Dodaj do ulubionych

Obywatelstwo Plskie

IP: *.amolf.nl 10.02.01, 16:16
Czy uwazasz, ze wobec rosnacego bezrobocia
wszyscy obywatele PRL to obywatele polscy
poniewaz:

1) Tak kazaly w Jalcie supermocarstwa, a
Kaczmarski to oszczerca i skonczy w
wiezieniu
2) Emigracja polityczna to zdajcy i oszusci.

3) Byli urodzeni na ziemiach polski dekretem
Jalty i tylko to.
Obserwuj wątek
    • Gość: Szymon Re: Obywatelstwo Plskie IP: *.i4.auc.dk 10.02.01, 17:41
      A co ma obywatelstwo polskie do traktatu z Jalty? Urodzilem sie w 1977, a wiec za PRLu, czy wobec tego sa jakies watpliwosci odnosnie mojego obywatelstwa? Mysle, ze w kontekscie biezacych wydarzen i zmieniajacej sie sytuacji zarowno na rynku pracy, jak i w zwiazku z niedalekim wstapieniem do UE, kazdy, kto przez dluzszy czas mieszka na terytorium Polski, tu pracuje i placi podatki, powinien miec prawo do ubiegania sie o obywatelstwo polskie, jezeli tak mu sie podoba. Podobne przepisy sa w innych krajach i Polska tez takie powinna wprowadzic, jezeli chce uniknac oskarzenia o dyskryminacje. Z powazaniem,

Szymon, Aalborg, Dania
      • Gość: @la Re: Obywatelstwo Polskie IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 15.02.01, 21:07
        Jak sie mozna pozbyc polskiego obywatelstwa? Gdzie trzeba i jakie zlozyc dokumenty? Ile to kosztuje? Czy jesli rodzice zrzeknal sie obuwatelstwa polskiego to czy dzieci i wnuki automatycznie sa go pozbawiane? Dlaczego dzieci urodzone za granica sa zmuszane do posiadania polskiego paszportu?Dlaczego zmusza sie dzieci z malzenstw mieszanych do poslugiwania sie polskim paszportem?

Jesli ktos moze mi to wyjasnic, prosze.
        • Gość: jerzy Re: Obywatelstwo Polskie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.02.01, 18:01
          Pod koniec tamtego roku pisano o przypadku obywatela pragnącego zrzec się obywatelstwa. O ile pamiętam trzeba do urzędu ( najbliższego tj. gminnego powiatowego) złożyć wniosek. Wtedy druga strona ma kłopot i musi chyba go wysłać do prezydenta RP. Prezydent , o ile delikwent nie ma zobowiązań finansowych , nie ma prawdopodobnie innego wyjścia i musi przychylić się do prośby wnoskodawcy.
        • Gość: Ninka Re: Obywatelstwo Polskiedo @li IP: *.MS1.srv.t-online.de 23.02.01, 15:18
          Nikt nie ma prwa pozbawic Cie obywatelstwa polskiego. Jesli Twoi rodzice zrzekli sie obywatelstwa, a Ty bylas niepelnoletnia mogli Ciebie pozbawic takze, ale masz prawo do powrocenia na to obywatelstwo. mieszkam za granica, choc nie wyszlam jeszcze za maz urodzilam tu coreczke. Ma ona dwa obywatelstwa-polskie i niemieckie. Paszport ma niemiecki, bo musialam ja jakosc przewiesc do Polski, aby ja tam zameldowac. Moge jej rowniez wyrobic polski paszport, ale tu, gdzie mieszkam nie jest potrzebny. Jesli wyszlabym tu za maz przed jej narodzinami, mialaby tylko obywatelstwo niemieckie i smiesznym zbiegiem okolicznosci, albo jak kto woli niedociagnieciom prawa polskiego ,w polsce bylabym bezdzietna. teraz moze wybrac sama jakie chce miec obywatelstwo. wychodzac tu zamaz teraz, moge ja pozbawic obywatelstwa polskiego, ale gdy skonczy 16 lat ma prawo ubiegac sie o jego zwrocenie. dlatego nie rozumiem, jak mozna zmuszac dziecko do poslugiwania sie polskim paszportem jesli urodzilo sie za granica i ma ojca lub matke obywatela tego kraju. jesli twoi rodzice np. przyjechali tu na wycieczke i Ty sie urodzilas, to jestes obywatelem polskim urodzonym za granica.
      • Gość: Spons Re: Obywatelstwo Plskie IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.02.01, 15:57
        Po co komu obywatelstwo polskie???

Właśnie trzeba uciekać z tego motłochu pełnego złodziei, kłamców i polityczków!!!

Jeśli macie możliwość normalnego życia i pracy w innym kraju - zostańcie tam!! Pamiętacie "300 mil do nieba"???? Pamiętajcie co rodzice powiedzieli swoim dzieciom!! Nie tak wiele się zmieniło!! Pamiętajcie o tym, co było jak stąd wyjeżdżaliście!

NIGDY TU NIE WRACAJCIE!!

Rządzącym słoma z butów wystaje! Nawyku napełniania kieszeni swojej i znajomych tak łatwo nie da się oduczyć!!! Brak kultury politycznej jest standardowym modelem zachowania w tym kraju służącym do zaciemniania własnych niepowodzeń!

Trzeba lat i nowych generacji!
        Prawda jest taka, że z czasem nawet lepiej będzie wyemigrować do Czech, Węgier czy nawet na wschód niż zostać w tym kraju!!! Zostajemy w tyle!!!!!!!
        • Gość: Jerema Re: Obywatelstwo Plskie IP: 195.94.196.* 17.02.01, 11:35
          To po co Ty tu jeszcze siedzisz?
          • Gość: Spons Re: Obywatelstwo Plskie IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.02.01, 19:56
            Siedzę w tym syfie, bo muszę.. ale mam nadzieję, że już niedługo!
            • Gość: Jerec Re: Obywatelstwo Plskie IP: 195.94.196.* 23.02.01, 08:17
              To wypierdalaj. Przynajmniej bedzie o jednego szczura na okrecie mniej.
              • Gość: Frank Re: Obywatelstwo Plskie IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 23.02.01, 18:52
                Dokladnie taka sama polityke emigracyjna stosuje USA.
                Zeby bylo wiecej obywateli twojego typu. Szkoda.
    • Gość: alex Re: Obywatelstwo Plskie IP: *.ub.ruhr-uni-bochum.de 19.02.01, 15:05
      czy ty spons! wiesz co to jest byc obcym w innym kraju, niema az tak zaduzo ludzi ktorzy w glebi duszy mogli by powiedziec ze im ta polskosc wyparowala. Wszyscy urodzeni w Polsce powini miec Obywatelstwo polskie automaticznie, bez jakiejkolwiek biurokracji!
      Ze w Polsce jest tyle hamstwa we wszystkich sferach, zgoda, ale dac za wygrana....
      i zwiac to tez nie rozwiazanie.
      • Gość: Stary Re: Obywatelstwo Polskie IP: 203.37.115.* 19.02.01, 23:59
        najpierw prosze zobaczyc

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?_WID=137126

oraz

http://www.poloniamichigan.com/paszport_main.htm

a takze

http://www.polindeks.com/cgi-bin/ikonboard/forums.cgi?forum=1

zas ewentualnie dopiero potem pyszczyc. jak dyskusja, to niech chociaz bedzie dobrze poinformowana
        • Gość: Jurgen Re: Obywatelstwo Polskie IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 22.02.01, 09:51
          To co wyczynia Polski Parlament w sprawie polskiego obywatelstwa
          przekracza granice ludzkiego rozsadku.
          Zgodnie z prosta zasada Marszalka Pilsudskiego przyjecie obcego
          obywatelstwa bylo rownowazne z utrata obywatelstwa polskiego,
          poniewaz "nie mozna dwom panom sluzyc".
          Jestem Niemcem z polskim paszportem i od urodzenia jestem straszony
          polskim kontrwywiadem wojskowym, takze w krajach Beneluxu abym
          siie polskiego obywatelstwa nie pozbyl.
          Nie mam nic wspolnego z partia faszystowska.
          Bajeczke o Demokracji w Polsce Pan Prezytent opowie tym ktorzy
          beda ofiarami rekoczynow w podobnych sprawach.
          Obywatelstwo to przywilej a nie prawo i zsowietyzowani Polacy racza o
          tym zapominac.
          • Gość: aaaaaa Re: Obywatelstwo Polskie IP: 157.25.84.* 22.02.01, 15:16
            Nie jesteś Niemcem, tylko Polakiem, jeżeli masz polski paszport.
            Jeżeli Ci się nie podoba fakt posiadania polskiego obywatelstwa, to się go zrzeknij - masz do tego prawo i Pan Prezydent z przyjemnością podpisze stosowną decyzję, jeżeli nie chcesz tego uczynić, to masz takie same obowiązki jak każdy inny Polak, także obowiązek służby wojskowej.
            trzeba w kożńcu uregulować te wszystkie sprawy, bo tacy jak ty w Polsce są Niemcami - mimo że mają polski paszport to go się wstydzą pokazać a W RFN zapominają polskiego języka.
            • Gość: Piotr Re: Obywatelstwo Polskie IP: 216.18.81.* 22.02.01, 21:10
              Paranoja.
              Nie mozna nikogo zmuszac aby mial polskie onywatelstwo.Tak jak teraz;dzieci i wnuki urodzone w innym kraju (i posiadajace dane obywatelstwo), ludzi,ktorzy sa Polakami lub nawet z mieszanych malzenstw.Sa wiec ludzie,ktorzy nie wiedza,ze sa Polakami i ze lamia polskie prawo-np.posiadaja konto bankowe za granica(!).A gdzie maja posiadac skoro tam sie urodzili i mieszkaja.To tylko jeden drobny przyklad ale pokazuje,ze Sejm i Senat nie potrafi sobie poradzic ze "swoimi" obywatelami. To powinien byc przywilej-np. uroczyste nadanie,wjazd do Polski
              czy przejscie na Okeciu bez kolejki dla posiadaczy polskich paszportow.Itd.itd.
              To tylko proste przyklady i ja wiem,ze to (obywatelstwo) powinno sie czuc.Ja to czuje i choc dlugo mieszkam za granica nie dam satysfakcji Prezydentowi RP na "skreslanie mnie". Choc wielu polskich urzednikow widzac polski paszport wystawiony przez konsulat traktuje mnie jak Polaka II kategorii-
              bo mieszka TAM.
              Potrzebne sa jednak natychmiast przepisy (znowu Sejm,Senat) aby ludzie chcieli byc Polakami,byli z tego dumni,moze walczyli oto (naczyli sie jezyka!).
              I tutaj potrzebna jest ogolnoswiatowa dyskusja!
              Prosze o kolejne przyklady,pomysly,podpowiedzi.
              Moze czytaja to "Ci co decyduja".
              Bo sytuacja naprawde nie jest smieszna.
              Dwojgu moich dzieci (urodzone za granica i to jedyna Ich "wina") w mysl "prawa polskiego"
              zmieniono-jednemu imie,drugiemu nazwisko!
              Sa dobrze wychowywane,"w dobrym duchu", prosze sie nie martwic ale takie wsparcie (kwiatki) ze strony naszego panstwa niestety nie pomagaja w zachowaniu polskosci.
              A moze to za osobiste...
              • Gość: Heniek Re: Obywatelstwo Polskie IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 23.02.01, 11:47
                Obecne prawo o obywatelstwie jest zwykla paranoja.
                Proszenie prezydenta o zwolnienie z obywatelstwa jest tym
                bezsensowniejsze, ze wiekszosc "Polakow" nie mogla na niego
                glosowac zgodnie z prawem. Jest to zwykle oszutwo przy uzyciu
                systemu Rzeczypospolitej.
                Mam nadzieje, ze obowiazujace przepisy sa jedynie wynikiem dobrej
                woli Pana posla ktorego umysl jest utopiony w sprawach repatriantow
                "z za Buga",
                a nie tych ktorzy moga poniesc straty finasowe.
                Jesli nie to winni powinni stanac przed Trybunalem Stanu.
                Obecna sytuacja prawna uniemozliwia osobom zwiazanym z Polska
                podrozy do Polski poniewaz sa straszone obowiazkiem meldunkowym i koniecznoscia uzyskania dokumentow z PRLu, ktore sa technicznie
                nieosiagalne jesli chca sie pozbyc polskiego obywatelstwa, ktore
                utracily zgodnie z prawem II Rzeczyspolitej, albo uzyskac polski
                Paszport.
                W panstwach prawa z reguly wystarczy swiadectwo urodzenia.
                Obecny duch prawa jest taki, ze obywatel PRL, panstwa ktore przy
                obecnnym ulkladzie sil nie powinno byc w ogole uznawane przez
                Rzeczypospolita jako twor narzucony dekratami obcych mocarstw,
                jest na dodatek gnebiony w sprawie tak prostej jak wizyta u rodziny.
                Kogo boja sie panowie poslowie, moze Armii Czerwonej.
                Naruszenie prawa miedzynarodowego i konstytucji II Rzeczypospolitej
                na pewno nie jest dobra metoda sciagania podatkow od obcokrajowcow.
                Straszenie sluzba wojskowa tylko pogarsza miedzynarodowa sytuacje
                Rzeczpospolitej i grozi opoznieneim wejcia do struktur europejskich
            • Gość: Jurgen Re: Obywatelstwo Polskie IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 23.02.01, 18:59
              Problem polega na tym, ze Pan Prezydent wymaga 10 zaswiadczen,
              w tym ze oddalem mieszkanie spoldzielcze (w PRL) etc.
              Jakim cudem mam je zdobyc jesli nie stac mnie na przyjazd do Polski.
              Jakim cudem konsulat moze oddac moje mieszkanie do ktorego na
              dodatek roszcza pretensje Amerykanscy Zydzi bo kamienica byla
              kiedys czyjas wlasnoscia.
              • Gość: Zolnierz Re: Obywatelstwo Polskie IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 09.03.01, 10:09
                A kto sie martwi Pane Prezydentem. Jezeli jestes
                straszony przez
                obcego urzednika w sprawie polkich formalnosci
                poprostu "zlikwiduj"
                go wlasna siatka szpiegowska. System zachodni ma to do
                siebie ze
                swieci sa tylko w niebie. Na pewno nie placi podatkow
                od jakiekos
                drobiazgu, sklamal o podaniu o pracu albo cos takiego.
                W krajach bylego bloku sowieckiego to sie nazywa
                szpiegowstwo,
                ale na zachodzie nikt ci i tak nic nie udowodni bo
                masz lepsze
                wyksztalcenie.
    • Gość: zuzanna Re: Obywatelstwo Plskie IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 23.02.01, 14:13
      Prawo to nie jest paranoja. Jest prawem wiekszosci bo wiekszosc
      mieszka w Polsce i ma prawo decydowac o polskim obywatelstwie.
      Jest po to by chronic interesy Rzeczypospolitej Polskiej.
      Prawo Amerykanskie jest identyczne. Inne sa tylko prawa wykonawcze.
      Proba pozbycia sie zobowiazan finansowych razem z obywatelstwem
      jest bardzo popularnym procederem i nigdy sie nie udaje w USA.
      Wiekszosc nie chce stracic obywatelstwa prawami PRLu i stad
      prawo na ich korzysc i modyfikacja prawa z 39 roku.
      Np. niektorzy byli obywatele Wpolnoty Niepodleglych Panstw sa teraz obywatelami polskimi bo tego chca i byli prawem 2 Rzeczypospolitej.
      Czyje prywatne interesy wizyty szwagra w Polsce nie mogo byc
      podstawa prawna Rzeczypospolitej jesli sie jest w mniejszosci.
      Traktowanie obcokrajowcow przez wladze imigracyjne USA jest
      identyczne, np. wszystkie dlugoterminowe wizy, ktore w sensie prawa
      naturalnego sa zwiazane z ustanowieniem zamieszkania wymagaja
      klopotliwych wizyt w amerykanskich ambasadach.
      Nie zapominajmy, ze pracownikami tych urzedow sa tez Polacy
      z problemem paszportowym.
      • Gość: ninka Re: Obywatelstwo Plskie do wszystkich IP: *.MS1.srv.t-online.de 23.02.01, 15:42
        To prawda, ze nasze polskie prawo nie jest doskonale. Ale nie mozesz zrzec sie polskiego pochodzenia, jesli nie masz korzeni, albo meza, czy zone w innym kraju. zrzekasz sie obywatelstwa polskiego i co? Jakie bedziesz mial lub miala? Nikt Ci obcego obywatelstw na ladne oczy nie da, a nawet jesli masz jakies tam korzenie np. niemieckie z dziada lub pradziada, to tez nie jest takie proste. zalezy do jakiej kategorii panstwo niemieckie przydzielilo twojego przodka, jesli doIII , to zapomnij, musisz wtedy udowodnic, ze w swoim kraju jestes przesladowana w zwiazku z tym , ze twoj przodek byl obywatelem, albo urodzil sie na ziemiach niemieckich. jesli macie malzonka za granica, to stajecie sie bynajmniej w prawie niemieckim obywatelami niemiec za 3 lata, ale po zrzeczeniu sie obywatelstwa polskiego, bo jak mowi konstytucja art.3.1, zawarcie zwiazku malzenskiego z osoba obcego pchodzenia nie powoduje zmian w ich obywatelstwie. Nie mozna dwom panom sluzyc, jak ktos powiedzial na lamach tego forum. dzieci, ktore urodzily sie za granica i maja rodzicow mieszanych( ale nie sa malzenstwem) maja 2 obywatelstwa, pozniej 1 z nich musza sie zrzec. Jesli urodzily sie w MALZENSTWIE mieszanym, to maja obywatelstwo, takie jak rodzice. Jesli jestem polka z pochodzenia, a moj maz niemiec, to ja tez mam obywatelstwo niemieckie i moje dzieci sa niemcami. jesli jestem polka, a moj chlopak niemcem i urodzi sie nam dziecko, to ma ono 2 obywatelstwa. Jednak moge 1 obywatelstwa pozbawic, poprzez oswiadczenie zlozone przed starosta, ale moze dziecko po ukonczeniu 16 lat w oswiadczeniu przed tym samym organem domagac sie o przywrocenie obywatelstwa. jednak musi to zrobic dokladnie do 6-m-cy przed uzyskaniem pelnoletnoci. Proste, albo nie, a jednak tak jest. nie wiem czy to dobrze, czy zle.
        • Gość: Malina Re: Obywatelstwo Plskie do wszystkich IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 24.02.01, 15:36
          Zastanawiam sie dlaczego niektorzy mimo ,ze nie maja zielonego pojecia o sprawach dyskutowanych i ich prawnych aspektach , za wszelka cene staraja sie napisac, cokolwiek aby napisac . Szanowne panie zuzanna i ninka, czy wiecie z jakimi problemami paszportowymi borykac sie musza polacy zyjacy za granica? A tylko dlatego ,ze urzedasy w Polsce to najzwyklejsze urzedasy nie majace pojecia o tym za co maja placone. Ale to normalne bo gdyby w Polsce stanowiska obsadzane byly po innej linii niz partyjnej to Polska nie stalaby tak zle jak stoi a i pewnie ludziom zyloby sie lepiej. Podaje adres Dziennikow Ustaw - poczytajcie sobie panie. Napewno uda wam sie znalezc tam inne kwiatki - tym razem bezposrednio oddzialywujacych na wasze zycie.

http://www.abc.com.pl/serwis/publik.htm

I juz na marginesie. Nie zawsze przystoi takie patriotyczne bla, bla, bla w tematach ktore wymagaja odrobiny zdrowego rozsadku. patriotyczne bla, bla, bla, zachowajcie sobie na chwile ku temu stosowne a mnie absolutnie nie interesujace.
          • Gość: Stan Re: Obywatelstwo Polskie do wszystkich IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 24.02.01, 16:53
            Polacy za granica sami sobie wymyslaja problemy. Mysla, ze konsul
            to szef CIA i wie wszystko. Po co przyjezdzac do Polski i draznic
            biednych ludzi. Wystarczy udawac obcokrajownca i tyle.
            Polska jest tylko biednym, nudnym krajem i nic wiecej.
            Jak juz sie zostalo za granica to trzeba sobie zalatwic obcy paszport
            i to najlepiej przez malzenstwo i nie denerwowac Jasia i Malgosi pod
            Pultuskiem.
            • Gość: aaaaaa Re: Obywatelstwo Polskie do wszystkich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.01, 23:38
              Chcac chociaz czesciowo wyjasnic kwestie obywatelsta polskiego, pragne poinformowac wszystkich zainterseowanzch, ze po :
              1. w Polsce tak jak w wiekszosci panstw UE obowiazuje prawo krwi ( poza wczesniejszmi regulacvjami RFN, kiedy obowiazywalo prawo ziemi, tzn. miejsce urodzenia, z czego skorzzstalo czesci mieszkancow min. Slaska - dzisiaj maja oni dwa obywatelstwa.
              Oznacza to, ze dane osoby tak dlugo posiadaja obywatelstwo polskie, do poki nie uzyskaja obywatelstwa innego panstwa. taki stan rzeczy wynika przede wszystkim z roznic w zapisach prawnych - dot. mozliwosci uzyskania obywatelstwa kraju pobytu. W przypadku gdy urodzi sie dziecko. ktorego rodzice sa np. obywatelami polskimi, to ma obywatelsto polskie. Gdy rodzice posiadaja rozne obywatelstwa, to zgodnie z ustwa o obywatelstwie polskim maja oni 3 miesiace na tzw. wybor obywatelstwa, wystarczy, ze oboje zloza osiadczenie pryed wlasciwym uryednikiem, moze byc konsul, ze np. rezygnuja z polskiego. Koniec
              jezeli tego niee zrobia - ich wola, tym bardziej nie powinni miec pretensji do nikogo innego, bo nieznajomosc prawa nie jest wytlumaczeniem.

2. Obecna regulacja prawna pozwala na zrzeczeniue sie obywatelstwa polskiego na wniosek zainteresowanego, nie potrzeba miec innego obywatelstwa. Tylko sam fakt zamieszkiwania za granica, de fakto aby byl legalny trzeba miec zgode wladz kraju p[obytu - wize nie upowaznia do nabycia obecego obywatelstwa. warunkiem koniecznym jest co najmnioej 10 letni okres legalnego pobytu, a potem wszelkie procedury itd.

3. Uwazam, ze bledem przede wszystki obecnego ukladu wladzy sa wybory zarowno prezydenckie jak i do parlamantu pryzeprowadzane za granica. JAK MOZA WYPOWIADAC SIE W IMIENIU NARODU, jezeli nie mieszka sie w kraju, de facto zatracilo sie kontakt z ojczyzna, wybierac mojego przedstawiciela w Sejmie.
              Niezaleznie od sytuacji, POLAKOW, ktorzy mieszkaja i pracuja za granica( nawet jezeli posiadaja inne obywatelstwo) i nie maja pieniedzy na przyjazd do kraju, biora udzial w wyborach i to oni tez decyduja na co przyszly Sejm wyda moje podatki, ktorych oni nie placa, a w zamianrzadaja przywileji, tylko dlatego, ze mieszkaja za granica.

4. Polonia zawsze byla jezyczkiem uwagi poprzednich wladz i koalicji, ale obecna, szczegolnie ta po 80 latach ma swoj patent na Polske. Umioe tylko zadac i krzyczec. Jezeli spojrzec na ktorykolwiek z krajow czy to UE czy nawet USa, wszedzie jest ona rozbita, wszedzie klotnie i swary. UI o ta rozbita i podzielona Polonie walczy i zabiega kazdy rzad. Przy kazdej oficlajnej wizycie czlonka rzadu sa spotkania z Polonia, ordery, odznaczenia i poklaski, tylko dlatego, ze odznaczony wyemigrowal z Polski - uciekajac min. przed placeniem podatkow.
              Mam pytanie czy w taki sam sposob odbierani sa inni szarzy obywatele czy to PRL-u czy tez juz Rzeczpospolitej, ktorzy w znoju i trudzie odbudowywali kraj, a dzisiaj jako emeryci, schorowani obywatele - oszukani i wyzyskiwani ponosza ciezar reform - nie zawsze udanych, placa podatki i stoja w kolejkach do lekarza - nasi rodzice czy tez bliscy.
              Czy kt6orys z nich za swoja prace, wytrwalosc i sumiennosc otrzmal odznaczenie, zostal dopatrzony przez wladze, tak jak dzialacze polonijni, ktorzy dostaja odznaczenia za fakt zamieszkiwania za granica. Czy tym schorowanym ludziom premier czy tez prezydent uscisnal reke, dziekujac im tym samym, za ich ciezka prace a przede wszystki za to ze nie wyemigrowali, jezeli tak to jestem w bledzie.
              • Gość: Malina Re: Obywatelstwo Polskie do wszystkich IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 26.02.01, 04:51
                aaaaaaaaaaaa czy jak ci tam.
                odnosnie punktu #1 - w ten to prosty sposob 10 pokolenie bedzie nieswiadome tego iz posiada 25 obywatelstw gdyz w Kanadzie wiekszosc malzenstw jest nazwijmy to "mieszanych" - twoj punkt widzenia w tym przypadku traci sens zwlaszcza przyswobodnym przeplywie ludnosci w UE.

odnosnie twojego punktu #2 - bzdury pleciesz! W Kanadzie o obywatelstwo ubiegac sie mozesz juz po 3latach pobytu.

odnosnie punktu #3 - jesli na sile wciska sie i utrzymuje obywatelswo ludzi zamieszkalych od wiekow za granica to niestety ale powinni oni w\g tego posiadac te obywatelskie prawa. Nie wiem czy sie orietujesz ale polonijne glosy sa uznawane tylko w pierwszej turze wyborow( to juz tak na marginesie podaje jako niekonsekfentne stosowanie prawa i obowiazkow)

odnosnie punktu #4 - polonia ma to do siebie ,ze zyjac zdala lepiej widzi pelny obraz wydarzen , jest bardziej rozsadna i rozwazna w osadzaniu sytuacji. Zyjac za granica nasze horyzonty sa o wiele szersze niz mozno ograniczone spojzenie tych obracajacych sie ciagle w tym samym niezmiennym srodowisku. Brak bodzcow i stykania sie z nowymi pradami , ogranicza polakow zyjacych w kraju i jest bezposrednia przyczyna jednostajnego reagowania, braku nowych ideii i rozwiazan.
                To ,ze ktos tam komus reki nie sciska, to juz wina was samych, zle wybieracie jesli wasze wladze nie doceniaja wlasnego obywatela.

I uwierz mi jesli prostym byloby pozbycie sie obywatelstwa polskiego to faktyczna liczba polonusow spadla by z 10mln do 25tys. pracownikow na placowkach zagranicznych plus 5tys. patriotow z przed Iww.

Z jednej strony wladze na sile trzymaja na stanie miliony fikcyjnych obywateli polskich z drugiej strony tacy jak ty nie godza sie na rowne prawa ludzi posiadajacych to obywatelstwo. A w/g konstytucji to wszyscy maja niby byc rowni wobec prawa. Posiadac oboiwazki i prawa niezaleznie gdzie ich dom bo przeciez sa obywatelami RP#3

• Gość: Danek Re: Obywatelstwo Plskie do wszystkich IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 01.03.01, 14:40
            A z jakimi to problemami. W obecnych warunkach
            legalizacji
            przez Rzeczypospolita bezprawia PKWN trzeba tylko
            stosowac
            zasada slawnych Amerykanow "oszukuj, oszukuj,
            oszukuj".
            Przeciez polscy urzednicy potrzebni sa tylko do
            polskiego paszportu,
            a on i tak nic nie daje poza klopotami. Jesli nie masz
            drugiego nie
            masz prawa pracy w wiekszosci krajow. Jesli mieszkasz
            w USA
            wystarczy lokalne prawo jazdy. Jesli w Europie to i
            tak nie znajdziesz
            pracy bez obcego obywatelstwa. Jesli masz staly pobyt
            a urzednik
            cie straszy polskim paszportem to po prostu szpieguje
            bo to dokument
            tylko do podrozowania.
            Wiec w czym problem ?
    • Gość: Gryzli Re: Obywatelstwo Plskie IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 01.03.01, 18:02
      Czy byles kiedys straszony przez obce Panstwo w
      sprawie
      obywatelstwa polskiego ? (Utrudniano ci zmiane
      obywatelstwa
      na obywatelstwo trzecie)

a) Tak przez obca instytucje stanowa (podaj ktora
      zachowujac anonimowosc) uzywaj metody nie wprost
      (implicit thread)

b) Tak byles zmusznay do wspolpracy naukowej
      albo innej z Rzeczypospolita polska

c) Tak i potrzebujesz prawnika (to nie jest
      reklamowanie tylko pytanie)

d) Tak i podejrzewasz organizacje zydowska.
      • Gość: Polack Re: Obywatelstwo Plskie IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 02.03.01, 14:36
        Tak, bylem straszony, ale przez polska siatke
        szpiegowska.
        Jest to latwe do pomylenia, poniewaz wywiad PRL
        werbowal
        obcokrajowcow. Rodzimi obywatele z reguly nie
        interesuje sie
        twoimi sprawami bo masz tylko polski paszport.
        Jesli spotkach sie z nadmiernym zaiteresowaniem twoja
        osoba w sprawie zmiany obywatelstwa musisz poprostu
        oszukiwac i
        stosowac wolna Amerykanke.
        To jest wlasnie dzialalnosc kontrwywiadu. Swiat nie
        zwiazany z
        siatka jest tylko naturalny i nikogo nie obchodzisz.
        • Gość: Litwin Re: Obywatelstwo Plskie IP: 134.60.10.246, 134.60.240.* 03.03.01, 13:08
          Tak, ale obecna ustawa o obywatelstwie to bzdura.
          Wlasnie, ze
          pozbawia Polskiego Obywatelstwa osoby najbardziej
          pokrzywdzone
          tzn. z terenow bylego Zwiazku Sowieckiego, a
          przeszkadza bogatej
          Polonii w USA i w poloczeniu o ustawie o wlasnosci
          moga straci
          wlasnosc w obecnej Rzeczypospolitej.
          To wlasnie "obywatele" Bialorusi, Ukrainy, Litwy i
          Lotwy powinni w pierwszej kolejnosci miec polskie
          obywatelstwo,
          jeli urodzili sie na terytorium Rzeczypospolitej do