Gość: Sceptyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 17:52 ... a współpracownicy Pani Sendler? Nie uratowałą 2.500 osóba sama!? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obcy Order Orła Białego dla Ireny Sendler i ... moze film IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.11.03, 18:00 Moje serdeczne gratulacje. Zyczylbym sobie by to Pani robiono film a nie o Panu Shindlerze swojego czasu. Zgaduje, ze Polka nijak w scenariuszu sie nie umywa dla penych panow z kasa jako ciekawy temat, o wiele lepszy byl niemiec, choc on tylko robil to dla kasy jak twierdzi jego zona. Prosz jednak sprobowac. Moje serdeczne uszanowanie. M. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor Po wojnie kumple Kwacha, być może brat Michnika 10.11.03, 18:15 kolesie z UB chcieli ją "skasować", a teraz Kwachu w prostej linii od ubekców dekoruje ją medalem - co za ironia losu. Ciekawe czy Kwach wspomniał o prześladowaniach, którym Sendlerowa była poddana zaraz po wojnie i na początku lat pięćdziesiątych? Wtedy za swoją działalność mogła dostać "czapę", teraz dostaje "orła białego". Kwach też ma "orła białego". Ona powinna odmówić dekorowania przez taką glistę jak kwach. Poza tym, czy ten order w czerwonych łapskach, ma jeszcze jakiekolwiek znaczenie? Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsx Re: Po wojnie kumple Kwacha, być może brat Michni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.03, 19:03 nowytor napisał: > kolesie z UB chcieli ją "skasować", a teraz Kwachu w prostej linii od ubekców > dekoruje ją medalem - co za ironia losu. > Ciekawe czy Kwach wspomniał o prześladowaniach, którym Sendlerowa była poddana > zaraz po wojnie i na początku lat pięćdziesiątych? Wtedy za swoją działalność > mogła dostać "czapę", teraz dostaje "orła białego". > Kwach też ma "orła białego". Ona powinna odmówić dekorowania przez taką glistę > jak kwach. > Poza tym, czy ten order w czerwonych łapskach, ma jeszcze jakiekolwiek znaczeni > e? > Nowy Mysle, ze nie ma. Szczegolnie po tym jak Kwach ten sam order dal po cichu min. Wiatrowi. Hanba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.03, 19:40 Wielkie wyrazy szacunku dla jeszcze jednego polskiego Korczaka Maciej Skarzynski, Monachium Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaprim Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.03, 19:40 Nie, nie sama,zawsze zreszta podkreslala role tych osob, ktore Jej pomagaly. Wystarczylo tylko przeczytac tekst , do ktorego prowadzi link obok... Ale po co? Skoro mozna zlosliwie zapytac i posiac troche fermentu, a to takie miłe, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor do stu diabłów! który tekst? ten teraz? 10.11.03, 20:28 Jeżeli chcesz się wypowiadać, to poszukaj wszystkich(!) tekstów o Sendlerowej (ja ci na pewno tego nie ułatwię). "W 1949 r. ciężarną Irenę przesłuchiwano na UB. Jej synek rodzi się za wcześnie. Umiera po kilku tygodniach." I jeszcze taki podobny enigmatyczny kawałek z tego tekstu??? Skąd nagle Sendlerowa pojawia się na "topie"? Dzięki Michnikowi czy Kwachowi??? Nie! to dzieci amerykańskie odnalazły i pokazały światu (w tym również Polakom) Irenę Sendler - do tego czasu cisza jak makiem zasiał. A teraz takie łajzy jak Kwach czy Michnik kręcą polityczną kaszanę na jej bohaterstwie. Teraz??? Sześćdziesiąt lat mieli na to by hołd jej złożyć. Ale jakoś autorka jej biografii nic lub niewiele na ten temat mówi. Zwykłe krętactwo, tak jak to w gazecie wyborczej. bez poważania Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Tu masz racje, jesli chodzi o amerykanskie dzieciaki. IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.03, 21:48 Moze tez i dzieki nim jest pani Sendlerowa w podrecznikach brytyjskich o holocauscie... Przy takiej swiatowej publicity Kwachowi nie wypadalo juz naszej dzielnej damy nie zauwazyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornwal Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.owngsm01.md.comcast.net 10.11.03, 20:22 W Stanach i tak zrobiliby z p. Sendler antysemitke, dlatego ze nie uratowala wiecej dzieci, a poza tym oddawala je polskim rodzinom do wychowania. Smutne, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Czlowieku, wez na przeczyszczenie: to amerykanskie IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.03, 21:52 dzieciaki ja "odkryly"! A Yad Vashem bynajmniej nie przeszkadza (oddaja pani Sandlerowej sprawiedliwosc, az po podreczniki o holocauscie). Polski cham antysemita i pseudo-katolik, czego "Hameryka" pelna, to jednak nie ta bohaterska dama i nikt przy zdrowych zmyslach jej ze zwyklym polskojezycznym smrodem nie pomyli i nie myli - spokojna glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cett Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.11.03, 05:00 Gość portalu: kornwal napisał(a): > W Stanach i tak zrobiliby z p. Sendler antysemitke, dlatego ze > nie uratowala wiecej dzieci, a poza tym oddawala je polskim > rodzinom do wychowania. Smutne, ale prawdziwe. -Duren!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adalbert z G.B Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: 65.112.226.* 11.11.03, 09:48 Smutne jest to, ze Ty mieszkajac w Owings Mills gdzie mieszka i pracuje tysiace Zydow jeszcze ich nie poznales. Znam ich wielu i musze napisac, ze w wiekszosci sa porzadnymi ludzmi. A to, ze na glowe bija nie tylko nas, ale wszystkie narody, nie jest wina, zasluga raczej. A PANI IRENY SENDLER przesylam me slowa uznania i podziwu... Jest Pani wzorem, dla wszystkich ludzi zamieszkujacych nasza Ziemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Zycie p.Senler doskonalym scenariuszem dla A. Wajdy IP: *.sympatico.ca 10.11.03, 20:23 Mysle ze jest to doskonaly temat dla folmu, ktory zrealizuje Andrzej Wajda. Polonia amerykanscka i kanadyjska dolozy sie do kosztow. Ten film musi powstac! Z drugiej strony to nie rozumie dlaczego "Orla Bialego" nie otrzymala p. Sendlerowa w czasie prezydentury Lecha Walesy????????? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor Bo nikt o niej nie wiedział wtedy. 10.11.03, 20:32 O tym, że ktoś taki juk Sendlerowa istnieje opowiedziały światu dwa lata temu dzieci amerykańskie. Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec "Nie ma tak dobrze, zeby nie moglo byc zle, kurde". 10.11.03, 20:42 Takie skojarzenie przychodzi mi do glowy czytajac komentarze Sz. p-wa forumowiczow... zle, bo to ta swinia i UB-ek Kwach wreczal, bo Wiatr tez dostal, bo to bo tamto, a w Ameryce to i tak z niej (pani Sendler znaczy sie) zrobia antysemitke. Co za zmierzle ludziska. Niech ktorys z tych malkontentow wezmie pioro i napisze scenariusz do filmu, moze Wajda, albo kto inny, zrobi z tego film. Dlaczegoz by nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: o scenariuszu IP: *.beckman.com 10.11.03, 21:09 Duzo osob pisze o scenariuszu filmowym. Oby nie zabraklo w nim m.in. takich faktow jak to jej rodacy skresli jej corke z listy przyjec na uniwersytet: "W 1967 r. córka Ireny zdaje egzamin na polonistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Jest na liście przyjętych. Nagle znika z listy. Irena interweniuje u zastępczyni dziekana. Przyjmuje Irenę serdecznie: - To jakieś nieporozumienie - mówi ciepło. Trzy dni później rozmawia z Ireną na stojąco: - Sprawa bardzo skomplikowana. Irena mdleje pod jej gabinetem. - Na Pawiaku nie byłam tak załamana jak po tej rozmowie - wspomina dziś. W domu Janka pyta z wyrzutem: - Mamo, jakie ty grzechy masz na sumieniu, że mnie skreślili? Skończyła studia zaocznie. - Całe życie ciągnęły się za mną szepty: "to Żydówka, sprzyja Żydom" - mówi Irena Sendlerowa. - Miałam etykietkę "żydowskiej matki". Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor Ty to masz dopiero nasrane w tej łepetynie 10.11.03, 21:39 Odpowiedz tylko na pytania: Czy komuniści to Polacy? Z czyjego polecenia nie przyjęto córki Sendlerowej na studia? A może prokurator z IPN powinien zająć się tym dziekanem (jeżeli żyje) i zleceniodawcami takiego wyroku na córce Sendlerowej? Kto do kurwy nędzy odpowiada za rok 68 i dlaczego Jaruzelski i reszta tych łobuzów nie siedzi w pierdlu lub nie zawisła na szubienicach? A zdziwilibyście się wszyscy jakie emerytury dostają te czerwone mendy za dowartościowywanie np. Sendlerowej. Ja znam takich spraw kilka - osób, których winą było pochodzenie, i na przykład "postawy antypolskiej, antysocjalistycznej" a przejawiającej się tym, że ojciec mojej koleżanki w wieku Kwacha nie chodził na wybory (początek lat siedemdziesiątych), zaś po "przyznaniu" domiaru przez kumpli Kwacha cała rodzina została "poproszona" o wyjazd z Polski, co też z płaczem uczynili. Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adas Re: o scenariuszu IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 02:53 > Duzo osob pisze o scenariuszu filmowym. > Oby nie zabraklo w nim m.in. takich faktow jak > to jej rodacy skresli jej corke z listy przyjec > na uniwersytet: > > "W 1967 r. córka Ireny zdaje egzamin na polonistykę na > Uniwersytecie Warszawskim. Jest na liście przyjętych. Nagle > znika z listy. Irena interweniuje u zastępczyni dziekana. > Przyjmuje Irenę serdecznie: - To jakieś nieporozumienie - mówi > ciepło. Trzy dni później rozmawia z Ireną na stojąco: - Sprawa > bardzo skomplikowana. > > Irena mdleje pod jej gabinetem. - Na Pawiaku nie byłam tak > załamana jak po tej rozmowie - wspomina dziś. W domu Janka pyta > z wyrzutem: - Mamo, jakie ty grzechy masz na sumieniu, że mnie > skreślili? Skończyła studia zaocznie. > > - Całe życie ciągnęły się za mną szepty: "to Żydówka, sprzyja > Żydom" - mówi Irena Sendlerowa. - Miałam etykietkę "żydowskiej > matki". i dlatego jest hanba ze komunista Kwasniewski jest prezydentem wolnej Polski.Gdyby jeszcze byla komuna to on bylby juz napewno komitetu centralnego Polskiej Zjenoczej Parti Robotniczej i zniewalal Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: o scenariuszu IP: *.solnet.ch 11.11.03, 12:03 Gość portalu: Adas napisał(a): > > > Duzo osob pisze o scenariuszu filmowym. > > Oby nie zabraklo w nim m.in. takich faktow jak > > to jej rodacy skresli jej corke z listy przyjec > > na uniwersytet: > > > > "W 1967 r. córka Ireny zdaje egzamin na polonistykę na > > Uniwersytecie Warszawskim. Jest na liście przyjętych. Nagle > > znika z listy. Irena interweniuje u zastępczyni dziekana. > > Przyjmuje Irenę serdecznie: - To jakieś nieporozumienie - mówi > > ciepło. Trzy dni później rozmawia z Ireną na stojąco: - Sprawa > > bardzo skomplikowana. > > > > Irena mdleje pod jej gabinetem. - Na Pawiaku nie byłam tak > > załamana jak po tej rozmowie - wspomina dziś. W domu Janka > pyta > > z wyrzutem: - Mamo, jakie ty grzechy masz na sumieniu, że mnie > > skreślili? Skończyła studia zaocznie. > > > > - Całe życie ciągnęły się za mną szepty: "to Żydówka, sprzyja > > Żydom" - mówi Irena Sendlerowa. - Miałam etykietkę "żydowskiej > > matki". > > i dlatego jest hanba ze komunista Kwasniewski jest prezydentem > wolnej Polski.Gdyby jeszcze byla komuna to on bylby juz napewno > komitetu centralnego Polskiej Zjenoczej Parti Robotniczej i > zniewalal Polakow. > Macie racje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: 'Nie ma tak dobrze, zeby nie moglo byc zle, k 10.11.03, 21:51 jastrzebiec napisał: > Takie skojarzenie przychodzi mi do glowy czytajac komentarze Sz. > p-wa forumowiczow... zle, bo to ta swinia i UB-ek Kwach wreczal, > bo Wiatr tez dostal, bo to bo tamto, a w Ameryce to i tak z niej > (pani Sendler znaczy sie) zrobia antysemitke. Co za zmierzle > ludziska. > > Niech ktorys z tych malkontentow wezmie pioro i napisze > scenariusz do filmu, moze Wajda, albo kto inny, zrobi z tego > film. Dlaczegoz by nie? ******* A dlaczego nie pani Arnold?Przeciez to taka zdolna osoba. A GW jak zwykle krociotka notateczka, artykul sprzed dwoch lat bodajze. Ale o Jedwabnym cale tomy. Pozdrawiam dawno niewidzianego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Zawisc bardzo cie boli, maly czlowieku? IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.03, 21:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Z dobrego serca ratowała a co z tych dzieci wyrosło? IP: *.aster.pl / 10.64.6.* 10.11.03, 22:11 Mordercy stanowiący zagrożenie dla światowego pokoju, okupanci strzelajacy do dzieci, cięzarnych i burzący domy innych ludzi, tylko dlatego, że są innej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERAD Re: Z dobrego serca ratowała a co z tych dzieci w IP: *.socantel.net 11.11.03, 00:04 PLUGAWY JAŁOPA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad DZIWNY RACHUNEK Sendler! IP: *.socantel.net 11.11.03, 00:01 A co Stolcman myli, że jest premierem Izraela? To jest ich wewnętrzną sprawą. Czy on policzył wymordowanych przez żydowskich katów-bandytów najświetniejszych synów i córek naszego narodu? Jak się oni policzyli po 60 latach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad [...] IP: *.socantel.net 11.11.03, 01:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda Re: PYTANIE DO ŻYDKÓW IP: *.gorzow.mm.pl 11.11.03, 01:47 Nawet w tym temacie mamy takie posty. I jak teraz ktokolwiek uwierzy, że Polacy to nie antysemici? Chyba że to po prostu prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: PYTANIE DO ŻYDKÓW IP: *.anhmca.adelphia.net 11.11.03, 03:24 Gość portalu: szkoda napisał(a): Nawet w tym temacie mamy takie posty. I jak teraz ktokolwiek uwierzy, że Polacy to nie antysemici? Chyba że to po prostu prowokacja? Masz racje. Ci fantyccy-antysemici psuja obraz Polski w swiecie. Wyrosli napewno w domu nasyconym niemawiscia do innego czlowieka. Czyz nie jest dziwne jak to przechodzi z pokolenia na pokolenie? Teraz w wolnej od cenzury Polsce moga karmic swa nienawisc w brukowych pismidlach. "Jawnie antysemickie wydawnictwa dostępne w większości kiosków i salonów z prasą, na ulicznych straganach w centrach miast, w wielu kościołach i renomowanych księgarniach. Choć przykre, powtórzmy, nie Żydom wyrządzają one największą szkodę, ale kulturze życia zbiorowego, samym Polakom i ich dobremu imieniu w świecie" zacytowalem tu polskiego publicyste.. Artykul byl o Irenie Sendler ktora uratowala inne istnienia ludzkie a ci co ziejacy nienawiscia osobnicy potrafili i to zbeszczescic w swych postach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . [...] IP: *.nott.cable.ntl.com 11.11.03, 03:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert Re: PYTANIE DO ŻYDKÓW IP: 192.85.16.* 11.11.03, 07:19 Zebys ti tak w grobie szczekal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota GRATULACJE DLA PANI IRENY!!!!! IP: *.tc-1.roc-pt.ny.localnet.com 11.11.03, 04:00 Jestem pelna podziwu, tyle niewinnych dzieci zostalo zamordowanych tylko przez pochodzenie, szkoda, ze nie bylo za duzo takich ludzi jak Pani Irena!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re-re Re: GRATULACJE DLA PANI IRENY!!!!! IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.11.03, 05:20 Gość portalu: dorota napisał(a): > Jestem pelna podziwu, tyle niewinnych dzieci zostalo > zamordowanych tylko przez pochodzenie, szkoda, ze nie > bylo za duzo takich ludzi jak Pani Irena!!!! To wielka Polka,wielki czlowiek.Dzialala z narazeniem wlasnego zycia ,a celem Jej bylo jedno:ratowanie innych,tych najbardziej skrzywdzonych.Najsprawiedliwsza posrod Sprawiedliwych Wsrod Narodow Swiata . Kto ratuje jedno zycie-ratuje caly swiat.Tak glosi napis na medalu wreczanym Sprawiedliwym przez Jad vaShem.Pani Irena Sendler uratowala godnosc ludzka.I godnosc Polaka.Za to otrzymala Orla Bialego.Serdeczne gratulacje i gorace zyczenia dobrego zdrowia i pieknego zycia do 120 dla pani Ireny! Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: GRATULACJE DLA PANI IRENY!!!!! 11.11.03, 10:17 Gość portalu: dorota napisał(a): > Jestem pelna podziwu, tyle niewinnych dzieci zostalo > zamordowanych tylko przez pochodzenie, szkoda, ze nie > bylo za duzo takich ludzi jak Pani Irena!!!! Alez bylo duzo, pani Irena tylko wyprowadzala je z getta i to nie sama, a pozniej ukrywali je inni. Pani Irena pisze ,ze do uratowania jednego dziecka potrzebna byla pomoc 10 osob. Wiec policz sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: GRATULACJE DLA PANI IRENY!!!!! IP: *.solnet.ch 11.11.03, 12:15 gini napisała: > Gość portalu: dorota napisał(a): > > > Jestem pelna podziwu, tyle niewinnych dzieci zostalo > > zamordowanych tylko przez pochodzenie, szkoda, ze nie > > bylo za duzo takich ludzi jak Pani Irena!!!! > > Alez bylo duzo, pani Irena tylko wyprowadzala je z getta i to nie sama, a > pozniej ukrywali je inni. > Pani Irena pisze ,ze do uratowania jednego dziecka potrzebna byla pomoc 10 osob > . > Wiec policz sobie. Masz racje. Zgodnie "prawem Niemieckim" kazdy udzielajacy pomocy Zydom, jak np. podanie szklanki wody podlegal automatycznie karze smierci. Kazda z tych rodzin ratujcego lancucha ryzykowala w pelni swiadomie swoim zyciem. A wiec wzgodnie z regulami instytutu Yad Vashem kazda z tych osob powinna dostac odznaczona przez medalem "Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata". Ciekawe, dlaczego odnosza wrazenie, ze to nie nastapi? Niektore z tych dzieci pozostaly u swoich nowych rodzicow. Znam taki przypadek. Moze dlatego, ze stracila ona wszystkich bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.03, 06:12 a teraz te 2500 dzieci gnoi polske jako kraj antysemicki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.03, 06:22 przepraszam, to co napisalem wyzej bylo glupie i szczeniackie, naprawde jest mi wstyd...nie wiem dlaczego tak napisalem, chyba z wlasnej glupoty. prosze zeby admin to wykasowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.upc-c.chello.nl 11.11.03, 09:01 GRATULACJE DLA PANI IRENY I WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retoryk dla Ireny Sendler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 09:31 Conajmniej 50 lat czekała Pani Sendler na chociażby wzmiankę o swojej dzialalności. To doprawdy wstyd dla Rzeczypospolitej. Pani Irenie która skromnie żyła przez wszystkie te lata życzę wszelkiej pomyślności. Natomiast tym, którym historię - martyrologię - przypominają amerykańskie dzieci radzę się powżnie zastanowić nad programem edukacji. To jest policzek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hatches Re: dla Ireny Sendler IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.11.03, 10:13 Najwyższe Wyrazy Uznania oraz Szacunku dla Pani Ireny. Przyznaję, iz sam jestem ofiarą takiego policzka, gdyż do dnia dzisiejszego o działalności Pani Ireny nie miałem żadnego pojęcia. Oprócz zawstydzenia czuje ... rozliczymy kiedyś Kwaśniewskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: dla Ireny Sendler 11.11.03, 10:21 Gość portalu: retoryk napisał(a): > Conajmniej 50 lat czekała Pani Sendler na chociażby wzmiankę o > swojej dzialalności. To doprawdy wstyd dla Rzeczypospolitej. Pani > Irenie która skromnie żyła przez wszystkie te lata życzę > wszelkiej pomyślności. Natomiast tym, którym historię - > martyrologię - przypominają amerykańskie dzieci radzę się powżnie > zastanowić nad programem edukacji. To jest policzek. ******* .I jeszcze jedno co z tymi uratowanymi?Dlaczego zadna z tych 2500 osob nie napisala o tym? Przeciez dziala jakies stowarzyszenie Dzieci Holocaustu, dlaczego nie oni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.ynet.pl 11.11.03, 13:01 czytam zamieszczone opinie i nasuwa mi się jedno pytanie: czy niestety rzcezywiście wrodzoną cechą Polaków jest podłośc i chęć splugawienia wszystkiego i wszystkich? czy obrzucenie wszystkiego gównem poprawia wam nastrój? czy nie ma dla was już zadnej świętości? Czy przyzwoitośc już nie istnieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor Ty jesteś jakiś niedorozwój czy co? 11.11.03, 20:58 Nie o Sendlerową ta cała wrzawa, bo jej cześć i chwała. Tylko o to, że Kwach i Michnik i reszta tych rzezimieszków milczała, a teraz gdy to jest korzystne KASZANĘ POLITYCZNĄ KRĘCĄ (o czym pisałem wcześniej) A ty zdaje się, że jesteś jakimś zasranym tępym lewakiem o ile dobrze pamiętam? Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler 11.11.03, 16:51 a mnie nurtuje to dlaczego nagradza sie tylko tcyh co ratowali Żydów a w opgóle nie mówi się nic o tch co ratowali Polaków i inne narodowości..nawet nie mówi sie zbyt wiele o tych co ratowali Cyganów...wg mnie jest to wywyższanie żydowskich ofiar ponad wszystkie inne ofiary..to nie fair! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a propos Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.gorzow.mm.pl 11.11.03, 19:17 Chociaż życzę jak najgorzej wszystkim oszołomom z Radia Maryja, ale przyłączam się do pytania: co wiadomo o tych, którzy ratowali Cyganów, skazanych przez nazistów, podobnie jak Żydzi, na zagładę? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler 11.11.03, 19:46 Gość portalu: a propos napisał(a): > Chociaż życzę jak najgorzej wszystkim oszołomom z Radia Maryja, - Jezus powiedział miłujcie nieprzyjaciół waszych..widać nie jesteś chrześcijaninem... ale przyłączam > się do pytania: co wiadomo o tych, którzy ratowali Cyganów, skazanych przez > nazistów, podobnie jak Żydzi, na zagładę? - ale los osób ratujących Polaków juz cię nie obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwarszawy Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 20:30 oszolom.z.radia.maryja napisał: > a mnie nurtuje to dlaczego nagradza sie tylko tcyh co ratowali Żydów a w opgóle > > nie mówi się nic o tch co ratowali Polaków i inne narodowości..nawet nie mówi > sie zbyt wiele o tych co ratowali Cyganów...wg mnie jest to wywyższanie > żydowskich ofiar ponad wszystkie inne ofiary..to nie fair! Synku! Hitlerowcy mordowali tych, których uznali za niearyjczyków - i Żydów, i Cyganów, i Murzynów. Akurat w Polsce Żydów było najwięcej i nieporównywalnie więcej ich wymordowano - stąd o zbrodniach na tym właśnie narodzie wiemy najwięcej, i przez swój potworny rozmiar zbrodnia ta jest najbardziej znana. Tak też więcej wiemy o tych, którzy Żydów ratowali. Nie znaczy to, że inne ofiary hitleryzmu są mniej ważne - było ich tylko nieporównanie mniej. A prawdą jest - że powinniśmy pamiętać o wszystkich ofiarach zbrodni. To tak mniej więcej, jakby do Twoich współwyznawców mieć pretensję, że celebrują śmierć Crystusa: przecież było tyle innych ofiar, ludzi umierających dużo okrutniej. I jakby uświęcanie rozpaczy Marii, matki Jezusa - nazwać wywyższaniem pamięci o tragedii jakiejś Żydówki z powodu śmierci jej syna... Takie podejście byłoby bez sensu, chyba tu się zgodzimy? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler 11.11.03, 20:35 Gość portalu: zwarszawy napisał(a): > oszolom.z.radia.maryja napisał: > > > a mnie nurtuje to dlaczego nagradza sie tylko tcyh co ratowali > Żydów a w opgóle > > > > nie mówi się nic o tch co ratowali Polaków i inne > narodowości..nawet nie mówi > > sie zbyt wiele o tych co ratowali Cyganów...wg mnie jest to > wywyższanie > > żydowskich ofiar ponad wszystkie inne ofiary..to nie fair! > > Synku! -nie jestem twoim synem nie spoufalaj się! w zyciu bym sie nie przyznał do takiego ojca jak ty! Hitlerowcy mordowali tych, których uznali za > niearyjczyków - i Żydów, i Cyganów, i Murzynów. Akurat w Polsce > Żydów było najwięcej i nieporównywalnie więcej ich wymordowano - > stąd o zbrodniach na tym właśnie narodzie wiemy najwięcej, i > przez swój potworny rozmiar zbrodnia ta jest najbardziej znana. > Tak też więcej wiemy o tych, którzy Żydów ratowali. Nie znaczy > to, że inne ofiary hitleryzmu są mniej ważne - było ich tylko > nieporównanie mniej. - sumia wszystkich ofiar II wojny światowej to 55 milionów ludzi żydów zabito jakieś 6 milionów drugie tyle Polaków a Rosjan zgineło ok 20 milionów tak więc to nie Żydów zginęło najwięcej A prawdą jest - że powinniśmy pamiętać o > wszystkich ofiarach zbrodni. > To tak mniej więcej, jakby do Twoich współwyznawców mieć > pretensję, że celebrują śmierć Crystusa: przecież było tyle > innych ofiar, ludzi umierających dużo okrutniej. I jakby > uświęcanie rozpaczy Marii, matki Jezusa - nazwać wywyższaniem > pamięci o tragedii jakiejś Żydówki z powodu śmierci jej syna... > Takie podejście byłoby bez sensu, chyba tu się zgodzimy? -my wierzymy że Chruystus zmartwychwstał.. i ze nas odkupił...wybawil od grzechu pierworodnego..moze sz w to wierzyc albo nie ale nie nabijaj sie z tych co w to wierzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwarszawy Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 21:31 oszolom.z.radia.maryja napisał: > -nie jestem twoim synem nie spoufalaj się! w zyciu bym sie nie przyznał do > takiego ojca jak ty! Dzięki za zwrócenie uwagi,to tylko taki zwrot retoryczny - ja też z takiego syna dumny bym nie był. > - sumia wszystkich ofiar II wojny światowej to 55 milionów ludzi żydów zabito > jakieś 6 milionów drugie tyle Polaków a Rosjan zgineło ok 20 milionów tak więc > > to nie Żydów zginęło najwięcej Ale ja, bracie (nie gniewaj się, to "bracie" to tylko z chrześcijańskiego miłosierdzia) pisałem o niearyjczykach, i to tych w Polsce - więc chyba przesadziłeś z tymi 55 milionami ofiar w naszym kraju. > -my wierzymy że Chruystus zmartwychwstał.. i ze nas odkupił...wybawil od > grzechu pierworodnego..moze sz w to wierzyc albo nie ale nie nabijaj sie z tych > > co w to wierzą Ja się broń Panie Boże nie nabijam. Dałem tylko przykład śmierci - tragicznej przecież pewnego Żyda, Chrystusa i rozpaczy jego matki, pewnej Żydówki Marii. Z pełnym do nich szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler 11.11.03, 23:01 55 milionów to suma wszystkich ofiar II wojny swiatowej na całym globie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a propos Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.gorzow.mm.pl 11.11.03, 23:29 Jasne, że należy czcić pamięć wszystkich, którzy ratowali innych, i w ogóle wszystkich, którzy w tych koszmarnych czasach postępowali godnie. Ale ponawiam pytanie (z uwzględnieniem uwagi oszołoma): co wiadomo o tych, którzy w czasie wojny ratowali innych? Bo to, że Żydzi cztą pamięć tych, którzy ratowali ich naród, chyba dobrze o nich świadczy. A gdzie jest odpowiednik Alei Sprawiedliwych w Polsce? A co zrobili w tej sprawie Cyganie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milhaus nikt nie zasluzyl bardziej na ten order IP: *.unimaas.nl 11.11.03, 22:40 niz ta kobieta. niech jej Bog blogoslawi Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: nikt nie zasluzyl bardziej na ten order 11.11.03, 23:02 Gość portalu: milhaus napisał(a): > niz ta kobieta. niech jej Bog blogoslawi -nie mam nic przeciwko tej pani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: nikt nie zasluzyl bardziej na ten order IP: *.stenaline.com 12.11.03, 02:13 niż pani Irena. Wyrazy głębokiego szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Order Orła Białego dla Ireny Sendler IP: *.w3cache.trzebnica.net / 10.17.64.* / *.router.trzebnica.net 12.11.03, 08:51 Jest kilka chwil w życiu młodego człowieka kiedy jest dumny ze swojego "bycia Polakiem". Jedną z nich jest to ,że żyję wśród takich ludzi jak Pani Irena Sendler. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Piękny, uczciwy artykuł o holokauście. IP: *.stenaline.com 12.11.03, 11:58 T Y G O D N I K N A S Z A P O L S K A ISSN 1425-1914 Indeks 332453 NR 44 (415) 5 listopada 2003 Kiedy mówię, że jestem polskim Żydem, wielu moich rodaków dziwi się, iż tak podkreślam moje pochodzenie. Ale dla mnie jest to bardzo ważne, bo całym sercem utożsamiam się z Polską. Milczeć nie mogę i żyć nie mogę Tak powiedział na spotkaniu, 20 października br., z młodzieżą Katolickiego Zespołu Edukacyjnego im. Piotra Skargi przy parafii biskupa św. Stanisława Męczennika na Woli Reuwen Zygielbojm, brat Szmula Zygielbojma, który poświęcił swoje życie za naród żydowski w czasie II wojny światowej. Pan Reuwen obecnie jest już 90-latkiem, ale mimo sędziwego wieku nie ustaje w wędrówce śladami brata. Nie myśli jak polityk Ten wieczór wspomnień o Szmulu Zygielbojmie zgromadził wielu młodych ludzi, inteligentnych, mających znaczną wiedzę o najnowszej historii naszego kraju, zamiłowanych w swojej szkole oraz ich nauczycieli i przywódców duchowych, na czele z ks. proboszczem parafii Św. Stanisława Męczennika Januszem Godziszem, patriotą otwierającym gościnnie sale parafialne tym, którym nieobce są losy kraju i jego przyszłość, na dyskusje i seminaria. Spotkanie prowadził Władysław Terlecki, przewodniczący Komitetu Upamiętnienia Ofiar Niemieckiego Obozu Zagłady KL Warshau, w tunelu którego hitlerowcy zagazowywali warszawiaków (położonym niedaleko Zespołu Szkół). - Nasz dostojny gość - powiedział Władysław Terlecki - nie jest politykiem, nie myśli i nie czuje jak polityk, jest pisarzem, artystą, poetą, żyje wielkimi myślami moralnymi, można by rzec nawet, że on się na polityce nie zna, chociaż to ona przekreśliła życie jego brata, co stało się wielkim dramatem Reuwena Zygielbojma. Przedstawiony na wideo film o Szmulu Zygielbojmie w reżyserii Dżamili Ankiewicz pokazał środowisko biednych Żydów w małym miasteczku Chełm, z którego wywodził się Szmul, i peregrynację Reuwena od miejsca do miejsca, gdzie przebywał jego starszy brat po opuszczeniu miasteczka. Szmul już jako młody chłopak zapisał się do Bundu (Powszechnego Żydowskiego Związku Robotniczego), marksistowskiej partii socjalistycznej i przyjął pseudonim "Artur". Pracując w miejscowej fabryce papierowych torebek, zorganizował strajk. Skierowany do Warszawy wydawał pismo "Folkscajtung". - Po raz pierwszy - mówił w filmie Marek Edelman - zobaczyłem Szmula na wiecu wzburzonego tłumu Żydów (październik 1939 r.), kiedy Niemcy próbowali utworzyć w Warszawie getto. Po posiedzeniu Rady Gminy Żydowskiej Zygielbojm i Czerniakow mieli wystąpienia. "Jeszcze i dla nas nastąpi taki dzień, że nie będziemy się bali, będzie taki szczęśliwy dzień". Ponieważ jednak gestapo już poszukiwało Zygielbojma, Bund zdecydował się wysłać go na Zachód. "Niech jedzie i powie światu, co się tutaj dzieje". Apelował o powstrzymanie holokaustu Był we Francji, w USA, następnie osiedlił się w Wielkiej Brytanii. Polacy umożliwili mu wejście do władz Rzeczypospolitej Polskiej na uchodźstwie. Był posłem na Sejm wolnego rządu polskiego, który to Sejm nosił wówczas nazwę Rada Narodowa na Uchodźstwie. Miał za zadanie zajmowanie się sprawami ludności żydowskiej, przede wszystkim zaś ich sytuacją w okupowanej Polsce. Spełniał tę misję najlepiej jak tylko można było. Apelował do rządów USA, Anglii i in., prosząc o powstrzymanie holokaustu; spotykał się z politykami, w tym z licznymi żydowskimi parlamentarzystami z Izby Gmin i Izby Lordów. Jednocześnie organizował pomoc żywnościową dla getta w Warszawie za pośrednictwem jednego z członków Bundu. Informował o gehennie Żydów w Polsce, o których dane przesyłało polskie podziemie, AK, kurierzy polscy. Niestety wielu rozmówców i adresatów jego apeli nie wierzyło albo nie chciało wierzyć w te horrory. Niektórzy myśleli, iż jest to po prostu propagandowa robota aliantów. Jan Karski ps. "Witold", polski kurier, oddany sprawie ratowania Żydów, w rozmowie z Reuwenem (w filmie) przedstawił reakcję zamożnego i wpływowego Żyda na informację Karskiego o zbrodniach popełnianych na Żydach przez Niemców. Głupstwa pan mówi! Ja się dziwię... on (tzn. Szmul Zygielbojm - przyp. autorki) nas wszystkich zadręcza! Nie pozwala nam pracować. No! No! Ale my rozumiemy, on tam rodzinę zostawił. Połóżcie się przed Białym Domem! Po tym fragmencie filmu zabrał głos jeden z obecnych na sali uczniów, pytając: czy to jest w porządku, że ci, którzy przede wszystkim powinni byli reagować na wezwania Szmula, elity żydowskie, bogaci Żydzi, posłowie do brytyjskiego parlamentu, fabrykanci, bankierzy, często mający dobre kontakty z Hitlerem, zachowywali kompletną bierność? - Nie - odpowiedział Reuwen Zygielbojm - to w ogóle nie jest w porządku. Z wielką przykrością muszę też dodać, że wpływowi Żydzi w Wielkiej Brytanii, w Niemczech i na całym świecie zachowali się wobec holokaustu okropnie. Najgorzej jednak postąpili Żydzi amerykańscy, bo przecież oni mieli duże możliwości ukrócenia zbrodni hitlerowskich, bo przecież z Ameryką wszyscy się liczą, oni mają tam siłę. W amerykańskiej demokracji każda jakaś publiczna demonstracja jest postrzegana szeroko na arenie międzynarodowej. Szmul uważał, że trzeba doprowadzić do potężnej manifestacji, która wstrząsnęłaby globem. "Połóżcie się przed Białym Domem" - wzywał na spotkaniach z Żydami amerykańskimi - "odmawiajcie jedzenia i picia! Demonstrujcie; opanujcie ulice!". Tylko że tym wołaniom odpowiadała martwa cisza. Odizolowany przez swoich, obojętnych na jego żarliwe prośby albo nawet zniecierpliwionych, odprawiany sprzed drzwi oficjeli, zrozpaczony bezcelowością swoich wysiłków (Ani jednego Żyda w getcie warszawskim nie uratowałem!) zaczął myśleć o samobójstwie, które miało poruszyć sumienia tych, którzy mogli coś zrobić, lecz tego nie uczynili. Przed śmiercią Szmul Zygielbojm wystosował pożegnalne listy. Oto wyjątek nagranego przezeń przemówienia do kraju 30 kwietnia 1943 r., a więc na 12 dni przed jego śmiercią: - Fakty w waszych cierpieniach i ofiarach wstrząsają dzień w dzień wolnymi narodami i wzbudzają jeszcze większą nienawiść do morderców milionów niewinnych kobiet, dzieci i starców; do sprawców waszego męczeństwa. Razem ze słowami hołdu i głębokiego uznania dla tych bohaterów trwających w walce, dla tych, którzy w getcie warszawskim stawiali i stawiają tak rozpaczliwy opór krwawym katom niemieckim, zwracam się do całego żyjącego jeszcze żydostwa polskiego, z zapewnieniem, że nie ustajemy i nie ustaniemy w wysiłkach, aby cierpieniom waszym położono kres. I drugi list: Do rządów i narodów państw sprzymierzonych, do sumienia świata! Na naszych oczach odbywa się akt niebywałej w dziejach tragedii. Milczeć nie mogę i żyć nie mogę. Giną resztki ludu żydowskiego w Polsce; Żydzi moi w getcie warszawskim zginęli z bronią w ręku w ostatnim porywie bohaterskim. Nie było mi dane zginąć tak jak oni, ale należę do nich i do ich masowych grobów. Życie moje należy do ludu żydowskiego w Polsce, więc je oddaję. Żegnam wszystkich i wszystko, co było mi drogie i co kochałem. Moim ideałom, memu narodowi, wierny aż do śmierci - Szmul Artur Zygielbojm. Nienawidzą Polaków i polskich Żydów Nawiązując do inercji przedstawicieli elity żydowskiej, jeden z dyskutantów spytał, dlaczego teraz Żydzi praktycznie nie poruszają tematu bierności ich elit wobec holokaustu, natomiast bezpodstawnie oskarżają Polaków - którzy z narażeniem życia najwięcej zrobili dla ratowania Żydów - o rzekome zbrodnie, m.in. w obrzydliwym paszkwilu Malowany ptak Kosińskiego lub też Sąsiadach zakłamanej, grafomańskiej książce Grossa. Reuwen odpowiedział, że tak samo jak odstręczający jest dla niego antysemityzm, kategorycznie odrzuca "antygoizm", "polakożerczość". Zawsze np. będzie pamiętał starszą kobietę, Polkę z Łukowa, która kiedy on z trzema kolegami uciekał na Wschód, zaprosiła ich - brudnych, Odpowiedz Link Zgłoś