Gość: gosc IP: *.aster.pl / 10.67.2.* 12.11.03, 17:46 To ile razy pobierane będą tantiemy za jedno odtworzenie utworu skoro stacja radiowa już uiściła opłatę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Toto Ja moge placic tantiemy muzykom IP: *.bnl.gov 12.11.03, 17:59 Ja chetnie zaplace tantiemy jezeli bede wiedzial, ze pieniadze dostana muzycy i kompozytorzy danych utworow. Niestety prawda jest taka, ze kase dostaja posrednicy, firmy fonograficzne itp. muzycy zas czesto bieduja. Z drugiej strony jasne jest, ze publiczne odtwarzanie muzyki, w celu przyciagniecia klienta powinno byc oblozone oplata. Dla mnie jest skomplikowane kto powinien placic - czy wytwornia muzyczna radiu, za to, ze radio popularyzuje dany utwor, czy tez radio wytworni (czyli posrednio muzykom, autorom utworow) za to, z puszczajac popularny utwor staje sie sluchane... wydaje mi sie, ze musi istniec jakas umowa miedzy wytworniami i rozglosniami, inaczej nie wyobrazam sobie jak mogliby w radiu tak czesto promowac taka miernote. Pozostaje pytanie np. w jakim stopniu Britney Spears jest 'autorem' firmowanych jej nazwiskiem przebojow i albumow. Ja sie obawiam, ze w bardzo niewielkim, wiec gdybym mogl to na Britney tez bym nie placil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom z RM Re: Właściciel supermarketu ma zapłacić tantiemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 18:56 Pazerności tych muzycznych dewiantów nie zna granic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Pazerny jest ZAIKS, IP: *.kom / 10.101.3.* 12.11.03, 21:24 kolejny socjalistyczny urząd, który się na pasie na cudzej pracy. "Irena Rumińska, dyrektorka oddziału wrocławskiego". Ciekawe ile jest w Polsce oddziałów tej firmy, ilu pracowników i za czyje pieniądze to wszystko funkconuje. Okaże się, że prawdziwi twórcy dostają 3 grosze miesięcznie, jeśli coś dostają wogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chala kapitalizmu sie uczycie, drodzy IP: *.rdu.bellsouth.net 13.11.03, 05:20 Nic za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonalista Re: Właściciel supermarketu ma zapłacić tantiemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.03, 05:10 To jest skandal, żeby za jakiś utwór płacić wielokrotnire. Przecież każdy, kto ma radio lub telewizor płaci abonament i sprawą nadawcy jest zapłacić tantiemy. Ale polscy pseudoartyści są pazerni, że ho ho. Jak tak dalej pójdzie (a pójdzie) to nikt nie będzie słuchał polskich stacji. Już teraz w Krakowie we francuskim Carrefour nie usłyszysz poskich piosenek. To dobrze ZAIK jest organizacją, która w znacznym stopniu przyczyni się do wynarodowienia Polaków. Jak wczoraj słyszałem w telewizorze miernotę Piaska-Piaseckiego o gebie żula spod budki z piwem, perorującego o własności intelektualnej (właśnie!) to myślałem, że spadnę ze stołka. Nie jest normalne, że byle wrzeszcz za tantiemy z jednego utworu buduje dom o olbrzymiej wartości - a tak jest w Polsce właśnie. Skretyniałe sądy wydają idotyczne wyroki szkodzące Polsce i Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daka_R Tantiemy w Zakładzie Fryzjerskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 15:38 Mam zakład fryzjerski. Korzystam z wielu wytworów ludzkiej myśli i twórczości we wzornictwie, ergonomii, technologii, itd. Powinienem więc płacić tantiemy za nożyczki których używam zarobkowo (są ładne) - a kosztują tyle ile dla użytkownika prywatnego, od lakieru w ładnym opakowaniu, perfum (to wielka sztuka) obrazka który kupiłem na rynku, ładnego żyrandola i malarzom za ciekawe pomalowanie ścian. Wszystkiego tego używam zarobkowo! Pomóżcie, jak zapłacić za te produkty tantiemy! Nie chcę nikogo okradać z jego twórczych dokonań. Wszak nie tylko piosenkarze TWORZĄ! Aha, i jak ładnie uczeszę sekretarkę, też chciałbym aby mi zapłaciła tantiemy, jeśli będzie lepiej reprezentować swą Firmę (przyciągnie wzrok klienta)! Jestem wszak fryzjerem artystą. Pozdrawiam ZAIKS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Właściciel supermarketu ma zapłacić tantiemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 16:25 Moze ktos wie jak to jest rozwiazane na zachodzie europy albo w USA??? Nie zebym sie czepiał ale troche mi to wyglada na lekko naciagane to prawo do tantiem od utworów puszczanych w radiu.Radio juz chyba zapłaciło raz??? to troche tak jakby samochody dla prywatnych uzytkowników były tansze a drozsze byłyby dla tych co na nich zarabiaja np taksówkarzy .Nie jestem posiadaczem supermarketu niestety i problem mnie nie dotyczy ale.... marzy mi sie taki wolny rynek gdzie Zaiks nikomu nie bedzie potrzebny.Kupi sobie kazdy utwór w necie bezposrednio od autora(oczywiscie autora z wykonawca itd) za 5 eurocentów i robi sobie z nim co chce ,puszcza w domu,na prywatce,weselu,taksówce czy u fryzjera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daka_R Zakład Fryzjerski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 20:52 Mam zakład fryzjerski. Korzystam z wielu wytworów ludzkiej myśli i twórczości we wzornictwie, ergonomii, technologii, itd. Powinienem więc płacić tantiemy za nożyczki których używam zarobkowo (są ładne) - a kosztują tyle ile dla użytkownika prywatnego, od lakieru w ładnym opakowaniu, perfum (to wielka sztuka) obrazka który kupiłem na rynku, ładnego żyrandola i malarzom za ciekawe pomalowanie ścian. Wszystkiego tego używam zarobkowo! Pomóżcie, jak zapłacić za te produkty tantiemy! Nie chcę nikogo okradać z jego twórczych dokonań. Wszak nie tylko piosenkarze TWORZĄ! Aha, i jak ładnie uczeszę sekretarkę, też chciałbym aby mi zapłaciła tantiemy, jeśli będzie lepiej reprezentować swą Firmę (przyciągnie wzrok klienta)! Jestem wszak fryzjerem artystą. Pozdrawiam ZAIKS. Odpowiedz Link Zgłoś