Dodaj do ulubionych

Kierunki 2014!

17.08.09, 22:42
Bzdury!!! 80% ludzi po Chemii na Politechnice Poznańskiej nie pracuje w zawodzie. Miałem szczęście bo po roku szukania dostałem pracę, niestety obecnie znowu szukam pracy od pół roku, a teraz mam 2,5 roczne doświadczenie w prowadzeniu technologii.
Pokażcie mi te oferty pracy dla chemików!!!
To że jest kilka ofert na całą Polskę to nie znaczy że jest praca. Z samego Poznania rocznie kończy studia ponad 300 chemików (PP, UAM, UE)
Obserwuj wątek
    • pandorski Re: Kierunki 2014! 17.08.09, 22:51
      Jak już coś jest to najchętniej by dali 2 tysiące (jak nie mniej) Jak ktoś musi jeździć za pracą to koniec. 1000-1200zł za wynajem, 500 na transport, 400 na wegetację. Oczywiście można wynajmować Pokój za 700, chodzić pieszo i jeść tylko chińskie zupki... Warto było studiować...
      Już lepiej być "fizycznym", praca na miejscu i bez odpowiedzialności.
    • Gość: gosc Re: Kierunki 2014! IP: 77.222.246.* 18.08.09, 08:46
      rany, jaka bzdura;
      znam wielu absolwentow orientalistyki uw; wiekszosc pracuje poza zawodem; praca zwiazana z chinskim (poza wykladaniem chinskiego na uczelni) przynajmniej srednio platna to luksus, malo komu sie udalo; nie mowie juz o absolwentach japonistyki, ktorych jest juz nadmiar, czy tym bardziej np. indologi czy mongolistyki ktorych wprawdzie nie jest wielu, ale i pracy sensownej brak;
    • Gość: martyna Re: Kierunki 2014! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 08:51
      Całkowicie się zgadzam z poprzednikiem! Przez ostatnie 5 lat podbudowywały mnie takie artykuły, marzyłam o pracy w laboratorium; teraz, juz jako mgr inz. od miesiąca wysyłam swoje aplikacje i zero odzewu:/ co z tego, że studiowałam to, co mnie interesuje jesli po studiach jestem skazana na wegetacje:/ trzeba było isc na fryzjerke albo panią od tipsów...
    • Gość: Medi Re: Kierunki 2014! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 09:04
      O tak tak! Ja też jestem po Biotechnologii pracy w zawodzie nie ma. Jedyne co proponują to umowy o dzieło.
    • Gość: ewita Re: Kierunki 2014! IP: 80.50.181.* 18.08.09, 11:42
      Też skończyłam chemię, a pracy nie widać... No chyba, że ma się znajomości... :/
    • Gość: mgr Re: Kierunki 2014! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 12:32
      Biotechnologia: 8 osób na 1 miejsce. Dostalam się. Bylam happy.Studia trudne. Skończylam. Pracy brak. I po co maturzyści idą na biotechnologię. Bezsensownie studiować 5 lat.
    • Gość: Ola Re: Kierunki 2014! IP: 199.43.12.* 18.08.09, 14:40
      "absolwent lingwistyki zna nie tylko jezyk ale i kulture kraju.." buhahhahaa, ani razu nie bedac w danym kraju, badz bedac przez 2 tygodnie wakacji, chelpi sie jak to zna kulture kraju
    • Gość: Ala Re: Kierunki 2014! IP: 193.178.243.* 18.08.09, 14:59
      Zadziwia mnie to, że biotechnologia jest wśród kierunków zamawianych. Skończyłam właśnie pierwszy rok na tym kierunku. Zdecydowałam się na te studia ze względu na zainteresowania. Przed studiami myślałam, że z pracą jakoś to będzie. Widząc ile wysiłku i czasu kosztuje mnie studiowanie zaczęłam interesować się tym gdzie konkretnie mogłabym pracować po ich ukończeniu. I okazuje się że ofert pracy dla biotechnologów właściwie nie ma, a firm, w których mogliby pracować jest niewiele. Chyba, że ktoś chce zostać przedstawicielem handlowym. Czy ministerstwo nie widzi, że po tym kierunku jest ciężko z pracą? A może ja tu czegoś nie rozumiem.
    • Gość: justyna Re: Kierunki 2014! IP: *.icpnet.pl 18.08.09, 15:36
      skoro tyle się mówi,ze fizjoterapeuci są i będą potrzebni to dlaczego się ich nie dostrzega? w szpitalach podwyżki dostają tylko lekarze i pielęgniarki, reszta personelu jest pomijana. Fizjoterapeuci są w śród najsłabiej zarabiających grup w kraju. bez nich wiele osób nie byłoby samodzielnych a śmiertelność po operacjach skoczyłaby diametralnie. Ale co z tego skoro lekarze uważają ich za konkurencję i najchętniej się ich pozbywają. A potem wielkie zdziwienie, że pacjent nie wraca do zdrowia mimo pigułek.
      Niestety w Polsce zawód ten jest wyjątkowo niedoceniany, a nawet np. w Indiach bardzo szanowany, nie wspominając już o zachodzie. Szkoda. Nic tylko wyjeżdżać.
    • pandorski Re: Kierunki 2014! 19.08.09, 01:00
      Piotrze. Pracujesz w firmie której adres masz w podpisie? Czyli zależy Ci na ogłupianiu młodych ludzi.
      Edukacja to potężna machina. Korzystasz z tego, że źle funkcjonuje.
      Szkoła za mało... to potrzebne korepetycje. Studia za mało... to jeszcze z dwa fakultety trzeba pociągnąć...
      A ja się pytam DLACZEGO??? Chory system.

Nikt nie robi prawdziwych analiz rynku pracy. Uczelnie boją się tego jak ognia; trzeba by zmienić kierunki, profesorzy musieliby zmienić profil badań naukowych, itd, itp...
      Media podchwyciły temat bez sprawdzenia realiów. Biznes się kręci.

Gdybym teraz kończył liceum to zostałbym kierowcą i nie bawiłbym się w studia. Szkoda czasu i zdrowia.

Napisałbym dużo więcej, tylko co to zmieni?...

PS: Te 80% o których napisałem wcześniej to nie liczba wzięta z kapelusza, tylko moje policzenie ludzi z roku.
    • Gość: ona123 Re: Kierunki 2014! IP: 109.243.142.* 21.04.10, 19:17
      Dokładnie tak jest.
      Ja kończę administracje- to dopiero żenada, ale decyzja podjęta była bez przemyślenia bez anailizy;/, szkoda, teraz po 3 latach tak naprawdę męczarni, chce zmienić ten kierunek na coś lepszego, usługowego, coś w czym można mieć fach, a nie teorię która tak naprawdę po 2 tygodniach równie szybko uchodzi co mżonki o pracy.
      Niestety, tutaj w kraju w większości po humanistyce można być wyrobnikiem, tych któzy mieli olej w głowie i albo kradli i się dorobili albo udało im się rozkręcić coś praktycznego na czym teraz zarabiają.
    • Gość: goś Re: Kierunki 2014! IP: *.netcominternet.pl 20.03.11, 10:02
      Ja się zastanawiam gdzie jest ta praca dla chemików i biotechnologów? Przez ostatni rok widziałam 4 oferty pracy dla biotechnologów i jakieś 6 dla chemików na całą Polskę. Dodać jeszcze muszę że szukano osób albo z 5-letnim doświadczeniem albo z 2-letnim ale w bardzo wąskiej dziedzinie. Szanse na prace po obronie są marne jeśli nie żadne. Oczywiście można mówić że trzeba na studiach zdobywać doświadczenie itp. tylko że tu jest podobna sytuacja, mało miejsc w stosunku do liczby chętnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka