Dodaj do ulubionych

Czy Chmielna kiedyś ożyje ?

13.05.02, 10:47
Czy Chmielna kiedyś ożyje ?
W sobotę i niedzielę niby parę knajpek jest czynnych, teraz gdy ciepło
wystawiono ogródki, ale większość sklepów zamknięta jest na głucho.
Czy właścicielom tych sklepów nie opłaca się otwierać sklepów w weekend ?
Obserwuj wątek
    • erazm1 Re: Czy Chmielna kiedyś ożyje ? 14.05.02, 15:40
      Chmielna ozyje jak czynsz za najem lokali nie będzie zależał od widzi mi się
      urzędnika, ale będzie wynikiem wolnego rynku, a na razie to się Chmielna
      reprywatyzuje, ci co odzyksuja kamienice na pniu je sprzedają bogatym
      inwestorom, któzy kombinuja jak tu oszukac zabytkarzy i wywalic coś dużego, a
      czas leci... efekt jest taki, że sklepów jak na razie ubywa (patrz Chmielna 18
      i Chmielna 1/3) a ty tu chłopie o kawiarenkach i sklepach czynnych w weekend...
    • sloggi Re: Czy Chmielna kiedyś ożyje ? 01.07.02, 12:33
      W ten weekend oprowadzałem gości po Śródmieściu.
      Wieczorem Chmielna wyglada upiornie, pust, ciemno - najlepiej omijać ją z
      daleka.
      Chmielna 1/3 - chyba ktoś kupił kamienicę, bo opuszczone są wszystkie sklepy,
      przez brudne szyby widać wewnątrz bałagan.
      Chmielna 4 - praktycznie to samo.
      Chmielna 18 - kamienica o którą toczy się bitwa. Brudne witryny obklejone
      strzępami plakatów, brama zamknięta na chamski łańcuch z wielką kłódą.
      Czy tak wygląda rzekomo reprezentacyjny deptak ?
    • Gość: Hania Re: Czy Chmielna kiedyś ożyje ? IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 01.07.02, 18:05
      sloggi napisał(a):

> Czy Chmielna kiedyś ożyje ?
      > W sobotę i niedzielę niby parę knajpek jest czynnych, teraz gdy ciepło
      > wystawiono ogródki, ale większość sklepów zamknięta jest na głucho.
      > Czy właścicielom tych sklepów nie opłaca się otwierać sklepów w weekend ?

Chyba wola zamknac i plakac jak to ich centra handlowe wykonczyly. Nie chodze na
      Chmielna, poniewaz wiekszosc sklepow w dni powszednie jest tam czynna od 11 do 18
      gora 19. To dla mnie za pozno rano i za wczesnie wieczorem. W sobote zamykaja o
      14 albo 15 - to znacznie za wczesnie. Gdyby tak np. sklepy na Chmielnej byly
      zamkniete w poniedzialek, za to w sobote i codziennie czynne do 20... Niechby i o
      12. Kto w dzien powszedni robi zakupy w centrum przed pora obiadowa?
      • mw_s.a Re: Czy Chmielna kiedyś ożyje ? 03.07.02, 17:38
        Gość portalu: Hania napisał(a):

> sloggi napisał(a):
        >
        > > Czy Chmielna kiedyś ożyje ?
        > > W sobotę i niedzielę niby parę knajpek jest czynnych, teraz gdy ciepło
        > > wystawiono ogródki, ale większość sklepów zamknięta jest na głucho.
        > > Czy właścicielom tych sklepów nie opłaca się otwierać sklepów w weekend ?
        >
        > Chyba wola zamknac i plakac jak to ich centra handlowe wykonczyly. Nie chodze n
        > a
        > Chmielna, poniewaz wiekszosc sklepow w dni powszednie jest tam czynna od 11 do
        > 18
        > gora 19. To dla mnie za pozno rano i za wczesnie wieczorem. W sobote zamykaja o
        >
        > 14 albo 15 - to znacznie za wczesnie. Gdyby tak np. sklepy na Chmielnej byly
        > zamkniete w poniedzialek, za to w sobote i codziennie czynne do 20... Niechby i
        > o
        > 12. Kto w dzien powszedni robi zakupy w centrum przed pora obiadowa?

E, z tym wykończaniem przez centra handlowe to nie do końca prawda: pomiedzy
        informacjami o zamknięciu sklepu zauważyłem też sporo informacji o przeniesieniu
        tychże do miejsc jak "Panorama" czy inna "Galeria".
        Ale co fakt, to prawda: Słyszałem, że praktyka zarzynania sklepikarzy czynszami
        robi efekty widoczne gołym okiem. Na szczęście natura nie znosi próżni...
        Ale jaki będzie dalszy los Chmielnej - nie podejmuję sie wróżyć.

PzDR V.
        • sloggi Re: Czy Chmielna kiedyś ożyje ? 20.08.02, 08:46
          Narożnik Chmielnej i Nowego Światu jest żałosny. Puste, brudne lokale - czyżby
          właściciele budynków wolą aby stały puste niż wynając je taniej, niż
          osowiązujące w Śródmieściu, horrendalne ceny ?
          • Gość: mysza Re: Czy Chmielna kiedyś ożyje ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 21:36
            tam bedzie spory remont-gazeta pokazala projekt,ma powstac pasaz handlowy a na
            narozniku kopula ze szkla - terminu zakonczenia prac niestety nie pamietam .
    • eela Re: Czy Chmielna kiedyś ożyje ? 29.08.02, 09:53
      Kiedyś była rozmowa z przedstawicielami właścicieli sklepów. Mwili własnie, że
      im sie nie opłaca. Podobno nie ma w wolne dni klientów. Z tego co słysze,
      klienci nie przychodzą, bo sklepy pozamykane. Błędne koło. Dziwne, że remont
      nie tchnał ducha w tę ulicę, będąca przeciez w doskonałym miejscu. Szukaliśmy
      kiedyś ogródka piwnego, był zaledwie jeden. Niezrozumiała jest dla mnie pustka
      na Chmielnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka