04.11.12, 21:05
Chciałam oznajmić, że dziś czekałam w Serocku (MIASTO, ok 40 km. od stolicy!!!) 2 godziny na autobus do Warszawy! Razem ze mną około 20 osób. Skoro wszystkie autobusy "uciekają" nam obwodnicą, to moim zdaniem trzeba rozwiązać jakoś inaczej ten problem, dodam, że nadchodzi zima i nie wyobrażam sobie czekania tych 2 godzin na mrozie.
Obserwuj wątek
    • mellaverde Re: skandal! 04.11.12, 21:10
      no ale konkret daj jakiś. co proponujesz? pasażerowie, który jadą do warszawy dajmy na to z ostrołęki, jestem przekonana, że nie będą zainteresowani "zajeżdżaniem" do serocka..

trzeba zadbać o komunikację lokalną, a to są koszty, a burmistrz serocka na słowo "koszty" odpowiada w jedyny, znany mu sposób, czyli "ciąć".
      • emilia27_86 Re: skandal! 04.11.12, 21:36
        nie wiem, czy to chodzi o to, żebym ja coś proponowała, od tego jest osoba odpowiedzialna za rozwiązywanie takich problemów (bo wg mnie nie jest on błahy). Skoro istnieje komunikacja lokalna (która chyba niestety w weekend nie obowiązuje, co jest kolejnym dziwnym zjawiskiem) , mogłaby przynajmniej sięgać do Zegrza ( stamtąd można już pojechać autobusem podmiejskim do Żerania). Przewoźnicy już "nawet" z Pułtuska i Ciechanowa nie są zainteresowani przejeżdżaniem przez Serock. A jeśli nawet to nie zatrzymują się na przystanku.
        • mellaverde Re: skandal! 04.11.12, 22:36
          oczywiście, że nikt nie oczekuje od Ciebie, że rozwiążesz ten problem.
          jednak, jeżeli wszyscy zainteresowani, których skutki braku komunikacji lokalnej dotykają, podejdą do tematu na zasadzie "ja nie jestem od tego", to nie zmieni się nic. należy zainteresować tym odpowiednie, powołane do tego, służby, zmęczyć ich tematem, aż w końcu, może, ktoś, coś zrobi.
          • emilia27_86 Re: skandal! 04.11.12, 22:45
            Zastanawia mnie tylko, czy to jednorazowy przypadek, bo z tego co mówili ludzie czekający na tym przystanku, wynika, że nie. Mi osobiście zdarzyło się czekać tam "góra" 40min, dzisiejszy dzień był rekordem.
    • serocczanka Re: skandal! 06.11.12, 11:43
      Teraz takie sytuacje to już niestety standard.
    • bishke Re: skandal! 06.11.12, 12:20
      4 listopada to był ostatni dzień tzw. przedłużonego weekendu i związane z nim powroty ludu do większych miast (w tym Warszawy). Wiele osób zapewne wzięło wolne na piątek aby udać się do domów i w ten sposób miały 4 dni wolnego zamiast 2. Podejrzewam, że autobusy jadące np. z Ostrołęki, Przasnysza, Mławy, Makowa Mazowieckiego, Szczytna, Olsztyna, Mrągowa były na tyle nabite ludźmi, że Serock ominęły. Skandalem bym tego zdecydowanie nie nazwywał. Normalna sprawa przy tego typu świętach/weekendach.
      • energy2500 Re: skandal! 06.11.12, 12:58
        normalna mówisz ? ciekawe ! pewnie dla ciebie i osób które nie wypuszczają się dalej niż do serocka , normalnie to by było gdyby Ludzie czekający na przystanku w serocku też mogli korzystać z przywileju cywilizowanej komunikacji by dostać się do stolicy i nie tylko
        • emilia27_86 Re: skandal! 06.11.12, 19:41
          Tak, dla mnie to skandal, ponieważ po 2godzinnym czekaniu zrezygnowałam, zostałam podwieziona samochodem do Legionowa, i tam właśnie wspomniany wyżej autobus z Przasnysza się zatrzymywał, i to wcale nie "wyładowany" ludźmi. Może dla kogoś jest to normalne, ale nie dla mnie.
          • pendolino22 Re: skandal! 11.11.12, 20:42
            Witam, weszłam na forum poczytać, czy są jakieś opinie dot. nowego przystanku w stronę Warszawy, ale jeszcze nie wszyscy chyba go widzieli... Skoro jest jednak temat dojazdów (niegdyś mi bliższy, dzisiaj już mniej) to mogę powiedzieć, że zawsze do Warszawy trudno było się dostać po "długich weekendach" i nie jest to novum - tak było 10 lat temu, kiedy zaczynałam dojeżdżać, i tak pewnie dalej zostanie. Raz zdarzyło mi się nawet zadzwonić do PKSu w Ostrołęce z pytaniem, dlaczego autobus nie zatrzymał się w Serocku - dostałam odpowiedź, że najwyraźniej nie było wolnych miejsc, a decyzję o tym, czy zabierać pasażerów na miejsca stojące podejmuje kierowca. I nieprawdą jest, że kierowcy, przynajmniej PKSu i Polonusa mogą zamieniać dowolnie swoje trasy i "polecieć "obwodnicą zamiast przez miasto - są oni wyrywkowo kontrolowani na okoliczność punktualności na przystankach i na dworcu końcowym, podobnie jak pasażerowie na posiadanie biletu, podpisują dokumenty odnośnie przejechanej trasy, etc. Ale jednocześnie warto zauważyć, że coraz jest mniej prywatnych przewoźników, których kiedyś było na tej trasie bez liku. Firmy upadają, nikt nie łata pustych miejsc.
            Większym skandalem wydaje mi się brak połączenia nocnego z Serocka przynajmniej do Legionowa (i na odwrotnej trasie), i to, że gmina nie ma przyzwoitego transportu własnego do Legionowa właśnie - to by Serock lepiej skomunikowało i z Legionowem, i z Warszawą, i z lotniskiem w Modlinie, i dla podróżnych, i dla pracowników.
    • goszczyn2 PKS "Polonus" w Warszawie S.A. 12.11.12, 23:51
      Proponuję zainteresować problemem Prezesa Zarządu Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej "Polonus" w Warszawie S.A.
      ->Pan Piotr Grzegorczyk, e-mail: p.grzegorczyk(at)pks.warszawa.pl

PKS wprowadziło od 1.10.2012 nowy projekt pod nazwą "PolonusBUS": www.polonusbus.pl

Być może Prezes Zarządu PKS szybciej zareaguje na potrzeby lokalnej społeczności, niż Burmistrz Gminy i Miasta Serock i uruchomi nowe kursy z Serocka do Warszawy, ale najpierw musi dostawać e-maile od Mieszkańców, że jest taka potrzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka