Dodaj do ulubionych

Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock

25.01.12, 06:10
W pełni zgadzam się z wnioskami autorki, a najlepsze jest to, że wygląda na to, że sprawa rzekomej niechęci ZTM do uruchomienia linii do Serocka i okolic to zwykły blef władz Serocka. Zamiast otwarcie przyznać, że Serocka albo nie stać, albo włodarze nie chcą sprawnej komunikacji dla mieszkańców komunikowane było, że to ZTM wykręca się od współpracy. Sprawa warta urzędowego wyjaśnienia, bo inaczej i tak niska wiarygodność tutejszych włodarzy zejdzie jeszcze niżej...

Artykuł w Gazecie Powiatowej
Obserwuj wątek
    • zembaty66 Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 25.01.12, 07:40
      psychomaszyna napisał:
      > W pełni zgadzam się z wnioskami autorki, a najlepsze jest to, że wygląda na to,
      > że sprawa rzekomej niechęci ZTM do uruchomienia linii do Serocka i okolic to z
      > wykły blef władz Serocka.
      Napisz pismo do ZTM, kto ci broni? Coś napewno odpiszą.

> bo in
      > aczej i tak niska wiarygodność tutejszych włodarzy zejdzie jeszcze niżej...
      Tzn. Twoim zdaniem ona jest niska, warto to wyraźnie zaznaczyć. Moim zdaniem jest inaczej.

A co się tyczy meritum sprawy, jeśli koszt dociągnięcia linii miejskiej do Serocka jest tak duży, jak to pisano w innym wątku to jestem zdecydowanie przeciwny. Nie widzę powodu, bym dokładał komuś do wygodnej podróży aż tak znaczne kwoty, prędzej już byłbym za lepszym skomunikowaniem Łachy, o ile tam faktycznie jest tak źle... Ale tak naprawdę podróż to prywatna sprawa podróżnika...
      • serocczanka Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 25.01.12, 09:50
        właśnie, pytanie jak duży jest to koszt? Skoro UMiG rozmawiał z ZTM i jakieś kwoty padły, to powinny zostać podane do publicznej wiadomości. W końcu UMiG rozmawiał w NASZYM imieniu i w naszym imieniu podejmował w tej sprawie decyzje.

Owszem podróż to prywatna sprawa podróżnika, ale przecież nikt nie chce jeździć za darmo.
        I jeszcze ważna kwestia, brak jednego biletu powoduje, że koszty dojazdu do pracy w W-wie są bardzo wysokie - ok 400 zł miesięczne na osobę. W związku z tym mieszkańcy naszej Gminy są mniej konkurencyjni na warszawskim rynku pracy. W Serocku natomiast pracy brak.
        W interesie Gminy jest stworzenie możliwości dobrej komunikacji z Warszawą. Dzięki temu więcej osób pracujących w W-wie będzie chciało u nas zamieszkać. Więcej mieszkańców - wyższe wpływy z podatków.
        • serocczanka Światełko w tunelu 25.01.12, 09:57
          Dodam jeszcze, że ucieszyłam się że w starostwie jest analizowana koncepcja przywrócenia pociągu - szynobusu do Zegrza Południowego. Wg mnie to by było optymalne rozwiązanie nie tylko dla naszej gminy. Przy dawnej stacji w ZPd jest miejsce na spory parking.

Natomiast zgadzam się, że niektóre miejscowości w naszej Gminie mają fatalną sytuację dojazdową. Szczególnie Nowa Wieś, Cupel, ale pewnie też np Wola Smolana. Jakiś bus zdecydowanie by się przydał.
        • pawelkownacki Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 25.01.12, 10:56
          Koszt jest i to całkiem niemały. W wyniku przetargu na dwie linie autobusowe w Gminie Wieliszew koszt kilometra to około 3,50 zł za kilometr brutto - do zapłacenia przez gminę co stanowi 80% stawki przetargowej pozostałe 20% płaci ZTM. W naszej gminie takich kilometrów jest... ponad 500 tysięcy. Do tego dochodzi koszt Gminy Wieliszew za pociągi SKM ponad 500 tysięcy za 10 par pociągów w tygodniu i kilka mniej w weekend. Oczywiście z pociągów SKM korzystają mieszkańcy pozostałych gmin co widać każdego dnia przy stacji Michałów Reginów i Wieliszew. 31 stycznia odbędzie się konwent samorządowców powiatu podczas, którego będzie poruszany temat współpracy z ZTM.
          • saabb Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 25.01.12, 11:04
            Moim zdaniem to powinno się zwiększyć częstotliwość kursowania SKM do Wieliszewa i stworzyć np 2 linie autobusowe, które dowoziłyby ludzi do stacji z okolicznych gmin. Koszty takiej komunikacji można podzielić na zainteresowane gminy. Razem łatwiej i chyba taniej...
            • serocczanka Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 25.01.12, 11:17
              Dobry pomysł. I parking przy stacji Wieliszew by się przydał.

• saabb Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 25.01.12, 11:25
                Nie wiem jak to wygląda od strony Wieliszewa bo najczęściej jadę z Michałowa albo Legionowa. W Piaskach dziki parking łatwym sposobem zamienili na utwardzany... wystarczyło trochę szutru. To samo prosi się w Michałowie po obu stronach torów.
                Co do busików to już wspominałem, że jedną linię można połączyć z linią L10 (chyba), która kończy bieg w Dębem. Można by ją przedłużyć i oblecieć wioski na linii Dębe - Serock. Drugą linią można by obsłużyć Serock i wioski na linii DK61.
                • fischi-kella Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 26.01.12, 13:51
                  www.serock.pl/493-4a02a259f02b9-34334-p_1.htm
                  • zembaty66 Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 26.01.12, 18:01
                    Spamujesz miła aż miło, to samo linkowałaś już w innym zupełnie wątku. A spam to... wiesz co?
                    fischi-kella napisała:

> www.serock.pl/493-4a02a259f02b9-34334-p_1.htm
                    • w.iwo Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 28.01.12, 16:21
                      na ostatniej sesji burmistrz oświadczył, że komunikacja na terenie Serocka jest bardzo dobra... zwrócił się również do radnych i sołtysów, by nie korzystali z usług gazety bo chleba od tego Serockowi nie przybędzie oraz zasugerował, użyję metafory, by powstrzymali się od dyskusji na ten temat...
                      przeciw takiemu sformułowaniu zaprotestował radny Pakuła, który oświadczył, że nikt z usług nie korzysta, że media często goszczą w Serocku i nie wyobraża sobie by podczas posiedzeń nie mógł nie powiedzieć co myśli...

przyznam, że ta wypowiedź spotkała się z moim i słuchaczy szacunkiem, bo nie jest łatwo przeciwstawić się burmistrzowi...
                      • verso.5 Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 28.01.12, 17:43
                        Jeśli tak było, to z moim również. Brawo dla radnego Pakuły!
                      • your-duzymisio Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 28.01.12, 22:21
                        w.iwo napisała:
                        >
                        > przyznam, że ta wypowiedź spotkała się z moim i słuchaczy szacunkiem, bo nie je
                        > st łatwo przeciwstawić się burmistrzowi...

Istotnie, burmistrz to tyran, który chrupie radnych zamiast ciastek do porannej kawy smile W gminie żyje się jak na Białorusi smile
                        Czy pisałem już: STOP ACTA ?
                        • serocczanka Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 28.01.12, 23:08
                          Nie bądźmy tacy drastyczni wink
                          Jednakowoż faktem jest, że rada gminy z założenia jest organem stanowiącym, a burmistrz wykonawczym, tymczasem w Serocku sytuacja wyglądała/wygląda zupełnie odwrotnie. Chociaż wydaje mi się, że za obecnej rady i tak jest lepiej.
                          • verso.5 Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 29.01.12, 11:49
                            To tylko Ci się wydaje!
                        • your-duzymisio Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 29.01.12, 14:04
                          your-duzymisio napisał:
                          >
                          > Istotnie, burmistrz to tyran, który chrupie radnych zamiast ciastek do poranne
                          > j kawy smile W gminie żyje się jak na Białorusi smile

Czy ktoś w tej gminie rzeczywiście tak myśli ? Zażartowałem ale widzę, że znajduję zwolenników tej tezy. Szkoda, że nie szukałem porównań z Koreą Północną, Chinami czy Iranem smile Nie jest tak źle, nie jest. Burmistrzowi czasem puszczają nerwy. Trochę się zagalopował z tą cenzurą wypowiedzi radnych i sołtysów oraz oceną tego co pisze "GP". To nie było przemyślane. To bylo niepotrzebne. Są inne metody zajmowania stanowiska wobec artykułów w prasie z którymi się nie zgadzamy. Lepiej spokojnie wyjaśniać a czasem nawet lepiej przemilczeć niż "wypalać ogniem"...
                          • psychomaszyna Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 29.01.12, 16:14
                            Pisałem niedawno o tym. Politykę trzeba umieć robić. Z opozycją wygrać na argumenty. Prasę przekonać do swoich racji. A nie siłą i ośmieszaniem. To metody na krótką chwilę.
                            • zembaty66 Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 30.01.12, 23:46
                              Politykę umie robić ten, który kolejną kadencję jest burmistrzem, ten na którego ludzie głosują z własnej woli, wreszcie ten, który mimo d...kracji i konieczności słuchania Rady mającej poglądy sprzeczne bądź w części nie mającej ich wcale potrafi robić swoje... Ot co... czy wystarczająco jasne jest o kim napisałem?
                    • fischi-kella Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 28.01.12, 16:59
                      a nie wiem, co? co miałeś na myśli o wszechwiedzący zembaty? ;]
                      • mackowy1 Re: Brak koncepcji komunikacyjnej UMiG Serock 01.02.12, 07:28
                        Tytuł trochę nieadekwatny do sytuacji bo koncepcje jak widać urząd ma, a to ze forumowiczom ona nie pasuje to już inna kwestia. Prawda jest taka moi drodzy ze czerwoniaki do Warszawy i z Warszawy nic by nie pomogły bo uruchomione zotalyby kursy tylko o godzinach, w których jeździ najwiecej ludzi. A wydaje mi się ze obecne kursy prywatne te dojazdy są w stanie spokojnie zrealizować. Poza tym nie bierzecie pod uwagę tego ze takie kursy byłyby o wiele dłuższe- jeśli miałyby się zatrzymywać na wszystkich warszawskich a może tez i powiatowych przystankach...

Niestety no taki urok małych miast, ze zwyczajnie nie da się żeby autobusy kursowały co godzinę. Natomiast popieram pomysł z puszczeniem jakiegoś kursu do leionowa czy weliszewa do skmow. I kursów w stronę kani także.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka