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:31
                          To wlasnie taki typowy Mikke. W "kwestii" Zydow tez wypowiada sie mgliscie.
                          Rzadza mediami,ale mam przyjaciol Zydow, a nawet, kto wie, moze sam jestem?
                          itd,itp. Wiadomo,ze prowokuje,ale w ostatecznym rachunku zawsze zostawia sobie
                          furtke: przeciez nie powiedzialem,ze maz nie moze zgwalcic zony; powiedzialem,ze
                          to trudno udowodnic i tak dalej.;)
                          • woda.woda Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:38
                            Mikke pochwala mówienie prawdy, więc nazwę go - zgodnie z prawdą -
                            facecjonistą :)
                          • paczula8 Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:40
                            pozarski napisał:

> To wlasnie taki typowy Mikke.

JKM mówi do ludzi inteligentnych. I wcale nie mgliście:)
                        • paczula8 nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 19:36
                          a szkoda ... bo Korwin wyraźnie zaznacza, ze mówi o normalnych ,
                          kochających sie małżeństwach ... wyobrażasz sobie, ze w takich
                          małżeństwach ktos kogoś gwałci? bo ja nie.
                          • woda.woda podałam link, 16.10.08, 19:38
                            trudno, abym cytowała cały długi wywiad
                          • paczula8 Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 20:00
                            paczula8 napisała:

> a szkoda ... bo Korwin wyraźnie zaznacza, ze mówi o normalnych ,
                            > kochających sie małżeństwach ... wyobrażasz sobie, ze w takich
                            > małżeństwach ktos kogoś gwałci? bo ja nie.
                            >

na pytanie woda nie odpowiedziała. rozumiem, ze wyobraza sobie ...
                            moge tylko wyrazic współczucie ... :)
                            • pozarski Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 20:04
                              Przeciez Woda pisze,ze podala link. Ten oto:

serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,70505,3116930.html
                              • paczula8 Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 20:06
                                a czy ja piszę, ze nie podała?
                                • pozarski Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 20:10
                                  Piszesz,ze nie zacytowala calej wypowiedzi. Ona liczy na inteligencje
                                  czytelnikow,ktorzy potrafia sobie link otworzyc i przeczytac calosc.;)
                                  • paczula8 Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 20:29
                                    ok, nie ma sensu sie spierac o Wodę ... mnie interesuje to, czy TY
                                    zrozumiałes myśl Korwina?
                                    • pozarski Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 20:33
                                      Korwin to metniak,a ja lubie otwarte odpowiedzi. Ty go bronisz banalem o
                                      kochajacych sie malzenstwach,gdzie TAKIE sytuacja sa niemozliwe. Znasz wszystkie
                                      tak zwane kochajace sie malzenstwa? Poczytaj sobie kroniki policyjne,a moze
                                      dojdziesz do innych wnioskow,niz te,ktore ma Korwin na podoredziu.;)
                                      • paczula8 Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 20:49
                                        Jaki mętniak? U niego wszystko jest proste i logiczne. Instytucja
                                        małżeństwa, co to jest wg Ciebie? Bo wg Korwina (i moim zdaniem
                                        również) jest to zwiazek dwojga kochajacych sie ludzi.
                                        Czy kochajacy sie ludzie rabią sobie krzywdę? Nie.
                                        Kiedy Korwin mówi: "Wie Pan, istnieją bardzo subtelne różnice,
                                        naprawdę mam dość bogate doświadczenie w tych sprawach i mogę Pana
                                        zapewnić, że wyczucie, kiedy kobieta nie chce, a kiedy udaje, że nie
                                        chce, bo chce sprowokować do czegoś, jest bardzo trudne. Wymaga to
                                        pewnego doświadczenia." - ma sporo racji. Owszem, moze sie zdarzyc
                                        brak wyczucia sytuacji i błędy ... ale normalne, kochajace sie
                                        małzeństwo z takimi sprawami (błędami) nie idzie do sądu. Co innego
                                        kiedy mamy do czynienia z gwałtem (przemocą) ... w patologicznych
                                        rodzinach to sie zdarza (i na to sa paragrafy) , ale Korwin wyraźnie
                                        zaznacza, że patologicznyni rodzinami sie NIE ZAJMUJE. To wszystko.

Czy teraz juz rozumiesz? :)
                                        • pozarski Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 21:01
                                          Paczulka, ja rozumiem,co on mowi,ale nie rozumiem,dlaczego mam wierzyc jego
                                          opowiastce o cienkiej linii dzielacej nienie kochajacej kobiety,ktora mysli
                                          taktak, od kochajacej kobiety mowiacej nienie i myslacej nienie. Wiesz,gdzie
                                          faceci maja mozg? No wlasnie.
                                          • paczula8 Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 21:24
                                            pozarski napisał:

> Paczulka, ja rozumiem,co on mowi,ale nie rozumiem,dlaczego mam
                                            wierzyc jego
                                            > opowiastce o cienkiej linii dzielacej nienie kochajacej
                                            kobiety,ktora mysli
                                            > taktak, od kochajacej kobiety mowiacej nienie i myslacej nienie.
                                            Wiesz,gdzie
                                            > faceci maja mozg? No wlasnie.

Pozarski, sugerujesz, że mężczyzna to zwierze? :)

IMHO cienka linia istnieje (podobnie jak w przypadku bicia dzieci),
                                            w normalnej rodzinie nie problemu z jej przekraczaniem... a
                                            przypominam, że o takich rodzinach tu mówimy.
                                            • pozarski Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 21:30
                                              Mezczyzna to nie zwierze,tylko bestia.;) Chyba bedziemy musieli pozostac przy
                                              swoich opiniach w temacie.;)
                                              • paczula8 Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 21:34
                                                a to o Tobie Socjalliberał pisał, że za włosy i do jaskini ...;)
                                                nareszcie się wyjaśniło :))) ale wiesz ... norma to to nie jest :)
                                        • manny_ramirez Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 16.10.08, 21:37
                                          U niego wszystko jest proste i logiczne==

Tak jak u Marksa.

Tyle ze zycie wcale nie jest proste i logiczne.
                                          • paczula8 Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 17.10.08, 12:31
                                            manny_ramirez napisał:

> U niego wszystko jest proste i logiczne==
                                            >
                                            > Tak jak u Marksa.
                                            >

Będzie jakiś konkret ... czy jak zwykle ... ;)
                                            • manny_ramirez Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 17.10.08, 17:59
                                              To jest konkret.

Marks ludzka dzialalnosc wyjasnil "prosto i logicznie" i takoz Korwin.

Doktryneryzm zabija ludzi.
                                  • ariadna-enta Re: nie przytoczyłas całej wypowiedzi, 17.10.08, 16:25
                                    na mój gust JKM to jest idiota,albo prowokator
                                    kobieta w małżeństwie nalezy do mężczyzny i może ją brać kiedy chce
                                    czy żona tego chce czy nie.Reszta pogladów na kobiety też samcza
                                    bo męską ich nazwać nie mozna.
                    • off_nick Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:24
                      Nie,to ten,który jest przeciwko aborcji bo życie pokazuje,że wyskrobani zostali nie ci co trzeba.
                      I słusznie prawi.

woda.woda napisała:
                      • woda.woda Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:29
                        Oczywiście są też tacy, którzy uważają, że tym "wyskrobanym"
                        pownien być sam Mikke :)
                  • paczula8 Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:23
                    pozarski napisał:

> To ta paczula,ktora jest fanka JKM.;)

zależy co rozumiesz przez słowo fanka? bo jesli chodzi o to, ze w
                    wielu sprawach (nie wszystkich) sie z nim zgadzam ... mozesz nazywac
                    mnie fanką.
                    • pozarski Re: jedynym dobrym Czerwonym jest martwy Czerwony 16.10.08, 19:33
                      To mialem na mysli.;)
              • pisuarro Re: JKM podzielił ich na rózne szczepy 16.10.08, 20:04
                Chodzi o Januszka Kuku na Muniu ze szczepu Czubków ? ;-D
    • paczula8 dla porządku ... 16.10.08, 20:33
      wyluzowana.kaczka napisała:

> nczas.com/wp-content/themes/default/grafika/sklep.jpg
      > Czy to przypadek,ze sklep Qrwina jest pisany stylem
      przypominajacym hebrajskie
      > literki? Wg mnie, to czysty antysemityzm,ale ty masz na pewno
      lepsze
      > wytlumaczenie.

wklejam odpowiedź :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=86015297
      • pozarski Re: dla porządku ... 16.10.08, 20:36
        To znaczy? Ten watek? No przeciez juz tam bylismy.;)
        • paczula8 Re: dla porządku ... 16.10.08, 20:51
          Wkleiłam dlatego, ze w tym watku brakowało odpowiedzi na Twój post
          otwierający :)
    • zamurowany antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:02
      Wy tutaj zeszliście gładko na sprawy małżeńskie, a mnie ciekawi jedno: czy
      naprawdę nikogo z was (oprócz zapewne Paczuli) nie rozbawiło wyszukiwanie
      antysemityzmu w CZCIONCE?
      • pozarski Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:07
        Ciebie i innych rozbawilo; tylko mnie nie,a to dlatego,ze dobrze znam poczucie
        "humoru" JKM.
        • zamurowany Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:17
          pozarski napisał:

> Ciebie i innych rozbawilo; tylko mnie nie,a to dlatego,ze dobrze
          > znam poczucie "humoru" JKM.

No ok, poczucie humoru to sprawa prywatna. Ale czy nie obawiasz się (bo
          rozumiem, że to ty jesteś wyluzowaną.kaczką), że twoje wyszukiwanie
          antysemityzmu w zastosowanej czcionce ociera się już o obsesję?

Żydzi to naród jak każdy inny - nie ma powodu, aby traktować ich inaczej niż
          Szwedów, Chińczyków czy Francuzów!
          • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:22
            > Żydzi to naród jak każdy inny - nie ma powodu, aby traktować ich
            inaczej niż
            > Szwedów, Chińczyków czy Francuzów!

Gdyby nie było Holocaustu, miałbyś rację. Ale on był.
            • zamurowany Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:36
              zamurowany napisał:

> inaczej niż Szwedów, Chińczyków czy Francuzów!

woda.woda odpowiedziała:

> Gdyby nie było Holocaustu, miałbyś rację.

Z czym nie mam racji? Z tym, że to naród jak każdy inny? Czy z tym, że należy
              ich traktować tak samo, jak wszystkie inne narody?

Wytłumacz, proszę, dlaczego tragedia w historii narodu żydowskiego sprawia, że
              jest on szczególny? Dla utrudnienia dodam, że wiele narodów ma w swojej historii
              tragedie. Niektóre narody nawet tak wielkie, że już nie istnieją.
              • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:40
                > Wytłumacz, proszę

Wybacz, ale nie podejmuję się tłumaczyć ci tego, jeśli sam nie
                rozumiesz.

> Niektóre narody nawet tak wielkie, że już nie istnieją.

Jeśli nie istnieją, to nie ma powodu, aby je jakkolwiek traktować,
                nieprawdaż?

• paczula8 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:45
                  woda.woda napisała:

> > Wytłumacz, proszę
                  >
                  > Wybacz, ale nie podejmuję się tłumaczyć ci tego, jeśli sam nie
                  > rozumiesz.

gdyby rozumiał, nie prosiłby o wytłumaczenie. myśl zanim coś napiszesz.
                • zamurowany Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:47
                  woda.woda napisała:

> Wybacz, ale nie podejmuję się tłumaczyć ci tego, jeśli sam nie
                  > rozumiesz.

Ach, więc tłumaczysz tylko tym, co rozumieją. A tym, co nie rozumieją - nie
                  tłumaczysz? I gdzie tu logika?!

Podejrzewam, że gdybyś rozumiała swoje własne przekonania, to nie miałabyś
                  żadnych problemów z ich wytłumaczeniem. Nie tłumaczysz, więc to o czymś świadczy.

> > Niektóre narody nawet tak wielkie, że już nie istnieją.
                  >
                  > Jeśli nie istnieją, to nie ma powodu, aby je jakkolwiek traktować,
                  > nieprawdaż?

Skoncentrowałaś się tylko na "niektórych". A ja pytam o resztę: dlaczego innych
                  poszkodowanych narodów nie traktujesz specjalnie?
                  • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:50
                    Jeśli nie rozumiesz tego, czym był Holocaust (próbą całkowitego
                    unicestwienia narodu metodami przemysłowymi na oczach i z częściową
                    aprobatą cywilizowanego świata), to po prostu nie sprawię, że
                    zrozumiesz.
                    • paczula8 skoro tak stawiasz sprawę ... 17.10.08, 13:56
                      komunizm był próbą unicestwienia całej klasy społecznej ... jednakowoż tych,
                      którzy ostrzegaja przed komunizmem nazywa się zoologicznymi antykomunistami
                      (Michnik o J.Mackiewiczu) ... ciekawe jakim terminem można byłoby nazwać takich
                      jak Ty?
                    • zamurowany Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 15:13
                      woda.woda napisała:

> Jeśli nie rozumiesz tego, czym był Holocaust

Ależ dlaczego ty mi to tłumaczysz? Ja wiem, co to było i wcale nie o to cię
                      pytałem, więc nie skręcaj na boczne tory. Pytałem: (powtarzam)

"dlaczego tragedia w historii narodu żydowskiego sprawia, że
                      jest on szczególny?"

Również przypominam, że wiele narodów doświadczyło podobnych tragedii. Teraz
                      czekam na odpowiedź.
                      • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 15:14
                        Nie czekaj, bo już odpowiedziałam. A, że niezgodnie z twoim
                        oczekiwaniem - trudno.
                        • zamurowany Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 15:30
                          woda.woda napisała:

> Nie czekaj, bo już odpowiedziałam. A, że niezgodnie z twoim
                          > oczekiwaniem - trudno.

Ale gdzie, bo nie widzę? Czy przez swoją odpowiedź rozumiesz to:

"Wybacz, ale nie podejmuję się tłumaczyć ci tego, jeśli sam nie
                          rozumiesz."

?

Czy może chodzi ci definicję holokaustu? Bo ja o tą definicję wcale cię nie pytałem.
            • remez2 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:40
              > Gdyby nie było Holocaustu, miałbyś rację. Ale on był.
              Indianie, Ormianie, Kurdowie, Polacy (Wołyń).
              • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:45
                Indian próbowano w całości zgładzić przy pomocy metod
                przemysłowych? Polaków na Wołyniu też?
                Jakies rewelacje opowidasz.
                • remez2 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:02
                  woda.woda napisała:

> Indian próbowano w całości zgładzić przy pomocy metod
                  > przemysłowych? Polaków na Wołyniu też?
                  > Jakies rewelacje opowidasz.
                  Nowe określenie wytrych - przy pomocy metod przemysłowych. Czyli ważny jest nie
                  czyn ale sposób jego dokonania. Holokaust
                  w moim rozumieniu, polega na zabijaniu ludzi, bo należą do określonego narodu,
                  szczepu, wyznają określoną religię.
                  • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:07
                    Systematyczna i bezprecensowa metoda fizycznej likwidacji narodu
                    żydowskiego przez aparat państwowy prowadzona metodami
                    przemysłowymi i wyrażana wprost - jest (moją miarą mierząc) czym
                    innym, niż dyskryminacja Indian w Ameryce.

• remez2 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:13
                      Indianie byli mordowani, nie dyskryminowani (przy pełnej akceptacji kk) za to,
                      że byli poganani czyli nie mieli duszy, czyli byli podludźmi. U podłoża
                      działania zbrodniarzy tkwił ten sam powód. Byli Inni.
                      • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:15
                        I prawo Ameryki było tak napisane, że należy unicestwić Indian?
                        • remez2 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:38
                          woda.woda napisała:

> I prawo Ameryki było tak napisane, że należy unicestwić Indian?
                          O której Ameryce piszesz? Północnej, Południowej, Środkowej? Co chcesz
                          udowodnić? Że istnieje lepsze i gorsze morderstwo?
                          • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:43
                            Niczego nie chcę udowodnić.
                            pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_w_Wannsee
                            • remez2 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:47
                              woda.woda napisała:

> Niczego nie chcę udowodnić.
                              > pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_w_Wannsee
                              To niczego nie wnosi do naszej rozmowy. Przypomnij sobie jak było z Ormianami w
                              Turcji, Serbami w czasie II WŚ.
                              • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:50
                                To też nie wnosi?
                                "Metoda zabijania została opracowana na podstawie wcześniejszych
                                niemieckich i austriackich doświadczeń eutanazji niepełnosprawnych
                                i chorych umysłowo, jako "nieprzydatnych". Ofiary zwożono
                                pociągami, po wyprowadzeniu kazano zdeponować kosztowności,
                                rozebrać się, następnie kierowano do komór gazowych (pod pretekstem
                                kąpieli i dezynfekcji), zagazowywano w ciągu 10-20 minut gazem
                                spalinowym bądź cyklonem B. Następnie kobietom ścinano włosy,
                                wszystkim wyrywano sztuczne zęby, ciała wpierw chowano, w drugim
                                etapie palono. Popioły zakopywano, rozrzucano bądź wrzucano do
                                rzek."
                                pl.wikipedia.org/wiki/Einsatz_Reinhard
                                • remez2 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:58
                                  Nie. To jest jedynie epatowanie okolicznościami i przebiegiem zbrodni, podobnie
                                  jak publikowanie zdjęć W. Milewicza w polskiej "prasie". Powtórzę się. Nie ma
                                  lepszych i gorszych zbrodni, każda zasługuje na potępienie i karę. I na głęboki
                                  namysł - co zrobić aby nie mogła się powtórzyć. A licytowanie się wielkością
                                  cierpienia i oczekiwanie szczególnego traktowania jest po prostu nieetyczne.
                                  • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 15:00
                                    Trudno rozmawia się z ludźmi, którzy nie rozumieją, czym był
                                    Holocaust.
                                    • remez2 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 15:05
                                      woda.woda napisała:

> Trudno rozmawia się z ludźmi, którzy nie rozumieją, czym był
                                      > Holocaust.
                                      Bądź bardziej precyzyjna. Trudno rozmawia się z ludźmi, którzy inaczej widzą
                                      skutki Holokaustu.
                                      • woda.woda Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 15:07
                                        Pozwól, że piszę to, co uważam.
                                        Nie to, co chciałbyś przeczytać.
                                        • remez2 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 15:10
                                          woda.woda napisała:

> Pozwól, że piszę to, co uważam.
                                          > Nie to, co chciałbyś przeczytać.
                                          I vice versa. pozdrawiam
                            • taziuta Chcesz 'uhonorować' zbrodniarzy, czy ofiary, Wodo? 17.10.08, 15:03
                              woda.woda napisała:

> Niczego nie chcę udowodnić.
                              > pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_w_Wannsee

To, że jedni zbrodniarze kierowali się innymi motywami od innych,
                              nie zmienia faktu, że i jedni i drudzy są zbrodniarzami. Czy motywy
                              zabójców czynią ofiarom jakąś różnicę? Dobrze wiesz, że nie.

Uważam, że pogląd, że akurat narodowi żydowskiemu należy się
                              jakieś specjalne traktowanie (nadal, w ponad 60 lat po wojnie) to
                              nadużycie, a w niektórych przypadkach wręcz żerowanie na ludzkim
                              nieszczęściu, jak to ma miejsce w Izraelu, który od kilkudziesięciu
                              lat morduje partyzantów na podbitych przez siebie ziemiach,
                              twierdząc, że nie dopuści do nowego holocaustu (sic!)...
                              • woda.woda Słucham? 17.10.08, 15:06
                                Uważam, że ci, którzy ocaleli z Zagłady nie są dzisiaj w tym samym
                                miejscu, w którym są Szwedzi.
                                Są naszym memento.
                                Tylko tyle.
                                • taziuta Słuchasz, ale nie słyszysz... 17.10.08, 15:14
                                  woda.woda napisała:
                                  Re: Słucham?

> Uważam, że ci, którzy ocaleli z Zagłady nie są dzisiaj w tym samym
                                  > miejscu, w którym są Szwedzi.
                                  > Są naszym memento.
                                  > Tylko tyle.

Nie ONI są naszym memento, lecz bezmiar zbrodni!
                                  Ale jeśli nawet oni, to do którego pokolenia?! :)
                                  • woda.woda Czyżby? :) 17.10.08, 15:19
                                    Oni są memento, bo są żywym świadectwem zbrodni rasistowskiego
                                    ludobójstwa na niepotykaną skalę, które odbywało się na naszych
                                    oczach.

Do którego pokolenia? Pewnie w nieskończoność. Bo te pokolenia
                                    istnieją tylko dzięki temu, że Hitlerowi jednak nie udało się...

---
                                    Nie mam, oczywiście, na myśli specjalnego traktowania
                                    poszczególnego Żyda, mówię tylko to, że naród żydowski nie jest tym
                                    samym po Holocauście, co naród szwedzki.

• taziuta Re: Czyżby? :) 17.10.08, 16:01
                                      woda.woda napisała:

> ---
                                      > Nie mam, oczywiście, na myśli specjalnego traktowania
                                      > poszczególnego Żyda, mówię tylko to, że naród żydowski nie jest
                                      > tym samym po Holocauście, co naród szwedzki.

Strzyżone-golone...
                                      Holocaust jest nadużywany do tego aby domagać się specjalnych
                                      względów, a to jest ohydne, bo oznacza żerowanie na nieszczęściu.
                                      Dziwne, że tego nie rozumiesz. :(
                                      • woda.woda Re: Czyżby? :) 17.10.08, 16:07
                                        Nie mówię tu o nadużywaniu, jak widzisz.

Mówię o moim osobistym poglądzie, dlaczego ocalały z Holocaustu Żyd
                                        nie jest tym samym, co Szwed, który przeżył wojnę.

O tym, że istotą Holocaustu był rasizm. O tym, że zaprzęgnięto cały
                                        aparat państwa po to, aby rasizm urzeczywistnić.

O tym, dlaczego nie ma zgody na antysemityzm w żadnym wydaniu i w
                                        żadnej formie. Bo antysemityzm zrodził rsistowskie ludobójstwo.

Nie narodowe, nie religijne, tylko rasistowskie...
                                      • pozarski Re: Czyżby? :) 17.10.08, 16:43
                                        taziuta napisał:

> woda.woda napisała:
                                        >
                                        > > ---
                                        > > Nie mam, oczywiście, na myśli specjalnego traktowania
                                        > > poszczególnego Żyda, mówię tylko to, że naród żydowski nie jest
                                        > > tym samym po Holocauście, co naród szwedzki.
                                        >
                                        > Strzyżone-golone...
                                        > Holocaust jest nadużywany do tego aby domagać się specjalnych
                                        > względów, a to jest ohydne, bo oznacza żerowanie na nieszczęściu.
                                        > Dziwne, że tego nie rozumiesz. :(

Ziutek, pamietasz ten rysunek Mleczki,gdzie facet spolkuje z wieprzem(chyba)? No
                                        wiec nie pieprz bez sensu i zacznij myslec sam. Tu mi twoj kumpel,remzek
                                        podrzucil skale porownawcza i wymienil akcje Wolyn jako cos,co dla Polakow bylo
                                        jak holocaust dla Zydow. No, panowie, pieprzycie bez sensu, a tlumaczenie wam
                                        rzeczy oczywistych i od dawna przebadanych wzdluz i wszerz tematu mija sie po
                                        prostu z celem. Jedyny wniosek,ktory mozna wyciagnac z takich dyskusji to ten,
                                        ze wszyscy maja ugruntowany stosunek do Zaglady,ale nikogo to absolutnie, poza
                                        Zydami, tak naprawde nie obchodzi. Ciesze sie jednak,ze wyluzowana kaczka sie do
                                        czegos przydala: Wsrod Polakow malo ludzi,ktorzy nie sa obsesyjnie zajeci
                                        "odklamywaniem" historii.;))
                                        • taziuta Re: Czyżby? :) 17.10.08, 17:42
                                          pozarski napisał:

...
                                          > wiec nie pieprz bez sensu i zacznij myslec sam.

Nie wiem dlaczego sądzisz, że nie myślę. Czasami mi się wydaje,
                                          że w moich przemyśleniach jestem bardziej samodzielny od Ciebie...

> ...tlumaczenie wam rzeczy oczywistych i od dawna przebadanych
                                          > wzdluz i wszerz tematu mija sie po prostu z celem...

Nie potrafisz wytłumaczyć kłamstwa (że holocaust czyni Żydów
                                          świętymi krowami, tj. że zasługują oni na specjalne traktowanie,
                                          i to przez następnych dziesięć, sto, tysiąc pokoleń)?
                                          Wcale Ci się nie dziwię... :)
                                          • woda.woda Re: Czyżby? :) 17.10.08, 17:46
                                            > Nie potrafisz wytłumaczyć kłamstwa (że holocaust czyni Żydów
                                            > świętymi krowami, tj. że zasługują oni na specjalne traktowanie,
                                            > i to przez następnych dziesięć, sto, tysiąc pokoleń)?
                                            > Wcale Ci się nie dziwię... :)

A kto tak twierdzi?
                                            • pozarski Re: Czyżby? :) 17.10.08, 17:55
                                              Wodo,proponuje zakonczyc te dyskusje. Kontynuacja nie przyniesie niczego
                                              nowego,a gledzenie zajadlych "znawcow" tematu juz jest zbyt nudne, by meczyc sie
                                              powtarzaniem tego, co sie juz 1000 razy napisalo. Enough is enough.;)
                                              • woda.woda Re: Czyżby? :) 17.10.08, 17:56
                                                Tak, nawet żałuję, że się w nią wdałam :)
                                                • pozarski Re: Czyżby? :) 17.10.08, 18:00
                                                  Dobrze,ze sie wdalas...dla kontrastu.;)
                                            • zamurowany Re: Czyżby? :) 17.10.08, 18:01
                                              woda.woda napisała:

> > holocaust czyni Żydów
                                              > > świętymi krowami, tj. że zasługują oni na specjalne traktowanie,
                                              >
                                              > A kto tak twierdzi?

No chyba ty!
                                              ========

zamurowany napisał:

woda.woda odpowiedziała:

> Gdyby nie było Holocaustu, miałbyś rację. Ale on był.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=86014781&a=86070303
                                              • taziuta Ups, nie zauważyłem... :) n/t 17.10.08, 18:35
                                                zamurowany napisał:
                                                Re: Czyżby? :)

> woda.woda napisała:

...
                                                > > A kto tak twierdzi?

> No chyba ty!
                                                > ========

...
                                            • taziuta Wodo, to Ty tak twierdzisz... 17.10.08, 18:33
                                              woda.woda napisała:

> > Nie potrafisz wytłumaczyć kłamstwa (że holocaust czyni Żydów
                                              > > świętymi krowami, tj. że zasługują oni na specjalne traktowanie,
                                              > > i to przez następnych dziesięć, sto, tysiąc pokoleń)?
                                              > > Wcale Ci się nie dziwię... :)
                                              >
                                              > A kto tak twierdzi?

Ty tak twierdzisz, tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=86014781&a=86075944

Przypomnę, że zaczęłaś tę dyskusję w ten sposób:

===================
                                              zamurowany napisał:

woda.woda odpowiedziała:

• woda.woda Wskaż, 17.10.08, 18:35
                                                gdzie pisałam o świętych krowach.
                                                • taziuta Nie udawaj, że tego nie rozumiesz! 17.10.08, 18:38
                                                  woda.woda napisała:
                                                  Re: Wskaż,

> gdzie pisałam o świętych krowach.

OK., nie pisałaś, dosłownie. Oczekujesz jednak specjalnego
                                                  traktowania, a "święte krowy" to też "specjalne traktowanie".
                                                  Nie udawaj, że nie rozumiesz tego porównania!
                                                  • woda.woda To ty nie rozumiesz. 17.10.08, 18:42
                                                    Imputujesz mi coś, czego nie napisałam.

Od cytatu ze mnie do świętych krów droga bardzo daleka - tym
                                                    bardziej, że nigdzie nie pisałam ospecjalnym traktowaniu, wręcz
                                                    przeciwnie.

A to, że nie rozumiesz, o czym piszę, to już nie moja wina.
                                                  • woda.woda Gwoli dowodu 17.10.08, 18:49
                                                    zcytuję sama siebie:
                                                    "Nie mam, oczywiście, na myśli specjalnego traktowania
                                                    poszczególnego Żyda, mówię tylko to, że naród żydowski nie jest tym
                                                    samym po Holocauście, co naród szwedzki."

Twierdzisz zatem, iż proponuję traktować Żydów, jak święte krowy"?

• pozarski Re: Gwoli dowodu 17.10.08, 18:51
                                                    Mila Wodo, wierz mi, ja znam te "dyskusje" nie od dzisiaj. Wystarczy.
                                                  • woda.woda Re: Gwoli dowodu 17.10.08, 18:52
                                                    Po prostu szlag mnie trafia z bezilności na niekumatość rozmówców :)
                                                  • pozarski Re: Gwoli dowodu 17.10.08, 18:55
                                                    Oni sa kumaci...inaczej. Zawsze tacy beda i dlatego kazda dyskusja z nimi nie
                                                    jest zadna dyskusja. Daj sobie spokoj.
                                                  • woda.woda Re: Gwoli dowodu 17.10.08, 18:57
                                                    OK.

Mam wrażenie, że to kwetia róznicy wrażliwości...
                                                  • pozarski Re: Gwoli dowodu 17.10.08, 18:59
                                                    Raczej, powiedzialbym - braku wrazliwosci.;)
                                                  • paczula8 braku wrazliwości, czy NADwrażliwości z Twojej 17.10.08, 19:04
                                                    strony, która to nadwrażliwość została Ci wykazana ...
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=86014781&a=86076833
                                                    i co teraz? wypadałoby coś powiedzieć, nie sądzisz? :)

pozarski napisał:

> Raczej, powiedzialbym - braku wrazliwosci.;)
                                                  • taziuta Re: Gwoli dowodu II :) 17.10.08, 21:16
                                                    Pozwól, że zacytuję inną Ciebie.

W odpowiedzi na stwierdzenie, że "nie ma powodu, aby traktować ich
                                                    inaczej niż Szwedów, Chińczyków czy Francuzów!:

odpowiedziałaś:

Czyż nie chciałaś przez to powiedzieć, że naród żydowski winien być
                                                    traktowany inaczej od innych? Nie, no to w takim razie opacznie
                                                    Cię zrozumiałem... :)
                                                  • paczula8 Re: Nie udawaj, że tego nie rozumiesz! 17.10.08, 18:43
                                                    Taziuto, tu ...

> Nie potrafisz wytłumaczyć kłamstwa (że holocaust czyni Żydów
                                                    > świętymi krowami, tj. że zasługują oni na specjalne traktowanie,
                                                    > i to przez następnych dziesięć, sto, tysiąc pokoleń)?
                                                    > Wcale Ci się nie dziwię... :)

... wyjaśniłes znaczenie 'świętych krów'.

Jak Ci sie gada z Wodą? prawda, że to ciekawe doświadczenie ;)
                                                  • taziuta Re: Nie udawaj, że tego nie rozumiesz! 17.10.08, 18:52
                                                    paczula8 napisała:

...
                                                    > Jak Ci sie gada z Wodą? prawda, że to ciekawe doświadczenie ;)

Miło się rozmawia, bo nie wyzywa mnie od lewaków czy innych
                                                    antysemitów. Ale jest dość uparta, to prawda.
                                                    Chociaż nie ona jedna... :)))
                                                  • paczula8 Re: Nie udawaj, że tego nie rozumiesz! 17.10.08, 18:57
                                                    taziuta napisał:

> paczula8 napisała:
                                                    >
                                                    > ...
                                                    > > Jak Ci sie gada z Wodą? prawda, że to ciekawe doświadczenie ;)
                                                    >
                                                    > Miło się rozmawia, bo nie wyzywa mnie

nie wyzywa? może Ciebie ... ja mam inne doświadczenia :)
                                  • remez2 Re: Słuchasz, ale nie słyszysz... 17.10.08, 15:24
                                    Obawiam się, że rozpocząłeś rozmowę z zegarynką. Szósta osiem, szósta osiem,
                                    szósta osiem. Z małą modyfikacją - słucham? czyżby?
                                    • taziuta Re: Słuchasz, ale nie słyszysz... 17.10.08, 16:02
                                      remez2 napisał:

> Obawiam się, że rozpocząłeś rozmowę z zegarynką. Szósta osiem,
                                      > szósta osiem, szósta osiem. Z małą modyfikacją - słucham? czyżby?

Obawiam się, że masz rację. To pewnie uwarunkowanie... :)
                                      • woda.woda Re: Słuchasz, ale nie słyszysz... 17.10.08, 16:09
                                        Rozumiem, że skończyliśmy rozmowę :)
                • 0skar Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 14:04
                  Oczywiście. Np. masowo, na skalę przemysłową, wybijano bizony -
                  podstawę ich pożywienia.
                • zamurowany Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 15:48
                  woda.woda z braku lepszych pomysłów podjęła sprawę *METODY* mordowania:

> Indian próbowano w całości zgładzić przy pomocy metod
                  > przemysłowych? Polaków na Wołyniu też?

Jeśli dobrze rozumiem, to Żydzi zasługują na specjalne traktowanie na świecie,
                  ponieważ Niemcy próbowali ich wymordować metodami "przemysłowymi". No cóż, a
                  metody głodowe stosowane na Ukraińcach (w klęsce wielkiego głodu zginęło ich
                  10mln) są gorsze? A metody stosowane (głównie) na mieszkańcach Kambodży (2 mln)
                  też są mniej wartościowe od tych stosowanych na Żydach?

Nie zauważyłem, aby ktokolwiek oczekiwał specjalnego traktowania dla narodu
                  ukraińskiego czy kambodżańskiego.
                  • woda.woda Słowem-kluczem jest tu rasizm. 17.10.08, 15:54
                    Dalej kombinuj już beze mnie :)
                    • zamurowany Ale gdzie tekst jednolity? Jakaś definicja?... 17.10.08, 16:17
                      Wodo.wodo, próbuję ci pomóc w złożeniu tekstu jednolitego uzasadnienia, dlaczego
                      to Żydzi są narodem specjalnym. Ale bez twojej asysty nie dam rady!

Mam już kilka klocków:
                      * holokaust
          • pozarski Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:39
            Woda ci czesciowo odpowiedziala,a ja dodam: Zydzi nie sa takim samym narodem
            jak Szwedzi i inni,bo sa i narodem,i religia,z ktorej wznikla takze Europa.
            Zydzi zawsze (od zburzenia przez Rzymian Swiatyni, do 1948 r.) byli mniejszoscia
            i dlatego trudno nasza historie porownywac do historii narodow zamieszkujacych
            narodowe panstwa w narodowych granicach. Jesli zas o obsesje chodzi: pokaz mi
            takiego Zyda,ktory by jej nie mial.
            • paczula8 Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 13:43
              > Jesli zas o obsesje chodzi: pokaz mi takiego Zyda,ktory by jej nie mial.

Pozarski, piszesz jak rasowy antysemita ... cokolwiek to znaczy ;)
            • woda.woda Inna sprawa, Pożarski, 17.10.08, 13:58
              że nijak nie mogę dopatrzeć się w tym kroju czcionki zapożyczenia z
              alfabetu hebrajkiego :)
            • zamurowany Re: antysemityzm w czcionce? :-) 17.10.08, 15:27
              pozarski napisał:

> Zydzi nie sa takim samym narodem
              > jak Szwedzi i inni,bo sa i narodem,i religia,z ktorej wznikla takze Europa.

1. Nie są narodem, z którego wynikła Europa. Narody Europy nie wywodzą się od
              narodu żydowskiego. Ale nawet gdyby się wywodziły - to co z tego? Czy z tego
              powodu byliby inni niż inne narody świata?
              2. Owszem, z religii żydowskiej powstało kilka innych. Ale co z tego? Czy to
              oznacza, że jest szczególna wśród innych?... Z kościoła katolickiego wywodzą się
              bodaj wszystkie kościoły chrześcijańskie. Czy z tego powinny wynikać
              jakiekolwiek preferencje dla tego kościoła na świecie?

> Zydzi zawsze (od zburzenia przez Rzymian Swiatyni, do 1948 r.) byli mniejszoscia
              > i dlatego trudno nasza historie porownywac do historii narodow zamieszkujacych
              > narodowe panstwa w narodowych granicach.

Ukraińcy i Białorusini byli mniejszością aż do 1991. Kurdowie do tej pory są.
              Czy w związku z tym również są "inni"?

Gdzie jest więc ta inność narodu żydowskiego? Nadal nie widzę. Wasza (jeśli
              dobrze zrozumiałem twoją deklarację) historia nie wyróżnia się niczym
              szczególnym na tle historii świata. Nie jesteście również narodem, z którego
              wywodzi się Europa. Gdzie ta inność, która powoduje, że traktować was należy
              inaczej niż Szwedów, czy Ukraińców?
    • homosovieticus Mikke jest politykiem. Jego wypowiedzi należy 17.10.08, 15:09
      ODCZYTYWAĆ JAKO wypowiedzi POLITYKA.
      Moje przemądrzałe Panie.
    • berkowicz5 [...] 17.10.08, 15:13
    • berkowicz5 [...] 17.10.08, 15:22
      • paczula.8 dzięki za linka :) 17.10.08, 15:39
        no Panie Pozarski, co Pan na to? :)

berkowicz5 napisał:

> takich 'hebrajskich' czcionek, he,he >
        >
        > > www.dafont.com/theme.php?cat=106&page=3
        • berkowicz5 Re: bidoki chyba na oczy hebrajskiej czcionki 17.10.08, 15:47
          nie widzialy, he,he >

> www.myfonts.com/fonts/pixymbols/faux-hebrew/

pomijam juz fakt, ze z racji tego, iz wsrod wspolpracownikow n-czasu jest paru
          zydow i taka czcionka bylaby na miejscu ;);)
    • paczula.8 a gdybym poprosiła Ciebie, 17.10.08, 15:49
      żebyś powstrzymał się od używania inwektyw ... mógłbyś to zrobić?:)

Piszesz niegłupio, szkoda, że sam dajesz pretekst do usuwania swoich postów.

Pozdrawiam:)
      • berkowicz5 Re:w ciemno obiecywac nie bede ;);) pozdro :):) 17.10.08, 15:54
      • paczula.8 wiem, że temperament Cię ponosi ... 17.10.08, 16:01
        ale wszystko w Twoich rękach:)

pozdrawiam również:)

• zamurowany Re: a gdybym poprosiła Ciebie, 17.10.08, 16:01
        paczula.8 napisała (do berkowicza):

> żebyś powstrzymał się od używania inwektyw ... mógłbyś to zrobić?:)
        >
        > Piszesz niegłupio, szkoda, że sam dajesz pretekst do usuwania swoich postów.

Berkowiczu, dołączam się do tego apelu! Zazwyczaj popieram twoje opinie,
        słownictwo już rzadziej.
    • zamurowany Paczuli ratunek się nie udał niestety 17.10.08, 17:11
      Gałązka berkowicza o Korwinie afiszującym się gwiazdą Dawida wyparowała... A szkoda, bo była ciekawa. Czy ktoś ma ją jeszcze gdzieś tu pod ręką?
      • paczula8 nie udał się, szkoda ... 17.10.08, 18:50
        no, ale juz wiemy, ze informacja o tym, że Korwin, który w 68 roku, w geście
        solidarności (bądź w ramach protestu - jak kto woli) nosił opaskę z Gwiazdą
        Dawida ... nie spotkała się ze zrozumieniem ze strony moderatora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka