serocczanin 18.07.11, 18:37 Czy to prawda że p. Dyrektor została usunięta z tej funkcji za przekręty podczas egzaminów gimnazjalnych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mackowy1 Re: Gimnazjum Serock 18.07.11, 21:19 nie wiem, czy to prawda, ale wiem, że nie chciałbym być na Twoim miejscu jeśli okaże się, że to pomówienie... Odpowiedz Link
serocczanin Re: Gimnazjum Serock 19.07.11, 10:45 Po pierwsze pomówienie jest wtedy gdy się coś stwierdza , ja zadałem pytanie bo takie doszły mnie słuchy z relacji uczniów dlatego chciałbym coś więcej wiedzieć czy to prawda czy tylko plotki. Tym bardziej że wiem że w gimnazjum nie działo się za ciekawie w ostatnich latach Odpowiedz Link
chce_dobrze Re: Gimnazjum Serock 19.07.11, 17:45 ploty, gdyby miała być to prawda to od przyszłego roku nie była by nauczycielem tylko by odeszła Odpowiedz Link
yet.i Re: Gimnazjum Serock 20.07.11, 16:59 Też coś takiego słyszałem. Wydaje się nieprawdopodobne, a z drugiej strony z palca chyba takich rzeczy nikt nie wyssał. Co prawda uczniowie nie przepadali za swoją Panią Dyrektor, ale żeby aż tak Ją oszkalować? Trudno w to uwierzyć. Odpowiedz Link
serocczanin Re: Gimnazjum Serock 20.07.11, 19:00 Degradacja z niczego się nie wzięła, a tak w ogóle to szkoda że na stronie serocka na ten temat cisza wszak zgodnie z prawem to osoba publiczna i my rodzice powinniśmy wiedzieć dlaczego została usunięta z funkcji dyrektora. chyba że kolejny temat który władze chcą zamieść pod dywan Odpowiedz Link
krolewnasniezkaa Re: Gimnazjum Serock 20.07.11, 23:39 nie została usunięta dla ścisłości. Normalnie się wybory odbyły i to nie tylko w gimnazjum. Odpowiedz Link
warszawwiak10 Re: Gimnazjum Serock 10.08.11, 22:13 z 5-letniej obserwacji (tyle czasu jestem mieszkańcem) ,uważam że ta cała wierchuszka serocka to pózna komuna i przekręty w szkole to norma ,mam swoje dzieci w szkole i widze jak są wystawiane oceny połowa po koleżeńsku itd.dla miejscowych Odpowiedz Link
annamanuela Re: Gimnazjum Serock 17.08.11, 13:24 Zgadzam się, niestety. Uczniowie absolutnie nie są traktowani sprawiedliwie i jednakowo. Już dawno zauważyłam, że dzieci nauczycieli i ich rodzin dostają bardzo dobre oceny a bardzo często na to nie zasługują (począwszy od podstawówki). A jaki to jest zły przykład dla innych dzieci, które widzą przecież że nie trzeba się dobrze uczyć i wysilać żeby mieć dobre oceny? Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Gimnazjum Serock 17.08.11, 15:07 No cóż. Ale pewnie ich "wiedza" zostanie zweryfikowana w późniejszych etapach edukacji. W końcu egzamin gimnazjalny jest ponad szkołą. Odpowiedz Link
serocczanin Re: Gimnazjum Serock 18.08.11, 00:50 Owszem pod warunkiem że nie dostanie ktoś wcześniej pytań, o czym słuchy chodzą że właśnie to zrobiła już była p. dyrektor Odpowiedz Link
gildia72 Re: Gimnazjum Serock 04.11.11, 07:34 Zastanawia mnie podejście większości forumowiczów. Którego wątku nie otworzę - same narzekania. Ciekawe dlaczego nikt nie napisze teraz, że np. serockie gimnazjum doczekało się w końcu dobrego dyrektora i że zmiana była na plus? Ja akurat takie wrażenie odnoszę - Pani Dyrektor jest młoda, konkretna, stanowcza, z charakterem i chyba ma szansę zaprowadzić wiele pozytywnych zmian. Trzymam kciuki za wytrwałość. Odpowiedz Link
rotkappchen2012 Re: Gimnazjum Serock 09.04.12, 21:45 Nie wiem, jak to jest (było) w gimnazjum w Serocku, ale na pewno jeżeli chodzi o szkołę podstawową, nie trzeba było być dzieckiem nauczyciela, żeby być jednym z lepszych uczniów w szkole. Kwestia w tym, żeby dziecko chciało się uczyć i to wynosi się z domu. Moje dziecko uczyło się dobrze, korzystało z wielu zajęć dodatkowych i muszę powiedzieć, że osiągnęło dobry poziom, który potwierdził się w gimnazjum poza Serockiem. Natomiast jeżeli chodzi o dzieci nauczycieli, to pewnie w tym coś jest, że ta edukacja jest również w domu i z racji wykonywanego zawodu nauczyciele od najmłodszych lat wypracowują u swoich dzieci inne podejście do nauki. Może warto przyjrzeć się swojemu dziecku, ile czasu poświęca na naukę, na rozwijanie swoich pasji, a ile na rzeczy, które raczej poszerzaniu wiedzy o świecie i własnemu rozwojowi nie służą. Odpowiedz Link
sowa-m Re: Gimnazjum Serock 18.08.11, 13:23 z tego co wiem : kadencja dyrektora trwa 5 lat po tym okresie ogłasza się konkurs ..czasami są odstępstwa ale rzadko,wystarczy sprawdzić wyniki egzaminów na stronie oke warszawa by zobaczyć co to za gimnazjum...z tego co widziałem, za kilka ostatnich lat ,najlepsze w gminie i jedno z najlepszych w powiecie ze średnią powyżej krajowej i województwa...tylko pogratulować... a co do wcześniejszej znajomości pytań egzaminacyjnych ...to tylko pogratulować głupoty temu kto to napisał Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Gimnazjum Serock 18.08.11, 14:26 Oj oj spojrzałam właśnie na wyniki serockiego gimnazjum, nie są dużo powyżej średniej powiatowej. W zasadzie niemalże tę średnią odzwierciedlają, więc proszę nie wciskać kitu o jakichś wybitnych osiągnięciach. Gratulować raczej nie ma czego. Zaskoczyły mnie niezbyt wysokie wyniki gimnazjum na Piaskach w Legio, tyle dobrego o nim słyszałam. Natomiast gratulować można dwóm gimnazjom w Legionowie - Salezjanom i bliżej mi nie znanemu prywatnemu gimnazjum językowemu. Tu wyniki zdecydowanie przekraczają średnią powiatową. Więc jak ktoś ma uzdolnione dziecko to chyba tylko te 2 gimnazja w naszym powiecie wchodzą w grę. Więcej info: www.oke.waw.pl/new/download/files/File/raporty/2011/gim/gim_srednie_szkol_powiaty.pdf Odpowiedz Link
sowa-m Re: Gimnazjum Serock 18.08.11, 19:59 po pierwsze średnia powiatu legionowskiego jest jedną z najwyższych w kraju więc jeśli nieco wyżej, to nic, to przepraszam.... po drugie gimnazja dzielą się na publiczne i powiedzmy inne...do których należy salezjańskie... żeby się tam dostać trzeba mieć średnią około 4,5 albo i więcej i prawie max punktów ze sprawdzianu po szkole podstawowej ...zdziwiłbym się bardzo, gdyby szkoła mająca takich uczniów osiągnęła gorszy wynik na egzaminie.... jeśli ktoś jest bardzo zainteresowany jak uczy szkoła polecam zobaczyć edukacyjną wartość dodaną to ona najlepiej pokazuje co szkoła "robi "z uczniem który do niej trafił, czy go rozwija czy tez nie wykorzystuje jego możliwości Odpowiedz Link
aganiok32 statystyki nie kłamią 19.08.11, 13:05 wiesz - gdyby porównanie rozciągnąć na przykład na Amerykę Południową, zapewne wypadłoby jeszcze lepiej Skupmy się więc na województwie mazowieckim Część humanistyczna: Serock średnio 28,7 p. woj. maz. 27,27 p. Mat - przyr. Serock 26 p. woj. maz. 24,54 p. język. ang. Serock 32,7 p, woj. maz. 29,16 p. Tymczasem średnia szkół warszawskich: humanist. - 30,53p mat. 27,8 p, j. ang. 35,45p. Najlepsze gimnazjum w Legionowie: hum. - 39,4 p., mat. 40,8 p., j. ang. 47,8 p. Wychodzi na to, że kończąc gimnazjum w Serocku ma się raczej mierne szanse na dostanie się do dobrego warszawskiego liceum. Edukacyjna wartość dodana? Przyznam, że nie bardzo rozumiem. Zajrzałam na stronę serockiego gimnazjum i jeśli masz na myśli zajęcia dodatkowe, to ich wybór jest w mojej ocenie mierny. Dzieci znajomych chodzą w Warszawie do gimnazjów i uwierz mi, wybór zajęć pozalekcyjnych jest imponujący. A w Serocku? No cóż.... na bank mamy bardzo wysoki poziom chóru szkolnego Odpowiedz Link
sowa-m Re: statystyki nie kłamią 20.08.11, 17:49 zgadzam się, trzeba równać do najlepszych...ale nie należy tez zbyt pochopie i tylko negatywnie oceniać szkoły nie mając rozeznania w tym jak rzeczywiście jest... o tym czy ktoś ma szanse dostać się do dobrego liceum raczej nie decyduje średnia z egzaminu gimnazjalnego szkoły (z resztą opieranie się na średniej to już nieporozumienie, bo jeśli z 2 i 6 średnia to 4 czy to znaczy ,że do szkoły gdzie przyjmują z średnia 5 żadna z tych osób się nie dostanie) tylko indywidualne wyniki ucznia...z tego co wiem uczniowie gimnazjum bardzo dobrze radzą sobie w znanych liceach warszawskich i nie są to odosobnione przypadki oczywiście ,że w silnej grupie bardzo dobrych uczniów osiąga się lepsze wyniki tylko ,że dzieci są różne i nie każde poradzi sobie w najlepszym legionowskim gimnazjum,nie każde pójdzie do renomowanego liceum.... kończąc ....istnieje możliwość wyboru gimnazjum...a Warszawa to rzeczywiście inne możliwości .... edukacyjna wartość dodana..... gimnazjum.ewd.edu.pl/index.php Odpowiedz Link
annamanuela Re: Gimnazjum Serock 20.08.11, 17:19 Co do średniej ocen szkół prywatnych to faktycznie często jest wyższa niż szkół publicznych ale wiem, że stosują taką strategię, że przyjmują nawet bezpłatnie dzieci bardzo uzdolnione i genialne żeby właśnie podnosiła się średnią całej szkoły. Za grube pieniądze przyjmują wszystkie dzieciaki, również te które uczą się słabo a te genialne dostają stypendia naukowe i podnoszą im średnią na egzaminach. Rodzice tych dobrych uczniów chętnie przenoszą dzieci do szkól prywatnych bo mają tam często lepsze warunki a nie płacą za to. A i nauczyciele, trzeba to przyznać, w szkołach prywatnych są z wyższej półki. I zapewniam, że to nie jest mój wymysł. A szkoła publiczna musi przyjąć wszystkich uczniów jak leci. A czym ma przyciągać geniuszy?> Odpowiedz Link
annamanuela Re: Gimnazjum Serock 20.08.11, 17:09 A ta Pani dyrektor była już 5 lat dyrektorem? Odpowiedz Link
milly85 Re: Gimnazjum Serock 07.04.12, 15:03 to może ja się wypowiem. pani dyrektor Dybek była dyrektorem przez 10 lat. nikt jej nie zwolnił, nie wyrzucił za "przekręty na egzaminach" bo nic takiego nie miało miejsca. po prostu skończyła się jej kadencja, a jej miejsce zajęła p. Szczerba. Odpowiedz Link