Gość: dodo Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.amb.bydgoszcz.pl 13.11.03, 12:38 Przechodzę na wegetarianizm. Czasami ludzie to gorszy gatunek od wszystkich pozostałych, chodzących po tej planecie. Nawet dziki człowiek inaczej obchodził się ze zwierzętami. Cywilizacja z ludzi zrobiła nie myślące automaty. Popieram takie akcje (zbieranie wiadomości o traktowaniu zwierząt), które mogą chociaż trochę pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Krótki film o zabijaniu 13.11.03, 12:48 Gość portalu: dodo napisał(a): > Przechodzę na wegetarianizm. Ciekawe na jak długo..... > Czasami ludzie to gorszy gatunek od > wszystkich pozostałych, chodzących po tej planecie. Rozumiem, że masz na myśli również SIEBIE ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja do Remislanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 12:56 WSZYSCY jesteśmy tacy sami,tylko nie wszyscy się do tego przyznają ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmigło Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 15:05 Remislanc - lecz się - pora to ostateczna. Są granice wszystkiego! Rozumiem, że jesteś jednym z tych z tej rzeźni - stąd te chore opinie. Nie mam pierdolca na punkie wegetarianizmu ani spania ze zwierzętami ale w światopoglądzie normalnych ludzi nie mieści się wrzucanie żywego zwierzęcia do wrzątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO I Lwy na wegetarianizm!!! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 13:00 A widzieliście filmy przyrodnicze?? - zwierze jeszcze żyje, jeden drapieżnik trzyma go za gardło, a reszta stada już wyjada wnętrzności - to jest okrucieństwo. Namówcie lwa na wegetarianizm :)) Może ten sposób uboju jest okrutny, zgadzam się z tym. Ale dyskusja przeniosła się w rejony żarcia trawy. Teraz widzę jak wszyscy wegetarianie przekazują przepisy na: kotleciki, flaczki i inne barachło z soi itp. A to wszystko syf - ludzie nie dajcie się ogłupić - mięso też jest wartością i MUSI być składnikiem naszej diety. Człowiek nie ma pięciu żołądków dlatego że to nieestetyczne tylko dlatego że ma jeść mięso - tak go Bóg stworzył. Wegetarianie (których spotkałem) żarli trawsko a potem garść tabletek z mikroelementami i witaminami bo padliby od takiej zielonej diety. A tabletki to przecież chemia, no nie. I dlatego mówię - jedzcie mięsko bo jest zdrowe i zabijajcie humanitarnie zwierzątka. Poza tym założę się że zaraz znajdą się tacy którzy stwierdzą że marchewka ma duszę a ziemniaki wyją z bólu podczas obierania, a zjadanie owoców to aborcja :). PS. miejscowość nazywa się Przechlewo i śmierdzi w cłej okolicy tą świniarnią PS. Wiecie jak się robi kiszkę/kaszankę?? To jest dopiero krwawy sport, ale jaki smaczny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Lwy na wegetarianizm!!! IP: *.dywizjon.net / *.dywizjon.net 13.11.03, 13:18 Po pierwsze nie wszystkie tabletki to chemia, po drugie ani ja ani większość znanych mi wegetarian, nie uzupełnia diety żadnymi tabletkami. Jeśli o mnie chodzi, to w przeciągu ostatnich 10 (a wegetarianinem jestem od 14) lat mój jedyny kontakt z tabletkami to kilkakrotne zażycie czegoś przeciwbólowego (np. gdy bolał mnie ząb). Wyniki badań mam dobre, na sampoczucie też nie narzekam, więc daruj sobie głupie komentarze, zwłaszcza jeśli opierasz je na jakichś beznadziejnych uogólnieniach (no i jeśli ja jem trawsko to Ty ścierwo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MORALEZ Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.warka.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 12:41 GDZIE JEST FIL....OPUBLIKUJCIE GO W SIECI....TO POMOŻE JESTEM TEGO PEWIEN. NIC TAK NIE POMAGA JAK ŚWIADOMOŚĆ CAŁEGO NARODU....POLSKA TO DZIWNY KRAJ.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sejsmo Przecież to robią ... ludzie(?)... IP: 212.160.189.* 13.11.03, 12:43 Ile w nich pozostało człowieczeństwa. Jak trzeba być prymitywnym i zniszczonym, wyzutym z wszelkich, właściwych osobie ludzkiej, uczuć. Nie potrafiłbym się zadawać z kimś takim. Nie miałbym mu nawet nic do powiedzenia. Bo co by to dało...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sejsmo Przecież to robią ... ludzie(?)... IP: 212.160.189.* 13.11.03, 12:43 Ile w nich pozostało człowieczeństwa? Jak trzeba być prymitywnym i zniszczonym, wyzutym z wszelkich, właściwych osobie ludzkiej, uczuć? Nie potrafiłbym się zadawać z kimś takim. Nie miałbym mu nawet nic do powiedzenia. Bo co by to dało...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO I Re: Przecież to robią ... ludzie(?)... IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 13:11 Sciślej mówiąc rzeźnicy - taki mają zawód. Wybaczcie, ale pieprzycie - na świecie jest dużo więcej okrucieństwa niż jedna drgająca świnia na haku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO I Re: Przecież to robią ... ludzie(?)... IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 13:13 Sciślej mówiąc rzeźnicy - taki mają zawód. Wybaczcie, ale pieprzycie - na świecie jest dużo więcej okrucieństwa względem ludzi niż jedna drgająca świnia na haku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZUBI Re: Krótki film o zabijaniu IP: 217.153.88.* 13.11.03, 12:52 Nagram sobie ten film. Na wszelki wypadek, gdybym jeszcze kiedys nabrala ochoty na zjedzenie miesa. Niedlugo swieta Bozego Narodzenia. Kolejna hekatomba dla zwierzat, a dla ludzi przyjemny nastroj i mnostwo gadania o milosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt ZBIGNIEW ORODYŃSKI DO OPARZARKI, SKORO IP: *.wan.pol.pl 13.11.03, 13:00 twierdzi, że to takie nowoczesne. Co za skurwysyn, weterynarz, ja pierdole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 13:04 Takiego chuja weterynarza to ja bym do wrzątku włożył ! To przeciez barbarzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia ODEBRAC weterynarii nadzor nad ustawa o ochronie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 13:13 Powolac Rzecznika Praw Zwierzat. Jesli my tych zwierzat nie bedziemy chronic to cala reszta na ich cierpieniu bedzie zarabiala. Weterynaria smieje sie w twarz- nie widzicie tego! 'Rzeznik' broni rzeznika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markiz de Sade Re: ODEBRAC weterynarii nadzor nad ustawa o ochro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 13:23 Przykra sprawa z tymi swinkami, ale nie mam zamiaru placic dwa razy wiecej za kielbase, aby miec pewnosc, iz swinia zostala zabita w sposob "humanitarny". A jezeli mialbym lozyc pieniadze na jakiegos Rzeznika Praw Zwierzat to juz wole doplacac do PKP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka A moze wystarczy zeby weterynarze mieli IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 13:29 wlasnie wieksze uprawnienia do kontroli? Kto wie wiecej o cierpieniu zwierzat niz ten kto je leczy? Zgadzam sie ze rzecznik to bzdura- kolejne zrodlo malwersacji i pieniedzy uciekajacych niewiadomo dokad.. To weterynarze potrzebuja zatrudnienia i wiekszej kontroli nad tym co sie dzieje. Najwyrazniej ich sytuacja jest tak zla, ze obawa przed utrata posady wieksza niz to co nakazuje im wiedza i sumienie. W koncu jezeli ktos wybiera sie na studia weterynaryjne to nie dlatego ze jego marzeniem zycia jest nadzor nad ubojem zwierzat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markiz de Sade Re: A moze wystarczy zeby weterynarze mieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 13:47 Latwe do napisanie, ale chyba niewykonalne. Po pierwsze nie jestem pewien, czy wszyscy zostaja weterynarzami z milosci do swin i innych zwierzat hodowlanych Po drugie - kto i na jakiej podstawie mialby ustalic, jaki sposob uboju jest najwlasciwszy dla zwierzat Po trzecie - wiekszosc ubojni znajduje sie na wsi, a to jest bardzo hermetyczne srodowisko. Hodowcy znaja weterynarzy, weterynarze znaja hodowcow. Jedni zyja z drugich. Co sie stanie w sytuacji, kiedy jeden weterynarz zglosi uwagi co do sposobu uboju? Domyslam sie, ze przy nastepnym bedzie asystowal jego "kolega" z sasiedniej wioski, ktory nie bedzie mial zadnych skrupulow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Mozna wiecej kontroli i platnych dodatkowych IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 13:54 godzin co moze byc nawet lepsze niz etaty - dla specjalnych komisji weterynaryjnych wymagac odpowiednia ustawa. Czas bysmy problemy naszego rolnictwa potrafili zalatwiac sami, nie czekajac na ´specjalistow´ z Unii.. Weterynarzy mamy zapewne nie gorszych od unijnych. pewnie beda to jeszcze jakies koszty. Ale nie musza byc z budzetu - moga placic za nie firmy. Mieso moze byc drozsze - ale i tak w koncu nas to czeka jesli wejdziemy do Europy.. A jesli kogos bedzie stac na mieso rzadziej to moze nawet nie bedzie tak zle. W koncu nasz kraj jada glownie schabowe- a kiedys kultura chlopska opierala sie na kaszy, kwasnym mleku, kiszonkach i ziemniakach. I byli zdrowi jak rydze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markiz de Sade Re: Mozna wiecej kontroli i platnych dodatkowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 14:03 Nie probujmy uszczesliwiac wszystkich an sile. Prawda jest, ze niektórzy wola placic wiecej za zywnosc ekologiczna i kielbase z niezestresowanej swini. Ale nie wszyscy. I nakladajac przymusowe kontrole na wszystkie zaklady nie dajemy ludziom mozliwosci wyboru - placic wiecej i jesc zdrowiej, czy tez placic mniej, a o zdrowie niech sie martwi panstwowa sluzba zdrowia. A co do zycia na wsi w dawnycg czasach to nie byla wcale sielanka. Ludzie jedli kasze i warzywa, bo nie mieli innej mozliwosci. I niektorzy calkiem zdrowo sobie zyli i rosli. Zwlaszcza ci, ktorzy nie zmarli zaraz po porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samo zlo Re: ANKa, o jakim ty sumieniu tutaj mowisz? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.11.03, 14:25 Czy sadzisz, ze ten weterynarz ma sumienie? Ja mam zupelnie inne zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samo zlo MARKIZIE MAM NADZIEJE, ZE SIE ZADLAWISZ TA KIELBAS IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.11.03, 14:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samo zlo MARKIZIE MAM NADZIEJE, ZE SIE ZADLAWISZ TA KIELBAS IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.11.03, 14:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Uwazaj bo dostaniesz apopleksji! IP: *.geol.uni-heidelberg.de 13.11.03, 14:45 Histeryku a czy poniewieranymi ludzmi w Polsce (o ktorych akurat filmow sie nie kreci, bo nie wypadaja tak efektownie jak swinie) tez tak sie przejmujesz?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka A gdzie w Polsce gotuja ludzi zywcem we wrzatku? IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 15:25 Wiadomo cos o tym w Heidelbergu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markiz de Sade Re: MARKIZIE MAM NADZIEJE, ZE SIE ZADLAWISZ TA KI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 15:07 A czy zadlawienie kielbasa bedzie wedlug ciebie smiercia "humanitarna"????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ian Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 13:13 Oczywiście większość tzw. poważnych ludzi odpowie, że to mało istotny problem, że są wojny, aborcja, biedne dzieci w Polsce i w Bangladeszu i tym podobne pseudoargumenty. Niestety nikt tej znieczulicy nie zmieni. Nikt nie chce zuważyć, że zaczyna się od łamania drzew, biestialskiego zabijania zwierząt. Potem granica się zaciera - pakuje się do beczki własne dzieciaki (zaraz po mszy). No i tak to się kręci. Po prostu ludzie nie zasługują na nic dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSTYD WSTYD TAKIE RZECZY TYLKO W POLSCE I ROSJI. IP: *.ght.iadfw.net 13.11.03, 13:24 I oni chco do Unii Europejskiej, pastuchy jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miesozerca Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.icsr.agh.edu.pl 13.11.03, 13:25 Wszystkim Wam łatwo sie krytykuje sytuacje opisywaną w artykule. Niechze jednak ktos zaproponuje jakies rozwiazanie. Przeciez bezkonstruktywna krytyka jest tylko i wyłącznie pieniactwem. Łatwo jest sugerować, że rzeźnik to człowiek bez serca bo zabija zwierzątka. Nikt jednak nie pomyśli że w sumie to on bierze na siebie brudną robotę. Morduje zwierzątka żebyście Wy mieli co jeść. Żeby Wasi tatusiowie mogli jeść i pracować i zarobić na Wasze komputery z których piszecie te posty (to do młodszej części dysputników). A Ci proponujący wyżucenie mięsa z jadłospisu, niech to powiedzą większości polskiego społeczeństwa która pracuje fizycznie. To nie są Indie gdzie nie musisz się matrwić o ciepło. Ci ludzie nie są też darmozjadami żeby cały dzień medytować. Bo to właśnie brak mięsa, a właściwie pewnych białek w nim zawartych powoduje apatię i stany oddalenia od świata tak miło pomagające medytować. Każdy lekarz Wam to powie. Mięso to siła, energia, żywotność, charakter, siły życiowe. Zresztą bycie wegetarianinem jest drogie i przeciętną polską rodzinę po prostu nie stać żeby w zimie kupować ekwiwalent w postaci mięsa. Smierc zwierzecia powinna byc szybka i skuteczna. A nie humanitarna na litość. Nic poza tym! A swoje mozliwosci umysłowe, umiejetnosc argumentowania i dyskusji wykorzystajcie w jakiejs bardziej szlachetnej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UE Smierc zwierzecia powinna byc szybka i skuteczna IP: *.ght.iadfw.net 13.11.03, 13:28 "Smierc zwierzecia powinna byc szybka i skuteczna" - to jedynie co z sensem napisales miesozerco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja do Mięsożercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 13:40 ależ o to właśnie chodzi,że Ci,którzy biorą na siebie "brudną robotę" po prostu ją PARTACZĄ, a przez to zwierzęta cierpią umierając powoli. Tu chodzi o to,by - jeśli to już musi się dziać,by społeczeństwo "nażarło się" (sorry) mięsa - to żeby to robić szybko i skutecznie, a nie "po polsku". A propos wegetarianizmu - nie jem mięsa i nie oddalam się donikąd,chyba,że w marzenia... :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Poprzednik mial chyba na mysli anemie.. IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 13:47 Albo sam nie wiedzial co.. Ale zelazo jest nie tylko w miesie, a latwiej sie przyswaja z cytrusami :))) Co do Indii to tez sie pomylil- wiecej wegetarian jest na Polnocy - gdzie chlodniej z racji m. innymi na religie... Warzywa, zboza i owoce moga dawac mnostwo energii- jedyne co sie zgadza to to ze o zdrowe nie konserwowane owoce zima trudniej (poza kiszonkami). Ale z drugiej strony mieso przeciez tez sie konserwuje i to jak!!!! I cos jest w tym, ze jak sie dluzszy czas go nie je to nie ma sie kompletnie na nie ochoty. A smak czy zapach moze byc nawet nieprzyjemny... Ja mam w lodowce kielbase, ktora zostawila rodzinka ale nie moge na nia patrzec. I mimo iz nie cierpie marnowania jedzenia (kielbasy nie da sie skompostowac) lezy juz prawie tydzien- bo nie moglam spotkac odpowiednio wyglodzonego psa by ja zjadl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipokryzja do ANki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 15:04 Dużo wapnia jest w roślinach zielonych,np. w brokułach - i ten właśnie wapń jest najbardziej przyswajalny, a nie ten z mleka (pij mleko - mit nie do obalenia niestety). Człowiek uzależnia się od mięsa,dlatego tak chętnie je zjada i dlatego tak niechętnie patrzy na nie,kiedy już się od niego uwolni - bo jego organizm się odzwyczaja od trawienia białka zwierzęcego, odtruwa się - dlatego zjedzenie mięsa po długiej przerwie kończy się w toalecie ;). Nie dawaj psu kiełbasy, jest pełna konserwantów :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Dzieki wiem to wszystko...ale dobrze ze napisalas IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 15:24 Wapn z jogurtow jest troche lepiej przyswajalny..Jest go duzo tez w suszonych morelkach ale sama wiesz jakie w Polsce sa relatywnie drogie... Kielbase wlasnie rezerwowalam dla jakiegos zaglodzonego psa, ktory nie ma wyboru.. Ale tu nawet bezpanskie koty sa przejedzone... I wiem ze wtedy na wsi nie byla sielanka.. Ale moze wlasnie dlatego wymyslano potrawy, ktore mozliwie dobrze zachowuja wlasciwosci skladnikow z ktorych sa przyrzadzane i sa calkiem smaczne. Sprobuj potraw np alzackich czy portugalskich chlopow.. Malze to tez nie bylo jedzenie arystokracji.. (moze najwyzej ostrygi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saavage Re: Krótki film o zabijaniu IP: 62.233.233.* 13.11.03, 13:47 Brrr okropienstwo, od samego czytania lzy sie cisna do oczu, filmu chyba nie dam rady... W koncu niech zacznie byc o tym glosno. ludzie sie przekonaja, ze to jak z czasow obozow koncentracyjnych. Moze poprawia sie warunki tych zwierzat, tak jak koni, od czasu gdy zaczelo byc glosno o warunkach ich transportu... Mam wielka nadzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tucia2 Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.gdynia.mm.pl 13.11.03, 13:51 Jaki narod takie obyczaje.Juz sie odechciewa dyskutowac,bo nikt za to odpowiedzialny sie tym nie przejmuje.HANBA!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kr PISZMY MAILE ZASYPMY ICH PROTESTAMI!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 13:53 PISZMY PROTESTY WYRAZMY SWOJE OBURZENIE ZA TO BESIALSTWO BO OCZYWISCIE NIEMOZNA LICZYC ZE SIE KTOS NA PORZADNIE ZAJMIE, PROKURATURA WOLISCIGAC DZIENNIKARZY, PODAJE ADRESY: 1. office@primefood.com.pl 2. biuro@rzeznia-ubojnia.com.pl (tam ta swinie zywcem do wrzadku wrzucili) piszmy ile wlezie moze dotrze albo zablokuje im konta .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samo zlo Re: PISZMY MAILE ZASYPMY ICH PROTESTAMI!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.11.03, 14:30 zaraz zaczynam pisac do tych skur...ynow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia DUNCZYCE, go home!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 15:17 Trzeba tez pisac do rzadu i ambasady dunskiej! To skandal! W Danii jest zakaz hodowli przemyslowej a oni nie dosc ze u nas sobie zrobili hodowle to jeszcze w barbarzynski sposob usmiercaja te biedne zwierzeta-'prima' food. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z paryza Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.batb1.univ-paris8.fr 13.11.03, 14:02 jakie szczescie byc wegetarianinem w tym kontekscie. niestety nim nie jestem, ale z obrzydzeniem dzisiaj spojrze na mieso. niestety pewnie jutro o tym zapomne, a przeciez to barbarzynstwo bedzie trwac. aby wiecej tego typu akcji uswiadamiajacych, chwala vivie za konie idace na rzez, za swietna kampanie o porzuconych psach w lasach, przywiazanie-oddanie. ludzie, ci ktorzy to robicie, gdzie wasze sumienia???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samo zlo MIARA CZLOWIECZENSTWA JEST STOSUNEK DO ZWIERZAT IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.11.03, 14:35 Widocznie te kreatury pracujace w rzezni, juz dawno przestaly byc ludzmi i zamienili sie w zwyklych nazistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lek.wet. Re: Krótki film o zabijaniu IP: 80.244.129.* 13.11.03, 14:39 Nie zgadzam się z opinią żewszyscy lekarze wet. nie reagują na znęcanie się nad zwierzętami poddawanymi ubojowi.Ja również pracuję w rzeźni .Nie wyobrażam sobie aby podczas mojej pracy zwierzęta były kopane , wrzucane żywcem do parzelnika. Prawdą jest że toczyłam "boje" z pracownikami rzeżni ,próbując ich uwrażliwić na ból i cierpienie zwierzat,ale jedynymi przekonowującymi ich argumentami były tylko argumenty finansowe. Potrzeba było trochę czasu aby zmienić ich nawyki .Niestety ich poglądów już nikt nie zmieni.Jeśli chodzi o ogłuszanie prądem to ma ono na celu zniesienie świadomości i bólu podczas uboju. W prawidłowo dokonanym ogłuszeniu [jest ono naprawdę niebolesne] świadomość zwierzęcia nie powraca.Jesli dzieje się inaczej to świadczy tylko o tych "ludziach", lub o wadliwym sprzęcie. .Wiem że to brzmi okrutnie, 'ale jest to najbardziej humanitarny sposób uboju ,o ile jakiekolwiek zabijanie można tak nazwać. Nic nie usprawiedliwia tych którzy dopuszczają się maltretowania niewinnych zwierząt , które i tak idą na śmierć . Całe szczęście że ten proceder w Polsce jest karany. Dobrze że znalazł sie ktoś kto naglośnił tą sprawę. My lek.wet. musimy czuć się szczególnie odpowiedzialni za tego typu zdarzenia.Jest mi wstyd za kolegów którzy z obojetnoscią patrzą na okrucieństwo wobec zwierząt ,którym zobowiązali się pomagać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokita Ubij komucha IP: *.hrz.Uni-Siegen.DE 13.11.03, 14:44 Proponuje zrobic to z Leszkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AF To jest barbarzynstwo ! IP: 167.83.10.* 13.11.03, 14:57 To mnie szokuje. Zwierze powinno byc zabite szybko i bezbolesnie. Nie ma usprawiedliwienia na takie ich traktowanie... Na ten zaklad powinny byc nalozone surowe kary, a winni ukarani.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj16 Już my znamy te organizacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.03, 15:02 Już my znamy te organizacje ochrony praw zwierząt. Nie mówię że wszystkie ale duża część działa tak, że za nie zrobienie szumu orgnizacja bierze odpowiednie profity. Słyszeliście o tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: Już my znamy te organizacje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 15:23 A ktore wiesz? jak wiesz to pisz a jak nie wiesz to spadaj. Pracujesz w ktorejs z tych firm, to pojdziesz i tak na bruk! ZAMKNAC te rzeznie-zrobic pokazowke- przestroge dla innych-dosc poblazania. A potem ludzie sie dziwia,ze zwloki dzieci w beczkach, lodowkach, maltretowane noworodki. Niewarazliwosc na cierpienie najslabszych istot konczy sie niewrazliwoscia i na cierpienie, bol bezbronnego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmigło Re: Już my znamy te organizacje IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 15:33 Kiciu, dzięki za Twoją opinię, bo oprócz tego, co czytam w artykule, to jeszcze czytając opinie włos się jeży! Ludzie! Można być wegetarianinem, lub nie, można spać ze zwierzętami, lub nie, ale w światopoglądzie normalnego człowieka nie mieści się wrzucanie żywego zwierzęcia do wrzątku. To nie jest żadna norma! To patologia! Kto myśli inaczej powinien się leczyć i to szybko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Już my znamy te organizacje IP: 195.245.226.* 13.11.03, 16:19 A poza tym, gdyby ktos nie zauwazyl, TA organizacja- OTOZ wlasnie zrobila szum, na pewno wbrew woli barbarzyncow. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: SMACZNEGO!!!no wlasnie 13.11.03, 16:04 ja i tak jak poczuje zapach kielbachy to ja zjem ..nie myslac co sie dzieje wczesniej. I nikt nie zmusi mnie do bycia jaroszem bo ja uwazam to za niezdrowe. I jednoczesnie wiem ze, zwiarzeta musza byc zabijane tasmowo bo inaczej cena mojej kielbasy przekroczy moje zarobki. Czy wobec tego jest mozliwosc zeby zwierzeta nie cierpialy. Przypomina sie praca doktorska na temat stworzenia jak najmniej stresujacych warunkow w momencie zabijania zwierzecia. Ale w jakim kraju i gdzie byly na to pieniadze nie jestem pewna. Moze to bylo nawet w Polsce. Wiem ,ze UNia walczy z masowa produkcja miesa. Odchodzi sie od trzymania krow w zamknietych pomieszczeniach a Szwecja ma zmienic prawo i drob ma biegac na zewnatrz-tak obiecali Astrid. Ale co ze smiercia nie mam pojecia. Moze juz poradzili sobie z tym tematem i warto skorzystac. W Japonii upija sie zwierzeta ..ale cena miesa potem jest obledna. Czy za martretowanie zwierzat nie grozi kara w Polsce???to na poczatek powínno dac szanse komisjom do przeprowadzenia kontroli w rzezniach. A potem.....??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: SMACZNEGO!!!no wlasnie IP: *.dtvk.tpnet.pl 13.11.03, 16:38 "Wy, którzy macie w nienawiści dobro, a miłujecie zło, którzy zdzieracie z nich skórę, a ciało ich aż do kości. Bo ci, którzy jedzą ciało mego ludu i skórę z niego zdzierają, a kości mu łamią i tną na kawałki, jak w garnku, jak mięso w środku kotła, wołać będą wówczas do Boga, ale im nie odpowie, lecz zakryje wówczas oblicze swe przed nimi za występki, które popełnili." Mich. 3:2-4 Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: SMACZNEGO!!!no wlasnie 13.11.03, 19:54 chyba Cie pogielo ...prosto do Tworek Gość portalu: Smok napisał(a): > "Wy, którzy macie w nienawiści dobro, a miłujecie zło, którzy zdzieracie z nich > > skórę, a ciało ich aż do kości. > Bo ci, którzy jedzą ciało mego ludu i skórę z niego zdzierają, a kości mu łamią > > i tną na kawałki, jak w garnku, jak mięso w środku kotła, > wołać będą wówczas do Boga, ale im nie odpowie, lecz zakryje wówczas oblicze > swe przed nimi za występki, które popełnili." > Mich. 3:2-4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.a. Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.przechlewo.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 16:26 Najpierw należy zainteresować się losem pracowników zakładów mięsnych w Przechlewie traktowanych gorzej niż świnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Krótki film o zabijaniu IP: 195.245.226.* 13.11.03, 16:30 a co pracownik si eodezwal? i boi sie sierotka ze za bestialstwo premie straci? GOrzej niz swinie? Tzn co- sa wieszani na hakach w pelni swiadomosci? Oglusza sie ich za krotko zeby szybciej sie zerwac do domu? Zalosne. To nie sa ludzie, i duzo gorsi sa niz zwierzeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Mieso jest morderstwem IP: 212.127.78.* 13.11.03, 16:38 podajcie adresy domowe tych rzeznikow sam chetnie wrzuce tych sk... do tego wrzatku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: Mieso jest morderstwem IP: *.dtvk.tpnet.pl 13.11.03, 16:43 "Ci, ..., którzy jedzą wieprzowe mięso i płazy, i myszy, zginą razem - wyrocznia Pana." Iz. 66:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 16:42 no i co w tym szokujacego? dobija mnie znieczulica panujaca na tym swiecie.. zawsze wiadomo bylo co to jest morderstwo... szokujace... jasne... czy wy myslicie ze szynka i skorzane ubrania rosna w pudelkach?? zalosne i tyle... to czysty egoizm odrzucac problem:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Krótki film o zabijaniu IP: 82.139.15.* 13.11.03, 16:49 Ciągle słyszymy UE to... UE tamto,a jakże daleko nam do podstawowych, cywilizowanych metod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.teagasc.ie 13.11.03, 16:55 Rzeczywiscie swinie ogluszane za pomoca kleszczy elekktrycznych widza co sie dzieje i nie jest to najlepsze, zwierzeta widza smierc swoich "kolezanek"... Swinie ogluszane w tunelu nie widza nic, a jezeli ruszaja sie zawieszone na haku, to juz tylko sprawa systemu nerwowego, ktory jest ciagle aktywny, nie znaczy to ze swinia "pragnie rozpaczliwie wyrwac sie smierci". Uwazam ze wszystkie czynnosci obserwowane podczas uboju zapisane zostaly przez laika, moze nalezaloby troche poczytac o fizjologii.... Odpowiedz Link Zgłoś
stunn Re: Krótki film o zabijaniu 13.11.03, 17:18 Gość portalu: M napisał(a): > Rzeczywiscie swinie ogluszane za pomoca kleszczy elekktrycznych > widza co sie dzieje i nie jest to najlepsze, zwierzeta widza > smierc swoich "kolezanek"... Swinie ogluszane w tunelu nie > widza nic, a jezeli ruszaja sie zawieszone na haku, to juz > tylko sprawa systemu nerwowego, ktory jest ciagle aktywny, nie > znaczy to ze swinia "pragnie rozpaczliwie wyrwac sie smierci". > Uwazam ze wszystkie czynnosci obserwowane podczas uboju > zapisane zostaly przez laika, moze nalezaloby troche poczytac o > fizjologii.... I to jest prawda, Co którzy piszą bzdury o uboju nie mają o nim pojęcia, a co gorsze to pytamy o zdanie ekologów i zoologów. Zadajmy to pytanie fizjologom oni wiedzą, na czym polega mechanizm skurczu - bez względu na gatunek". Dla ciekwskich, w średnioweczu stosowano gilotyny. Po odcięciu łba delikwentowi tudzież czarownicy, jej nogi i ręce dalej się ruszały pomimo tego, że głowa była 10 metrów dalej. Zajrzyjcie najpierw do podręcznika od biologii, myślę, że już w szkole podstawowej uczą o tym. Niemniej dla wielu czas zatrzymał się na Pocahontas, na naukę nie było czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Gromowicz Re: Krótki film o zabijaniu IP: 195.245.226.* 13.11.03, 17:24 Dla zainteresowanych- lekarz weterynarii specjalizacja- zwierzęta gospodarskie Prosze oszczędzić mi pseudonaukwych bzdur i opowiastek o Pocahontas. W swojej ignorancji mylicie PAnstwo newowe odruchy przed i po smiertne ze swiadomym szarpaniem sie zwierzecia skazanego na straszliwa smierc. Zespol odruchow nie obejmuje krzyku - ani tez swiadomych prob zerwania sie z haka. Ja rozumiem ze niektorym trudn jest pogodzic sie z faktem, ze jedzac mieso TAK ubijanych zwierzat przyczyniaja sie do ich cieprienia, ale zalosne sa proby wytlumaczenia sobie i swiatu ze wszystko jest ok. Dr.hab Marek Gromowicz nie wegetarianin Odpowiedz Link Zgłoś
stunn Re: Krótki film o zabijaniu 13.11.03, 17:38 Gość portalu: Marek Gromowicz napisał(a): > Dla zainteresowanych- lekarz weterynarii specjalizacja- zwierzęta gospodarskie > Prosze oszczędzić mi pseudonaukwych bzdur i opowiastek o Pocahontas. W swojej > ignorancji mylicie PAnstwo newowe odruchy przed i po smiertne ze swiadomym > szarpaniem sie zwierzecia skazanego na straszliwa smierc. Zespol odruchow nie > obejmuje krzyku - ani tez swiadomych prob zerwania sie z haka. > Ja rozumiem ze niektorym trudn jest pogodzic sie z faktem, ze jedzac mieso TAK > ubijanych zwierzat przyczyniaja sie do ich cieprienia, ale zalosne sa proby > wytlumaczenia sobie i swiatu ze wszystko jest ok. > Dr.hab Marek Gromowicz > nie wegetarianin A słyszałeś wielki doktorze,jakieś krzyki w artykule. Ja nie. I sam się z haka urwałeś, czy wiesz baranie ile czsu przewiduje UE w soich rosporządzeniach na głuszenie elektryczne. Może Twoi koledzy są ślepi i głusi, aPolski ekologiczny rolnik wali świnie obychem w łeb i ta mu ucieka. Pewnie doktarat od wujka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 17:49 Nie slyszales, chyba ty matole nie doczytales. Gluchy i slepy to chory czlowiek- wspolczuje ci. Zanim cie dopuszcza do tej UE to idz do szkol i popraw swoja pisownie-matoly pozostaja, w gnojowicy po zeby, a madrzy ida do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
stunn Re: Krótki film o zabijaniu 13.11.03, 18:08 Napisać w gazecie i spluć można każdego, jak będziesz miała takie wykształcenie jak ja to kicia, powinnaś znać podstawy odmiany w języku polskim. Czy ty kiedyś byłaś w ubojni. Masz ograniczoną wiedzę, to normalne wydumanych warszawików, którzy wpierdalają co popadnie i pierdolą o ekologii. Czy ty kobieto wiesz, że 30 % ubitych zwierzą jest nienadzorowanych!!! Pewnie nie, bo po co. Tam dopiero jest rzeź idźcie tam, a nie reagujcie na głupie informacje, wygenerowane prze pseudodziennikarzy i quasiekologów. Łatwo jest kogoś skrzywdzić, czy wy jesteście na tyle czyści, nie zdeptaliście mrówki w życie i pierwsi możecie rzucić kamieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Gromowicz Re: Krótki film o zabijaniu IP: 195.245.226.* 13.11.03, 18:22 Nie drogi Panie pseudo naukowcu, widzialem film na pokazie przedpremierowym- premiera dzis TVP3 godzina 22.15 Po emisji zapraszam Pana do dalszej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.teagasc.ie 13.11.03, 18:29 Wlasnie o to chodzi, ze jesli ktos nie ma pojecia o ubijaniu zwirzat, szarpanie swini na haku zinterpretuje w taki ( jakw artykule) a nie inny sposob.Jestem technologiem zywnosci ze specjalizacja przetworstwo miesa i widzialam uboj swin wiele razy, ani razu nie widzialam zeby swinia wyskakiwala z parzelnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Krótki film o uboju trzody chlewnej IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.11.03, 03:22 Odpowiadasz na : Gość portalu: M napisał(a): > Wlasnie o to chodzi, ze jesli ktos nie ma pojecia o ubijaniu zwirzat, > szarpanie swini na haku zinterpretuje w taki ( jakw artykule) a nie inny > sposob.Jestem technologiem zywnosci ze specjalizacja przetworstwo miesa i > widzialam uboj swin wiele razy, ani razu nie widzialam zeby swinia wyskakiwala > z parzelnika. W pełni potwierdzam twoje uwagi . Z racji pracy zawodowej przebywałem wielokrotnie w ubojniach . Świnie poddawane obróbce termicznej są już nieżywe . Nigdy nie widziałem żeby świnia próbowała wydostać się z oparzelnika . To kompletne bzdury . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Oprocz procedur IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 18:37 Jest czlowiek, ktory je wykonuje. NIkt nie powinien z Panem rozmawiac bo to jak sie Pan do kogos zwraca swiadczy o Panu.. Zakladam, ze nie ma Pan zadnego wyksztalcenia, bo w naszej kulturze nawet podstawowe obejmuje umiejetnosc dyskusji z drugim czlowiekiem przy pomocy argumentow a nie obrazanie drugiej osoby. Wobec powyzszego dla mnie osobiscie Pana zdanie w tej kwestii nie ma zadnej wartosci. Czlowiek wykonujacy dana procedure, ktos kto nadzoruje wykonanie za to odpowiada.. I jesli stwierdza nieprawidlowosci to je zglasza. Chyba ze jest robotem, pozbawionym mozliwosci weryfikowania swoich dzialan w stosunku do obserwowanych efektow.. TAKIE sa fakty.... a swoje przymiotniki wobec tego prosze zarezerwowac dla siebie. Licze na brak odpowiedzi z Pana strony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Popieram Pana calkowicie.. IP: *.ifn-magdeburg.de 13.11.03, 18:29 Najgorsze sa wypowiedzi osob, ktore cos przeczytaly i o czyms slyszaly lecz nie do konca... Najwyrazniej wypowiedzi nie poparte tytulem ale wlasnie fizjologow, neurofizjologow i weterynarzy do tych ludzi nie docieraja... Pozdrawiam serdecznie.. Jak mozna mylic drgawki ze swiadomymi probami wydostania sie i krzykiem!!! A moze Pan autor Pocahontas opowie nam o glowach, ktore mowily po odcieciu i korpusach, ktore go policzkowaly.. Nie to nie jest OK- w zadnym razie.. W dodatku jak mowilam nawet przy teoretycznie dobrze opracowanej procedurze mozna cos wypaczyc w realizacji (np skrocic - niechcacy jakis etap- bo komus sie spieszy, lub nie sprawdzic poprawnosci dzialania urzadzenia..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Gromowicz Re: Popieram Pana calkowicie.. IP: 195.245.226.* 13.11.03, 18:38 Moim skromnym zdaniem -i smiem sadzic ze wiekszosc Panstwa uzywajaca polkul mozgowych ze mna seie po obejrzeniu filmu zgodzi- cierpienie zwierzat w tym dokumencie wywolane jest WYLACZNIE niekompetencja czlowieka- a takze jego lenistwem i nieczuloscia Rowniez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.11.03, 10:27 Szanowny Panie, Tak się składa, że nie jestem weterynarzem, ale filozofem. I z filozoficznej perspektywny zapewniam Pana, że Pański kolega, który nadzorował rzeźnię, w której wrzucano żywą świnię do wrzątku, nie jest nawet człowiekiem, ale jakimś ponurym indywiduum. Stając w jego obronie - przecież świadomioe - ze swoim habilitowanym autorytetem staje się Pan dla mnie człowiekiem pozbawionym jakiegokolwiek autorytetu i szacunku. Może powie Pan jeczcze, czy prowadzi Pan działalność dydaktyczną, bo chętnie poinformuję Pana przełożonych, jaką postawę etyczną prezentuje ich pracownuk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.11.03, 11:06 Przepraszam, że Pana zaatakowałem. Przyznaję, że artykuł w "GW" bardzo mnie wzburzył. W kontekście moralnego zła uczone dyskusje na temat odruchów, instynktów i świadomości wsparte tytułami naukowymi wydały mi się po prostu nie na miejscu. Po wypiciu kawy i ochłonięciu muszę jednak przyznać, że nie napisałem niczego sensownego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek G. Re: Krótki film o zabijaniu IP: 195.245.226.* 14.11.03, 16:50 Napisal Pan sporo sensownych rzeczy i w zasadzie w pelni sie z Panem zgadzam. Nie rozumiem jednego- dlaczego skierowal PAn swoje wzburzenie przeciko mnie? CZyzbym nie dosc wyraznie potęplil wydarzenia z tej ubojni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Krótki film o zabijaniu IP: 62.233.251.* 14.11.03, 20:52 Hmmm, po prostu cała ta dyskusja wydała mi się nie na miejscu. Nie kupiłem wczoraj "GW" i o filmie dowiedziałem się dopiero dzisiaj. Jestem człowiekiem miastowym, od dzieciństwa uczono mnie, że nie wolno nikomu przysparzać cierpień. A cierpieć mogą - jak dobrze Pan wie - nie tylko ludzie. Od dzieciństwa w moim domu mieszkały koty, rybki i gryzonie, którym - jako dziecko - oddałem część swojego serca. Moja kotka zdechła kilka lat temu na raka w podeszłym jak na kota wieku. Od tej pory nie mam żadnego zwierzęcego przyjaciela, jednak od kilku miesięcy wspieram finansowo świnkę Rebelię, uratowaną z demonstracji rolniczej w Dolnośląskim Urzędzie Wojewódzkim Z drugiej zaś strony mimo że jestem scjentystą, uważam, że prymat nad myśleniem naukowym ma moralność. Zwykły odruch serca jest wart więcej niż najmądrzejsze dyskusje. Pielęgnuję w sobie zatem wrażliwość - mimo siwych włosów na brodzie wciąż potrafię czuć ból, gdy czytam o bólu innych. Dlatego też wydało mi się niestosowne dyskutować, podpierając się naukowymi argumentami, nad taką oczywistością, że skoro już nie potrafimy zerwać z mięsożernością, to przynajmniej jako ludzie nie powinniśmy przynosić na ten świat cierpienia. Stąd też mój atak na Pana. Przyznaję - bezsensowny. W sumie ma Pan rację, uświadamiając tym, którzy tego nie wiedzą, jak działa układ nerwowy u wyższych kręgowców. Może czyjś brak zahamowań przed zadawaniem bólu zwierzętom jest rzeczywiście tylko przejawem ignorancji. Jeszcze raz bardzo Pana przepraszam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kek Re: Krótki film o zabijaniu IP: *.turystyka.tarnow.pl 13.11.03, 17:03 KONIEC Z JEDZENIEM MIESA!!! (przynajmniej jak nie musze - do takich mordow reki nie przykladam) Odpowiedz Link Zgłoś