Gość: jerzytop Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: magdata:* / 192.168.0.* 16.12.03, 11:29 o ile nie zawiódł cały układ zasilający silniki w paliwo a przede wszystkim wytrącenie się parafiny na filtrach[co by wskazywało na zła jakość paliwa lub paliwo było tzw.letnie ,a może tylko obsługa tech. nie sprostała wezwaniu i nie wymieniła zabrudzonych już filtrów] moim skromnym zdanię przy tej tem. otoczenia i ilości wytwarzanego przez te silniki ciepła nie może być mowy o zamarzaniu silników. Odpowiedz Link Zgłoś
facet1 Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki 16.12.03, 11:36 Gość portalu: jerzytop napisał(a): > o ile nie zawiódł cały układ zasilający silniki w paliwo a > przede wszystkim wytrącenie się parafiny na filtrach[co by > wskazywało na zła jakość paliwa lub paliwo było tzw.letnie ,a > może tylko obsługa tech. nie sprostała wezwaniu i nie wymieniła > zabrudzonych już filtrów] moim skromnym zdanię przy tej tem. > otoczenia i ilości wytwarzanego przez te silniki ciepła nie może > być mowy o zamarzaniu silników. > > Człowieku zanim coś napiszesz to pomyśl co czynisz:-))) To nie są silniki diesla na ropę:-)) Nie ma nafty zimowej i letniej..... ..I nie silniki zamarzły lecz uległy oblodzeniu wloty powietrza do silników i łopaty....... Instalacja przeciwoblodzeniowa ma zapobiegac takim sytuacją ale musi być włączona.... Pozdrawiam > > > > > > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adsz Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: proxy:* / 192.168.10.* 16.12.03, 14:15 nie "zdanię" a "zdaniem"... nie "sytuacją" a "sytuacjom"... słowników nie macie ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alkoholiczka Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: *.sieci.netglob.com.pl 16.12.03, 15:32 Ktoś po prostu wychlał spirytus przeznaczony dla instalacji oblodzeniowej, i tyle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D-r-39 Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: *.net.autocom.pl 16.12.03, 19:29 W całym kraju od wys. 0-m. do wys.3000-m. nie było temp.ujemnych . Izoterma 0- stopni była od wys. 3000-m.A więc coś mi tu nie gra, gdyż oblodzenie następuje przy temp. ujemnych.Paliwo zaś jest cieczą oleistą a więc temp.zamarzania ma niższą niż 0-stop.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amin Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.03, 11:30 Od początku tak twierdziłem /trzydziści lat za sterami śmigłowców. 8000tys godz w powietrzu/. Proszę nie robić z pilota feralnego ś-ca bohatera, bo robicie człowiekowi krzywdę. Załoga popełniła b.poważny błąd nie włączając podgrzewu wlotów powietrza do silników /obligatoryjnie przy temp mniejszej niż +5st. C/. Nie było żadnego lądowania!!! Upadek z wysokości, całe szczęście - na drzewa, co uratowało przed masakrą. Odpowiedz Link Zgłoś
facet1 Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki 16.12.03, 11:37 Gość portalu: amin napisał(a): > Od początku tak twierdziłem /trzydziści lat za sterami > śmigłowców. 8000tys godz w powietrzu/. Proszę nie robić z > pilota feralnego ś-ca bohatera, bo robicie człowiekowi krzywdę. > Załoga popełniła b.poważny błąd nie włączając podgrzewu wlotów > powietrza do silników /obligatoryjnie przy temp mniejszej niż > +5st. C/. Nie było żadnego lądowania!!! Upadek z wysokości, > całe szczęście - na drzewa, co uratowało przed masakrą. Masz niestety racje...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: 62.233.162.* 16.12.03, 11:37 Powiedz proszę: gdyby nie było drzew i manewr autorotacji był przeprowadzony bezbłędnie, uderzenie mogłoby być mniej bolesne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fulano Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: 195.117.195.* 16.12.03, 11:42 Gość portalu: amin napisał(a): > Od początku tak twierdziłem /trzydziści lat za sterami > śmigłowców. 8000tys godz w powietrzu/. Proszę nie robić z > pilota feralnego ś-ca bohatera, bo robicie człowiekowi krzywdę. > Załoga popełniła b.poważny błąd nie włączając podgrzewu wlotów > powietrza do silników /obligatoryjnie przy temp mniejszej niż > +5st. C/. Nie było żadnego lądowania!!! Upadek z wysokości, > całe szczęście - na drzewa, co uratowało przed masakrą. 8000 godzin?... oj to duzo. Znam chyba wszystkich w polsce ktorzy maja taki nalot.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 16.12.03, 11:49 "Gazeta" donosi, ze benzyna byla w porzadku, moze to byl powod ze silniki zdechly jesli ktos chcial je gonic na benzynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jans Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: *.zeto.bydgoszcz.pl 16.12.03, 12:13 Każde celowe działanie musi mieć na uwadze interes. Pan major i inni zresztą również jako powód podają zakup nowego sprzętu. Jak to zauważył już dawno św. pamięci Artur Sandauer - od pewnego czasu odwaga staniała (zwłaszcza, jak się pisze anonimowo) a rozum zdrożał. Niech mi więc ktoś wytłumaczy, w jakim celu pozorować wypadek, w którym zginąć mógłby conajmniej jeden pilot (pan major mówi o zdalnym sterowani MI 8 !!!!! ), że nie wspomnę o zakleszczonym BORowcu. W jakim celu narażać się na światową kompromitację w przypadku wsypy, bo krąg osób, które w konspiracji musiałyby wziąć udział jest bardzo szeroki? Chyba tylko z sympatii dla zwycięzców następnych wyborów, którym za pieniądze z budżetu kolejnych dwóch lat kupi się nowe samoloty. Jest to logika adekwatna do poziomu dyskutantów wietrzących kolejny spisek. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojec Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: *.dzialoszyn.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 12:20 Gorzej -bo widać u ,,dyskutantów'',że zamroziło im przy okazji resztki zdrowego rozsądku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czemunie hipoteza owszem ale nie dokonca...... IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.12.03, 13:23 hipoteza jest niezla, ale nie dokonca, zgadzam sie ze "katastrofa" mogla byc jak najbardziej sfingowana oczywiscie przesadzone jest ze pasazerowie wysieli itd. poprost helikopter twardo siadl, ktos obniosl obrazenia, ale ten ktos nie widzial ze tak mialo byc, ..... zreszat oiary to koniecznosc, jak to sie mowi wliczone w koszta albo miler jest rodzony pod szczesliwa gwiazda albo..... ma nizly leb, notowania leca na leb na szyje a tu nagle...... taki wypadek, ....wszytsko sie moze zdazyc... pamietajcie polityka to gra.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ ... a potem mlotkiem zmasakrowac kadlub??? IP: *.cable.mindspring.com 17.12.03, 04:19 Czy ty widziales zdjecia smiglowca i mozesz cos takigo pisac??? Jeden argument na spiskowe teorie - jak zmusic tylu ludzi do milczenia: piloci, Borowiki, pasazerowie - ok, ale przypadkowi swiadkowie, sluzba zdrowia z paru szpitali????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikar A ja znam majora JS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 14:59 On latał ze mną i moimi kumplami talibami do Klewek. Ale z Pana dziad że się Pan ujawnił - tym sposobem stracił Pan pracę bo kumple talibowie po Pana dekonspiracji już nigdzie z Panem nie polecą.Szkoda kasy na głupka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: 57.66.193.* 16.12.03, 15:45 Co na to ekspert od wszystkich tematów wojskowych Gromosław Czempiński i jego bezdyskusyjna przyczna, którą widział w paliwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Major JS. - Ten to dopiero ma nierowno pod sufitem IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.03, 16:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac TIK, TAK IP: 213.17.204.* 16.12.03, 17:21 A pamietacie JAK ULATNIA SIE GAZ???..... TIK, TAK, TIK, TAK,TIK, TAK........ To bylo po wybuchu Rotundy PKO A teraz jaka bedzie wersja prawdziwa?????? Moze JAK ROBI SIE OBLODZENIE????? TIK, TAK, TIK, TAK.......... Na szczescie nikt nie zginal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x 4 % WZROSTU POPARCIA WARTO BYŁO??? IP: *.aster.pl / 10.64.6.* 16.12.03, 18:41 a może nie o poparcie chodzi, bo już wiedzą że przegrali, ale o pożegnalną łapówkę? Nie wyszło z Rafineria Gdańską, nawet rudy musiał odejść, to chociaż za śmigłowce? Znaczy, na ochłapy sie już rzucają, czasu niewiele zostało 3, 4 miesiące może. Jeszcze tylko 55% długu publicznego przekroczyć, kryzys walutowy i zostawią to pogorzelisko następcom niech się martwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetbe Re: Dlaczego Mi-8 zawiódł? Zamroziło silniki IP: 212.160.138.* 16.12.03, 20:56 z tego co pisze to latał chyba na dzwiach od sracza -ale żeby aż tyle lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Jakubowska na goraco IP: *.adsl.highway.telekom.at 17.12.03, 00:42 Jak mnie pamiec nie zawodzi to zaraz po wypadku.Jakubowska opowiadala tak.Drzemalam ja i premier / na siedzaco / ,przyszedl drugi pilot i kazal sie zapiac bo jest klopot. Szukalismy pasow lub probowalismy sie zapiac ale nam sie nie udalo./znaczy drzemali nie przypieci ???/.Drugi przyszedl ponownie pomogl im obojgu ,tez sie przypial obok nich i wkrotce potem zwala.Czy to sie czasowo i logicznie trzyma kupy ? Ja w aucie czesto sie nie przypinam chyba ze spie bo wtedy zawsze. A w helikopterze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialasova Pilot niwinny! IP: 161.52.158.* 17.12.03, 08:43 Nie ma co roztrzasac, najwazniejsze ze wszyscy zyja, nikt nie jest doskonaly, pilot jest niewinny wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flier NIE BENZYNA A NAFTA LOTNICZA IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.12.03, 10:33 Może w stulecie lotnictwa nie pisalibyście głupot? Silniki turbowałowe śmigłowców spalają naftę lotniczą, a nie benzynę (podobnie jak silniki odrzutowe). Śmigowców z silnikami tłokowymi na benzynę nie produkuje się od lat 50-tych zeszłego stulecia. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Nie benzyna lotnicza to była, o nie. 17.12.03, 21:08 Pilot, mjr Miłosz został zainfekowany wirusowym zawrotem głowy (wirZagłowy) od Leszka bez Mieszka i ekipy jego - jak stwierdzili badający Go lekarze. To spowodowało chwilową dezorientację mjr-a Miłosza, co do dalszej celowości lotu, i tylko jego genetycznie uwarunkowanemu instynktowi, najlepszych na świecie polskich pilotów >zawdzięczamy< uratowanie przesyłki. Dalsze badania lekarskie przerwała niespodziewana wizyta cywilnych pracowników SS /służby specjalne/ którzy skonfiskowali kasetę video zawierającą film z wizualizacji nowoodkrytej baterii wirZagłowy- nazwa ludowa kręcioła [ doniosło Lokalne Radio Lipusz w wiadomościach o godz 20. Odpowiedz Link Zgłoś