Dodaj do ulubionych

Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosci ?

02.04.09, 14:42
... nie wiem, czy to jest dobry temat tu na forum,
ale od dluzszego czasu nie znalazlem ani jednego watka na ten temat.
Np. promocja zachowan i postaw patriotycznych... podaje tylko tak
dla przykladu...
Wydawaloby sie ze w obliczu kryzysu, moralnego upadku elit
rzadowych itd. takie tematy moglyby wzbudzic jeszcze ufnosc
w ...DOBRO... ?
Obserwuj wątek
    • kaczyjar Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 02.04.09, 15:06
      Glupi temat - wszyscy wiedza ze patriotycznych tematow to sie szuka w r. Maryja.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 02.04.09, 15:07
      Patriotyzm i dobro? Te dwie rzeczy się wykluczają.
      • kaczyjar Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 02.04.09, 15:10
        Masz racje.
    • bodo.2 Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 02.04.09, 17:39
      Nie ma szans,zresztą wczoraj w TVP2,w warto rozmawiać poruszony był temat
      patriotyzmu gen."Nila",skazanego bezprawnie przez Żydowskich Katów,o czym mówiła
      żyjąca jeszcze córka AK-owca.Przez drugiego skazanego AK-owca wymienione zostało
      -Stefan Michnik,jako jednego z oprawców,tak że jeszcze są ludzie,co prawdy się
      nie boją.
    • etykietka Re: Wyjaśnij mi 02.04.09, 17:42
      Jak wygląda i zachowuje się polski patriota?
      • 1normalnyczlowiek To ty tego jeszcze nie wiesz??? :)))))))) 02.04.09, 17:57
        etykietka napisała: Wyjaśnij mi Jak wygląda i zachowuje się polski patriota?

---> Każdy patriota, nie tylko polski, dba przede wszystkim o interes swojej
        Ojczyzny a nie o partykularne interesy swoich kumpli.
        Polski patriota nie boi się lustracji, dekomunizacji, dezubekizacji, nie
        zakłamuje historii ...
        • etykietka Re: To ty tego jeszcze nie wiesz??? :)))))))) 02.04.09, 18:06
          To jeszcze napisz mi;jak Ty dbasz o swoją Ojczyznę?:)
          • 1normalnyczlowiek Właśnie tak, jak napisałem, to oczywiste :) 02.04.09, 18:09
            etykietka napisała: To jeszcze napisz mi;jak Ty dbasz o swoją Ojczyznę?:)

---> Nie robię niczego, co by jej mogło zaszkodzić
            • etykietka Re: Właśnie tak, jak napisałem, to oczywiste :) 02.04.09, 18:17
              A kto decyduje co jest dla Ojczyzny dobre a co złe? I co może jej szkodzić a co nie?
              • 1normalnyczlowiek Wystarczy:Nie rób drugiemu,co tobie niemiłe 02.04.09, 18:27
                etykietka napisała: A kto decyduje co jest dla Ojczyzny dobre a co złe? I co
                może jej szkodzić a co nie?

---> Decyduje dobra wola i intuicja - a nie "ktoś". :)
                • etykietka Re: Wystarczy:Nie rób drugiemu,co tobie niemiłe 02.04.09, 18:40
                  Czyja dobra wola i intuicja?
      • demokracjainaczej_forumgazety Re: Wyjaśnij mi - pytasz, czy drwisz?! 02.04.09, 17:58
        etykietka napisała:

> Jak wygląda i zachowuje się polski patriota?

Albo doszlo do tego, ze nie wiesz co to jest patriotyzm, skoro
        pytasz o zachowania patriotyczne?

Albo - zastrzegam, byc moze - pytasz po to, by potem wykpic, wydrwic
        i dolozyc, tak jak to bardzo czesto jest tu praktykowane?

Mam wrazenie ze to drugie...
        • etykietka Re: Wyjaśnij mi - pytasz, czy drwisz?! 02.04.09, 18:06
          Ale porozmawiajmy.
      • bodo.2 Re: Wyjaśnij mi 02.04.09, 18:03
        Jak zachowuje się patriota?,nie pluje na własny naród.
        • kaczyjar Re: Wyjaśnij mi 02.04.09, 18:09
          Koniecznie musi chodzic do kosciola.
          • 1normalnyczlowiek Kłamią i zmyślają głównie komuchy,kapepowcy... 02.04.09, 18:11
            kaczyjar napisał: Koniecznie musi chodzic do kosciola.

---> Dzięki swoim kłamstwom czują się mniej zeszmaceni.
          • demokracjainaczej_forumgazety Re: Wyjaśnij mi 02.04.09, 18:12
            kaczyjar napisał:

> Koniecznie musi chodzic do kosciola.

Kto pamieta ? Bog, Honor, Ojczyzna ??
            • bodo.2 Re: Wyjaśnij mi 02.04.09, 18:14
              Ja pamiętam to ze szkoły.Historyczka wiele dawała do myślenia,nawet w tamtych
              czasach.
            • kaczyjar Re: Wyjaśnij mi 02.04.09, 18:19
              Tylko w PiSie.
            • 1normalnyczlowiek Zacytuję tylko ... 02.04.09, 18:35
              demokracjainaczej_forumgazety napisał: Kto pamieta ? Bog, Honor, Ojczyzna ??

--->
              Zacytuję tylko świetną wypowiedź Sieradzaka z dyskusji o polityce prorodzinnej,
              pod którą również się podpisuję:
              "Nie jestem zagorzałym katolikiem, zwolennikiem Radia M., które tępię. Ot po
              prostu jestem zwykłym Polakiem, który stara się żyć w zgodzie z naszą tradycją,
              kulturą i historią, w zgodzie ze sztandarami, pod którymi ginęli nasi
              ojcowie,dziadowie i pradziadowie, a na których było napisane Bóg - Honor -
              Ojczyzna właśnie w tej kolejności a nie odwrotnie."
        • etykietka Re: Wyjaśnij mi 02.04.09, 18:18
          No to w ostatnich wyborach większość stwierdziła,że Jarek pluje na Ojczyznę i
          skreśliła PIS
          • bodo.2 Re: Wyjaśnij mi 02.04.09, 18:37
            A ja bym to ujął tak,w ostatnich wyborach mobilizacja
            kapusiów,agentów,żydokomuny,POpierana przez zaprzyjaźnione media zrobiła sieczkę
            z mózgów wyborcom,co przy następnych wyborach zaowocuje
            wynikiem nie PO myśli wyżej zainteresowanych.
            • etykietka Re: Wyjaśnij mi 02.04.09, 18:41
              A jeżeli w Polsce większość to "kapusie" "agenci" i "żydokomuna"?
              • demokracjainaczej_forumgazety wiekszosc w Polsce toporzadni ludzie i maja doscPO 02.04.09, 22:48
                etykietka napisała:

> A jeżeli w Polsce większość to "kapusie" "agenci" i "żydokomuna"?
        • obraza.uczuc.religijnych [...] 03.04.09, 08:28
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • polobolo2 najbardziej patriotycznie prezydent wysyla was do 03.04.09, 04:21
      sluzby w Afganistanie, Czadzie, Iraku itd. tak wam wolno byc
      patriotami, kaczynski!
      • demokracjainaczej_forumgazety obojetnie na temat czy nie-byle dowalic, prymityw 05.04.09, 00:02
        polobolo2 napisała:

> sluzby w Afganistanie, Czadzie, Iraku itd. tak wam wolno byc
        > patriotami, kaczynski!
    • humbak Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 05.04.09, 00:05
      Jakoś nie widzę dobra w patriotyźmie. Bo co jest niby dobrego w uznawniu jednych ludzi bardziej godnych uwagi od innych?
      • demokracjainaczej_forumgazety Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 05.04.09, 00:11
        humbak napisał:

> Jakoś nie widzę dobra w patriotyźmie. Bo co jest niby dobrego w
        uznawniu jednyc
        > h ludzi bardziej godnych uwagi od innych?

skoro odebrales wyksztalcenie na podworku razem z tuskiem, prosze
        nie dziw sie temu, ze nie rozumiesz pojecia PATRIOTYZM!
        • humbak Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 05.04.09, 00:15
          Proszę Cię wieć uprzejmie o wyjaśnienie mi, gdzie popełniłem błąd w rozumieniu tej idei.
          • demokracjainaczej_forumgazety Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 05.04.09, 00:27

humbak napisał:

> Jakoś nie widzę dobra w patriotyźmie. Bo co jest niby dobrego w
            uznawniu jednych ludzi bardziej godnych uwagi od innych?

i dalej:

humbak napisał:

> Proszę Cię wieć uprzejmie o wyjaśnienie mi, gdzie popełniłem błąd
            w rozumieniu tej idei.

Prosze nie gniewaj sie na moja szczerosc; w twojej wypowiedzi nie ma
            ani idei, ani zrozumienia tematu.
            Na pytanie - co to jest PATRIOTYZM - musisz sobie niestety sam dac
            odpowiedz. Nie, zebym nie mialo choty Ci wyjasniac, ale tak dla
            zasady. Forum to raczej nie wyklady szkoly podstawowej.
            • humbak Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 05.04.09, 00:35
              Daj spokój z takimi odpowiedziami. Dla mnie patriotyzm sprowadza się właśnie do tego. Wdzięczności do osób, którym się coś zawdzięcza. Cała reszta to nic nie znacząca abstrakcja. Jeśli uważasz że nie warto dalej dyskutować mogę się z tego wątku zwinąć.
              • demokracjainaczej_forumgazety Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 05.04.09, 00:47
                humbak napisał:

> Daj spokój z takimi odpowiedziami. Dla mnie patriotyzm sprowadza
                się właśnie do
                > tego. Wdzięczności do osób, którym się coś zawdzięcza. Cała
                reszta to nic nie
                > znacząca abstrakcja. Jeśli uważasz że nie warto dalej dyskutować
                mogę się z teg o wątku zwinąć.

Sam przyznajesz, ze Twoje pojmowanie patriotyzmu jest bardzo
                subiektywne i z pojeciem Patriotyzm nie wiele ma wspolnego.
                Oczywiscie masz prawo tak uwazac. Jest to jednak Twoja sprawa i
                nie zamierzam tego zmieniac.
                To tyle ogolnikow.
                A tak bardziej realnie,czy wiesz dlaczego tylu mlodych ludzi
                w minionych, nie tak bardzo znowu odleglych czasach wlasnie
                w poczuciu patriotyzmu placili najwyzsza cene?
                (np. "Orleta Lwowskie")
                Czasy sowieckiej okupacji, potem czasy liberalizmu i innych -izmow
                skutecznie wypraly mozgi mlodych ludzi z patriotycznych zachowan.
                To tyle, i az tyle.
                Mickiewicz pisal: niczym sybir niczym knuty- lecz narodu duch
                zatruty, to dopiero bolow bol!

A historia moze sie jeszcze powtorzyc, zwlaszcza jak jej nie
                bedziemy dostatecznie dobrze znac...
                • humbak Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 05.04.09, 00:58
                  "Sam przyznajesz, ze Twoje pojmowanie patriotyzmu jest bardzo subiektywne "

Zapewne tak. Ogólnie rzecz biorąc uważam obiektywizm za utopię. Jedyną z nielicznych jednak, do których warto zmierzać.

"z pojeciem Patriotyzm nie wiele ma wspolnego."

Oj i tu już się nie zgodzę. Może nie jest to najlepiej ujęte, ale w podejściu najczęściej spotykanym wiąże się raczej z ksenofobią, niż szlachetną miłością do ojczyzny definiowanej na różne sposoby. A to że jej książkowa definicja jest inna niewiele znaczy. Teoretycznie to komunizm jest fajny (zależy od systemu wartości właściwie). A że w praktyce prowadzi do potworności... detale, nie?
                  A liberalizm jest czymś w praktyce równie wypaczanym jak patriotyzm.
                  • demokracjainaczej_forumgazety Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 05.04.09, 01:08
                    humbak napisał:

> "Sam przyznajesz, ze Twoje pojmowanie patriotyzmu jest bardzo
                    subiektywne "
                    >
                    > Zapewne tak. Ogólnie rzecz biorąc uważam obiektywizm za utopię.
                    Jedyną z nielic znych jednak, do których warto zmierzać.
                    >
                    > "z pojeciem Patriotyzm nie wiele ma wspolnego."
                    >
                    > Oj i tu już się nie zgodzę. Może nie jest to najlepiej ujęte, ale
                    w podejściu najczęściej spotykanym wiąże się raczej z ksenofobią,
                    niż szlachetną miłością do
                    > ojczyzny definiowanej na różne sposoby. A to że jej książkowa
                    definicja jest i
                    > nna niewiele znaczy. Teoretycznie to komunizm jest fajny (zależy
                    od systemu war tości właściwie). A że w praktyce prowadzi do
                    potworności... detale, nie?
                    > A liberalizm jest czymś w praktyce równie wypaczanym jak
                    patriotyzm.

po pierwsze, objektywizm (prawda objektywna) powinien miec na celu
                    uniwersalizm, bo wtedy jest wartoscia.
                    po drugie, to nie moja wina, ze pojecie patriotyzmu zostalo -
                    mozliwe ze tez calkiem celowo - spreparowane do zupelnie innych
                    celow?
                    Liberalizm, wypaczony - jak piszesz - czy nie, jest zlem, bo godzi
                    w prawo naturalne i ... mamy juz tego skutki.
                    W innym watku na podobny temat ktos postawil mi pytanie:
                    patriotyzm, a co to takiego? (?!)
                    A wiec jest problem w samym zrozumieniu tematu.
                    • humbak Re: Czy patriotyzm wymazany z polskiej swiadomosc 05.04.09, 01:24
                      Uniwersalizm? Przy tak dużym zróżnicowaniu systemów wartości? Aryka, Daleki Wschód, Europa? Daj spokój.
                      Obiektywizm jest dla mnie wartością samą w sobie. Suche dane to najlepsza forma otrzymywania informacji. Bez komentarza, bez opinii.
                      Co do spreparowania pojęcia patriotyzmu to z przykrością stwierdzam że nie wiem o masz na myśli.
                      Liberalizm godzi w prawo naturalne? Przede wszystkim pojęcie "prawa naturalnego" jest równie osobliwe jak uniwersalizm. Zbyt wiele pola do interpretacji. Zresztą w pojmowaniu kultury europejskiej (tradycyjnej, nie współczesnej), liberalizm jest jej kwintesencją i w żadnej mierze z nią nie koliduje. Wolność i prawa jednostki, stanowiące podstawę wolności społeczności jest jak najbardziej na miejscu. Fakt, że błędna adaptacja w obecnych realiach wypaczyła ideę liberalizmu nie zmienia moim zdaniem wartości tej idei. Nakazuje jeynie ostrożność w podejściu do deklaracji i hasłowych ujęć szerszych programów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka